Citiraj:
Autor xlr
(Post 3825375)
Za vikend sam si opet dao gusta za linux desktop i ovaj put probao Pop OS. Takodjer, za promjenu, krenuo sam od igara umjesto fokusa na appove. Kroz zadnjih par godina sam vec vise puta probao razne distre u nadi da cu se mozda i skrasiti, putem zabaviti i malo mozgati. Svaki put do sad me linux samo sutirao u jaja :)
Ugl sve divno krasno, ali me na prvom koraku poceo zezati i session se opet pretvorio u endless debugging... I proletio vikend. Steam radi, igre rade, proton/proton-ge, all good. Ali dobiti zvuk u igrama preko bt sluski, pa nikako. Probao Mint, ista stvar. Drljao po tome, pulseaudio, pipewire, razni protoni - i stvar napokon proradi! Super! Ajmo sad dignuti sve od nule i replicirati korake - i sad vise ne radi. I opet sam odustao, a nisam ni poceo.
Znaci cim taknem linux svaki put do sad me neke elementarne stvari zakoce i popapaju svo vrijeme. Lack of skill + high expectations, valjda, ne znam.
Koliko puta ste vi prelazili na linux prije nego ste si priznali "vrijeme je da mi bude daily driver". Nikako se ne mogu oteti tom dojmu da na winsima instaliram 10 appova i one rade, pa tjedan dana provedem fino podesavajuci Winse kroz gui - ali barem mogu normalno koristiti komp. Na linuxu do sad uvijek zapnem na prvoj prepreci, izgubim x dana a da nisam ni zagrebao povrsinu kamoli dosao na razinu "ovaj OS je napokon spreman da ga koristim".
Moze biti i da je do godina, 40te su mi blizu :D
|
Ista stvar i kod mene. Svakih x godina me malo zasvrbi probat neku distru, al na kraju skužim da nemam vremena i živaca za debugganje. Windows je operativni sustav, a linux je hobi.
Zadnje sam probao cachy, fedoru i mint (tri distra s tri različite baze). Meni je pak audio interface odmah prepoznao i radio na sva tri jer je class compliant. Cachy se jednostavno u jednom trenu nije htio više dić (iako se ekipa na redditu kune da je rock solid) pa sam ga pregazio s fedorom. Fedora pak traži previše pimplanja oko paketa i ima tu foss only filozofiju koja me ne zanima. Mint mi se najviše svidio, al na kraju se pitam čemu? Igre rade, ali lošije nego na winsima, pogotovo s Nvidia grafom. Hoćeš nešto specifično, tipa onlajn gejming ili nedaj bože sim racing, no way hose. Sve ostalo za što mi treba pc ide teže.
U zadnje vrijeme tak rijetko koristim doma PC da jednostavno nemam vremena pimplat po linuxu. Ono kad se uhvatim nekog projekta za vlastite potrebe, često bude nešto specifično što jednostavno puno lakše ide na winsima. Zadnje je bilo VHS capture i deinterlaceanje s qtgmc i post processing. Da, teoretski je moguće na linuxu, ali proces je puno dulji i support/community puno manji, a hardware manje podržan. Stavio windows 11, maknuo hrpu stvari odmah s rufusom i onda winaero tweakerom i meni sve jednostavno sve radi, leti, nikakvih problema nemam s njim.
|