PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   RUNE Rural Network Infrastruktura (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298455)

dakky 19.07.2024. 21:36

Ne možeš ga sam spajati. Mora se "splajsati" na mjestu gdje je puknuo (doslovno zavariti kraj s krajem).

schetz 19.07.2024. 22:08

Tnx. Znači eventualno spojiti novi na vanjski ormarić ili platiti nekome splajsanje.
Ako netko zna nekoga tko to radi u Rijeci, bio bih zahvalan.

dakky 19.07.2024. 22:10

Ma previse se brines. Kad spoje susjeda i ne radi, reci im da je puklo kod tebe, pa ce ga odmah i popraviti... ali opcenito da kabel ide kroz tvoj stan do susjeda nema bas uopce smisla...

schetz 20.07.2024. 00:09

Svakako nije trebalo dugo da se potvrdi kao loše riješenje. Tnx.

coconut 20.07.2024. 07:39

Ja to ne bi dozvolio. Ako kabel ide susjedu, neka se buši kod njega. Neka se snalaze kako znaju i umiju.

Botlorn 29.07.2024. 01:27

Je li netko shvatio kako se dovuče kabel na kraju do stana? Vidim da su na stup pored mene instalirali optiku (Rijeka, centar). Živim u zgradi s nekoliko stanova, na katu. Zar oni zrakom povuku kabel i probuše fasadu da dođu u moj stan?
Usput, ima li smisla ugovoriti s Telemachom (vidim da su na popisu podržanih) jer je najveća od navedenih kompanija? Nikad nisam imao Tele2/Telemach, ne znam jesu li profesionalniji ili isti HTu? Pretpostavljam da je u pitanju jednako autističan i racionalan korporativni odnos prema mušterijama kao i svugdje... S druge strane, rado bih podržao manje kompanije, ako imate iskustva s Fibernetom ili sličnima, rado se dam uvjeriti.

Flatline 29.07.2024. 10:35

Ja sam uzeo Fibernet
Uzeo asus RT-AX88U pro i isti dan mi dali podatke za spajanje.
Još me zvali da li na routeru ima za teoefon spojiti i ako nema donest će ata uređaj.
Uglavnom ja sam zadovoljan s njima.

Botlorn 30.07.2024. 11:35

Citiraj:

Autor Flatline (Post 3754586)
Ja sam uzeo Fibernet
Uzeo asus RT-AX88U pro i isti dan mi dali podatke za spajanje.
Još me zvali da li na routeru ima za teoefon spojiti i ako nema donest će ata uređaj.
Uglavnom ja sam zadovoljan s njima.

Super, hvala. Radije bih podržao takve tvrtke nego HT, provjerim.

Pomo 30.07.2024. 13:41

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 3754713)
Super, hvala. Radije bih podržao takve tvrtke nego HT, provjerim.

Potraži malo i moje postove na Fibernet temi. Uglavnom pozitivno iskustvo, i brzo rješavanje ispada. Uz DNS problem, koji je eto, specifičan, ali i za to imaš rješenje opisano.

geronimo_2 20.08.2024. 17:00

za 10ak dana istice famoznih 90 dana rok za instalaciju. zvao sam ih pred 15ak dana. nista nisam postigao, moram cekati.
jel bilo jos ovakvih slucajeva? mislim koje su sanse da nece prekoraciti 90 dana kad se do sad nisu javili.

a kabel je doslovce 10ak m od kuce, zamotan na valjda svakom stupu. glavni kontejner rune 100ak m od kuce (vrtic). nabijem ih.

dakky 20.08.2024. 17:02

I meni je bio rok 90 dana kad sam predao zahtjev u 7. mjesecu prošle godine, Montirali su u 6. mjesecu ove godine. Tako da taj rok slobodno objesi mačku o rep.

geronimo_2 20.08.2024. 17:08

A u k. Očito cu se patit na ovoj truloj tkoma parici long time :-(

dakky 20.08.2024. 17:11

A ono, nemora značiti. Pošalji im mail, gnjavi malo. Možda se ubrzaju :)

coconut 21.08.2024. 07:12

Mislim da i mojih 90 dana istječe ili je već isteklo. Izgleda da ću ih morati malo zagnjaviti zbog toga.

Pomo 21.08.2024. 07:17

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3757670)
za 10ak dana istice famoznih 90 dana rok za instalaciju. zvao sam ih pred 15ak dana. nista nisam postigao, moram cekati.
jel bilo jos ovakvih slucajeva? mislim koje su sanse da nece prekoraciti 90 dana kad se do sad nisu javili.

a kabel je doslovce 10ak m od kuce, zamotan na valjda svakom stupu. glavni kontejner rune 100ak m od kuce (vrtic). nabijem ih.

