PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Mario92 14.07.2022. 09:02

Da li bi u slučaju prometne nesreće bilo policiji / osiguranju važno ako sudionik nesreće ima zimske gume usred srpnja?

Legit me sad zanima :)

Mommistake 14.07.2022. 09:22

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3611574)
Da li bi u slučaju prometne nesreće bilo policiji / osiguranju važno ako sudionik nesreće ima zimske gume usred srpnja?

Legit me sad zanima :)

Ako gume zadovoljavaju minimalne uvjete (da je auto tehnički ispravan), onda ne.

Zimske ili ljetne, boli njih ona stvar u srpnju, ali isto tako te može poslati na vanredni tehnički ili napraviti provjeru guma i vidjeti da je zbog loših guma napravljena prometna nesreća (auto tehnički nije ispravan), onda je to kazna.

Znači bez obzira na uvjete i godišnje doba, ovo moraš ispuniti:
Citiraj:

Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm.

Elven 14.07.2022. 09:24

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611566)
Ja vam svima velim, zimske svake dvije godine su ti optimalni omjer uloženo/dobiveno ako radiš imalo veći broj kilometara. Allseason su tu negdje, ali su puno skuplje gume nego dedicirane zimske, a i brzo gube svojstva. Probao sam ja all season nekad na Octaviji, to je nakon 25tkm (moja godina) teška plastika, niti drži na kiši niti drži na suhom. Ova moja poderana zimska Fulda na suhom drži cestu bolje nego ljetna, a kamoli allseason, jedino na kiši kaska jer voda nema adekvatan put. Srećom, kiše i snijega zadnjih godina ni vidjet. A i ako ti znaš voziti tj imaš km u guzici, ništa ti ne znači minerva ili continental, ljetna ili zimska, sve to po asfaltu ide bez problema. A ako tjeraš auto do krajnjih granica, e tu onda vrijedi ona da guma glavu čuva.

A sad, sport i glazba :chears:

Ja tebe razumijem da se ne vozis na limitima, nego defanzivno i oprezno, pa da se uspjevas voziti s tik gumama.
Ali reci da podrapana zimska Fulda drzi cestu bolje nego Potenza Sport, PilotSport, SportContact ili F1 Asymetric, to ne da ne drzi vodu, nego nema veze sa zdravim razumom.

Mozda predlozit Pirelliju da u F1 ubaci podrapana zimske gume, pa da bolidi rade jos bolja vremena?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

prileee 14.07.2022. 09:44

Smijesne izjave. Ali uzalud vam trud sviraci, covik je sam sebi razvia logiku i njemu pase, pa makar bia u krivu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

lowrider 14.07.2022. 10:07

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3611579)

Znači bez obzira na uvjete i godišnje doba, ovo moraš ispuniti:

OtpriLke da, al točnije Pravilnik o tehničkim uvjetima veli

(4) Dubina utora pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,60 mm.

Neispravnost na cesti se utvrdi ako je ispucana, nepravilno istrošena (ćelava s jedne strane radi špura), index brzine, dimenzija, na istoj osovini različite gume itd.

Inače najbolja zimska guma za 30+ stupnjeva mora biti bar 10 godina stara i pretvrda za zimu :D

Nove zimske na tim temperaturama nikako, posebno ne oni koji rade puno km, za njih je najbolja opcija 2 seta već montiranih zimskih i ljetnih.

Za one koji rade malo km, voze do 60km/h i koče 50 metara prije zaustavljanja-da, nova zimska cijele godine.

Juice 14.07.2022. 10:07

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611566)
Ja vam svima velim, zimske svake dvije godine su ti optimalni omjer uloženo/dobiveno ako radiš imalo veći broj kilometara. Allseason su tu negdje, ali su puno skuplje gume nego dedicirane zimske, a i brzo gube svojstva.

