PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

Lihto 29.06.2024. 13:51

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3749864)
Malo sam bacio oko na specifikacije da vidim što kažu proizvođači, za ovu tvoju stariju najbolje što sam našao je nominalna potrošnja od 1.16kW. Za ovu novu Toshibu, naši detaljne tehničke skrivaju kao zmija noge, ali na danskoj stranici sam našao nominalnu potrošnju od 0.9kW. Doduše, tvoja stara je nominalno 3.6kW, Shorai je 3.5kW pa je dio razlike i iz toga. Brojke su u modu hlađenja.

Znači, nešto efikasnije sigurno je. Sad, naravno da proizvođači to natežu maksimalno koliko im ide u korist i pitanje je jel to skroz realno.

No, ono što je najveća razlika je ustvari osjećaj ugode. Kad ova klasična klima radi i dosegne temperaturu, ona najčešće smanji brzinu ventilatora, ali kompresor i dalje radi punom snagom. Pa kroz klimu prolazi malo zraka, kompresor radi punom snagom tako da je zrak jako hladan. Inverter smanji brzinu ventilatora, ali i snagu kompresora tako da zrak koji izlazi iz klime nije izrazito hladan. I dalje je dovoljno hladan da održava prostoriju na temperaturi, ali ne toliko da osjećaš jako veliku razliku.

E sad, pitanje je dal ti je veća ugoda sa potencijalnim povratom investicije u 5+ godina ono što želiš. Čisto sumnjam da bi se otplatila prije toga, da je razlika u potrošnji tolika. I novija klima će ipak vjerojatno biti tiša, ako slušaš doma kako radi negdje.

Hvala ti na opširnom odgovoru 😊🍻, tak sam i ja negdje razmišljao. Stvarno fino hladi, orginal plin je još unutra 😊 nema što Japanac napravi to radi i radi.OT(također Panasonic plazma ulazi u 16god korištenja, slika odlična 😁 makar kupujem oled već 5god, kad plazma radi isto nikako da uzmem 🤣) 45€ imam račun za struju na 180m2 s tim da dolje nema potrebe za klimom jer je kuća dolje suteren pa je tamo 5-10c hladnije. Ma dok radi ova klima očito nema potrebe.. nije mi glasna 🙂

Mirkopoter 02.07.2024. 09:33

Jesu li klime zimi išta jeftinije?

okarm 02.07.2024. 11:34

evo u kauflandu hisense 12ica za 333€
mislim da jeftinije od tog nejde

telefunken 02.07.2024. 11:38

Trebam klimu koju mogu kontrolirat online, da ju mogu palit/gasit na daljinu.
Koliko vidim, to bi mogle Samsungove sa SmartThings opcijom, pa me zanima kakva su vam iskustva sa Samsung klimama?
Ima li tko preporuku za neku drugu marku koja to može?

Također me zanima da li postoji termostat za klimu koji se može postaviti npr. na drgi kraj sobe i da on određuje rad klime na način da ju gasi kad je klima ohladila na njegovu traženu temepraturu? Ono ko standardni termostat za centralno grijanje ali samo za klima uređaj?

Ziiky 02.07.2024. 11:53

Pa to ti može svaka kima s wifi-jem.
Za samsung ne znam, al daikinova app je vrhunska s odličnim konceptom dodavanja članova u "kućanstvo" na upravljanje sustavom. U zadnjih 5 godina koliko ju koristim ne pamtim da je bilo nekih ozbiljnijih problema.
App se redovito update-a, a preko nje i oprema
Postoje izmjesteni termostati, al to i košta pogotovo kod renomiranih, neke marke i modeli ih imaju u daljincu (što je točniji prikaz temp) pa možda odmah da ciljaš na njih.

Colop 02.07.2024. 11:58

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3750302)
Pa to ti može svaka kima s wifi-jem.
Za samsung ne znam, al daikinova app je vrhunska s odličnim konceptom dodavanja članova u "kućanstvo" na upravljanje sustavom. U zadnjih 5 godina koliko ju koristim ne pamtim da je bilo nekih ozbiljnijih problema.
App se redovito update-a, a preko nje i oprema
Postoje izmjesteni termostati, al to i košta, neke marke ih imaju u daljincu

Osim onog sranja nedavno kada se nitko nije mogao logirati u app :D
Ali da, ok je aplikacija

Mitsu ima užasnu aplikaciju, ako ti nešto znači.

