PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

murina 05.10.2022. 19:57

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c4c9c3c684.jpg

Uredan skroz

Sent from my iPhone using Tapatalk

calypso 05.10.2022. 20:37

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3628748)
Hm zg i okolica…jel se zapravo nekada zimi micete od doma? Ili ste samo relacija doma-posao? Idete li negdje gdje mozda i ralica ne prolazi? Ne idete negdje na selo? Rodbina? Izleti? Nesto…

Audi A6 na cjelogodisnjima uredno vozi kad je +45 i kisa i -10 i kroz snijeg i gdje god treba svejedno od godisnjih doba... 4x4, 2 tone... Michelin Crossclimate, Crossclimate+, Vredestein QuatracPro na 2 modela Allroada u zadnjih 6-7 godina...

Mislim da je koristenje allseason guma jednostavno stvar mentalnog sklopa... Ja sam preskrt da bih kupio 2 kompleta guma, prelijen to mijenjat i definitivno nemam gdje skladistit drugi par guma...

No, zimsko/ljetnim gumama zamjeram iz osobnih razloga - pred nekih 8-9 godina sam na tadasnjem A6 Allroadu taman zamijenio zimske za ljetne u 4. mjesecu i za par dana trebao ici na put za Prag (pricamo o sredini 4. mjeseca)... I bila mecava i snijeg i stajaznam sta sve ne... Uglavnom, propao nam put u Prag, a nikad nakon toga nismo odlucili ici opet u Prag... Sve u svemu, 2 kompleta guma mi je bacanje para i sve ono gore sto sam naveo...

thuNdeR 05.10.2022. 20:45

Da li cijelogodisnja guma spada i pod zimsku po zakonu ili treba imati lance u gepeku? Sorry ak je glupo pitanje.

calypso 05.10.2022. 20:50

Citiraj:

Autor thuNdeR (Post 3628775)
Da li cijelogodisnja guma spada i pod zimsku po zakonu ili treba imati lance u gepeku? Sorry ak je glupo pitanje.

Ima M+S oznaku, dakle spada pod zimsku...

duggi 05.10.2022. 20:52

U Laqo osiguranju su mi rekli da u slučaju prometne nezgode priznaju kasko ako policija na uviđaju utvrdi da su gume zadovoljavajuće....uzeo sam zimski set ipak

thuNdeR 05.10.2022. 20:57

Citiraj:

Autor calypso (Post 3628776)

Hvala :chears:

I sam razmišljam šta uzeti, prelazim do 10k km godišnje i iskreno tlaka mi je postala mijenjat gume (zg, stan, skladištenje, vulkanizeri).

Većinom idem na izlete Slo, Aut, Hrv vikendom.....mislim da i meni idu ove godine cross climate.

buljo 05.10.2022. 21:37

Citiraj:

Autor calypso (Post 3628776)

Zapravo M+S nije nuzno “zimska” guma.
Zimska guma mora imat oznaku planine ili bilokoja druga guma (all season) ako ima oznaku planine spada pod zimsku gumu.

Colop 05.10.2022. 21:39

Znači danas mi kumu crkao aku.
Zvali ovog poznanika iz rent a cara, čovjek došao sa ovim:

https://www.youtube.com/watch?v=QxDv5FgVrp0

i upalio bez problema auta.
Nema kabela, nema gnjavaže, nema moljenja.

jel se ima nešto ovako kupiti kod nas ?
gledao na amazonu ali ne shippaju u HR zbog baterije.

Exomaniac 05.10.2022. 21:49

Znam da ima u Pevecu od Einhella, ima slabiji i jači modeli ovisno koji je motor i auto u pitanju, od tipa 100 do 200 eura koštaju brijem. Vjerojatno ima i drugih raznih proizvođača tu dostupnih, nije to sad više ništa tako posebno.

net 05.10.2022. 23:26

hobbyking; (turingy marka) ako ima na eu skladistu.

