![]() |
Svaki kojeg vidim a vidim ih dosta su u ocajnom stanju zajedno sa 90% dvojki. Zagorci obozavaju takve aute. Jucer sam na kvartu vidio jedinicu sa bakicom za volanom koja je bila tak trula da je bilo grdo za gledat. Sigurno da je TDI sa tom masom ubojica ali treba i ulozit da se to dotjera sto kosta ak nemas znanja i garazu. Cak i dobar 1.6d u jedinici moze iznenadit, bar putnike jer je osjecaj brzine u tom autu fenomenalan. Prica mi decko koji radi Linksu da si je kupil jedinicu, kao htio je stari auto itd i da ga je na kraju odpeljo na auto otpad jer se ne isplati sredivat limariju.
|
heheh, je strgani su to auti. Umorni, ali za tu gore ekipu taman, samo gas... :D
Čisto za info, za srediti jednu karoseriju od keca da ti neprohrđa za 2-3 godine treba puno novaca, vremena, poznanstava i volje da na kraju u njemu guštaš. Užasno nešto, tako da nemojte svaku trunku hrđe brojati na kečevima...bolje neide :) . Moj je pituran prije 2-3 godine, vec ima par flekica, ali se drži. O vožnji nesmijem pričat...puno nm-a na maloj masi ;) |
Citiraj:
Ovo za felge nisam doživjel... |
@ Juan - za po cesti nema smisla, no za stazu ima. Štos kod toga je u tome što nije (toliko) ključan dušik, obzirom na to kako ga već ima gotovo 3/4 u zraku, nego u tome što nema vlage u dušiku. Visoke temperature u gumi uzrokuju pretvaranje kondenzirane vlage u paru čime raste tlak -> viši tlak od optimalnog -> brže trošenje guma. Naravno, ne znači da s dušikom u sebi guma ima uvijek istu temperaturu, samo je porast manje drastičan. Tako da je to možda jedan od razloga zašto je Ozren u GT-Ru primjetio bolju stabilnost s dušikom, osobito ako je to bilo nakon agresivnije vožnje.
Razlozi koji bi eventualno bili pozitivni za dušik u cestovne svrhe je potencijalno sporija difuzija plina kroz stjenke gume (sporiji pad tlaka u gumama) i sporija razgradnja guma (s unutarnje strane), no razgradnja je kud i kamo brža s vanjske strane zbog mehaničkih oštećenja, UV zračenja, ozona, itd... U svakom slučaju, nema smisla za vulgaris automobile i gume :) |
dobar post swarm. :)
Samo da nadodam kao primjer. Na grobniku razlika zna ić i do jedan bar ako ne i preko. Znači ako su gume na dva bara tjekom vožnje lako odu na tri bara. Eto tu dušik ima smisla. |
Citiraj:
Problemi sa CPU-ima? Misliš kompjuterima-niti jedan nije ima poroblem sa kompjuterima. Imaju problema ko i svi auti-tanke žičice na nekim spojevima koje izgube kontakt. Alfa ima relativno osjetljiv ovjes radi naših cesta-ima naprijed dvostruke aluminijske vilice koje su inače zaslužne za odličan ovjes. Stilo je dobar auto, 1.6 odlični motori, 1.8 ima varijator pa zna nekad otići i treba ga reparirati/zamijeniti (cca 1000 kuna), jtd još bolji motori, al jeproblem ko i kod svakog dizla starog 10 godina-prijeđeni km, jer realno, tko kupuje dizla da bi s njim radio 10 000km godišnje, to su jaaako rijetki ljudi, 10 godina star dizel ima minimalno 200 000+ km Uz sve ovo što si naveo, dizel ti se ne isplati kupovati, solidan benzinac bi te dobro služio kao npr. Grande Punto ali samo 1.4 16V sa 95KS, pa Yaris koji je malo manji od njega, Opel Corsa ona linija od 2006 godine koja je isti auto ko i Grande Punto (imaju isto podvozje, 1.3 jtd motor), isto tak i Toyote benzinci koje si spomenuo. Ak baš hoćeš dizla isto 1.3jtd Corsa/Punto ili