PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD Ryzen "ZEN+" (2000 CPU / 3000G APU series) Info thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=291506)

slack 12.10.2018. 01:35

Nakon dugo vremena prebacio sam se iz plavo (Intel) - zelenog (nVIDIA) u zeleno (AMD) - crveni (ATi/Radeon) tabor.

Ali imam problema vezano uz ponašanje Wraith Prism CPU ventilatora koji se dobije s procesorom, G.SKILL Ripjaws V, F4-3200C16D-16GVKB memorija koja ne ide dalje od 3133 naspram tvornički deklariranih 3200 u sklopu XMP-a je posebna priča.

Dakle, CPU je 2700X, ploča Asus TUF B350-M, zadnji UEFI 4032. Prilikom paljenja računala, očekivano, ventilatori se zahuktaju kao da se radi o serveru, međutim kada uđem u UEFI i podesim ventilatore na silent profil, očekujem da prilikom sljedećeg paljenja ili resetiranja/restartanja računala, ne samo da ventilatori rade nečujno nakon par sekundi ili ulaska u UEFI kao što mi radi na konfiguracijama s Intel procesorom, nego da i prilikom ulaska u Windows 10 sve radi najtiše koliko je moguće s obzirom na silent profil koji sam aktivirao u UEFI-u, a ne da mi svako malo CPU ventilator ima neobjašnjive oscilacije (gledajući u task manager CPU je gotovo u idle mode-u, ne prelazi par posto utilizacije, također ni temperatura nije kritična niti prelazi 60 stupnjeva), to jest spike-ove i to prilikom surfanja i općenito nezahtjevnog rada na računalu

Tako da sam primoran imati instaliran Asusov AI Suite 3 utility koji donekle radi svoj posao kontrole vrtnje ventilatora inače bih bacio procesor sa hladnjakom i ploču kroz prozor jer bez njega se ventilatori vrte kao da se radi nešto zahtjevno, razina buke između standard i turbo moda, budući da UEFI postavke kod ASUS-a zvane Fan Xpert2 vezane uz kontrolu vrtnje ventilatora kao da ne postoje i ničemu ne služe jer ih operativan sustav bilo Windows ili GNU/Linux ne detektira.

vxy 12.10.2018. 09:04

Meni je identična situacija s 1800x, Asus Strix x470 i vodenim hlađenjem. BIOS je beskoristan za bilo kakvu kontrolu vrtnje ventilatora.

slack 12.10.2018. 13:23

Citiraj:

Autor vxy (Post 3237904)
Meni je identična situacija s 1800x, Asus Strix x470 i vodenim hlađenjem. BIOS je beskoristan za bilo kakvu kontrolu vrtnje ventilatora.

Čija je krivnja i propust, AMD-a ili proizvođača ploča u ovom slučaju Asusa? Možda je problem sa senzorima na ploči, jer ovaj problem mi se pojavio kada sam kompjuter prebacio u hladniju prostoriju odnosno kada je malo zahladilo vrijeme, kao da niska temperatura zbunjuje senzore i softver da namjeste optimalnu vrtnju svih ventilatora i poštuju zadane profile.

Najveći problem je što se ne poštuje zadani profil namješten u UEFI-u pa sam primoran instalirati naknadno softver za OS koji kontrolira ventilatore.

Da sam znao za ovo, možda bih prije uzeo Intel 8700K usprkos manjem broju jezgri, međutim prevagnulo je više jezgri, niža cijena to jest omjer uloženo-dobiveno i neki subjektivni razlozi, tek kasnije sam otkrio da AMD nema ekvivalent Intelovom HAXM-u na Windowsima ako to nekome nešto znači.

Pomoćni ventilatori, zadnji se ponekad čak nije vrtio (prednji je skriven pa nisam mogao vidjeti kako radi niti mi se dalo provjeravati) ali kada sam ponovo pokrenuo Fan Tuning, utility pokazuje da je najmanja moguća vrtnja 423 rpm, kod CPU-a je 0 čega se sjećam još od Socketa 939 kada mi se kod niske temperature CPU ventilator gasio.

Svi ventilatori su PWM, Smart Mode uključen, pomoćni su Scythe Kaze Flex.

