PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   AMD Radeon 7870/7850 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=231465)

lxexo 18.10.2013. 16:29

GPU usage

Pozdrav.

Mislim da imam jedan problem oko GPU usage-a.

Predopstavljam da bi prilikom igranja GPU usage morao biti 100%, ili? Danas sam malo pratio sa MSI afterburnerom u Battlefieldu 3 i vidio da on ne pralazi ni 50%.

Nemam tolko loš procesor, uostalom on ne prelazi 70% tokom igranja tako da sigurno nije bottleneck.

http://pokit.org/get/img/38a67ea2721...f6d467bde8.jpg

Manuel Calavera 20.10.2013. 12:45

Stavi max detalje (filtere MSAA i sl.) osim vsync i max rezoluciju- pa onda pogledaj dal je viši

Inače ta igra ima baš taj gpu usage problem, tako da je vjerojato loše optimizirana

NinX 25.10.2013. 16:10

Evo nema teme za 7790 pa cu ovdje postavit pitanje, radi se hd7790 dual x od sapphire
Kad mi je instaliran msi afterburner, core clock mi ostaje na 300 mhz, isto je i kad je probam klokat.
Ima li kakav fix za to ili je grafa defektna. Isprobano sa vise drivera i friski win 7 je na kompu.

Sam Fischer 25.10.2013. 18:26

Pa to je vjerojatno samo 2D clock, prati malo monitoring od Afterburnera kada pokrenes neku 3D aplikaciju. U slucaju da ostaje u 3D-u na 300mhz, primjetjet ces u igrama :)

NinX 25.10.2013. 21:17

Ostaje na 300 mhz i u igrama i kad upalim kombustor, u tome i je problem,

RaneZ 25.10.2013. 22:30

Imao ISTI problem... stavi drugu verziju aftera ili asus gpu... drajveri nisu bitni..razbio sam galvu 5 dana, ne pitaj :D

ja sam morao prec na sus, jer BILO koji after nije htio radit.

NinX 25.10.2013. 22:34

Sutra cu probat pa javim, hvala :)

Edit:
Evo stavio sam opet afterburner i povecao power limit na +5, sad radi sve normalno :D

Problem 03.11.2013. 11:59

dal su vlasnici xfx 7870 dd probali skidati onu oplatu hladnjaka i ako jesu dal je imalo efekta?

Sa ambient temp cca 22°C temp mi je bila oko 50°C idle i cak do 91°C load. Kad sam to malo popratio odma sam isao kupiti Scythe GlideStream 120 da upuhuje sa prednje strane hladan zrak i poštelao sa afterburnerom vent. Sad imam oko 37°C idle i do 70°C load. AL vent je nemoguce bucan u loadu....

Problem 05.11.2013. 18:17

nitko? :)

FRipper 05.11.2013. 19:58

daj otvori gpu-z...i vidi koliko piše "shaders"...zanima ma nešto :=) 1536?

Problem 05.11.2013. 20:04

Citiraj:

Autor FRipper (Post 2490008)
daj otvori gpu-z...i vidi koliko piše "shaders"...zanima ma nešto :=) 1536?

http://gpuz.techpowerup.com/13/11/05/b6z.png

edit: sad koristim 2 monitora i idle mi je porasao na 44°C, load gpu-a u RAGE je do 40% i tad je temp max 64°C (vent je u to vrijeme bio na 85%)

RaneZ 05.11.2013. 21:07

Meni je i sa asus DCII to uzaaasno preglasna kartica (7870)...
idle 29C (promjenio pastu), load 84C (BF4, max)..
i vent je ko usisavac...a jebeni propuh unutra. Cekam razvoj 290tki ;)

Problem 05.11.2013. 21:11

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 2490033)
Meni je i sa asus DCII to uzaaasno preglasna kartica (7870)...
idle 29C (promjenio pastu), load 84C (BF4, max)..
i vent je ko usisavac...a jebeni propuh unutra. Cekam razvoj 290tki ;)

ja vidim da imam Tahiti čip koji je nešto jači od Pitcairn. Al nemam blage kaj to znači za temperature.

