PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Iskon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Iskon (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64358)

Nikky 23.05.2022. 21:19

Da, PPPoE konekcija,
user / pass izvuci iz speedšrota i/ili saznaj od szk,
moraju ga dati, samo pazi da ga dobiješ kompletnog i ispravnog.
Možeš testirati na pc / Lap - u
Za detalje na Tiku potraži temu i na netu.
Reconnect bi trebao ići svako 24h.

jp_rv 23.05.2022. 21:26

Citiraj:

Autor shp (Post 3602092)
Zanimljivo - na Mikrotiku onda ustekam ethernet sa optike u wan i spajam se preko PPPoE-a? Otkud mi password za pristup? I sto je onda sa Iskonovim reconnectom svaka 24h?

zoveš szk da ti daju pppoe podatke. uredno su ih davali, čak i preko maila.

reconnect na parici je 72h, ali na optici mislim da je ipak 24h jer je to HT oprema.

zaštiti si mikrotikov wan port kako spada da ne bude kasnije plakanja.

možeš se kasnije igrat da osposobiš speedporta za telefoniju ako ti baš treba.

Facelessone 23.05.2022. 21:52

1 privitaka
Kod mene je na iskon optici reconnect 72h, a za telefon i tv na speed portu ne moraš ništa kemijati nakon kaj ti prebace u bridge. I dalje rade normalno.

sith_lord 14.06.2022. 19:58

Bio sam na Iskonovom bakru 5+ godina, ali otkad sam se preselio na Iskon optiku, kad god odem na google tražilicu, malo-malo dobijem ono da riješim captcha s porukom:
"Our systems have detected unusual traffic from your computer network. This page checks to see if it's really you sending the requests, and not a robot. Why did this happen?"

Imam dojam da mi Iskon uvaljuje IP adresu/adrese iz nekog shit pool-a ili da na neki način dijelim s više njih i da je netko od njih malo žešći abuser.

Ima li tko kakvu ideju do čega bi moglo biti i kako da doskočim tomu, a da nije zakupljivanje statičkog IP-a?

Facelessone 14.06.2022. 21:31

Prvo što mi pada napamet je CG-NAT. Provjeri koju javnu IP adresu ti prijavljuje u routeru a koju ti javlja whatismyip.

OuttaControl 14.06.2022. 21:52

Dada cg nat zovi i zatraži da te skinu, hrti npr ne radi na cgnat skinu uredno samo pitas

Stipest 14.06.2022. 22:54

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 3606339)
Prvo što mi pada napamet je CG-NAT. Provjeri koju javnu IP adresu ti prijavljuje u routeru a koju ti javlja whatismyip.

https://www.remoterig.com/wp/?page_id=3494

sith_lord 15.06.2022. 01:23

A ispada da nisam na CG-NAT-u, a i sami su mi rekli da nisam na njemu...

Mora da sam bot! :lol2:

Stipest 16.06.2022. 13:34

Ako se uzme Iskon bez ugovorne obveze (net preko optike), nakon koliko se može okazati? Primjer, kad sam uzeo CAM modul u A1 bez ugovora, na kraju je bilo da, ako ga otkažem u 6 mjeseci, plačam 250 kn penala. Normalno, to mi nije nitko rekao, prilkom dogovaranja :fuming:. Pa me zanima, ima li tako nešto i kod Iskona?
Hvala

ivanr 16.06.2022. 14:20

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3606667)
Ako se uzme Iskon bez ugovorne obveze (net preko optike), nakon koliko se može okazati? Primjer, kad sam uzeo CAM modul u A1 bez ugovora, na kraju je bilo da, ako ga otkažem u 6 mjeseci, plačam 250 kn penala. Normalno, to mi nije nitko rekao, prilkom dogovaranja :fuming:. Pa me zanima, ima li tako nešto i kod Iskona?
Hvala

Pitaj njih mailom pa sačuvaj mail za kasnije ako ćeš otkazivati. Ako te dovedu u zabludu, žali se.

Stipest 17.06.2022. 16:01

Evo odgovora od Iskona:

''Poštovani,
Uslugu je moguće otkazati 30 dana nakon aktivacije.
Ukoliko idete bez ugovorne obveze onda ne postoje nikakvi penali.
Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju!
Srdačan pozdrav,''

santos 01.07.2022. 17:33

evo jedno ugodno iskustvo s iskonom.

jutros u 8.41h sam napravio zahtjev za spajanje, osnovni net paket 70-100 mbita, 159 kn bez ugovorne obveze... u 14.00h je doso tehnicar i spojio. znaci jos ne mogu doc k sebi :D

Stipest 01.07.2022. 17:42

Svaka čast. Je li optika?

