PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

Nik 30.09.2010. 18:45

Evo ja odradih sto i obecah...doma dosao propisno blatan...a De5tr0 ti si se zahebao sto nisi isao, taman bi upregnuo i isprobao novu viulju kaka spada :D

Cijelo vrijeme sam se krajcao s 7 DH-asa, peru oni to posteno i to im je bio prvi krug (gore idu kombijem)...prvi put na startu, drugi put kod ona dva povazana dropa uz cestu i treci put kod stupova gdje sam ja isao desno a oni lijevo.

...i najbitnije, stazu sam pogodio od prve :D

I jedna prigodna, prava sumska slika - fali jos samo patuljak na njoj, he he.

http://www.pohrani.com/f/U/Bv/3wGyuxRN/gljive.jpg

p.s.
Zaboravih napomenuti jedno neugodno iznenadjenje, pri spustu na tulumu neki kreteni su napravili rostilj na sred staze, znaci zgariste okruzeno balvanima od 3m uokrug, hrpa plasticnih tanjura razbacanih naokolo, smeca na sve strane - cak i jedna metalna vilica - stvarno sramota!

De5tr0yer 30.09.2010. 19:03

Citiraj:

Autor Željac (Post 1743152)
i, kojeg si uzeo na kraju ???
(da bombončeka ?! ajdee)

ja i drugar (vanabi bajker sa losim bajkom, bas kao i ja) idemo na grmu sutra izmedu pola 4 i 4. tj. tamo smo u to vrijeme.
ako se netko zeli pridruziti... super, dobrodosao je !

:beer:

Uzeo sam prodigy jer je stype obruč stype bio puno robusniji nego ovaj. A naba je isto fina i ljepše se okretala nego damobmon :)

Citiraj:

Autor Nik (Post 1743157)
De5tr0 ti si se zahebao sto nisi isao, taman bi upregnuo i isprobao novu viulju kaka spada :D

Čuj, vilja je tek sad moja, a čovjeka sam čekao da dođe. Pošto je bio na faksu po diplomu nisam baš mogao ga forsirat da dođe ranije :D

Bit će prilika, još vilja treba na jedan servisić i sve super, can't wait.

murina 30.09.2010. 22:49

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1742897)
obično to ide sa spacerima unutar noga vilice, pa onda izaberes koliko ti treba. neka potvrdi vuco ili netko tko je raskopavao marcove...

Jeli to ovo: http://www.pinkbike.com/forum/listco...5445&pagenum=1

Meni djeluje kao da to ne može proći bez problema :)

murina 02.10.2010. 12:36

Kupio sam ovog drop offa, ne izgleda toliko strašno ni sa 150mm tako da ga neću spuštati za sad (bar dok se ne bacim jedan put niz brdo :))

De5tr0yer 02.10.2010. 13:43

Citiraj:

Autor murina (Post 1744365)
Kupio sam ovog drop offa, ne izgleda toliko strašno ni sa 150mm tako da ga neću spuštati za sad (bar dok se ne bacim jedan put niz brdo :))

Ako hoćeš računaj danas da bih se na grmu provozao oko pol 4. Željac i Fischer navodno isto ideju. :D

Samo treba pričekat Fischera da zna točno kad ide pa ono :)

murina 02.10.2010. 14:12

Dogovarao sam nešto sa prijateljem koji često zajebe, pa ću vam se javit. Pridružio bi se eventualno u 4, javim se tebi na mob u tom slučaju. I tako će past bar 3 spuštanja, pa mi nije kasno doć.

Evo i slija: http://slike.hr/slike/d/dsc01508_769b0.jpg

De5tr0yer 02.10.2010. 14:17

To je mlađa sestra mojeg marza :)

Uvjeren sam da ćeš ostat pri 150 hoda ;)

murina 02.10.2010. 14:24

i ja isto, previše sam se prestrašio priča o previše hoda na HT-u ali ako koji to može podnijeti, to je ovaj moj.

