PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Opera browser (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=110252)

Artistar 17.05.2010. 10:56

Operin integrirani content blocker blokira sve reklame, samo treba staviti prave filtre (i oni od adblock plus rade). Za smeće u flashu je od verzije (izvan Turbo Modea) zadužen flash blocker koji kao i u FF-u stavi play ikonicu na flash sadržaj.

@rodriguez - probaj staviti "http://pagead2.googlesyndication.com/*" u filter listu (bez navodnika).

fre@k 18.05.2010. 12:10

dali netko zna kako ukljuciti opciju da kada idem pod "search with" da s middle clickom otvorim pod novim tabom, dali je to moguce znam da se jos moze s shift + click...

drugo sto me zanima je kako mogu viditi kompletnu listu "download-a" probo sam traziti po opcijama ali nigdje nemogu naci (jel uvijek kad izadjem iz opere obrise se sve unutar download-a)

Artistar 18.05.2010. 13:13

Citiraj:

Autor fre@k (Post 1646907)
drugo sto me zanima je kako mogu viditi kompletnu listu "download-a" probo sam traziti po opcijama ali nigdje nemogu naci (jel uvijek kad izadjem iz opere obrise se sve unutar download-a)

Ne bi trebala to brisati. Meni je popis downloada na panelu na lijevoj strani. Staviš shortcut na downloads (ako ga već nema) i tamo bi trebao imat čitav popis svega što si skidao.

fre@k 18.05.2010. 13:55

evo sad sam se malo igrao s time i kod mene sljaka na ovaj nacin...

skinem recimo prijevod i dokle god je on meni na desktopu, dotle ga i ja vidim u operi...kad ga obrisem s desktop-a nakon prvog resetiranja opere vise ga tamo nevidim...malo mi je ovo glupo

njuskalo 19.05.2010. 19:20

Meni jos uvjek onaj bug kad ju ocu zatvorit sto je i fre@k spomenuo...
I zivcira me na operi sto dosta stranica ne prikaze pravilno (znam da je to krivica programera al svejedno zivcira), ali i dalje ju koristim ak zbog niceg onda zbog mouse gestures, opera synca, stabilnosti (relativne, posteno sam se namucio kad sam u erepubliku htio otvorit 40-ak tabova sa novinama da svima stisnem subscribe, stalno se rusila, vjerojatno jer imam samo 2GB rama i spori disk na lapu) i navike najvise :)

rodriguez 20.05.2010. 16:05

Ovako jedno malo glupo pitanje,tek sam krenuo sa Operom pa me zanima kada npr. vidim na forumu neki link,kako da mi ga otvori u novom tabu a ne da mi koristi onaj koji je trenutačno tada,ako me kužite:D ,kako znam zakomplicirat pitanje.:lol2:

Jelc 20.05.2010. 16:13

Stisneš kotačić na mišu?:)

rodriguez 20.05.2010. 16:29

Ne.

Edit,skužio,znači kada stisnem kotačić na mišu onda mi otvori u novom tabu!
Thx,a jel se to ipak može promjenit na tipku miša?

Amdejac 20.05.2010. 23:33

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 1648628)
Ne.

Može.
Desni klik pa lijevim klikneš na otvori u novoj kartici.
Ili si programiraj neku tipku miša na midle click.

trouble 20.05.2010. 23:45

Ima jedna extra stvar koja zivcira,na hebenom facebooku pri chatu,kad neko posalje message on odvrti slider skroz na vrh. Uber-iritantno!

tutix 21.05.2010. 02:01

I to im se vuče već dugo, mislim od 10.10 verzije. Ima mnogo prijavljenih slučajeva na Opera forumu ali im valjda to nije prioritet :D. Mada taj chat na bilo kojem browseru radi probleme. Recimo na FF 3.6 pa na dalje, kad netko pošalje prvu poruku na chatu, cijeli sustav mi se zamrzne na jedno 5-6 sekundi. Ne mogu mišem pomaknut.

sasuke_the_king 21.05.2010. 13:25

ljudi, kako natjerat operu da ne zdere toliko rama? trenutno radim na staroj masini (p4 2,2 ghz i 512 mb rama) i cim otvorim operu i odem na stranicu ram usage skoci na 500-600 MB, nakon par minuta surfanja to bude i 800-900 mb i kompjuter bude neupotrebljiv. podesio sam memory cache na 20 mb ali nis od toga. i to je situacija kad je samo 1 tab otvoren. kad koristim firefox uy 4-5 otvorenih tabova ram usage ne prelazi 450 MB. a navika mi je koristis operu, koristim ju vec godinama, samo sta sad radim na ovoj staroj kanti. instalirani win xp i zadnja opera.

