PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   OS-X na PC-u? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=68431)

^SuperUnknown^ 18.11.2008. 20:57

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1195128)
Što se mene tiče ja ako imam neku konkretnu namjenu u google udarim ime Win programa + OSX alternative, i u većini slučajeva nađem što mi paše. Ovaj tjedan sam debelo pojačao svoju kolekciju :zdero: pa mi se javi ako ti nešto treba.

Fala, ja sam opskrbljen sa jedno parsto gigi :)
Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1195128)
BTW SU radi mi Master CS4 pack :D

Ja nisam jos probao (odonda), imam nesto novijih, ali moram biti apsolutno siguran da sve dela kak spada, pa ce jos malo pricekati, a i koliko vidim neki pluginovi ne delaju (jos).

Baja 001 19.11.2008. 15:09

Citiraj:

Autor Roberto (Post 1195565)
Baja, hvala na linku za iWorks. Nekim čudom kod mene iWorks ne radi :(

Nisam ga ni probao jer mi netreba.

Baja 001 22.11.2008. 00:23

Evo pribavio si klijent koji je poznat svima, a iskreno i bolji mi je od Transmissiona (pomalo je nepregledan).

uTorrent
Evo 3 sličice, koje pokazuju kako izgleda i koje opcije nudi.
http://pce.hostili.com/images/utorrentprefe1m_thumb.jpg http://pce.hostili.com/images/utorre...egka_thumb.jpg http://pce.hostili.com/images/utorrent79w6_thumb.jpg

Nažalost izostao je tetris (About + T) :D. Tko želi uTorrent neka skokne do Demonoida ili me PMa :kafa:

Gabre 22.11.2008. 10:52

daj me nemoj j za ovaj tetris, sad sam probao i radi :D nisam imao pojma za to.

Roberto 22.11.2008. 11:15

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1198358)
Evo pribavio si klijent koji je poznat svima, a iskreno i bolji mi je od Transmissiona (pomalo je nepregledan).

Moram priznati da mi je Transmission izvrstan torrent klijent, sasvim pregledan i jednostavan. Ja već dugo koristim Azureus (Vuze) pa tako i sad na OSX-u. Brdo opcija i mogućnosti podešavanja do najsitnijih detalja :)

LAcy 22.11.2008. 11:40

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1198490)

CCccccccccccccc a što se inače radi dok se nešto skida? :D

Baja 001 22.11.2008. 22:25

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1198490)

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1198525)
CCccccccccccccc a što se inače radi dok se nešto skida? :D

Baš tako, eto sada znaš! :beer:
Citiraj:

Autor Roberto (Post 1198502)
Moram priznati da mi je Transmission izvrstan torrent klijent, sasvim pregledan i jednostavan. Ja već dugo koristim Azureus (Vuze) pa tako i sad na OSX-u. Brdo opcija i mogućnosti podešavanja do najsitnijih detalja :)

Hmmm, pa nije baš da mi je toliko pregledan. NPR mene jebe dok nađem omjer,i postotak.

Daraže mi je kod utorrenta zato što je sve u stupcima (mogu samnjivat/dodavat kriterije) i jednostavno mi je lakše nać željenu informaciju!
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nego je li netko probao ove nove updateove (osim airporta, on mi je poznat)?

http://pce.hostili.com/images/updatee5mw_thumb.jpg

hardflat 25.11.2008. 08:09

Bok ljudi!!!

Pratim vašu temu več duže vrijeme i mogu reči da me osx privukao.
Pokušao sam instalirati OSX Leopard v13_10.5.5 ali bez uspjeha mislim da me zeza DVDRW
LITE ON -LH 20A1H.
Pitanje glasi dali bih mogao instalirati OSX sa vanjskim dvdrw uređajem USB 2.0?

AMD LE 1640 2.7GHz
Asrock ALiveNF6P-VSTA
Kingmax 2GB (2x1) 800MHz
ST3250410AS
ATI Radeon HD 3650 ddr3 512mb
XPSP3

Baja 001 25.11.2008. 08:53

Citiraj:

Autor hardflat (Post 1200922)
Bok ljudi!!!