Meni je od uplate do realizacije prošlo jedno 10mj.
Probao sam požurivati, ali jedino su ponudili povrat novaca. Na kraju je došla ekipa, snimila situaciju i provukla optiku.
S time da sam ja bio svjestan da će probit rok, iskoristio indeksaciju cijena, raskinuo ugovornu obvezu sa starim operaterom i nastavio koristiti uslugu bez ugovorne obveze. Pa kad dođu, dođu.

coconut 23.08.2024. 17:29

Logirao sam se na njihov portal i ustanovio da moram isuniti još neke papire. Sva sreća da su me informirali o tome...

geronimo_2 23.08.2024. 19:24

jizus lol.
idem vidjet da nije i kod mene to lol
edit:
sta ti tocno fali tam?
meni pise samo pod:
"Potpiši sve dokumente bez skeniranja" X i opcija da kliknem potpisi. ne kuzim koji k je to kad znam da sam im vec potpisao sve i poslao. kakvi hostapleri.
edit2: kad kliknem na potpisi dobijem poruku: "Dokumenti su već poslani i odobreni od strane administratora. Ne možete mijenjati ili brisati potpis!" neznam koji klinac onda tamo stoji crveni X :fiju:.
i "racun placen" je crveno sa X. al to sam pitao zensku i rekla mi je da placam nakon instalacije.

schetz 10.09.2024. 20:35

Vjerojatno pucanj u prazno :)
Ukratko, ormarić optike na fasadi a nova fasada u izradi.
Ormarić odvojen od fasade, iz istog idu prozirni optički kablovi kroz zid u ont. Zaštićeni koliko mogu biti ali na kraju dana govorimo o tankom prozirnom kabelu pored kojeg će ići žbuka ili što već .

Još uvijek je živo odnosno kabel u komadu i internet normalno radi, ali sam vrlo skeptičan da će preživjeti do kraja odnosno završnu fazu.
Da bih bio spreman kupio bih odmah backup optičke kablove a ne mogu do ormarića i fali mi elementarnog znanja o istima .
Zna li netko koji bi bio(ako postoji defaultni) kabel koji iz ormarića optike ide u ONT? Konektori su mi konkretno nepoznanica.

Hvala unaprijed.

dakky 10.09.2024. 21:49

Evo ovdje dobra usporedba kablove: link

Ne bih rekao da postoji "default", koristi se onaj koji treba u nekoj namjeni, a optičko vlakno je kod svih isto.

webstartm 10.09.2024. 22:58

Evo po Istri nove tabele uz cestu za provodjenje opticke infrastrukture eu fondovi blabla, barban,zminj i tuda okolo san vidia danas
Širi se Rune?

dakky 11.09.2024. 00:01

Rune je oduvijek bio za PGŽ i Istarsku županiju...

webstartm 11.09.2024. 00:07

Ma znan, al eto, nove su tabele, znaci novo širenje po istri
jer Barbana i Žminja nema na trenutnoj karti na Rune webu
https://www.ruralnetwork.eu/hr/kako-...eno-projektom/

dakky 11.09.2024. 00:12

Možda su dobili licencu ili nešto. Ne znam zašto se nisu prije širili u tom smjeru. I kad će otoke pokriti, nikad? :)

schetz 11.09.2024. 06:57

Citiraj:

Autor dakky (Post 3761867)
Evo ovdje dobra usporedba kablove: link

Ne bih rekao da postoji "default", koristi se onaj koji treba u nekoj namjeni, a optičko vlakno je kod svih isto.

Tnx, zanimljivo štivo.
Nepotrebno sam doduše zakomplicirao pitanje koje je možda trebalo biti: koji je konektor optičkog kabela u Rune ormariću.

Kod ONTa mogu vidjeti, u ormariću ne.
Ono što vidim na netu su zdravo seljački: kabel sa zelenim-zelenim konektorima i zelenim-plavim (upc apc) .

tiki66 11.09.2024. 07:55

Fino ti pripremi bužir i baš te briga kakav je konektor i što je unutra

coconut 11.09.2024. 07:59

U RI ne stavlja Rune već netko drugi. Rune je za OP i okolicu. Već se danima navlačimo oko instalacije optike.
Više otome ođe
http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=956

schetz 11.09.2024. 09:15

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3761900)
Fino ti pripremi bužir i baš te briga kakav je konektor i što je unutra

To je spremno ali predviđam pucanje postavljenog kabela. Kako ne bih čekao Rune ili nekog trećeg za "obično" spajanje i provlačenje na postavljenu opremu , najjednostavnije riješenje mi je kupiti nove kablove i samo spojiti kad ako puknu.
Odnosno bilo bi najjednostavnije da vidim/znam koji je konektor u ormariću.

geronimo_2 11.09.2024. 13:46

danas napokon bio rune ugraditi kabl.
taman isteklo 3mj pred 10ak dana.
decki uredno sve napravili profi.

dakky 11.09.2024. 15:15

Citiraj:

Autor schetz (Post 3761927)
To je spremno ali predviđam pucanje postavljenog kabela. Kako ne bih čekao Rune ili nekog trećeg za "obično" spajanje i provlačenje na postavljenu opremu , najjednostavnije riješenje mi je kupiti nove kablove i samo spojiti kad ako puknu.
Odnosno bilo bi najjednostavnije da vidim/znam koji je konektor u ormariću.

U ormariću nema konektora. Kablovi su splajsani (zavareni) od tvoje utičnice do splittera za tvoju ulicu. Splitter nije na banderi u ormariću nego je dalje negdje u ulici. U ormariću na banderi ili kući su samo izvučeni kablovi iz većeg bunta kablova (dolazni kabel je 16, 24, 32, 64... vlakna i tu se samo račva).

schetz 11.09.2024. 19:50

Citiraj:

Autor dakky (Post 3762035)
U ormariću nema konektora. Kablovi su splajsani (zavareni) od tvoje utičnice do splittera za tvoju ulicu. Splitter nije na banderi u ormariću nego je dalje negdje u ulici. U ormariću na banderi ili kući su samo izvučeni kablovi iz većeg bunta kablova (dolazni kabel je 16, 24, 32, 64... vlakna i tu se samo račva).

Jasno sada, hvala.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:02.