PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Master_Hrc 25.09.2022. 21:18

I to ne jedan BMW nego 2 BMWa. Double facepalm, when 1 facepalm is not enough.

@Domy
Sory ali to je isto i ekipa kriva. Kako mozes nekome ostaviti auto da mijenja sve dok ne nadje di je problem a ti caltas i to takvu lovu?
Evo primjer iz vlastitog iskustva. Vozim od starog corollu i upali se lampica check engine. Proslo par dana nakon trogodisnje garancije (onda su toyote imale 3 godine gare). I odem u ovlašteni jer sam do onda morao servisirati tamo i veli lik mrtav hladan otiso senzor radilice motora. 15 somova kuna popravak. Ja reko ne fala. Otiso sa tom lampicom u jedan drugi ovlasteni koji je slovio kao najbolji i veli tamo lik da je otisao taj senzor uopce se ne bih mogao voziti. Resetirao je lampicu/gresku i rekao da ako se ponovi da dodjem pa cemo onda trablšutati. I odonda se nikad vise nije upalila. Pa pucao bih si u koljena da sam tu lovu ispljunuo za nista tim đabalebarošima

Badboy 25.09.2022. 21:56

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3626289)

@Domy
Sory ali to je isto i ekipa kriva. Kako mozes nekome ostaviti auto da mijenja sve dok ne nadje di je problem a ti caltas i to takvu lovu?
Evo primjer iz vlastitog iskustva. Vozim od starog corollu i upali se lampica check engine. Proslo par dana nakon trogodisnje garancije (onda su toyote imale 3 godine gare). I odem u ovlašteni jer sam do onda morao servisirati tamo i veli lik mrtav hladan otiso senzor radilice motora. 15 somova kuna popravak. Ja reko ne fala. Otiso sa tom lampicom u jedan drugi ovlasteni koji je slovio kao najbolji i veli tamo lik da je otisao taj senzor uopce se ne bih mogao voziti. Resetirao je lampicu/gresku i rekao da ako se ponovi da dodjem pa cemo onda trablšutati. I odonda se nikad vise nije upalila. Pa pucao bih si u koljena da sam tu lovu ispljunuo za nista tim đabalebarošima

inče senzor radilice motora je 900kn orig.bosch a ovih 14 000 vjerojatno operu od naivnih ..

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

Master_Hrc 25.09.2022. 22:02

Jao meni, jos bolje....grrrr

medo 25.09.2022. 22:15

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3626297)
inče senzor radilice motora je 900kn orig.bosch a ovih 14 000 vjerojatno operu od naivnih ..

Hehe, na RenFaultu je 200-tinjak kuna. Original Siemens u ovlaštenom servisu :D

Kada taj "senzor radilice" (senzor gornje mrtve točke) počne zezati onda auto obično ne upali nego vergla u prazno jer ECU ne može očitati brzinu vrtnje motora. Kada crkne skroz ili ako se odspoji motor momentalno stane budući da ECU ne zna kada otvoriti injectore.

GreenLife 26.09.2022. 00:33

Evo ga konačno nazad :) , ovaj bi tjedan trebale stić felge i gume.
https://images2.imgbox.com/c6/9c/9aJSVuge_o.jpg

Trenutno u modu razrade motora, pošto je novi unutra. Za kojih 1500km ću mjenjat ulje i idem u zimi na 0W-30 , vjerojatno castrol edge professional

domy1 26.09.2022. 06:06

Il
Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3626289)

@Domy
Sory ali to je isto i ekipa kriva. Kako mozes nekome ostaviti auto da mijenja sve dok ne nadje di je problem a ti caltas i to takvu lovu?a

Znaš koliko košta automatik? Znaš koliko ljudi ga zna popravit? Čovjek je pristao na 20k kn, mijenja se najskuplji dio mjenjača i ok. Problem je što je naravno bilo skrivenih troškova, ali glavni je da problem nije riješen. Možeš jedino na sudu tjerat pravdu.

Moja cijela poanta počevši od kočione, nije problem platit, ali da dobiješ riješenje, tj ono što si platio. Evo ti kolege i Alfe, a meni su htjeli mijenjat kompjuter u drugom servisu. Na kraju problem bio jedan jack od senzora, i auto je bio u do sad neviđenom safe modu bez gasa na 1200o/min.

Da se vratim na automatika, uzmimo ZF, odi u bilo koji ovlašteni, recimo nek je BMW, ulje se ne mijenja. Pitaj ZF koji ga je proizveo, on kaže ulje se mijenja itd.

Imam Aisina iz kojeg ni ne možeš ispustit ulje, nego se isto "obnavlja" kroz cikluse od po 3 litre. Da, da postoje pumpe, ali to sve nije namijenjeno da se radi. Ali znao sam šta me čeka kod rabljenog, pa sam ciljao na što novije s manje km i odmah promijenio 3 ciklusa po 3 litre.
Neće novo ulje uništit mjenjač, ali će definitivno pokazat koji je u banani.

