![]() |
Neki dan je situacija s WiFi-em kulminirala do te mjere da se dio laptopa nikako nije mogao spojiti, samo su izbacivali cannot connect, bez ikakvog error loga. Otvorim winbox, prvo stable pa zadnju beta verziju, nijedan ne vidi AP, ne znam zašto, morao sam ručno tipkati MAC adresu kako bih upao unutra. Redom sam isključivao WPA3, zatim jedan pa drugi band, skroz isključio enkripciju, updateao WiFi drivere i ništa. Na kraju sam kroz terminal sve resetirao i po njihovom guideu ponovno postavio i zasad radi.
Code:
reset wifi1 |
mene više to sranje od wifija iritira.
samo na jednom, glavnom, mobitelu. ac2 - imam 4 interfejsa (2 fizička pa po 1 virtualni na svakom fizičkom). mobitel ne uspijeva dobiti IP, a ako stavim fiksnu ip na mobu, javi connected with no internet. istovremeno, ne mogu pristupiti niti jednom uređaju u mreži preko wifija niti glavnom routeru, ali preko winbox app-a mogu viditi sve mikrotike u mreži i pristupiti im. i to se dešava sporadično. imam blizu routera smart sockete koji isto tako počnu blicat kad ostanu bez neta - i u to isto vrijeme blicaju. kompovi spojeni na taj ac2 kabelom se ponašaju normalno. mob, kojeg kad prebacim na 4. ssid (jedan od virtualnih) uredno radi dok na preostala 3 ne radi u tom periodu (na tom 4. ssid-u je podešen random mac na mobu). uredno dobije ip i sve radi. nitko doma nema tih problema, i niti jedan laptop nema tih problema. samo moj mob i smart socketi. spojim se laptopom na taj ac2 i GLEDAM kako se mob spoji i odspoji, i ne prolazi komunikacija. pa ti reci da je to normalno. mikrotik. uzeo sam i ax za test, užas, 5ghz stavlja skroz random frekvencije na šta nemaš nikakvog utjecaja, kao ni na output power, moraš se igrat s državama da ti dozvoli neki određeni frekv opseg sa određenom snagom. ja mu hoću dat 5600, on me stavi na 5660. zadam mu opseg 5560-5700, onda mi on stavi na 5560 eeec (dakle od 5500 na dalje) + 5775 koji je van tog opsega. tako da em ga ne kužim šta radi, em mu ne možeš zadati fiksno koji kanal hoćeš i kamo da stavi sve one silne eeee kanale, kao niti kamo da stavi secondary channel jer nezna ni on. sve u svemu, mikrotik laku noć. |
Da, tako je i kod mene bilo. Jedan dan sve radi normalno, drugi dan odjednom problem, a nitko 100% nije čačkao niti se ikakav update instalirao jer je sve pod mojom kontrolom. U Mikrotik logu također se spoji i odmah odspoji. Kad vidiš kolike antene ima, čovjek bi rekao da lovi signal iz Sarajeva, a na kraju domet isti kao sa B818 koji ima integrirane WiFi antene. :D:D Vidjet ću koliko dugo će sad raditi. Ako se ponovi, bubnem to gore u skriptu i neka se pokrene jednom tjedno.
|
Za Lan / routing / switch - ing igra, pogotovo ako treba nešto "šašavo".
Za WiFi odavno nisu, gomila problema. Vidi jeli se može dignuti OpenWRT na tom modelu ? Ako može, radit će ti WiFi stabilno. |
stvar sa openwrt-om je da gubiš neku fleksibilnost i gubiš superchannel.
