PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Hamm 13.07.2022. 11:19

SumLJam da za 500kn može dobiti 215-55-17. :p Možda 500x2 :)

HCS 13.07.2022. 11:19

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3611387)
Znam neke ljude koji su cijele godine na ljetnima ali ti si prvi slučaj kojeg znam da se cijele godine vozi na zimskima. :D

Pogledajte malo bolje po ZG-u. Valjda 70% vozila koja nikad ne napustaju grad, voze stalno na zimuljama. Sto je i ok za takvu namjenu.
S strane zakona, tako si stalno pokriven.

mamutarka 13.07.2022. 11:30

BMW starts selling heated seat subscriptions for $18 a month

https://www.theverge.com/2022/7/12/2...-seats-feature

:D

Cuky 13.07.2022. 11:52

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3611388)
40-50w po kanalu kaj piše je maksimalna snaga, ali tu je u pitanju žestoki clipping (vrhovi amplituda se režu - loš, puno šumova), generalno su ti svi auto radiji od jeftinijih do onih skupljih 2DIN modela realno 22W pri kojima je harmonijska distorzija ispod 1%. Jedino su oni baš jeftini kinezi lošiji od toga.

Ma ok. Svi ovi android auto radiji su kinezi sa tim losijim pojacalima sto spominjes.
Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3611394)
Imao sam nekad davno te neke šeme za emitirat preko radio valova i bilo je katastrofa. Jel ovaj stvarno dobar?

Naruci ako mozes preko weba negdje kod nas, isprobaj pa ako ne valja vrati.

Tu na forumu ga je nekoliko kolega isto hvalilo.

Garro 13.07.2022. 11:57

@ Guls: ne znam koji je auto u pitanju, ali 225/45/17 je nekih 5% manjeg opsega, tako da sumnjam da prolazi.

Što se tiče vožnje zimske ljeti: nemoj. Na 40 stupnjeva ćeš skuhati gumu i onda će ti biti za k*rac zimi, i sam vidiš na što ti liči ta guma. Mislim, radi što hoćeš, ali za tvoje potrebe je cjelogodišnja (ne mora biti Michelin ili neki premium) bolji izbor. ;)

Juice 13.07.2022. 12:00

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3611400)
SumLJam da za 500kn može dobiti 215-55-17. :p Možda 500x2 :)

A veća cijena, veća razlika u matematici :D
Atestirat povoljniju dimenziju onda

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3611402)

Bilo je već nekih najava oko subscriptiona, brijem da se negdje već i koristi kod nekih proizvođača.
Doba usluga jbg. Na kraju ćeš auto plaćat 500 eura lizing + 200 eura pretplata :D

Hamm 13.07.2022. 12:25

Citiraj:

Autor Juice (Post 3611407)
A veća cijena, veća razlika u matematici :D
Atestirat povoljniju dimenziju onda

Je. :) To sam mu i napisao da matematika uzimanja zimskih ne stoji i da zapravo baca lovu.

1300kn je all season mcc2, a neka malo bolja zimulja je 1000-1300.

Ako se ne varam ima pug 508

https://www.wheelfitment.eu/car/Peug...1%20-%20).html

Exomaniac 13.07.2022. 12:36

Citiraj:

Autor HCS (Post 3611401)
Pogledajte malo bolje po ZG-u. Valjda 70% vozila koja nikad ne napustaju grad, voze stalno na zimuljama. Sto je i ok za takvu namjenu.
S strane zakona, tako si stalno pokriven.

Pa onda bolje cjelogodišnje. Eto, stavili smo na Astru stariju sad prošlo proljeće Yokohama BluEarth AW21 i sad već drugo ljeto odrađuju sasvim dobro, ne vidim iskreno da su se nekaj nakon 10.000km i potrošile, izgledaju mi skoro kao kad smo ih i tek stavili, a bilo je i nešto vožnje po užarenom autoputu, po makadamu i šljunku isto zbog nekakvih tereta, a većina po gradu.