Pratim vašu temu več duže vrijeme i mogu reči da me osx privukao.
Pokušao sam instalirati OSX Leopard v13_10.5.5 ali bez uspjeha mislim da me zeza DVDRW
LITE ON -LH 20A1H.
Pitanje glasi dali bih mogao instalirati OSX sa vanjskim dvdrw uređajem USB 2.0?

AMD LE 1640 2.7GHz
Asrock ALiveNF6P-VSTA
Kingmax 2GB (2x1) 800MHz
ST3250410AS
ATI Radeon HD 3650 ddr3 512mb
XPSP3

Mogao bi ovisno o kojem se erroru radi. Meni se nije htio instalirat bez IcyBoxa i DVD@ATA odnosno SATA DVDRW uređaja. Znači jednio sam tako uspio sa svim distrama, osim iDeneba (a probao sam Kalyway, Leo4All, iDeneb,iAktos v4.1i).

hardflat 25.11.2008. 08:58

IOATA controler device blocking bus
Phy connection faield status =0x00000000

Prža mi nije sata, moždaje to?

Baja 001 25.11.2008. 11:31

Citiraj:

Autor hardflat (Post 1200945)

Prža mi nije sata, moždaje to?

Citiraj:

set your dvd drive as primary master
target hard disk as primary slave

you are ready to go
Eto napravi to, pa probaj!

Gabre 25.11.2008. 13:18

meni iDnenb 1.3 10.5.5 definitivno ne radi, dok mi kallyway 10.5.2., radi iz prve... samo da još skužim kako metnuti update-ove i nać drivere za grafu... ati3870. ako netko ima, nek javi :9

Roberto 25.11.2008. 13:36

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1201177)
meni iDnenb 1.3 10.5.5 definitivno ne radi, dok mi kallyway 10.5.2., radi iz prve... samo da još skužim kako metnuti update-ove i nać drivere za grafu... ati3870. ako netko ima, nek javi :9

Jesi probao ovo za grafu?
http://forum.insanelymac.com/index.p...0&st=0&start=0

Ako si stavio neki kext za grafu makni ga prije nego ovo radiš.

Što se updateova tiče, također na insanelymacu imaš nekoliko alata koji ti updateaju Leoparda. Probaj naći onaj koji najviše odgovara tvom kompu.

Gabre 25.11.2008. 14:37

ok, moram ga najprije ponovno instalirati :D pošto su mi updateovi shebali sve..

imam drugi disk za igranje sa novim OS-ovima, tako da samo pucam i formatiram gore nanovo.. :D

Baja 001 25.11.2008. 17:06

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1201233)
ok, moram ga najprije ponovno instalirati :D pošto su mi updateovi shebali sve..

imam drugi disk za igranje sa novim OS-ovima, tako da samo pucam i formatiram gore nanovo.. :D

Pa imam ti iDeneb kextove za HD3800, iskopaj preko PowerISOa kextove na stick i ubaci preko kext helpera :kafa:

Gabre 25.11.2008. 22:06

sad kao da si mi na grčkom napisao, nemam ti ja pojma o tom iskopavanju :D

^SuperUnknown^ 25.11.2008. 22:14

Mountaj iDeneb installacijski DVD ili ga ubaci u drive. Upali Finder. Ukljuci prikazivanje invisible fajlova pomocu ove ikonice:

http://img.skitch.com/20081125-phrms...kk6piiw2jn.jpg

Finder ce se reloadati, nek te to ne zbuni. Upali ga opet. Surfaj po install DVD-u, otprilike po ovom pathu dok ne nadjes nesto vezano za ATI kextove:

http://img.skitch.com/20081115-j4qmx...bgq9423mtp.png

Pokreni OSX86tool (upisi to u Spotlight i lupi Enter), pa preko njega instaliraj kextove (ako postoje samo kextovi za graficku, a ne neki installer). Ako postoji instaler, pokreni njega.

hardflat 26.11.2008. 04:59

Baja sve sam napravio školski od particije do bootanja instalacija se pokrene i pojavi se jabuka nakon par sekundi i znak zabrane.
Posuditi ču od frenda vanjsku pržu pa probati, javim kako je prošlo.
P.S.
Što je bolje koristiti usb ili ps2 miša i tipkovnicu, mada vjerujem da to nema nikakve veze.