Starci su mi uzeli gree klimu na selu, nisam je još isproabao app.

xlr 02.07.2024. 12:00

"Termostat" ti moze biti daljinski od klime (ovisi o modelu dal ce podrzavati tu opciju, ali vidjao sam to na dosta jeftinih klima - Gree, Midea, Hyundai...). Kada nadjes model koji te zadovoljava vidi u manualu od klime/daljinskog da li ima neku tipku ili opciju tipa "I feel", najcesce bude nacrtan covjeculjak. Tada daljinski uzmes sa sobom na kauc ili stavis gdje zelis i klima onda slusa temperaturu koju mjeri daljinski umjesto da radi po svom senzoru na unutarnjoj jedinici.

Ne mora znaciti da ce se klima gasiti kada dostigne temp. Vecina ce vjerojatno nastaviti puhati i cirkulirati zrak. Mozda bude radila na minimalnoj snazi. Ovisi i da li se grijes ili hladis. Kod grijanja ce se prije ugasiti da ne puse jer onda imas osjecaj hladnoce. Al to jako ovisi od modela do modela i nema pravila.

Za wifi stoji ovo sto Ziky kaze. Neki imaju bolji app, neki losiji. Svaka klima ima svoj app. Samsung se samo reklamira da podrzava smart things jer je to njihov poznati ekosustav za pametne uredjaje (perilice, frizidere, telke, klime itd). Tipa google home.

pero_dinamit 02.07.2024. 15:08

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3750292)
Trebam klimu koju mogu kontrolirat online, da ju mogu palit/gasit na daljinu.
Koliko vidim, to bi mogle Samsungove sa SmartThings opcijom, pa me zanima kakva su vam iskustva sa Samsung klimama?
Ima li tko preporuku za neku drugu marku koja to može?

Također me zanima da li postoji termostat za klimu koji se može postaviti npr. na drgi kraj sobe i da on određuje rad klime na način da ju gasi kad je klima ohladila na njegovu traženu temepraturu? Ono ko standardni termostat za centralno grijanje ali samo za klima uređaj?

Ja imam neki infrared (IR) daljinski koji je spojen na wifi i preko moba palim/gasim klimu jer za moju Toshibu dodatni wifi modul košta preko 100ak evrića, a ovo sam platio manje od 10. Bitno je samo da je u "vidu" sa klimom kao i daljinac i toeto.

Uzeo na aliexpressu - ovakav sličan.

telefunken 02.07.2024. 15:21

Hvala na info

Daikin mi je malo skup. Prije sam imao Panasonica, neki osnovni model s mrvu boljim filterom od najjeftinijeg i bila mi je odlična a koštala je svega 500€, 3,5kW. Trebam takvo nešto - što jeftinije ali da ima ok filter koji se lako čisti te da se može povezati na internet. Nikakvo dodavanje korisnika i pizdarije, samo osnovna mogućnost paljenja i gašenja na daljinu.

Naginjem i dalje Panasoniku zbog dobrog iskustva i možda Samsungu jer eto i s njihovim uređajima sam skroz zadovoljan.
Neka preporuka?
Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3750338)
Ja imam neki infrared (IR) daljinski koji je spojen na wifi i preko moba palim/gasim klimu jer za moju Toshibu dodatni wifi modul košta preko 100ak evrića, a ovo sam platio manje od 10. Bitno je samo da je u "vidu" sa klimom kao i daljinac i toeto.

Uzeo na aliexpressu - ovakav sličan.

