PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Intel Core 2 Duo E6550/E6750/E6850 OC thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75522)

Radikal 17.06.2008. 19:34

problem je ocito u ramima i u maticnoj - ili se djelomicnu kolju, ili moras dati vishe voltaze
-sve iznad 1.8 je bilo nestabilno

+/opustit latencije (cl5)
-memorija je deklarirana na cl4

Isto tako neznam kako bios izgleda, ali ako je slican x38 biosu, onda je vazan i stripe koji se koristi za memu (dakle ono b, c, d iza omjera - ilitiga fsb200,400 kako vec ide).
Pazio i na to, inace ploca je gigabyte ex38 ds5

Tako da...

thedream 17.06.2008. 19:54

Ne budi drzak jer time nećeš ništa postići...dapače..

Radikal 17.06.2008. 20:03

Citiraj:

Autor thedream (Post 1060020)
Ne budi drzak jer time nećeš ništa postići...dapače..

Da ali cekaj malo, ja nisam niti poceo ni nista.
Molio sam za pomoc, dobio par savjeta, isprobao, pitao opet, nakon toga proglasen pocetnikom sto i jesam, zato i za savjet pitam, nakon toga par odgovora pa gilbertovo ismijavanje i bolje da se na bug forum vratim...
Al glavno da se sad mene opominje.
No nema veze.
Mislio sam da se na ovom forumu moze slobodno pitati nesto ako ne znas bez ismijavanja i ruganja te da se moze dobiti pomoc.
Mislim da svakako treba na par foruma postaviti pitanje no primarno na ovome jer ima ljudi koji znaju zbilja puno i mogu pomoci kad zele.
No eto, hvala svima koji su mislili pomoci na trudu :goood: no dalje cu se sam snaci.

Razer 17.06.2008. 20:18

Vidi ga što se uvrijedio...pomoć se dobije, možda ne odmah...ljudi nisu dan noć za kompom da odgovaraju na svakodnevna pitanja. Ako je feedback Bug forumu brži, onda super ;)

thedream 17.06.2008. 20:33

Pusti gilberta,ne zna ti on ništa:D:D:D,jel tako gile?:chears:

Radikal 17.06.2008. 20:34

Citiraj:

Autor Razer (Post 1060061)
Vidi ga što se uvrijedio...pomoć se dobije, možda ne odmah...ljudi nisu dan noć za kompom da odgovaraju na svakodnevna pitanja. Ako je feedback Bug forumu brži, onda super ;)

Ne kazem ja nista na pruzanje pomoci u vremenskom periodu. Sve 5. Brzo ste mi odgovorili.
Na bug-u sam napisao istu temu jer je dosta vas sa pce aktivno i tamo.
Samo, posto ocito ne razumijem neke stvari pitao sam da mi se objasne.
Eto, ti si bio korektan i probao mi pomoci koliko si mogao (vjerujem da te dosta ljudi dnevno gnjavi oko overclockanja jer ti ocito to zbilja ide pa da ti se nekad i ne da sve otpocetka objasnjavat neznam ni koji put vec) ali bar si probao a ne dao mi do znanja da sam noob i da ocito trebam pomoc traziti negdje drugdje.
Nekad planem i izzivciram se zato i nick je radikal ali nikada nisam glumio pametnoga i spustao onoga koji ne zna. Overclockanje mi ne lezi ocito.
Par puta sam to uspjesno radio na starim celeronima iz 2002 a od onda nista. Tako da sam probao pomoci frendu ali ocito ne znam kako.
He... tesko je staroga psa nauciti pristojnije lajat.

Gilbert5 17.06.2008. 22:11

Sori Radikal kaj si se uvredil, al smajl je bil na kraju...

No, istina je da pišeš na nečitko i nemaš ispunjen osnovno - moj komp.

Iz ona dva posta kaj sam quotao te, nije bilo ama baš ništa jasno. Smuljao si sve. Također mi nije jasno da pišeš na OC pf-u a o klokanju nula bodova.

No ajde da probam pomoć... Ti imaš ovaj ram?

