![]() |
Citiraj:
ne...baš... da ali ne. ako si bio doma kad su išli popisivači za optiku, onda si u komadu dobio sve odmah u prvoj fazi. mi smo tako odmah dobili drito na kući kutiju sa spremnim nitima. u susjedstvu vidim one koji "ćemo uzet optiku" ali ju nisu nikad uzeli do kraja - njima su došli sa kabelom do ruba parcele i tamo pustili šlingu. takvih je dosta na moje čuđenje. ipak smo u zoni grada koja ima 10-15mbit dsl. zadnji koji su mi enigma su oni koji su dobili samo prazan bužir bez kabela unutra. oni vjerojatno nisu nikad bili zainteresirani za optiku ali već kad je išao prekop ceste, su im stavili bužir ako se ikad predomisle. ako imaš išta od toga, onda si spreman za iduću fazu spajanja. ako nemaš niti prazan bužir, onda jebiga. ps govorim o podzemnim kabelima. na zračni će te spojit ako imaš mogućnost odnosno stup blizu kuće. |
Kakvi su to popisivači? Kod mene je uvijek netko doma...
A kad su postavljali taj optički kabel i kopali cestu, uništili bakreni kabel i mjesec dana smo bio bez neta .. |
ovdje je ht angažirao pred par godina popisivače, išli od vrata do vrata i od kuće do kuće i pitali ljude dali oće optiku. na temelju tog iskaza interesa ili si dobio ili nisi dobio kabel do kuće.
sad to vjerojatno više ne postoji i stvar rješavaš direktno telefonski i čekaš srazmjerno dugo. ne sjećam se više koliko sam čekao da usluga postane dostupna, tj od kad sam dobio kabel do kad sam mogao ugovoriti uslugu, mislim 2-3 mjeseca. |
@Dakky
Nije bas najsretnije da Arkan pokusava dizati pppoe konekciju ako to radi tvoj ruter - zato ga bacamo u bridge. Ja sam tog Arkana imao na bakru, a u bridge sam ga prebacio preko moj telekom portala. Isto kao i sadasnjeg speedport plusa na optici. Ovako iz glave, na bakru mi je uredno radio pristup Arkanu. Kad je bio u bridgeu nisam mu mogao bas nikako pristupiti preko IP-a. Speedport plus na optici je drukcija prica, njemu normalno pristupam dok je u bridgeu... Ne znam, malo me potjera na wc kada pricam o isp-ovim ruterima. U pon mi stize iskon oprema, vec mi mudruju da ne mogu izbaciti ruter, da mora biti u bridgeu, a ono... Imam samo net ugovoren. Daj me nemoj, samo mi daj podatke i pusti na miru :D |
@Dakky
Citiraj:
Citiraj:
Bila još jedna slična tema sa slikama. Vjerojatno ćeš morati sačekati da u njihovom sistemu "legne" da si na optici, da možeš daljinski preko drek web / app postaviti da je router u Bridge mode za Internet ... pa nebi trebao sam pokušavati dignuti Internet konekciju. Ako na routeru nemaš klasični web konfig nego te upućuje na drek web / app moguće je da si na "novoj platformi" a tada ne rade / zezaju ove igre sa custom router - om. |
Samo kada je AllInOne GPON Tehnicolor onda ide RDK platforma inače sve je po starome klasika ONT+Router.
Dok glavni odgovorni u HTa za ACS negenerira config za Fiber navedenom korisniku možeš zaboraviti na upravljanje putem aplikacije ili weba te postavljanja u Bridge. Ovi jedan moj HTovac što ima isti Modem Router kao ja dan danas nema generiran Fiber config pa sve sam mu morao ručno na Asusu konfigurirat i evo tako već cca 3+ mjeseca mu sve radi a ovi njegovi se i dalje čude kako može da radi. |
Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)
Rdk vs klasika? Kakva je razlika? Mogu li traziti ONT + Router umjesto allinone unaprijed kad uzmem optiku ili sta dobijem dobijem?
|
Ako si dobio Tehnicolor AllInOne GPON Router nemožeš kupiti vlastiti ONT i upogoniti ga jer si lockan na RDK platformu.
Trebaš tražiti od SZK ili Tehničara da želiš ONT+Router kombinaciju. |
Dobro je dok se jos moze traziti ONT.Sto kada nas sve prebace na RDK?
|
Baš ništa kako bi rekao Ričard "Znači Kurčina".