Ico_Zg 05.10.2022. 23:52

Imaš od sutra u Lidlu, 555kn..
https://www.lidl.hr/p/za-vaseg-limen...-punjac/p82646

Vuco 06.10.2022. 01:22

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3628603)
Znamo ceki da si ti posebno "štedljiv" na lovi i da ideš na budget opcije. :D Ne čudi me da imaš all season gume. :D Ti prvi od svih na forumu i to što jeftinije to bolje. :D
Da da mlad ko rosa u podne ali zato 0 kazni za brzinu i 0 za mobitel. ;)
Tri dana u četiri godine snijega? Ajde ok. :D Ak ti tak veliš mora da je tako. :)

Budget, a imam najskuplje gume u mojoj dimenziji.
Sad će mi 4. zima na istim gumama, vjerojatno će ići zamjena. Ja ti velim da nije bilo 1 puni dan, a da 90% gradskih i međugradskih cesta nije bilo očišćeno nakon toga perioda.
Citiraj:

Autor Hamm (Post 3628748)
Hm zg i okolica…jel se zapravo nekada zimi micete od doma? Ili ste samo relacija doma-posao? Idete li negdje gdje mozda i ralica ne prolazi? Ne idete negdje na selo? Rodbina? Izleti? Nesto…

Nemoj komšija, nema gdje me u HR nije bilo od 10/2021 do 04/2022. Van HR nisam išao, ali bio sam na sva 4 vrha Hrvatske po nekoliko puta. Bio i na sanjkanju u Lici gdje su čak i skijali na prirodnom snijegu.

Kada napadne 50cm friškog snijega :D :D u Zagrebu jel idem na Sljeme odmah u 2 u noći ili jurim kroz najstrmiju ulicu u Zagrebu (navodno ulica Murka Matije na Fraterščici) ? Normalno da ne.

Nije bilo lagano promijeniti mindset u trenutku kupovine all-season guma jer sam isto slično razmišljao da riskiram glavu sebi, ženi, djetetu, ljudima oko sebe jer što ako ih pogazim!? Jok, za 5m me neće guma spasiti niti ću nju moći kriviti. Vozio sam je po snijegu na autoputu kad je imala 2. zimu (znači prošao sam jedno ljeto s njom) i vozio sam brže od 80% ekipe na istoj dionici i preticao (što se baš i ne radi kad imaš dobro utabane trake). Dal bi to radio sada sa gumom nakon 3 ljeta ? Vjerojatno ne, provjerio bih prvo kako se ponaša guma, ali vjerojatno bih bio u onoj grupi koja je vozila niz Ravnu Goru 60kmh i opet bih stigao doma sretno. Pola ure kasnije, ali sretno sigurno. Isto kako ne bih vozio po pljusku kako sam vozio kad je bila nova. Nije to stvar guma, nego glave i pameti u njoj. Bezrezervno vjerovati gumi, meh.

Btw, kroz godine mi se prosječna brzina smanjuje (jer je 90% vožnje jednako). Sve veće gužve, niže prosječne brzine, veća potrošnja goriva.

Ponavljam, nije all-season za sve ljude (mindset) i sve prilike. Ali za veliku većinu može proći čak i ako voziš iznad ograničenja i ne živiš u dvorcu na brdu...

BTW, također zainteresiran za školu sigurne vožnje. Rado bih platio ženi i sebi tečaj...

lowrider 06.10.2022. 07:03

Citiraj:

Autor Ico_Zg (Post 3628820)

Uzeo sm toga iz Lidla. Nisam još probao upaliti auto s tim. Samo sam kompresor isporbao. Jako korisno.

Ima u Bauhausu na nekom sniženju Einhell sa 750kn na 400kn, ako nije rasprodano

xlr 06.10.2022. 08:22

Koliko cca treba Vulkalu da dostavi gume In-time sluzbom? Nemam iskustva s tim dostavljacima. Naruceno u petak, poslano (prema Vulkalovom mailu) u subotu.

