PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

SPLiFF 05.01.2023. 14:51

Meni je gospođa Paula nudila 9mj i rekla da najbolje kontaktiram nju direktno. Spominjala je i neke preporuke, ako nekoga preporučim i taj netko kaže da sam ga ja poslao dobit ću neke pogodnosti (ne sjećam se što, možda popust na računu). Pa eto, probajte to iskoristiti ako znate nekoga tko je korisnik, ja nisam.

Paula - 09S/632-82I6

(umjesto slova, naravno, idu odgovarajući brojevi)

Spikeman 06.01.2023. 10:40

vidim da mi je Telemach instalirao neku kockicu ispod HT-ove kanalice na mom zidu u zgradi. Pa evo da priupitam kakvi su oni kaj se tice optičkog interneta? Kvarovi i to?, njihova SZK jel se javljaju il ih treba cekat mjesec dana da nekaj poprave?

ova najjeftinija 300 Mega opcija jel ide to niže od 172,54kn mjesečno?
btw nisam njihov mobilni korisnik...

Blagus 06.01.2023. 20:35

Koliko pratim ovu temu, nema nekih problema s kvalitetom ali podrška nije za pohvalu (barem nije bila kad su krenuli). Ne daju bridge mode ni PPPoE podatke, a za port forward je netko pisao da treba zvati podršku da propuste portove jer samo postavljanje na ruteru nema efekta. Tako da za zahtjevnije korisnike HT (i Iskon) ostaje kralj, kakvi god da jesu.

Nije se ništa naknadno pisalo, može li netko tko ih koristi reći jesu se predomislili oko bridgea i portova ili se još igraju policajca?

Digitron 07.01.2023. 08:08

Ja sam ti svježe kod njih (vidi gore iskustvo). Nema bridge-a, što se tiče port forwardinga i DMZ-a, meni ti to radi.
SZK sam zvao jednom da dođem do nekog portala di mogu registrirat uređaje za EON. Tak tak, teta je znala, dobio sam ih relativno brzo (ispod 5 min čekanja) ali im portal još ne radi (pravdaju se zbog eura) :)

I da...netko je pitao za 9 mjeseci. Ja sam preko weba iskazao interes da mi se jave kada budu dostupni, i nakon što su u zgradi postavili optiku vrlo brzo su me zvali i to ponudili. Nisam imao prijenos broja jer ne koristim fiksni telefon pa je cijela procedura išla vrlo brzo, za par dana je sve bilo gotovo. Inače, to je 9 obračunskih razdoblja, ne točno 9 mjeseci. Meni su instalirali 30.12.2022 - to se računa kao prvi mjesec za 1kn (iako sam koristio samo dva dana!!).

Jeremija8 11.01.2023. 18:42

Citiraj:

Autor Digitron (Post 3650645)
Ja sam ti svježe kod njih (vidi gore iskustvo). Nema bridge-a, što se tiče port forwardinga i DMZ-a, meni ti to radi.
SZK sam zvao jednom da dođem do nekog portala di mogu registrirat uređaje za EON. Tak tak, teta je znala, dobio sam ih relativno brzo (ispod 5 min čekanja) ali im portal još ne radi (pravdaju se zbog eura) :)

I da...netko je pitao za 9 mjeseci. Ja sam preko weba iskazao interes da mi se jave kada budu dostupni, i nakon što su u zgradi postavili optiku vrlo brzo su me zvali i to ponudili. Nisam imao prijenos broja jer ne koristim fiksni telefon pa je cijela procedura išla vrlo brzo, za par dana je sve bilo gotovo. Inače, to je 9 obračunskih razdoblja, ne točno 9 mjeseci. Meni su instalirali 30.12.2022 - to se računa kao prvi mjesec za 1kn (iako sam koristio samo dva dana!!).

