![]() |
Citiraj:
Da, VLAN tagani promet, internet je na id 100, i onda je sx763 namjesten da na vlan 100 radi pppoe konekciju kao da je adsl. Vec su neki radili sa mikrotik, samo maknes sx763 i namejstis vlan inteface u tik-u. |
"izmedju" ONTa i routera je mrežni kabel. Ne trebaju ti IP adrese, ONT je u Bridge modu za Internet i IpTv, za telefoniju nisam siguro. Router je taj koji i dalje diže PPPoE konekciju sa VLAN taganim prometom.
MikroTik router ćeš i dalje moći koristit, samo ćeš trebat malo doradit konfig. Baš sam nekidan naletio na primjer konfiga za RB750(G): http://klseet.com/index.php?option=c...&id=5&Itemid=5 samo je razlika kod T-Kome je VLAN Tag za Internet = 100. Eto .Delboy bio brži :D @BojanZD Tebi će svakako mjenjat / donit novi router. |
Citiraj:
Za sada nema nikakve prednosti nad analognim tel. zapravo po meni ima jedan veliki nedostatak. nema struje nema telefona, al niti se ne sjecam kada sam zadnji puta zvao nekoga od doma sa tel :D |
Da je UTP izmedju nije ni bilo dvojbe lol :D
E to me zanimalo, hvala :) |
"Lako" za sami prelaz a di su niže cijene jer se zapravo radi o VoIp - u ?
Odgovor već znam unapred, neda im Hakom, yea right. |
ne da im jer bi oni ponudili tu uslugu prvi
ma sto je najsmjesnije 90% ekipe koja sjediu u HAKOMu su bivsi zaposlenici HPTa :D |
Kakva je situacija onda u usporedbi njihove izvedbe VoIPa sa ISDNom?
Trenutno imam 3 MSNa (tel broja u isdn terminologiji :p) i instantno povezivanje po pozivu. Kako rjesavaju vise telefonskih brojeva? Definitivno mana ako nestane struje i jos je problem sto je sve na tom njihovom famoznom moremu/routeru - ak se zbrejka ode telefonija... |
Citiraj:
Mene ionako telefon ne interesira, fiksni telefon nekoristim i nemam ga, priključak imam samo zbog DSL-a. zanimalo me čisto iz razloga što sam ionako imao u planu kupiti neki W-lan modem, a ovak ću se ogrebat za novi besplatno. BTW, jel imaju ti njihovi tehničari kakvog "pravog" posla, tipa provlačenja novih kablova i sl. ili će mi samo predati novi modem?? |
@_saiko
Ako ti treba više telefona (3 MSN - a) onda za sada ostani na tome (skup sport kad se usporede pretplate, cijene). Rekao bih da 3 tel. spada u nekakvu poslovnu kategoriju, postoje takva i VoIp rješenja. Kod većine novih tehnologija si ovisan o napajanju pa trebaš UPS za non-stop pogon. @BojanZD Ako prelaziš na optiku onda njihov tehničar radi cijeli install (imaš o tome u temi), a ako je samo akiviran njihov VoIp (zovu ga IMS-IP) onda nema potrebe za tehničarem jer samo zamjeniš router i tel. uštekaš u njega. |
Citiraj:
|
Citiraj:
S druge strane, pokusao sam sa Linksysom i dd-wrt-om i nisam uspio izgleda da softver ima neki problem sa VLANovima |
Citiraj:
|
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx...ash=b3ed7cdd83
Izgleda da necemo tako skoro na optiku. |
Možda i hoćemo
http://www.poslovni.hr/vijesti/htova...ca-192018.aspx Btw, nakon dvije godine korištenja njihove optike ipak sam prešao na B.net, 12/1.25 besplatno telefoniranje i više-manje ista količina TV kanala za 100 kuna manje mjesečno. Sa optikom nije bilo nikakvih problema, ali odvukla me tromost njihove ponude, preskupe naplate osnovne brzine i prometa. |
Zadnjih par dana imam problema sa pingom i brzinom. Ping mi je do ljubljane oko 2500ms, a brzina 0.04/0.02 zvao ih i oni resetrirali router(sx763) al mi se i dalje pojavio taj problem.
Kak mi je reko decko iz SZKa oni ne smiju za optiku nikakve parametre mjenjat pa ide odmah prijava kvara. Ak ce mi i danas biti isti problemi ponovo ih zovem. Dal jos netko ima takvih problema? |
Mislim da su ti prodali lažnjak, baš si vidio da se SX763 daljinski resetirao ?
Koliko znam, na optici nemaju daljinski pristup, bar ga nisu imali. Poznato je da se SX763 sa njihovim fw / postavkama blesira svako x vremena. To prepoznaš po tome kad ideš otvorit njegov web konfig i odziv je ko u krepane mačke tj. traje nenormalno dugo. Probaj ugasit i ONT i SX763, saćekaj 5, upali ONT i saćekaj da kompletno izađe na režim, upali SX763, saćekaj da i on izađe na režim i vidi rezultat. |
Resetirali su ga daljinski dok me nije bilo doma i dodjem i ne mogu se spojiti na WIFI i udjem u web config, a ono totalno neki drugi SSID name.
