PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

CatKiller 07.03.2022. 17:21

Ajde ajde, Vlada se odrekla nasih 150 Milijuna koje bi mogla pokupiti iz trosarina. Ako oni mogu stinut zube, nema se tko zalit.

1v@n 07.03.2022. 17:43

Automobili

Prvih 5 dana druženja sa 118i F40 i ne znam što bi kupcu u HR trebalo biti da za ovo iskrca 214k kn.

Jedan od, ako ne i najprecjenjeniji auto koji sam imao priliku koristiti.

Ovdje je to SE oprema (početna) u koju ulaze iDrive, digitalna instrument ploča, automatska klima, maglenke, svi parking senzori, kamera za prepoznavanje znakova i pješaka, bežični CarPlay/Android Auto.

Sve je divno i krasno s infotainment strane. iDrive nema konkurencije, definitivno highlight auta.

Mjenjač savršen, isto nemam zamjerke.
Auto je naprijed težak i nekad imam osjećaj da mi zadnji dio pluta i da za vučem za sobom kao prikolicu. Nemam zamjerke ni na motor.

S Golfa mi fali električno preklapanje retrovizora i radarski tempomat. Iako prepoznaje znakove, ne vidim korist od njih ako ne zna ništa napraviti s tom informacijom.

BMW nudi dobar dio opreme kao subscription service pa tako mogu otključati radarski tempomat za 749£ ako želim, kao i još brdo softverskih sitnica.

Ono što ne mogu razumjeti je da kako na 4.4 metra dužine (dulji je i širi od Golfa) netko može složiti tako nepraktičan i skučen auto. Pogotovo nema opravdanja sad kad nema više stražnji pogon.
Mogu ga direktno usporediti s Golfom 7.5 kojeg sam ranije imao. Ne mogu vjerovati da ovo pišem, ali Golf je prema ovom Rolls Royce.

Ikeina velika plava vrećica koju napunim špecerajem i stavim iza svog ili suvozačkog sjedala u Golfu i još imam dosta mjesta za staviti oko nje, ovdje ne stane ni sama. Moram ili vaditi stvari van ili micati sic naprijed. S obzirom da sam samo 173, ovdje ne bih bio u koži putniku na zadnjem sjedalu. Boca vode od litre i pol ne ide u pretinac u vratima BMW-a

Otvor prtljažnika uzak, prostora daleko manje. U Golfu sam nedavno prevezao složeni Ikea Kallax (144x77) bez da sam trepnuo, ovdje nema boga da uđe.

Čudan položaj sjedenja i čudna sjedala. Prenisko se sjedi, a čim ih povisim malo, sjedalo mi pritišće desni but toliko da je neugodno nakon nekog vremena. Ako ne povisim sjedalo, onda se samo mogu otkotrljati iz auta van ako se parkiram pored rinzola.

Rezervoar je smiješnih 37-38 litara tako da me čeka tankanje jednom tjedno.

Da, materijali su mekaniji i ugodniji za oko, ali ako to danas radi razliku između običnog i “premijum” auta…

Okej, ima aplikaciju preko koje mogu vidjeti koliko goriva ima u rezervoaru, potrubiti ili blicnuti svjetlima, ali ima vezu preko servera a ne direktno s autom, pa ako ste pomislili da je to čak i korisno na krcatom parkingu…je ako parking nije pod zemljom :)

Ukratko, razočaran premijumom. Svaki konkurent u klasi je bolji od ovog.

Inovator 07.03.2022. 17:47

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3587764)
Ajde ajde, Vlada se odrekla nasih 150 Milijuna koje bi mogla pokupiti iz trosarina. Ako oni mogu stinut zube, nema se tko zalit.

Oni ne stiscu zube, ne daju svoj novac.
Samo ce nam privremeno na tome uzeti malo manje...

CatKiller 07.03.2022. 18:02

@Ivan,

VW Golf 7.5 je nevjerovatno dobro slozen i praktican auto. Tesko je biti odusevljen entry BMWom s prednjim pogonom nakon toga. Da li je isto slozen na bazi Minija?

