PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

1v@n 20.07.2022. 15:48

Dobro, što je najgore što vam se može desiti? Da proximity/parking senzori prestanu raditi? :)

Doktor O 20.07.2022. 15:48

Pozz auto entuzijastima i detailerima.

Tražim nekakav dobar sprej ili gel za plastike da im da sjaj, i da drži. Prao bi motor pa bi ga prošao malo da drži sjaj neko vrijeme također vanske plastike.
Znači nešto šta ste probali i šta zbilja drži.

Hvala.

Hamm 20.07.2022. 15:53

Nisam probao ali sam vidio slike na škoda forumu i plastika izgleda jako lijepo.

https://webshop.ciak-auto.hr/product...e-plastike-2-1

https://webshop.ciak-auto.hr/product...lastike-750-ml

Juice 20.07.2022. 15:57

Citiraj:

Autor Doktor O (Post 3612689)
Pozz auto entuzijastima i detailerima.

Tražim nekakav dobar sprej ili gel za plastike da im da sjaj, i da drži. Prao bi motor pa bi ga prošao malo da drži sjaj neko vrijeme također vanske plastike.
Znači nešto šta ste probali i šta zbilja drži.

Hvala.

CarPro Perl prvi izbor
ili Angelwax Enigma Corona

Pošto mažeš za sebe CarPro ne moraš ni razrjeđivat s vodom, namaži u potpunom koncetratu

A prije toga očisti motor s nekim APC-om, npr. Sonax Multistar je odličan (njega razrjeđeno koristi)

Tajl3r 20.07.2022. 15:58

https://youtu.be/t-TsQjE-1N4
laneno ulje i uljni razređivac (zamijesat omjer 70/30%)

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Elven 20.07.2022. 16:13

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3612688)
Dobro, što je najgore što vam se može desiti? Da proximity/parking senzori prestanu raditi? :)

Ili recimo da blindspot govori da nema nikog, i pali se tek nakon što te auto prođe.

Recimo kao u Peugeot 508, ne može Xiaomi biti gori.

Hamm 20.07.2022. 18:16

MadBoY 20.07.2022. 21:20

Citiraj:

Autor beli14 (Post 3612375)
Može preporuka za neki povoljan i dobar čistač za felge (i gume)? Može i koncentrat pa ga sam razrijedim...
Do sad sam imao neki Tenzi, ali ne mogu se sjetiti di sam kupio. Nekih 0.5L je bilo ~70kn. Dosta dobar bio
No, nije baš jeftin, a i malo ga ima...

Bilo koje univerzalno sredstvo za čišćenje (ili kako to ameri/englezi zovu APC). Trenutno koristim onaj DAX iz Konzuma i odlično čisti.

Cuky 20.07.2022. 23:11

Jel ga dodatno razrijedis ili koristis gotovu smjesu u spricaljki?

Visage 21.07.2022. 00:33

Na samome izlazu iz garaze, zena sparkala, slaze stvari iz speceraja, te se jos zgrozava, zasto ljudi trube na izlazu. Pa tko je vidio da se izlazi iz garaze, dok ljudi slazu namirnice, nasred izlaza iz garaze :D

https://abload.de/thumb/2022_0715_175411_0780ngknt.jpg

sinisa1989 21.07.2022. 07:04

Citiraj:

Autor Visage (Post 3612779)
Na samome izlazu iz garaze, zena sparkala, slaze stvari iz speceraja, te se jos zgrozava, zasto ljudi trube na izlazu. Pa tko je vidio da se izlazi iz garaze, dok ljudi slazu namirnice, nasred izlaza iz garaze :D

https://abload.de/thumb/2022_0715_175411_0780ngknt.jpg

Pa logično, neće valjda po ovoj žegi vani slagat špeceraj. To inače redovito viđam kod trgovačkih centara. Parking prazan, a auti ostavljeni u hladu u traci za prolaz. Inače, kad smo kod takvog parkiranja, potrubim majstoru koji je isto ostavio auto u hladu i blokirao me. Jedva nekako prođem i u prolazu stanem i kažem mu da tu nije parking i da ima hrpa slobodnih mjesta. Njegova reakcija: najprije me zbunjeno gledao, a nakon toga road rage i praćenje po gradu do drugog dućana. Parkiram, izađem van i pitam ga jel me treba (pošto je stao tik pored mene). Kaže "u čemu je problem" i zapali dalje po gasu i road rage. Vjerojatno je tražio fizički okršaj, ali odustao kad je vidio da sam s malim djetetom.