Hamm 06.10.2022. 09:14

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3628825)
Budget, a imam najskuplje gume u mojoj dimenziji.
Sad će mi 4. zima na istim gumama, vjerojatno će ići zamjena. Ja ti velim da nije bilo 1 puni dan, a da 90% gradskih i međugradskih cesta nije bilo očišćeno nakon toga perioda.

Moram priznati da sam iznenađen. :p Ja ti velim da da je bio dan da nije bilo očišćeno i da se jednom žena vraćala doma od izlaska u samoboru jer je bila na ljetnima, a cesta nije bila očićšena i bilo joj je teško kontrolirati auto.

Sve ovisi kada ideš na posao. Ako radiš od 9 onda super vjerojatno i je ali ako si ranije na cesti tipa u 6 i ako je jaki snijeg često se događa da nije prošla ralica.

2018. u 17h.

Nije se jednom dogodilo ali evo od ovog imam snimku. Na ulasku u samobor ralica nije prošla i auti su složili lijepi sloj bljuzge. :)

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3628825)
Nemoj komšija, nema gdje me u HR nije bilo od 10/2021 do 04/2022. Van HR nisam išao, ali bio sam na sva 4 vrha Hrvatske po nekoliko puta. Bio i na sanjkanju u Lici gdje su čak i skijali na prirodnom snijegu.

Nije bilo lagano promijeniti mindset u trenutku kupovine all-season guma......

Btw, kroz godine mi se prosječna brzina smanjuje (jer je 90% vožnje jednako). Sve veće gužve, niže prosječne brzine, veća potrošnja goriva.

Ponavljam, nije all-season za sve ljude (mindset) i sve prilike. Ali za veliku većinu može proći čak i ako voziš iznad ograničenja i ne živiš u dvorcu na brdu...

BTW, također zainteresiran za školu sigurne vožnje. Rado bih platio ženi i sebi tečaj...

Ne bi rekao da ima veze s midnsetom ali ima veze sa "što ako..." :) Ne jednom smo ostali koji dan duže u Zagorju kod bake jer se eto nije moglo automobilom van iz sela zbog snijega. Selo je u kotlini pa je uzbrdica fakat finjak.

Isto tako zimi često idemo okolo po bregima i da zna padati snijeg dok idemo i kad se vraćamo. Ne jednom ga je napadalo da ga je bilo na cesti i to 10cm +, a gore su ceste uske i često u jako jako jako lošem stanju.

https://i.ibb.co/0tMssNK/20211212-083826103-i-OS.jpg

A kaj se tiće avg brzine vjerojatno smo tu negdje. Kad je ljeto, suho, pregledno i nema prometa vozim se brže, a sve ostalo normalno ili sporije. Kiša, snijeg, led, noć...usporim i to dosta. Ne žuri se meni nigdje. ;)

I inače punac ima sava all season na berlingu. Često guma proklizava na blažoj cesti, a pogotovo je veselje u jesen/zimu.

Ali ok možda jednog dana odem i ja na all season. Budemo vidjeli sa CC3. :p

Citiraj:

Autor calypso (Post 3628772)
Mislim da je koristenje allseason guma jednostavno stvar mentalnog sklopa... Ja sam preskrt da bih kupio 2 kompleta guma, prelijen to mijenjat i definitivno nemam gdje skladistit drugi par guma...

As I said...lijeni/škrti ili nemaju gdje. :D Ok šalu na stranu kako ti podnose all season gume duža putovanja po pitanju habanja?

Elven 06.10.2022. 09:27

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3628845)
Moram priznati da sam iznenađen. :p Ja ti velim da da je bio dan da nije bilo očišćeno i da se jednom žena vraćala doma od izlaska u samoboru jer je bila na ljetnima, a cesta nije bila očićšena i bilo joj je teško kontrolirati auto.