Išao bi i ja na neki aftermarket hladnjak do 300kn, al matx kučište me brine...

najviše me ždere ovaj idle, jer se komp u 99% slucajeva koristi za acad, a ono, pored mene mlažnjak :D

FRipper 05.11.2013. 22:33

da dobio si tahiti verziju...zato i je bučnija i toplija...pogotovo ako je loše kučište,slab propuh...

podesi manualno ventilatore

Problem 05.11.2013. 23:43

pa venti su podešeni vec.

napominjem da imam dual monitore i da mi je to podiglo temp idle-a za oko 7°C.

evo sad sam testirao 3d marrk 11 i max temp:
gpu 83°C, a sa otvorenom bočnom stranicom 75°C
cpu: max 58°C (tu mi je idle od 27-32°C, ovisno o jezgri).

po meni je kuciste s dosta propuha (obzirom da se radi o matx), vec sam prije pisao da imam sprijeda 120mm scythe i iza 92mm zalmana. Bocno kod grafe su otvori predviđeni za 2 92mm fana i na vrhu kucista zakođer 2 otvora al 120mm.

keks 06.11.2013. 20:09

Evo meni riknula XFX HD7850 DD. Samo se odjednom sve ugasilo tijekom igranja wot-a. Nit je bila overclockana ni nista. :wtf2:

Problem 12.11.2013. 21:02

Citiraj:

Autor keks (Post 2490528)
Evo meni riknula XFX HD7850 DD. Samo se odjednom sve ugasilo tijekom igranja wot-a. Nit je bila overclockana ni nista. :wtf2:

ja krecem definitivno u nabavku coolera sam neznam koji. Probao crysis cisto radi isprobavanja grafe i ode temo do vrtoglavih 102°C :stoopid:

nije bilo nikakvih artefekti ni nista, al ono, odma sam gasio da se ohladi. Kaj se nebi trebalo u slucaju nužde il automatski ubiti aplikacija il gasiti komp? Malo mi bedasto ovo izgleda :wtf2:

Dajte neku preporuku, cijena nije tolko bitna. Veci mi je problem matx kuciste, tocnije zalman zm-t1.

Drvoje 12.11.2013. 22:06

Imaš li neki link sa slikom te grafičke/coolera, ne nalazim nigdi taj model XFX-a pod tvoj komp (HD7870 XT 2GB)? :stoopid:

Problem 12.11.2013. 22:09

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493754)
Imaš li neki link sa slikom te grafičke/coolera, ne nalazim nigdi taj model XFX-a pod tvoj komp (HD7870 XT 2GB)? :stoopid:

XT su ti kartice sa tahiti cipom ;)

http://www.overclockersclub.com/site.../011_thumb.jpg

Drvoje 12.11.2013. 22:39

Nisam baš brzo poveza jer sam generacijski zapeja na HD6XXX seriji :D

Ok, je li grafa pod jamstvom?

Ima li kakve "warranty void if removed" naljepnice na vijcima sa stražnje strane PCB-a (pretpostavljam da nema - valjda jedini Gainward ovo prakticira ili je prakticira)?

Jesi li minja pastu, ili proba očistit taj heatspreader ispod oklopa?

Je si li proba s nekim softverskim programom regulirat ventilatore (povećat br. okretaja) ako se uopće mogu?

Kakve su temperature bile kad si kupija grafu?

Jesi je tek ugradija u to mini kučište?

aha di si sad? :)

Problem 12.11.2013. 22:42

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493776)
Nisam baš brzo poveza jer sam generacijski zapeja na HD6XXX seriji :D

Ok, je li grafa pod jamstvom?

Ima li kakve "warranty void if removed" naljepnice na vijcima sa stražnje strane PCB-a (pretpostavljam da nema - valjda jedini Gainward ovo prakticira ili je prakticira)?

Jesi li minja pastu, ili proba očistit taj heatspreader ispod oklopa?

Je si li proba s nekim softverskim programom regulirat ventilatore (povećat br. okretaja) ako se uopće mogu?

Kakve su temperature bile kad si kupija grafu?

Jesi je tek ugradija u to mini kučište?

aha di si sad? :)

tu sam.

grafa je regulirana afterburnerom

grafa je nova

ima naljepnice

temp su takve od samog starta

eto :)

Drvoje 12.11.2013. 22:50

Malo me začuđuje da je takav cooling setup neučinkovit (bakreni heatpajpovi i 2 venta).

Jesi li naša negdi na netu da i drugi imaju probleme s takvim modelom?

Eventualno smanjivanje voltaže (uz iste taktove)!?

Probaj lampom vidit ako se može (bez da skidaš cooler) nasjeda li dobro taj hladnjak (pretpostavljam da čvrsto stoji i ne možeš ga pomicati).

BTW u kojem dućanu je garancija, jer ako ofrlje budeš mica te naljepnice ode jamstvo u qurac.

Pretpostavljam da se s njima možeš dogovorit da oni to obave (a da ti npr. doneš neki cooler).

Problem 12.11.2013. 22:51

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493786)
Malo me začuđuje da je takav cooling setup neučinkovit (bakreni heatpajpovi i 2 venta).

Jesi li naša negdi na netu da i drugi imaju probleme s takvim modelom?

Eventualno smanjivanje voltaže (uz iste taktove)!?

