PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD-ovi ili solid-state diskovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112475)

One Two 14.07.2009. 17:18

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1384844)
za 1100 kn se kupi SSD 64 GB sa Samsung kontrolerom, a za kojih 200 kn više s Indilix kontrolerom

Zašto je Indilix skuplji ako je samsung bolji? :D

Anyway, ja uzimam MasterDrive SX sigurno, cijena taman.

Tomy B. 14.07.2009. 19:05

Isto zašto je i Ferrari skuplji od Peugeot-a.

Zato što je Indilix (Ferrari) brži, al zato Samsung (Peugeot) "duže traje".

darQ 14.07.2009. 19:51

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1384989)
Isto zašto je i Ferrari skuplji od Peugeot-a.

Zato što je Indilix (Ferrari) brži, al zato Samsung (Peugeot) "duže traje".

hahahahahahahahahahaah :goood:

antrax 14.07.2009. 21:59

@Tomy B... ajd objasni malo ovo "duze traje" plz

i zna li netko ista o mushkin ssd-ima? u par navrata sam se trudio doci do nekih info, al mi nije bas za rukom polazilo. ono sto je deklarirano je smjesno, danas nitko nebi trebao izlazit s tako slabom serijom, pogotovo ne jedan mushkin.
znam nekoga tko ima jednog, al to cu tek eventualno vidjet kad odem jednom do vz na duze malo opet.

dh41400 14.07.2009. 23:05

Citiraj:

Autor antrax (Post 1385077)
@Tomy B... ajd objasni malo ovo "duze traje" plz

Autorovim rjecnikom:

Duzi servisni interval :)

Citiraj:

...i zna li netko ista o mushkin ssd-ima? u par navrata sam se trudio doci do nekih info, al mi nije bas za rukom polazilo. ono sto je deklarirano je smjesno, danas nitko nebi trebao izlazit s tako slabom serijom, pogotovo ne jedan mushkin.
znam nekoga tko ima jednog, al to cu tek eventualno vidjet kad odem jednom do vz na duze malo opet.
Kada sam zadnji put gledao bio je JMicron u pitanju (i to ne ove "naprednije" verzije).

BTW posto se spominju samo neka imena "igraca" na SSD trzistu bilo bi u redu da se sveukupno pucanstvo upozna sa situacijom na trzistu.

Ovo je veci dio glavnih proizvodjaca/"brandera" na flash (a.k.a. SSD) trzistu:

• Active Media Products
  • Adtron
  • APOGEE
  • A-DATA
  • BiTMICRO
  • Buffalo
  • CFD
  • Corsair
  • DDRdrive
  • Fusion-io
  • Gigabyte
  • Green-House
  • G.Skill
  • G-Technology
  • Imation
  • Intel
  • InnoDisk
  • JEDEC
  • Kingston
  • Lexar
  • Memorysolution
  • Micron
  • Mtron
  • Mushkin
  • Patriot
  • PhotoFast
  • PQI
  • Pretec
  • pureSilicon
  • Ridata
  • Samsung
  • SanDisk
  • Seagate
  • Sharkoon
  • SiliconSystems
  • Silicon-Power
  • Solidata
  • SuperTalent
  • TakeMS
  • TDK
  • Team Group
  • TMS
  • Toshiba
  • Transcend
  • Western Digital
  • WhipTail Technologies

Vjerojatno ova lista sama po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti ovog segmenta trzista vec sada (a kamoli za par godina).

antrax 14.07.2009. 23:22

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1385112)
Autorovim rjecnikom:

Duzi servisni interval :)

a to se potkrijepljuje cime? nije jos proslo dovoljno vremena da se utvrde svi stvarni nedostaci tehnologije, kamoli da pocne rikavat nesto masovno..

dh41400 14.07.2009. 23:30

Servisni interval = ponovno dizanje friskih Windoza, tj. flushing svih LBA (logickih adresa)

Ovo je trenutna situacija, zbog nedovoljne implementacije TRIM tehnologije unutar OS-a, kontrolera i SSD FW-a

Znaci pojam se odnosi na peformanse, a ne na "zivotni vijek" SSD-a

Kratko kazano :)

darQ 14.07.2009. 23:40

da se nadovežem na kolegu dh41400, malo izreklamiram svoj ssd i privučem potencijalne kupce :D

za sad jedino samsung ima konkretan odgovor na pad performansi, ja sam to pokazao i sa svojim testovima ;)

navodno ni inteli više ne pate od toga...ali, samsung je to ranije riješio pa...ono...jel...

