PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

.Delboy 21.07.2011. 15:09

Citiraj:

Autor _saiko (Post 1944663)
Sto je "izmedju" ONTa i routera?

Mrezni kabel :D

Da, VLAN tagani promet, internet je na id 100, i onda je sx763 namjesten da na vlan 100 radi pppoe konekciju kao da je adsl.
Vec su neki radili sa mikrotik, samo maknes sx763 i namejstis vlan inteface u tik-u.

Nikky 21.07.2011. 15:09

"izmedju" ONTa i routera je mrežni kabel. Ne trebaju ti IP adrese, ONT je u Bridge modu za Internet i IpTv, za telefoniju nisam siguro. Router je taj koji i dalje diže PPPoE konekciju sa VLAN taganim prometom.
MikroTik router ćeš i dalje moći koristit, samo ćeš trebat malo doradit konfig. Baš sam nekidan naletio na primjer konfiga za RB750(G):
http://klseet.com/index.php?option=c...&id=5&Itemid=5
samo je razlika kod T-Kome je VLAN Tag za Internet = 100.

Eto .Delboy bio brži :D

@BojanZD
Tebi će svakako mjenjat / donit novi router.

zgmmax 21.07.2011. 15:19

Citiraj:

Autor BojanZD (Post 1944673)
Jel itko dobio kakvu obavijest od T-Coma o nekakvom prelasku na IMS-IP...??
Danas me u sadučiću dočekala ta obavijest, malo sam pronjuškao i sad, dal im dopustit da me prebace i ugase mi analogni telefon (kojeg btw. ne koristim) ili se prepustit pa se možda ogrebem za novi modem, jer kažu da neki modemi ne podržavaju navedenu tehnologiju,a ja imam D-Link 584T.
Hoću morat mjenjat modem?

Imas vise o tome ovdje ak vec nisi vidio

Za sada nema nikakve prednosti nad analognim tel. zapravo po meni ima jedan veliki nedostatak. nema struje nema telefona, al niti se ne sjecam kada sam zadnji puta zvao nekoga od doma sa tel :D

_saiko 21.07.2011. 15:20

Da je UTP izmedju nije ni bilo dvojbe lol :D
E to me zanimalo, hvala :)

Nikky 21.07.2011. 15:23

"Lako" za sami prelaz a di su niže cijene jer se zapravo radi o VoIp - u ?
Odgovor već znam unapred, neda im Hakom, yea right.

zgmmax 21.07.2011. 15:25

ne da im jer bi oni ponudili tu uslugu prvi

ma sto je najsmjesnije 90% ekipe koja sjediu u HAKOMu su bivsi zaposlenici HPTa :D

_saiko 21.07.2011. 15:32

Kakva je situacija onda u usporedbi njihove izvedbe VoIPa sa ISDNom?
Trenutno imam 3 MSNa (tel broja u isdn terminologiji :p) i instantno povezivanje po pozivu.
Kako rjesavaju vise telefonskih brojeva?
Definitivno mana ako nestane struje i jos je problem sto je sve na tom njihovom famoznom moremu/routeru - ak se zbrejka ode telefonija...

BojanZD 21.07.2011. 15:40

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1944686)
Imas vise o tome ovdje ak vec nisi vidio

Za sada nema nikakve prednosti nad analognim tel. zapravo po meni ima jedan veliki nedostatak. nema struje nema telefona, al niti se ne sjecam kada sam zadnji puta zvao nekoga od doma sa tel :D

Mene ionako telefon ne interesira, fiksni telefon nekoristim i nemam ga, priključak imam samo zbog DSL-a.
zanimalo me čisto iz razloga što sam ionako imao u planu kupiti neki W-lan modem, a ovak ću se ogrebat za novi besplatno.
BTW, jel imaju ti njihovi tehničari kakvog "pravog" posla, tipa provlačenja novih kablova i sl. ili će mi samo predati novi modem??

Nikky 21.07.2011. 20:07

@_saiko
Ako ti treba više telefona (3 MSN - a) onda za sada ostani na tome (skup sport kad se usporede pretplate, cijene). Rekao bih da 3 tel. spada u nekakvu poslovnu kategoriju, postoje takva i VoIp rješenja. Kod većine novih tehnologija si ovisan o napajanju pa trebaš UPS za non-stop pogon.