McG 21.05.2010. 13:59

....

sasuke_the_king 21.05.2010. 14:56

pa opera kao takva je čista, kompletan sistem sam reinstalirao pred niti ne tjedan dana. mozda vratit verziju 9, na netbooku mi je v9 i sa 3 otvorena taba koristi ~80 MB rama. bo. probat ću ovo šta si rekao, možda podesit da čisti cache kod svakog exita ako može pomoći.

rak21 21.05.2010. 15:40

9-ka je zakon. 10 je gadna ko lopov, 10.50 je prelijepa al troši memorije užas. Ima li tko 10 (.10) da rekne kakava je sa potrošnjom (2-3 taba i 20-ak)?

McG 21.05.2010. 16:30

....

Dottore 21.05.2010. 22:07

Koliko primjecujem FF najvise trosi npr. 20 otvorenih tabova a najvise su forumi i pokoja flash animacija sve zajedno silno zdere 800 Mb i nakon 2 sata u mirovanju pa ulupim task manager i gle cuda popeo na 1.19 Gb. Eto udri brige u veselje.

Na Operi imam isto slicno ali vise od 30 tabova lagano pojede 380 Mb. U mirovanju 2 sata popeo na 450.
Nisam nikakav fanboy no svakodnevno koristim oba browsera ukljuceno. I to na Win XP 64bit.

Na FF mene zivcira cim nesto skidam i na 5 sek zamrzne pa proradi. 3.6.3 verzija primjecujem problem nego na Operi.

commissario 24.05.2010. 17:42

Je li moguce Operu natjerati da sama skida flv fileove?
(Vjerovatno je ova tema vec bila ovdje na tapetu, pa mi u tom slucaju oprostite sto je izbacujem ponovo, no poslepodne sam premoren ko pas, pa em mi se ne da, em nesto i sumnjam da sam sad u stanju i koristit trazilicu :)
Probao sam prckat po postavkama pod download, pa ne ide.
Orbit downloader se fino integrirao u IE, tamo skida svaki flv, integrirao se i u Operi i skida isto svaki file- osim flv-a.
Dok dignem IE, dok otvorim tabove...uff, sporo, sporo, a nekad i sporije od toga.
Ako neko zna sta mi je cinit- samo da se ne mucim vise sa IE!

Facelessone 24.05.2010. 17:52

Probaj s ovim http://widgets.opera.com/search/?order=name&q=flv

commissario 24.05.2010. 22:21

Hvala, ali nije to to. "Copy- paste URL" mogu napraviti i preko Orbita, tako da sam na istom. (Problem su mi stranice gdje URL ne mogu/ ne znam naci. U IE Orbit to automatski odradi, nadje taj URL i na meni je samo da kliknem na download.)
Mislio sam da je moguce namjestiti da Opera sama skida flv ili da se download prebaci na plug-in (Orbit).

Oranje 25.05.2010. 08:01

meni je opera gutala puno rama kad sam ju koristio duže vrijeme kao newsreader i to opako puno, tako da sam se za to prebacio na thunder
inače potrošnja od 500mb nikako nije normalna
10.10beta mi se više sviđa od ovih 10.5

za flv da probaš urediti pod opcijama -> advanced -> download pravilo za postupanje s flv fileovima, logički, pitanje samo dal tak radi i da li je to što hoćeš

commissario 25.05.2010. 22:19

[QUOTE=Oranje;1651246

za flv da probaš urediti pod opcijama -> advanced -> download pravilo za postupanje s flv fileovima, logički, pitanje samo dal tak radi i da li je to što hoćeš[/QUOTE]

Pa probo i probo, al nece. Skinem kvacicu sa "Hide file types...", pod MIME type stavim video /flv , ekstenzija: flv, stavim da pokaze download dijalog- i nista, postavim da prebaci download na plug-in- isto nista. Moze bit da negdje grijesim, ne znam.
Moze bit i da ima neki drugi download menager koji bolje radi sa Operom pa skida te flv-ove, jer Orbit u IE radi bez greske?

commissario 27.05.2010. 10:45

Rjeseno.
Unutar Orbita postoji opcija da se "Grab plus" namjesti da radi u Operi i to je to.
(Url automatski uhvati, pa dalje nije tesko.)
Ostaje mi nejasno kako samu Operu natjerati da skida flv, ali dobro.