Kada stavim RPM Fixed Mode na 500 rpm, onda mi CPU ventilator uz čujni klik trokira, najgore što Fixed Mode nema fino ugađanje nego samo odabir najniže a najviša brzina koja para uši je fiksna i aktivira se ako temperatura prelazi 75 stupnjeva.

Captain's Log, Supplemental.

Situacija je nešto bolja kada sam za pomoćne ventilatore odabrao referencu Motherboard umjesto CPU pa ventilatori nisu sinkronizirani sa CPU ventilatorom što je uzrokovalo iritantne zvukove naglih promjena vrtnje ventilatora, međutim CPU ventilator i dalje povremeno ispušta iritantne pulsirajuće visoke zvukove prilikom naglih skokova u vrtnji. To sam nekako uspio ublažiti opcijom Fan smoothing up/down time.

Ostaje gorak okus u ustima nakon svega jer dugo vremena o ovakvim stvarima nisam trebao razmišljati.

Možda bih trebao ispljunuti nekih 300 kuna za bolji hladnjak okomite orijentacije, jer ovaj ionako svojim vodoravnim položajem grije (možda donekle hladi VRM) okolne komponente, posebice gornju plohu grafičke.

Brko 12.10.2018. 14:57

Asus je usro. Imaš na OCN salve rejđa i monologa, pogotovo lljudi sa vodenjačama i sa više fanova.
Osobno nemam problema ali ja imam samo jedan CPU fan pa je OK. Ali mnogi na istoj ploči imaju pizdarije.

Do sada BIOSima su nešto uspjeli malo fixat ali ne svima. Neki vele da im je pomoglo, neki da je isto kao prije.

Sent from Usreo Mobara

Old.machine 13.10.2018. 13:54

Ne znam za Asusove B450 ali x470 strix i CH7 trenutno imaju problem da ako je otvoren neki program za hardware monitoring da će se nakon nekog vremena ventilatori zakucati na 100%.

slack 13.10.2018. 18:34

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3238000)
Asus je usro. Imaš na OCN salve rejđa i monologa, pogotovo lljudi sa vodenjačama i sa više fanova.
Osobno nemam problema ali ja imam samo jedan CPU fan pa je OK. Ali mnogi na istoj ploči imaju pizdarije.

Do sada BIOSima su nešto uspjeli malo fixat ali ne svima. Neki vele da im je pomoglo, neki da je isto kao prije.

Sent from Usreo Mobara

https://www.youtube.com/watch?v=disHObU84qo

Od svega mogućeg, oni usrali vlastiti Fan Xpert 2 u UEFI-u koji u sadašnjem stanju ničemu ne služi pa sam primoran koristiti njihov AI Suite 3. Sva sreća da tako nešto postoji inače bih poludio od buke ventilatora.

Tako mi i treba kada sam kupio ploču koja je bila tek izbačena na tržište ali ne bih mogao pomisliti da bih kupnjom Asusa i to TUF modela, mada spada u niži rang TUF ploča, mogao imati takvih problema.

Isto tako sam se nedovoljno dobro informirao o DDR4 modulima pa G.Skill Ripjaws V ne mogu upogoniti na 3200 kako je predviđeno nego najviše na 3133.

Asus preferiram posebice radi dobro odrađenog UEFI UI-a, slično kao nekadašnji Intelov Visual BIOS UEFI dok mi se smuči kada vidim msi-ev UEFI s onim glomaznim gumbima s lijeve strane kao da je namijenjeno za korisnike touchscreena, dobro da nisu pola ekrana zauzeli, valjda netko ima nostalgiju za ClickBIOS-om. Nije da provodim cijeli dan buljenjem u UEFI, ali svejedno, očekujem dorađenost u sučelju.

Na stranici od ploče jedino što piše da su zadnjim BIOS-om poboljšali system compatibility što god to značilo.

Citiraj:

Autor Old.machine (Post 3238177)
Ne znam za Asusove B450 ali x470 strix i CH7 trenutno imaju problem da ako je otvoren neki program za hardware monitoring da će se nakon nekog vremena ventilatori zakucati na 100%.

Nevjerojatno, Strix i ROG modeli koji su Asusov high-end za ploče i paprene cijene imaju probleme. Imamo novog Intela za ploče.

Izgleda da su neki u pravu kada govore da je AMD zadnja rupa na svirali za Asus i da više pozornosti pridaju Intelovoj gami proizvoda.