Hamm 21.07.2022. 07:05

To mi je na bivšem kvartu. Smijer iz kojeg visage dolazi je inače podzemna garaža od lidla pa fakat ne znam kaj je kokoši bilo da tu slaže stvari u auto ali ok. Ženska posla.... :D

pci_e3x 21.07.2022. 07:53

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3612787)
Pa logično, neće valjda po ovoj žegi vani slagat špeceraj. To inače redovito viđam kod trgovačkih centara. Parking prazan, a auti ostavljeni u hladu u traci za prolaz. Inače, kad smo kod takvog parkiranja, potrubim majstoru koji je isto ostavio auto u hladu i blokirao me. Jedva nekako prođem i u prolazu stanem i kažem mu da tu nije parking i da ima hrpa slobodnih mjesta. Njegova reakcija: najprije me zbunjeno gledao, a nakon toga road rage i praćenje po gradu do drugog dućana. Parkiram, izađem van i pitam ga jel me treba (pošto je stao tik pored mene). Kaže "u čemu je problem" i zapali dalje po gasu i road rage. Vjerojatno je tražio fizički okršaj, ali odustao kad je vidio da sam s malim djetetom.

Tako ovdje u gradu parkiraju na drzavnoj cesti, jer im je kladionica odmah uz cestu. I ne mozes tek tako zaobic auto dok ima prometa iz suprotnog smjera.
Trubim ja liku koji se s cvajkom tako prakira i blokira traku, a ide u kladionu. Dolazi on do mene, ja: "Nije vam tu parking". On: "ovako se i u Munchenu parkira". A ja zivio vise od desetljeca u Munchenu, zavrtilo mi se sve u stomaku i glavi od glupe izjave. Doslo mi da mu izguram auto sa svojim dolje par metara nize u Cetinu al sam samo produzio dalje.
ok.. sto dalje rec? :hitthewal:

EDIT:

https://www.youtube.com/watch?v=ODN00DfEK-U

sinisa1989 21.07.2022. 08:44

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3612796)
Tako ovdje u gradu parkiraju na drzavnoj cesti, jer im je kladionica odmah uz cestu. I ne mozes tek tako zaobic auto dok ima prometa iz suprotnog smjera.
Trubim ja liku koji se s cvajkom tako prakira i blokira traku, a ide u kladionu. Dolazi on do mene, ja: "Nije vam tu parking". On: "ovako se i u Munchenu parkira". A ja zivio vise od desetljeca u Munchenu, zavrtilo mi se sve u stomaku i glavi od glupe izjave. Doslo mi da mu izguram auto sa svojim dolje par metara nize u Cetinu al sam samo produzio dalje.
ok.. sto dalje rec? :hitthewal:

A najgore je što vjerojatno on trubi i psuje kad netko tu parkira :D
Najbolje ignorirati i otići svojim putem, s takvim uopće nema smisla ići u raspravu.

Lewis 21.07.2022. 08:56

Neki dan idem do grada i u kruzom toku (mali seoski kruzni sa jednom trakom) majstor "parkirao" uz desni rub kruznog i dao sva 4 zmigavca da ode do kioska (koji je 3-4m od kruznog a 25-30 metara dalje ima parkinga kolko hoces).
Znaci danas bi ljudi Drive-In da bude i u pekaru, uzas...

MadBoY 21.07.2022. 09:58

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3612763)
Jel ga dodatno razrijedis ili koristis gotovu smjesu u spricaljki?