za kućni ap nije toliko bitno. i da - jedno 2 godine sam na ac lite-ovima imao openwrt i wifi je radio potpuno normalno. u to vrijeme sam imao note 8 kojemu je trebalo par minuta da skuži 5ghz wifi kad bi došao doma s njim, kasnije ga je normalno držao. obzirom da mi se čini da se taj ac2 problem javlja samo na jednom mobu, i to mojem,a ja ne boravim kod staraca baš toliko - onda ajde. dok sam bio više kod njih, onda sam imao uboden neki tplink u AP modu i to je jednostavno radilo. PS - tih problema koje ima ac2 na ac lite-u nije bilo. bilo je drugih, ali ovo nikad. rekao bi da je neispravan - ali šta kad na tom 4. ssid-u radi normalno. nevjerojatno. sa ax-om su se ubili. nitko normalan više neće kupovati mikrotik wifi routere. šta se mene tiče mogu ih prestat proizvodit. načelno i jesu - ni l009 ni 5009 nema upotrebljivi wifi (na modelima koji ga uopće imaju - stavili su samo 2.4ghz). imaju onaj hap ax lite koji isto ima samo 2.4ghz radio. ax2 i ax3 imaju nikakav domet. mantbox ax su ubili sa power regulativom jer ima hardkodirano 15dBi slabiju snagu, a onda kad ga staviš na USA koji ima 17dbi eirp max - dobiješ uređaj koji baca van samo 2dBm umjesto 22. outdoor uređaj ima domet od 3 metra nakon toga. isto nonsense - ako na ax-u stavim 80mhz kanal, onda mi je output power limitiran na 17dBm, ako stavim na 160mhz kanal onda je na 22. nema veze ni s čim. tplink majka. :amen: |
@jp - na kojoj si verziji fw-a? I koje drivere koristis za wifi na ac2?
Ja sam na 7.15.3 i koristim stare drivere za wifi i s tim mi sve uredno radi. Na novijim driverima sam imao sranja jednom prilikom gdje mi se cijeli ruter zblesao. Kao radi, al ne radi. Vratio stare drivere i otad sve ok. |
driveri za wifi? misliš firmware?
|
Citiraj:
Wave2 i stari. Osobno mi nisu probleme radili ni jedan ni drugi. |
aha, paketi, tnx
nedavno sam uzeo hap ax2, nisam još koristio wifi, aktivni su mi AP-ovi na 6.x verziji edit: za arm64 arhitekturu pod all_packages ne postoji nikakav drugi driver osim wifiwave2 |
Citiraj:
Stari je "wireless", a novi je "wifi-qcom/ac" (ovisno koji ruter/karticu imas). |
Citiraj:
novi v7 - 7.12.1 ne koristim wave2. neda mi se s tim gnjavit. |
Onda ne kuzim sta te zeza. Jedino mozda neispravan uredaj.
Svasta sam spajao na kucni wifi, od ios-a, androida, na virtualni ssid, ovako, onako, al zbilja nisam imao problema, bar ne na tim starim driverima. Jedino sto mi pada na pamet je da mozda ne koristis vlan-ove? Ja ih ne koristim jer za po doma nemam potrebe. |
Wifi ostavi na b/gn..... default
Ja sam znao rezat g pa navise I tu se neki xiaomi šitevi bune Isto tako Dhcp server Dilay 2 sec moras imas.... u opcijama Authoritative afert 2s delay Mamlazi stavili default yes A opet, neki uređaji ne vole to |
Ima neko iskustva s outdoor antenama, najvise me zanima da li sector rade ok?
|
Mikrotik nema više sektore koliko znam...
Nema više ništa praktički. Koji te zanima? Naravno da rade. Pitanje je za šta ti trebaju I da li je to pravi izbor |
Imam dvije lokacije (800m i cca 2km) gdje bi stavio LGH XL 5AC, a jedino nemam antenu za link koji bi isla od mene.
Kut je cca 40 stupnjeva gledano s moje strane. |
Ne.
2 linka digni. Btw lhg xl? Za 2km? Zašto? Koji su zahtjevi za brzinu? |
50-100M
LHG sad vidim da su PtP. Inace i bila je zamisao da bude PtP, ali sada mi se mijenja lokacija i da point treba postati PtM. A nis.. Za sad idem s te dve povezat bar jednu lokaciju, a kasnije cu staviti jos jednu kod sebe zbog druge lokacije.. Samo sto nece biti LHG. |
ako imaš los, to šta tražiš ide sa 2 sxt-a.