E, da, stavio sam mu i zadnji deore sa 9 brzinskom kazetom. Samo šta su mi šifteri od acere sa 8 brzina, pa se malo blesira ali zasad radi kako-tako

De5tr0yer 02.10.2010. 14:37

Citiraj:

Autor murina (Post 1744434)
i ja isto, previše sam se prestrašio priča o previše hoda na HT-u ali ako koji to može podnijeti, to je ovaj moj

Isto kako sam se ja naslušao da će mi toliko hoda geometriju uništiti da neću moć vozit bajk... :fiju:

Kao, rama je došla tvornički sa 120mm viljom, ne smiješ više od toga. Jeavrajt!

:)

srale7 02.10.2010. 14:50

Ajde da i tu pitam, naime treba mi prednji adapter za Avid, 203 PM, pa ako netko ima viska, moze mi ga slobodno prodat :)

http://www.jensonusa.com/product/br/...___203__FR.jpg

murina 02.10.2010. 14:51

Moja je sa 100 došla ali mi je prijatelj (opaki bajker, pobjeđivao i na nekim natjecanjima) rekao da je na svom starom voltageu imao neko vrijeme i 170mm :D

Na scottovoj stranici je prije pisalo da je voltage - Dirt/Street 80%, a FR 20%
Sad su to makli kad su izbacili onaj Voltage FR, pa je obični voltage Dirt/Street 100%

Sad ide prvo jedan Albert naprijed (najmanje 2,25), pa kočnice, pa pogon, pa..... :D Ramu ne mijenjam dok je ne slomim

hash 02.10.2010. 15:10

murina u sta ces ti pretvoriti tog voltagea :D

di se nalazite za grmu?

De5tr0yer 02.10.2010. 15:11

Citiraj:

Autor hash (Post 1744464)
murina u sta ces ti pretvoriti tog voltagea :D

di se nalazite za grmu?

Kustošijanska-Ilica križanje mislim da je DM tamo kraj semafora odmah. :)

hash 02.10.2010. 15:22

kad?ak ste u pol16 nikako ne stignem

ajde pukni broj moba na pm pa ti se javim ak cu dolazit

De5tr0yer 02.10.2010. 15:25

Dođi kad želiš, ako ništa drugo pričekat ćeš da napravimo krug po grmi dokraja i ja se spustim po tebe, to je 10ak minuta od vrha grme do mjesta sastanka.

Sad je pol 4 pa nisam još javio, jelte? :D Nitko nije krenuo ;)

Budem stavio kad krenem post.

Svi me mogu dobiti 0-24 na 091 72 73 973 ;)

EDIT: kreće se za 20 min, za 40 smo na grmi, joinajte se slobodno!

Željac 02.10.2010. 15:41

ja prodajem one svoje stare mx-4
jos u super stanju. sve ostalo na pm.

spreman za grmu !

bio sam i jucer sam, bilo je dosta blata. osvanula je nova staza na njoj. super staza za chill !

murina 02.10.2010. 15:54

Ja krećem!

Željac 02.10.2010. 17:50

vratio se sa grme...

bilo je lijepo. odvozili 3 kruga.

jedino... distro si je sjebao bajk (kako samo fišer i ja culi)
tako da...

hocemo slike mi ostali !
:D

De5tr0yer 02.10.2010. 17:54

Jep, skočio na jednom dropu i potegnula mašinica žbice i dropout mi je (opet) puknuo.

Sad baš računam, moram mijenjati prednju i stražnju mašinicu, dropout, vilju na servis i novi kotač složiti. To ispadne cca 800kn sigurno :(

S druge strane konačno ću si jači kotač složiti straga :)

EDIT: dakle tražim, prednju pullup mašinicu deore klase nagore (sramx5), stražnju isto tako deorext/sramx5/7, pošteni obruč za AM/FR, bottombracket sa ISIS osovinom...

Pitanje za nekog tko zna više: mogu li ja sad na svoju ramu staviti stražnji kotač sa jačom osovinom i što preporučate? Ili da ostanem na ovoj deore 535 nabi sa QR?