Zimska će se po velikoj temperaturi raspast, kao kaj se i događa

fanATIk 13.07.2022. 12:50

Ja nisam fan cjelogodišnjih, no radije bi i njih uzeo nego zimske furat cijelo vrijeme. Ako ne zbog sebe, žene i ostalih sudionika u prometu, onda bar zbog djece...

sinisa1989 13.07.2022. 12:54

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3611402)

Next level :D
No, oni već model pretplate za neke usluge. Kod mene stoji ovako:
- Concierge service: 99€
- Map update: 89€
- Online entertainment: 220€
- Real time traffice information: 69€
- Ihr connected booster paket: 79€

xlr 13.07.2022. 13:37

Citiraj:

Autor Juice (Post 3611395)

Guma glavu čuva. Bilo durex ili cestovna guma

Jednom kad si preslozis u glavi da te povrsina velicine 4 kutije cigara doslovno drzi izmedju bijelih traka, mozda, ali mozda se promjene i zivotni/financijski prioriteti :(

Hamm 13.07.2022. 13:44

Na gumama se ne štedi. :) Ovak i onak traju tri-četiri-pet godina. :) Sve ovisi jelte da ne nabrajam. :)

spawn 13.07.2022. 13:58

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3611410)
Je. :) To sam mu i napisao da matematika uzimanja zimskih ne stoji i da zapravo baca lovu.

1300kn je all season mcc2, a neka malo bolja zimulja je 1000-1300.

Ako se ne varam ima pug 508

https://www.wheelfitment.eu/car/Peug...1%20-%20).html

Koliko je dobra cc2 nakon 10-15kkm temperatura -10 do +40? Nisam vidio neki test izdrzljivosti i trajnosti te gume. Inace i mene zanima takva 245 45 18

Elven 13.07.2022. 14:07

Citiraj:

Autor Guls (Post 3611371)
Ovo su gume iz 04/20, zimske Fulde.
Odlične gume koje su me držale prikovanog za cestu.
Jesu potrošene, ali ne vidim razliku između ove i neke GY, ovo velim bez trunke ironije.
Jel to do mog tipa vožnje, ili do vrhunskog ovjesa kojeg moj auto nema, ne znam ali meni jako dobro služi svrsi i po mokrom i po suhom :D

Velim, opcije su mi uzeti ili neki krpanac s oglasnika nabrzinu da prođem tehnički pa najesen uzeti zimulje, ili odmah zimulje samo mi ih je malo žao habati po asfaltu. Vidjet ću još što bude.

Tebi je normalno da guma izdrži samo dvije sezone? To nikako nije normalno.
Izdrži ti tak kratko upravo zato jer se raspada po ljeti. Ljetne ili cjelogodišnje ti se ne bi tako raspadale i izdržale bi normalnih 4 godine (ovisno o km i stilu vožnje, ali onako u prosjeku).

CatKiller 13.07.2022. 14:26

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3611448)
Koliko je dobra cc2 nakon 10-15kkm temperatura -10 do +40? Nisam vidio neki test izdrzljivosti i trajnosti te gume. Inace i mene zanima takva 245 45 18

Say no more :D

Imam CC2 i skoro 12k km (zadnjih 10 mjeseci). Prije par dana sam odradio trening sigurne voznje i gume su bile vrhunske i na suhom i na mokrom. Zaustavni put i kontrola vozila na zavidnom nivou (tako kaze instruktor).

Ovako odoka bi rekao da ce odraditi jos toliko bez problema.

CC2 su ljeti kao ponajbolje ljetne. Zimi kao ponajbolje zimske. proljece/jesen sisaju i jedne i druge.

Kako imam jedan set, znam da cu svake 2-3 god imati svjeze i aktualno najbolje gume, umjesto kao dosad zimske/ljetne s 4/5 sezona.

Hamm 13.07.2022. 14:42

Citiraj:

Ima ih buljo i za sada ne kuka. :)

1v@n 13.07.2022. 14:42

Automobili

Pronašao sam najgoru moguću modernu kombinaciju motora i mjenjača…
Uzeo u rentacaru na 5 dana mali auto za roadtrip po Portugalu.