1v@n 07.03.2022. 18:20

Automobili

Kaže Wikipedija da istu platformu imaju

BMW 1 Series (F40) (2019–present)
BMW 2 Series (F44) (2019–present)
BMW 2 Series Active Tourer (F45) (2014–present)
BMW 2 Series Gran Tourer (F46) (2015–present)
BMW X1 (F48) (2015–present)
BMW X2 (F39) (2017–present)
Mini Countryman (F60) (2017–present)
Mini Clubman (F54) (2016–present)
Zinoro 60H (F48) (2017–present)

Elven 07.03.2022. 19:46

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3587772)
@Ivan,

VW Golf 7.5 je nevjerovatno dobro slozen i praktican auto. Tesko je biti odusevljen entry BMWom s prednjim pogonom nakon toga. Da li je isto slozen na bazi Minija?

Da, u ovo sam se i ja uvjerio kad sam s Golfa 7.5 prešao na Pug 508... očekivao da će me Pug oduševiti i biti mi wow... samo me živcira. Jedino što nema body lean kao Golf, i nevjero-jebeno-jatno dobro drži cestu. Doduše sve dok više ne drži, a ne daje znakove nego samo prokliže, čak se ni elektronika ne pali... makar općenito je elektronika na Pugu ko neka igračka... znate one dječje kuhinje koje izgledaju ko prave? Tak i elektronika u Pugu... misliš da je prava, a kad ono blind spot svijetli kad nema auta, ne svijetli kad ima, senzor javlja da si se sudario praktički, a ti prošao prepreku i tako... jedino kamera (valjda) daje pravo stanje stvari.

aski 07.03.2022. 20:24

1 privitaka
Privitak 24980
Gospodin 😄

Sent from my iPhone using Tapatalk

zgmmax 07.03.2022. 20:26

Kaj nije da se benga mora čuvati u posebnim spremnicima jer u ovim plastičnim gorivo hlapi i bude neupotrebljivo ak se ne potroši brzo

Pupo 07.03.2022. 20:42

Bude to ok :) Iz iskustva.

Firme su obavezne imat one tankove koji se znaju vidjeti u prikolicama gradjevinskih kamioncica po gradu, za privat sve je ok :)

Elven 07.03.2022. 21:00

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3587804)
Kaj nije da se benga mora čuvati u posebnim spremnicima jer u ovim plastičnim gorivo hlapi i bude neupotrebljivo ak se ne potroši brzo

nije to baš tako brzo da ishlapi

Exomaniac 08.03.2022. 00:12

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3587808)
Bude to ok :) Iz iskustva.

Firme su obavezne imat one tankove koji se znaju vidjeti u prikolicama gradjevinskih kamioncica po gradu, za privat sve je ok :)

Ok? Benzin je za k nakon već 5, 6 mjeseci u tankovima bez dodatnih aditiva za produljenje trajanja. Dizel izdrži oko godinu dana, al i on tad počinje degradirat. Pogotovo novi dizel koji sad više nema puno sumpora u sebi, više sumpora u starijem dizelu prije je djelovao kao stabilizator.

Inače, anegdotalna priča s vikendice, susjed je prilično škrt i čuvao je skuter neki tamo 4, 5 mjeseci da je stajao. Izvadio ga van, vratio akumulator, al stvar neće radit, ne bi upalio da si Bog. Lik je rastavio skuter na dijelove, ja sam mu prvo odma rekao da vadi taj stari benzin van i nasipa novi, al ne, pa kaj bi benzinu bilo u zatvorenom rezervoaru nakon samo 5 mjeseci. I tak je rastavio cijeli skuter, svijećicu, filtere, ne znam kaj sve ne da ništa nije pomoglo. Sve dok nije stavio novu benzin, skuter je odmah upalio kao iz topa. Malo je reć da sam se izurlao kao životinja da je potrošio dva dana na taj skuter da bi potencijalno ušparao tih 40 kuna benzina u tanku :lol2:

Milentije 08.03.2022. 01:09

Sipali smo u Yuga 45 madjarski benzin iz '93 ili '94 nako što je u limenom kanisteru doživio punoljetstvo. Posrk'o ga je u slast i pit'o "Ima li još?".

lowrider 08.03.2022. 06:06

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3587757)

jel ovo kazneno djelo ili se može ovak natankat sa bengom i vozikat okolo? :D

Trebaš imati ADR :roller:

zgmmax 08.03.2022. 07:34

Lik je natočio 2000l benzina

Prije dok sam se dosta vozio gradom sam trošio 90l mjesečno
Radi lakše matematike meni bi to trajalo 20mj,
Kolko bi se on trebao vozit da to potroši u 5-6mj

Juice 08.03.2022. 07:45

Citiraj:

Autor coconut (Post 3587730)
Piše u HAK-u da je Nio u Norveškoj napravio prvu stanicu za izmjenu baterija.