@BojanZD
Ako prelaziš na optiku onda njihov tehničar radi cijeli install (imaš o tome u temi), a ako je samo akiviran njihov VoIp (zovu ga IMS-IP) onda nema potrebe za tehničarem jer samo zamjeniš router i tel. uštekaš u njega.

IcyTexx 21.07.2011. 23:29

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1944553)
Da, sve već piše u temi. Evo kako bi to trebalo izgledati:
http://i55.tinypic.com/5ml7ad.jpg

Tel. za sada nemora biti u funkciji preko ONT - a ali postoji mogućnost / u budućnosti će tako biti.
IpTv (MaxTv) je predviđen (opcija), samo ovisi jeli zatražen / aktiviran. O prednostima optike kao spojnog puta ne treba posebno napominjat.

Jedna napomena, zašto jednostavno kad može komplicirano, Router može biti "bilo koji" WAN Router ali mora podržavati VLAN Taging (ne miješati sa wireless - om). Ovo pak dosta sužava izbor alternativnog uređaja.

Joj, hvala ti puno! Nisam znao da MaxTV ide na ONT! Drago mi je da ću konačno moći odabrati router. Sigurno ću naći nekog sa 802.11n a da podržava VLAN Taging.

penava 30.07.2011. 01:55

Citiraj:

Autor _saiko (Post 1944663)
Sto je "izmedju" ONTa i routera?
VLAN tagani promet koji se moze sa naprednijim routerom hvatati kazes? Gdje je endpoint gdje se postavlja globalni IP? Na routeru ili vec na ONTu? Nije li i dalje PPPoE u igri pa da jedna komponenta mora obaviti 'dial-up'?
Pitam jer vec godinama imam MikroTik router koji me kao urica sluzi i namjeravam da to tako i ostane.
Moze ona slika ali sa dodijeljenim IP adresama?

Za Mikrotik se nemoj plasiti, provjereno radi sa VLAN-tagged paketima na T-com optici.

S druge strane, pokusao sam sa Linksysom i dd-wrt-om i nisam uspio izgleda da softver ima neki problem sa VLANovima

Cya 31.07.2011. 02:23

Citiraj:

Autor penava (Post 1949039)
Za Mikrotik se nemoj plasiti, provjereno radi sa VLAN-tagged paketima na T-com optici.

S druge strane, pokusao sam sa Linksysom i dd-wrt-om i nisam uspio izgleda da softver ima neki problem sa VLANovima

Jednom davno sam to slagao i ne sjećam se točno kako ide, no znam da je radilo i moguće je. Probaj tagirati eth1 (mrežni interfejs spojen sa wan portom) vlan idom 100, reći mu da je eth1.100 unbridged i staviti eth1.100 u wan port assignment. Možda se radilo o drugačijem Linksysu i ne bude ti radilo, ali vrijedi probati...

vedran031 17.10.2011. 23:24

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx...ash=b3ed7cdd83
Izgleda da necemo tako skoro na optiku.

penava 08.12.2011. 14:11

Možda i hoćemo

http://www.poslovni.hr/vijesti/htova...ca-192018.aspx

Btw, nakon dvije godine korištenja njihove optike ipak sam prešao na B.net, 12/1.25 besplatno telefoniranje i više-manje ista količina TV kanala za 100 kuna manje mjesečno.

Sa optikom nije bilo nikakvih problema, ali odvukla me tromost njihove ponude, preskupe naplate osnovne brzine i prometa.

zgmmax 12.12.2011. 08:32

Zadnjih par dana imam problema sa pingom i brzinom. Ping mi je do ljubljane oko 2500ms, a brzina 0.04/0.02 zvao ih i oni resetrirali router(sx763) al mi se i dalje pojavio taj problem.

Kak mi je reko decko iz SZKa oni ne smiju za optiku nikakve parametre mjenjat pa ide odmah prijava kvara. Ak ce mi i danas biti isti problemi ponovo ih zovem.

Dal jos netko ima takvih problema?

Nikky 12.12.2011. 10:26

Mislim da su ti prodali lažnjak, baš si vidio da se SX763 daljinski resetirao ?
Koliko znam, na optici nemaju daljinski pristup, bar ga nisu imali.