najduži link mi je 7km preko šume, ide oko 150mbita sa dynama. idući je 4km i sa disc5 zakuca 100mbita. za tih tvojih 2km možeš stavit par lhg-ova čisto da budeš miran ali to će gurat max brzinu, to su 27dbi antene. za 800m će ti radit bilošta. tik ti nema tako velik izbor sektor antena, jedino šta imaju je mantbox ili sxt SA (90 st). običan sxt5 mislim da ima 45stupnjeva , dokupiš licencu i usmjeriš ga negdje "između" tako da oba klijenta hvataju rubove. ako radi loše, dokupiš još jednog i digneš dodatni link. |
Imao sam problem prosle godine s Unifi (od kojeg se sada moram maknuti jer postoje imovinski problemi i stecaj firme koja je vlasnik objekata. zato moram prebaciti dva objekta na mene) da mi nesto smetalo iz BIH u regularnom i zabranjenom spektru.
Zato su nabavljene LHG za novi uplink.. Dobro da nikada nije zazivilo zbog gore navedenog. Kad sam s Mikrotikom pokusavao osposobiti stalno se palilo upozorenje na mogucnost radara. Onda je bio problem s dronovima isto iz BIH.. Ometali su frekvencije. Sad nema problema s frekvencijama.. Skoro sve slobodno. Zato mi ostao neiskoristeni LHG. |
Wifi se usporio na mikrotiku, kada ubacim drugi uređaj Airport Express od Applea onda je brzina kakva treba biti.
Ništa, budem resetirao Mikrotika i postavio ponovo, možda sam nešto ja sprčka a možda i nisam. |
Jedan mali heads up za korisnike Mikrotik opreme.
Od verzije 7.17 downgrade po defaultu više neće biti moguć. Potrebno je kroz CLI postaviti Code:
system/device-mode/update mode=home Code:
What's new in 7.17beta2 (2024-Sep-27 10:07): Više detalja na: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Device-mode |
|
Pozdrav
Moze pomoć Imam Iskonom ADSL, Speedport-557435 preko kojeg imam pristup internetu i koristio bi ga bez Wifi mreže, samo LAN portove… Na njega bi spojio Mikrotik RBD53iG-5HacD2HnD, te njega koristio za ostale moje uređaje (Wifi i LAN uređaje) Kako mi je to najbolje konfigurirati? Sent from my iPhone using Tapatalk |
Znači AP + switch:
- sve odradiš kroz Winbox - reset na default i ako ti nudi "prazni" konfig - dalje gradiš pješke korak po korak - sve interface (eth1 - eth5, wlan0 i wlan1) u jedan bridge, eth1 je glavni - na taj bridge postavi IP adresu da ti bude u skladu sa Speedšrotom (naravno slobodna) - Gateway je IP od Speedšrota - Wlan - ove postaviš po želji - spojiš eth1 na Speedšrt To bi bila gola osnova, kasnije se može još po želji dodati: - da mu se datum / sat sinhronizira sa interneta - da radi DHCP Relay sa Speedšrota - ... Samo primjer za konfig Wlan - a > https://wiki.mikrotik.com/Manual:Mak...le_wireless_AP Imaš i Quick Set varijantu "Home AP Dual" koja će te provesti da postaviš šta treba, nakon toga je poželjno proći pješke i provjeriti šta je postavljeno i po potrebi korigirati. Obrati pažnju oko detalja za 5 Ghz WiFi zbog kompatibilnosti sa nekim klijentima. |
Sad ne znam u kojoj verziji 7 su dodali Wireguard
https://upload.haustor.eu/slike/2024...1117154234.png |
Citiraj:
Ovako ili sam nesto i previse naparavio? Wifi 5G sam ostavio iskljucen za sad https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d5dc6e35af.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...da9853e382.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dd9c44ca48.jpg Sent from my iPhone using Tapatalk |
imaš 2 opcije - koristit mikrotik kao switch, ili kao router.