Za one koji ne znaju, kod Nia se baterija ne puni, već mijenja puna za prazna kao modul u posebnim stanicama. Sve je robotizirano i traje kao tankanje goriva (3-5 min).

A kad će doć Nio modeli na tržište? Zadnje kaj sam vidio je samo prezentacija na jesen. Nisam vidio neki datum ili nešto

adaksinjo 08.03.2022. 08:20

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3587870)

možda je vlasnik karting poligona pa mu je ta količina za dobar dan :D

u ponedjeljak navečer sam na pumpi vidio gospodina s kombijem u kojem su bila 2 spremnika od 1000l, a na autoprikolici/labudici iza sebe je imao još 2. dakle lagano 4000l dizela, ako ima 2-3 kamiona koji troše 20-30l/100km, nek svaki od njih dnevno napravi 500km, a napravi i više, to ti je ~500l/dan, odnosno ima za jedan i pol radni tjedan.

većinom takve firme imaju svoje cisterne u dvorištu i ne tankiraju na pumpama, ali teško da su uspjeli organizirati popunu kapaciteta dan prije poskupljenja, a na tu litražu ušteda je stvarno značajna.

Pupo 08.03.2022. 08:33

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3587870)

Prije dok sam se dosta vozio gradom sam trošio 90l mjesečno
Radi lakše matematike meni bi to trajalo 20mj,
Kolko bi se on trebao vozit da to potroši u 5-6mj

Tko zna čim se bavi, moji dok su se bavili povrćem su znali potrošiti 1000l benge za zaljevanje po sezoni :D

Sad smo uzeli 1200l plavog za traktore, to će biti do ljeta dovoljno, a bavimo se poljoprivredom "sa strane". Traktor od 100ks od jutra do na veče srkne 100l dizela bez problema kod težeg posla.
Di su oni koji se bave time primarno, ili tko vozi kamione ili ima bagere i sl.

Ali zato recimo ova ekipa koja je išla s twingom, smartom i sličnim autima koji mogu natankat 30l benzina, to mi fakat nije jasno zašto su stajali u redovima. Natankam 50l goriva, da uštedim 50kn, a pojeo sam danas gablec na poslu za 40kn, platio rundu kave na poslu za 50kn i sl.

zgmmax 08.03.2022. 08:48

Ja sam jučer išto tankat. Ne jer sam išo uštedit neg sam bio blizu rezerve :)

I tu na Miramarskoj je isto bila gužva jedno 10 auta je ukupno bilo na pumpi i u redu i skroz desna pumpa prazna, pa sam prošo pumpu i vratio se u rikverc u taj red tak da nisam ništa čekao :D

I priča lik na pumpi da mu frend dela u Dubravi, da je red bio do McDonaldsa :D

strgani 08.03.2022. 09:10

Natočio sam u četvrtak jer sam načuo da slijedi i nešto gore od ovog što zapravo je, natočio 58l plina i 55l benzina, 965kn, ušparo stotinjak kuna.
Jedino me sad brine to što stvarno neću taj pun spremnik (75l) benzina potrošit u pola godine, hoće li se stvarno tak brzo pokvariti?

mamikulcic 08.03.2022. 09:36

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3587878)
možda je vlasnik karting poligona pa mu je ta količina za dobar dan :D

u ponedjeljak navečer sam na pumpi vidio gospodina s kombijem u kojem su bila 2 spremnika od 1000l, a na autoprikolici/labudici iza sebe je imao još 2. dakle lagano 4000l dizela, ako ima 2-3 kamiona koji troše 20-30l/100km, nek svaki od njih dnevno napravi 500km, a napravi i više, to ti je ~500l/dan, odnosno ima za jedan i pol radni tjedan.

većinom takve firme imaju svoje cisterne u dvorištu i ne tankiraju na pumpama, ali teško da su uspjeli organizirati popunu kapaciteta dan prije poskupljenja, a na tu litražu ušteda je stvarno značajna.