Vuco 02.10.2010. 18:53

Citiraj:

Autor murina (Post 1744455)
Moja je sa 100 došla ali mi je prijatelj (opaki bajker, pobjeđivao i na nekim natjecanjima) rekao da je na svom starom voltageu imao neko vrijeme i 170mm :D

Možeš ti imati naprijed i DC vilicu sa 200mm hoda, no podiže ti se BB i definitivno više nećeš biti stabilan u zavojima kao sa starom vilicom. Ja sam tu osjetio prelaz sa 100 na 130mm + na usponima ti isto to smeta.

Nitko nije rekao da se nećeš moći voziti, no malo se ipak gubi stabilnost :)

Buraz i ja danas odvozli 10-tku na Sljemenu. Na jednom djelu se sa 9tke pređe na 10tku i ta staza je duža od 9, no ima i penjanja opet, tako da je bilo gore-dole. No za XC dušu dalo.

Sljedeći puta obećao da ćemo ići na Hunjku i Goršćicu, tamo ima blata i previše :)

murina 02.10.2010. 19:29

O čvrstoči i pucanju rame sam govorio. Zadovoljan sam, naravno da je promjena ali već sam se naviknuo. Uzbrdo je malo teže ali mi nije bilo strašno danas, vidit ću kad krenem na sljeme za pravu ocjenu. I šta se tiče stabilnosti, ok mi je. Malo me vrat boli ali valjda je radi promjene položaja.

Ovaj Destrov drop (ili šta li je već) sam i ja užasno izveo. Izbacilo me ko zeca u zrak, pa sam se usrao i trzajem usporio, pa sam pao vertikalno bez neke brzine. Izbilo mi sajlu iz onog nosača na vilici. Sabio sam je 13,5 cm (ostao trag). Osjetno brže se mogu spuštat, i morat ću se malo skulirat, ne želim padove nikakve..

edit: post mi izgleda ko zadaćnica nekog prvašića :D ono, osvrt na predstavu

Željac 02.10.2010. 19:49

ja sam takoder osjetio razliku sa 100 na 120. sljeme i leustek me poprilicno izj***
ali se to zanemari tokom spusta :D :D

izgleda da cu sutra opet na grmu :D
prijatelj mi se ocito sali da to moze odvoziti sa starim (mozda treking) galantom. nema suspenzija, v-brake itd.
pa cu ga morati upoznati sa blagodatima sume dropova i razbijanja !

De5tr0yer 02.10.2010. 19:56

Citiraj:

Autor murina (Post 1744591)
O čvrstoči i pucanju rame sam govorio. Zadovoljan sam, naravno da je promjena ali već sam se naviknuo. Uzbrdo je malo teže ali mi nije bilo strašno danas, vidit ću kad krenem na sljeme za pravu ocjenu. I šta se tiče stabilnosti, ok mi je. Malo me vrat boli ali valjda je radi promjene položaja.

Ovaj Destrov drop (ili šta li je već) sam i ja užasno izveo. Izbacilo me ko zeca u zrak, pa sam se usrao i trzajem usporio, pa sam pao vertikalno bez neke brzine. Izbilo mi sajlu iz onog nosača na vilici. Sabio sam je 13,5 cm (ostao trag). Osjetno brže se mogu spuštat, i morat ću se malo skulirat, ne želim padove nikakve..

edit: post mi izgleda ko zadaćnica nekog prvašića :D ono, osvrt na predstavu

Drop je to fini za nas početnike, veći je od onog na devetki (onaj sa fotki), tako da nije čudo da mi je mašinica opizdila po žbicama i rami i svemu...