Baja 001 26.11.2008. 08:57

Citiraj:

Autor hardflat
Baja sve sam napravio školski od particije do bootanja instalacija se pokrene i pojavi se jabuka nakon par sekundi i znak zabrane.
Posuditi ču od frenda vanjsku pržu pa probati, javim kako je prošlo.

Znači da te jebe pržilica ili HDD :kafa:
Citiraj:

Što je bolje koristiti usb ili ps2 miša i tipkovnicu, mada vjerujem da to nema nikakve veze.
Imam i jedno i drugo, i sve radi!

@Gabre
SU ti sve objasni :zdero:

Roberto 26.11.2008. 09:26

@Baja, pa nije baš tako što se tiče USB ili PS2 miša, uglavnom je USB miš kompatibilniji. Kolko sam vidio na IM dosta ljudi je za PS2 miš moralo stavljati fix koji ne dolazi sa svim instalacijama.

@hardflat, pokreni OSX koji tib zapinje u single user i verbose modu -
kod bootanja pritisni neku tipku za advanced boot options i utipkaj -s -v pa stisni enter. Time ćeš pokrenuti sustav u tekstualnoj formi i ispisat će ti grešku do koje dolazi, da znaš u čemu je problem.

Baja 001 26.11.2008. 10:50

Citiraj:

Autor Roberto (Post 1201960)
@Baja, pa nije baš tako što se tiče USB ili PS2 miša, uglavnom je USB miš kompatibilniji. Kolko sam vidio na IM dosta ljudi je za PS2 miš moralo stavljati fix koji ne dolazi sa svim instalacijama.

JA sam ovo naveo iz svog iskustva.

^SuperUnknown^ 26.11.2008. 11:23

PS2 zna zbilja imati problema, meni sere PS2 tipkovnica (zna se "zaglaviti" tipka, doduse ne fizicki nego tu i tamo znam dobiti umjesto "s" "ssssss" i slicno). Danas mi stize USB aluminusha pa ce i to biti rijeseno ;)

hardflat 26.11.2008. 12:22

Citiraj:

@hardflat, pokreni OSX koji tib zapinje u single user i verbose modu -
kod bootanja pritisni neku tipku za advanced boot options i utipkaj -s -v pa stisni enter. Time ćeš pokrenuti sustav u tekstualnoj formi i ispisat će ti grešku do koje dolazi, da znaš u čemu je problem.
Da dizao sam sistem da se vidi gdje me j--e i dobio:

Roberto 26.11.2008. 12:35

Citiraj:

Autor hardflat (Post 1202102)

Tak mi treba kad ne čitam sve :D

Jesi probao kaj ti je Baja napisao? Jesi instalirao na partciju ili si cijeli hard formatirao HFS+?

Ako to ne prolazi, savjetujem da probaš neku drugu OSX86 instalaciju. S Asrockicama su nekako najbolje prolazile Zephyroth AMD 10.5.2 ili Leo4all varijante :)

Iz nekog čudnog razloga kod mene iDeneb ne prolazi...