Kažeš...
Citiraj:

Sad mi molim te objasni da ti ne bi reklamirao memoriju koja kosta 800 kn i deklarirana je na 4-4-4-12 latencije i napon od 2.0 - 2.2 na defaultu a ne ide iznad 1.8?
Kaj to treba značiti? Ne možeš staviti napon veći od 1.8V ili? Ili se smrzava na večem naponu?

- Prvo upotrebiti glavicu i službene stranice - Link

Code:

For technical issues it is strongly recommended that you follow these steps                before contacting Mushkin to request a return or assistance:
                http://www.mushkin.com/_template/spacer.gif
                1)    Search our website and forum for details on your motherboard and Mushkin product.
                2)    If you purchased a dual module kit, try operating each module alone.
                3)    Test your memory using a program and have it record results. We recommend:
                        • MemTest86+
                        • Windows Memory Diagnostic
                4)    If you require Mushkin support assistance or a replacement:
                        • For fastest service, click here                    to make a priority support (including RMA) request online
                        • We typically respond to these requests within one business day.                    http://www.mushkin.com/_template/spacer.gif
                        • Please provide the most complete information possible in your application to receive the best service possible.                                      http://www.mushkin.com/_template/spacer.gif

Meni nije još uvjek jasno jel prolazi Memtest na naponu (od 1.8V - 2.1V) sa 4-4-4-12?

Citiraj:

Autor thedream (Post 1060080)
Pusti gilberta,ne zna ti on ništa:D:D:D,jel tako gile?:chears:

Nemam pojma. Ne znam flešat VGA, ne znam OC-at E6700 na 4GHz+, ne mogu izvući više od 520MHz FSB-a iz P35...nemam pojma u prosjeku. :)

thedream 18.06.2008. 08:04

:D:D:beer:

Radikal 18.06.2008. 09:53

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 1060225)
Sori Radikal kaj si se uvredil, al smajl je bil na kraju...
No, istina je da pišeš na nečitko i nemaš ispunjen osnovno - moj komp.
Iz ona dva posta kaj sam quotao te, nije bilo ama baš ništa jasno. Smuljao si sve. Također mi nije jasno da pišeš na OC pf-u a o klokanju nula bodova.
No ajde da probam pomoć... Ti imaš ovaj ram?
Kažeš... Kaj to treba značiti? Ne možeš staviti napon veći od 1.8V ili? Ili se smrzava na večem naponu?
Meni nije još uvjek jasno jel prolazi Memtest na naponu (od 1.8V - 2.1V) sa 4-4-4-12?

Ma, ok, nema uvrede nikakve, zaboravio sam to vec.:chears:
Ja se isto nekad znam ponasat ko malo dijete.

Moj comp je trenutno laptop. I to fujutsu siemens koji sam posudio od frenda na koristenje.
Pa mi je to uopce glupo stavljat pod moj comp.
U procesu sam nabavke komponenata pa me i ovaj ram muci jer sam isti planirao kupovat.

Zato i pisem jer nemam pojma a ovo je sve pocelo kao malo overclockanje a zavsilo kao ''muku mucim s memorijom'' thread.
Jer do sad se procesor pokazao stabilnim i sve odradio kak spada a memorija me gnjavi.

Da imam taj ram samo s arctic white heatsinkovima.
Inace identican u svakom pogledu. U hg spotu kupljen.

Da, na 4-4-4-12 i na 800 te 1.8V prode memtest. I jedino tako ga i prode.

Napon mogu stavit veci samo nakon 10 min memtesta moram rucno restartat.
Isto tako i sa occt-om na ram testu.
Smrzne se i nista.
Latencije 4-4-4-12 rade na naponu od 1.8 najnormalnije.
Sve ostalo ne funkcionira. Povecam ga za 0.5 i opet se smrzne.
I tako sam isao do 2.3 i svaki put se smrzo.
Napominjem, ram je na 800, to nisam isao dizat ni u kojem slucaju.

Samo, ako ti nisu bili jasni prijasnji postovi, da i to razjasnim.
Ram kad je na voltazi od 1.8 tj. to mu je voltaza na koju ga maticna stavi kad stavim postavku za voltazu rama na auto, sve radi dobro.