To odašilje signal na slijepo? Ja bi nešto da znam 100% dal klima radi ili ne, ovo mi se može desiti da pošaljem signal i da ga on ne proslijedi ili sl. Ne verujem nečem takvom zasebnom, želim da je dio klime

xlr 02.07.2024. 15:39

IR blasteri rade sasvim ok, jednom kada ga podesis i ne zaklonis ga slucajno knjigom na polici, onda bi trebao biti na miru. Koristio sam godinama Broadlink mini IR za dummy klimu, tv i zvucnu karticu i nije me izdao. Meni je uglavnom sluzio tome da upalim klimu prije dolaska kuci s posla. Nista prepametno.

Broadlink app ti potvrdi da je radnja koju si izvrsio odradjena na samom IR blasteru i tu sva komunikacija staje - iskljucivo je jednosmjerna prema klimi. Nema povratne veze ako je netko ugasio ili dirao klimu doma, ti na daljinu nemas pojma sto se doma dogadja.

Wifi na klimi danas nije vise tako skup dodatak i svakako je bolje slozen tako da kad vec kupujes novo idi u tom smjeru. Nece skoditi i da ga ne koristis za godinu dana.

Exomaniac 02.07.2024. 15:58

Citiraj:

Autor okarm (Post 3750289)
evo u kauflandu hisense 12ica za 333€
mislim da jeftinije od tog nejde

Jel u nekom katalogu ili? Jer ne vidim ovako na prvi pogled, a prelistao sam više njih

okarm 02.07.2024. 18:49

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3750345)
Jel u nekom katalogu ili? Jer ne vidim ovako na prvi pogled, a prelistao sam više njih

vec me netko isto to.pitao na PM, pa cu samo c/p odgovor

"to je bilo jos u proslom katalogu , ali je nije bilo kad je katalog poceo. https://eu.kimbicdns.com/hr/data/1/25560/13.webp
ja sam u sad u petak slucajno vidio u trgovini i uzeo dvije za klincima u sobu. jucer sam bio u kauflandu slobostina i vidio tamo na paleti dvije ili tri, cijena je bila isto 333€
model je CA35YR03G/CA35YR03W"

OuttaControl 02.07.2024. 19:15

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3750339)
a koštala je svega 500€, 3,5kW. Trebam takvo nešto - što jeftinije

E ja sam Elux frizider platio 650 eura prije 4.5 godina, crka dobio povrat novca, isti electrolux - no forst, twin cooling, chrome sad kosta 1200 eura.... nezz jesi primjetio ali sve je poskupilo malo

Mislim da ti je gree najbolji izbor, a mos i azuri ako se ne mislis greejat imaju aplikaciju, imaju i neki modeli follow me.

A ako je samo za hladjene i midea je skorz ok

-POP- 02.07.2024. 19:41

https://www.ekupi.hr/hr/Ku%C4%87ansk.../p/EK000435054

https://www.sancta-domenica.hr/klima...ca35yr03w.html

Tajl3r 03.07.2024. 00:02

Citiraj:

Autor Colop (Post 3750303)
Osim onog sranja nedavno kada se nitko nije mogao logirati u app :D
Ali da, ok je aplikacija

Mitsu ima užasnu aplikaciju, ako ti nešto znači.

Starci su mi uzeli gree klimu na selu, nisam je još isproabao app.

Sritno ti sa gree ja je vise nikako nemogu povezat u app koji je smece i najrade bi je izcupa iz zida nek je nova i kostala 800€

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

webstartm 03.07.2024. 00:19

Hisense klima uređaj Easy Smart CA50XS1AG/CA50XS1AWID: EK000435053
Ja imam ovu i na najtisi nacin (za djecu) nije bas tiha. Pa pripazite. Ventilator kad je na 1 crticu je dosta glasna. Meni u dnevnom ne smeta,al sad soibe/spavanje...