Poznato je da se SX763 sa njihovim fw / postavkama blesira svako x vremena. To prepoznaš po tome kad ideš otvorit njegov web konfig i odziv je ko u krepane mačke tj. traje nenormalno dugo.
Probaj ugasit i ONT i SX763, saćekaj 5, upali ONT i saćekaj da kompletno izađe na režim, upali SX763, saćekaj da i on izađe na režim i vidi rezultat.

zgmmax 12.12.2011. 10:32

Resetirali su ga daljinski dok me nije bilo doma i dodjem i ne mogu se spojiti na WIFI i udjem u web config, a ono totalno neki drugi SSID name.

Ma ugasio sam ONT, sacekao dok ne uspostavi vezu pa tek onda palio SX-a, al nista. Cak sam i resetiro SX-a par put pa se isto nije nista popravilo.

A kak me bas i nema doma tak cesto bas i ne znam koliko to dugo traje. sada sam bio par dana doma pa sam skuzio da se to desava u vecernjim satima i onda nakon 10-15min proradi samo od sebe.

Linije ne puca, jer sam iso gledat ispis spajanja i uredno se svakih 24h resetira.

Srky 12.12.2011. 11:30

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2047238)
Mislim da su ti prodali lažnjak, baš si vidio da se SX763 daljinski resetirao ?
Koliko znam, na optici nemaju daljinski pristup, bar ga nisu imali.

Ima sad, prije nije bilo ;)

kopija 15.12.2011. 18:39

Fiberland za mase

Hakom ga je amenovao.

.Delboy 27.12.2011. 14:41

Evo jedan mali tutorial za one koji imaju optiku i zele preskociti sx763 i spojiti komp direkt u ONT.

Prvo treba imati karticu sa realtek chipsetom u kompu (moze i one onboard).
Onda spojite onaj ethernet kabel sta ide u sx763 iz ONT direkt u pc.

Zatim skinite sa realtek sajta Windows Diagnostic Program i instalirajte ga (ja sam skidao sa US2 servera) i onda ili se ce odmah otvorit diag ili ce bit dolje ikonica u tray baru.

I onda kad kliknete sa lijeve strane na svoj interface ima opcija vlan i tamo na add dodajte 100 i onda ce se napraviti novi ethernet interface.
Zatim na taj novi ethernet interface napravite novu pppoe konekciju sa svojim t-com user i passom i trebalo bi se spojit.

Za ostale chipsete mozda isto ima slican tool, ili pod opcijama drivera ima za dodavanje VLAN-ova.

Ovo isto moze sluzit za bilo koju drugu namjenu gdje je prisutan vlan tagging, samo onda treba upisat potrebne vlan id-ove( za svaki id se napravi novi virtualni interface).

P.S. ako onaj link sa realtek stranice prestane radit tool se nalazi pod:
HOME > Downloads > Communications Network ICs > Network Interface Controllers > 10/100/1000M Gigabit Ethernet > PCI Express > Software

Viperus 28.12.2011. 16:15

Koja bi bila prednost izbacivanja routera iz cijele priče?

Paxton 28.12.2011. 17:03

jedan uredjaj manje na stolu?

mujica 28.12.2011. 21:10

Citiraj:

Autor Paxton (Post 2059962)
jedan uredjaj manje na stolu?

inace takve stvarcice imaju jedan zgodan feature, daju se zaserafit na bocnu stranu pa ne smetaju :)

Broken Arrow 30.12.2011. 11:35

Citiraj:

Autor mujica (Post 2060121)
inace takve stvarcice imaju jedan zgodan feature, daju se zaserafit na bocnu stranu pa ne smetaju :)

Za u buduće... upotrijebi kraći šaraf da ne probiješ dasku na drugu stranu... :p
:chears:

vedran031 08.03.2012. 14:29

http://www.pohrani.com/t/3L/bl/1rm3lmLt/dsc00181.jpg

Dali je moguce da mi ispred zgrade provode optiku u zemlju?

coconut 08.03.2012. 14:57

Vrlo moguće, barem 99%.

vedran031 08.03.2012. 16:15

Vidio sam naljepnicu tim kabel a radnici su iz neke firme na L

coconut 08.03.2012. 16:41

Kooperanti. T-scum se ne bakće s tim 'prljavim' poslovima već ih da kooperantima.

vedran031 08.03.2012. 17:49

Citiraj:

Autor coconut (Post 2118147)
Kooperanti. T-scum se ne bakće s tim 'prljavim' poslovima već ih da kooperantima.