Valjda dotada nađu neku soluciju jer HT jedini je dao sve postavke i podatke za xDSL i FTTH za razliku od ostalih koji gledaju kako sve zaobići. I dalje se dobije ONT+Router kombinacija kada Telemach ili A1 ponude uslugu preko HTa. Dakle mislim da jedino HT će kompletno ispoštovati RouterFreedom. Telemach je kompletno na RDKu te također se dobije Fake O5 State na vlastitiom ONTu, znači isto kao na HTu kada je Tehnicolor. Citiraj:
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=hPedTKrreEA Saznao sam VLAN IDove i manje više sve postavke od Telemach FTTHa zahvaljujući jednom članu PCEForuma pa mu se ovdje zahvaljujem ali to nama ničemu nesluži jer kod njih je sve na RDKu pa odmah u startu nema ničega. ISP što mene brine je A1. Nedaju Bridge iako bi trebali (čast iznimkama),PortForwarding,itd... Pitanje je samo vremena kada će početi sa RDK platformom a kad počnu možemo pisati propalo sa 3rd party opremom na A1. Tada preostaje samo kemijanje sa Wiresharkom i SFPom pa da sniffaš koji magic packet (aka enabler paket) šalje ISP Router OLTu da pusti promet. To je već next level i mislim da dosta usera će jednostavno kompletno odustati od vlastite opreme. |
Citiraj:
sam nešto propustio unazad 2 mjeseca kad se tvrdilo da mi sa starim technicolorom nismo na tom rdkurcu? i da je problem u mojoj opremi jer mi gpon sfp ne radi sa ispravnim podacima i iako ima o5 status? dakle konsenzus je sada koji? piši kući propalo? |
Pričalo se do prije cca 4-5 mjeseci da noviji Tehnicolori bez WebGUIa su na RDK platformi ali osobno sam testirao Tehnicolora bez i sa WebGUIom i svi oni su na RDK platformi.
Ti dobiješ Fake O5 State na svojoj opremi a prometa nema pa se slikaj to jest zahvali se HTu jer oni jedini i dan danas će uslišiti tvoje molitve za ONT+Router combo. |
fantaplastično.
vidjet ću još da li će raditi iskon optika na vlastitoj opremi... jer ionako kanim otkazati ht jer su preskupi. |
Meni iskon vise puta tvrdio, a tehnicar potvrdio da mi stize ont+ruter. Samo eto tehnicar nikako da stigne. Bude u cet, bude u pet, pa odjednom prestao zvati. Cekam sutra ako me se sjeti -.-
Uspjeli mi na kraju spojiti novu liniju na tavanu i na stupu. Malo je potrajalo al jbga... |
aj apdejtaj me/nas kad te spoje, meni se ne žuri se prebacit.
ps ja na jednoj lokaciji čekam ht za poslovnjake, pa me zanima šta će stavit tamo. |
Citiraj:
VLAN IDove i ostale postavke mogu se dobiti od Iskona a ima ih u pinnanoj temi. PPPoE username će Iskon predati ako zatražiš Bridge ali samo ti neće dati VoIP user/pass jer to kao formalno nedaju korisnicima. Citiraj:
Citiraj:
Uz malo sreće dobiti ćeš FritzFiber 5530 sa XGS-PON SFPom jer koliko znam to u većini slučajeva postavljaju poslovnim korisnicima(kafići,restorani,uredi,firme,itd...). |
Citiraj:
|
Amateri bili amateri ostali.
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
Citiraj:
Bit ce samo drugi VLAN u igri, jasno. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Prije je Iskon izvodio kerefeke / bjesne gliste .... sad kako su zapravo pomeli njihov managment i ostavili samo (pre)prodaju vjerojatno toga više neće biti.
Odradi šta si zamislio (ONT direkt u svoj router), postavi ispravni Vlan na Internet PPPoE konekciju, eventualno možeš prvo posnifat MAC adresu na WAN portu (ako već ne piše negdje), pa tu istu postavi / spoof - aj na ovaj gore PPPoE interface. |
Iz vlastitog iskustva, HT i A1 ne reagiraju ako im uređaj nije na ACSu, a isto tako ih ne dira niti MAC adresa s druge strane. Za očekivati je da nisu niti iskonovci nešto iskemijali :D
|
Napisao sam poviše, Iskon je prije pametovao, a sad vjerojatno više ne ...
|
Malo OffTopic
Iskon je prije pametovao oko Brigde modea i PPPoE podataka.Čak su znali tražiti da se navede razlog zbog čega ga trebaš. Nikada nije bilo lockanje internet veze na MAC adresu,itd... a pričalo se svakakvih gluposti ovdje na PCE Forumu. Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
jedno brzinsko... na tom famoznom runeu i u svojoj kombinaciji preko vlan switcha, sve radi ok, osim što... u mom telekom appu "modem nije dostupan" (koga briga) ...