Ma ugasio sam ONT, sacekao dok ne uspostavi vezu pa tek onda palio SX-a, al nista. Cak sam i resetiro SX-a par put pa se isto nije nista popravilo. A kak me bas i nema doma tak cesto bas i ne znam koliko to dugo traje. sada sam bio par dana doma pa sam skuzio da se to desava u vecernjim satima i onda nakon 10-15min proradi samo od sebe. Linije ne puca, jer sam iso gledat ispis spajanja i uredno se svakih 24h resetira. |
Citiraj:
Ima sad, prije nije bilo ;) |
Fiberland za mase
Hakom ga je amenovao.
|
Evo jedan mali tutorial za one koji imaju optiku i zele preskociti sx763 i spojiti komp direkt u ONT.
Prvo treba imati karticu sa realtek chipsetom u kompu (moze i one onboard). Onda spojite onaj ethernet kabel sta ide u sx763 iz ONT direkt u pc. Zatim skinite sa realtek sajta Windows Diagnostic Program i instalirajte ga (ja sam skidao sa US2 servera) i onda ili se ce odmah otvorit diag ili ce bit dolje ikonica u tray baru. I onda kad kliknete sa lijeve strane na svoj interface ima opcija vlan i tamo na add dodajte 100 i onda ce se napraviti novi ethernet interface. Zatim na taj novi ethernet interface napravite novu pppoe konekciju sa svojim t-com user i passom i trebalo bi se spojit. Za ostale chipsete mozda isto ima slican tool, ili pod opcijama drivera ima za dodavanje VLAN-ova. Ovo isto moze sluzit za bilo koju drugu namjenu gdje je prisutan vlan tagging, samo onda treba upisat potrebne vlan id-ove( za svaki id se napravi novi virtualni interface). P.S. ako onaj link sa realtek stranice prestane radit tool se nalazi pod: HOME > Downloads > Communications Network ICs > Network Interface Controllers > 10/100/1000M Gigabit Ethernet > PCI Express > Software |
Koja bi bila prednost izbacivanja routera iz cijele priče?
|
jedan uredjaj manje na stolu?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
:chears: |
http://www.pohrani.com/t/3L/bl/1rm3lmLt/dsc00181.jpg
Dali je moguce da mi ispred zgrade provode optiku u zemlju? |
Vrlo moguće, barem 99%.
|
Vidio sam naljepnicu tim kabel a radnici su iz neke firme na L
|
Kooperanti. T-scum se ne bakće s tim 'prljavim' poslovima već ih da kooperantima.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Lako moguce da je latibo (siva odijela), da centar (korzo) pa su vukli kablove prema vrticu. Sta ce mi btnet, nadao sam se t-com al dobro :D
|
Pa od BTneta bi mogao dobiti i prave "opticke" ili ti sinkrone brzine a od t-coma to neces ;)
|
Citiraj:
@vedran031 isprike na dezinformacijama, mislil sam da si iz zg, tek sam sad skuzil za je osijek u pitanju (stvarno se dugo nisam setal oko trga:)... al ovo od gore za zagreb stoji, nazalost za os neznam... |
vec godinu dana trulim na toj tcom optici i nikakve koristi jos. Valjda ce za godinu dana biti nesta. Ako ne, onda za dvije :D
A da ne pricam da kada god sam imao tehnickih poteskoca, nitko mi nije HTIO/MOGAO pomoci jer oni nemaju ljude u sluzbi za korisnike za korisnike optike nego "mora" doci tehnicar. |
HT od 1. travnja smije prikopčati FTTH korisnike
Citiraj:
|
Citiraj:
http://store.virginmedia.com/bundles/essential.html |
Ove cijene koje se spominju u članku...
mislite li da je to cijena samo optičkog priključka na web ili govore o cijelim paketima (tv, telefon, net)? Jer ako će oni nudit 400 kn uslugu neta, 70 pretplatu, maxtv ne znam koliko je i još naplaćivat razgovore i razne druge gluposti - cijena će se lako popest na skoro i 100 eura. A sumnjam da ce puno obitelji iskeširati 600kn da njihov klinjo gleda njavu najbrže u susjedstvu. |
|
To bi bilo ok da je tipa 15/15 mbit, sta ce mi 20 mbit downloada kad imam samo 2 up ? Kod nas je opcenito premali upload, to treba popraviti. Bnetovih 16 mbit-a je npr dovoljno za bilo kojeg usera, ali samo da je up veci.
|
naravno da bi to bilo bolje, ali realno mi netreba 15mbita uploada...cak je i za stremanje dovoljno par mbit-a (mozda bi bilo bolje 4-5 od 2) ali 15 realno ne treba. ne kazem da nebi trebalo bit u ponudi za one koji to zele naravno
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:20. |