Sve ovisi kada ideš na posao. Ako radiš od 9 onda super vjerojatno i je ali ako si ranije na cesti tipa u 6 i ako je jaki snijeg često se događa da nije prošla ralica.

2018. u 17h.

Nije se jednom dogodilo ali evo od ovog imam snimku. Na ulasku u samobor ralica nije prošla i auti su složili lijepi sloj bljuzge. :)

Ne bi rekao da ima veze s midnsetom ali ima veze sa "što ako..." :) Ne jednom smo ostali koji dan duže u Zagorju kod bake jer se eto nije moglo automobilom van iz sela zbog snijega. Selo je u kotlini pa je uzbrdica fakat finjak.

Isto tako zimi često idemo okolo po bregima i da zna padati snijeg dok idemo i kad se vraćamo. Ne jednom ga je napadalo da ga je bilo na cesti i to 10cm +, a gore su ceste uske i često u jako jako jako lošem stanju.

https://i.ibb.co/0tMssNK/20211212-083826103-i-OS.jpg

A kaj se tiće avg brzine vjerojatno smo tu negdje. Kad je ljeto, suho, pregledno i nema prometa vozim se brže, a sve ostalo normalno ili sporije. Kiša, snijeg, led, noć...usporim i to dosta. Ne žuri se meni nigdje. ;)

I inače punac ima sava all season na berlingu. Često guma proklizava na blažoj cesti, a pogotovo je veselje u jesen/zimu.

Zaključili smo da tebi trebaju dva seta. I to je super. Vjerojatno svi koji se voze po Zagorju, Samoborskom gorju, Lici, Gorskom Kotaru, ikakvom gorju gdje ima zime, valjda znaju da im je bolje sa dva seta. Ako nisu znali do sada, valjda sada znaju.

Ali mnogi ljudi idu na posao iza 8h, ili rade remotely (ili barem mogu ostat remotely ako napada snijeg kojeg ralica nije počistila), ne voze po bregima, ne idu preko Like i Gorskog Kotara po zimi...

šta će tim ljudima dva seta?

Ja osobno ih imam (Michelin Pilot Sport 5 i Conti TS860 na trenutnom autu), ali ako nigdje neću ići za zimu (a lako moguće da neću), pitanje je dal mi treba ovaj zimski set.

i PS molim te nećemo uspoređivati Savu all season sa CC. CC su prve jako uspješne all season gume, i prije CC-a ja nisam nikad imao all season, niti sam ih preporučivao ljudima. Ali je Michelin uspio napraviti napokon all-season gume koje su upotrebljive i dobre za većinu ljudi u ZG.

buljo 06.10.2022. 09:29

Prije bi ti trebao punca naucit o gumama nego nama objasnjavat da sve sto spominjes da to mozemo i mi sa nasim KVALITETNIM as gumama. :)
Nek napada ove godine snijeg pa mozemo zajedno po tvom izboru isprobat zimske vs as.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c540e3c908.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...011396915e.jpg

Hamm 06.10.2022. 09:30

Odlično! :D Zapravo je sve ovo krenulo kao prcanje bulje i njegovog traženja temperautre u testovima. :D

Sad kao nešto fali savi? :D :D :D

Citiraj:

Autor buljo (Post 3628850)
Nek napada ove godine snijeg pa mozemo zajedno po tvom izboru isprobat zimske vs as.

Prazne prijetnje. :D Već si rekao da ćeš testirati ubrzanje tvog friždera vs muški dizel ali eto ništa od toga. :D

Ovaj test save vs mišeljn. Molim te koja je temperatura bila, vlažnost zraka, nadmorska visina, tlak u gumama, koje vozilo, težina vozila itd..hvala. :D

zgmmax 06.10.2022. 10:21

Ja sam isto na 2 seta guma i slijedeću sezonu najvjerojatnije prelazim na CC2 jer su mi ljetne gotove.
Na proljeće su bile na 4mm, sada su ziher na 3 tak da idu u smeće.