Jučer me zvali. Doslovno ista ponuda. Obzirom da nema bridgea nema teorije da bi pristao, iako je ponuda i vise nego dobra. 2g bi me ispalo 126kn mjesecno za 1000/500

Marko :) 11.01.2023. 19:31

Citiraj:

Autor Jeremija8 (Post 3651790)
Jučer me zvali. Doslovno ista ponuda. Obzirom da nema bridgea nema teorije da bi pristao, iako je ponuda i vise nego dobra. 2g bi me ispalo 126kn mjesecno za 1000/500

Zašto ne točno? Jednostavno ugasiš Wi-Fi na njihovom routeru, upališ DMZ i imaš više manje bridge mode.

Ni A1 ne dozovoljava bridge na svojoj infrastrukturi i micanje vlastitog routera. Ovako ti jedina opcija ostaje HT.

Karlo666 11.01.2023. 21:27

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3650571)
Koliko pratim ovu temu, nema nekih problema s kvalitetom ali podrška nije za pohvalu (barem nije bila kad su krenuli). Ne daju bridge mode ni PPPoE podatke, a za port forward je netko pisao da treba zvati podršku da propuste portove jer samo postavljanje na ruteru nema efekta. Tako da za zahtjevnije korisnike HT (i Iskon) ostaje kralj, kakvi god da jesu.

Nije se ništa naknadno pisalo, može li netko tko ih koristi reći jesu se predomislili oko bridgea i portova ili se još igraju policajca?

Nisam se još nikako susreo sa Telemach opremom i mrežom ali nemožemo samo tako predpostavljat da im je vrsta veze za Internet PPPoE bez da vidimo WebGUI i cjeli VLAN setup ako je na njihovoj infrastrukturi.

Npr. A1 na vlastitoj infrastrukturi koristi se DHCP vrstom veze za Internet,dok HT je PPPoE sa user/password.

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3651806)
Zašto ne točno? Jednostavno ugasiš Wi-Fi na njihovom routeru, upališ DMZ i imaš više manje bridge mode.

Ni A1 ne dozovoljava bridge na svojoj infrastrukturi i micanje vlastitog routera. Ovako ti jedina opcija ostaje HT.

DMZ nije niti blizu usporediv sa Bridge modeom.
Za sve ostalo pametno tu je HT.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Blagus 11.01.2023. 21:44

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3651806)

Na HT-u ti službeno daju PPPoE podatke, a nije ni veliki problem ako hoćeš zamijeniti njihov ONT s nečim svojim. Na A1 ti niti ne trebaju PPPoE podaci ako ide preko njihove infrastrukture a možeš staviti svoj GPON modul kao kod HT-a.

A za Telemach ne znamo ništa. Jel ubijaju u pojam sa zivkanjem kao što je nekad Iskon (koji je to prestao raditi) ako ne vide svoju Nokiju, jesu li stavili divlje PPPoE parametre pa treba kemijati da bude stabilno kao u kombinaciji HT-a i OpenWrt-a? Jel se uopće da išta izvući iz Nokije? Radi li ona skripta za otključavanje s nekog foruma na Telemachovom firmwareu ili bih morao prelemiti pola rutera da dođem do lozinke za PPPoE?

Nekima od nas treba stabilna interna mreža i pristup izvana, a to ne možemo dobiti s ISP-evom opremom koja od Kine do Hrvatske prođe 3-4 ruke rebrandiranja. Recimo da složim DMZ, i što onda kad se svakih mjesec-dva Telemach sjeti opaliti reset? Ili se njihova igračka smrzne, pa se spajaj tamo, ali... web UI je umro. Pa guraj čačkalicu u reset. Imaš više primjera u HT-ovoj temi ovdje.

Zbog toga ne mogu preporučiti Telemach ikome zahtjevnijem, barem za sad. Sam nisam voljan uzeti njihovu uslugu jer ne mogu imati disfunkcionalnu mrežu više dana i riskirati da ne uspijem. Mogu samo ponuditi svoju pomoć nekome tko bi htio probati prebrikati njihovu opremu pa možda promijenim mišljenje.

Jeremija8 12.01.2023. 15:23

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3651829)
Nisam se još nikako susreo sa Telemach opremom i mrežom ali nemožemo samo tako predpostavljat da im je vrsta veze za Internet PPPoE bez da vidimo WebGUI i cjeli VLAN setup ako je na njihovoj infrastrukturi.