Dobijem Fiat 500, 1.2 automatik (Dualogic)

To smeće ne ide s mjesta. Ne da ne možeš prestići nekog na uzbrdici, ne možeš ni po ravnom bez dosta planiranja.
Vozio sam starije aute s 1.0 16V motorima i 50-60ks i to je s četvero ljudi u auto bilo skroz upotrebljivo. Ovo talijansko smeće s dvoje ljudi u autu je mrtvije od Tutankamona.

Ako gledate takvu kombinaciju, obavezno isprobati jer ovo su kriminalne performanse, čak i za puzanje po gradu. Nikakva naglija ubrzanja nisu moguća ni u kojem slučaju.
Mjenjač je nekakva abominacija između manuala i automatika.
Ima R i N, ali nema Parking mod. Parkiranje funkcionira kao na manualu. Ostaviti u brzini i povući ručnu, a ostatak funkcionira kao semi auto. Čak i u full manual modu je spor u šaltanju. Nešto kao Smart prve generacije.
Automatik većinu vremena ne može odlučiti u kojoj brzini treba biti pa stalno šalta

Mommistake 13.07.2022. 14:46

Moja sestra vozi Fiat 500 1.3, 70KW., ručni mjenjač.

Karting (17" su gore). :D

Ovo tvoje, mislim da oko 15s do 100 ima, kad je jedna osoba unutra. :D

Visage 13.07.2022. 15:09

Prvo, odusevljeno citam CK preokret, u izboru CC, na tragu radnih ljudi amera, pneumatik US anegdotu koju sam nedavno naveo. Eto, uz US auto, ide i dobra americanska odluka za gume :)

Citiraj:

Ma odlicno, nikakvo propadanje. Jedina mana, estetetskog tipa, nakupljaju kamencice kao od sale. I ne pricam o terenskim voznjama, vec obicnim gradskim zemljanim parkiranjima. Posebno prvu godinu-dvije.

...

Elven 13.07.2022. 15:11

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3611457)

Imam CC2 i skoro 12k km (zadnjih 10 mjeseci). Prije par dana sam odradio trening sigurne voznje i gume su bile vrhunske i na suhom i na mokrom. Zaustavni put i kontrola vozila na zavidnom nivou (tako kaze instruktor).

CC2 su ljeti kao ponajbolje ljetne. Zimi kao ponajbolje zimske. proljece/jesen sisaju i jedne i druge.

Kako imam jedan set, znam da cu svake 2-3 god imati svjeze i aktualno najbolje gume, umjesto kao dosad zimske/ljetne s 4/5 sezona.

Di si bio na tečaju sigurne vožnje? Ja bio u Oryxu, ali tamo je sad Rimac, a htio bi opet ili na neki level 2.

Sve potpisujem za CC2, osim da su kao ponajbolje zimske... parkirao sam se sa istim autom (oboje mazda 6 prve generacije, ne doslovce isti auto, ali ista zima, isti parking) bočno, na snijegu (znači kad imaš one zidiće od snijega između parkinga i ceste), i ako sam to mogao (uz puno preznojavanja) i sa ljetnom gumom nekad, sa CC+ (ne 2, al opet) je išlo jaaaako bolje i kontroliranije nego sa ljetnom, ali je zato sa TS860 to išlo bez ikakvih problema.

Znači ljetna - no no
CC+ - jako upotrebljiva
vrhunska zimska - neusporedivo

Ali za grad, i ovo koliko mi imamo snijega tu na kontinentu u zadnje vrijeme, možemo reći da nema razlike da.

Za Liku, Gorski kotar, Alpe, Žumberak, Zagorje... ima i dalje i to velike.

Xiaomi 13.07.2022. 15:41

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3611465)
Pronašao sam najgoru moguću modernu kombinaciju motora i mjenjača…
Uzeo u rentacaru na 5 dana mali auto za roadtrip po Portugalu.