Karlo666 01.07.2022. 18:30

Samo da napomenem.
Iskon je počeo stopama A1 i Telemacha šta se tiče FTTHa.
Jedan korisnik mi je javio da je dobio Innbox G85 GPON.
Sa Innboxom G85 se ne dobije IPTV STB kao kod drugih tipa TCom, A1 ali je zato STB integriran pa ide preko ovog CATV priključka.

Ovo su specifikacije:
4x GE, Wi-Fi 5 (802.11ac Wave2) MU-MIMO, 2x FXS, 1x USB, CATV

Slike

https://www.iskratel.com/en/imagelib...x-G85-back.jpg

https://www.iskratel.com/en/imagelib...G84-bottom.jpg

jp_rv 01.07.2022. 18:59

ovo je pljunuti zhone 2426
ako je tako, rf izlaz je samo demoduliran iz optike. RF ide preko posebne valne duljine kroz optiku i u routeru je sklop koji to čupa iz optike i pretvara u rf.
vidim to više kao minus jer gubiš RF priključak na tv-u, osim ako uz to ne budu davali neku skretnicu.

Blagus 01.07.2022. 19:33

Toga ima po vani, znači došlo je sad i kod nas. Radi se o trećoj valnoj duljini na 1550nm koja nosi CATV signal. Pitanje je zašto su išli uvoditi novu tehnologiju, odnosno novi način prijenosa TV signala, no kao prednost vidim jedan STB i daljinski manje, ali ima i nedostataka, ne vidim kako realizirati snimalicu i premotavanje kanala ako signal iz rutera ide direktno u TV.

Inače, ja sam na novom priključku optike dobio Huawei ONT i Speedport Plus, sve u magenta bojama. Kod prvog paljenja je HT-ov firmware zamijenio s Iskonovim. Naravno, i dalje se uredno da zamijeniti s GPON SFP-om i svojim ruterom.

jp_rv 01.07.2022. 20:13

provideru je jeftinije. već kad mora dat router ionako, nek je sve u njemu.
nema kemijanja oko vlanova, servera, premotavanja, firmware-a, ničeg.
ali nekako NE vidim da je ovo kod nas i ta informacija da je iskratel to dao eto upravo iskon korisniku - ne vjerujem minimalno.

nema nikakve dodatne ponude, nema dodatnih paketa, nema nikakvih dodatnih interaktivnih mogućnosti - a to NIJE budućnost iptv-a kod nas.

mi to koristimo upravo na taj način - da bi koristili optiku kao transport za RF. zamjenjuje nam coax i to je jedina prednost. tv kačiš na router umjesto na antenu. to nije zamjena za stb.

Karlo666 01.07.2022. 21:33

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3609371)
provideru je jeftinije. već kad mora dat router ionako, nek je sve u njemu.

nema kemijanja oko vlanova, servera, premotavanja, firmware-a, ničeg.

ali nekako NE vidim da je ovo kod nas i ta informacija da je iskratel to dao eto upravo iskon korisniku - ne vjerujem minimalno.

nema nikakve dodatne ponude, nema dodatnih paketa, nema nikakvih dodatnih interaktivnih mogućnosti - a to NIJE budućnost iptv-a kod nas.

mi to koristimo upravo na taj način - da bi koristili optiku kao transport za RF. zamjenjuje nam coax i to je jedina prednost. tv kačiš na router umjesto na antenu. to nije zamjena za stb.

https://ibb.co/smNd9BR
https://ibb.co/nsJzsTH

Znam lika.
Radi u IT firmi.
Zašto bi mi laga.
V85 Innbox NEPOSTOJI tako da samo ostaje G85
EDIT#1
Kao što Coax i TV moduli nisu bili budućnost IPTVa u nas pa evo imamo A1 na Coaxu.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

santos 01.07.2022. 22:06

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3609341)
Svaka čast. Je li optika?

jep :)

Stipest 02.07.2022. 10:20

Citiraj:

Autor santos (Post 3609339)
evo jedno ugodno iskustvo s iskonom.

jutros u 8.41h sam napravio zahtjev za spajanje, osnovni net paket 70-100 mbita, 159 kn bez ugovorne obveze... u 14.00h je doso tehnicar i spojio. znaci jos ne mogu doc k sebi :D

Citiraj:

Autor santos (Post 3609387)
jep :)

Lokacija? Koju si opremu dobio? Kad već raspravljamo poviše o tome.

santos 02.07.2022. 11:37

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3609430)
Lokacija? Koju si opremu dobio? Kad već raspravljamo poviše o tome.