Inače sam vrlo zadovoljan Strix grafičkom u drugom kompjuteru.

axo 13.10.2018. 19:39

Citiraj:

Autor slack (Post 3238217)

Od svega mogućeg, oni usrali vlastiti Fan Xpert 2 u UEFI-u koji u sadašnjem stanju ničemu ne služi pa sam primoran koristiti njihov AI Suite 3..

Kak ti radi ai suite? Meni prilikom instalacije izbacuje error i ne mogu ga pokrent tj u install menu pokazuje samo onaj intelligent proc 5 bez ai suite... Rog b350 f

Pupo 13.10.2018. 21:34

Dal ima koji proc bolju grafu od 2400G? Nebitno amd/intel, il je to to.

Citiraj:

Autor slack (Post 3238217)

Isto tako sam se nedovoljno dobro informirao o DDR4 modulima pa G.Skill Ripjaws V ne mogu upogoniti na 3200 kako je predviđeno nego najviše na 3133.

.

Da, tih 67mhz koji zapravo ni nisu 67mhz su baš gamechanger :D

scarzz 13.10.2018. 22:02

To je to.
Edit:Ako pricamo za Desktop da, to je to :)

BladeRy 14.10.2018. 09:32

Uh, sjetim se svog ragea kad sam kolegi sastavljao 6600k i isus maximus il neki qrac, rekao bug da je ta najskuplja ploca najbolja i ovaj odma ode kupit.

Pakovanje ok, featuri ok, bios izgleda prekrasno. Doslo mi je da sve razbijem. Kuciste ima 3 intakea, 1 outtake + 240mm vodeno. Ukratko, ben im bios da im jebem. Ventovi su divljali, odem u bios stavit krivulje, cim taknem krivulju koja je od 0 do 100 pod 45° odma sve odleti na 100% i graf je lockoutan. Ne radi ni mis ni tastatura na njemu, restart ponovo probaj ista stvar, probam u win to napravit al software ko software ocajan.

Na kraju kupio one vent convertera sa 12 na 7v, stavio to i vise nije na nosacu aviona. Ja bi sve to reklamirao i vratio al kolegi se neda, well, neka uziva onda. Al da do danas nisu popravili ta sranja to mi je uzas.

slack 14.10.2018. 12:41

Citiraj:

Autor axo (Post 3238237)
Kak ti radi ai suite? Meni prilikom instalacije izbacuje error i ne mogu ga pokrent tj u install menu pokazuje samo onaj intelligent proc 5 bez ai suite... Rog b350 f

Valjda si instalirao ako ne sa CD-a koji ti je došao uz ploču, zadnju verziju dostupnu na Asusovoj stranici za tvoju ploču?

Radi odlično, rijetko zašteka, jedino je iritantno što nije napravljen kao standardni Windows program, tako da ga ne mogu minimizirati u taskbar ili dobiti preko Alt-Taba, nego moram kliknuti na sličicu u trayu taskbara ako je pokrenut, ili preko Starta ili preko shortcuta na desktopu jer ga svi drugi prozori prekrivaju pa je opcija ili minimiziranje svih prozora klikom na minimize dok se ne pojavi AI Suite na desktopu ili prije spomenute opcije jer show desktop u potpunosti sakrije AI Suite s desktopa uz ostale prozore, ali oni su dostupni u taskbaru za razliku od AI Suite-a.

Sve više-manje radi u programu, od kontrole vrtnje ventilatora do promjene boja LED-ica na hladnjaku. Ostale opcije ne koristim, nekakav cleaner, power saving opcije koje su redudantne s onima na Windowsu, OC opcije (za to postoji AMD Ryzen Master mada može poslužiti i ono u AI Suite-u koje je zapravo ono što imaš u UEFI-u), EZ Update ne radi, mora se ručno unijeti BIOS file za flashiranje.

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3238265)
Dal ima koji proc bolju grafu od 2400G? Nebitno amd/intel, il je to to.