antrax 15.07.2009. 00:04

ja se ionako informiram cisto informativno, ssd kupujem tek kad dode sata3 jer mi se cini da je trenutno ogranicenje ponajvise do samog sucelja, a ne da se ne mogu proizvesti brzi diskovi :)

do onda se mozda i rijese ostale bebi bolesti

nego dalje na temu.

hocete reci da nakon odredenog vremena ssd nema vise kamo zapisivati? i sta se desava nakon kronicnog pada performansi?

jasan mi je problem velicine memorijskih celija te brisanja manjih komadica iz njih itd, al to je nesto od cega su i stickovi patili tj pate sve flash memorije, al se njih nije koristilo za drzanje OSa i slicne kriticne stvari pa nije bilo bitno.

darQ 15.07.2009. 00:29

samsung je to riješio, na koji način, to se nagađa, jedan od primjera je ovaj moj post:
http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=866

drugi diskovi pokušavaju sa TRIM funkcijom....

dh41400 15.07.2009. 08:04

Za sve koji su se pitali koliko su njihovi stari 2,5"/3,5" diskovi zapraf brzi ... veeeeeliki roundup by Techreport :)

http://img149.imageshack.us/img149/2084/iometerwork.gif

darQ 15.07.2009. 13:16

hmh, ti rezultati, a dost je to men onak...ugrubo...
mislim ono, piše samsung flash ssd
pa to piše i na mom disku
to valjd piše na svim sammy-ima...
a ne znam....

antrax 15.07.2009. 16:57

da, al obzirom na brzinu staroga slc samsunga, lako moguce da je takav rezultat, evo jos jedne potvrde rezultata, source: behardware.com

samyji prosle generacije koliko god bili u svoje vrijeme jedni od boljih ssdova se nazalost ne moze mjeriti s trenutnim diskovima, kak god bilo.

darQ 15.07.2009. 19:41

nis ti mene skužio
po ovom gore je samsung flash ssd odmah ispod x25m
a apex i vertex su brži od x25m, što je, u najmanju ruku, smješno

antrax 15.07.2009. 21:07

pa intel u workstation testu i postize rezultate usporedive s ostalim mlc diskovima, zbog dosta koristenja zapisa, a samsung FlashSSD (sta god to bilo :D) ima 3 puta manji iops od mlc ekipe, vrlo slican kao OCZ SataII (lol, opet), al je iznad svih fizickih diskova, dakle ocekivano za ssd.

malo bolje sam proucavao listu sad, vrlo zanimljivo mi je ponasanje samsunga pb22-j, naime cackajuci jos malo po netu za njega, svugdje ista stvar, lik u nekim stvarima briljira, a ponegdje je jednostavno spor. vjerojatno musicavi firmware!?

darQ 15.07.2009. 21:36

ma to su samo testovi....
to niš ne znači...mislim ono....znači...al nije tolko bitno....
men je to isto ko kad neko kaže da auto ima 100 konja...
ili da poteže do stotke u 5 sekundi ili...

antrax 15.07.2009. 21:56

ha cuj, zavisi kak gledas.. veliki iops je nebitan za kucno racunalo, tj 1 usera, ali vrlo bitan za servere.

mene brine ovaj moj kvazi serverko, za jedno 2-3 tjedna kad bude u punom pogonu mislim da ce ova barica u njemu ispustit dusu laganini. Tak da nakon ljeta bi mozda neki intelko mogao sjest za prvu ruku kao ispomoc za OSove, a mehanicki diskovi postat iskljucivo storage. X25m bi vjerojatno mogao izac na kraj s malo vecim zahtjevima. No vidjet cemo, posto to definitivno nije bila ocekivana investicija..

darQ 15.07.2009. 22:28

evo još jedan sammy pb22j :goood:

Tomy B. 16.07.2009. 00:53

Malo sam pregledao tu usporedbu i dosta su mi čudni rezultati:
Samsung PB22-J 256 GB ima average read 182 MB/s, a write 191.

Moj SSD, koji je isti kao Samsung PB22-J 64 GB, ima average read 200 MB/s (HD Tune Pro), ATTO pokazuje preko 230 MB/s, tak da mi to dost čudno.