Exomaniac 26.09.2022. 09:51

A mene ljudi čudno gledaju kad kažem da Balkan nije za drugo nego limitirat svaki registrirani auto na 80 konja i 90 na sat. I odma na prvom prekršaju kad se nađe da ga je neko skinuo se oduzima auto. Bi vidio onda kak bi se netko s tim SUV-on od 2 tone trkao sa 80 konja :fiju:

1v@n 26.09.2022. 10:21

Slušam vijesti na radiju upravo…

https://www.msn.com/en-gb/money/othe...ns/ar-AA12fdqe

Vlasnici električnih koji pune na javnim punionicama trenutno štede jedva 10 lipa u odnosu na vlasnike benzinaca.
A ni budućnost ne izgleda blistavo s cijenama koje samu idu gore

sinisa1989 26.09.2022. 10:25

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3626351)
Slušam vijesti na radiju upravo…

https://www.msn.com/en-gb/money/othe...ns/ar-AA12fdqe

Vlasnici električnih koji pune na javnim punionicama trenutno štede jedva 10 lipa u odnosu na vlasnike benzinaca.
A ni budućnost ne izgleda blistavo s cijenama koje samu idu gore

I ja maloprije čuo kako je cijena barela najniža od početka godine, pada 4. tjedan zaredom. A nas sutra čeka poskupljenje ili pojeftinjenje od jedne lipe :D

coconut 26.09.2022. 10:32

Ako je barel pojeftinio, kod nas benza i dizel mogu samo poskupjeti.

Guls 26.09.2022. 10:41

To su sve samo špekulacije, ponuda i potražnja...
stvarna cijena nafte je smiješna trenutno

pci_e3x 26.09.2022. 10:43

zar nasi ne kupuju na mediternaskom trzistu, koje ne objavljuje javno cijenu?

@sudari s BMW-ima: nekidan sam kupio za svog felge (17") od jednog sto je na svoj E90 stavio 18". Kad je dosao sa svojim autom, pao mi mrak na oci kad sam vidio gume. Za marku nikad cuo , a kaze da kad malo padne kise odmah zadnji kraj plese. Radi se o E90 u 318d izvedbi, a gume imaju DOT od >2020 i dovoljno mesa, znaci nisu potrosene. Pa te "lijeve" gume ne bi ni na bickl stavio. Nije ni cudo sto se upletu u sudare, precijene mogucnost plasticnih guma (i sebe) jer nemaju para da stave nesto konkretno na takvo auto.
Sad gledam za svog (330i) stavit zimske Conti TS870 - zato sam i kupio set felgi, dok sam ovo ljeto peglao na Goodyear Eagle F1 Asym. 6.
Jesu me gume kostale, no znam da me nece iznenadit ponasanjem na cesti (uz naravno primjerenu voznju). Ja sam i dalje pobornik zabrane ekstremno losih guma. Ne kazem da su samo gume krive za sudare. No mogao bih se okladi, kad vidim kako skoci broj sudara kad krene ovo jesensko kisno doba i znajuci s kakvim gumama se kod nas vozi, da s boljim gumama bi bilo manje i/ili manje strasnih sudara (put kocenja, prijanjanje u okuci itd)
Na kraju dana, jedini dio auta je guma koja dira cestu.

sinisa1989 26.09.2022. 11:16

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3626366)
zar nasi ne kupuju na mediternaskom trzistu, koje ne objavljuje javno cijenu?

@sudari s BMW-ima: nekidan sam kupio za svog felge (17") od jednog sto je na svoj E90 stavio 18". Kad je dosao sa svojim autom, pao mi mrak na oci kad sam vidio gume. Za marku nikad cuo , a kaze da kad malo padne kise odmah zadnji kraj plese. Radi se o E90 u 318d izvedbi, a gume imaju DOT od >2020 i dovoljno mesa, znaci nisu potrosene. Pa te "lijeve" gume ne bi ni na bickl stavio. Nije ni cudo sto se upletu u sudare, precijene mogucnost plasticnih guma (i sebe) jer nemaju para da stave nesto konkretno na takvo auto.
Sad gledam za svog (330i) stavit zimske Conti TS870 - zato sam i kupio set felgi, dok sam ovo ljeto peglao na Goodyear Eagle F1 Asym. 6.
Jesu me gume kostale, no znam da me nece iznenadit ponasanjem na cesti (uz naravno primjerenu voznju). Ja sam i dalje pobornik zabrane ekstremno losih guma. Ne kazem da su samo gume krive za sudare. No mogao bih se okladi, kad vidim kako skoci broj sudara kad krene ovo jesensko kisno doba i znajuci s kakvim gumama se kod nas vozi, da s boljim gumama bi bilo manje i/ili manje strasnih sudara (put kocenja, prijanjanje u okuci itd)
Na kraju dana, jedini dio auta je guma koja dira cestu.

Ako se ne varam, mislim da na E90 18d idu 225/45/17. To je jedna od jeftinijih dimenzija. Mogu se kupiti dobre gume za normalnu cijenu. Ali zato je bolja odluka ići na veće dimenzije, shitty gume, DPF off, pa da se dupe razbacuje po slinavoj cesti. Svako malo mi se lokalni rejseri guraju na pola metra.

Kod mene su iza Bridgestone Potenza. Danas malo jače stisnem gas u križanju i osjetim kako proklizava. U ovakvim situacijama mi je drago da je 4x4, ali i znak za nove šlape :)

Tumor 26.09.2022. 11:46

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3626379)
Ako se ne varam, mislim da na E90 18d idu 225/45/17. To je jedna od jeftinijih dimenzija. Mogu se kupiti dobre gume za normalnu cijenu.