Citiraj:

Autor Željac (Post 1744598)
ja sam takoder osjetio razliku sa 100 na 120. sljeme i leustek me poprilicno izj***
ali se to zanemari tokom spusta :D :D

Lockout sine... :beer:

murina 02.10.2010. 20:06

Ma ono sve treba preskočit, a ne dropati :) zato kažem

Ima opakih skokova na grmi, baš izazivaju da skačeš sve više i dalje. Da budem iskren, mene je malo frka da se ne precjenim. Sad sam se sjetio da sam pošteno opalio zadnjim kotačem o rub radi prekratkog skoka. Samo me zakočilo, mislio sam da je i moj kotač gotov :

Nije stvar u lockoutu nego o geometriji. Ili lockout može zakočiti na manje hoda:stoopid:? Ja ga nikad nisam koristio jer skakuće previše umjesto da pojede

Renesis 02.10.2010. 20:17

nece ti lockout pomoc ako je vilica toliko visa, jednostavno je drukcije vozit. zato su vilice sa podesivim hodom zahvalne...ja lockout koristim samo na cesti, i to ne uvijek...

decki pazite sto radite s tim biciklima, nije vilica jedini uvjet za vozit brze :) treba bit mekan na bajku :)

slijedeci zadatak, izvoziti pilanu sa cim manje hoda ;) da bi se nesto proslo brzo i efikasno, treba preletit preko toga, posto sada vec dobar dio ekipe vozi na spdu, to dosta pomaze za povuci bike sa sobom. kad vidis grbu, treba se postavit tako da ona cim manje utjece na smjer kretanja. zato lijepo vjezbati to :)

murina 02.10.2010. 20:23

Za vježbu mekoće i tehnike sam prošao gume bez gripa, suntour xcm i darta :D
Bolja vilica definitivno dopušta bržu vožnju i tako sve postaje opasnije, zato treba oprez dupli i ne riskirati previše. Ja sam stalno pod kontrolom, jedino mogu sjebat nešto na bajku.

Ima li ko pumpu za vilicu?

Nik 02.10.2010. 20:31

Sljeme sutra 9h...

- spust ---> 57-Gipsova-1. stup zicare ili varijanta od zadnji put.

...supatnici dobrodosli :D

De5tr0yer 02.10.2010. 20:36

Citiraj:

Autor Nik (Post 1744619)
Sljeme sutra 9h...

- spust ---> 57-Gipsova-1. stup zicare ili varijanta od zadnji put.

...supatnici dobrodosli :D

Odite spat... :fuming:

:D:D

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1744612)
nece ti lockout pomoc ako je vilica toliko visa, jednostavno je drukcije vozit. zato su vilice sa podesivim hodom zahvalne...ja lockout koristim samo na cesti, i to ne uvijek...

Kako neće pomoć? Spustiš vilicu na visinu koja ti treba i tjeraj uzbrdo. Naravno da to nije ni blizu low i high speed kompresije na rebi, ali uz malo skilla bez problema se ide gore. Kako oni sa rigidom tjeraju lojstek gore? :rolleyes:

mislav_os 02.10.2010. 21:01

Imam problem sa pogonom,naime.. Pedale imaju hoda lijevo-desno 1cm kad se mrdaju, i to tako vec duze vremena(mislim,ne idu "dalje" sa rasklimavanjem). Bicikl je jednom vec bio u garanciji na popravku,i zamjenjen je lezaj unutra, ali sad opet. E sad, da li moze biti jos nesto da je otislo ili opet taj lezaj? Inace, s bajkom ne divljam,to je ajmo rec dosta normalna voznja (tu i tamo malo skocim :D). Bajk je star pola godine, i pedale su jos jedan od rijetkih dijelova koje nisam dirao(inace je 70% bicikla promijenjeno, daleko je taj od onog tvornickog)

PS,ev slika bajka(kad sam ga ulickao :D),nisam je jos stavio na forum,pa me popljujte :D
http://img37.imageshack.us/img37/5206/15082010202.jpg

Renesis 02.10.2010. 22:47

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1744624)

Kako neće pomoć? Spustiš vilicu na visinu koja ti treba i tjeraj uzbrdo.

Lockout podrazumijeva samo zakljucavanje vilice da neradi. u grubo. za spuštanje vilice je potrebno imati ili ETA (kod marza), ili u-turn kod RS-a, i kod foxa kako se to već zove...

ako ti vilicu zakljucas na 150mm, nisi napravio ništa nego kontra efekt...