Zimske su po ripnama još dobre al su iz 2017 pa će ovu zimu ostat na autu, a nakon il bacit il prodat nekome.

Uskoro bum se još manje vozio nego inače, manje od 10kkm tak da mislim da mi je CC2 idealna guma.

Radim od doma, il ak moram do ureda imam 10min pješke tak da će mi auto bit parkan valjda 80% vremena. Koristit ću ga vikendima kad bum išao nekam na izlete il do dućana u velku nabavku

OuttaControl 06.10.2022. 10:23

Vidim Tojota izbacila corollu cross, počinje od 34000 eura. nabili cijenu da je skoro ista kao i RAV4, isao sam baciti oko na cijene RAV4, kad ono makli ih sa stranice ali nisu sa njušaka :D RAV4 u limited editionu počinje 34000 eura ko corolla cross...

Očito će dignit sad i rav4...

robimarko-bug 06.10.2022. 10:59

Ma sad su svi nabili, kod nas su počeli micati cijene iz konfiguratora eventualno samo PDF cjenik ostane.
Gledao Qashqaia nedavno, do prije par mjeseci je kretao od oko 170k, sada je već od 239k, tako da sretno svima što kupuju ikakvi auto

Exomaniac 06.10.2022. 11:24

Preporuka nekog vulkanizera u ZG, idealno Novi ZG, Gorica tak okolica?

Na Merivi se počeo isključivati servo tijekom vožnje random, samo se upali EPS lampica i on se isključi. Bio sam na servisu vakum pumpe kod autoelektričara s njim i on je rekao da prvo najbolje da odem negdje da provjere geometriju kotača jer ako nije dobro da se onda on automatski isključi ponekad zbog toga. Svakako jeftinije prvo to provjeriti nego mijenjati senzor kuta i rastavljati sve u autu da se dođe do njega.

Hamm 06.10.2022. 11:41

Auto servis fabeković.

https://www.google.com/maps/place/Au...95!4d15.729914

Auto servis Fabekovic

0989523616

Nazovi pa pitaj.

Elven 06.10.2022. 11:49

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3628879)
Auto servis fabeković.

https://www.google.com/maps/place/Au...95!4d15.729914

Auto servis Fabekovic

0989523616

Nazovi pa pitaj.

Al prcaš ljude...

Imaju i hotel za gume, prvi put sam ih koristio za zamjenu ljeto / zima, znači samo jednom, jebga, ali nisam imao nikakvih primjedbi... valjda ću dobit svoje gume nazad iz hotela :D
https://unikomerc-zaprude.vulco.hr/

android-split 06.10.2022. 12:00

Kratka 2 pitanja. Isto auto, isti motor. Potrosnja goriva sa rucnim i automatskim mjenjacem za istu brzinu? Odnosno jel potrosnja veca ili manja sa automatskim mjenjacem? I jesu vece mogucnosti kvara samog mjenjaca kod automatskog?
Zahvaljujem

Lewis 06.10.2022. 12:03

Citiraj:

Autor android-split (Post 3628886)
Kratka 2 pitanja. Isto auto, isti motor. Potrosnja goriva sa rucnim i automatskim mjenjacem za istu brzinu? Odnosno jel potrosnja veca ili manja sa automatskim mjenjacem? I jesu vece mogucnosti kvara samog mjenjaca kod automatskog?
Zahvaljujem

Tesko je usporedit jer nece biti isti rpm na istoj brzini posto automatici redovito imaju vise brzina (7-8-9) od manualca (5-6), moderni automatici su odlicni za potrosnju jeri saltaju optimalnije/drze ga na niskim okretjima = manja potrosnja.