Ja sam ovo ljeto stavio tu dimenziju (ne na BMW nego na Astru), GoodYear Eagle F1 Asymetric 6, cijena 685kn po komadu.
S obzirom na velicinu i na klasu guma IMHO sasvim razumna cijena.

Ako je dizao na 18' onda bi odgovarajuca guma bila 225/40 R 18, tu je guma 785kn kom. Opet, sa obzirom na velicinu, klasu gume, a i sam auto sasvim pristojna cijena.
Osim ako lik nije isao na neke extremne sirine gume sa minijaturnim profilom...

sinisa1989 26.09.2022. 12:10

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3626389)
Ja sam ovo ljeto stavio tu dimenziju (ne na BMW nego na Astru), GoodYear Eagle F1 Asymetric 6, cijena 685kn po komadu.

Ako je dizao na 18' onda bi odgovarajuca guma bila 225/40 R 18, tu je guma 785kn kom. Opet, sa obzirom na velicinu, klasu gume, a i sam auto sasvim pristojna cijena.

Ja sam računao run flat varijantu :)

Tumor 26.09.2022. 12:20

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3626397)
Ja sam računao run flat varijantu :)

OK, one jesu skuplje, a mislim da je i puno manji izbor run flat modela.
A ako je lik stavljao neke "plasticnjace" da uspara novaca vjerovatno onda nije niti isao na RF model :)

pci_e3x 26.09.2022. 12:36

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3626389)

da, 225/45/17 je posve zahvalna dimenzija za cijene guma. Mene su prije par mj kostale oko 680kn komad. Conti TS870 vidim idu za 970kn komad.
Rekao je da je te gume dobio s felgama, pa kad bude ima novaca da ce onda uzest neke bolje. Na ovim 17" sto je prodao su bile ok gume sto se tice marke - bridgestone i dunlop ako se ne varam. No uzeo sam ih bez guma jer su bile stare.

doctorg 26.09.2022. 15:58

Pozdrav,

nisam najaktivniji član ovog foruma, prije najneakvitniji, više lurkam, ne sudjelujem u raspravama jer imam osjećaj da su nekako presubjektivne, jer koja god tematika oko guma, žmigavaca, dizelaša, marki auta pokrene, nekako završi prozivanjem drugih i napadom s obzirom na različitost mišljenja, jer je valjda bitno biti u pravu, no možda se varam.

Uglavnom, moguće i da je to razlog zašto ne pišem pa evo da se osobno suočim sa svojim strahovima da se netko samnom može i ne mora složiti, iako na kraju dana ni to nije tolko bitno valjda.

S obzirom na navedeno iskoristio bih onda priliku da napišem svoje iskustvo koje doživljavam kao vozač.
Ne spadam u kategoriju mladog, ni iskusnog vozača sa milijunima kilometara ispod svojih nogu, nisam prošao pola Europe ni vidio svijeta, ali ono što sam primjetio je u svojih 10+ godina provedenih na cesti loko vožnje/odlazaka na more itd. je koliko su ljudi nestrpljivi, nervozni, netolerantni prema ostalim sudionicima prometa oko sebe.
Ne, ne kažem automatski svi, ali dovoljno da Vam ti isti pokvare ostatak dana/večeri/tjedna ovisi koliko razmišljate dugo o tome.

Prije nego me se prozove ako do sada nisam ništa pisao, zašto sam sad odlučio progovoriti, vj. da izbacim taj dio stresa, frustracije, nemoći ili nemogućnosti promjene ili osvještenja drugih koji rade takve radnje.

Znači ovaj vikend, na putu iz Istre do ZG, trasa od nekih 300km gdje X puta auti lijeve trake debelo gaze crtu desne i u prestizanju voze preblizu jedni drugih, prisiljavaju i prestrojavaju se tolko blizu da me doslovno izguraju jer nema objašnjenja zašto se vraćaju u desnu a da još nisu ni odradili prestizanje na takvim brzinama i u takvim uvjetima gdi se vozi 50-60kmh brže od "dopuštenog" po kiši i pljusku jer je to ipak autocesta. Prestizanje z desne strane jer je lakše nego zakočit zbog prometa na koji se nailazi, uključenje na autocestu sa 50kmh nebitno jel jesam u mogućnosti se maknut ili ne.

Bilo je još nekih stvari, al nije mi cilj da se ovo pretvori u moj putopis, nego poantu da je nevjerojatno koliko svakodnevno ljudi precjenjuju, ne poštuju uvjete na cesti, brzinu, tolrenaciju i kulturu prema ostalim sudionicima prometa (pogotovo sporijih) i svojim radnjama u tom trenutku ugrožavaju ne mene nego valjda sve oko sebe pa se dogode sranja.

Nadam se da nisam otvorio sad neku pandorinu kutiju napisanim, ne znam osobno nikog od Vas, ne znam kakvi ste vozači, ne prozivam nikog, ali ako netko ima mišljenje ili savjet kako se postaviti i postupiti u sličnim situacijama, jer sve manje i manje uživam u toj vožnji auta kojoj sam se veselio svaki put.
Opaska za kraj, spadam u najzanimljiviju kategoriju vozača valjda: vozač BMWa (doduše starog E90), EGR DPF su još gore, dizel, dobre gume, dajem žmigavce, kutija i bicikli na krovu, tempomat 125 na autocesti, pa je možda to sve razlog zašto mi se događaju ovakve stvari :D
Dok nemam kutiju na krovu, vozim se normalno, unutar onih 10kmh/10% ograničenja, ne divljam, kao i većina... ali nekad ni to nije dovoljno da ne "smetam" drugima.