Npr. A1 na vlastitoj infrastrukturi koristi se DHCP vrstom veze za Internet,dok HT je PPPoE sa user/password.

DMZ nije niti blizu usporediv sa Bridge modeom.
Za sve ostalo pametno tu je HT.

Osim ovog boldanog ima još jedna stavka koja je neprihvatljiva...koliko bi to uređaja bilo, pa žena bi me udavila :D

Karlo666 12.01.2023. 20:10

Nekužim što hoćeš reći.

Ugl. po njima oni su šefovi tvoje mreže samo zato što ti pružaju internet uslugu.

Digitron 12.01.2023. 23:21

Koristi se IPoE + DHCP za adresiranje, naravno. Ne znam jedino koliko je lease time na WAN strani jer te informacije u GUI-u ne nalazim. Već par dana imam istu, i nisam iza CGNAT-a

Karlo666 12.01.2023. 23:51

Citiraj:

Autor Digitron (Post 3652086)
Koristi se IPoE + DHCP za adresiranje, naravno. Ne znam jedino koliko je lease time na WAN strani jer te informacije u GUI-u ne nalazim. Već par dana imam istu, i nisam iza CGNAT-a

IPoE je zapravo DHCP a to znači da postoji mogućnost da provjeravaju MAC adresu i/ili UDID.

Npr.

A1 ima sve usluge na DHCPu osim IPTVa koji je Bridgeani VLAN ako je njihova infrastruktura.

2 die 4 01.02.2023. 19:42

https://www.speedtest.net/my-result/...0-33dd438b3ebd

Evo, došlo je konačno i do mene.
Sada samo da bude stabilno i bez napora i sve pet, ali ako i bude napora i jazebancije, uvijek postoji konkurencija i to evo, T-Com, koji je jučer provukao optiku u ulazu a i dobri stari A1 ako zapne negdje :D
Za sada je dobro, a dalje bumo videli, rekli bi sljepci :D

¸Mid 01.02.2023. 20:25

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3656660)
https://www.speedtest.net/my-result/...0-33dd438b3ebd

Evo, došlo je konačno i do mene.
Sada samo da bude stabilno i bez napora i sve pet, ali ako i bude napora i jazebancije, uvijek postoji konkurencija i to evo, T-Com, koji je jučer provukao optiku u ulazu a i dobri stari A1 ako zapne negdje :D
Za sada je dobro, a dalje bumo videli, rekli bi sljepci :D

Jedna molba za ponosnog vlasnika 2 Gbit. :)

može tracert jedan?

tracert np-frk-06.cloudmatchbeta.nvidiagrid.net

Hvala :)

2 die 4 02.02.2023. 15:16

Citiraj:

Autor ¸Mid (Post 3656667)
Jedna molba za ponosnog vlasnika 2 Gbit. :)

može tracert jedan?

tracert np-frk-06.cloudmatchbeta.nvidiagrid.net

Hvala :)

Jel to nešto opasno? :D
Nisam to nikada radio pa nemam pojma :D:lol2:

¸Mid 02.02.2023. 15:38

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3656859)
Jel to nešto opasno? :D
Nisam to nikada radio pa nemam pojma :D:lol2:

Neki random RAT se spusta kroz C&C, ali sve bu okej. :P

Ma zanima me samo kao izgleda ruta prema GeForce Now serveru (4080 tier). I koliko je losija od mog buraza (on na a1 ima 18ms)

2 die 4 02.02.2023. 17:31

Citiraj:

Autor ¸Mid (Post 3656872)
Neki random RAT se spusta kroz C&C, ali sve bu okej. :P

Ma zanima me samo kao izgleda ruta prema GeForce Now serveru (4080 tier). I koliko je losija od mog buraza (on na a1 ima 18ms)

:lol2::roller:
https://imgur.com/s98FkvF

:chears:

SPLiFF 02.02.2023. 18:06

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3656906)

telemach :hitthewal:

¸Mid 02.02.2023. 18:35

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3656906)

Hvala puno :)

Stvarno mi nije jasno kak 2 ISP-a imaju toliko razlicite rute za istu stvar. Dulje. :p Sve je u lovi ocito…