Da, tih 67mhz koji zapravo ni nisu 67mhz su baš gamechanger :D

Zasad koliko mi je poznato AMD procesori bilo slabiji ili jači modeli imaju jače GPU-ove integrirane u CPU od Intela, negdje je bila vijest da Intel razmatra stavljanje AMD GPU-ova u svoje procesore, uz drugu gdje se Intel ponovo misli ubaciti u proizvodnju GPU-ova konkurentnih nVIDIJI i AMD-u

Pa dobro, nije da OC-am jer imam 2700X ili ganjam brzine ili da mi treba radi benchmarka (ajde, možda za benchmark bih ga malo kloknuo ali i to je upitno), ali ako piše da modul podržava XMP as advertised onda očekujem da mi radi pri toj brzini jer sam upravo radi toga odabrao njihove module, naravno i zbog povoljne cijene a ne nekog drugog proizvođača kao što sam trebao.
Bolje da sam dao par stotinjak kuna više i uzeo neki Corsair sa kojim nikada nisam imao problema i obvezno provjerio da moduli koje kupujem imaju Samsung umjesto Hynix čipova.

Probao sam dizanjem voltaže, ručnim unošenjem predviđenih timinga za navedenu brzinu, unošenjem opuštenijih timinga, ali ne pomaže.
Mogu podići Windowse i raditi neko vrijeme, međutim dolazi do random BSOD-a koji krivnu prebacuju na grafičku, drivere i ostalo. Neke memorijski i u svakom slučaju zatjevnije igre se ruše na desktop itd.

Za provjeru ispravnosti RAM-a preporučam MemTestDeluxe HCI Designa, može i free verzija jer sam upravo tim programom uspio detektirati errore na modulima, dok mi drugi programi, primjerice MemTest86 nije detektirao problem.

Tajl3r 14.10.2018. 13:30

Ma daj ko korsti te ai suite za ventove bzvz,koristim scythe kaze fan controller ima jedno 10 g. natakano 8 ventilatora na njega preporuka.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

lobo64 14.10.2018. 15:12

Hynix stonoge (npr. GSkill Aegis 3000) rade sve bez beda, jedino kaj voltaža mora biti min. 1.35V, prašim na 1.4V, sa dropom 1.376V.
3 GHz postignuta bez xmpa, ručno samo voltaža dignuta, latencije sve ostavljene na auto. Možda bi se dalo i ocat, neda mi se zajebavat...
Otkako su te postavke, prestali svi bsodovi i slična sranja, mema pod opterećenjem(prime) nakon dva sata na 40 gradi.
Sve radi super.
Vidi kantu pod moj komp.

No, vratimo se Ausšus regulaciji ventova u biosu i softveru za Win (AI Šuster ili kako se već zove); još od davnina (P5Q serija) se zna da SpeedFan (definitivno referenca) ili slični programi na Asusu jednostavno ne rade kako treba, da ne govorim o blesiranju prilikom očitavanja rpma na pojedinim modelima ventova (neki Arctic, BeQuiet itd.), odnosno popizditisa sa skačučim brojevima okretaja iz nepoznatih razloga. Očito Asus još nije u biosu(pa ni win softveru) implementirao postavke za ventove koji imaju 4+ faze na motorima.
Koliko sam informiran, Asus koristi iste kontrolere za termal monitoring kao i ostali proizvođači(u 95% modela Nuvoton), no tu su i "famozni" AI čipovi od Asusa. Dali oni sabotiraju gore navedeno ili su usrali sa programiranjem softvera, ki bi ga znal.
Nije tragedija (ili je, za korisnike koji su uložili novac u Asus opremu), no siguran sam da su i ono svjesni problema, pa zašto im treba toliko vremena da to skrpaju?

Eladio 14.10.2018. 15:49

Imam gomilu ventova, i gigabytice (i prosla i sadasnja) imaju mogucnost svaki posebno kontrolirati, i to sve radi odlicno..
Imaju gomilu preseta u biosu, ali ja sam ih podesio manualno. restart i to je to :)

Brko 14.10.2018. 16:14

Dečki, odlazite predaleko. Imate temu o AMD matičnim pločama. Ovo više nema.veze sa Ryzenima druge generacije. Molim da se preselite u adekvatan thread.

Sent from Usreo Mobara

slack 14.10.2018. 18:17

Reply na komentare sam stavio na temu o AMD pločama:

http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=2696

sti 15.10.2018. 22:00

Izašao "službeni" Ryzen DRAM calculator, ako želite pogurati RAM iznad deklariranog.

https://www.techpowerup.com/download...am-calculator/

Već je netko linkao postupak, no evo još jednom:

https://www.overclock.net/forum/26418986-post2323.html

Sam Fischer 18.10.2018. 16:28

Bok ekipa.

