PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Preporuke baterija i punjača (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58375)

srale7 08.07.2025. 15:18

Imam Anker Nano Powerbank, odličan uređaj, ali moj očito ima neki defekt, tako je bilo od početka, a imam ga godinu dana i koristi se povremeno na putovanjima.

Problem je sto powerbank sam sebi pocica struju. Powerbank je napunjen na 100% (nazivni kapacitet mu je 10k) i naveče spojim mob S23+koji je u tom trenutku na 80%, jer sutra ujutro mi cim se probudim treba 100%. Powerbank ga napuni na 100%, on je na tipa 80% i onda se samo isprazni tokom noci, tj ujutro se probudim, mob 100%, powerbank 0%.

Bas sam ga testirao kad spojim mob koji je na 100%, svakih par min izgubi jedan posto, pa mi sa tehnicke strane nije jasno kuda ode ta energija, posto ju mob ne trosi, nista se ista grije, energija doslovno ispari.

Imam racun/garu posto je kupljen u linksu, pa cu ga reklamirati.

spawn 09.07.2025. 01:24

Vjerojatno nije pravi kapacitet.

srale7 09.07.2025. 11:38

Mislis da sam u Linksu kupio fake Anker nano powerbank?

spawn 09.07.2025. 11:54

Preporuke baterija i punjača

Ne, mislim da si dobio defekt primjerak. Provjeris na nacin da napunis mob od 0-100 i vidis koliko je ostalo u powerbanku. Znaci ne preko noci nego preko dana kad mozes provjeriti. A to sto gubis kad je mob na 100% moze biti defekt elektronika. Imas jamstvo, nemoj si razbijat glavu.

srale7 10.07.2025. 13:58

Mislim da je kapacitet ok, odnosno mogu dva puta napuniti S23+, ali situacija je da cim ostane mob nakon sto se napuni, vrlo brzo powerbank presuši :) Nosim ga sutra na garanciju. Hvala i LP

spawn 10.07.2025. 15:40

A da li ti mob trosi bateriju u idle-u? Ako trosi brzo bateriju moguce da powerbank stalno nadopunjava. Ako to nije slucaj onda je elektronika powerbanka u pitanju.
P.S. Neki modeli powerbankova nemaju auto off dokle god mobitel trazi minimum snage. Moze biti da je i do modela, tesko je reci.

srale7 14.07.2025. 12:49

Moguce, ali nisam se do sad nisam sreo sa takvim powerbankom, ali i da mobitel trosi njegovu struju dok je spojen, ne bi ujutro trebao biti prazan jer mob na 100% u standbyu do ujutro potrosi max par posto baterije, a ne pola powerbanka od 10k mah. Plus sto se radi o zadnjoj generaciji Anker p-banka, pa mi nekako ne drzi vodu da je to tako difoltno :)

medo 14.07.2025. 23:49

Pa više je nego očito i vrlo logično da se mobitel napaja iz USB-C priključka nego iz baterije dokle god mu je napajanje spojeno.

Šta on zna je li na običnom punjaču, powerbanku ili nečem trećem. On vidi vanjski izvor napajanja i odmah počne sve i svašta indexirati, rebuildati, provjeravati, syncati, backupirati, ažurirati….

A sad pitaj boga što si sve od appova nakrcao gore i što mobitel izvodi preko noći što inače ne bi radio da je na bateriji da ju ne iscijedi prerano.

Night 15.07.2025. 08:49

Taj powerbank ima step-up konvertere jer može dati do 20V na izlazu, a ti konverteri u powerbankovima često nisu superučinkoviti, ako on cijelu noć podiže napon i nadopunjava mobitel nije isključeno da će se isprazniti. Powebank od 10Ah ima bateriju od 7200mAh, dok S23+ ima 4700mAh, ako telefon kad detektira punjač ide u neki high power mode nije nemoguće da isprazni takav powerbank.

srale7 16.07.2025. 23:24

Citiraj:

Autor medo (Post 3812826)
Pa više je nego očito i vrlo logično da se mobitel napaja iz USB-C priključka nego iz baterije dokle god mu je napajanje spojeno.