Izet Fazlinovic 05.02.2023. 15:05

Ugovorio sam telemach optiku, za koju sam vidio da ispred zgrade "kopaju" ali ništa u zgradi.
Prelazim s A1 koji mi je spojen preko amisove optike koja je isla iz hodnika u zgradi buzirom u stan ispod tv-a gdje mi je odma router, znaci nemam vidljive kablove/kanalice/router...
Ja ne zelim da mi buse vrata, provlace novi kabal optike, vuku kanalice...
Da li oni mogu iskoristiti postojeci kabal pa u prizemlju gdje je uštekan samo uštekaju u svoje ili mozda preuzmu samo tu paricu?
U utorak mi dolaze pa da znam da mi majstori nejdu iz lijenosti na ne moze sta god ja kazem.

Sent from my Pixel 7 using Tapatalk

bed-boy11 05.02.2023. 16:18

Citiraj:

Autor Izet Fazlinovic (Post 3657539)
Ugovorio sam telemach optiku, za koju sam vidio da ispred zgrade "kopaju" ali ništa u zgradi.
Prelazim s A1 koji mi je spojen preko amisove optike koja je isla iz hodnika u zgradi buzirom u stan ispod tv-a gdje mi je odma router, znaci nemam vidljive kablove/kanalice/router...
Ja ne zelim da mi buse vrata, provlace novi kabal optike, vuku kanalice...
Da li oni mogu iskoristiti postojeci kabal pa u prizemlju gdje je uštekan samo uštekaju u svoje ili mozda preuzmu samo tu paricu?
U utorak mi dolaze pa da znam da mi majstori nejdu iz lijenosti na ne moze sta god ja kazem.

Sent from my Pixel 7 using Tapatalk

Ja sam isto imao Amis, ali kod mene je telemach provlacio svoju vertikalu po ulazu jer im A1 valjda nije dao da koriste njihovu. Ugl rekao sam im da izvuku Amisov kabel i istim putem stave svoj (govorim po stanu od ulaza do rutera) i tako su napravili. Nije nikakvih problema bilo

2 die 4 06.02.2023. 17:37

Citiraj:

Autor Izet Fazlinovic (Post 3657539)

Nebudu ti to radili iz svoje sigurnosti, ali slobodno im kaži da iskoriste iste kanalice i ili bužire, tako sam im i ja rekao i tako je i bilo. Provuku ti svoj kabel i miran si.

jacobbb 28.02.2023. 12:40

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3656660)

Koji router si dobio?

2 die 4 28.02.2023. 22:45

Citiraj:

Autor jacobbb (Post 3662312)
Koji router si dobio?

NOKIA
XS-2426G-B

jacobbb 01.03.2023. 05:56

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3662503)
NOKIA
XS-2426G-B

Znači ipak ima jedan 2.5 Gbps port, prije par mjeseci je ovdje raspravljano o tome i zaključili smo da model koji daju ima samo 1Gbps portove :D

Šteta što ovakvo što ne daje i A1 na optici..

2 die 4 01.03.2023. 15:29

Citiraj:

Autor jacobbb (Post 3662516)
Znači ipak ima jedan 2.5 Gbps port, prije par mjeseci je ovdje raspravljano o tome i zaključili smo da model koji daju ima samo 1Gbps portove :D

Šteta što ovakvo što ne daje i A1 na optici..

Sjećam se rasprave, ali onda sam ja napisao da sam od njih direktno dobio odgovor da dolazi ruter sa 2.5 Gbps portom.

Naravno da mi ovi "majstori" koji su sve postavljali i odmah slagali i osposobljavali liniju, nisu stavili ethernet kabel u dobar port (koji btw jedini žuti, svi ostali su bijeli) pa im nije bilo jasno zakej samo 1000 Mbps prolazi na speed testu. Ali kasnije sam ionako ja sve to pospremao pa sam skužio da su krivo upikli kabel.