Može mali savjet oko rama? Matičnu sam uzeo, MSI B450 Tomahawk, idući je ram.
Zvoni mi u glavi da trebam tražiti Samsung B-die.
Zapikirao sam ovo:

https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...00mhz-c15.html

ili ovo:

https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...is&results=275

Da bi na kraju na ovoj redditovoj listi vidio da su to Hynix M-Die čipovi?

I sad me to zbunilo :D

Kako dalje, koji je best buy 2x8Gb ryzen 3000Mhz kit? :)

lobo64 18.10.2018. 16:42

Dakle,Aegis je todziher Hinyx(imam ga doma). 3000 na C16 sa 1,375 bez XMPa.
Ako ti je Corsair C15 vrijedan nadoplate, go for it.
Sami B-die u 16 Giga konfi sa C15 ili manjim računaj brat bratu još 100 € nadoplate.
Dali vrijedi? Meni osobno ne, nekome sigurno da.

Manuel Calavera 18.10.2018. 16:47

Najbolji i best buy nije nužno isto.

Najjeftiniji B-die 16gb ram i dalje ide od 1950kn, dok je ostali ram dosta pojeftinio - 3000mhz cl16 imaš po 1150kn (g skill ageis), koji bi radio na toj mbo na deklariranoj brzini (prema par likova ovdje). Ima još par kitova koji nisu puno skuplji. Corsair venegeance lpx 3000mhz cl15 i sl. Tako da odluči što želiš

Smartic 18.10.2018. 19:12

B-Die kod Corsaira su Dominator serija s 3000/15-15-15-3x, i tu i tamo neki G.Skill sa sličnim specovima. Mada s Ryzen+ je lakše ove druge čipove natjerati na 3200MHz nego Gen1.

Pogledao malo detaljnije i... ništa do 1600kn nije B-Die tako da :D

Ima Ripjaws V 3000MHz 15-15-15-36 koji bi trebali biti najbolji Hynix čipovi(za malo iznad 1200kn, crveni recimo). Dalje ti se ne isplati gledati IMO.

maXonja 18.10.2018. 22:37

Jesi siguran? Što nisu B-Die meme 3200MHz CL15 i 3000MHz CL14?

Smartic 18.10.2018. 22:49

Uglavnom da, samo što Corsair konfigurira sve i svašta pod B-Die :D

Mislim da im je najgori B-Die 3000/15-16-16-36, nekakav Dominator Platinum kit.

Brko 19.10.2018. 08:34

Corsair ni sam ne zna šta meće u svoje kekse. Postoje zapisi da isti model tj isti SKU ima 2-3 različite vrste ICova.
Mislim svi imaju, ali kod G.Skilla se zna gdje je B-Die a gdje nije. A ti Dominatori imaju XMP koje postiže i Hynix pa pitaj boga kaj budeš dobio.

Sent from Usreo Mobara

piydek 19.10.2018. 11:20

Ja sa G. Skill flare X 3200 praktički od drugog BIOSa koji je izašao sa moju ploču nemam beda sa 3200mhz i 14-14-14-34 na defaultnom profilu. Nije najjeftinija memorija, ali radi bez peripetija.

nub 19.10.2018. 12:02

Flare X je baš specifično napravljen za ryzen tak da mora radit :)

virty 19.10.2018. 12:58

Meni Kingston HyperX Predator 16GB 3000MHz DDR4 Kit 2x8 radi uredno. Mislim da su hynix chipovi na ramu.

Poslano sa mog Samsung Note 8

Brko 19.10.2018. 13:00

Ma Hynix je i majka za Micron i Elpidu.

Sent from Usreo Mobara

lobo64 19.10.2018. 18:00

Najbolje(i najskuplje) za Ryzen je flareX 3200 i TridentZ od GSkilla. Za njih se barem sigurno zna da su Sami B-Die.
Brkati tjera svoju na 3400 sa C14, ali za to trebaš i doobru ploču, znanje i puno puno strpljenja sa latencijama.
IMHO, best buy je AEGIS 3000. Bmk kaj nema arđibi niti fensi kulere. I sigurno radi na svakom Ryzenu.

nino 19.10.2018. 18:49

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 3240352)
I sigurno radi na svakom Ryzenu.