^SuperUnknown^ 26.11.2008. 20:28

Da bi dojam OS X-a bio potpun, potrebno je pocastiti se sa novom tipkovnicom ;)

http://img.skitch.com/20081126-1irw4...s7.preview.jpg

Usporedba nove ljepotice i stare BTC krshine :)

http://img.skitch.com/20081126-8eign...6j.preview.jpg

Tipkovnica ima prakticno smjesten USB konektor za misonju ili USB stick (sa svake strane tipkovnice, ukupno 2 komada):

http://img.skitch.com/20081126-k1x4k...ai.preview.jpg

I jedna makro snimka da dobijete predodzbu o savrsenoj zavrsnoj obradi:

http://img.skitch.com/20081126-qj543...n2.preview.jpg

Cijena je nemala - 400kn, ali s obzirom da tipkovnica uspjesno prezivljava zaljevanje kolom (probao, nenamjerno, dvaput), punjenje pepelom i relativno se lako cisti i odrzava, uz savrsen (meni) osjecaj pri tipkanju uopce nisam razmisljao o cijeni. Naravno, sve dodatne OS X funkcijske tipke rade kako treba (Eject DVD, Volume up/down, mute). Nekome bi mogla zasmetati nesto manja tipka Return (Enter), te hladni osjecaj aluminija onima kojima cirkulacija u rukama nije bas naj-naj :p

Prilikom prikapcanja nove malecke u software update-u ce se pojaviti Aluminum Keyboard Firmware Update 1.0:

http://img.skitch.com/20081126-fyw39...i1.preview.jpg

Nakon update-a firmwarea, sve radi kako treba, a sam apdejt rjesava prilicno iritantan issue:

Citiraj:

This firmware update addresses an issue with the aluminum Apple Keyboard and the aluminum Apple Wireless Keyboard where a key may repeat unexpectedly while typing. The update also addresses other issues. Mac OS X 10.5.2 is required before installing this update.

The update package will install an updater application into the Applications/Utilities folder and will launch it automatically.

Connect your aluminum Apple Keyboard before following the instructions in the updater application to complete the update process.

If you are installing from a MacBook or a MacBook Pro, your computer's power cord must be connected and plugged into a working power source.
Eto, ja presretan :goood:

deskjett 26.11.2008. 21:44

pozz, evo pratim dosta ovu temu! malo prije pokusao instalirati ideben 10.5.5 i nakon prvog ucitavanja (znaci ekrana sa jabukom) pojavi se onaj drugi i dalje nece, formatiram disc u mac os extended (journaled) i pokaze da je disc ok i dalje nemam nista za raditi osim restartati ili ugasiti komp? grijesim li odma na startu ili ideben nece na moj komp?? gigabyte p35-ds4(2.1) e2180, ati 3850(512)mb, kingmax 2x1gb(800mhz) 250gb maxor i hitachi 160gb sve sata i przilica sata??

^SuperUnknown^ 26.11.2008. 23:39

Koji "drugi" i definiraj "nece"? Pretpostavljam da si formatirao disk u Disk Utility-u i ne znas kaj dalje? Zatvori disk utlilty i trebao bi ti ponuditi mjesto na koje zelis instalirati OS X, odaberes disk koji si upravo formatirao i vozi dalje...

Mad_Duke 27.11.2008. 00:37

@ ^SuperUnknown^

Jel ta tipkovnica "ista" kao ona na Airu? Pitam sto se tice hoda tipki i opcenito osjecaja?

Kakav ti je osjecaj vezan uz dugotrajnost? Mislim naravno poglavito na tipke (posto su kinda kljucan dio tipkovnice :D )

^SuperUnknown^ 27.11.2008. 01:50

Nisam probao Air, ali trebala bi biti ista. Po osjecaju mi je najslicnija predzadnjoj generaciji Macbookova, dakle, precizan i kratki hod tipki sa taman feedbacka toliko da znas da si pritisnuo tipku :) Unatoc tome sto mozda izgleda krhko, ustvari je to piece dzubreta kojem ne mozes samo tako naudit :) Naravno da nebudes mlatio ko konj po njoj (nebudes jelda?), makar sam ja znao par puta dobro opicit po space-u pa joj nije nis bilo. Prvu sam na poslu uzeo prije oko godinu dana i jos se drzi, a napila se vec kole, malo sam je pocistio (tipke se vrlo lako vade i vracaju nazad) i moze se koristit bez beda. Ako je redovito cistis od ostataka bureka, pepela, sjemenki (u biti sjemenke nit nemogu upast u nju, dodatna prednost) i ostalih sranja izgledala bu ko nova dosta dugo :D