Revolver3844 03.07.2024. 01:41

Citiraj:

Autor okarm (Post 3750371)
vec me netko isto to.pitao na PM, pa cu samo c/p odgovor

"to je bilo jos u proslom katalogu , ali je nije bilo kad je katalog poceo. https://eu.kimbicdns.com/hr/data/1/25560/13.webp
ja sam u sad u petak slucajno vidio u trgovini i uzeo dvije za klincima u sobu. jucer sam bio u kauflandu slobostina i vidio tamo na paleti dvije ili tri, cijena je bila isto 333€

Koliko kvadrata ova klima može hladit?
Bar 50 može ili

tiki66 03.07.2024. 08:46

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3750339)
Hvala na info

Daikin mi je malo skup. Prije sam imao Panasonica, neki osnovni model s mrvu boljim filterom od najjeftinijeg i bila mi je odlična a koštala je svega 500€, 3,5kW. Trebam takvo nešto - što jeftinije ali da ima ok filter koji se lako čisti te da se može povezati na internet. Nikakvo dodavanje korisnika i pizdarije, samo osnovna mogućnost paljenja i gašenja na daljinu.

Naginjem i dalje Panasoniku zbog dobrog iskustva i možda Samsungu jer eto i s njihovim uređajima sam skroz zadovoljan.
Neka preporuka?

To odašilje signal na slijepo? Ja bi nešto da znam 100% dal klima radi ili ne, ovo mi se može desiti da pošaljem signal i da ga on ne proslijedi ili sl. Ne verujem nečem takvom zasebnom, želim da je dio klime

Takvih klima više nema, 500e su sad jeftnije klime a Panasonic i Samsung spadaju pod skuplje i kvalitetnije. Uz to na tim "jačim" brendovima većinom wifi modul nije u cijeni nego ga je potrebno dodatno dokupiti. Pogledaj si malo cijene na nekoj stranici, npr. klimakoncept da dobiješ ideju o cijenama.

Za tebe je možda najbolja kakva Midea koja ima ugrađen wifi i u najjeftinijim varijantama

Badboy 04.07.2024. 14:38

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3750414)
Hisense klima uređaj Easy Smart CA50XS1AG/CA50XS1AWID: EK000435053
Ja imam ovu i na najtisi nacin (za djecu) nije bas tiha. Pa pripazite. Ventilator kad je na 1 crticu je dosta glasna. Meni u dnevnom ne smeta,al sad soibe/spavanje...

Tu klimu sam i ja pratio i tražio preporukepo forumima,mislim da ju član guls ima,i baš odustao radi buke i da to sam jedino na stranom forumu pronašao

Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk

silver_tip 04.07.2024. 15:25

Citiraj:

Autor okarm (Post 3750371)
cijena je bila isto 333€

Citiraj:

Autor Revolver3844 (Post 3750419)
Koliko kvadrata ova klima može hladit?
Bar 50 može ili

Moze bez problema. U Economy modu klima stavi temp na 24c, ventilator je na najmanjoj brzini i gotovo necujan, cujes ga ako stanes na 2m od klime ali ono... zbilja jedva. Kod nas ohladi 2 sobe od ulice koje su popodne pod suncem drito od 13h pa nadalje, ohladi i dnevnu sobu te kuhinju koja je u spoju sa dnevnom a bogme i u ljetnoj kuhinji koja je pretvorena u radnu sobu gdje je master komp itd... moram ugasiti samostojeci ventilator jer u jednom trenutku kako se hladni zrak spusta dolje ( prostorija je nizja od kuce ) tako mi pocne sa tog ventilatora piriti prehladno.

Doduse unutarnja jedinica je smjestena u hodniku koji ide po pola kuce te iz tog hodnika ljevo su 2 sobe od ulice a desno dnevna i kuhinja te jos jedna prostorija koja je nizja, nekih 85 kvadrata to sve ima s time da je kupatilo na kraju hodnika zatvoreno. Onaj dan kada je bilo 36c u Slavoniji kada se upali klima treba nekih sat vremena i temp u sobama je 23/24 a kod mene dolje 24/25.