Ne razrjeđujem. Samo je bitno da se ne osuši nakon što se nanese jer ostanu mrlje. A po ovim vrućinama se jako brzo osuši. S njim perem i motorni prostor, iako kod mene nema baš ulja okolo, samo prašina. Nanesem na dio koji treba oprati, istrljam s krpom od mikrovlakana i onda prebrišem s drugom krpom i gotovo.

Cuky 21.07.2022. 10:26

Ok. Ja cu probat nanijet, ostavit malo da djeluje pa isprat miniwashem, bez ribanja spuzvom jer mi se neda.

Guls 21.07.2022. 11:11

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3612804)
Najbolje ignorirati i otići svojim putem, s takvim uopće nema smisla ići u raspravu.

Kupi maketu pištolja (airsoft replika ili što već), stani pored njega, teatralno spusti prozor i počeškaj se s praćkicom posred čela uz nezaobilazni komentar "Alo bajo, ima'l problema?"

Mommistake 21.07.2022. 11:13

Jučer probao malo Mazdu 3, 2022, staru nekiih 3 mjeseca, boja ista kakvu je Darky kupio.

Trenutno 3500km tek ima, najosnovnija oprema što se mogla kupiti.

2.0, 150ks, dizel. Još uvijek pod nekakvom limitacijom/blokadom (kaže frend da na 5k KM se blokada dizejbla). I s tom blokadom, dobro ide kad stisneš papuču gasa do dna.

Bogami, ostao iznenađen (pozitivno).

Kvalitetna plastika, dosta toga obučeno kožom (vrata, komandna ploča itd.). Pod rukom djeluje dosta kvalitetno. 18" su gore, izgledaju impresivno na toj crvenoj mazda boji. Farovi zadnji odlični, pregled odličan, volan mekan i lagan za vozit, čak mi odgovara i u tom setupu, malo tvrđa i malo grublja preko ležećih, ali meni odgovara.

Headsup display s navigacijom, odlična stvar. Nisam ni znao da ima virtual cockpit (ustvari izgleda da ima 3 analogna, no ovaj srednji je u stvari digitalni).

U cijeni se dobiva i GPS tracking auta itd.

Stvarno, iznenađujuće dobro. Potrošnja nekih 5.5L trenutno.

Juice 21.07.2022. 11:25

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3612835)
Jučer probao malo Mazdu 3, 2022, staru nekiih 3 mjeseca, boja ista kakvu je Darky kupio.

2.0, 150ks, dizel. Još uvijek pod nekakvom limitacijom/blokadom (kaže frend da na 5k KM se blokada dizejbla). I s tom blokadom, dobro ide kad stisneš papuču gasa do dna.

Ako je ganc nova onda teško da je dizel. Samo benzinci su za odabir.
I još s tim da Mazda nema dizela 2.0 s 150 konja. To je bio 2.2

Kaj se tiče opreme i kvalitete, stoji da, dobro je složena i dobri su materijali.

Cuky 21.07.2022. 11:35

Citiraj:

Autor Guls (Post 3612834)
Kupi maketu pištolja (airsoft replika ili što već), stani pored njega, teatralno spusti prozor i počeškaj se s praćkicom posred čela uz nezaobilazni komentar "Alo bajo, ima'l problema?"

I onda te budala izbusi. Pa se ti igraj s igrackicom.

Guls 21.07.2022. 11:44

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3612840)
I onda te budala izbusi. Pa se ti igraj s igrackicom.

Kažu da ne bije boj mač nego srce u junaka :D

Mommistake 21.07.2022. 11:51

Citiraj:

Autor Juice (Post 3612839)
Ako je ganc nova onda teško da je dizel. Samo benzinci su za odabir.
I još s tim da Mazda nema dizela 2.0 s 150 konja. To je bio 2.2

Kaj se tiče opreme i kvalitete, stoji da, dobro je složena i dobri su materijali.

Majke meni moje ako ja znam zašto sam napisao dizel.

Benzinac, 150KS, ofc. :) To je ona za oko 200k kuna. Još da je automatik, fakat top auto.