Potvrđeno najprodavaniji ram uz Ryzene. :)

Manuel Calavera 19.10.2018. 19:23

Općenito bi trebao biti najprodavaniji ram jer je best buy i najjeftiniji, a to dvoje ne mora uvijek ići skupa

Inače brijem da sam i sam dosta kumovao tim kombinacijama po internetima

The Exiled 19.10.2018. 19:33

Neću ništ reći...
https://i.postimg.cc/bJtJvGTT/Corsair-LPX.png
:kafa::D

nino 19.10.2018. 19:41

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3240396)
Neću ništ reći...

:kafa::D

Niti ja. :D

Citiraj:

New order:#6666

Manuel Calavera 19.10.2018. 19:54

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3240396)

Jel ti ili tko drugi imate taj 2400mhz CL14 ram, a da se može nasvirati visoko na CL16 recimo? To je isto zanimljivo rješenje, ako je tako. No opet imaš odmah i 3000mhz CL16 jeftino out of the box.

Smartic 19.10.2018. 20:02

To bi trebalo biti otprilike isto ko 2666/CL16, tak da bi moglo ići na 2933/3000. AKo ne idu, onda se pozabaviti latencijama :p

The Exiled 19.10.2018. 20:09

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3240412)
Jel ti ili tko drugi imate taj 2400mhz CL14 ram, a da se može nasvirati visoko na CL16 recimo? To je isto zanimljivo rješenje, ako je tako. No opet imaš odmah i 3000mhz CL16 jeftino out of the box.

Iskreno, nemam pojma. Nisam ni probal podizati takt, izuzev uključivanja XMP/D.O.C.P. profila. Ovo je prvi put u malo više od godinu dana nakon kupnje prvog 2x8GB kompleta, a da je cijena ista, odnosno malo niža. Obzirom da sam se prvi put zaje*** (spoiler) nije mi se više dalo čekati da dođe u stvarno normalan cjenovni rang. Oba kompleta su identična, a ono kaj je meni jedino bitno u cijeloj priči - platforma (QVL) podržava 4x8GB DDR4-2400 u ovom izdanju.
Citiraj:

Orginalni plan je (između ostalog) bila nadogradnja sa 16GB DDR3-1333 na 32GB DDR4-2400, ali zahvaljujući nemilosrdnim cijenama memorijskih čipova, dodatnih 16GB će pričekati neka malo bolja vremena.

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3130963)
Nadam se da nitko neće zamjeriti, ako u Ryzen info temi napišem koju riječ o svakodnevnom korištenju Ryzen platforme sa stajališta prosječnog korisnika. OC i gaming mi nisu bliski, tako da po tom pitanju stvarno nemam potrebu ganjati visoke taktove za što više sličica u sekundi. To je ujedno i razlog zbog kojeg me dojučerašnja Intel Core i3-4130 + ASRock Z87 Extreme 4 + 16GB DDR3-1333 konfiguracija, vjerno služila od kraja 2013. Nažalost, sama LGA-1150 platforma ne nudi neku cjenovno prihvatljivu nadogradnju, pa je nakon četiri godine, Ryzen došao kao naručen. Orginalni plan je (između ostalog) bila nadogradnja sa 16GB DDR3-1333 na 32GB DDR4-2400, ali zahvaljujući nemilosrdnim cijenama memorijskih čipova, dodatnih 16GB će pričekati neka malo bolja vremena. Izuzev toga, prelazak s Core i3-4130 (2C/4T) na Ryzen 5 1600 (6C/12T) i HD Graphics 4400 iGPU na GeForce GTX 1050 Ti, je sasvim očekivano bolji u svakom pogledu.