Šta on zna je li na običnom punjaču, powerbanku ili nečem trećem. On vidi vanjski izvor napajanja i odmah počne sve i svašta indexirati, rebuildati, provjeravati, syncati, backupirati, ažurirati….

A sad pitaj boga što si sve od appova nakrcao gore i što mobitel izvodi preko noći što inače ne bi radio da je na bateriji da ju ne iscijedi prerano.

Oduvijek si imao zanimljiv pristup problemima:D

Citiraj:

Autor Night (Post 3812848)
Taj powerbank ima step-up konvertere jer može dati do 20V na izlazu, a ti konverteri u powerbankovima često nisu superučinkoviti, ako on cijelu noć podiže napon i nadopunjava mobitel nije isključeno da će se isprazniti. Powebank od 10Ah ima bateriju od 7200mAh, dok S23+ ima 4700mAh, ako telefon kad detektira punjač ide u neki high power mode nije nemoguće da isprazni takav powerbank.

Imao sam par powerbankova do sada i na jednom se to nije događalo, danas poslano na garanciju pa cemo vidjet sta ce servis reci:beer:

Javim razvoj reklamacije:beer:

xlr 17.07.2025. 07:31

Wild guess, jesi probao neki drugi mob pustiti preko noci na punjacu? Ili drugi kabel?

srale7 17.07.2025. 13:38

Jesam, vise mobitela i uređaja opcenito, PB ima svoj integrirani kabel, probao i sa drugim, ali uvijek se dogodi da se pb isprazni.

srale7 11.08.2025. 12:04

Riješena mi garancija tj odbijena, kažu da uređaj radi normalno. Bas sam ga testirao sa S25U, znači i mob i PB na 100%, spojim ih i nakon sat vremena PB je 91%, znači posaugao si je 9%, mob je u to vrijeme u standbyu, znači ne trosi nista.

Pitam chat, kaze da je to normalan pojava:

"To se događa zbog načina na koji moderni powerbankovi održavaju “full charge” stanje telefon"

"Zašto se to događa:
Kad telefon dođe na 100%, on prestaje aktivno puniti i čeka da padne napon baterije za par posto prije nego opet uzme struju.

Powerbank, međutim, mora stalno držati izlaz pod naponom i biti spreman odmah reagirati na bilo kakav pad, što znači da elektronika unutra stalno radi i troši energiju.

Kod većih kapaciteta i stalnog “standby outputa”, ovo može potrošiti značajnu količinu struje, čak i ako telefon ne vuče puno.

Anker Nano 545 ima i relativno velik “idle consumption” (struju koju troši sam za održavanje izlaza aktivnim), pa 9%/h nije neuobičajeno kad je stalno spojen na pun telefon.

U prijevodu: powerbank se prazni održavajući punjenje, a ne punjenjem."

Ako je to stvarno tako, onda je to greska u samom dizajnu, a ne konkretno u mom uređaju. Jos cu ga detaljno istestirati sa ostalim potrosacima koji nisu mobiteli.

Prije ovoga sam imao Anker PowerCore II 10k PB i naravno nikad nije bilo problema.

Opcija je kupnja drugog PB, ali kako cu pobogu znati jel ce se to dogadjati i sa nekim drugim sličnim PB-om, konkretno gledam Baseus Picogo 45W

Ili ako imate prijedlog za neki 10k mAh PB koji ima ugrađeni kabel i da nema ovaj problem, slobodno predlozite:beer:

spawn 11.08.2025. 13:46

Mozda ti je ugrađen kabel problem? Probaj ubost u usb utor neki kabel, neki powerbankovi možda imaju riješen turn off kad ne dobije povratno ništa od USB konekcije. Samo ideja.

srale7 11.08.2025. 14:23

Probat cu, iako mi to nista ne znaci jer sam kupio takav powerbank bas zbog toga da ne moram imati drugi kabel. :D

Istestirat cu sve moguce i nemoguce kombinacije pa javim rezultate:beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:02.