Kak su cjelogodišnje puno skuplje? Evo u tvojoj dimenziji, 215-55-17. Upravo suprotno, zimulje su skuplje

https://i.ibb.co/YpTx4JS/zimska.png https://i.ibb.co/p0LCxhZ/all-season.png

Jako ti je loša matematika, al dobro. Svak ima svoje. Samo naprijed u kupnji zimulja svake dvije sezone :respekt:

OuttaControl 14.07.2022. 10:16

https://i.ibb.co/v3NYfr8/Screenshot-2.png

https://i.ibb.co/9b4LPnn/Screenshot-4.png

Juice 14.07.2022. 10:19

Ništa, nordic way to go. One možda potraju tri sezone :D

Hamm 14.07.2022. 10:23

Ma čavlerice najbolje za zicer. :D

Citiraj:

Autor Juice (Post 3611587)
Kak su cjelogodišnje puno skuplje? Evo u tvojoj dimenziji, 215-55-17. Upravo suprotno, zimulje su skuplje

Da, i meni se čini da matematika ne stoji. Al ok svakom njegovo. :)

Elven 14.07.2022. 11:01

Drugi graf točno potvrđuje da su CC ljetne gume, sa zimskim svojstvima, a oba grafa jasno pokazuje da kod kočenja se zimska i ljetna ne mogu usporediti, čim je iznad 7 celzijusa. na 30 celzijusa bi ta razlilka bila još puno veća, ali i 2 metra je jako puno.

xlr 14.07.2022. 11:50

Tih dva metra jednostavno receno radi razliku izmedju "sori, moj bed, kasno sam te vidio" ili urucenja saucesca nekom jadnom roditelju. Djaba ti sto godina iskustva, neke stvari mozes izbjeci samo cistom fizikom.

Prvo sam mislio da nas covjek malo trola, ali nakon onog posta stvar postaje samo jos gora.

vga killer 14.07.2022. 13:06

Tokom godina je bilo idiJotnih izjava na ovom forumu, al ova da potrošena zimska drži bolje od ljetne po ljeti je među top 3

Ko i moj punac, M+S znači mokro + suho :facepalm

spiderhr 14.07.2022. 13:12

jbte. ne znam kakve su gume više...

195 55 16
Nexen HD+
Hankook K435
Uniroyal RainSport5
Bridgestone T005
Goodyear EffGrip perf2

Poredane su od najjeftinije do najskuplje. Vidim da jedan forumaš uzima Hankook. Čak je mislim uzet za ljetnu.

Imam zimski set posebno.

Edit:

Corsa 1.4 plin/benzin, 2018

Guls 14.07.2022. 13:15

Odavno sam ja ovdje i svake godine vidim kako se palite na iste stvari - gume, prekršaji i sl :) A forum je nekako premiran, nitko ne piydi na ništa. Nije to to.

Istina je slijedeća: igrom slučaja nismo mijenjali gume na ovom vozilu jer kad sam ga kupio 07/20 sa novim zimskim gumama dot 20 (wtf ali ok), pazite sad ovo, nisam dobio sigurnosnu maticu za felge. Nisam pazio, auto je šverc i negdje se zagubilo. Htio sam ja već tad, a i jesenas mijenjati gume, no trebao bi pilati šarafe i time potencijalno ostati bez felgi prek noći. Pa sam zvao u PUG HR i natezao se s njima oko te matice; prvo su rekli da uopće ne mogu maticu za tu felgu naručiti, pa onda nakon par mj ipak može, naručivali preko šasije iz FR, korona ovo ono, kašnjenje, nema na lageru, to ostalih razloga pa na kraju nakon sto godina čekanja platio oko 100€ maticu, a stigla je u ožujku ove godine. I reko kaj sad, da idem odmah kupovati ljetne ili će ove zimske izdržati do jeseni? Pa sam s ženom dogovorio da ćemo se malo opreznije voziti na tim raspadnutima pa dokle ide. Nije išlo dugo pa sad eto imam Contije gore, a na zimu uzimam Hankooka cept. Nije šala, vozim dete u autu, živim u brdskom dijelu i ne zajebavam se.