Toyotin 1.4 motor Za 6500 ojra imaš odličnih Fiata Brava iz 2007/2008 godine, 1.6 16V 90KS, jesta da je malo motor preslab za 1200+ kg auto, al da se voziti sa 7-8 litara/100km, isto u toj klasi su i Opel Astre tih godišta Najbitnije, koliko para imaš za auto? Nemoj gledati marku, gledaj da za tu lovu kupiš čim mlađi i očuvaniji auto, bez obzira dal za tu lovu kupio i Clia. Potraži oglase auta u blizini, pregledaj malo te aute da dobiš neki dojam kak to izgleda. Tu ćeš dobiti savjete ljudi za aute koji oni voze jer su naravno, najbolji :roller:, al dok ti samo uživo ne vidiš i probaš nekoliko auta, skužit ćeš što hoćeš Ja sam isto u fazi kupovanja auta, al čekam ulazak u EU da vidim dal bude kakvih promjena. Auti možda nebudu pojeftinili, al za istu lovu , uvezen auto zna biti daleko očuvaniji, bolje održavan pa i opremljeniji nego naši modeli |
Citiraj:
Ne znam što je toliko čudovišno u tom autu? Objektivno: uništeni VR motor kojemu je maknut jedan cilindar i jedan od najnepoželjnijih motora u golfu/bori uz 1.4. Subjektivno: lijepo to zvuči u leru kad je auto na mjestu, ali auto ne ide s tim motorom kad se povuče paralela sa potrošnjom. |
Citiraj:
nevjerojatno al uopće nisam gledao grande punto. mislil sam da ih nema u tom platežnom rangu, ipak su to noviji auti. izgleda da punto odnosi pobjedu. em su jeftiniji, em imaju odličan dizajn, em svi imaju opremu kolko gledam po njuskalu. i najbitnije, skoro svi su sa malom kilometražom. jel se kilometraža može provjeriti u svakoj stanici za tehnički pregled i dal znate dal saloni fiata daju probne vožnje? |
Citiraj:
U GP su svi odlični motori od 1.2-1.9 pa mi ova tvoja izjava nema veze s vezom, sve ovisi kolko mu jak auto treba.. |
Tek sad vidio, definitivno grande punto 1.4 8V. Taj po gradu (ZG) troši u prosjeku 7.5-8 L (tu je uključena zima, ljeto sa klimom...)
Servisi jeftini, auto uopće nije loš. Mislim da se može ali nisam siguran dal se treba kaj platit, svi bi trebali davat probne vožnje ako imaju taj auto za probnu vožnju. Mislim da dalje od GPa ne trebaš gledat, jedino što bi trebao pazit su GPi oko 2006 dal je mjenjana letva volana, ako je super ako nije ta priča nije jeftina. Na kasnijim godinama su to popravili tako da iza tog nema problema. Ako ti treba još kaj detaljnije za GP pitaj, imao sam GP iz 2009 i napravio 80 000 km do prije 1 mj. EDIT: Bravo 1.2 je drek od motora u GP i to definitivno treba izbjegavat pod svaku cijenu jer puno troši a ne ide, ipak GP ima 1050 kg. |
Citiraj:
|
Syss, nemam apsolutno niš protiv Renaulta, dapače hehe
Kod GP-a definitivno 1.2 motor ne gledati, 1.4 8V ko da fali par konja, al 1.4 16 je već stroj, a ista potrošnja ko kod 8V Bravo-pričamo u kontekstu njegovih zahtjeva, motori su svi dobri ak su održavani. Full Throttle-teško da bude itko skidao kilometre u tom autu, većina ih je kupljena u RH pa se može sve provjeriti. Osobno bih ovoga uzeo ak imalo je očuvan, savršena kombinacija, vidi mu opreme: http://www.njuskalo.hr/auti/fiat-gra...-oglas-6013040 Talijani rade odlično na plin, ne treba onih podmazivača niti paziti na "ganjanje" na plin. Ak si iz Zagorja, imš jedno odličnog mehaničara blizu Zaboka, a ujedno i bilokakvi dijelovi nisu problem. Al svejedno, pregledaj malo po oglasima što se sve nudi |
Citiraj:
Činjenica je da to nije pila ispod 4,5k okretaja, ali za gradsku vožnju k'o rođen :D. Visoki okretaji i uvijek prvi na semaforu :D. Bio sam i sa četvorkom uvijek prvi na semaforu, ali sad ostajem prvi duže vremena. Znam da velik broj ljudi ima jači auto ,al meni je sasvim dosta. Kad okinem tuarega/bembaru/passata i ostale na "bratstvu i jedinstvu", imam nekakvo posebno zadovoljstvo :D. |
|
Moj rendilak :D, moj rendilak dio drugi
Kupio ga maltene nevozenog od curinog djede koji ga je svake g uredno registrirao a zadnjih 8 g nije vozio i zato je ajmo rec propao :D auto ima 116k km,1.1 campus 45 ks, zadnje gume na njemu jos bile tvornicke xD . Promjenio sva crijeva, kiler za vodu, sve filtere, ulje , nove svjecice, prestelan karburator, odradena brtva glave,lezaji amortizera, kompletan kocioni sustav (plocice ,pakne, gl kocioni ),nove gume,oba prednja lezaja, kemijski opran iznutra, u planu su novi prednji farovi, mjerac temp i okretaja i poliranje, potrosnja 6-7 l ovisi kako ga vozis, placen 1500 kn, ulozeno jos oko 5 , al drag mi je :D |
Meni osobno Clio 1 Williams budi nostalgiju........
|
Zna li ko koji je preporuceni tlak u gumama za hyunda getz 2005, 67 konjskih gume su 155 80 r 13 nisu mi jasne nimalo oznake na vratima neki psi nerazumim ja to :p
tamo pise 210kPa (30PSI) šta bi bilo 2.1 bar, šta se meni čini previše za tako mali auto |
A vozi na manje, samo nemoj plakat kak troši il kak se gume troše. Napumpaj na 2.0-2.1 i vozi. Kakve uopće veze ima veličina auta s tlakom?
|
hahaha ma nije moj to je tetin :p briga nju za gorivo koliko troši da troši samo nam se činilo da je premalo, a stavit cu na 1,9 i mirni svi :D
a nekako mi se čini veći auto veći pritisak, nekako mi tako ide logika |
moj c3 isto na 2.1, samo pumpaj
|
Nemaš šta misliti jel logično ili ne, nego napraviti onako kako piše.
|
Ima li ko kakva iskustva s Lanciom Lyibrom, zapalo mi auto za oko i ima ih povoljnih na njuškalu.
|
Citiraj:
Stavi slobodno 2.1, kad se guma ugrije tlak skoči i na 2,6-2,7, tako da ti tih 0,2 razlike ne igra neku ulogu. Može ti netko pričati o potrošnji, performansama i sl. ali to je sve zanemarivo, vozio sam se na 1,6 na službenom jer mi se ne da niti stati na pumpi provjeriti tlak, a prvi put kad sam stavio usku gumu na široku felgu sam se bojao pa sam ih držao na 3 bara i tako se odvezao sigurno 30 000 km. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Kod previsoke slično - neravnomjerno trošenje, neudobnija vožnja. Proizvođači jako dobro znaju i to bitno bolje od bilo kog od nas zašto je preporučen tlak toliki koliki je naveden u uputama. |
Citiraj:
Uostalom, sve je propisano. Citiraj:
|
Citiraj:
A za ovo ostalo, o itekako će se svući guma na niskom tlaku, a kamoli da je prazna, nismo jedan slučaj u radioni imali.... Temperatura se povećava kod previsokog tlaka, a ne preniskog, vijek trajanja, to stoji, smanjuje se u oba slučaja, neravnomjerno trošenje ponajprije uzrokuju neispravni elementi ovjesa (kugle, spone, krajnici, letva volana, seleni). Neudobnija vožnja, to se manifestira tek na ekstremno previsokim tlakovima... Itd. Ak te još šta zanima, pitaj:D Edit - ti radeon u svakoj temi prosipaš neutemeljene mudrosti ili ti je jednostavno dosadno u životu? Jel ti znaš što je niskoprofilna guma uopće? Upravo se u manjim dimenzijama, eto konkretno kod pola pumpa višim tlakom, dimenzija