Btw, konacno je i sluzbeno vani beta uTorrenta :)
http://mac.utorrent.com/beta

hardflat 27.11.2008. 05:53

Citiraj:

Jesi probao kaj ti je Baja napisao? Jesi instalirao na partciju ili si cijeli hard formatirao HFS+?
Jednu particiju da imam dual os!
Citiraj:

Ako to ne prolazi, savjetujem da probaš neku drugu OSX86 instalaciju. S Asrockicama su nekako najbolje prolazile Zephyroth AMD 10.5.2 ili Leo4all varijante
Imam Kalyway 15.5.2 intel amd, leo4all v3 amd, iDeneb v1.1 10.5.4, IDeneb v1.3 10.5.5 !.:hitthewal:

Baja 001 27.11.2008. 09:51

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1202688)
Nisam probao Air, ali trebala bi biti ista. Po osjecaju mi je najslicnija predzadnjoj generaciji Macbookova, dakle, precizan i kratki hod tipki sa taman feedbacka toliko da znas da si pritisnuo tipku :) Unatoc tome sto mozda izgleda krhko, ustvari je to piece dzubreta kojem ne mozes samo tako naudit :) Naravno da nebudes mlatio ko konj po njoj (nebudes jelda?), makar sam ja znao par puta dobro opicit po space-u pa joj nije nis bilo. Prvu sam na poslu uzeo prije oko godinu dana i jos se drzi, a napila se vec kole, malo sam je pocistio (tipke se vrlo lako vade i vracaju nazad) i moze se koristit bez beda. Ako je redovito cistis od ostataka bureka, pepela, sjemenki (u biti sjemenke nit nemogu upast u nju, dodatna prednost) i ostalih sranja izgledala bu ko nova dosta dugo :D

Tipkovnica je OK, čak i za veće prste. Ono što me smeta kod nje je to da se nakon nekog vremena počme lagano prljati, pa je treba oprati!
Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1202660)
Kakav ti je osjecaj vezan uz dugotrajnost? Mislim naravno poglavito na tipke (posto su kinda kljucan dio tipkovnice :D )

Moja procjena je ta da je tipkovnica prilično dugotrajna. Ne uvija se, dobra je za tipkanje, a aluminij izgleda predoboro. Sve u svemu, jedna od rijetkoh tipkovnjača za koju bi dao tu lovu!
Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1202420)
Da bi dojam OS X-a bio potpun, potrebno je pocastiti se sa novom tipkovnicom ;)
Tipkovnica ima prakticno smjesten USB konektor za misonju ili USB stick (sa svake strane tipkovnice, ukupno 2 komada):
I jedna makro snimka da dobijete predodzbu o savrsenoj zavrsnoj obradi:
Cijena je nemala - 400kn, ali s obzirom da tipkovnica uspjesno prezivljava zaljevanje kolom (probao, nenamjerno, dvaput), punjenje pepelom i relativno se lako cisti i odrzava, uz savrsen (meni) osjecaj pri tipkanju uopce nisam razmisljao o cijeni. Naravno, sve dodatne OS X funkcijske tipke rade kako treba (Eject DVD, Volume up/down, mute). Nekome bi mogla zasmetati nesto manja tipka Return (Enter), te hladni osjecaj aluminija onima kojima cirkulacija u rukama nije bas naj-naj :p
Prilikom prikapcanja nove malecke u software update-u ce se pojaviti Aluminum Keyboard Firmware Update 1.0:
Nakon update-a firmwarea, sve radi kako treba, a sam apdejt rjesava prilicno iritantan issue:
Eto, ja presretan :goood:
/CUT

Eto i ja sve više razmišljam o njoj i Mighty Mousu :D
Citiraj:

Btw, konacno je i sluzbeno vani beta uTorrenta :)
http://mac.utorrent.com/beta
SU postao sam i nekoliko slika prije par dana :kafa:
Citiraj:

Autor hardflat (Post 1202102)

Pa jesi napravio što sam ti preporučio?

hardflat 27.11.2008. 10:39

Citiraj:

Pa jesi napravio što sam ti preporučio?
Jesam moram posuditi od priljatelja sata pržu pa čemo da vidimo, hvala svima na savjetima
jer svaki je dobro došao.

