PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Štednja električne energije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=176089)

srale7 06.12.2012. 15:27

Pogledam samo brojilo, koje je btw jednotarfno, znači plava tarifa :)

the.elles.d 06.12.2012. 16:26

lol, da, ili tako :)

maxxp 06.12.2012. 21:49

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2290224)
Prigusnica i njezin faktor snage (narodski poznat kao cos fi). Ista stvar kao i kod fluo cijevi.

Hvala Bubba, sve jasno...

Buger 06.12.2012. 22:08

Ne plaćamo li mi samo potrošenu radnu snagu?

pinkskin 06.12.2012. 22:24

Da.

chief_wolfinjo 09.12.2012. 09:32

bok,

imam jedno pitanje vezano za štednje žarulje, zašto kažu da su štedne žarulje štetne za zdravlje ?

hvala

lowrider 09.12.2012. 10:04

Navodno dok rade zrače, elektronika u njoj (progušnice itd) isto nešto emitira, kad se razbije-katastrofa radi žive u njoj, pa onda čisto bijelo svjetlo izaziva glavobolje i neprirodno je itd

the.elles.d 09.12.2012. 11:02

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 2293126)
imam jedno pitanje vezano za štednje žarulje, zašto kažu da su štedne žarulje štetne za zdravlje?

Zato što teoretičari zavjera vole pričati gluposti...

nick praskaton 09.12.2012. 11:14

Citiraj:

Autor the.elles.d (Post 2293152)
Zato što teoretičari zavjera vole pričati gluposti...

istina, neki dan, jedan kolega... cucla cigaru u ustima i govori ... NIKAD, ali nikad te štedne u moju kuću neće, to je štetno :roller:

chief_wolfinjo 09.12.2012. 11:53

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 2293158)
istina, neki dan, jedan kolega... cucla cigaru u ustima i govori ... NIKAD, ali nikad te štedne u moju kuću neće, to je štetno :roller:

hehehe :lol2:

ne ozbiljno.. jel ima uopće mogučnosti da su štedne žarulje štetne ili je to samo u teoriji ?

srale7 09.12.2012. 12:43

Stvar je u sta vjerujes, recimo za Davida Ickea to je najveće zlo modernog svijeta i stedne zarulje su mehanizam preko kojih netko zeli zavladat nama.
(emitiruaju neke specifične frekvencije ne znam cega i tako kotroliraju nas um)

Ja mislim da je sve to skupa jedan veliki bullshit, kad se sve zbroji i oduzme stedne zarulje su stetne kao i voda iz pipe :)

vranjba 09.12.2012. 12:47

ne znam koja je svrha navikavati se na lošiju rasvjetu, ako je zbog uštede zamjeni peglu, vešmašinu... ili peri veš po noći kad je jeftinija struja

Alvin 09.12.2012. 12:47

Ma gluposti:
http://imageshack.us/a/img12/2139/pb260480.th.jpg
http://imageshack.us/a/img32/1102/pb260481s.th.jpg
Štedna žarulja ima prednost "malih gubitaka", sve ostalo je na strani klasične žarulje.
Moram priznati da sam pogledao film Ickea, osim debilnih teorija zavjere ima stvari u kojima je potpuno u pravu.
Iz industrije recimo su izbacili olovo kao štetan materijal i zabranili ga u bilo kakvom proizvodnom procesu dok štedne žarulje s živom forsiraju na tržište....tko je tu lud?

Thundercool 09.12.2012. 18:51

Dobra tema. Samo naslov teme je bleh, "Štednja elelektrične struje" može promjena u ""Štednja elelektrične energije".
Mozak me boli kad vidim temu na indexu.(inače po struci elektroničar)
Hvala

tor 09.12.2012. 19:10

bravo, tnx...

syss 09.12.2012. 23:42

ajde i neka pametna tu :D :D

alvine daj pliz pojasni kaj nam ovaj osciloskop veli... malo ne kužim.

Alvin 09.12.2012. 23:52

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2293211)
Stvar je u sta vjerujes, recimo za Davida Ickea to je najveće zlo modernog svijeta i stedne zarulje su mehanizam preko kojih netko zeli zavladat nama.
(emitiruaju neke specifične frekvencije ne znam cega i tako kotroliraju nas um)

eto frekvencije...:-)
Ma niš, na pol metra kupi frekvenciju, znači zrače definitivno

syss 10.12.2012. 00:10

a dobro možda zrače pozitivnim ionima ili unicorn furballs :D :D

Gocznet 10.12.2012. 01:16

Citiraj:

Autor Alvin (Post 2293550)

Jesi testirao koju LED zarulju čisto radi probe? Bas me zanima dali one šta
" bacaju"

panoramix 10.12.2012. 07:34

Citiraj:

Autor Alvin (Post 2293550)

O kakvoj se vrsti zračenja radi i koja mu je frekvencija?
Možeš li za usporedbu izmjeriti na isti način neonku, CRT TV/monitor i mikrovalku ?

Nikky 10.12.2012. 09:17

Zna se da su ove std. štedne kao fluo cijevi, treba napraviti visoki napon za izboj / paljenje. Frekvencija VN pretvarača ovakve namjene bude oko 20 - 50 kHz.
Kako cijeli sklop nije u nekom metalnom kavezu onda logično "štrapa" na sve strane.

zupy 10.12.2012. 09:57

Jeli ko mjerio one kineske led-ice od deklariranih par wata kolika je realna potrošnja ??

