PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Libertus 06.02.2021. 09:26

Koliko dugo traje uvođenje optike kada nisi u zgradi, nego u privatnoj kući?
Dostupna mi je, ali sam još pod ugovorom. Koliko prije isteka ugovora bi bilo dobro poslati zahtjev HT-u?

Old Iggy 06.02.2021. 14:09

Citiraj:

Autor Colop (Post 3490090)
Toga me i je strah, da mi kažu nema optike ali potpisali ste zahtjev pa vam nudimo adsl

Dobar dan, kupujem auto?
Nemamo, evo vam bicikl. :D
Nema prstića, nema čokolade.

Blagus 06.02.2021. 17:49

Pazite što potpisujete. Ako obećavaju optiku, slobodno sklopite ugovor, ali prihvatite ga samo ako je u njemu navedena optika, nikakve trgovačke priče "sad ćemo uključiti/produžiti DSL pa vas prebacimo na optiku kad bude". Isključivo ugovor u kojem je navedena optika, da počne teći rok 30 dana za uključenje.

tascam 06.02.2021. 19:32

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3490101)
Koliko dugo traje uvođenje optike kada nisi u zgradi, nego u privatnoj kući?
Dostupna mi je, ali sam još pod ugovorom. Koliko prije isteka ugovora bi bilo dobro poslati zahtjev HT-u?

Jesu ti dovukli optičke kablove do kuće i stavili kutiju na stup (switch)?

Prezime 06.02.2021. 21:13

Citiraj:

Autor Colop (Post 3490090)
Toga me i je strah, da mi kažu nema optike ali potpisali ste zahtjev pa vam nudimo adsl

To su napravili svim mojim susjedima koji su sklopili ugovor za optiku cim se pocelo pricat o njoj i HT uredno nudio optiku kao opciju. Dok optika nije godinu dana kasnije uvedena svima su dali ADSL...

Libertus 06.02.2021. 22:13

Citiraj:

Autor tascam (Post 3490286)
Jesu ti dovukli optičke kablove do kuće i stavili kutiju na stup (switch)?

Nemam pojma. Znam da je optika prošla kroz ulicu prije nekoliko godina, i da susjed 30m od mene preko ceste ima uvedeno. Ja sam bio pod ugovorom pa se nisam niti interesirao. Ne znam niti koji je postupak u tom uvođenju. Pretpostavljam da ide po banderama pa da će s bandere na tavan i do routera, ili griješim?

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

tascam 07.02.2021. 11:28

Stave na strujnu banderu i povuku po ulici.Kod mene je trebalo cca mjesec dana od kako su kablirali kvart do instalacije.

the chosen one 08.02.2021. 15:51

Jedno brzinsko pitanje - uskoro se useljavam u novu zgradu, imam dostupnu optiku HT/Iskon.
Kod kojeg operatera je lakše izbaciti router i staviti svoj (ONT bio ostavio njihov)?
Znači bez bridga i ovoga i onoga, samo ONT -> LAN kabel -> moj router ;)
Od usluga bi uzeo samo net, fix. telefon ne koristim, a EVOtv imam za ženu :D

Nikky 08.02.2021. 16:08

U kombinaciji samo Internet gotovo da je svejedno,
Iskon je nešto jeftiniji ali stalno pametuje / gnjavi, čak i zna praviti probleme kada "ne vidi" svoj šroteks router,
HT je skuplji ali manje gnjavi.

Ako ćeš uzimati veću brzinu (preko 100 DL), trebaš i pristojan (svoj) router.

Prezime 08.02.2021. 20:38

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3490843)
Jedno brzinsko pitanje - uskoro se useljavam u novu zgradu, imam dostupnu optiku HT/Iskon.
Kod kojeg operatera je lakše izbaciti router i staviti svoj (ONT bio ostavio njihov)?
Znači bez bridga i ovoga i onoga, samo ONT -> LAN kabel -> moj router ;)
Od usluga bi uzeo samo net, fix. telefon ne koristim, a EVOtv imam za ženu :D

Jel ti neka posebna potreba nalaze instaliranje svog boljeg routera?