Cim krenem dizat procesor malo, naravno pazim na omjer 1:1 i memoriju da radi na 800, nisam frekvencije isao dizat ni nista, memorija opet ne prode memtest.
Dam joj malo struje i opet nista, i tako malo po malo do 2.2 i svaki put nestabilna memorija.
Dok je procesor na cpu testu prosao occt od 12 sati i ispao super.
Memorija ne prolazi nikakav test. ni sa vecim naponom, ni sa 1.8 u slucaju da overclockam procesor

Sazetak:
Znaci u slucaju da ne dizem voltazu rama i ostavim je na auto sto ispada 1.8, sve radi normalno.
Ako krenem bilo sto drugo, malo procesor dic, malo voltazu rama bilo sta, procesor prode sve testove a ram niti jedan vise od 15 min.
Eto.
Nadam se da ce sad biti jasnije.
I ja se neki put zapetljam sto sve zelim reci odjednom

Gilbert5 18.06.2008. 10:09

Koliko ja vidim, ti nemaš 4-4-4-12 memu - već 5-5-5-12.

Hgspot kaj veli - Link

Kaj sam još našao guglajući minutu - Link

Citiraj:

Mushkin today announced the immediate availability of two new DDR2 kits, whose Frost Byte heatspreaders have been painted in "Arctic White" and "Charcoal Gray". The modules are available now in two different 4GB (2x2GB) kits: XP2-6400 800MHz (model number: 99658Ow/g) with CL4-4-4-12 latencies, and EM2-6400 800MHz (model numbr: 996557w/g) with CL5-5-5-12 latencies. Last two letters of the model numbers indicate the color of the heatspreaders, w for white and g for gray. All Mushkin products come with a lifetime warranty.
Ukratko, imaš Value ram koji ne voli napon. Niti ne voli niske latencije. :)

Evo, riješen problem. :beer:

Radikal 18.06.2008. 10:31

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 1060557)
Koliko ja vidim, ti nemaš 4-4-4-12 memu - već 5-5-5-12.

Hgspot kaj veli - Link

Kaj sam još našao guglajući minutu - Link

Ukratko, imaš Value ram koji ne voli napon. Niti ne voli niske latencije. :)

Evo, riješen problem. :beer:

Nije bad, googlao sam i ja i provjeravao te modele, nisam bas tako lijen bio.
Ali taj ram je kupljen u sklopu gaming bundlea u hg spotu di se jos dobije i WD disk. Tako da nije onaj za koji si link stavio.
A model je: model number: 99658Ow/g
koji je i deklariran na te latencije. Provjerio dva puta, to i pise na modulima.
Tak da nije ona verzija sa 5-5-5-12.
Provjerio i sve. 100% siguran. I na kutiji mi pise model number i na ramu. Tako da mi ga nisu ni uvaljali pod krivu deklaraciju modela.
Eto, sto sad?
Mislim da to sto sam ga odnio u hg spot na reklamaciju je ispalo i dobra solucija na kraju kad se sve zbroji.

Gilbert5 18.06.2008. 10:46

Eh, postoji još sansa da ti nije kompatibilan sa pločom...javi kada reklamacija bude gotova. :)

Radikal 18.06.2008. 10:52

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 1060586)
Eh, postoji još sansa da ti nije kompatibilan sa pločom...javi kada reklamacija bude gotova. :)

Samo se to nadam da nije....
Ma, kud taj gigabyte ima toliko problema s tim.
Ima hrpetina tema gigabyte vs crucial i ostale memorije.

Ali da nije kompatibilan, zar ne bi probleme radio i na defaultnim postavkama?
Ma, ako je neispravna, i dobijem novu nazad, lijepo cu to ja frendu zapakirati sve lijepo u kuciste i ostaviti na defaultnim postavkama.
A ocito da gigabyte plocu necu sebi kupovati tako da...

Svakako javim u petak koje su probleme ustanovili.
Hvala na pomoci.

Radikal 01.07.2008. 18:07

Nis, samo da javim, reklamacija gotova, malo se oduzilo.
Ram ispravan.:lol2:
Ploca ispravna. :lol2:
Bios update, i to neki sto mi je frajer u hg spotu stavio i sve stima. :care:
Sad, na sluzbenim stranicama od gigabyte-a nisam nasao tu verziju biosa ali sad sve radi pa necu nis pitati niti me zanima.
I sto sam se jako iznenadio u hg spotu je cifra svega toga bila 0 kn.
Svaka im cast. Ugodno me iznenadili.:care:
Jest da je ram kupljen tamo ali maticna nije.