Probaj lampom vidit ako se može (bez da skidaš cooler) nasjeda li dobro taj hladnjak (pretpostavljam da čvrsto stoji i ne možeš ga pomicati).

BTW u kojem dućanu je garancija, jer ako ofrlje budeš mica te naljepnice ode jamstvo u qurac.

Pretpostavljam da se s njima možeš dogovorit da oni to obave (a da ti npr. doneš neki cooler).

futura-it

to je i meni vec palo na pamet, samo koji kuler ce stat u moje ogromno kuciste? :D

bas cu zavirit malo bolje sutra u kuciste da vidim ak to nasjeda kak spada :fiju:

Drvoje 12.11.2013. 23:00

Hmm u njih nevidim gpu coolere.

U svakom slučaju Zagy-ni-me je član foruma pa ga kontaktiraj.

Ako imaš relativno dobro provjetreno kučište, i ostali modeli/primjerci tog proizvođača nemaju toliko zagrijavanje, probaj je reklamirat (nemaš šta izgubit).

Ako uopće dočeka lito ta grafička - moglo bi joj bit zadnje "igranje" :D

Smanjivanje voltaže ti ne pada napamet vidim (čisto da pokušaš)?

Problem 12.11.2013. 23:05

ma ja radim 99% autocad-a, ovo je samo bilo za probu. A kako koristim 2 monitora temperatura idle-a se penje na 45° i to sa ventom podignutim na 60%.

Malo me prca to šta radim na dan i po više od 12h i komp mi treba pa nemam bas vremena za navlacenja po reklamacijama.

Sutra cu prvo provjeriti kak nasjeda cooler, i ako je ok, onda cu kontaktirati clana dal mogu sam, il da dopelam tam svoj cooler pa da ga oni zmontiraju.

Drvoje 12.11.2013. 23:20

Autocad - kaj je to :D

Ja sam krivo pretpostavija da je igre prcaju.

Pa pogledaj po netu neke testove i temperature te kartice u Autocadu.

Ja sam davno zavrtija neku stariju verziju Autocada i ne sićam se da mi je toliko klalo bivšu grafu ("nEvidiju" 7900GS) - doduše samo sam površno "ispipava" program i vratija se staroj ljubavi - gejmanju :D

I usput po 3. put, jesi proba smanjit voltažu nekakvim tweakanjem iz OS-a, dakle bez modificiranja BIOS-a grafe?

Problem 12.11.2013. 23:28

nsiam probao dirati voltazu, ne bavim se više tim stvarima :D

sam autocad u odnosu na cisti idle mi digne temp mozda za 1-2°C, drugi ekran je taj koji podigne za oko 8°C.

Znaci, idle sa jednim monitorom je oko 36-37°C idle, a to na netu smatraju jos "normalnim"

Drvoje 12.11.2013. 23:37

A ne znam šta bi ti reka, ako je u idle-u tako na oba monitora, i ako se temperatura ne penje previše prilikom "dizajniranja" onda nema panike.

Pa kolika ti je bila najveća temperatura nakon višesatnog rada uz oba monitora? (zanemari "Krizu" jer ionako 99% ne igraš :D)

Problem 12.11.2013. 23:39

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493830)
A ne znam šta bi ti reka, ako je u idle-u tako na oba monitora, i ako se temperatura ne penje previše prilikom "dizajniranja" onda nema panike.

Pa kolika ti je bila najveća temperatura nakon višesatnog rada uz oba monitora? (zanemari "Krizu" jer ionako 99% ne igraš :D)

evo, radim od 9h ujutro i upravo sam gotov za danas.

temp je 45°C. Al to mi je sa ventom na 60% i bole me uši. :D

Drvoje 13.11.2013. 00:03

Ma daj smanji taj vent (odnosno ventove), pa vidi kako se to ponaša, šta ima veze ako dođe i do npr. 55c, a da ti usput ostatak sistema ne pati (CPU).

Nije to mimozica, a ako zaigraš štagod, nabaci slušalice ili pojačaj zvuk i nafrlji vent ponovo na cca 60%.

Kupovati aftermarket hlađenje, a da ne drobiš igre na njoj je grijeh.

Primjeti da je na mojoj Musashi kojeg sam kupija rabljenog za male "nofce", ali u mene je grafa 99% za igranje, a moj stock cooler je bija po pitanju buke zadnje sranje (niti slušalice mi nisu pomogle).
Pohrani.comPohrani.com

Mali vent i mala površina heatspreadera, te visoke temperature i buka su riješene jednim udarcem - sa aftermarket hlađenjem.
Ali u mene ima mista i za AC S1 + tvoj cooler mi izgleda puno veći (dizajnom i dimenzijama blizak Musashiju) - BTW to je razlog zašto ti cilo vrime ne mogu preporučit da uzmeš neki konkretni cooler.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:42.