![]() |
|
CK, jesi li uopce provrtio dvije stranice tuzbe? Ili je fact checker aplikacija ponudila najbolji odgovor? :D
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ali EV u masovnoj upotrebi, u globalnom smislu mreze, koja ce biti dostatna, nema veze s icim odrzivom. Osim ako EV nece postati sami sebi svrha. Zeleni su vec dvadesetak godina to ustvrdili. I to isti koju su EV/Hibride dizali u nebesa. Naravno, zeleni koji se stvarno bave zelenim, ne oni koji su na Soros/Bill&Melinda popisu donacija. Nemam savrsenog odgovora jer ga nema. Trenutno izgleda zanimljiv kompromis u smislu standardizacije, najava modela za +30.000$ koja se bazira na : 1) Lightyear One 2) Lightyear One Performance Testing jednostavnost, ali uz navode koje treba jos dokazati. N a d o p u n a Omeo me telefon, pa nisam zavrsio upis. Evo jednog ispod cekica, jednostavno prikazanog, iz postene startne pozicije tvorca uratka : EV-WSTP & ADE ... |
Da li postoji nekakva tehnologija za recikliranje baterija iz EV-a? Ako nema, imam feeling da će baterije postati ono što su danas gume - brda u nekoj pustinjskoj vuko**bini.
|
Citiraj:
Dobar video. Pošto si energetičar s fera možeš li izračunati koliko solarnih farmi, vjetrenjača ili u najboljem slučaju NE treba da bi u ovom trenutku zamijeniti ICE sa EV? I koliko je to realno? Znamo da se te stvari ne događaju brzo, a EU ima nadobudne planove sa zabranama (to najbolje znaju) prodaje ICE. Možeš uzeti samo primjer DE pošto vjerujem zavod za statistiku ima broj vozila i avg broj km dnevno pa usporediš koliko energije treba zato. :) S kolegom (doktorat na prometu ima čoek koji nije kupljen :D) sam računao okvirno da bi trebali još jednu NE Krško za RH da u ovom trenutku svi pređemo na EV. To je za RH nedostižno. Nemamo znanja, novaca niti tehnologije za napraviti NE. DE ima sve navedeno ali opet vjerujem ne ide preko noći, a pogotovo ne NE s obzirom na pritisak "zelenih" kojima NE nije prihvaljtiva. |
Hamm, say no more :)
Potrebe nisu tako velike. Europljani dnevno voze ca. 40 km, a EV trose oko 180 Wh / km. Dakle, dnevno treba oko 6 kWh po autu. Ne znam koliko je auta u HR, ali ajmo računati na bazi 1.000.000 komada. Dnevno bi trebalo namiriti oko 6 GWh energije. Zvuci kao astronomska cifra, ali... to je konstantna snaga od 250 MW x 24h (racunamo dnevne prosjeke) Hrvatska mreža ima instaliranu snagu od ca. 4000 MW. Ispada povecanje kapaciteta od 6% u idealnom slucaju. Ako ubacimo 30% gubitke mreze i nepredvidljivost obnovljivih, mozemo zaokruziti na 10% povecanje proizvodnje za svakih *milijun* el. automobila u HR. Nuklearka je izrazito skupa, a i punionice su potrosac gdje se lako moze izvesti load management, tako da bi mogli jeftino ubaciti vjetra ili sunca. Regulacije jos uvijek imamo dovoljno preko HE. Jos jedan reaktor je poprilicno tocan odgovor. Nazalost necemo je izgraditi nikad (iako je sve bilo pripremljeno za jos jednu u Privlaci?). |
Daj se izmaknite u neku drugu temu, tipa LJES i sl.
|
Da si pravi doao bi sa škodom na žderonje, a ne tu reda radio. :D
|
Guštam si da ću ići i onda završim kao kontakt tak da niš od mene :/
|
Auf :( Šteta. Dolazi još jedna superbica na obd eleven otključavanje fičura. :)
|
Tko ima obd? Da se zabilježim. Naravno, plaćam ćevose i kredit.
|
Citiraj:
A ništa, sad nabijaj cijenu za otključavanja. Izvlači se na rusku invaziju. :D |
Citiraj:
Citiraj:
|
Tuzno, informatićari sa pcekspert foruma koriste automatizirani alat za kodiranje koji jos uz to naplacuje kredite za fičre. Da ste pravi 133t h4x0ri sami bi si polemili jedan OBD kabel i koristili krekirani vcds pa kopali po modulima ko pravi muži sa nekim hex editorom. Eh, kuda ide ovaj forum...
|
Ili samo kupiti Car scanner pro sa kojim se isto može otključati gro stvari na VW grupi. Npr ViM i hill assist na škodilaku O, nema plaćanja za fičre.
|
Preporuke za VCDS OBD module s Alije, puno muzevniji alat neko ove Bluetooth 1-click igracke ;) .
|
Bolje naplatim korisniku vrijeme koje bih inace potrosio na trazenje hex vrijednosti i kemijanja, spojim ovo, poklikam i bok. Haslfree :) Proslo je vrijeme kemijanja i sl, nemam vremena za to.
|
Ma i u ovome možeš korak po korak sve ručno kao i u VCDS-u. Ali što bi kad već imaš gotove skripte.