Pupo 14.07.2022. 13:17

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3611621)

Ko i moj punac, M+S znači mokro + suho :facepalm

Šta ti znaš, ipak on vozi duže nego ti :D

njuskalo 14.07.2022. 13:27

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3611622)

195 55 16
Nexen HD+
Hankook K435
Uniroyal RainSport5
Bridgestone T005
Goodyear EffGrip perf2

Poredane su od najjeftinije do najskuplje. Vidim da jedan forumaš uzima Hankook. Čak je mislim uzet za ljetnu.

Imam zimski set posebno.

Meni buraz ima samo riječi hvale za Nexen (Octavia 2), jedini minus je kaj se relativno brzo troše. On sa svim gumama testira same granice gripa tako da nije da ih bezveze hvali.

sinisa1989 14.07.2022. 13:35

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3611622)

195 55 16
Nexen HD+
Hankook K435
Uniroyal RainSport5
Bridgestone T005
Goodyear EffGrip perf2

Imam zimski set posebno.

Trenutno imam prednje RFT Hankook Ventus S1 Evo3 (225/45/18). Kupljene na proljeće i mogu reći da sam zadovoljan. Imaju stvarno dobar grip. Po meni je mana što nemaju gotovo nikakvu zaštitu felge (zbog toga izgledaju kao da imaju puno veći profil) i što su relativno bučne. Ali znam da su sve RFT bučnije od običnih.

Stražnje su Bridgestone Potenza S001 (255/40/18), ali već imaju dosta kilometara pod sobom. Još uvijek dobro drže. Puno bolja zaštita felge nego Hankook. Rub cijeli nasjedne preko felge.

Uniroyal RS5 sam imao na drugom autu i mogu stvarno reći da je odlična guma. Mekana, tiha, dobra zaštita felge i stvarno dobro drži u svim uvjetima.
Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3611625)
Meni buraz ima samo riječi hvale za Nexen (Octavia 2), jedini minus je kaj se relativno brzo troše. On sa svim gumama testira same granice gripa tako da nije da ih bezveze hvali.

Mene je iznenadilo kad mi je čovjek koji ima M4 rekao da ih je imao i da su podcijenjene gume.

WraGG 14.07.2022. 13:49

Ja imam i zimske i ljetne gume Nexen na autu od 260ps,540Nm i skoro dvije tone. Moje potrebe zadovoljavaju i iskreno ne primjetim neku razliku u odnosu na Bridgestone Potenza S001 koje sam prije imao kao ljetne, a nije bas da vozim kao penzioner. Hoce li drzati jos 20kkm ili 50kkm, to me iskreno ne zanima.
Ista stvar je i sa moto gumama gdje su popljuvali Mitas kao kinesku gumu koja nista ne valja pa ih eno sad koliko hoces koji voze Grobnik i skidaju dobra vremena sa njima. Koliko sam cuo, cak i Kec ih ima na svojim motorima.
E Fico ce doci na ljetnim gumama, tako da cu na njega odmah morati staviti cjelogodisnje koje ce biti i vise nego dobre za auto koji ne mice iz grada i vejrojatno nikada nece preci 100km/h brzinu. I tu cu sasvim sigurno uzeti Nexen.

Tajl3r 14.07.2022. 14:22

ljetne zimi a zimske ljeti dobitna kombinacija,ove za cijelu sezonu aka m/s u portapak auto drzi moze i na rally ;)

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

coconut 14.07.2022. 14:56

Poznanik je nedavno uvezao Discoveryja iz Italije. Ne znam koji model, samo znam da ima 4x4, brdo KS i brdo ccm3. Dizlo, naravno.

Anyway, stalno ima nekih s**nja s njime. DPF je začepljava na tjednoj bazi jer ga lik ne vozi često. Navodno su mu ga sada prebrikali softverski. Servisi koštaju k'o Sv. Petra kajgana. Najgore je što u RI nema ovlaštenog Land Rover servisa pa ga popravlja kod dilera Forda (Pogarčić).