Znas mozda dali ce oni uskoro i meni u zgradu montirat optiku i t-com prikljucit korisnike ili ce to bit nakon par mj?

mujica 08.03.2012. 22:05

Citiraj:

Autor vedran031 (Post 2118051)
Dali je moguce da mi ispred zgrade provode optiku u zemlju?

ako si slikao, ne da je moguce nego je sigurno da polazu optiku u zemlju, samo neznamo tko;)

Citiraj:

Autor vedran031 (Post 2118133)
Vidio sam naljepnicu tim kabel a radnici su iz neke firme na L

ako je Latibo nije t-com... kolko vidim ovo je skroz u centru, probaj BTnet oni imaju 3pp tam:) nisam 100% ziher zbog ovog tim kabela, jer prije su uvozili kablove direktno od proizvodjaca, ali opet zasto ne ako su dali bolji deal.. mozda im je sfalilo, ko ce ga znat..

vedran031 08.03.2012. 22:45

Lako moguce da je latibo (siva odijela), da centar (korzo) pa su vukli kablove prema vrticu. Sta ce mi btnet, nadao sam se t-com al dobro :D

njuskalo 08.03.2012. 23:29

Pa od BTneta bi mogao dobiti i prave "opticke" ili ti sinkrone brzine a od t-coma to neces ;)

mujica 09.03.2012. 18:22

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 2118457)
Pa od BTneta bi mogao dobiti i prave "opticke" ili ti sinkrone brzine a od t-coma to neces ;)

tocno to, tcom ti ostavlja istu uslugu... pogledaj cjenik pa vidi kaj ce ti, a bez brige radi jako dobro, nije im to prva ftth mreza.

@vedran031 isprike na dezinformacijama, mislil sam da si iz zg, tek sam sad skuzil za je osijek u pitanju (stvarno se dugo nisam setal oko trga:)... al ovo od gore za zagreb stoji, nazalost za os neznam...

poltergeist 09.03.2012. 19:36

vec godinu dana trulim na toj tcom optici i nikakve koristi jos. Valjda ce za godinu dana biti nesta. Ako ne, onda za dvije :D

A da ne pricam da kada god sam imao tehnickih poteskoca, nitko mi nije HTIO/MOGAO pomoci jer oni nemaju ljude u sluzbi za korisnike za korisnike optike nego "mora" doci tehnicar.

viper 18.04.2012. 03:19

HT od 1. travnja smije prikopčati FTTH korisnike
Citiraj:

U HAKOM-u su potvrdili da je operater ispunio sve uvjete za početak komercijalne usluge na vlastitoj optici.
Dugoročno ulaganje

Može se zaključiti da bi cijena optičkog pristupa internetu brzine 20 Mbps iznosila 395 kuna mjesečno s uključenim PDV-om. Za brzinu od 30 Mbps cijena bi se popela na 513 kuna mjesečno, a za internet brzine 50 Mbps ona bi iznosila 668 kuna mjesečno.
Poslovni.hr

segregator 18.04.2012. 08:33

Evo čisto za usporedbu kako to izgleda u normalnim zemljama:

http://store.virginmedia.com/bundles/essential.html

Botlorn 18.04.2012. 09:38

Ove cijene koje se spominju u članku...
mislite li da je to cijena samo optičkog priključka na web ili govore o cijelim paketima (tv, telefon, net)?

Jer ako će oni nudit 400 kn uslugu neta, 70 pretplatu, maxtv ne znam koliko je i još naplaćivat razgovore i razne druge gluposti - cijena će se lako popest na skoro i 100 eura. A sumnjam da ce puno obitelji iskeširati 600kn da njihov klinjo gleda njavu najbrže u susjedstvu.

rokoko 21.04.2012. 09:25

http://www.telekom.me/optika-do-kuce.nspx

ovo bi bila ok cijena
20/2 za 20€ sa flatom

JuiceBox 21.04.2012. 10:34

To bi bilo ok da je tipa 15/15 mbit, sta ce mi 20 mbit downloada kad imam samo 2 up ? Kod nas je opcenito premali upload, to treba popraviti. Bnetovih 16 mbit-a je npr dovoljno za bilo kojeg usera, ali samo da je up veci.

rokoko 21.04.2012. 18:26

naravno da bi to bilo bolje, ali realno mi netreba 15mbita uploada...cak je i za stremanje dovoljno par mbit-a (mozda bi bilo bolje 4-5 od 2) ali 15 realno ne treba. ne kazem da nebi trebalo bit u ponudi za one koji to zele naravno

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:20.