^SuperUnknown^ 27.11.2008. 10:59

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1202797)
SU postao sam i nekoliko slika prije par dana :kafa:

Da, dok jos nije beta bila sluzbeno dostupna, nego se mogla naci jedino po torrentima.

Baja 001 28.11.2008. 21:15

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1202850)
Da, dok jos nije beta bila sluzbeno dostupna, nego se mogla naci jedino po torrentima.

Jesi probao tu službenu verziju? Ova moja beta nije mogla poslušat port koji bi joj zadao!

^SuperUnknown^ 29.11.2008. 13:02

Nisam i vjerojatno ni necu, ne da mi se, posto seedam hrpu stvari sa Transmissionom. Na kuzim zakaj ne skines i ne probas :kafa:

Shuky 29.11.2008. 13:52

bok ekipa.,
instalirao sam Mac_OS_X_Leopard_10.5.1_for_AMD_SSE2_SSE3_32bits
i nakon prvoga podizanja, problemi...

http://img367.imageshack.us/img367/6...e021an7.th.jpg

konfiguracija je...amd x2 3600+
sata 320 hdd, pata 40gb hdd,dvd-rw -pata, 3Gb DDRAM2,MGO dfi infinity nf4 ultra -M2, graficka, ati x700pro..

da je to podrzano za bilo koji mac os, preferiram leopard, i kako da znam koju sam distribuciju skinuo?

Roberto 29.11.2008. 14:33

Citiraj:

Autor Shuky (Post 1204619)
bok ekipa.,
instalirao sam Mac_OS_X_Leopard_10.5.1_for_AMD_SSE2_SSE3_32bits
i nakon prvoga podizanja, problemi...

konfiguracija je...amd x2 3600+
sata 320 hdd, pata 40gb hdd,dvd-rw -pata, 3Gb DDRAM2,MGO dfi infinity nf4 ultra -M2, graficka, ati x700pro..

da je to podrzano za bilo koji mac os, preferiram leopard, i kako da znam koju sam distribuciju skinuo?

Vidim da imaš sličnu MBO kao i ja. Nećeš se usrećiti s tom verzijom.

Potraži na webu ovo:
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=99995

Prilikom instalacije uz unaprijed odabrane sistemske fileove odaberi samo drivere za svoju MBO (nf4 chipset, točan Lan chipset, i točan ALC - zvuk) i AMD fix. Mislim da drivera za tvoju grafu nema u ovoj verziji pa ćeš to instalirati naknadno.

Malo prouči thread koji sam ti linkao, nabavi Leo4Allv3 i kreni u akciju :)

Shuky 29.11.2008. 14:44

u kojem smislu, nakon sto skinem i recimo instaliram graficku, dalje ima problema ili?
pitam zato,jer ako cu imati dalje problema da odustanem;)

vidim da ima vise verzija leo4all...
da trazim onu koja ima moju grafulju?

Spock 29.11.2008. 14:46

Ljudi jel zna netko neki sata kontroler (koji se spaja na pci ili pcie utor) koji radi na osxu out-of-the-box? Imam samo 4 sata konektora, ja bi još barem 2 :)

deskjett 29.11.2008. 15:06

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1202623)
Koji "drugi" i definiraj "nece"? Pretpostavljam da si formatirao disk u Disk Utility-u i ne znas kaj dalje? Zatvori disk utlilty i trebao bi ti ponuditi mjesto na koje zelis instalirati OS X, odaberes disk koji si upravo formatirao i vozi dalje...

kad formatiram disc sa disc utility i zatvorim ga nista mi se ne nudi nego da ugasim ili restartam komp? pokusavam instalirati na particiju da nije mozda do toga?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:27.