Dobijem Fiat 500, 1.2 automatik (Dualogic)

Eko norme su zagušile taj motor skroz. Isti motor uz Euro 3 u kombinaciji s ručnim mjenjačem je bio živahan u puntu. Sad je Fiat prešao na 1.0 firefly sa mild hibridom, slična konjaža, ali je poletniji. Vjerojatno je taj fiat 500 iz 2020 ili 2019.

Igorr 13.07.2022. 16:02

Citiraj:

Autor Elven (Post 3611470)
Di si bio na tečaju sigurne vožnje? Ja bio u Oryxu, ali tamo je sad Rimac, a htio bi opet ili na neki level 2.

Sve potpisujem za CC2, osim da su kao ponajbolje zimske... parkirao sam se sa istim autom (oboje mazda 6 prve generacije, ne doslovce isti auto, ali ista zima, isti parking) bočno, na snijegu (znači kad imaš one zidiće od snijega između parkinga i ceste), i ako sam to mogao (uz puno preznojavanja) i sa ljetnom gumom nekad, sa CC+ (ne 2, al opet) je išlo jaaaako bolje i kontroliranije nego sa ljetnom, ali je zato sa TS860 to išlo bez ikakvih problema.

Znači ljetna - no no
CC+ - jako upotrebljiva
vrhunska zimska - neusporedivo

Ali za grad, i ovo koliko mi imamo snijega tu na kontinentu u zadnje vrijeme, možemo reći da nema razlike da.

Za Liku, Gorski kotar, Alpe, Žumberak, Zagorje... ima i dalje i to velike.

Ma naravno, sve ovisi gdje i kad se voziš.
Ali ono... bilo gdje u Hrvatskoj sa imanjem i zimskih i ljetnih guma ne možeš faliti nikako, jedino je pitanje bi li ti za 99% vremena all season guma bila dovoljna.

Ja sam previše na relaciji Zadar-Zagreb da bi mi i palo na pamet ne imati dedicated zimske i ljetne gume.

1v@n 13.07.2022. 16:28

Citiraj:

Autor Xiaomi (Post 3611477)
Eko norme su zagušile taj motor skroz. Isti motor uz Euro 3 u kombinaciji s ručnim mjenjačem je bio živahan u puntu. Sad je Fiat prešao na 1.0 firefly sa mild hibridom, slična konjaža, ali je poletniji. Vjerojatno je taj fiat 500 iz 2020 ili 2019.

Vjerojatno nešto od neprodane zalihe, jer za rent vozilo (Europcar) ima dosta malo km (38k).

Uglavnom, automatski mjenjač na Fiatu i stakleni krov idu na black listu :lol2:

buljo 13.07.2022. 19:21

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3611457)

Ja ih imam 6mj/9k km.
Prije sam furao 2 seta ali kod zamjene auta nakon kaj sam vidio eco gumu koja dolazi s njim (osobno nikad ne bi kupio takvu sebi), pa cijene tpms senzora…
Cc2 sam vidio prosle godine kada je izasla samo u usa, ove je stigla u eu pa sam relativno i upoznat s njima.

Jedan od stvari koja je prevagnula je to da sam zadnja dva seta promjenio sa jako puno mesa al su godine napravile svoje i odlucio sam da mi je bolje mijenjat gume svake 2-3 god nego duplo toliko.

Zasad sam primjetio dvije mane na cc2, prva je kaj Visage kaze a to je da voli skladistit kamencice a druga sto nisu bas tihe na jako grubom asfaltu (mislim da su glasnije od klasicnih ljetnih u ovom slucaju).
Ostalo samo plusevi.

P.S. Vecina voznje je po Zgu, koji pravog snijega nije vidio 4-5 godina.

spawn 13.07.2022. 19:53

Ah ta buka. Meni je to dealbreaker. Na 245/18 buka je još veća.

buljo 13.07.2022. 19:58

Ta buka je na 80% asfalta manja nego na nekim top ljetnim (ak je vjerovat onim oznakama), o zimskim da ni ne pricam.

245 i 18” je glasno i na finom asfaltu :D

Visage 13.07.2022. 20:14

@Buljo,

CC2 spada u A klasu, sto se tice buke, ispod 70 decibela.