Baš ću probat večeras SSD prebacit u stolno računlo pa pustit HD Tach da vidim šta on kaže koliki je read.

Sve u svemu, ja sam prezadovoljan kupovinom. Dobio sam ono što sam htio, pouzdan disk, a još je i tiši, manje se grije, manje struje troši i brži je od HDD-a koji sam imao. Imam manje prostora (SSD 64 GB, HDD 100 GB), ali i 32 GB bi mi bilo sasvim dovoljno, trenutno koristim 20 GB od čega je 1 GB pagefile, 2 GB hibernacija i svi ostali podaci koje imam osim slika.

darQ 17.07.2009. 12:51

novi inteli u švabskim trgovinama
http://www.computerbase.de/preisvergleich/a444063.html

kian 18.07.2009. 15:11

JMicron bez trzanja?

Kingston SSDNow V Series

LegitReviews, PureOC, TechwareLabs

danij3l 18.07.2009. 15:17

http://www.legitreviews.com/images/r...es_random2.jpg

nakon ove slike se nemora nista vishe citat ili gledat. JMicron je JMicron :D

darQ 18.07.2009. 15:24

ahahahahahahaha

mene fasciniraju cijene intelovi 32nm diskova
80gb za oko 270 usd...

viper 18.07.2009. 17:01

Su to neki novi ssd-ovi na 32nm?jel to mala cjena 270 dolara?(1500kn ili?)

darQ 19.07.2009. 00:58

ev još malo intela:
http://www.compsource.com/pn/SSDSA2MH080G2C1/Intel_211/

http://translate.google.com/translat...e.com#09071801

http://translate.google.com/translat...istory_state0=

edit:

reakcije jednog forumaša na novi intel :lol2:
http://forum.notebookreview.com/show...postcount=6863

Gorgon83 19.07.2009. 19:58

Pozdrav svima! Kupio bih SSD a ni sam neznam koji, pa ako mi mozete preporuciti nesto do 3000 kn ali samo trgovine iz Hrvatske dolaze u obzir...

Naso sam ovo http://www.magazinrs.hr//artikl.asp?...MFSSD-128GBG2D

E sad, jel valja taj Corsair i dali ima sta bolje za te pare kod nas...

danij3l 19.07.2009. 20:01

ja da sam na tvom mjestu bi pricekao intela. sigurno ce imati nesto za pokazat :D

darQ 19.07.2009. 20:02

je, ovaj corsair je ok....
al pričekaj još kojih tjedan dva...intel će sigurno biti neloš ;)

Tomy B. 19.07.2009. 23:05

kao što DaNiJ3L i darQ kažu treba pričekati novog Intela, jer imat će sigurno nešto za pokazati i mogao bi dosta srušiti cijene konkurenciji

Gorgon83 20.07.2009. 07:32

E puno hvala na odgovorima, cekam novog intela... Samo se nadam da ce doc kod nas u trgovine...

borgy 20.07.2009. 12:50

SSD-ovi se zasad kupuju s ebaya. Ako jednom bude sticky neka to bude prva recenica :)

Tomy B. 20.07.2009. 14:22

Evo čovjek prodaje Super Talnet MasterDrive SX 128 GB za 1900 kn i godinom dana garancije (to je isti SSD kao Samsung 128 GB PB22-J/OCZ Summit 120 GB/Corsair P128 i možda još neki).

Stvarno ne vidim razlog zašto bi netko dao 2700 kn u HR, ako za istu stvar može platiti 1900 kn.

kill 21.07.2009. 10:47

koliko bi mogla past cijena 120gb SSDa unutar 6 mjeseci?

antrax 21.07.2009. 11:19

sudeci po trenutnoj cijeni novog intela za 20-30%, ak ne i vise. No to je malo nezahvalno za predvidat, moguce da ce cijene ici prije bozica nesto dolje, al je vjerojatnije da cemo docekat kraj 2 mjeseca kada tradicionalno cijene svih vrsta memorija idu dolje.

darQ 21.07.2009. 11:23

ako pričamo o ssd-u koji se može normalno korisititi, onda je to ovo iz tomy b-evog posta...
takav disk sad košta nešto ispod 2000 kn...
s obzirom da će sad krenut novi intel sa, meni recimo, smješno niskim cijenama, ja predviđam da će takav disk, ovaj za koji je tomy b dao link, za 6 mjeseci na ebay-u biti moguće naći za u pola manje, znači za oko 1000 kn ;)

antrax 21.07.2009. 11:57

ebay da, rabljena roba i rizik dodatnog poreza, al kolike ce cijene biti novih s garancijom kod nas u ducanima, to je jedino bitno ;)

dakle ako ostanu 15-20% vece od intela kao sto su bile za stariju generaciju, i dalje vrlo dobro!