Meni je na 180 km/h okretaji su na 2500rpm (u 8 brzini) dok na manualcu bi bilo nesto vise posto bi bio u 6-oj brzini.

adaksinjo 06.10.2022. 12:13

meni u cliu na 300km/h je najveća ušteda to što je benzinac, a ne čađavac dizelaški jer je ušteda na razlici u cijeni goriva trenutno veća od uštede u razlici manualac-automatik :D

Inovator 06.10.2022. 12:29

Citiraj:

Zahvaljujem

U pravilu, automatik troši više.
Što se kvarova tiče, zbog kompleksnosti, automatik je podložniji kvarovima, ali ovi novi ZF mjenjači su zbilja robusni.

Automatizirani ručni, kao recimo DSG, su problematični, najčešće zbog mehatronika, ali bilo je i drugih problema. No, sa svakom novom generacijom i to se poboljšava.

Mada je to sve relativno, netko prođe pola milijuna km s automatikom bez problema, a nekome se ručni raspadne na 40000km.

Tumor 06.10.2022. 12:36

Ja osobno imam 2 seta, ali ne zbog zime nego zbog ljeta :)

U zimi imam cca. 2 puta kroz Gorski Kotar (ZG-Krk), a kako je to autocesta to se ipak cisti, pa onda zimske ili cjelogodisnje mislim da nema veze, obje bi vise nego dobro odradile svoj posao. Osim da me bas za vrijeme puta uhvati neka snjezna mecava, ali prije puta uvijek provjerim vremensku prognozu, pa... :)
Prije sam isao redovito na skijanje i tamo je zimska bila must have, ali ne idem vec nekih 5 godina, pa mi taj argument za zimsku ispada.
Ostatak ZG i okolica i tu bi IMHO i cjelogodisnja odradila bez problema, cak sam sklon vjerovati da bi u zimskim uvjetima kakvi su u ZG cjelogodisnja bila bolja od zimske.

Ali zasto necu cjelogodisnje je zapravo ljeto jer se po ljeti dosta vozim i napravim vecinu kilometara bas u tom razdoblju. A misljenja sam da cjelogodisnja guma nije niti priblizno dobra kao ljetna, posebice jer se za moju dimenziju povoljno moze kupiti vrhunska ljetna UHP guma.

S obzirom na nasa ljeta kada bude puno dana s 35+, a gotovo cijelo vrijeme finih 30+ 'C siguran sam da je dobra ljetna UHP >>>>> cjelogodisnja.

Lewis 06.10.2022. 13:01

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3628891)
meni u cliu na 300km/h je najveća ušteda to što je benzinac, a ne čađavac dizelaški jer je ušteda na razlici u cijeni goriva trenutno veća od uštede u razlici manualac-automatik :D

Blago tebi, moj nece da potegne do 300, "zapne" na 260 :).

Visage 06.10.2022. 13:19

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3628729)
Po prednjim farovima mislio da je neki tuned Mini :) https://abload.de/thumb/imgi1cey.jpg

I naravno preporuka samog tunera, da je optimalan za rucni :)

I jos s rucnim, uspije izvuci nijansu ubrzanje cak i od same Evore. Moze se, kad se hoce. Murray je rekao za T50, kad je tek predstavljen, da obavezno u nasljednika F1 ide rucni, samo, nisam dalje pratio, kolio je on uspio izvuci 0-100.

Murina vjerojatno ima priliku najvise vidjeti oko sebe, ali nema cudnijeg vozila na autoputu (ikad) posebno ako ides iznad 120, od Zapatinasove ljepotice Fiat Barchette. Zbog svoje plosnate siluete, ljudi kad je vide na autoputu, imaju dvojbu/iluziju u vecoj brzini, dal ide prema njima, ili vozi normalno :D

...