Hvala svima sa foruma na trudu i vremenu te savjetima. :chears:

Maralda 05.12.2008. 14:02

Može jedno pitanje u vezi E6750...
Nailazim na različite podatke pa me zanima koji je wall dotičnog
procesora? Neki kažu da im staje na 480 fsb...neki ga dignu na 550 fsb...:stoopid:
Da li se wall razlikuje od primjerka do primjerka ili je tvornički postavljen?

Razer 05.12.2008. 14:18

Ovisi o primjerku. Ja od tri-četiri komada isprobana nisam naišao na manji od 500MHz.

Dizel 05.12.2008. 14:35

6750/6850 idu kao munjeni ;)

Razer 05.12.2008. 14:38

Tvog još nismo vidjeli u nekoj žešćoj akciji unatoč Abitici, Nirvani i Tracerima :p :D

Maralda 05.12.2008. 14:43

Zanimljivo...onda ja ne mogu nikako utvrditi el je kočnica ploča ili procesor.
Eventualno da isprobam na ploči E8x00 seriju pa probam ganjat fsb ili
da svoj proc stavim na ploču koja sigurno poteže preko 500.
Jer ima slučajeva da s navedenim procesorom ploča stane na određenoj fsb
vrijednosti...a u slučaju wolfdale ide puno više...
I još nešto...kad sam isključio jednu jezgru ploča mi je potegla na 492...dok je
s obje jezgre stala 483...

http://img408.imageshack.us/my.php?i...9337517xl5.jpg

E sad...na što to upućuje? Na ploču ili procesor?

Razer 05.12.2008. 14:48

S "gašenjem" jezgri uvijek možeš dobiti par MHz više. Najbolje bi bilo da probaš Wolfya, no vjerujem da ploča nije problem.

Također spominješ FSB rupe. U tom slučaju pretpostavljam da si probao veće korake tipa 490, 500 (501?), 505, 510...

Pippincro 05.12.2008. 14:58

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1211200)
6750/6850 idu kao munjeni ;)

jep, idu cista vredu, ali samo do 3.8ghz negdje :)

Nakon toga trebaju struje da to nije bash normalno.

Moje e6850 je prije (kod 2 gige rama, slabija konfiguracija nego sada i najvaznije - drugi bios) radio orthos stabilno na 3.6ghz pri 1.3v (u biosu), mislim da je cak mozda i par stepeni nize bilo.
Medjutim, na 3.8 vec trazi oko 1.36v+ (sta je josh ekstra malo ustvari), ali za 4.0 trazi 1.45v ili josh vishe.

Super procesori, ali su fakat pregazeni s 45nm vukovima i cijenom i clockom.

Ja jedino happy da je ova x38-dq6 nakon valjda 6-7 mjeseci muke tocno onakva kakva je trebala biti u startu. Rade svi mem divideri (to je prije bio glavni problem, radili su samo d ili 2.4b - pa je fsb morao ici na 500+ za clock i morao se smanjit multi da mema radi preko 800mhz), nema random reseta overclock postavki, stabilnost je tu, nestao problem s zvukom - jedino i dalje opcija sleep ne radi hehe. Kao da su tajvanci neki as iz rukava izvadili s f9f biosom

Maralda 05.12.2008. 14:59

Jesam...probao sam sve do 520...u razmacima po 1.
Što misliš pod tim da ploča nije problem...da može radit na višem fsb-u?

Dizel 05.12.2008. 15:05

Ja sam svog bez pol frke nasibao na cca 3.9GHz uz napon 1.4V. Dalje je trebalo dici jos napona i igrati se s postavkama NB-a i RAM-a, ali to mi se jednostavno nije dalo. FSB nisam ni trazio, jer imam pun kurac komponenti u kucistu i muka mi je to sve poodstekavati da bih dobio golu plocu za gazenje FSB-a.

prljavi Heri 18.12.2008. 22:52

ispričavam se zbog offtopica ali ovdje se govori o procovima o kojima želim znat više pa...samo kratko objašnjenje
Ovo je malo glupo pitanje ali nisam baš u toku:no2drug:

Da li su ta dva procesora još uvijek u proivodnji tj. prodaji ili su isčezli ko e7200?? Mislim...na "nabavi" se još mogu naći ali isto se tako može naći i e7200 ali ih u stvarnosti nema...