Buraz je planiral otići po 4000l dizla ali ga je omela jedna sitnica pa nije uspio... Tegljač mu skroz natovaren troši 35l, spremnici na kamionu su 1100 litara i to mu je za cca tjedan i pol posla. Zamisli uštede samo s jednim tegljačem, ovi kaj ih imaju par komada imaju ozbiljno povećanje troškova...

nick praskaton 08.03.2022. 09:38

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...rskoj-15167248

u mađarskoj cijena dizela 9,17 kn/L

zgmmax 08.03.2022. 10:13

OK mi je da je ekipa koja ima kamione/buseve/kaj troše puno il šta već išla sada po bengu..
al ovi kaj voze osobne aute pa idu brže bolje ušparat 40ak kn mi je onak...lik popije i popuši za tolko u jednom danu

strgani 08.03.2022. 10:16

A kaj velite na odlaske u BiH ovih kaj su blizu granice?
Potrošiš bar sat vremena na put/prijelaz da bi natanko jedan spremnik i eventualno kanister..

Edit: usput se kupi gajba žuje (naše pivo trećinu jeftinije) koja je u BiH cca 80ak kn bila lani zadnji put kad sam bio dolje.

Exomaniac 08.03.2022. 10:33

Citiraj:

Autor strgani (Post 3587888)
Natočio sam u četvrtak jer sam načuo da slijedi i nešto gore od ovog što zapravo je, natočio 58l plina i 55l benzina, 965kn, ušparo stotinjak kuna.
Jedino me sad brine to što stvarno neću taj pun spremnik (75l) benzina potrošit u pola godine, hoće li se stvarno tak brzo pokvariti?

Ak će počet degradirat, buš osjetil da auto slabije ide pa dotočiš par litara friškog, pa nećeš vozit do rezerve valjda taj tank :D ne brini se, ne bude gorivo za dva, tri mjeseca niš jeftinije, za mjesec dana će se opet čekat pred pumpama kad budu isticale mjere

njuskalo 08.03.2022. 10:45

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3587907)
OK mi je da je ekipa koja ima kamione/buseve/kaj troše puno il šta već išla sada po bengu..
al ovi kaj voze osobne aute pa idu brže bolje ušparat 40ak kn mi je onak...lik popije i popuši za tolko u jednom danu

A gle, 40kn je jedan dan badave gablec na poslu. Ja sam natočio 35l jučer poslije posla, nisam ništa čekao jer sam ciljao pumpu na putu do doma na kojoj inače nema gužve (Crodux na Jadranskoj aveniji kod Blata). Uštedio sam možda malo manje od 40kn jer točim 100-tku ali jedino što sam napravio je otišao dan-dva ranije na pumpu nego bi mi se upalila rezerva pa bi ionako morao.

zgmmax 08.03.2022. 11:04

Ma ekipa bzvze paničari...
Isto kao i sa kupnjom joda...mislim kaj će ti to pomoć ak dođe do generalnog $ranja?
Kao i sa sberbankom gdje ovi nisu imali odjednom tolko para da svima isplate.

Čudno kak ekipa ne kupuje drek papir :D

the-rider 08.03.2022. 11:31

Citiraj:

Autor strgani (Post 3587888)

nis mu ne bude, problem je kad je na "zraku", onda ishlapi, u rezervaru je hermeticki zatvoren

Pomo 08.03.2022. 15:20

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3587920)
Ma ekipa bzvze paničari...
Isto kao i sa kupnjom joda...mislim kaj će ti to pomoć ak dođe do generalnog $ranja?
Kao i sa sberbankom gdje ovi nisu imali odjednom tolko para da svima isplate.

Čudno kak ekipa ne kupuje drek papir :D

Egzaktli. Ako računamo, zaokružimo da je cijena litre ošla za kunu gore, i da je prosječan tank 50L, hoće te 50kn spasit?
Yebeno neće. Nego ljudi yebeno nisu normalni. Jučer se na Kantridi gužva napravila od kolone za pumpe.
A ako dođe do toga da nam je wc papir stavka, u tom trenutku će ti wc papir bit najmanji problem u životu :D

Hamm 08.03.2022. 17:17

Nemojte po politici, sankcijama, nato itd...

Držimo se klasike. :) Pljuvanje po EV, DFP off da/ne, dizel ili benzin ili pak možda plin...