Vjerujem da razboritim vlasnicima marke, ne trebam naglasavati da nije generaliziranje, ali jucer kao da je bio dan Bebe. Tri, od koje sam dvije uspio uslikati, revijalno ponasanje:

prvi u najstrozem Centru, blokira pred samo skretanje promet pod svjetlima :

https://abload.de/thumb/2022_1005_155016_1420bfeos.jpg

https://abload.de/thumb/2022_1005_155016_142069iqs.jpg

treci (nemam slike od drugoga) iz suprotne trake ide u skretanje prema Maksimiru, ajde, mahnuo mi je rukom, jer nije mogao ni sam sakriti da mu je nelagoda:

https://abload.de/thumb/2022_1005_164800_16109jcr2.jpg

Drugi neuslikani, nadomak Gorice, skoro lanacani izazvao, impulzivnom odlukom da skrene :)

....

jucca 06.10.2022. 14:27

Citiraj:

Autor Colop (Post 3628793)
Znači danas mi kumu crkao aku.
Zvali ovog poznanika iz rent a cara, čovjek došao sa ovim:

https://www.youtube.com/watch?v=QxDv5FgVrp0

i upalio bez problema auta.
Nema kabela, nema gnjavaže, nema moljenja.

jel se ima nešto ovako kupiti kod nas ?
gledao na amazonu ali ne shippaju u HR zbog baterije.

Prijatelj je uzeo kod nas DeWalt. Malo skuplji ali vrijedi svake pare.
Prije par godina, crkla mi baterija na bivsem RS6, dosao prika sa tim punjacom, nisam vjerovao da ce upaliti, smijao sam mu se, pogotovo kad mi je rekao da je vec par auta prije palio a nije ga punio. A trebalo je pokrenuti 4.2 V8 motor 😁
Bez pardona. Ja ostao paff.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

coconut 06.10.2022. 14:49

Jučer sam nabavio novi cjenik od Renaulta pa sam išao uspoređivati cijene Captura koje imam iz 6. mjeseca sa današnjim. Razlike praktički ni nema.
Što se tiče pogona, između benzinca i hibrida, odlučio sam si uzeti benzinca automatika. Iako vozim puno po gradu i općenito malo km, razlika u cijeni između 2 identično opremljena modela mi je nekih 28k kn što mi je previše.

Onima koji misle kupiti polovnog Qashqaija, mali savjet. Prvi modeli N-Connecta paketa su imali više opreme nego današnji NC. Konkretno, radilo se o digitalnoj instrumentalnoj tabli (mislim 12") koju su oni imali, a koji se danas nalazi serijski tek u Tekna opremi.

pci_e3x 06.10.2022. 14:53

Citiraj:

Autor xlr (Post 3628838)
Koliko cca treba Vulkalu da dostavi gume In-time sluzbom? Nemam iskustva s tim dostavljacima. Naruceno u petak, poslano (prema Vulkalovom mailu) u subotu.

ja narucio gume u utorak na auto hrvatska, isto dostava sa In Time. Poslali jucer, doslo danas. Slali iz ZG u Dalmaciju. Jesi dobio tracking broj i SMS od In Time?

beli14 06.10.2022. 14:58

Imaš i ovo za 400kn > https://edigital.hr/powerbank-vanjsk...erbank-p756017

i čuo sam još i za ovaj > https://villager.hr/products/jump-starter-vjs-3500

Kako i ako rade, nemam pojma... Uplatim HAK za 220kn pa su mi takve stvari "pokrivene"

Matebaron 06.10.2022. 15:11

Citiraj:

Autor coconut (Post 3628914)
Onima koji misle kupiti polovnog Qashqaija, mali savjet. Prvi modeli N-Connecta paketa su imali više opreme nego današnji NC. Konkretno, radilo se o digitalnoj instrumentalnoj tabli (mislim 12") koju su oni imali, a koji se danas nalazi serijski tek u Tekna opremi.