Cuky 21.07.2022. 13:11

Citiraj:

Autor Guls (Post 3612843)
Kažu da ne bije boj mač nego srce u junaka :D

Jebi ti to. Utoku ne izvlacis ako ne mislis pucat.

Kad te netko probusi kasno je dokazivat da si imao igracku.

T}{OR 21.07.2022. 13:12

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3612835)

Kvalitetna plastika, dosta toga obučeno kožom (vrata, komandna ploča itd.). Pod rukom djeluje dosta kvalitetno. 18" su gore, izgledaju impresivno na toj crvenoj mazda boji. Farovi zadnji odlični, pregled odličan, volan mekan i lagan za vozit, čak mi odgovara i u tom setupu, malo tvrđa i malo grublja preko ležećih, ali meni odgovara.

Headsup display s navigacijom, odlična stvar. Nisam ni znao da ima virtual cockpit (ustvari izgleda da ima 3 analogna, no ovaj srednji je u stvari digitalni).

U cijeni se dobiva i GPS tracking auta itd.

Stvarno, iznenađujuće dobro. Potrošnja nekih 5.5L trenutno.

Ovo za otključavanje sam jedino čuo za Skyactiv-X motor. Ne i za "obične" benzince G120 i G150 koji su u ponudi.

Ne samo to, već sam tu priču o otključavanju čuo jedino od naših ovlaštenih - prodaje. Vani kad pitam po forumima prvi glas svima. Tako dal' ima istine ili ne ne znam ti reći...

I to samo za prvu verziju "Xice". Navodno updateani eSkyactiv-X nema to ograničenje. A kako taj vozim od 3. mjeseca u svojoj crvenoj M3 i trenutno sam na +6000 km nisam primijetio razliku nakon prijeđenih 5000 km. :)

Ako imaš kakvih pitanja slobodno, isto AT mjenjač kod mene.

Poslano koristeći Tapatalk

Visage 21.07.2022. 14:17

Citiraj:

Autor darkydark (Post 3612404)
Da se pohvalim prinovom
Mazda 3 G120 AT 2016 IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220718/00440aec51debec8860a1960aa64d7a2.jpg[/IMG] Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Cestitam i nek te dobro sluzi.

Samo se nadam da to nije cista Soul red crystal boja?

Komentirao sam na drugome mjestu, jer mi je 2020. jedan od renomiranijih lakirera u ZG-u, rekao da ljudi znaju pokisnuti kad im kaze koliko ce ih kostati (kvalitetno) lakiranje u sanaciji elementa zbog kojeg su dosli na popravak, upravo ta boja.

On veli da mora od Mazde tu boju uzeti, da su proces toliko zakomplicirali, da je sve drugo promasaj, te da nema nikakvog mijesanja. Jel proces ispao skup u zaru Mazde, da imaju posebnu crvenu? Jer granici s egzoticnim bojama, koje cijenom na spadaju u klasu vozila koje prodaju. Bilo bi interesantno cuti od ljudi iz Mazde, zasto i kako.

Ne samo to, vec da se veliki broj ljuti na sebe same, sto se nisu bolje informirali o boji, prije kupovine. Ona je prekrasna, ali veli mestar, da ako se zele tvornicki rezultati (ovisno i dijelu i poziciji) da katkad mora i granicni dio karoserije farbati, inace ce tranzicija biti vidljiva i narusavat ce integritet efekta te boje. Iz uha mi je uslo, pa izaslo, jel rekao soma ili vise za tu boju, koju mora bas od (?) Mazde uzimati, ali znam da je nesrazmjerno klasi modela.

Nedavno je covjek dosao istome, nezadovoljan vratima i branikom, koje je radio kod nekog svog lokalnog lakirera, pa ga je deprimiralo, sto je svaki dan upadalo u oko, kako je lose napravljeno.

Pa ako je to soul, pazi se ostecenja.

...

