PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

tomek@vz 25.08.2025. 18:14

Citiraj:

Autor yossariane (Post 3818331)
Rješen i wayland. Trebalo je u grub ubaciti
Code:

GRUB_CMDLINE_LINUX="video=Virtual-1:2560x1440@60"
Sad Fedora fino radi. Zna netko kako istaknuti aktivni prozor?

Probaj ovo:

https://extensions.gnome.org/extensi...ghlight-focus/

P.S.- mislio sam da želis virtualku složit da ti se automatski baca u fullscreenu u određenu rezu (ali da je i dalje fleksiblno). Dali ti se na taj način skalira virtualka?

yossariane 25.08.2025. 19:53

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3818332)
Probaj ovo:

https://extensions.gnome.org/extensi...ghlight-focus/

P.S.- mislio sam da želis virtualku složit da ti se automatski baca u fullscreenu u određenu rezu (ali da je i dalje fleksiblno). Dali ti se na taj način skalira virtualka?

Probati ću. Uf to je za Gnom, ja vozim KDE.
Da htio sam da mi automatski odabere rezoluciju. U virt manageru to ne uspijevam ali kad u guestVM conf file u x11 ili malo editiram grub za wayland, sve nakon logina je u QHD rezoluciji. Prije nisam imao izbora za moju rezoluciju, imao sam ili veću ili manju ali ne i moju. Nije mi jasno zašto virt.manager nema 2560x1440(16:9) bar to nije neka divlja rezolucija

tomek@vz 26.08.2025. 18:35

Citiraj:

Today at the Open Source Summit Europe, The Linux Foundation announced that the open-source document database, DocumentDB, would be joining the foundation and be released under the MIT license.
DocumentDB was created by Microsoft and launched earlier this year. Since its release, it has gained 1.9k stars and hundreds of contributions, feedback, and users, according to the Linux Foundation.

> sdtimes

Citiraj:

The Linux Foundation on Monday welcomed Microsoft's DocumentDB into its stable of open source projects, waving the document database's permissive MIT license as if it were an "Open for Business" sign.

> theregister

Citiraj:

On this day 34 years ago, an unknown computer science student from Finland announced that a new free operating system project was “starting to get ready.” Linus Benedict Torvalds elaborated by explaining that the OS was “just a hobby, [it] won’t be big and professional like GNU.” Of course, this was the first public outing for the colossal collaborative project that is now known as Linux.
Happy 34th birthday Linux! from r/linux

> Toms

Cuky 27.08.2025. 02:09

Na kraju srusio fedoru kde i zavrsio na cinnamonu.

Kde je bio osjetno sporiji dok je laptop bio na bateriji na balanced profilu. Sa cinnamonom nema taj delay.

Odusevljen sam kako lagano radi i sta se sve moze nakalemit gore preko appleta koji su vrh 🙂. Probao sam i xfce preko live usb-a al bas je nekako zastario u usporedbi sa cinnamonom tako da sam odustao od njega.

tomek@vz 27.08.2025. 07:01

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3818525)
Na kraju srusio fedoru kde i zavrsio na cinnamonu.

Kde je bio osjetno sporiji dok je laptop bio na bateriji na balanced profilu. Sa cinnamonom nema taj delay.

Odusevljen sam kako lagano radi i sta se sve moze nakalemit gore preko appleta koji su vrh 🙂. Probao sam i xfce preko live usb-a al bas je nekako zastario u usporedbi sa cinnamonom tako da sam odustao od njega.

:chears:

kopija 27.08.2025. 08:25

Mislim da je do Xorga, Wayland nije ready za prime-time.

tomek@vz 27.08.2025. 08:54

Citiraj:

Autor kopija (Post 3818535)
Mislim da je do Xorga, Wayland nije ready za prime-time.

Mislim da se na kraju sve svodi na graficke drivere. Sa AMD-om i Intelom nisam iskusio nikakvih problema, dapace, nema vise Screen-Tearing efekta koji me godinama na Desktop Linuxu pratio. Nvidia je po tom pitanju jos uvijek jako traljava, katkad i nestabilna.

Dule 27.08.2025. 11:26

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3818540)
Mislim da se na kraju sve svodi na graficke drivere. Sa AMD-om i Intelom nisam iskusio nikakvih problema, dapace, nema vise Screen-Tearing efekta koji me godinama na Desktop Linuxu pratio. Nvidia je po tom pitanju jos uvijek jako traljava, katkad i nestabilna.

Da, samo što nvidia ima 90% GPU marketsharea :kafa: I 90% korisnika će imati probleme sa Waylandom. Možemo mi upirati prstom u nvidiu ali end-usere nije briga tko je kriv.

stef 27.08.2025. 11:46

Nvidia i ozbiljan Linux korisnik ne idu u istu rečenicu. AMD je odavno sredio priču s open source Linux driverima. Pa, ako mogu oni, mogu i drugi.

tomek@vz 27.08.2025. 11:55

Zato se i nvidia malo okrenula:

https://developer.nvidia.com/blog/nv...ernel-modules/

Baby steps...

c-shadow 27.08.2025. 11:57

Možda ako u endiviji to jednog dana srede im Linus više neće pokazivati srednji prst?

stef 27.08.2025. 12:19

Nekak sumnjam ;). To im je u krvi, i Nvidiji i Linusu.

Cuky 27.08.2025. 12:48

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3818540)

Isto se ponasao i sa nouveau i sa proprietary driverima, jednostavno se pomalo kilavio.

Mozda je zbilja do razlike x11 i waylanda kako kolega kaze, mada se ja u taj dio slabo razumijem.

tomek@vz 27.08.2025. 12:57

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3818614)
Isto se ponasao i sa nouveau i sa proprietary driverima, jednostavno se pomalo kilavio.

Mozda je zbilja do razlike x11 i waylanda kako kolega kaze, mada se ja u taj dio slabo razumijem.

Kolega je u pravu. Kvaka je da nvidia jednostavno ne radi najbolje sa Waylandom - zasad. Al ovaj gore link ima samo djelomicno veze sa nouveau driverima ;) Nvidia je pocela raditi na sluzbenom open-source kernel driveru kakav ima i AMD. Userspace dio ce ostati i dalje zakljucan. Kolko mi je poznato nouveau je cisto "community driven" bio dosad (ispravite me ako grijesim). Prve verzije su vec u Fedori (akmod-nvidia-open,nvidia-open* paketi). Nisam isprobao pa nemogu komentirati jel su ok ili nisu.

P.S.- Torvaldsov updejt na temu

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:58.