ako kao switch, svi portovi i sve wlanovi idu u isti bridge i to je to. ako ćeš da ti mikrotik drži mrežu, onda opet 2 opcije - eth1 da je dhcp klijent (ip subnet na mikrotiku nesmije biti isti kao na isp modemu). imaš double nat tada ali te štiti firewall od isp modema, samo će ti bit malo kompliciranije otvarati portove jer moraš to radit na 2 uređaja. druga opcija je da je mikrotik glavni, da on diže pppoe konekciju. tad moraš zvat operatera da ti prebaci modem u bridge, da ti daju pppoe podatke, i moraš složit firewall na mikrotiku da ti ga ne probijaju s interneta (jer hoće). ps za ovakve stvari imaš u winboxu terminal i ukucaš naredbu export compact i to eksportira cijelu konfiguraciju. lakše je komentirat konfiguraciju tada. |
Citiraj:
Da li moj Mikrotik uređaj može biti glavni (ako je speedšrot u bridge modu) imati pppoe konekciju? Sent from my iPhone using Tapatalk |
Da, može.
|
Citiraj:
Evo iz Terminala # nov/17/2024 19:35:57 by RouterOS 6.49.12 # software id = VC9X-WB7V # # model = RBD53iG-5HacD2HnD # serial number = XXXXXXXXXXX /interface bridge add name=LAN-BIDGE add name=LAN-WIFI /interface wireless set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n disabled=no mode=ap-bridge \ ssid=HH71VM_AFE9_2.4G set [ find default-name=wlan2 ] ssid=MikroTik /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] name=ether1WAN set [ find default-name=ether2 ] name=ether2LAN /interface wireless security-profiles set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk mode=\ dynamic-keys supplicant-identity=MikroTik wpa-pre-shared-key=MISXXXXXX \ wpa2-pre-shared-key=MISXXXXXX /ip firewall layer7-protocol add name=character_block regexp="^.+(https://beta.character.ai/).*\$" /ip pool add name=dhcp_pool0 ranges=162.168.88.11-162.168.88.254 /ip dhcp-server add address-pool=dhcp_pool0 disabled=no interface=LAN-BIDGE lease-time=1d name=\ LAN-DHCP /interface bridge port add bridge=LAN-BIDGE interface=ether2LAN add bridge=LAN-BIDGE interface=ether3 add bridge=LAN-BIDGE interface=ether4 add bridge=LAN-BIDGE interface=ether5 add bridge=LAN-BIDGE interface=wlan1 /ip neighbor discovery-settings set discover-interface-list=!dynamic /interface detect-internet set detect-interface-list=all /interface wireless access-list add comment=Lenovo interface=wlan1 mac-address=14:5A:XX:YY:AA:BB add comment=Vaillant/eRelax interface=wlan1 mac-address=70:XX:YY:AA:BB add comment=Xiaomi/Rocky interface=wlan1 mac-address=50:EC:XX:YY:AA:BB add comment="Gara\C5\BEa" interface=wlan1 mac-address=1A:ED:XX:YY:AA:BB add comment=Vedrana interface=wlan1 mac-address=28:02:XX:YY:AA:BB add comment=Nikica interface=wlan1 mac-address=FC:31:XX:YY:AA:BB add comment=Nikol interface=wlan1 mac-address=12:EB:XX:YY:AA:BB add comment=Racunalo-djeca interface=wlan1 mac-address=6C:60:XX:YY:AA:BB add comment="Gara\C5\BEa" interface=wlan1 mac-address=24:62:XX:YY:AA:BB add comment=Mia interface=wlan1 mac-address=96:XX:YY:AA:BB add comment=Tablet interface=wlan1 mac-address=08:38XX:YY:AA:BB add comment=Ena interface=wlan1 mac-address=AC:1EXX:YY:AA:BB /ip address add address=162.168.88.1/24 interface=LAN-BIDGE network=162.168.88.0 add address=192.168.1.22/24 interface=ether1WAN network=192.168.1.0 /ip dhcp-server network add address=162.168.88.0/24 dns-server=8.8.8.8,8.8.4.4 gateway=162.168.88.1 /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat src-address-list="" /ip proxy set enabled=yes /ip proxy access add action=deny dst-host=https://beta.character.ai/ dst-port=80 src-address=\ 162.168.88.1 /ip route add distance=1 gateway=192.168.1.1 /system clock set time-zone-name=Europe/Zagreb /system ntp client set enabled=yes Sent from my iPhone using Tapatalk |
Kako ne koristim baš wifi na mikrotiku (ok, samo je mob bio prije sad je tu još skalamerija poput usisavača, pročišćivača zraka) tako loš?