Danas mu je ostao u brzini i nikako ga izbaciti u N ili P tako da će morati zvati šlep službu.

Lik je već lud od tog auto i shvatio je da su mu 'oči bile veće od trbuha' tako da će vjerojatno brzo u oglasnik s njime.

Elven 14.07.2022. 15:28

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611623)
Odavno sam ja ovdje i svake godine vidim kako se palite na iste stvari - gume, prekršaji i sl :) A forum je nekako premiran, nitko ne piydi na ništa. Nije to to.

Istina je slijedeća: igrom slučaja nismo mijenjali gume na ovom vozilu jer kad sam ga kupio 07/20 sa novim zimskim gumama dot 20 (wtf ali ok), pazite sad ovo, nisam dobio sigurnosnu maticu za felge. Nisam pazio, auto je šverc i negdje se zagubilo. Htio sam ja već tad, a i jesenas mijenjati gume, no trebao bi pilati šarafe i time potencijalno ostati bez felgi prek noći. Pa sam zvao u PUG HR i natezao se s njima oko te matice; prvo su rekli da uopće ne mogu maticu za tu felgu naručiti, pa onda nakon par mj ipak može, naručivali preko šasije iz FR, korona ovo ono, kašnjenje, nema na lageru, to ostalih razloga pa na kraju nakon sto godina čekanja platio oko 100€ maticu, a stigla je u ožujku ove godine. I reko kaj sad, da idem odmah kupovati ljetne ili će ove zimske izdržati do jeseni? Pa sam s ženom dogovorio da ćemo se malo opreznije voziti na tim raspadnutima pa dokle ide. Nije išlo dugo pa sad eto imam Contije gore, a na zimu uzimam Hankooka cept. Nije šala, vozim dete u autu, živim u brdskom dijelu i ne zajebavam se.

Jebote uljepso si mi dan, jer onak... nisam bas imao dojam do sad da si ludjak, ali sam se zabrinuo :D

Svaka cast, uvjerio si nas.

Sto se Nexen guma tice jos jedan plus gore. Frend ih je imao, i isto voli sportsku voznju, bio je prezadovoljan, a i na testovima redovno budu dobre. Ne znam za ove HD+, mislim da sam ja neki drugi model gledao, N'fera ako se ne varam.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Guls 14.07.2022. 15:33

Ja uopće više ne gledam dalje od Hankooka, Nexena i eventualno Uniroyala i njihove kišne gume. Sve ostalo je preskupo i precijenjeno po meni.

Moj 307 isto ima dva seta guma, Michelin ljetne i Hankook zimske. Ne dam ih za ništa na svijetu.

Old Iggy 14.07.2022. 15:41

Citiraj:

Autor coconut (Post 3611640)
Poznanik je nedavno uvezao Discoveryja iz Italije.

Samo ova rečenica zvuči kao početak horor filma.

Hamm 14.07.2022. 15:49

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611623)
Istina je slijedeća:...

Ti si jedno obično mučko đubre. :D

CatKiller 14.07.2022. 15:50

Citiraj:

Autor Elven (Post 3611604)
Drugi graf točno potvrđuje da su CC ljetne gume, sa zimskim svojstvima, a oba grafa jasno pokazuje da kod kočenja se zimska i ljetna ne mogu usporediti, čim je iznad 7 celzijusa. na 30 celzijusa bi ta razlilka bila još puno veća, ali i 2 metra je jako puno.

Graf u rasponu od 7 °C je da prostis smijurija. Pa kud ga nisu od -10 do +30 nategnuli.

OuttaControl 14.07.2022. 16:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3611646)
Samo ova rečenica zvuči kao početak horor filma.