Hvala na čitanju,
držite se svi!

sinisa1989 26.09.2022. 16:03

Citiraj:

Autor doctorg (Post 3626488)
Opaska za kraj, spadam u najzanimljiviju kategoriju vozača valjda: vozač BMWa (doduše starog E90), EGR DPF su još gore, dizel, dobre gume, dajem žmigavce, kutija i bicikli na krovu, tempomat 125 na autocesti, pa je možda to sve razlog zašto mi se događaju ovakve stvari :D

Hvala na čitanju,
držite se svi!

Prodaj to i kupi nešto drugo, po mogućnosti da nije iz Njemačke. Nisi ti pravi bemve vozač :D

doctorg 26.09.2022. 16:14

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3626489)
Prodaj to i kupi nešto drugo, po mogućnosti da nije iz Njemačke. Nisi ti pravi bemve vozač :D

shvatio sam odmah da je greška u meni čim sam pročitao napisano. fak :D

OuttaControl 26.09.2022. 16:25

Slazem se sa sinosom, falio si vozilo :D

Inace trebas vidjeti okolicu imotskog i hercegovinu, iz nekog razloga tu vozači više voze po sredini ceste nego u svojoj traci... nikad mi to nece bit jasno ali sam ima dosta situacija di sam se morao skloniti na makadam sa strane da se nebi roknili...

GoGzS 26.09.2022. 17:02

@doctorg

Primjetih slicnu stvar otkako sam se iz Poljske vratio prije nekih 6 godina, od banalnih sitnica (stojis na pruznom prijelazu, rampa spustena, ne bi onaj preko puta ugasio svijetla da mu zivot o tome ovisi) do totalnog bahatluka di onaj koji je kriv jos tebi psuje i prijeti jer si mu blicnuo/zatrubio, a da nisi, vjerovatno bi zavrsilo u sudaru.

Bas se uvukla neka nervoza u promet i svi su tak napeti, kaos.

Master_Hrc 26.09.2022. 17:42

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3626325)
Il

Znaš koliko košta automatik? Znaš koliko ljudi ga zna popravit? Čovjek je pristao na 20k kn, mijenja se najskuplji dio mjenjača i ok. Problem je što je naravno bilo skrivenih troškova, ali glavni je da problem nije riješen. Možeš jedino na sudu tjerat pravdu.

Moja cijela poanta počevši od kočione, nije problem platit, ali da dobiješ riješenje, tj ono što si platio. Evo ti kolege i Alfe, a meni su htjeli mijenjat kompjuter u drugom servisu. Na kraju problem bio jedan jack od senzora, i auto je bio u do sad neviđenom safe modu bez gasa na 1200o/min.

Da se vratim na automatika, uzmimo ZF, odi u bilo koji ovlašteni, recimo nek je BMW, ulje se ne mijenja. Pitaj ZF koji ga je proizveo, on kaže ulje se mijenja itd.

Imam Aisina iz kojeg ni ne možeš ispustit ulje, nego se isto "obnavlja" kroz cikluse od po 3 litre. Da, da postoje pumpe, ali to sve nije namijenjeno da se radi. Ali znao sam šta me čeka kod rabljenog, pa sam ciljao na što novije s manje km i odmah promijenio 3 ciklusa po 3 litre.
Neće novo ulje uništit mjenjač, ali će definitivno pokazat koji je u banani.

Apsolutno me zaboli koliko kosta automatik i koliko ga ljudi zna popraviti. Nisam uopce o tome govorio, vec sam govorio o tome kako ljudi mrtvi hladni ostavljaju aute na popravku unatoc velikim ciframa i stavu mijenjat cemo dok ne popravimo.
A sad kad si vec spomenuo automatik, opet je problem u ekipi koja ne istjera to dokraja i samo pređe preko toga. ;)

Hamm 26.09.2022. 18:24

Citiraj:

Autor doctorg (Post 3626488)

Inače kada u retrovizoru vidim bmw koji daje žmigavce na glas komentiram da je zicer gay za volanom. :D

Šala ofc. :)

Ali opet ne može biti slučajnost da fakat gotovo svaki vikend balavurdija gine u prastarim bemburama. Jasno može se dogoditi u svakom automobilu ali jebemu sunce...

https://www.vecernji.hr/vijesti/foto...oginuo-1602119

Stvarno bi se mogli malo zapitati :) https://www.glasistre.hr/eu/broj-pog...na-2019-786755

lowrider 26.09.2022. 18:29

Velika većina ljudi uopće nije "prisutna" u autima. A da ne pričamo o mobitelima, ako nije u ruci, onda je na koljenima, sjedalu do itd.

Onda lažna sigurnost da noviji/bolji auto nemre sletit s ceste, koči i stane kad treba itd.

A i samo stanje ljudi općenito je zabrinjavajuće, pošto su auti sve više sredstvo raznih ispoljavanja od onih defekatorskih, frustriranih itd.

1v@n 26.09.2022. 18:57

Ne možeš to drugačije riješiti nego kaznama i educiranim narodom.