Vidim da su samo za pohvale pa ako se još proizvode rado bi čapio jednog od njih.

Cashe im bolji od serije e7***, FSB također...
Nemam keša za seriju 8*** pa bih bio sretan za malo informejšn.

Jedino ne znam da li 65nm arhitektura igra kakvu ulogu od 45nm-ske (kakvi su zapravo procovi serije e7*** i e8***)

Koji se bolje kloka? 6750 ili 6758? Ovo nije off :D :D :D

išli bi na MBO: http://www.gigabyte.com.tw/Products/...e=GA-EP43-DS3L

Može odmah i procjena matične ;)
:fala: bećari!!

Dizel 18.12.2008. 23:18

Bolje se klokaju 45nm procesori. Al kad uzmes da ista 3GHz mozes naci za 700kn i za 1000+kn sto je dosta skuplje, onda je uvijek moj izbor Conroe 65nm :D

prljavi Heri 18.12.2008. 23:50

da...financije i jesu problem i ne vidim zašto bi ove 65-ice bile lošije od 45 ako imaju bolje FSB-ove i cash.

Ali daj mi molim te skomentiraj i ostale dijelove posta. Dobro bi mi došla koja informejšn više:respekt:

EDIT:kada sam pitao koji se bolje kloka mislio sam između 6750 i 6850.
I da...pa ovi e7300 koliko sam čuo ni ne daju preko 3,2...3,5 ak imaš sreće.

Dok e7200 idu i dalje ali, opet naglašavam, njih više nema.

Nekak mi ove 65-ice sve više miriše...

Razer 18.12.2008. 23:57

Citiraj:

Autor prljavi Heri (Post 1224460)
ne vidim zašto bi ove 65-ice bile lošije od 45 ako imaju bolje FSB-ove i cash.

:stoopid:

O čem ti pričaš?

prljavi Heri 19.12.2008. 00:02

Citiraj:

Autor Razer (Post 1224464)
:stoopid:

O čem ti pričaš?

to brijem samo za 7***, dalje ne idem...

pa to tražim!! Inicijativu i savjete ponajprije...ne kužim se pa mi molim te ti, kao referentni znalac ovdje, reci:respekt: Pitanja sam postavio...molim te nemoj odgovarat pitanjima ;)

Razer 19.12.2008. 00:10

Razlike između 45nm i 65nm procesora su naravno u proizvodnom procesu, brzini sabirnice, te količine cachea.

E5x00 serija (sa 2MB cachea i 800MHz sabirnicom) je nasljednik E2x00 serije (sa 1MB cachea i 800MHz sabirnicom),

E7x00 serija (sa 3MB cachea i 1066MHz sabirnicom) je nasljednik E4x00 serije (sa 2MB cachea i 800MHz sabirnicom),

E8x00 serija (sa 6MB cachea i 1333MHz sabirnicom) je nasljednik E6x00 serije (sa 4MB cachea i 1066MHz sabirnicom) itd s quadovima.

Činjenica je da se radi takvih prednosti 45nm procesori bolje clockaju i manje griju. Drugi par opanaka je taj što su nešto skuplji od pomalo izumrle 65nm braće.
A ti ako netrebaš procesor koji će raditi preko 3.2-3.6GHz, nema razloga zašto ići na 45nm. U suprotnom, potonji su svakako bolji izbor.

Sve u svemu, najbolje je tražiti polovne procesore, jer su 45nm procevi poskupili u zadnje vrijeme i pomalo su neisplativi, pogotovo ako pričamo o E8x00 seriji koji su u cjenovnom rangu sa quadcore procesorima

prljavi Heri 19.12.2008. 00:21

Citiraj:

Autor Razer (Post 1224476)

E7x00 serija (sa 3MB cachea i 1066MHz sabirnicom)
E6x00 serije (sa 4MB cachea i 1066MHz sabirnicom)

http://www.intel.com/products/proces...e2duo+tab_spec

ovo su specifikacije sa intelove stranice

E6850, E6750= 4 MB L2, 1333 MHz
E7200, E7300= 3 MB L2, 1066 MHz

...ili su oni tamo krivo stavili :no2drug:

EDIT:također kada gledam na gigybytovoj stranici svoju ploču, kod CPU support također pišu te specifikacije
http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...ProductID=2847

samo po tome se i vodim... :( otuda i slijede moja pitanja

Razer 19.12.2008. 00:26

Krivo sam napisao za E6x00, rade na 1333MHz, dok je za E7x00, točno. Uglavno to i nije toliko bit posta koliko je ono što sam napisao iza toga, na što očito nisi obratio pozornost, nego odmah skočio na jedan krivi podatak...

prljavi Heri 19.12.2008. 00:32

Citiraj:

Autor Razer (Post 1224493)
Krivo sam napisao za E6x00, rade na 1333MHz, dok je za E7x00, točno. Uglavno to i nije toliko bit posta koliko je ono što sam napisao iza toga, na što očito nisi obratio pozornost, nego odmah skočio na jedan krivi podatak...

Ma nisam majstore...sve pet...čitam pozorno sve već zadnja dva tjedna i glava mi je puna od slaganja konfe!:hitthewal::hitthewal::hitthewal:

Kažem...ja nisam stručnjak,a ti znaš (vidim ti po postovima) poso:respekt:. Ja sam samo ovdje postavljao pitanja na temelju brojki koje gledam. Javio sam se na ovu temu jer vidim da rulja ima jebene rezultate kod klokova ovih 65-ica:( (i preko 3,6 koji si ti naveo) I zato tražim savjete...

...čitam ko zmaj :D :D

Razer 19.12.2008. 00:35

Ne vidim razloga komplikacijama. Ploču koju imaš nativno podržava i 65nm i 45nm procesore, i tu nejasnoća ne bi trebalo biti. Na tebi je da odlučiš želiš li se žešće igrati sa OC-om i uzimati 45nm ili jednostavno uzeti 65nm CPU...

prljavi Heri 19.12.2008. 01:03

Citiraj:

Autor Razer (Post 1224502)
Ne vidim razloga komplikacijama. Ploču koju imaš nativno podržava i 65nm i 45nm procesore, i tu nejasnoća ne bi trebalo biti. Na tebi je da odlučiš želiš li se žešće igrati sa OC-om i uzimati 45nm ili jednostavno uzeti 65nm CPU...

Pa ne mislim žešće :D Mislim se igrat koliko mi 65-ca dopusti. A to su vrijednosti s ove teme ;)

3.5 čist solidna frekva ;)

Razer 19.12.2008. 01:05

Eto time si zaključio svoju potragu. 3.6GHz je dostižno sa velikom većinom E6750 procesora, na pristojnim naponima. Sve zajedno je moguće čak i da uzimaš jeftiniju memoriju.

prljavi Heri 19.12.2008. 01:11

:chears:

:beer:

Maralda 24.02.2009. 16:33

Samo da malo osvježim temu...:D :D :D

http://img264.imageshack.us/my.php?image=13855168.jpg

3744A796 batch na zraku

Metamphetamine 24.02.2009. 16:55

Citiraj:

Autor Maralda (Post 1285893)

3744A796 batch na zraku

Svaka čast! Jeben oc za 6750

Dizel 24.02.2009. 17:41

Citiraj:

Autor Maralda (Post 1285893)

3744A796 batch na zraku

Što znači "na zraku" i koja ploča?

Pod onim "na zraku" mislim o kojem hladnjaku se radi i jel to bilo spakirano u kućište ili u šukare?

Maralda 24.02.2009. 18:07

Ploča je P35 DS3P rev 2.1...
Hladnjak je TU-xtreme...no zanimljiva stvar je da sam ga nabrzinu
stavio na ploču...pastu namrljao utaman i zatvorio kučište.
Vrag mi nije dao mira...probao ući u win sa 500x8 pri 1.65v...
Prvi pokušaj i windowsi stabilni... :stoopid:
Onda sam ga cijedio sa ET-om...pokušao sam i sa 540 ali puklo onda...

Razmišljam da se sutra dignem ranije i razvalim ga na balkonu
pri jutarnjim temperaturama...samo da ploča ne bude kočnica...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:39.