ONeill 28.05.2010. 13:00

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 1648628)

Najlakse/najbrze je koristenjem Mosue Gesture opcije. Samo stavit strelicu na link, stisnut i drzat desni klik misa te povuci prema dolje.

http://www.opera.com/browser/tutorials/gestures/

McG 28.05.2010. 21:12

....

ivand123 28.05.2010. 21:39

E pa to je prava reklama, svaka čast ljudima iz Opere.:goood:

MIK 28.05.2010. 23:47

To je odgovor na ovu reklamu,
http://www.youtube.com/watch?v=nCgQD...layer_embedded
ovo mi počinje mirišati na reklame M$ vs. Mac

Crypto 29.05.2010. 00:09

Citiraj:

Autor MIK (Post 1654483)
To je odgovor na ovu reklamu,
http://www.youtube.com/watch?v=nCgQD...layer_embedded
ovo mi počinje mirišati na reklame M$ vs. Mac

Hehe, baš volim takva prepucavanja. Dobro je da ljudi iz Opere odgovaraju na takve stvari, jer je Opera daleko manje razvikanija od recimo FF ili Chromea, a isto je odličan browser i reklame bi im dobro došle.

ivand123 31.05.2010. 10:46

E sad neznam jesam li ja glup, lud ili samo zbunjen al nemrem nigdje nać da kad idem search prek desnog klika da mi rezultate otvori u novom tabu a ne u trenutnom, verzija 10.53

nino_z 31.05.2010. 14:38

shift+klik

McG 31.05.2010. 14:41

...

ONeill 31.05.2010. 15:47

Citiraj:

Autor ivand123 (Post 1656104)
E sad neznam jesam li ja glup, lud ili samo zbunjen al nemrem nigdje nać da kad idem search prek desnog klika da mi rezultate otvori u novom tabu a ne u trenutnom, verzija 10.53

Tools > Preferences > Tabs i maknut kvacicu s "Reuse current tab".

Sn4k3 31.05.2010. 16:30

10.60 Alpha radi uredno za sada, svidja mi se novi look :)
Brzinu cu testirati poslije...

rak21 31.05.2010. 17:56

Mene više živciraju s tim buildovima, svako malo izbace nešto novo i forsiraju testiranje a prijavljene bugove uopće ne ispravljaju u cijelosti.. Čak su dovoljno bezobrazni da finalnom verzijom nazovu nešto što jedva zaslužuje naziv beta. Kao da stalno isprobavam neku dev, alpha ili beta verziju a od 9-ke nisu ponudili nešto što funkcionira savršeno.

Svejedno mi je i dalje na 1. mjestu no alpha verzija neće na moj lap..

Sn4k3 31.05.2010. 19:03

a da mozda probas ovu alphu, pa onda bacis koju kritiku? sto se tice savrsenstva, mislim da ces se nacekati da izbace takvo nesto.. meni je 10.50 radila skoro pa savrseno, tj. opera mi nikad bolja nije bila.. 10.60 alpha1 pokazuje mali face-lift te neka ubrzanja i bug-fixeve, meni radi super (zasad tj.)

rak21 31.05.2010. 22:53

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 1656636)
a da mozda probas ovu alphu, pa onda bacis koju kritiku? sto se tice savrsenstva, mislim da ces se nacekati da izbace takvo nesto.. meni je 10.50 radila skoro pa savrseno, tj. opera mi nikad bolja nije bila.. 10.60 alpha1 pokazuje mali face-lift te neka ubrzanja i bug-fixeve, meni radi super (zasad tj.)

Ma sit sam više isprobavanja, trenutno sam na 10.54, zadnji build. Pogledaj samo to njihovo nazivlje; 10.50 nije ispeglana kako spada a sad je tu neka 10.60 alpha - to nije prirodan slijed razvoja neke aplikacije. Samo nešto krpaju i dodaju umjesto da postojeće usavrše pa krenu u daljnji razvoj (ili da to rade usporedno a ne da samo napuste neku verziju i ostave ju nedovršenom te krenu u razvoj novije koja opet ne doživi ispravak svih bugova); u zadnjih godinu i kusur dana posvećeni su samo obaranju rekorda brzine dok su stabilnost i uporabljivost stavili sa strane. Pratim zadnjih par mjeseci komentare sa Opera stranica i ne mogu se načuditi debilima koji oduševljeno kliču svakih par dana kad izađe novi build. Ostavio sam komentar par puta i javilo se više ljudi koji se slažu sa mnom i već su pomalo razočarani takvim slijedom razvoja omiljenog nam browsera..

Godinama sam Opera preporučavao svima i stavljao ih na masu (pogotovo slabijih) računala; uz to što je bila vizualno najljepša, u situacijama kad je primjerice FF gušio računalo Opera je na istom radila glatko. A što imamo danas?? Opera je od najlakšeg browsera postala mostrodont koji bezobrazno troši i gigabajt memorije u određenim situacijama (ostavite npr. otvorenu operu sa 10-ak tabova i s vremenom će potrošnja memorije narasti 2x, pa i 3x a da računalo uopće ne koristite). Taj bug postoji već duže vrijeme ali ne: "ebeš to"; smatraju operini inžinjeri, "idemo se igrat malo sa 10.60, onaj chrome se usudio biti brži od nas, sve stavimo sa strane i radimo samo na brzini", kao da je to jedino bitno. Što se mene tiče ebeš brzinu, danas su to ionako razlike koje se mjere u milisekundama dok stabilnost nema cijene..