U Londonu se vozim bez stresa. Sat vremena vožnje na posao, radni dan gdje se vozim od klijenta do klijenta i sat vremena doma s posla mi prođe ful brzo jer se kaznama i društvenom odgovornošću stvorila prometna kultura.

Ako divljaš i nekim čudom te ne ulovi kamera, prijavit će te prolaznik. I za razliku od HR gdje se to gleda s prijezirom da si druker, ovdje se potiče. Gdje god dođeš…parole “see it, say it, sorted”.

Nisam vjerovao da se išta poduzima dok nisam popizdio na idiota koji mi vikendom s Lamborghinijem uleti u pješačku zonu pred zgradom i onda se naslikava i turira tako da cijeli kvart odzvanja. Poslao snimku policiji na Instagram. Pitali me za registraciju i zahvalili se.
Nije ga bilo dva tjedna, pojavio se odjednom opet, pa je policija dobila još jednu snimku. Sad ga nema već mjesec dana.

Možete se zgražati nad ovim nesrećama koliko hoćete, ali dok ljudi ne izvade glave iz guzice i krenu nešto poduzimati, i dalje će se lokalni krkani ponašati kako se ponašaju, jer znaju da ljudi odmahnu rukom i to je sve

Hamm 26.09.2022. 18:59

Gledao sam nekog pročelnika neke PU ili tak nekaj. Rekao je ok kazne i sve je to divno i krasno ali kaj kada na sudovima to pada? :D Dođeš kuknjava nema ovo nema ono i nema kazne. :D No da to je politika i društvo te država kakva je. Daleko je to UK. :)

zwer54 26.09.2022. 19:21

Na zapadu Irska/UK (ne znam za ostale zemlje) to je uglavnom rijeseno sa osigranjem za auto. Police su uzasno skupe, treba godine i godine da se skupi bonus i normalna cijena, a bodovi i kazne drasticno utjecu na cijenu do mjere da ti uopce ne zele dati policu (i naravno, polica ide na osobu, ne vozilo tako da nema voznje tatinog auta)...

I ljudi se paze od pocetka, od kad dobijes vozacku, trudis se skupit bonus i cuvas si ga... A ovih par idiota kaj ne mare, brzo padnu u zaborav...

fanATIk 26.09.2022. 19:30

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3626586)
Ali opet ne može biti slučajnost da fakat gotovo svaki vikend balavurdija gine u prastarim bemburama. Jasno može se dogoditi u svakom automobilu ali jebemu sunce...

Ljudi ginu u svemu i svačemu, al ne znam dal si primjetio, kad su nesreće s bilo kojim drugim autom, po portalima piše samo saobračajna nesreća, poginulo toliko i toliko. Kad je BMW u igri, onda je u naslovu; Jurio s BMW-om i poginuo, Ubio troje s BMW-om, Oduzeo prednost s BMW-om i ubio dvoje... itd.
Sad ja ne znam jel su svi ti novinari neka isfrustrirana ekipa koja hejta BMW ili neš drugo, no definitivno u slučaju nesreće s BMW-om u naslovu članka se navodi BMW, al nek lik s Talismanom pobije petero, u naslovu će pisat teška saobraćajna nesreća, neće bit ni spomena o Renaultu.
I stvori se fama o BMW-u...

1v@n 26.09.2022. 19:51

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3626604)
Gledao sam nekog pročelnika neke PU ili tak nekaj. Rekao je ok kazne i sve je to divno i krasno ali kaj kada na sudovima to pada? :D Dođeš kuknjava nema ovo nema ono i nema kazne. :D No da to je politika i društvo te država kakva je. Daleko je to UK. :)

To sa žalbama mi nije jasno. Ne može te realno optužiti i kazniti jer se na sve možeš žaliti.

Zaboravio sam ovdje staviti permit za parkiranje pod staklo jedan dan, pobrao sam kaznu.

Moje parkirno mjesto, svaki dan sam na istom parkiran i to onaj tko kontrolira dobro zna.
Taj dan mi je papir ostao na sicu.

Žalio sam se, objasnio da imam dozvolu, slikao im je i pitao jel mi mogu poništiti kaznu.

Dobio sam glatku odbijenicu s navodom pravila da u svakom trenutku dozvola mora biti istaknuta na vidljivom mjestu i da za svakog vrijede jednako.

Ok, podviješ rep i idući put ne napraviš grešku.

Mommistake 26.09.2022. 20:00

Davno se to moglo riješiti...

Smrt na cestama, mladi vozači, brzi auti, alkohol i brzina, većina subotom.

Nema problema, kazna za alkohol preko 1 promil, prva 5000kn, druga 100k kn i oduzimanje auta.

Ili još bolje, umjesto 100k kuna, uzimanje vozačke doživotno.

Nisi za promet? Ok, odjebi iz prometa i neću te više nikada vidjeti.

Da se to riješiti, samo nije nikome u cilju.

Policije nema na cestama, policija ne radi ono što bi trebala raditi a naši trube s riješenjima i kamerama. Koje služe ničemu osim eventualno strancima i neznancima uzeti 500kn da se malo napuni državna blagajna. Kleli su se u nove kamere, pojas, mobiteli... Osobno ne znam ni jednu osobu koja je dobila kaznu zbog pojasa ili mobitela a da je snimana tom kamerom.