Ja sam je platio 365€ u Kingtrade, besplatna dostava. Instalacija je 5,6m dugacka, ovlasteni montazer uzeo 220€. Kada radi u Economy modu jedva da nesto kapa iz crijeva vani a kad zelim bas naglo da rashladi recimo prvih 15/20min pa je pustim u normalnom modu onda kapa onako normalno i ventilator na unutarnjoj jedinici je dosta cujan no opet, nasa je u hodniku pa se to u sobama ne cuje bas sad toliko da bi smetalo no to je 15/20min i uvjek prebacimo u Economy mod jer nema potrebe da je unutra 20c pa kad izadjes van, orusis se :D

https://i.ibb.co/1Gbjsr8/77cb3f90-7f...c6d40007c3.jpg

Neo-ST 07.07.2024. 14:51

Ima li tko iskustva sa Hitachi klimama?
Gledam si možda uzet nešto jeftino samo za spavaću sobu, a ova zadovoljava uvjete, barem na papiru: https://www.klimakoncept.hr/hr/hitac...inica/3642/205

Bitno mi je samo da je tiha kad se ide spavat i da je vanjska jedinica također tiha jer će mi biti odmah do prozora...

Amdejac 08.07.2024. 22:17

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3751049)
Ima li tko iskustva sa Hitachi klimama?
Gledam si možda uzet nešto jeftino samo za spavaću sobu, a ova zadovoljava uvjete, barem na papiru: https://www.klimakoncept.hr/hr/hitac...inica/3642/205

Bitno mi je samo da je tiha kad se ide spavat i da je vanjska jedinica također tiha jer će mi biti odmah do prozora...

A ovo
https://www.klimakoncept.hr/hr/midea...ustav/3609/221
Razina zvučnog tlaka u.j. (dB(A)): 38/33/20
Ima one sitne rupice kroz koje lagano hladi.

Neo-ST 08.07.2024. 23:09

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3751249)
A ovo
https://www.klimakoncept.hr/hr/midea...ustav/3609/221
Razina zvučnog tlaka u.j. (dB(A)): 38/33/20
Ima one sitne rupice kroz koje lagano hladi.

3.5kW za sobu od ~15m2 ?
Vidim imaju i 2.7kW model, taj bi bio primjereniji. Također je i malo tiši od 3.5kW modela.
Međutim, uspoređujući karakteristike, Hitachijeva vanjska jedinica je punih 9dB tiša od Midee. (Hitachi specs)
Unutarnja nekih 0.5-1dB.
Također su Japanci, nekako sam mirniji znajući to :D

OuttaControl 09.07.2024. 00:11

To je samo unutarnja za multisplit

Neo-ST 09.07.2024. 00:16

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3751262)
To je samo unutarnja za multisplit

Ja se još pitao zašto je tolika razlika u cijeni :hitthewal:

rodriguez 11.07.2024. 07:19

kad niste u stanu

jel samo dignete temp klime ili?
poznanik mi je savjetovao staviti na dry mode, da klima onda manje trosi?

prileee 11.07.2024. 08:11

Dobra klima

Ja je ni ne gasin, temp uvijek 26 i fan na auto ili quiet, nocu na 27 i quiet fan. Po jedan prozor na kip u sobi i dnevnom.

Split, orijentacija stana zapad.

Sent from my iPhone using Tapatalk

xlr 11.07.2024. 09:01

Nama je podesena na 25 cijeli dan, auto fan 90% vremena. Po noci klimu u uredu spustim na 24 i otvorim vrata neka hladi hodnik i spavacu sobu. Ta klima radi 24/7 jer u toj sobi je masa hardvera i brzo se zagrije (i volim hladnije dok radim). Ostale gasim po noci. Preko dana bude oko 25 u vecini stana, do jutra se digne na oko 26.

Jutros u 7 sati sam naivno proluftao dnevni - skocila temp sa 25 na 27 u roku 15min :D fml

Dry mode sam jednom probao, ali ne vidim neki benefit jer klima dok hladi ujedno i odvlazuje pa mi je uvijek oko 50-60% vlaga

ibme74 11.07.2024. 09:40

Pozdrav, trebao bi neku manju prijenosnu klimu za jednu prostoriju (sobu) pa me zanima dali je neko koristio ovako nešto i dali to valjda čemu?

https://www.links.hr/hr/prijenosni-k...jeli-030301105

mamutarka 11.07.2024. 09:43

dal će ohladit malo - hoće, dal će ohladit ko prava klima - neće

samo se pripremi na boeing cijelo vrijeme kraj sebe

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:13.