:lol2:
Nedavno se neki u splitu zapalio na semaforu, nezz koji tocno ali ja mislim da je bio discovery :)

murina 14.07.2022. 18:40

Citiraj:

Autor murina (Post 3611106)
Napokon stigli do tehničkog, sa slojem prašine.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fc59fdeba1.jpg

Bacilo nas radi Eibach opruga :/
Od kad ga imam (2019) nisam dobio tu zamjerku

Sent from my iPhone using Tapatalk

Naručio nove opruge, dolaze sljedeći tjedan i danas naletim na ovo:

https://i.postimg.cc/R9qJBWch/AZEV-1995-GTV.jpg

Katalog dodatne opreme, Eibach crvene opruge kao opcija :hitthewal:

Lika091 14.07.2022. 18:59

Zašto si naručivao opruge? Kakve veze ima što je Eibach

Poslano sa mog SM-A528B koristeći Tapatalk

murina 14.07.2022. 19:35

Napisali su mi za opruge "neevidentirana ugradnja", a ovaj mi je naglasio da su crvene i da to ne može tako. Nisam upućen u problematiku, ne bavim se tuningom, samo vozim :D
(naručio sam Lesjofors u Kotaču)

coconut 14.07.2022. 19:55

Pa što ako su crvene? Podsjećaju ga na bivši sistem? Znači li to da bi prošao da su žute ili roza na tufne? Totalni nonsens.

lowrider 14.07.2022. 20:32

Opruge moraju imati atest i upisuju se u prometnu.
Ako to nema, padaš tehnički.
Isto ne pali ako na njih navučeš crni termobužir.

buljo 14.07.2022. 21:35

Znaci 10 kn i sprej rjesava prolazak?

Lika091 14.07.2022. 21:45

Kakve faking opruge u prometnu? Kad ti npr pukne opruga kaj napraviš, uzmeš druge i zamjenis. Ovdje je samo problem što su crvene? Bas tako, sprej.... Ajd ajd neke STP testiraju amortizere..., al takve izbjegni. Okolo priupitaj sigurno neko nekog ima na nekom stp-u...

Lika091 14.07.2022. 21:47

Auto na slici na prvi pogled izgleda Stock tako da to prolazi...

spawn 14.07.2022. 21:48

Pa čovjek je napisao da je pao, kako prolazi? Ili ja nesto pogresno citam.

Juice 14.07.2022. 21:55

Automobili

Pa ide atest opruga. Npr, ugradiš Eibach opruge. Treba ti certifikat (TUV/ABE), potvrda da je spur napravljen, odeš na atest, poslikaju, pričekaš koji dan rješenje i odeš upisat.

Jedino ako nije spuštan auto, tad ne treba atest

Lika091 14.07.2022. 21:55

Da pao je, al razlog zbog opruga je bezveze

Koja je razlika između Eibach opruga i običnih od Tokica?

Juice 14.07.2022. 21:57

Citiraj:

Autor Lika091 (Post 3611718)
Da pao je, al razlog zbog opruga je bezveze

Koja je razlika između Eibach opruga i običnih od Tokica?

Ovisi jel spuste auto ili ne. Ak ne, onda je sve okej

Tumor 14.07.2022. 23:03

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3611649)
Graf u rasponu od 7 °C je da prostis smijurija. Pa kud ga nisu od -10 do +30 nategnuli.

To je iz ovog testa, smisao testa je bilo da se testira to "prelazno" razdoblje između ljatnih i zimskih guma.

https://www.youtube.com/watch?v=bKtnczk8Mxk

spiderhr 15.07.2022. 07:48

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611645)
Ja uopće više ne gledam dalje od Hankooka, Nexena i eventualno Uniroyala i njihove kišne gume. Sve ostalo je preskupo i precijenjeno po meni.

Moj 307 isto ima dva seta guma, Michelin ljetne i Hankook zimske. Ne dam ih za ništa na svijetu.

Naručio sam Hankooka. Sad čekam da mi jave kada mogu doći na montažu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:18.