|
Citiraj:
To što Kuvajt te ne radi, ne znači da se ne može... |
Sad bez zezanja i iz iskustva: Napravite backup i drzite VCDS pri ruci. Ovakve 1-click igracke znaju napraviti toliki cirkus da ce vas glava zaboliti. I sam koristim BimmerCode za svog BMW-a, ali su na laptopu uvijek Rheingold i Esys. Iza Carly kodera sam vec nekoliko puta cistio nered, a par puta nisam nista mogao jer se modul jednostavno nije vise javljao iza tog 1-click kodiranja. Dakle, ako nemate nekoga u blizini tko vam moze to popraviti na brzinu, spremite se da pjesacite neko vrijeme ;)
|
Citiraj:
Ako se ništa ne promijeni, ako EU ne postane energetski samostalna, svaki put kad se netko u Rusiji ustane na krivu nogu, nama će skočiti cijena goriva za duplo. Još sam čitao da su električni automobili napad na mobilnost građana, da nam onemogućavaju duža putovanja. Kao da cijena goriva od 14 kn ne radi upravo to. Možemo jedino pozvati Venezuelu da uđe u EU, tamo postaviti svog nekog i uzimati naftu od tamo :). |
Citiraj:
Iako svjestan sam rizika i nije mi baš milo igrati se sa svojim autom ili nečijim tuđim. Napravim backup i upozorim da može doći do problema tj. do brickanja. Citiraj:
|
@madboy
Te poticaje možeš slobodno zaboraviti jer izdvajaju premalo novaca za njih. Konkretan primjer: Nedavno je objavljen Javni poziv za sufinaciranje energ. obnove višestambenih zgrada. Za to je osigurano 300mil kn (cca. 40mil EUR). U ovom trenutku na nivou HR imaš gotovo 1200+ projekata (s tendencijom porasta) čija je vrijednost >4mld kuna. Pojedini projekti premašuju cifru od 20mil kuna. Koliko zgrada će dobiti sufinanciranje? Ako kažem 100, rekao sam previše. Dakle, praktički 5% onih koje imaju sve spremno za javljanje što znači da od prave energ. obnove nema ni E. |
Bilo bi bolje iz te svote dati beskamatni kredit, država se odrekne davanja, onda bi bilo nešto od svega toga, i od obnove nekretnina i pokretnina
|
Citiraj:
Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk |
nisam do danas vidio novog Defendera
https://i.imgur.com/06o1KFi.jpg https://i.imgur.com/gVhUOvO.jpg https://i.imgur.com/FWKeRoS.jpg |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Vezano za OBD i sl. nisam znao koliko je zamjena ključa (Astra 2007., izgubljen rezervni) i normalni kodirani ključ bez daljinskog 500kn, sa daljinskim 700kn.
Fino. |
Nakon 7 godina korištenja širokog ENC modula, dali mi prije 2 tjedna onaj mali uski enc model.
Stavio ga ispod retrovizora, staklo nije metalizirano i nema nikakvu zaštitu na dijelu hdje sam stavio uređaj. Problem je što sada ne očitava enc, nego ga doslovno moram skinuti iz ležišta, otvoriti prozor sa vozačeve strane, staviti ruku vani i mahati sa njim vani da bi ga očitalo. Isprobao na 2-3 naplatne kućice i svaki put isto. Jel ima nešto što sam zaboravio napraviti ili da ga frknem nazad HAC i tražim novi? Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk |
Slobodno im ga vrati, i ovako imas jamstvo. Mene je isto tako poceo zaj veliki od bine, a cijelo vrijeme stoji kod retrovizora i uredno je radio. Odjednom je izbirljiv, nece ocitati. Mjesec dana kasnije je bio mrtav. Dobio malog u zamjenu i eno ga valjda 2 godine kako stoji na sajbi, cekam da krepa
|
Citiraj:
Ja imam skroz drugi problem - acoustic stakla... Ide mi na zivce sto moram stalno rukom mahat kroz prozor... :/ Moram skuzit dal postoji neki drugi nacin... |
Bmw vlasnici, kako ste ažurirali karte? Meni pod version piše Automatic map update (2019-1), no nekako sumnjam da je to zadnja verzija :D
Po forumima nalazim razne informacije. Neki kažu da to ide OTA, neki da se skida s Connected drive portala, neki nude linkove s lifetime FSC kôdom. Jel ima netko iskustva s tim? |
Ja sam kupio kod i karte na bmw forumu za F20, prošlo sve najnormalnije. Staviš sve na stik, uštekaš i (dugoo)čekaš i to je to.
|
EVO verzija? Kôd je lifetime ili svaki puta nadoplaćuješ?
|
Neznam što misliš pod ovim evo, moja mapa je bila EUROPE Next 2022-1. Mislim da nije lifetime kod, to sam starcima radio. Sumnjam da ću ikad updejtat opet :D
|
Citiraj:
Citiraj:
Ukratko, ako imaš account, skini BMW download manager, unutra se ulogiraj, povući će sve podatke o autu i automatski će ti ponuditi da skineš najnoviju verziju karte |
Citiraj:
Ona crvena naljepnica put stakla? Vozilo VW Tiguan, nikakvih fancy dodataka nema na staklu, stakla vulgaris :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Onda Next :)
|
Citiraj:
Ne znam kakav deal firma ima i koliko je dugo flota pokrivena, ali stvar radi. BMW ima i dodatnu opremu kao subscription service, tako da ti je najjednostavnije da direktno i njima platiš ako ti već ne da karte nadograditi free. Sve je vezano uz VIN, tako da nemaš puno izbora. https://i.postimg.cc/d1bptD4S/Screenshot-14.jpg |
Kupi na ebay lifetime fsc kod ako nemas opremu da ga sam izgeneriras, nadji negdje zadnju verziju karte koja ti odgovara i kao sto Pupo kaze: Na stik sa tim i udri.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:17. |
|