Mozda imas srece pa dobijes posteni Speedport Plus kao ja. Radi mi godinu dana samo sa redovitim 24h prekidom, bez ikakvih drugih problema, na brzini 200/100. Kako imam povoljnu konfiguraciju prostora koristim i njegove WiFi mreze za koje isto nemam nikakvog prigovora ili poteskoca; na router su spojena 3 uredjaja žicom i obicno 5-10 uredjaja preko 2,4Gb i 5Gb WiFi-a...
Preko routera ide streaming skoro cijeli dan (od 10h do 03h) uglavnom Netflix(UHD), HBO_Go(HD), YouTube te MaxTv_Go na 3 TV-a, uz redovno torentiranje i browse-anje razlicitim uredjajima. Nije nesto, ali meni zadovoljavajuce i neocekivano bezgresno za famu koja prati taj router.

jp_rv 08.02.2021. 21:02

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3490850)
Iskon je nešto jeftiniji ali stalno pametuje / gnjavi, čak i zna praviti probleme kada "ne vidi" svoj šroteks router,

ma zapravo i ne. ja nisam niti jednom imao problem šta koristim svoj router na iskonu u preko 3 godine šta imam tako riješeno.
zna biti problem kod prijave kvara, navedem da koristim svoju terminalnu opremu , oni to navedu u prijavi, i to je to.
dapače, kod zadnjeg ozbiljnog kvara, sam im čak dao mac adresu svojeg routera pa su ga zaveli u sustav.

iskon je u basic paketu mrvu jeftiniji za veću brzinu, malo tko ovdje ima iskon optiku, ali pričalo se da ide 80/80mbita u osnovnom paketu, umjesto 100/20 koliko daje HT u osnovnom paketu.
zamjena routera da, stavi bilokojeg iza ont-a, ako ti treba samo net.
PS - iskon ima svoju optiku i ftth naked optiku. prva je njihova, druga je leased. vjerojatno prvu ne nude nigdje, ili gotovo nigdje, dok bi druga trebala biti dostupna tamo gdje je i ht optika dostupna.
ispravite me ako griješim.

darkydark 08.02.2021. 21:07

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3490850)
U kombinaciji samo Internet gotovo da je svejedno,
HT je skuplji ali manje gnjavi.

Ako ćeš uzimati veću brzinu (preko 100 DL), trebaš i pristojan (svoj) router.

Iskon na tri lokacije, nikakvih problem s micanjem njihove opreme. Samo power cycle ont-a lupio nakon konfiguriranja i radi ko pjesma s ugdje vev preko 3 godine.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

the chosen one 08.02.2021. 22:14

U trenutnom stanu imam Iskon optiku i Innobox.
Nisu mi problem moji kućni uređaji jer mi to sve super hendla Unifi AP (što se tiče Wifi-ja), nego mi je problem taj router na kojem si npr., banalna stvar, otvorim određene portove, i nakon nekog vremena se zblesira i ne pomaže ni soft reset nego mi ga ekipa resetira na tvorničke postavke i ode sve u "rodni kraj". Računaj jednom mjesečno mi se to događa minimalno.

Fora je što je od usluga na njemu trenutno 2 TV-a, telefon i Net (200/100), a jedan Unifi AP mi pokriva dva stana sa gro uređaja i pretpostavljam da je router najslabija karika, a selidbom u novi stan bit će prikopčano i par komada Synology NAS uređaja (trenutno su samo dva kom preko LAN-a povezani) kojima će se pristupati izvana i ne želim si dozvoliti da ne mogu korisnici pristupiti njima. :/

Nikky 08.02.2021. 23:08

A pitanje je ?

Nabavi svoj pošteni router i na njega prebaci da hendla Internet.

alengrosevic 09.02.2021. 00:00

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3490954)
Jel ti neka posebna potreba nalaze instaliranje svog boljeg routera?

Mozda imas srece pa dobijes posteni Speedport Plus kao ja. Radi mi godinu dana samo sa redovitim 24h prekidom, bez ikakvih drugih problema, na brzini 200/100. Kako imam povoljnu konfiguraciju prostora koristim i njegove WiFi mreze za koje isto nemam nikakvog prigovora ili poteskoca; na router su spojena 3 uredjaja žicom i obicno 5-10 uredjaja preko 2,4Gb i 5Gb WiFi-a...
Preko routera ide streaming skoro cijeli dan (od 10h do 03h) uglavnom Netflix(UHD), HBO_Go(HD), YouTube te MaxTv_Go na 3 TV-a, uz redovno torentiranje i browse-anje razlicitim uredjajima. Nije nesto, ali meni zadovoljavajuce i neocekivano bezgresno za famu koja prati taj router.

iskon nudi innbox routere. Speedport je i meni bio odličan router, ali dok sam bio na HT-u. Sad sam na iskonu i na optiku sam stavio mikrotik i unifi. Ta kombinacija radi bez greške, već skoro 3 godine. Za neki budget setup, preporučio bih HAP AC2 ili AC3 router sa wirelessom. ide direkt u ONT, malih dimenzija i odlično radi.

the chosen one 09.02.2021. 15:18

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3491006)
A pitanje je ?