EDIT: Evo upravo pročitah mišljenje jednog korisnika opere, na linuxu doduše ali isto se događa i na windowsima, u potpunosti se slažem s njim:

Aplpha 10.60 for unix... why I'm not surprised....
@
****For Unix users, this obviously means that there will be no 10.5x version. However, we are aiming for synchronizing the 10.60 release across all platforms, and Unix will benefit from all the improvements since 10.5x.****

Oh I see, so now You're aiming....., but haven't you missed big time with 10.5x on Unix -there is no stable.... So aiming isn't your strong side....

I'd like to remind You Opera Team that last stable release for unix was 22 XI 2009 (lest we forget) - right?? That leads to disparity in safty features, performance issues and amount of bugs for Opera's stable (obsolete) realease for Linux.
What we got here is user experience of 2 speeds, basically two tiers of users:
1. blessed with 10.5x stable
2. less lucky crowd without 10.5x.
Opera Team appears to be ignoring this issue...

Furthermore, your roadmap has been just thrown out the window, I do have serious doubts about stable anything leaving Opera house this June...

This kind of misconduct one might expect from small struggling project, not commercial enterprise with solid personnel base.

Adding insult to injury Opera's download site says "Opera 10.5x available shortly" Well, not anymore, or Your definition of shortly is quite lenghty..... like 3 months shortly.

This leads me to one obvious question: When??
And answer isn't for sure "shortly"
Would You care to state future date for stable release for Opera 10.69 for Linux, for instance 25.XI.2011???

buljo 31.05.2010. 23:04

Ja sam se prije zamarao sa svim tim verzijama koje stalno izlaze ali pošto mi niti jedan browser nije ni blizu opere jednostavno uvijek skidam novu verziju i ako nešto neće radit u novoj ionako će ubrzo izbacit novu koja to u pravilu popravi.

Recimo pozdio sam na image elements koji je do ove alphe bio na kraju opcija, a ne properties koji je svuda pod must.

Koliko god minusa nalazio uvijek su, zasad, u daleko manjem broju od pluseva kojih je pak sve više.

Sn4k3 31.05.2010. 23:20

Citiraj:

Autor rak21 (Post 1656842)
Ma sit sam više isprobavanja, trenutno sam na 10.54, zadnji build. Pogledaj samo to njihovo nazivlje; 10.50 nije ispeglana kako spada a sad je tu neka 10.60 alpha - to nije prirodan slijed razvoja neke aplikacije. Samo nešto krpaju i dodaju umjesto da postojeće usavrše pa krenu u daljnji razvoj (ili da to rade usporedno a ne da samo napuste neku verziju i ostave ju nedovršenom te krenu u razvoj novije koja opet ne doživi ispravak svih bugova); u zadnjih godinu i kusur dana posvećeni su samo obaranju rekorda brzine dok su stabilnost i uporabljivost stavili sa strane. Pratim zadnjih par mjeseci komentare sa Opera stranica i ne mogu se načuditi debilima koji oduševljeno kliču svakih par dana kad izađe novi build. Ostavio sam komentar par puta i javilo se više ljudi koji se slažu sa mnom i već su pomalo razočarani takvim slijedom razvoja omiljenog nam browsera..
...Što se mene tiče ebeš brzinu, danas su to ionako razlike koje se mjere u milisekundama dok stabilnost nema cijene..

Da, slazem se potpuno s ovim sto si napisa.. Ali ja samo tvrdim da meni opera na mom kompu radi odlicno (imam par zamjerki ali manjih). Znaci ne tvrdim da je opcenito browser ko browser savrsen, nego samo da meni radi kako triba..

rak21 01.06.2010. 13:33

Evo ipak stavio Alphu pored 10.54 (ako želite tako skinite classic installer jer msi prebaci samo preko postojeće; eo i to me živcira, alfu bez pitanja premažu preko stare verzije dok je prije postojala opcija upgrade ili separate install).

Ako vam ide na živce novi opera button sa natpisom "menu" (meni ide, glupo izgleda i zauzima previše mjesta) rješenje je slijedeće; program files -> opera -> locale -> en (ili koji već jezik koristite) i notepadom otvorite en.lng. Potražite "606160820" string (bez navodnika), trebao bi izgledati ovako: 606160820="Menu" i samo obrišite Menu (navodnike ostaviti).

Hint: između navodnika umjesto menu možete upisati bilo što :)

FitzTN 01.06.2010. 14:27

Ja obožavam najnovije verzije svačega, uvijek me zanima šta su novo stavili :D Pa tako i Opere, ali mi užasno ide na živce šta još (od 10.50) nisu sredili horizontalni scroll na Logitech miševima :fuming:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:03.