i stavio sam povećanje brzine na 500/250 za 2.65€ pred 48h i još je stara brzina... ima li veze jedno s drugim? moram li možda opet spojiti njihov router direktno da se "updejta" brzina? |
Prvo pokušaj sve rebootati sa svoje strane a ako tako neide onda zovi SZK.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
znači Arcadyan ima 2 verzije softvera, tako mi objasio tip na szk... ima RDK (tako neki termin) koji ima samo status page i nema nikakve konfiguracije, i ima druga verzija istog routera koja ne povlači novi softver sa acs-a i onda ima konfiguraciju routera i bridgea direktno u routeru... jer ako povuče novi softver sa acs-a onda se više taj router nemože prebaciti u bridge (ako sam dobro shvatio szk). Uglavnom doći će staviti tehničar novi Arcadyan koji je isti kao stari, samo radi u bridgeu. To je što se tiče bridgea, bez obzira što mi je Mikrotik sad u smart switchu i on podiže konekciju (sad je već sve u bridgeu). Što se tiče brzine, to tehničar isto mora odraditi jer ima veze s prodajom. Rekli izaći na teren do kraja dana u petak tj. 48h od sad i riješiti obje stvari. I rekli su da moraju nešto i na "centrali" napraviti da bi bridge radio. |
Ta ekipa sa SZK svakakve gluposti priča a pojma nemaju.
Neznam zašto ih shvaćaš zaozbiljno. Jedan je meni nedavno mlio da PPPoE user/pass je na poleđini routera. Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
pa ako postoji zakon od 1.1.2024 ako se dobro sječam da je svaki operater do onta dužan korisniku omogučiti ili dati podatke za korištenje privatne opreme korisnika,zašto onda HACOM ne reagira ?
ili je to sve mrtvo slovo na papiru,opravdanja da bi to utjecalo na mrežu isto ne stoje u njemačkoj vrijedi isti zakon već više godina pa korisnička oprema neutjeće na ništa. |
Zato što RDK zapravo jest thing. Vidi ovdje
|
Zato što možeš manageat router putem aplikacije(a možeš i Speedportove) neznači da je na RDK platformi.
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
Ali ovi jesu. Vidi official RDK Management site ovdje. Arcadyan je "Preferred plus member" i T-Com isto. I njihova je platforma.
|
I kakve veze to ima s ičim osim što neki Brend ili ISP sudjeluje.
To neznači da router kojeg si dobio da radi na RDK platformi. HT je odavno imao managment sa aplikacije. Mislim da smo već skužili kako RDK platforma radi tako ako tebi radi na vlastitoj opremi to znači da stvar što ti je ISP poslao nije na RDK platformi. Govorilo se prije par mjeseci da GPON Tehnicolor od HTa koji ima WebGUI nije na RDK platformi pa evo ispada da je na RDK platformi. Citiraj:
Ponavljam HT za razliku od drugih HR ISPova će ti predati sve Internet i VoIP login podatke kao i sve postavke. |
Kako neki ljudi mogu bit tvrdoglavi...
Evo ti screenshot iz Arcadyana... ovo je sučelje... kao što vidiš nema nikakav konfig... https://i.imgur.com/SO7E5QK.png I dolje na dnu piše Open Source i kad klikneš na to.... dobiješ brdo RDK modula koji se koriste u routeru... ali da, to ne znači da je na RDK platformi... to su višak moduli tu koji se ničem ne koriste, samo zauzimaju mjesto.. https://i.imgur.com/iXdrFeu.png https://i.imgur.com/lwuk9Wh.png |
Citiraj:
|
Citiraj:
BTW vjerovatno ti nediže PPPoE jer RDK je vjerovatno vezan uz managment za app i cijelu kompletnu soluciju sa RDK platformom(to je što ja mislim da se događa). |
Citiraj:
Kad je arcadyan direktno u ONT, onda on podigne pppoe normalno. Danas će valjda doći staviti Arcadyana koji nije na RDK platformi i može se skonfati u bridge, mada stvari i ovako rade. |
Pitanje... došao prvi račun... na računu 9€... stavke:
internet + TV S uz ugovor na 24mj (na bakru) .. količina: 0.733 ... iznos 0.59€ (još sam u onom periodu 6 mj za 1€) optički internet + TV S uz ugovor na 24 mj ... količina: 0.133 ... iznos 3.84€ sve je naravno + PDV iz ovog ispada da bi optički internet bio naplaćen po punoj cijeni 28.87€+PDV = 36.08€ a potpisan je novi ugovor uz 3 mjeseca po 1 €... da li se žaliti, ima li uopće smisla... |
Zašto je tako visoka cijena za T-COM internet + TV S ?
zar nije na njihovim stranicama 28.89/30.89 s magentom ili bez magente na 24 mjeseca (uključen i PDV) ? Ne čini mi se nešto povoljno, najpovoljnije je uz Rune uzeti Telemach ali ja sam se ipak odlučio na Fibernet + EON TV full paket. Na Fibernetu je 1/0.5 brzina 28 EUR-a uz ugovor na 24 mjeseca i 3 mjeseca na 1 EUR-o s time da imam fiksnu vlastitu IP adresu a EON je 12.90 EUR-a uz jedan mjesec besplatno s time da nema ugovora (naravno samo za EON TV). |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:36. |