Ne kužim ni ja zašto drugi ne nude više od 1000 kada očigledno infrastrukturu imaju, a i radije bi bio ostao na A1 da su mi to ponudili, naravno po ovim uvjetima kao i Telemach ili bolje. Ali neka neka, konkurencija je super i ja se više ne ustručavam prelaska na drugog operatera ukoliko je ponuda bolja za mene.

rokonja 01.03.2023. 18:32

Ah jbt ja uzeo niki dan od t-coma 1Gbit/s na dvije godine. Ma preživjet ću, al... malo mi krivo.

jacobbb 01.03.2023. 18:52

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3662658)
Ne kužim ni ja zašto drugi ne nude više od 1000 kada očigledno infrastrukturu imaju,

Pitanje je imaju li zaista, tj. koliko maksimalno može A1/HT optika povući? Nisam stručnjak no Telemachovci se stalno hvale da je njihova optička mreža potpuno nova generacija optike 3 klase iznad bilo čega na tržištu, najbrža u Europi i da se po brzini može usporediti samo sa onom u Južnoj Koreji bla bla bla (doslovno copy/paste njihovih riječi) pa sad ne znam da li je to samo marketing ili je stvarno nešto kvalitetnije u pitanju što može povući veće brzine :D

Inače taj 2/2 paket kod njih izgleda još uvijek malo preskupo, da su barem za 7-8 eura smanjili da "napadnu" A1/HT ponudu od 1Gbps ali ovako mi to još uvijek izgleda nekonkurentno i da će uzimati samo vrlo vrlo mali postotak ljudi.

rokonja 01.03.2023. 19:09

Dal to znači da bi oni trebali neku svoju optiku provlačit? Jer ja živim u kući i ima samo jedan kabel i to od stupu, prije sam ima Iskon. A možda i nebi išlo 2Gbit, mislim da bi morali koristit isti kabl od HT-a ili...?

Blagus 01.03.2023. 19:56

Citiraj:

Autor jacobbb (Post 3662696)
Pitanje je imaju li zaista, tj. koliko maksimalno može A1/HT optika povući? Nisam stručnjak no Telemachovci se stalno hvale da je njihova optička mreža potpuno nova generacija optike 3 klase iznad bilo čega na tržištu, najbrža u Europi i da se po brzini može usporediti samo sa onom u Južnoj Koreji bla bla bla (doslovno copy/paste njihovih riječi) pa sad ne znam da li je to samo marketing ili je stvarno nešto kvalitetnije u pitanju što može povući veće brzine :D

Za 2/2 brzine treba XPON (XGS-PON) mreža koja može dati simetrično 10/10 Gbps. Od tud vjerojatno dolazi izraz "10 giga mreža" u njihovom marketingu. Ako HT i A1 i dalje razvlače samo GPON i na novim lokacijama, on daje max. asimetrično 2,488/1,244 Gbps i u tom slučaju Telemach ne laže.

Zato vjerojatno i drže cijenu paketu 2/2 jer znaju da im nema tko konkurirati. Ostaje za vidjeti koliko su im pouzdane te Nokije i kakav je backbone, jel može to izdržati nalet većeg broja korisnika.

marin123 01.03.2023. 20:26

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3662707)
Za 2/2 brzine treba XPON (XGS-PON) mreža koja može dati simetrično 10/10 Gbps. Od tud vjerojatno dolazi izraz "10 giga mreža" u njihovom marketingu. Ako HT i A1 i dalje razvlače samo GPON i na novim lokacijama, on daje max. asimetrično 2,488/1,244 Gbps i u tom slučaju Telemach ne laže.

Zato vjerojatno i drže cijenu paketu 2/2 jer znaju da im nema tko konkurirati. Ostaje za vidjeti koliko su im pouzdane te Nokije i kakav je backbone, jel može to izdržati nalet većeg broja korisnika.

Zašto ne bi izdržao pa to nije nikakvo opterećenje na jezgrenu mrežu jer nitko ne vuče tih 2Gbps konstantno.

Tih 2Gbps realno će uspjeti iskoristiti možda 0,01% korisnika, a većina će i dalje pretplaćivati nešto što uopće neće koristiti niti moći iskoristiti.

Korisnici koji danas imaju i 1Gbps ne mogu iskoristiti puni potencijal takve brzine, a ovi s 2Gbps ni u snu.