Može? :)

rodriguez 08.03.2022. 17:57

EV će biti mainstream kad bude koštao 20-30 tisuća eura bez poticaja, i kada ćeš putnom brzinom od 130-150kmh moći proći 400-500 km bez stajanja tj punjenja

Znači načekat ćemo se:D

lowrider 08.03.2022. 18:58

Vjerojatno.
Tko nije (dugo već) pogledao dokumentarac o GM EV1, preporučam. Zanimljivo u današnja vremena.

adaksinjo 08.03.2022. 19:18

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3588015)
Nemojte po politici, sankcijama, nato itd...

Držimo se klasike. :) Pljuvanje po EV, DFP off da/ne, dizel ili benzin ili pak možda plin...

Može? :)

može, zato i jesmo tu, ali zaboravio si bitnu stvar, a to su gume :D da čujem što kažu optimisti, kolko se još coljamo na zimskim gumama i kad kreću gužve kod vulkanizera?

Hamm 08.03.2022. 20:26

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3588062)
može, zato i jesmo tu, ali zaboravio si bitnu stvar, a to su gume :D da čujem što kažu optimisti, kolko se još coljamo na zimskim gumama i kad kreću gužve kod vulkanizera?

Zbog kaska (vjerojatno negdje piše sitnim printom) držim do kraja zakonskog roka. Inače sam ih skidao koji tjedan ranije, a stavljao nekad ranije te nekad kasnije. Sve je ovisilo o vremenskim prilikama.

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3588050)
Vjerojatno.
Tko nije (dugo već) pogledao dokumentarac o GM EV1, preporučam. Zanimljivo u današnja vremena.

Čak i na YT ima :) Cool https://www.youtube.com/results?sear...=GM+EV1+part+1

delavi 08.03.2022. 22:42

Dečki, gdje se mogu u Zagrebu kupiti gumeni tipski tepisi a da baš nisu smeće? Originalni su mi preskupi za auto star 10g. Vidim par firmi se vrti i cijena je 200-300 kn ali naletim na neku lošiju recenziju pa odustanem. Imate neku preporuku?

prileee 08.03.2022. 23:59

ja sam zadnje uzima gledring sa withcar.hr za cca 250 kn i bia sam zadovoljan njima.

Hamm 09.03.2022. 06:30

Citiraj:

Autor delavi (Post 3588127)
Dečki, gdje se mogu u Zagrebu kupiti gumeni tipski tepisi a da baš nisu smeće? Originalni su mi preskupi za auto star 10g. Vidim par firmi se vrti i cijena je 200-300 kn ali naletim na neku lošiju recenziju pa odustanem. Imate neku preporuku?

https://www.pro-mimato.hr/

buljo 09.03.2022. 08:14

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3588062)

Kakav vulkanizer, all season i jedna briga manje :D

GoGzS 09.03.2022. 09:16

Da skrenem sa teme cijene goriva, tko je kriv, zasto su EV smece, da li dizel treba dopustit bilo gdje van njiva i polja i slicno...
Znaci ovih dana mi se sve cesce po Novom Zagrebu desava da ekipa sa SUV-ima nemoze procijeniti gdje im je mjesto na cesti i ostavljaju ogroman gap sebi sa desne strane, sto ih onda smjesi dobrih 30-40 cm preko crte na moju stranu ako su ulice malo uze. I svaki put si mislim da ce se skloniti, al da ja ne odem na milimetar do svog desnog ruba, skucali bi se.
Kako se uopce utvrdjuje tko je kome presao u takvim situacijama? Bi li dashcam footage policija prihvatila kao dokaz ili? Jutros sam skoro zakacio Peugeot 5008 u jednoj od onih ulicica iza Avenue Mall-a. Mimoisli se za 5-6 cm, ja diram rubnjak, od metar od svog...

Hamm 09.03.2022. 10:10

Citiraj:

Autor buljo (Post 3588160)
Kakav vulkanizer, all season i jedna briga manje :D

Moraš ih rotirati svakih x k km? Koliko?

coconut 09.03.2022. 10:16

@gogzs
Koliko ja znam, mnogi od SUV-ova imaju elektroniku da signaliziraju prelazak crte. Doduše, većina ih, uključujući i mene, isključila jer tuli i kad pretičeš.
Što se tiče dashcama, mislim da je snimka prihvatljiva kao dokaz.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:49.