Godine kako prolaze, auti su sve "pametniji", vozači sve lošiji i lošiji. Znam voziti po većim gradovima, stojim na semaforu, rekao bi da svaki šofer drugi koji spada u dobnu skupinu 20-40, kada stane vadi mobitel i jednostavno onako bez cilja palcem skrola kroz jednu od popularnih društvenih mreža... Jer, jebiga, tih 38 sekundi od semafora do semafora, nikad ne znaš tko je dobio dijete, išao na skijanje ili se slikao s Lidijom Bakšiš... Isti ti ljudi će jednog dana udariti nečije djete na pješačkom koje je samo išlo u školu ili s frendovima u kino. I onda će se moj rodni grad dobiti još jednog stanara iza rešetaka, ne ovog što je vozio, već oca djeteta koje se sada bori za život...

nepalac 26.09.2022. 20:17

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3626636)
Policije nema na cestama, policija ne radi ono što bi trebala raditi a naši trube s riješenjima i kamerama.

Potpis.

sinisa1989 26.09.2022. 20:18

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3626620)
Ljudi ginu u svemu i svačemu, al ne znam dal si primjetio, kad su nesreće s bilo kojim drugim autom, po portalima piše samo saobračajna nesreća, poginulo toliko i toliko. Kad je BMW u igri, onda je u naslovu; Jurio s BMW-om i poginuo, Ubio troje s BMW-om, Oduzeo prednost s BMW-om i ubio dvoje... itd.
Sad ja ne znam jel su svi ti novinari neka isfrustrirana ekipa koja hejta BMW ili neš drugo, no definitivno u slučaju nesreće s BMW-om u naslovu članka se navodi BMW, al nek lik s Talismanom pobije petero, u naslovu će pisat teška saobraćajna nesreća, neće bit ni spomena o Renaultu.

BMW/Mercedes/Audi služe kao clickbait. I to je činjenica. Na stranu sad crna statistika koliko prometnih s kobnim/težim posljedicama je uzrokovano tom nesretnom trojkom, ali brand u naslovu članka je isključivo rezerviran za BWM/Mercedes/Audi. Neki dan je na portalu osvanuo članak (preuzet s reddita) kako netko u crvenom Cliu vozi po nogostupu i zaobilazi kolonu. Naravno, naslov je bio u stilu "nećete vjerovati...". Dok je onaj balavac koristio zaustavnu na Pelješkom mostu, naravno da je bio BMW u naslovu. Jer to "pali" ekipu u komentarima "krkan, *član određene stranke", balkanac i sl..".

Ja osobno svaki dan viđam rejsere i krkanluk u prometu te svaki proizvođač ima svojih bisera. Majstor s Daciom mi blica i ide u pretjecanje na prijevoju, svaka druga 147-ica koju vidim ima auspuh promjera zolje i čađe da stražnja svjetla imaju prirodni tint. A da ne pričam o "sovama" koje se čuju kod mijenjanja brzine. I ti su najhrabriji kad imaju curu pored sebe, pa da ispadnu frajeri kako su brži od bemveja na cesti.

Naravno, da ne ispadne da branim bmw vozače, uvjerio sam se puno puta da određena skupina ima grdi problem s tim (npr. jedan direktor na sastanku je morao suptilno u svaku petu rečenicu ubaciti koji auto vozi). Sve je to dick measuring, čiji je jači/skuplji. I da je *Hyundai* (umetni bilo koji drugi brand) po defaultu skuplji/jači/atraktivniji sponzama, bmw više ne bi bio toliko popularan u naslovu :)
Par puta su me pitali zašto nisam izabrao neki drugi auto. Odgovor je jednostavan, bmw mi se još uvijek sviđa kao brand koji je nekad imao predivne primjerke u dizajnu i motorizaciji (E24, E30, E34, E46, E39, E38). Sad su malo odlutali, ali još uvijek imaju lijepih primjeraka :)

EDIT:
Samo je bilo pitanje vremena:D

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...i/2398225.aspx

doctorg 26.09.2022. 21:00

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 3626521)
@doctorg

Primjetih slicnu stvar otkako sam se iz Poljske vratio prije nekih 6 godina, od banalnih sitnica (stojis na pruznom prijelazu, rampa spustena, ne bi onaj preko puta ugasio svijetla da mu zivot o tome ovisi) do totalnog bahatluka di onaj koji je kriv jos tebi psuje i prijeti jer si mu blicnuo/zatrubio, a da nisi, vjerovatno bi zavrsilo u sudaru.

Bas se uvukla neka nervoza u promet i svi su tak napeti, kaos.

Ali mislim da je nemoguće nekome dati do znanja da je pogriješio, al kažem svakome se dogodi neki kiks i sve 5, znam i ja zablicat i zatrubit i onda si poslije mislim a čemu, kad vj. druga strana ne razumije i psuje me većinom zašto ja sada blicam/trubnem... odustao sam odavno, jer ne vidim smisao da se nerviram toliko oko stvari koje iovako ionako ne mogu osobno promjeniti i utjecat na njih. Konflikte ne želim i ne mislim se upuštati u rasprave s nekim jer ne znam skim imam posla, a najbolje mi ga je ne imat. Nek ljudi radije idu svojim putem i da ih ne vidim više :)

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3626586)
Inače kada u retrovizoru vidim bmw koji daje žmigavce na glas komentiram da je zicer gay za volanom. :D

Šala ofc. :)

Ma stalno moram nadolijevat tu tekućinu za žmigavce, a nije jeftina ta litra :D

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3626591)
Velika većina ljudi uopće nije "prisutna" u autima. A da ne pričamo o mobitelima, ako nije u ruci, onda je na koljenima, sjedalu do itd.