Dok HD Graphics 4400 iGPU muku muči s 4K HEVC, GTX 1050 Ti isti materijal (ko bi rekel:)) vrti bez ikakvih problema - zastajkivanja, trzanja i ostalih popratnih veselja. Istinabog, neka GT 1030/obična GTX 1050 bi bila i više nego dostatna za moje potrebe, ali više mi se nije dalo načekavati da neka od tih kartica bude dostupna po koliko-toliko normalnoj cijeni. Ne znam što je gore, situacija s memorijom ili grafičkim karticama. Što se operativnog sustava tiče, Windows 10 Pro je kloniran s Intel mašine, dok je Fedora 27 Workstation friško instalirana, a oba OS-a su bez nekih većih problema, prepoznala sav novi hardver. Doduše s klonirane mašine je prilikom prvog pokretanja trebalo deinstalirati sve vezano uz Intel, ali osim toga, nije bilo zajebancije s instalacijom novih AMD-nVidia drivera.
https://s7.postimg.cc/kfqa05alj/AMD_Ryzen_5_1600_01.png https://s7.postimg.cc/bkpfpiymv/AMD_Ryzen_5_1600_02.png https://s7.postimg.cc/gjcy4350n/Fedo...station_01.png https://s7.postimg.cc/5wj4yorqf/Fedo...station_02.png https://s7.postimg.cc/4hhk9yb7r/Fedo...station_03.png
Fedora 27 Workstation je odmah prepoznala sav hardver, ali dnf update && upgrade je obavezan. Kernel 4.13 nažalost nema mogućnost ispravnog očitavanja temperatura na Ryzen platformi, tako da su ti podaci izostali. Nadolazeći kernel 4.15 će i tome doskočiti. Open-source nouveau driver za nVidia grafičke kartice radi OK, ali nema mogućnost hardverske akceleracije, tako da u tom slučaju morate posegnuti za proprietary (1 - 2) driverima. Druge popularne Linux distribucije nemaju toliko kompliciranu instalaciju, a i kad sam napokon uspjel sve podesiti - miš je otkazal poslušnost. Deinstalacija i vraćanje na open-source nouveau i miš je ponovno proradil. Nisam gubil previše vremena na tko i zbog čega ne da mišu mira.:) Obzirom da mi OC i gaming nisu bliski, "testiranje stabilnosti" je provjereno pomoću korištenja običnih (u usporedbi s OCCT, Prime95, IBT, RealBench, itd.) aplikacija. Iskoristil sam Fedora 27 Workstation VM, VLC koji vrti 1080p H.264 + MPC-HC koji vrti 4K HEVC Big Buck Bunny materijal, zadnje verzije Vivaldi, Firefox i Pale Moon preglednika (svaki u procesu otvaranja 30 tabova) i nekolicinu popratnih aplikacija. Ništa posebno zahtjevno, ali meni dovoljno za manifestaciju potencijalnih problema.
https://s7.postimg.cc/7bkpndiiv/HWi_NFO_01.png https://s7.postimg.cc/4u8yg3j6v/HWi_NFO_02.png https://s7.postimg.cc/j0opbeu2v/HWi_NFO_03.png https://s7.postimg.cc/7cungd4sn/Fedo...station_04.png https://s7.postimg.cc/d6dw8q0g7/DPC_Latency_Checker.png https://s7.postimg.cc/me64pff87/DXVA_Checker.png
https://s14.postimg.cc/gwztn4vq9/7z_Bench_MARK.png
https://s18.postimg.cc/i4rl22y61/Win...0_setup_01.png
https://s18.postimg.cc/62w77y4d5/Win...0_setup_02.png
Code:

Motherboard: ASUSTeK COMPUTER INC. ROG STRIX B350-F GAMING (BIOS version: 1001)
Processor: AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor 12 logical CPUs
Available memory (MB): 16320
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe GPP Bridge                PCI bridge        1022:1453 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe GPP Bridge                PCI bridge        1022:1453 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric Device 18h Function 6                Host bridge        1022:1466 0000:0000
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Root Complex                Host bridge        1022:1450 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]                        PCI bridge        1022:43B2 1B21:0201
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe Dummy Host Bridge                Host bridge        1022:1452 0000:0000
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe Dummy Host Bridge                Host bridge        1022:1452 0000:0000
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Internal PCIe GPP Bridge 0 to Bus B                PCI bridge        1022:1454 1022:1454
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Internal PCIe GPP Bridge 0 to Bus B                PCI bridge        1022:1454 1022:1454
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 3                Host bridge        1022:1463 0000:0000
Non-Essential Instrumentation        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]                                1022:145A 1022:145A
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        FCH LPC Bridge                ISA bridge        1022:790E 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 0                Host bridge        1022:1460 0000:0000
Non-Essential Instrumentation        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]                                1022:1455 1022:1455
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        300 Series Chipset PCIe Port                PCI bridge        1022:43B4 1B21:3306
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        300 Series Chipset PCIe Port                PCI bridge        1022:43B4 1B21:3306
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 5                Host bridge        1022:1465 0000:0000
Mass storage controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        FCH SATA Controller [AHCI mode]                SATA controller        1022:7901 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 2                Host bridge        1022:1462 0000:0000
Multimedia controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller                Audio device        1022:1457 1043:8723
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 7                Host bridge        1022:1467 0000:0000
Mass storage controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        300 Series Chipset SATA Controller                SATA controller        1022:43B7 1B21:1062
Encryption controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Platform Security Processor                Encryption controller        1022:1456 1022:1456
Serial bus controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        300 Series Chipset USB 3.1 xHCI Controller                USB controller        1022:43BB 1B21:1142
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 4                Host bridge        1022:1464 0000:0000
Serial bus controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        FCH SMBus Controller                SMBus        1022:790B 1043:8747
Display controller        NVIDIA Corporation        GP107 [GeForce GTX 1050 Ti]                VGA compatible controller        10DE:1C82 3842:6251
Serial bus controller        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) USB 3.0 Host Controller                USB controller        1022:145C 1043:8747
Bridge        Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]        Family 17h (Models 00h-0fh) Data Fabric: Device 18h; Function 1                Host bridge        1022:1461 0000:0000
Multimedia controller        NVIDIA Corporation        GP107GL High Definition Audio Controller                Audio device        10DE:0FB9 3842:6251