A takvima su ih i testovi prve generacije prozivali, a kamoli CC2.

Da nisi mozda zaboravio (plasticne) lance skinuti :D

Ali opcenito, da veci broj forumasa, na nacin koji sad citam u temi, pise o CC ili opcenito kvalitetnim godisnjim, samo prije koju godinu, bilo bi ravno ukazanju!

Kad sam tek prvu generaciju uzimao, pa u razgovoru spomenuo poznatima, od kletve da ce me skupljati po cesti, da sam rizik na cesti, da ce mi zaustavni put biti +100 metara. Ukratko, katastofa :)

...

spawn 13.07.2022. 20:15

Korisnici su prijavili dosta manju buku na starijim modelima CC. Bumo vidili mozda ih uzmem

buljo 13.07.2022. 20:48

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3611516)
Korisnici su prijavili dosta manju buku na starijim modelima CC. Bumo vidili mozda ih uzmem

Kad pogledas sare i videe kaj su unaprijedili sa cc2 modelom jasno je da su ove tise, velim da je mana grubi asfalt, ne obican koji vidjamo svuda. Doduse tesko je i usporedit sa necim od prije obzirom da sam mijenjao i gume i auto.

U 6 mj kad sam bio na moru na putu do plaze sam iz dosade gledao gume, kod nasih najvise cjelogodisnjih, a stranci su me iznenadili (A i DE) ogroman broj zimskih guma. Na svega 5-10% auta (raznih klasa) top gume, poprilicno me iznenadilo to.

CatKiller 13.07.2022. 20:54

Meni su CC2 uvjerljivo tise od PilotSport4. Kako nema vuke motora, to mi je bio izrazito bitan faktor.

zgmmax 13.07.2022. 20:56

Ja isto razmišljam da pređem na cijelogodisnje slijedeće sezone jer mi je ecocontact ostao na 4mm i star je 5g.

Sam kaj za moju dimenziju je cc2 1250kn :D

spawn 13.07.2022. 21:31

Za moju 1500 :D.

CatKiller 13.07.2022. 21:54

E jbga, cjelogodisnje se ne mogu povoljnije kupovati anticiklicki :D

spawn 13.07.2022. 22:02

Nije mi problem dati taj novac ako cu biti zadovoljan i ako ce trajati kako treba. Cjenovno mi je isto dali kupio 2 seta po 750kn komad losih guma (za te pare nema dobrih u toj dimenziji) i traju mi 3 sezone zima ljeto ili 1500 dobre da traju isto, ali sigurnosno plus buka nije isto. Zato gledam cc2

Elven 13.07.2022. 23:01

Citiraj:

Autor Visage (Post 3611515)
@Buljo,

CC2 spada u A klasu, sto se tice buke, ispod 70 decibela.

A takvima su ih i testovi prve generacije prozivali, a kamoli CC2.

Da nisi mozda zaboravio (plasticne) lance skinuti :D

Ali opcenito, da veci broj forumasa, na nacin koji sad citam u temi, pise o CC ili opcenito kvalitetnim godisnjim, samo prije koju godinu, bilo bi ravno ukazanju!

Kad sam tek prvu generaciju uzimao, pa u razgovoru spomenuo poznatima, od kletve da ce me skupljati po cesti, da sam rizik na cesti, da ce mi zaustavni put biti +100 metara. Ukratko, katastofa :)

...

Ja sam kupio CC kad su izasle i kasnije CC+ (koje su losije, ali dulje traju). A kupio sam ih jer su to bile lrve cjelogodisnje napravljene iz ljetnih, a ne zimskih guma. I nisam tada pozalio. Neko vrijeme furam dva seta, i super je to, ali imat i samo CC je top izbor vecinu vozaca.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

buljo 13.07.2022. 23:21

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3611533)
Nije mi problem dati taj novac ako cu biti zadovoljan i ako ce trajati kako treba. Cjenovno mi je isto dali kupio 2 seta po 750kn komad losih guma (za te pare nema dobrih u toj dimenziji) i traju mi 3 sezone zima ljeto ili 1500 dobre da traju isto, ali sigurnosno plus buka nije isto. Zato gledam cc2

Nakon svih studija za kupnju cjelogodisnjih mogu rec da su cc2 najvise ljetne od cjelogodisnjih uz ponajbolje rezultate po zimskim uvjetima.
Mozda na godinu izadju neke nove (ne michelin) koje ce bit bolje od mjih al zasad, imho, cc2 je najbolja cjelogodisnja guma.