De5tr0yer 02.10.2010. 22:54

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1744661)
Lockout podrazumijeva samo zakljucavanje vilice da neradi. u grubo. za spuštanje vilice je potrebno imati ili ETA (kod marza), ili u-turn kod RS-a, i kod foxa kako se to već zove...

ako ti vilicu zakljucas na 150mm, nisi napravio ništa nego kontra efekt...

Bolje i da ne radi nego da se nađeš na leđima. Tko zaključava vilju na 150? :D:D

murina 03.10.2010. 11:24

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1744629)
Imam problem sa pogonom,naime.. Pedale imaju hoda lijevo-desno 1cm kad se mrdaju, i to tako vec duze vremena(mislim,ne idu "dalje" sa rasklimavanjem). Bicikl je jednom vec bio u garanciji na popravku,i zamjenjen je lezaj unutra, ali sad opet. E sad, da li moze biti jos nesto da je otislo ili opet taj lezaj? Inace, s bajkom ne divljam,to je ajmo rec dosta normalna voznja (tu i tamo malo skocim :D). Bajk je star pola godine, i pedale su jos jedan od rijetkih dijelova koje nisam dirao(inace je 70% bicikla promijenjeno, daleko je taj od onog tvornickog)

PS,ev slika bajka(kad sam ga ulickao :D),nisam je jos stavio na forum,pa me popljujte :D
http://img37.imageshack.us/img37/5206/15082010202.jpg

Pedale ili cijela osovina?

Malo mi čudno setup bajk izgleda, koliko si visok? pod čudno mislim normalna vožnja + tu i tamo koji skok, a spušteno sjedalo, singlespeed i nekako predugačka lulica. Nije mi jasan položaj na bajku. Nisam ni ja neki stručnjak, pa je možda objašnjenje skroz logično :) Ok singlespeed, ipak je ravni Osijek u pitanju.

Ko se vozi danas i gdje? Čisto da imam opcije:chears:

Destroyeru, znači vilica se može lockati i u nižem položaju? Nisam imao pojma, jeli je to siluje nekako?

hash 03.10.2010. 13:30

ja cu vjerojatno do grme tokom dana ali ne znam jos kad..

murina 03.10.2010. 14:45

Izgleda da sam jučer ubio vilicu na onom mjestu gdje je Destro uredio zadnji kotač i dropout. Nakon tog mog slobodnog pada je pljucnilo ulje na lijevoj nozi (gore na stanchion). Sutra idem sa dečkom od kojeg sam kupio vilicu na servis, pa ću vidit koliko je ozbiljno. Znam da sam je ja sredio jer sam je i prije grme dosta silovao i bila je suha ko barut. Izgleda da je prevelik pritisak zraka i gadan udar ubio. U uputstvima sam našao ovo:

Oil “ring” on stanchions ------------Oil seals are contaminated ----------Replace all seals

Baš sam baksuz

Renesis 03.10.2010. 15:25

curi cijelo vrijeme ili je samo to bilo malo i vise nije?

Željac 03.10.2010. 16:05

ja se ponovio za pedale. spd naravski vp components. jos si moram uzet cipele i voila :D
(mijenjao za stare kocnice)

zgmmax 03.10.2010. 17:45

Danas sam cistio lanac i zupcanike pa sam usput i posliko kazetu

http://yfrog.com/n003102010036hj

dal je spremna za zamijenu? i dal netko ima ona ravnalo za mjerit lanac?

Željac 03.10.2010. 17:57

spremna je za zamjenu !
aj, poslikaj i lanac...

Neo2001 03.10.2010. 18:05

servisiranje bicikla

vidim ima tu i avanturista, svaka čast. e sad vjerujem da vam se prilikom tog svog silnog spuštanja i penjanja tu i tamo polomi nešto, da kad padnete ili nešto slično, pa me zanima sljedeće, gdje to tada popravljate, ko vam to servisira??

zgmmax 03.10.2010. 19:36

Svi hvale Bizark-a, Anina 30 to je tam na drvinju

E da, onda moram i lanac mjenjat, pogon ce izdrzat jos.

Koja je razlika izmedju svih tih kazeta i lanca? Jel u tezini ili u cvrstoci?

SAda imam lanac SRAM PC-951.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:41.