Za razliku od ASRock Z87 Extreme 4 ploče, ASUS ROG Strix B350-F Gaming nema dual-BIOS, on-board debug LED, power, reset i clear CMOS tipke. Daleko to toga da mi je super bitno, ali bilo koja imalo opremljena ploča (pogotovo u 2017.) bi IMHO takve stvari trebala imati po defaultu. Makar kad bolje pogledam, dobar dio novijih (1 - 2) ploča ne dolazi sa svime u kompletu, uz jasno nekolicinu mainstream i high-end izuzetaka. Samim time, Strix B350-F Gaming ne nudi mogućnost ručnog podešavanja CPU Core napona, tj. nudi se Auto i Offset, koji pak ima + i - opciju i to je to. U mojem slučaju za Offset je postavljen -, CPU Core LLC na Regular, dok su EPU i Global C-State Control uključeni. Podaci u HWiNFO su zabilježeni tokom "testiranja s običnim aplikacijama". Ne sumnjam da bi OCCT, Prime95, IBT, RealBench i društvo, cjelokupnu situaciju digli koji nivo više, ali ne zamaram se s tim, jer mi na kraju dana ništa ne znači super stabilan npr. OCCT, ako se cijela stvar sruši prilikom pokretanja primjera radi MPC-HC + HEVC + madVR kombinacije.

Sam Fischer 19.10.2018. 23:10

Taman sam mislio da je odabir pao na Aegis, ali imam priliku uzeti povoljnije ovo:

https://www.gskill.com/en/product/f4-3000c15d-16gtzb

Eh sad, nema ga na support listi od ploče, MSI B450 Mortar.

Ja vjerujem da bi to trebalo radit? Hvala :)

Brko 19.10.2018. 23:19

A to ti je skoro pa isti RAM kao i Aegis :)

Sent from Usreo Mobara

Sam Fischer 19.10.2018. 23:23

Onda ako je skoro isti, onda bi skoro trebao i raditi? Malo mi je sranje jer ne mogu probati, samo ploču imam trenutno :D

Brko 19.10.2018. 23:29

Sad ću napisati opet nešto po 101.put :D

Dakle, svaki procesor ima isti ali malo drugačije izbirljiv IMC. RAMi imaju ponekad isti model ICa ali drugu reviziju. Dogodi se nekad da se tako posere da RAM ne može preko 2400 ili baca BSODove... nije često, recimo da je na nekom velikom uzorku ovdje i OCN jedno 5% šanse. Malo je ali si u kurcu kad pogodi tebe.

Zato velim da je jedino B-Die 100% siguran. Sve ostalo može i ne mora raditi. Ono što je bitno je Hynix čipovlje u G.Skillu. oni su konstantni. Kingston, Corsair ili nedajboze Patriot trpaju sve i sva unutra. Hynix je OK, ali Micron i Elpida su užas za Ryzen IMC.

Tako da, nemaj straha. Aegis ili ovaj navedeni bude radio na 2933MHz, samo mu daj 1.4V u BIOSu ;)

Sent from Usreo Mobara

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:29.