Skužio sam da mi na Instagramu povlači sporije fotke. Onaj applov airexpress radi bolje od mikrotika. Može li se kako poboljšati mikrotikov wifi? Vidim da dosta ekipe se žali da je wifi poor, slow,... Nije valjda da ću morati kupiti a wifi drugi brand? Prije nekoliko mjeseci nisam toliko koristio wifi jer kad sam za kompom onda je spojen žicom, sad u zadnje vrijeme sam navečer na laptopu pa vidim kako se katastrofa. Sjetio se da mi frend donio Apple AirExpress i s njim je veza bolja. Sranje. |
Zasto mi se ovo događa, ne mogu provjerit update-e
ERROR: could not resolve dns name https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...db46ddcd13.jpg Sent from my iPhone using Tapatalk |
nisi podesio dns server na njemu, a mozda fali i default ruta.
|
Ne dobijaš puno ako ti je Mikrotik samo dodatni switch ili dodatni routing korak, ti uređaji koje ti telekom daje su uglavnom škovaca i ono što bi trebalo napraviti je da ih provider prebaci u bridge da služe samo kao modem (i VoIP i IPTV) i da onda sa Mikrotikom radiš podizanje PPPoE konekcije, DHCP, WiFi, NAT i sve ostalo za što ti je taj Hap ac3 puno bolja opcija od te telekomove konfekcije.
Ovako ti opet cijeli posao routanja i držanja PPPoE konekcije pada na tu kantu, a ne na puno sposobniji Hap ac3. |
Citiraj:
Nije mi problem postaviti njihov modem u bridge, samo ne znam kako onda to sve iskonfigurirati na Mikrotiku. Te na koji port onda ubost Mikrotika… Sent from my iPhone using Tapatalk |
Naći ćeš na netu primjera i detalja,
u principu na ether1 (WAN) postaviš PPPoE Dial-Up konekciju (PPPoE Client) + NAT / Routing prema Lan strani. Dok koristiš Internet Bridge mode preko ISP Routera ne moraš brinuti / postavljati Vlan jer će se o tome brinuti njihov Router. Spajanje je jednostavno, Tik ether1 (WAN) - ISP Router Lan1 ili još bolje Lan2. Za žuntu baš gola osnova konfiga > https://www.youtube.com/watch?v=2k6tFHDPUek Potraži kako dodatno zaštititi MikroTik Router iz vani / sa Interneta jer ih vole napadati .... |
Obavezno kreiraj novi user, ali izbjegavaj lozinke admin, administrator, user...
Admin na disable ili obrisi ga. |
Pozdrav ekipa! Imam jedan neobičan problem... naime sada imam bridge mode na na t-com routeru i moj mikrotik spojen na njega i ostvarena mi je pppoe client konekcija
Komp lokalno nije imao Internet pa sam gledao dalje Mikrotik Router normalno može pingat javne dns servere i resolvat imena itd. Postavio sam masquerade na izlaznom lan bridge-u pa probao i na sami PPPoE interface međutim lan ne može van na net Dalje sam glwdao i vidim da je pppoe klijent mom mikrotiku dodijelio sl. Javna adresa: 83.xxx.xxx.xxx Mreža: 192.168.99.1 Kakva je to magija???? Ima netko savjet kako ovo riješiti da normalno lan može izaći na Internet. Pppoe klijent ima add default route i imam da je dst 0.0.0.0/0 GW taj pppoe koji je sam postavio + što je sam postavio na 2. Mjesto kao gore da ako se ide na 192.168.99.1/32 da ide na taj gw pppoe NAT iz vana prema unutra normalno radi Hvala svima Sent from my SM-S938B using Tapatalk Sent from my SM-S938B using Tapatalk |
zalijepi cijelu konfu bez usera, pass i javne ip.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:53. |