ti je 195/45 R15. Eto, baš u 15", a fyi isti tlak ide i na polo sa 185/55 R14 gumama, vidi vraga, u 14".... I da, to je propisano od strane proizvođača. No, razumijem da je ovo pce forum, pa je i logično da ima mudraca kao ti koji eto lupe samo da napišu nekog vraga... Sigurnost u vožnji i kočenju!??! Pa majstore moj, sad ti vidi ako je gazna površina gume određenih dimenzija na 2.5 bara, a tebi je guma 'oprazna', na npr 1.7 bara, i imaš s time veću gaznu površinu=veće trenje, tj kontakt sa površinom; da li je kočenje bolje ili nije? Na stranu to što će se guma uništiti od takvih par kočenja, bilo s abs-om ili ne, ali efekt kočenja je nešto sitno bolji zbog gore navedenog ;) |
Citiraj:
Nijedan nije imao toliki tlak. Citiraj:
Znaš uopće što najviše zagrijava gumu? Citiraj:
|
Citiraj:
Slabo si ti to imao čini mi se.... Ili si ćorav kraj zdravih očiju, pa ne znaš pogledat naljepnicu na autu ili u upustva za korištenje di ti lijepo pišu tlakovi za gume... Naveo sam ti gore konkretni primjer - dakle Polo 1.6 16v, gume 185/55 R14 i 195/45 R15, tlak u gumama propisan od strane vw-a je 2.6 bara, na šefovom X1 na 18" felgama je propisani tlak od strane bmw-a 2.4 bara, na 308ici hdi-u je 2.5 bara, na 2.0 benzu je 2.6 bara, itd. Ponavljam, stoji lijepo u upustvima automobila.... A sad fino vani, pa si taj vozni park od 20 auta koje voziš iskontroliraj, fino knjigu s uputstvima od svakog u kuću, pa pogledaj za te dimenzije propisane tlakove.... Edit: A ako ti u petici osjetiš povećanjem tlaka od propisanog, recimo da je propisani za 530d e60 mislim 2.2 bara na stock 17-icama, na npr 2.5 bara, i da se tu osjeti neudobnost u vožnji, skidam kapu, naklon do poda ;) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Da li se osjeti, naravno da se osjeti, posebno na BMW-u. |
Citiraj:
9n 6r Te za E60 na stock kotačima - E60 Pa ti sad vidi:D A ovo da se osjeti, još s naglaskom posebno na bmw-u (naglasio sam 5icu e60 kao primjer), znači nešto sitno više od 10%-tno povećanje tlaka u gumama, na automobilu te mase, ovjesa i udobnosti, no comment, osim:roller:(ili moja leđa/ass su otupili od sjedenja u raznoraznim automobilima pa ne mogu osjetiti razliku u udobnosti u istom autu, mjerenu u promilima:roller:). |
Slabo slabo, rezervna guma 125/80 r15 4.2 bara :D Alfa 147, vjerujem da je slično i za ostale aute..
|
Punto 1.9JTD 2003. Prednje 2.4, zadnje 2.0 (pod opterećenjem prednje 2.4, zadnje 2.2), tako mi u knjižici njegovoj piše. Dimenzije guma 185/60 14.
Na burazovom pežou 206, ako se ne varam vidio sam za prednje gume 2.6, ako ne i više. Za naše puteve je to strašno neudobno, ali ja to ipak duvam kako piše. |
Astra GTC (2008.) 205/55 16.
Propisani tlak 2. Naravno, bez opterećenja. Tako da mi se ovi tlakovi čine malo veliki, ali ako je tako propisano onda je valjda tako :D |
Stajala je zgodna tablica na AH ranije. Sad ima ova no nije toliko kompletna
http://webshop.automehanika.hr/katalog/tlakovi.asp |
Citiraj:
Astra karavan 1.9cdti 2.5 i 2.7 opterećena, a takva se i vozi. |
Dečki, što uža guma to veći tlak ide u nju. Auto i kilaža manje igra ulogu.
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Suzuki SX4 4x4 1.6B (stari model, 2008.g.), gume 205/55 R16 - 2,3 bara default, za opterećenja 2,4 bara.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:22. |