I da, onaj koji voli offroad i ide cesto po kamenitom makadamu neka izbjegava cjelogodisnje.

Elven 14.07.2022. 07:16

CC su "najvise ljetne" jer to jesu ljetne gume. Sluzbeno ih je Michelin zvao "ljetne gume, sa zimskim certifikatom". I zato su takav hit. Ostale su zimske gume koje su prilagodjene za visoke temperature. I to nikad nije davalo neke extra rezultate.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Guls 14.07.2022. 08:12

Citiraj:

Autor buljo (Post 3611520)
U 6 mj kad sam bio na moru na putu do plaze sam iz dosade gledao gume, kod nasih najvise cjelogodisnjih, a stranci su me iznenadili (A i DE) ogroman broj zimskih guma. Na svega 5-10% auta (raznih klasa) top gume, poprilicno me iznenadilo to.

Ja vam svima velim, zimske svake dvije godine su ti optimalni omjer uloženo/dobiveno ako radiš imalo veći broj kilometara. Allseason su tu negdje, ali su puno skuplje gume nego dedicirane zimske, a i brzo gube svojstva. Probao sam ja all season nekad na Octaviji, to je nakon 25tkm (moja godina) teška plastika, niti drži na kiši niti drži na suhom. Ova moja poderana zimska Fulda na suhom drži cestu bolje nego ljetna, a kamoli allseason, jedino na kiši kaska jer voda nema adekvatan put. Srećom, kiše i snijega zadnjih godina ni vidjet. A i ako ti znaš voziti tj imaš km u guzici, ništa ti ne znači minerva ili continental, ljetna ili zimska, sve to po asfaltu ide bez problema. A ako tjeraš auto do krajnjih granica, e tu onda vrijedi ona da guma glavu čuva.

A sad, sport i glazba :chears:

buljo 14.07.2022. 08:30

Ne znam po kojoj logici zimske kroz cijelu godinu mogu bit bolje od allseason kroz cijelu godinu.
Plastika ne mogu postat nakon dvije godine osim najjeftinijeg sita.
Tvoje su raspadnute, kocenje i po suhom je upitno, a znamo da problem nije suho nego mokro.
Cijena cc2 je u rangu ponajboljih ljetnih, zimske su skuplje, bar u mojoj dimenziji 205/55/16.
Ili imas dva seta, ljetne/zimske ili 1 cjelogodisnji.
Da ima snijega ko prije 5 god u Zgu vjerojatno bi ja i dalje imao dva seta, ovako smatram da nema potrebe.
A da ne pricamo o temperaturama po zimi od 20 stupnjeva i hladna jutra u 4/5 mj kad ljudi vec skinu zimske…

darkydark 14.07.2022. 08:58

Nego kad ste već na gumama, u nedelju idem u obečanu zemlju Nemačku po novi(ji) auto i ako je sve OK u ponedljeak\utorak vjerojatno moram kupiti nove gume kod nas.

S obzirom da su na autu vjerojatno Čelostone Drift Maxxx ili do kraja ljeta budu sigurno u tom stanju, ziher me čeka kupovina.

Kaj gledati u 215/45/18 ljetnih?

Zimske bi trebale biti OK za bar još jednu sezonu, ali da se i na to pripremim 205/60/16 - tu pretpostavljam da bez brige mogu gledat 'ko i za stari auto (Focus Mk2) Conti TS, GY UG9, cijena nije toliko strašna u odnosu na trenutne.

Ako ima veze Mazda 3 G120 AT, ljimuzina

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:16.