Onda lažna sigurnost da noviji/bolji auto nemre sletit s ceste, koči i stane kad treba itd.

A i samo stanje ljudi općenito je zabrinjavajuće, pošto su auti sve više sredstvo raznih ispoljavanja od onih defekatorskih, frustriranih itd.

Ovo je prečesto koliko ljudi koristi mobitel i to mi nikada nije razumljivo ako moj shitbox auto iz 2009 ima bluetooth, zašto ljudi pričaju s mobitelom na uhu ili još gore tipkaju poruke u vožnji (il tipa na semaforu je crveno, odmah se love za mobitel da pročitaju/odgovoraraju na poruke)

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3626636)
Policije nema na cestama, policija ne radi ono što bi trebala raditi a naši trube s riješenjima i kamerama. Koje služe ničemu osim eventualno strancima i neznancima uzeti 500kn da se malo napuni državna blagajna. Kleli su se u nove kamere, pojas, mobiteli... Osobno ne znam ni jednu osobu koja je dobila kaznu zbog pojasa ili mobitela a da je snimana tom kamerom.

Godine kako prolaze, auti su sve "pametniji", vozači sve lošiji i lošiji. Znam voziti po većim gradovima, stojim na semaforu, rekao bi da svaki šofer drugi koji spada u dobnu skupinu 20-40, kada stane vadi mobitel i jednostavno onako bez cilja palcem skrola kroz jednu od popularnih društvenih mreža... Jer, jebiga, tih 38 sekundi od semafora do semafora, nikad ne znaš tko je dobio dijete, išao na skijanje ili se slikao s Lidijom Bakšiš... Isti ti ljudi će jednog dana udariti nečije djete na pješačkom koje je samo išlo u školu ili s frendovima u kino. I onda će se moj rodni grad dobiti još jednog stanara iza rešetaka, ne ovog što je vozio, već oca djeteta koje se sada bori za život...

Evo komentirali istu stvar, meni je neki zaključak da su ljudi manje prisutni dok voze, preopušteni jer će prije proći nekažnjeno nego kažnjeno, odnosno neće biti ulovljeni u prekršaju bilo kakve težine.
Stranci u vrijeme sezone su isto priča za sebe, doslovno prelaskom granice zaborave na sve i jedva čekaju se dočepati mora i svog godišnjeg ili jednostavno znaju da je vjerojatnost da ih se ulovi je minimalna ili mala.

Nisu mi jasne ni odluke gdje se ide u prestizanja sa smanjenom ili nikakvom vidljivšću s mindsetom: "a valjda nejde nitko ilitiga APP ako prođe prođe"
pa se moram micat na bankinu ili kočit da mi je božić jer je neko odlučio da mora prestignuti nekog tko vozi 5 manje nego bi on htio pa ga to živcira.

Isto tako nekolicina vozača mi se uredno zalijepi za bunker da mogu vidjeti proizvođača žarulja koje imaju ugrađene, valjda s mišljenjem da ako vozim BMW (opet, sam sam si kriv :D) da automatski moram 90 letit kroz neko naseljeno mjesto, ali istodobno ne žele prestići. U svim tim situacijama mi se lakše doslovno isključit na prvoj busnoj, pustit sve kojima "smetam" i nastavit u svom nekom ritmu vožnje.

Neovisno, ljudi izvode gluposti u bilo kojoj marki auta ako se mora primjetiti osim ako se želi nekoga istaknuti, onda se bira.

Matijac 26.09.2022. 21:30

Citiraj:

Autor doctorg (Post 3626667)
U svim tim situacijama mi se lakše doslovno isključit na prvoj busnoj, pustit sve kojima "smetam" i nastavit u svom nekom ritmu vožnje.

Točno to i ja napravim. Fakat mi se neda voziti da se netko iza meni zaletava, ili stanem sastrane pa pustim ili usporim na ravnici da me prestigne odma.

medo 26.09.2022. 21:36

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3626591)

Neki dan se vozim u lijevoj traci iza plave Tesle na Slavonskoj u ZGu prema istoku. Auto naglo koči, drži puno prevelik razmak... a meni je to sve nešto sumnjivo.

Desna traka se oslobodi i ja se ubacim u desnu paralelno s Teslom i imam kaj vidjeti: lik tipka na mobitel s obje ruke i uopće ne gleda cestu! Uživio se u tipkanje kao da mu život ovisi o tome, kao da energično piše neki hate mail, a auto sam vozi. Vozio sam tako paralelno s njim da uopće nije pogledao cestu niti jednom. Vjerojatno nije znao niti gdje je.

I naravno, svi ga obilaze po unutarnjoj i ubacuju mu se ispred, a Tesla naglo koči :) Ali lik ne diže glavu s mobitela....

Visage 27.09.2022. 01:40

Citiraj:

Treba razdvojiti statusnu pozeljnost kroz dekadeni pogled HR, te izvrsnost neke marke, odosno BMW-a, onih koji ga prepoznaju kroz ljubav prema imenu, te onih kojima je defaultni izbor kao simbol pozeljnosti, te uspjesnosti kroz sud drugih. U drugoj kategoriji, ima i onih koji precjenjuju svoje mogucnosti.