Juice 21.07.2022. 14:25

Citiraj:

Autor Visage (Post 3612880)
Komentirao sam na drugome mjestu, jer mi je 2020. jedan od renomiranijih lakirera u ZG-u, rekao da ljudi znaju pokisnuti kad im kaze koliko ce ih kostati (kvalitetno) lakiranje u sanaciji elementa zbog kojeg su dosli na popravak, upravo ta boja.

Zato za lakiranje Mazde (bilo koje boje) odeš kod Bralića na Grobnik

Visage 21.07.2022. 14:45

Citiraj:

Autor Juice (Post 3612882)
Zato za lakiranje Mazde (bilo koje boje) odeš kod Bralića na Grobnik

Kvaliteta izvodjaca je neupitna, ali meni je rekao da tu boju mozes dobiti istovjetnu, sam direktno kupovinom od Mazde :(

...

murina 21.07.2022. 15:06

Stoji mi negdje u mozgu informacija da je crvena boja za auto najskuplja radi skupog pigmenta, ne znam koliko je točna

Master_Hrc 21.07.2022. 15:36

Citiraj:

Autor Visage (Post 3612880)
Cestitam i nek te dobro sluzi.

Samo se nadam da to nije cista Soul red crystal boja?

On veli da mora od Mazde tu boju uzeti, da su proces toliko zakomplicirali, da je sve drugo promasaj, te da nema nikakvog mijesanja. Jel proces ispao skup u zaru Mazde, da imaju posebnu crvenu? Jer granici s egzoticnim bojama, koje cijenom na spadaju u klasu vozila koje prodaju. Bilo bi interesantno cuti od ljudi iz Mazde, zasto i kako.

Ne samo to, vec da se veliki broj ljuti na sebe same, sto se nisu bolje informirali o boji, prije kupovine. Ona je prekrasna, ali veli mestar, da ako se zele tvornicki rezultati (ovisno i dijelu i poziciji) da katkad mora i granicni dio karoserije farbati, inace ce tranzicija biti vidljiva i narusavat ce integritet efekta te boje. Iz uha mi je uslo, pa izaslo, jel rekao soma ili vise za tu boju, koju mora bas od (?) Mazde uzimati, ali znam da je nesrazmjerno klasi modela.

Nedavno je covjek dosao istome, nezadovoljan vratima i branikom, koje je radio kod nekog svog lokalnog lakirera, pa ga je deprimiralo, sto je svaki dan upadalo u oko, kako je lose napravljeno.

Pa ako je to soul, pazi se ostecenja.

...

Zato imas kasko i prst u uvo :)

Visage 21.07.2022. 16:06

Sad sam nazvao Damira, jer moram jedan retrovizor s grijanjem nositi da ofarba, pa me je podsjetio na pricu.

Prvo ispravak navoda, krivo sam rekao, ne treba se kupiti od Mazde (s necim sam pobrkao drugim) moze se mijesati u njegovoj masini, kao i vecini boljih lakirera. Ali veli, da nema da dodje Syss, veli, vidi tu me je udarilo, da korekturom ili necim popravi. Veli nema kista. Veli da je 10x skuplje od perle, da vecina lakirera izbjegava tu boju, da trgovci Mazde presucuju koliko ce im biti trosak ako bude nesto trebalo lakirati. Da je proces kompliciran, preskup, da ovisno o elementu, mora preci i na drugi jer ce biti vidljiva tranzicija efekta, vidjet ce se da je drugacije.

Najvaznije :

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3612902)
Zato imas kasko i prst u uvo :)

Naveo je nekolio osiguravajucih, od kojih je znacajnije spomenuo Generali, ne zeli priznati trosak Soul boje. Veli da je njemu osobno, jedna od najljepsih boja na trzistu, ali astronomski skupa za popravke. Veli da utipkamo po webu i po videima, na temu troska lakiranja Mazda Soul boje.