Nabavi svoj pošteni router i na njega prebaci da hendla Internet.

Pitanje je malo poviše gore, a odmah ispod si mi dao odgovor i hvala na tome ;)

Kolege su imali dodatna pitanja pa sam im pokušao pojasniti zašto imam "posebnu potrebu instaliranja svog boljeg routera?"

mstaglicic 10.02.2021. 11:20

Ako ima netko ovdje optiku brzine 100/20 , moze aktivirati besplatno na 3mj. brzinu 200/100 .
Tko zeli, nek se javi u PM

tinovator 22.02.2021. 23:36

Ima li tko iskustva sa niskim upload brzinama ako je stavljen vlastiti router iza ONT-a. Imam paket 200/100 i na ONT sam zakačio Edgerouter X. Osnovna je konfiguracija bez ikakvih podešavanja i na početku su brzine stvarno bile oko 200/100. Danas probam brzina je 200/20-30. Stavio sam nazad Tcom router i brzine su kakve i trebaju biti.
Što mogu probati provjeriti da uklonim tu smetnju?

extasy 23.02.2021. 11:01

Ja sam imao slicnih iskustava dok sam koristio mikrotik za router iza ONT-a.
Problem je bio u firewall rulesima ali nisam siguran sto sam tocno promjenio da bi se brzina podigla.

SinfulSaint 25.02.2021. 09:13

Mikrotik iza ONT-a zadnjih par dana katastrofa od uploada. 500/200 mbit. Upload ne ide preko 20mbita.
http://forum.pcekspert.com/moz-exten...r-marker-1.png

G.ost 25.02.2021. 17:02

pa sad nemam pojma jer je to baš problem mikrotika jer i meni zadnjih dana upload ne ide preko 20 , isto na 500/200. Možda je problem kod T-coma nekakav?

schetz 25.02.2021. 17:21

Meni pak uz Mikrotik hap ac2 često upload jači. Sad izmjereno 174/212 .

Nikky 25.02.2021. 17:25

Može biti i jedno i drugo. Netko je bio opisivao da imaju problema sa tim 500/200 paketom, oscilacije Dn/Up brzina i sl. Mislim da se čoek vratio stepenicu niže na 200/100 koji radi ok.

daki 25.02.2021. 19:51

Kod mene je takoder upload oko 20 a koristim njihov Speedport. Samo su javili da imaju problema, bez nekog infa kad ce bit rijeseno.

SinfulSaint 25.02.2021. 20:39

Zvo sam helpdesk i prijavio njesra od uploada. Resetirali sto je trebalo i proradilo. Povratno javili telefonom da je sad sve okej. upload sad ide preko 200 mbit. Nisam bas imo vremena za postavljat pitanja usred posla sam bio.

Nikky 25.02.2021. 20:49

I sad će to raditi x dana dok se opet ne blesira 😀

Exomaniac 26.02.2021. 10:00

Zakleo bih se da sam o tome problemu s routerima u bridgeu i malim uploadu čitao baš tu na forumu prije nekoliko mjeseci. Čak mislim da je u pitanju bio Ubiquiti.

Nikky 26.02.2021. 11:21

Čak ne mora biti "bridge", par postova poviše čoek prijavio isto na std. speedšrotu u router modu ...

Jeremija8 28.02.2021. 17:46

Citiraj:

Autor schetz (Post 3496596)
Meni pak uz Mikrotik hap ac2 često upload jači. Sad izmjereno 174/212 .

Znaci isti slučaj,

Hap ac2 trenutno 190/252.

Inače link je 500/250

c-shadow 28.02.2021. 18:13

Možda vam je nešto regionalno? Ne vjerujem da je nešto do mikrotika, osim ako niste baš gadno nešto sprčkali u postavkama. Evo upravo izmjereno na 200/100 ugovorenoj liniji, uz nekoliko aktivnih klijenata speedtest pokazuje 200/130. Upload je i kod mene uvijek nešto veći, dok je down točno na mjeru.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:06.