Ful digitalna instrument tabla trebala bi dolaziti i u N-Connecta paketu, mada su neki primjerci dolazili s analognim brojčanicima, navodno zbog nedostatka čipova na tržištu. I moj je takav, kupljen prije 2 mjeseca, meni je osobno čak i draža takva tabla.
Ne znam kakva je trenutno situacija, mislim da su opet počeli dolaziti s digitalnim.
Govorim o ovom zadnjem modelu.

coconut 06.10.2022. 15:14

tć i INA varaju hrvatske vozače
https://www.nacional.hr/velika-preva...vatske-vozace/

Tumor 06.10.2022. 15:51

Citiraj:

Zahvaljujem

Klasicni torque converter bi trebao nesto vise trositi zbog gubitaka, mada ukoliko je cruising na nekoj odredjenoj brzini onda bi teorestki trebalo bit isto jer se na automatiku aktivira lock-up clutch. Ali opet automatik je nesto tezi, pa onda opet bi trebao vise trositi. S druge strane, vrhunski automatici bolje mijenjaju brzine i drze motor u optimalnijem rezimu nego sto ce to napraviti 99% vozaca (mada je 90% vozaca uvjereno da su vrhunski vozaci ranga Ayrtona Senne i da oni bolje mijenjaju od bilo kakvog automatika).

DC automatik ima direktnu vezu izmedju motora i mjenjaca (clucth) i vjerovatno ce manje trositi od manualca jer nema gubitaka, a brzine mijenja strahovito brzo i optimizirano (u pravilu ima vise brzina od manualca, pa bolje drzi motor u optimalnom rezimu), pa bi vjerovatno cak trebao trositi manje.

Automatik je znacajno kompleksniji od manualca, pa je samim time i veca mogucnost kvara. Ali danas oni jako dotjerani, pa ukoliko se redovito odrzava (mada dosta proizvodjaca tvrdi da ne treba mijenjati ulje) i vozi "po pravilima" nebi trebalo biti problema.

xlr 06.10.2022. 15:59

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3628916)
ja narucio gume u utorak na auto hrvatska, isto dostava sa In Time. Poslali jucer, doslo danas. Slali iz ZG u Dalmaciju. Jesi dobio tracking broj i SMS od In Time?

Tnx za feedback, u medjuvremenu stigle gume (CC2 225/45 R17 XL). Nisam dobio nikakav info o dostavi :/

beli14 06.10.2022. 21:29

Vozim nekih 12-15t km godišnje (od toga samo 10% autocesta). Trenutno imam ljetne 205/55/16 + zimske 195/65/15. Star auto, prednji pogon, 105KS. SZ dio Hrvatske.
Ljetni set je gotov. Nexen HD Plus, šesta sezona (preko 45k km, odoka). Dubina profila je 4mm, ali je na mokrom katastorfa, pogotvo na kočenju. Očekivano.
Dok za zimske gume imam LM005. Odlična guma, no ako ih stavim i vozim kako zakon kaže od 15.11 do 15.4 onda je guma brzo "spaljena". Mislim, uvijek montiram kasnije i skinem prije, ali vidi se po rubovima gume ne trošenje nek "trganje"

Nisam lijen i imam prostora za skladištiti gume doma kako treba, ali ljetne ne potrošim a zimske uništim za dva tjedna ak je vani +20C.

Stavio bih cjelogodišnje na mjesto ljetnog seta.
Vidim da ste se raspisali o tim gumama na stranicama prije. Svi samo spominjete kišu i snijeg, a mene ponajviše zanima kak cjelogodišnja guma izgleda nakon ljetne sezone na +40C? CC2 mi uopće nije zanimljiva jer za tu cijenu vozim i ljetne i zimske budget. A i svi vozite neke bijesne dimenzije, i/ili SUV, i/ili 4x4, i aute od 200KS pa kad zavrti kotač na ubrzavanju je guma kriva
Nexenom sam jako zadovoljan za moje potrebe.

Za oko mi je zapeo Hankook Kinergy 4S2 H750. Ima netko da vozi tu gumu više sezona?
Bojim se ak ju sad stavim, da bude dobra do 25k km (dvije godine) i onda opadne jako pred treću zimu. Ima netko da barem 3 pune godine vozi cjelogodišnju pa da veli kako je?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:11.