Na prvu, zanimljivo :

1) Mazda’s slick new ‘Soul Red Crystal’ color might be trickier for painters

2) Sama Mazda: Soul Red: Breathtakingly Beautiful but Gruelingly Challenging

3) Why does Soul Crystal Red Metallic cost $595 extra?

zanimljivo:

4) Problems We Have Found With Mazda Soul Red Crystal Chipping Paint: Information For St. Louis Drivers

...

zkljaja 21.07.2022. 17:26

Predivna boja i nema šanse da kad bi morao kupit Mazdu, uzeo ijednu drugu, ali već ih po gradu vidim s pojedinim elementima u raznim pokušajima iste nijanse, nažalost..

xlr 21.07.2022. 18:37

Mazda crvena je postala nova siva. Predivna, ali brate sta nemaju drugih boja :)

Kad ste zadnji put vidjeli zuti, narancasti, zeleni, cak i smedji auto? Sto je najbolje, vjerojatno ce se vecina nas sjetiti kad je zadnji put vidjela auto u nekoj od tih boja. Ok, mozda ne bas smedji :D :D

lowrider 21.07.2022. 18:54

Ajd da je neki premijumum ili Ferrari, Lambo, Aston pa da su tolike drame oko tipa/mešunga boje.
Al za Mazdu, "običnu", ma daj.....

1v@n 21.07.2022. 18:56

Smeđi? Porsche smeđa mi je odlična

https://i.postimg.cc/DW3wJtc5/Screenshot-1.jpg

Nažalost, da vidiš aute u drugim bojama, moraš otići van granica. Prošli tjedan bio par dana u ZG, mislio sam da sam postao daltonist :lol2:
Ovdje sam se u početku okretao za žutim, zelenim i ostalim šarenim autima jer mi je bilo čudno da postoje u tim bojama

Lewis 21.07.2022. 19:03

Pa kad su poceli masno naplacivat boje, dobar dio trgovaca nudi jednu boju a ostale su doplata. Znaci ne metallic nego obicne boje samo neke nijanse koje nisu "default". Nedavno za toyotu yaris samo bijela je bila "u pakete" a sve ostale doplata ..

1v@n 21.07.2022. 19:08

Ista stvar.

Bijela u cijeni, a sve ostalo košta

615 za metalik, 920 za pearlescent

https://i.postimg.cc/62msRZXw/Screenshot-1.jpg

Kod BMW-a ista priča. Bijela u cijeni, 695 za metalik.
Audi 575...

Ali Kia....Kia ima free brončanu...bijela je doplata (275), a onda su metalik po 580 :D
https://i.postimg.cc/V08qKG1F/Screenshot-2.jpg

Lewis 21.07.2022. 19:26

Ma da, bolesno, kao da dobijes dvije boje pa je doplata za drugu nijasnu, razumijem doplatu za metalik jer je skuplji materijal i nesto komplicirnaiji process (to je oduvijek bilo skuplje) ali plava, zuta, zelena, crvena, bijela... tak svejedno ako je obicna (akril na vodenoj bazi??) trosak/princip je isto di tu moze biti 500, 600, 700 EUR skuplje ?

Mozda dodju Juplovp DIPi u bijelu pa onda zato skuplje :). Ali onda opet kao eto kod KIAe nije bijela free nego broncana a bijela doplata...

To je samo uzimanje para, nema veze sa samom bojom...

darkydark 21.07.2022. 19:42

Soul red je i kasko je tu.

Ako se nekaj dogodi, ide u ovlašteni na kasko pa nek probaju sporiti njima račun. Do sad je uvijek bila tamo, a ja samo mislim nastaviti.

Jedina preinaka koja bude je oslobodit konjiće pa da ima 160-170, ovisno kaj se dobije.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Elven 21.07.2022. 19:54

Citiraj:

Autor xlr (Post 3612937)
Mazda crvena je postala nova siva. Predivna, ali brate sta nemaju drugih boja :)

Kad ste zadnji put vidjeli zuti, narancasti, zeleni, cak i smedji auto? Sto je najbolje, vjerojatno ce se vecina nas sjetiti kad je zadnji put vidjela auto u nekoj od tih boja. Ok, mozda ne bas smedji :D :D

Ja vozim zeleni, a frend vozi smeđi (Audi), iako on ne želi priznati da je auto smeđi, uvjerava nas da je sivi :lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:40.