Čakovec. Ruter za optiku je Raisecom, model ISCOM HT 830G -1GE02,
a wifi ruter je Sercom Speedport Plus

the_ghost 03.07.2022. 11:23

Sumnjam da je iskon/ht isao uvoditi catv, da samo ne multiplexa IPTV stream na taj izlaz?
Jer u datasheetu ima specke za normalan IPTV

Blagus 03.07.2022. 15:04

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 3609580)
da samo ne multiplexa IPTV stream na taj izlaz?

To bi i značilo da su uveli CATV - u najmanju ruku, morali bi barem u TV centrali (Zagrepčanka ili Selska) postaviti opremu koja bi IPTV streamove muxala u DVB-C i distribuirala (postojećom) optikom po državi. Ili staviti tu opremu u svaku centralu u državi. Ima tu i posla oko prilagodbe sve distribucijske i pristupne opreme da do korisnika dovede taj signal, ipak se radi o trećoj valnoj duljini koju OLT mora znati slati korisnicima. I još treba CA modul za kontrolu pristupa.

Sve u svemu, uz nedavno uvedeni PlayTV i Android boxeve, sumnjam da su išli uvoditi i treću tehnologiju. I nema spomena o tome na stranicama. Prije bi bilo da je taj G85 bio najjeftiniji all-in-one, a sad kakve veze ima što postoji CATV utičnica - dijele i korisnicima na optici VDSL rutere, pa za to nitko nije pitao jel to znači da će ukinuti optiku i sve prebaciti na DSL :)

the_ghost 04.07.2022. 16:22

da, zapravo je ovo drugo najvjerovatnija opcija, jednostavno su uzeli router koji su mogli dobiti a to sto ima viska je nebitno.

P.S. Zagrepcanka je davno ugasena a mozda i selska sad vec.

Le0n 07.07.2022. 00:08

Koja je fora s Iskonom da zadnjih 10 dan nakon 20h ne mogu gledati TV od stutteringa i brzina mi ode s 30/7 na 5/5? Svaki dan.

Nakon 2mj prestane pa opet počne nakon 6mj. Oni se prave mutavi svaki puta.

Nikky 07.07.2022. 10:52

Vjerojatno je "kvalitetna parica" + kakve smetnje iz okoline ... padne brzina, lpTv se raspada ...
Fino email pritužba da bude pisani trag i da se počnu brojiti dani a rok za rješavanje je relativno kratak.
Negdje smo opisivali korake, šta i kako pa potraži.

jp_rv 07.07.2022. 13:39

otkako ht gura otvorene profile, javlja se povećati crosstalk i kad navečer svi sjednu na net to vjerojatno počne umirati.
provjeri si parametre dsl linije ujutro kad je ok i navečer kad nije pa usporedi.

Le0n 07.07.2022. 21:20

U jutro najčešće radi normalno (nakon restarta). Evo sada imam opet 2.5/5.5. Nakon restarta proradi na par minuta ili par sati ali ne mogu non stop restartat.
Nisam ni doma a cjelo kućanstvo koristi net i TV.

prof.gogx 16.07.2022. 14:52

Citiraj:

Autor Le0n (Post 3610508)
U jutro najčešće radi normalno (nakon restarta). Evo sada imam opet 2.5/5.5. Nakon restarta proradi na par minuta ili par sati ali ne mogu non stop restartat.

Ista stvar i kod mene unatrag nekoliko dana. Ispočetka je pucala veza u kasnijim večernjim satima, a sada osim pucanja, brzina DL varira 100kb/s - 2MB/s. Uglavnom krene solidno DL i opada do minimuma kroz test. TX je uredu, RX je u banani.
Do sada urednih i stabilnih 25/3 opalo na varijabilnih 5/3.
Napravio tvornički reset, nije pomoglo. Čeka se SZK..