Alvin 10.12.2012. 12:31

Eto Nikky sve rekao, ledica radi na sasvim drugom principu, nisam mjerio ali neće niš pokazati. Frekvencija ovih mojih je od 40-50kHz ovisno o proizvođaču.Ostalo osim crt-a mogu malo premjerit. No nije samo problem u tome,na dole linku se može pročitati sve negativne i pozitivne strane određenih izvora svjetla
Deklarirana potrošnja ledica ne odstupa od stvarne.
No u toj cijeloj priči klasična žarulja zbog načina rada je najbliža prirodnom svjetlu, ne sadrži nikakve opasne materijale a tijekom zimskog perioda neznam koliko se tu može u stvarnosti govoriti o nekakvim gubitcima.
Pa kada se sve zbroji i oduzme, nisam ni sam siguran zašto se izbacuju iz upotrebe,tj. zašto se zabranjuju.
Odličan text(osim teorija zavjere) http://www.mandrilo.com/index.php/istina-o-zaruljama

The Pill Man 10.12.2012. 15:15

Evo stalno u gužvi pa nikako da malo pišem, uglavnom čitam...

Citiraj:

tijekom zimskog perioda neznam koliko se tu može u stvarnosti govoriti o nekakvim gubitcima
Ako misliš na to da ionako zimi kuću griješ, ipak ima razlike. Jer ako se griješ na klimu, njena učinkovitost je recimo 250% u odnosu na žarnu nit koja je u najboljem slučaju 100%. Tada nit i nije isplativa.

Što se štetnosti tiče mislim da je potpuno nepotrebno o tome raspravljati.
Naime štetni utjecaji su samo mogući u smislu elektromagnetskog zračenja, ali da se razumijemo, zračenje 1 žarulje u odnosu na sunce kojem smo izloženi svaki dan makar bilo i oblačno, je neusporedivo, da ostale izvore i ne spominjem.

(pa čak ako je noć!!! - zbog refleksija i pitanja što je uopće naša noć s obzirom na kozmička zračenja, a tu je i dilema oko vidljivog dijela spektra jer noć ne znači da svjetla nema, mrak znači da nema svjetla...)

Naravno pitanje žive i kemijskih utjecaja odbacujem osim ako ne planirate život posvetiti razbijanju žarulja i/ili konzumaciji istih...:dobartek:

Alvin 10.12.2012. 15:47

Ukoliko se griješ na klimu njezina efikasnost je ipak puno manja ako je temperatura ispod -5.
Klima je za mene neprihvatljiv izvor grijanja.
Puno ljudi se ipak grije na struju i u tom slučaju neprihvatljivo je isijavanje topline žarulje uzeti kao gubitak.
U svim drugim slučajevima ipak se taj gubitak ne može uzeti kao 100%
Ma možda je i najmanji problem nekakvo elektromagnetsko zračenje. Ja sam samo napisao da postoji, nisam navodio njenu štetnost niti nisam te struke da ju mogu realno procijenit ako je ona i malo štetna.
Naravno da nećeš razbijati žarulju i hraniti se s njenim sadržajem, no ako ju baciš u smeće to si i napravio, misliš li da te sve te žarulje ipak neće završiti u komunalnom smeću ili bar većina njih.
O boji svijetla se nama šta raspravljati, to poluslijep čovjek može vidjeti da tu nešto fali.
No možda biš trebao pročitati malo više o tome s onog linka.
Postoji još jedna stvar koju nitko ne navodi kod iskoristivosti štednih žarulja, ukoliko je ona koristi malo a često se pali i gasi, njanja iskoristivost zbog načina rada je daleko manja od deklarirane.
Štedna žarulja je izuzetno (po mom iskustvu) osjetljiva na ocilacije napona što joj očito uvelike smanjuje radni vijek, daleko ispod klasične žarulje.(zamjenjeno 10 kom u godinu dana od 16 koje imam u radioni)
Moje mišljenje, ipaj je led daleko prihvatljiviji nego štedna žarulja.

vranjba 10.12.2012. 21:21

nitko se ne pita kako ćemo grijati piliće sa štednim žaruljama :D

Halos 10.12.2012. 21:51

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2294224)

:lol2:

Budu se pitali :D

Buger 10.12.2012. 22:17

Greška u naslovu, ELelektrične energije :).

Inače štedne žarulje koristim u svojoj sobi i to u prvom redu zbog toga što mi daju više svjetlosti (luster je ograničen na 3x40 W), pa umjesto 3 obične žarulje od 40 W, imam 3 štedne žarulje od 11 W (ekvivalent onima od 60W sa žarnom niti). Što se tiče boje svjetlosti, koristim Osramove 2500 K čije svjetlost je gotovo jednaka onim žaruljama sa žarnom niti.

rodriguez 10.12.2012. 22:46

Di kupujete te štedne žarulje i po kojoj cijeni?

vedranzeman 10.12.2012. 23:04

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2294224)

Ima za tu svrhu IC grijalica.
A ne da svijetliš pilićima dan i noć, kako bi se brzo utovili i što prije ih krknuo. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:38.