Pa je stoga naslov svakako zvucniji ako je u njemu sudionik nesrece BMW, Audi, ili Mercedesa. S istima se moze zvucnije docarati i devastacija, ali i nemar vozaca, jer u istom trenutku, njihovo vlasnistvo ucinit ce ih bahatijima, razmetnijima za zakljucak citaca ili gledatelj vijesti iz rubrike crne kronike.

S druge mracne strane, ako zelis listati arhivu Vjesnika, mikrofilmove arhive tiska, NSK-a, ili pitati nekoga tko je u policiji radio 90-tih, neces imati problema potvrditi, da je vecina kamatarskih ubojstava redovito izvrsavana iz BMW-a, od kojih 5 ili 7 najcesce.

Bivsi predsjednik Tudjman je tada dobio blindiranog Mercedesa, ali poklon emigracije 7-ica, svjedno, postao je sluzbeni. Od tada 7-ica je doslovno postala najpozeljniji model kod tadasnjih mocnika, ili onih koji su zeljeli biti vidjeni. Ako ga nisu mogli novog, kupovali su polovnog. Zato je 2000-tih bilo more povoljnih 7-ica po oglasima, bas iz 90-tih. Sjecam se kad mi je poznati iz policije rekao tih godina, da osim ako nije neophodno, da nabrijane 5-ice i 7-mice, po noci gotovo nikad nije zelio zaustavljati. Jer mu je sef rekao, da ne zeli primati pozive, nakon kojih se mora (!) ispricavati, nakon sto je netko jos mocniji isao zvati radi zalbe na kaznu.

Listaj likvidacije 90-tih, a nije ih bilo malo, te nemoj se ograniciti samo na ZG, 5 i 7 su bile gotovo na vrhu piramide. Oduzima li to BMW-u nesto od kvalitete? Naravno da ne, ali Beba ima tu skakljivu povijest pozeljnost iz 90-tih, pa katkad, odzvanja i danas.

Takodjer, dobro se sjecam sto je kod kamatara tad bio standard uspjesnosti. Ako si bio slabiji, vozio si Calibru 4x4, ako si bio bolji, 5 ili 7, bilo je izuzetaka, nekoliko politickih tjelohranitelja (u slobodno vrijeme kamatara) vozilo je SL-a. A vrh kamatara je vozio 8-icu. Dvojac koji je vozio 8-icu po (Beli Manastir rega) poznati su bili po nocnim zaustavljanjima konkurencije, po Savskoj, a jednu epizodu sam vidio tocno na potezu Botanickog.

Lik kamatar koji je imao nekakv otpad, toga policija ni nacrtanog nije voljela zaustavljati kad je prosao u 8-ici.

Eto, da se malo vratimo kroz uzbudljivu auto proslost :D

...

zwer54 27.09.2022. 01:47

Citiraj:

Pa kad je nesreca sa BMW-om, gotovo uvijek je u pitanju pijani idiot i brzina... Ovima sta ne divljaju i velikoj vecini sta ne drkaju na aute BMW=brz auto, a sve te prometne nesrece to i dokazuju. + da se razumijemo, BMW ima straznji pogon i kad ga das debilu u ruke, puno lakse ce ga razbit...

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3626642)
Sad mene zanima jel tako i vani po zapadu? Austrija, Njemačka, Engleska... jel murja sjedi u kafićima dok im je smjena?

U irskoj ih nema na cestama, tu sam preko 6 godina, sluzbenim autom na cesti napravio preko 300k km, ni jednom me nisu zaustavili, obiso sam cijelu irsku uzduz i poprijeko i nikad nigdje ne stoje. Ima speed van parkiran uz cestu na nekim dionicama i taj snima brzinu i salje kazne. Jednu kaznu sam dobio za brzinu, vozio 120 po autoputu koji je presao na 100 ogranicenje, a ja nisam usporio, 80 eura kazna bila. Frenda su ulovili na autoputu, 160+ je isao, isto 80 eura kaznu dobio...

Ima i tu idiota po cesti i mladih u jurilicama, ali ocito se pametnije voze u globalu.

webstartm 27.09.2022. 03:44

@Visage

U dalmaciji se sredisnji naslon za ruku naziva "Tuđmanka" :D
Jer u to doba je bila novost i samo Tuđman to ima

Hamm 27.09.2022. 05:35

Citiraj:

A nisam baš siguran u to. :)

https://www.novilist.hr/novosti/crna...odisnji-vozac/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...ginuo-15117264

https://www.24sata.hr/news/foto-priz...mrskana-847244

https://net.hr/danas/crna-kronika/tr...e-0242ac130063

https://www.novilist.hr/novosti/otkr...protni-kolnik/

https://www.zagorje.com/clanak/vijes...o-vozac-toyote

https://www.glasistre.hr/crna-kronik...i-bmw-a-773304

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ak/998475.aspx

https://emedjimurje.net.hr/vijesti/c...-iz-hlapicine/

Novinari često pišu o kojem se automobilu radi bez obzira na prozivođača. Jedino kada ne istaku marku je kada je auto uništen do neprepoznativosti.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:39.