Le0n 16.07.2022. 15:44

Mene su okrivili jer imam FEC greške na liniji (CRC nemam). Generiraju se 10 do 100 svaku sekundu. Ne kužim su u to ali sam vidio na diplayu od tehničara. Na njihovoj liniji do moje žice ih nema a 5m dalje na ruteru i mojoj liniji ih ima.

Uglavnom, zamjeniti ću tu žicu od njih do rutera i ako opet šteka (a hoće jer je to zbog preopterećenosti veze) opet ću ih nagazit.

spawn 16.07.2022. 17:32

Imam i ja FEC erorra milijun. Nabavio sam vr2100 pa cemo vidjet koliko errora cu imati ako ih bude bilo. Bas me zanima

Le0n 16.07.2022. 18:40

Kako sam skužio te greške ruter sam ispravlja. Sad...koliko njih to ne znam.
Tebi isto šteka u večernjim satima?

Karlo666 16.07.2022. 19:38

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3612022)
Imam i ja FEC erorra milijun. Nabavio sam vr2100 pa cemo vidjet koliko errora cu imati ako ih bude bilo. Bas me zanima

FEC su ispravljene greške a ogromna količina ukazuje da se negdje nalazi problem s paricom.Većinom je to nafrljena parica uz malo izolira na korisnikovoj strani ili je tehničar nadožuntava u regletama.

Najbolje da nađeš gdje dolazi do tvoje kuće ISP kabel gdje završava i kompletno zamjenit svoj sa nekim UTPom(ISP kabel bude debel i masan i uvijek ga ima 1 do 2 metra viška pa ako ga fali povuci ga) tipa CAT 5E/CAT6.
Termobužire kad završiš možeš naći u svakoj Chipoteki dođu oko 50ak kuna.

Sve za taj posao ti trebaju klješta,termobužiri,skalper i upaljač da se termobužir skupi(nemoj nikad koristit izolir traku).

spawn 16.07.2022. 20:01

Sve je novo. Od centrale do moje kuće i kroz kuću. Ustvari novi debeli adsl kabel od mene to prve "kutije" cca 100m. Stavljen nov 2019. Od kutije vani gdje dolazi taj novi kabel, priključen je nov kabel direkt u ruter kroz zid bez prekida. Provučen iste godine. Bilo errora na optimi, a i sada na iskonu. Nemam stekanja osim sto se svakih par dana dize ping i oslabi wifi bar 50% pa moram ugasit router na par minuta. Nadam se da ce to rijesiti vr2100 kojeg sam dobio danas. Bumo vidili. Brzina je od 27-30/5-7 ovisi kako kad. Kroz zicu naravno

segregator 16.07.2022. 21:22

Kad bi gledali prelazak sa t-com na Iskon, koje bi mogle biti loše strane?

Blagus 16.07.2022. 21:31

Citiraj:

Autor segregator (Post 3612041)
Kad bi gledali prelazak sa t-com na Iskon, koje bi mogle biti loše strane?

Za internet, pred koji mjesec su rasturili rute i sad sve šalju kroz HT-ovu mrežu, uključujući ono na što je Iskon prije bio direktno povezan. Do nekih mreža su išli naokolo pa su popravili, ali recimo do Cloudflarea i dalje promet ide okolo kroz Cogent (istovremeno, HT-ovi korisnici imaju direktnu rutu kroz CIX). Na optici nema brzine iznad 200/100, a HT daje do 1 Gbps.

Pomo 16.07.2022. 21:31

Nemaju više klasičan iptv, nego iskon.play.tv samo u ponudi ako se ne varam.

mann 17.07.2022. 10:38

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3612043)
Nemaju više klasičan iptv, nego iskon.play.tv samo u ponudi ako se ne varam.

Meni je ta vrsta tva odlična. Prije bi sa televizijom neizbježno bilo drastično limitiranje internet bandwidth -a, sada naravno više ne. Nemam Iskon tv nego telemachov eon i ful zadovoljan tom vrstom tva. Uzeo bih iskon ali oni imaju app samo za android tv, eon ima i LG i android pa sam uzeo njih.

Sent using Tapatalk

flajpan 26.07.2022. 16:09

Koliko se otprilike čeka na spajanje optike kad je dovedena do zgrade, ali još ne u zgradu? Sad ide na mini projekt - tako kaže tehničar - ako netko ima slična iskustva? :chears:

jp_rv 26.07.2022. 16:19

Beskonačno.
Toliko da ćeš nakon 2 mjeseca ugovoriti ht.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:25.