Sve je to jedan lijepi marketinški trik kako navući korisnike velikim brojevima i ošišati ih za €

jacobbb 01.03.2023. 20:39

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3662707)
Ako HT i A1 i dalje razvlače samo GPON i na novim lokacijama,

Kako uopće provjeriti što stavljaju? A1 je još početkom 2021 najavio postavljanje 10G-PON, pitanje je sad jesu li krenuli sa time?

članak iz 2021:
Citiraj:

„Na vrijeme smo prepoznali važnost ulaganja u gradnju optičke mreže tako da danas možemo govoriti iz pozicije lidera u broju kućanstava te kvaliteti i brzinama koje pružamo u fiksnoj mreži. Nastavak takve strategije je implementacija 10G GPON (Gigabit Passive Optical Networks) tehnologije, zadnjeg iskoraka u tehnologiji optičkih mreža s kojom krećemo ove godine“, objašnjava Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska te dodaje: „Optička mreža preduvjet je za najbolje korisničko iskustvo, ali i infrastrukturna osnova za stvaranje 5G mreže gigabitnih brzina i minimalne latencije. Ako želimo imati napredno digitalno društvo, pametna rješenja koja nam olakšavaju posao i život, djecu koja uče vještine budućnosti, ključna je najmodernija telekomunikacijska infrastruktura“.

9800pro 06.03.2023. 06:30

Da li kod njih ide optika direkt u Nokiu ili ima ONT prije?

G20Titan 06.03.2023. 08:49

Nema posebno ONT, direkt ide u router

Marko :) 06.03.2023. 15:34

Citiraj:

Autor marin123 (Post 3662714)
Sve je to jedan lijepi marketinški trik kako navući korisnike velikim brojevima i ošišati ih za €

Pa poanta tog paketa i je da se mogu hvalit kako nude najbrži internet u Hrvatskoj. Niti jedan drugi operater ne nudi tu brzinu, samo Telemach.

9800pro 07.03.2023. 15:11

Došao danas čovjek staviti router. Uzeo Trio paket 1000/500, dobio Innbox V80 router, ne Nokiu. Sad ih ugnjaviti za pppoe podatke i mičem i router.
Jel ima negdje za "izvući pppoe" na tim routerima ili koji je admin ulaz?

Karlo666 07.03.2023. 19:35

Jeli to možda Telemach usluga preko HT optike?
Ako nije đžaba krečiš jer Telemach na vlastitoj infrastrukturi nudi samo GPON HGU Nokia router plus Telemach ima posebne VLAN IDove tako da good luck finding it.
A koliko sam skužio Telemach ne koristi PPPoE za internet konekciju kad je njihova infrastruktura.
Ako je usluga preko HT optike i želiš doći do PPPoE user/pass zovi Telemach SZK za bridge / podatke ali vrlo vjerojatno ti ih neće dati kao što A1 prakticira.

9800pro 07.03.2023. 22:54

HT optika, ostao i HT ont.
Već sam poslao mail na szk, bumo vidjeli.

Karlo666 08.03.2023. 20:13

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3663894)
HT optika, ostao i HT ont.
Već sam poslao mail na szk, bumo vidjeli.

Onda sretno.A VLANove pokušaj naći Wiresharkom.
Pošto je Innbox V80 možda da pokušaš classic foru preko WebGUIa i mjenjanja polja passworda u text gdje se nalazi PPPoE dio.Ako se nevaram netko je na taj način sa A1 V80 Innboxom došao do PPPoE passworda kojeg A1 ni pod razno nije htio dat.

Marko :) 08.03.2023. 21:37

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3664115)
Onda sretno.A VLANove pokušaj naći Wiresharkom.
Pošto je Innbox V80 možda da pokušaš classic foru preko WebGUIa i mjenjanja polja passworda u text gdje se nalazi PPPoE dio.Ako se nevaram netko je na taj način sa A1 V80 Innboxom došao do PPPoE passworda kojeg A1 ni pod razno nije htio dat.

A1 da bridge mode za uslugu na HT infrastrukturi, ali ne da kada se usluga pruža preko njihove infrastrukture.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:12.