nego, za kad je sata3 planiran jel tko zna? posto ovaj dobri stari je prespor polako :)

darQ 21.07.2009. 11:59

an ebay-u se također prodaje i nova roba koja ima jamstvo
npr, onaj supertalent iz tomy b-evog posta je potpuno novi i ima jamstvo godinu dana ;)
kod nas će takav disk i nakon kodinu dana koštat 3000 kn ;)

dh41400 21.07.2009. 12:41

Zanimljivo je kako nasi dealeri "stoje" s narudzbom flash diskova ... bjeze od njih ko od crnog vraga :rolleyes:

Sto se SATA 6.0 Gbps tice, stvarno nema potrebe trenutno za takvim necim, jer niti jedan SATA HDD/SDD nije jos presao "granicu" od 300MBps (cak i kada se overhead uracuna).

Ovo pogotovo vrijedi za HDD diskove (koji ipak zauzimaju veci dio svjetskog trzista).

Jedino sto se moze dobiti tim novim suceljem su problemi u proizvodnom procesu, problemi s kompatibilnoscu i implementacijom na trenutne platforme i na kraju zasicenje onboard kontrolera (koji nisu napredovali barem zadnjih 5 godina, sto se propusnosti tice).

Trenutno je ICH10R ogranicen na oko 600 MB/s sto je stvarno smijesno uzevsi u obzir da je SATA III ogranicen na 600MB/s po konekciji.

Ima jos tu jaaako puno posla i tek kada se sve to rijesi, tek onda mozemo ocekivati nekakav pomak.

Ovo sto oni uvode nekakve virtualne brzine ... to je cisti marketing, nista vise.

kill 21.07.2009. 12:50

Citiraj:

Autor darQ (Post 1389651)
znači za oko 1000 kn ;)

fino fino :chears:

predviđam si jedan miniITX PC sa SSDom, a antec iskoristit za NAS/remote PC, daleko od mene :D:D

darQ 21.07.2009. 13:06

Citiraj:

Autor kill (Post 1389707)
fino fino :chears:

predviđam si jedan miniITX PC sa SSDom, a antec iskoristit za NAS/remote PC, daleko od mene :D:D

ssd-i su zapravo primarno namjenjeni laptopima i prijenosnicima, zato se i proizvode u 2.5 formatu, naime, za desktop postoje bolja i brža riješenje, kao što si i sam naveo

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1389700)
Zanimljivo je kako nasi dealeri "stoje" s narudzbom flash diskova ... bjeze od njih ko od crnog vraga :rolleyes:

Sto se SATA 6.0 Gbps tice, stvarno nema potrebe trenutno za takvim necim, jer niti jedan SATA HDD/SDD nije jos presao "granicu" od 300MBps (cak i kada se overhead uracuna).

Ovo pogotovo vrijedi za HDD diskove (koji ipak zauzimaju veci dio svjetskog trzista).

Jedino sto se moze dobiti tim novim suceljem su problemi u proizvodnom procesu, problemi s kompatibilnoscu i implementacijom na trenutne platforme i na kraju zasicenje onboard kontrolera (koji nisu napredovali barem zadnjih 5 godina, sto se propusnosti tice).

Trenutno je ICH10R ogranicen na oko 600 MB/s sto je stvarno smijesno uzevsi u obzir da je SATA III ogranicen na 600MB/s po konekciji.

Ima jos tu jaaako puno posla i tek kada se sve to rijesi, tek onda mozemo ocekivati nekakav pomak.

Ovo sto oni uvode nekakve virtualne brzine ... to je cisti marketing, nista vise.

yap, isto mislim da je sata2 za neko tipično user korištenje i više nego dovoljan, hell, ma i sata1 čak...
ono što ssd izdiže iznad hdd-a ionako nisu brzine čitanja i pisanja ( iako i u tome većinom briljiraju ) nego vremena pristupa podatcima, i kod nekih boljih i skupljih ( čitaj intel ) broj IOPS-a

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:55.