PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia PhysX (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=111307)

Mad_Duke 29.09.2009. 19:19

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1443212)
malo ste zakomplicira jednostavno - blokiran je hardverski physx a ne softverski. Dakle samim time nvidia nije ljudima onemogucila da igraju igre koje zahtjevaju physx pa time nema ni prostora za tuzbe.

I kakva je razlika koji je "dio" blokiran ako si platio karticu sa svojim novcem, a nakon određenog vremena to više nije proizvod koji si kupio jer ga je proizvođač odlučio osakatiti. To je kao da ti Intel sada odluči zaključati 2 jezgre na quadu ako prepozna da imaš AMD (ATi) grafulju na njihovoj ploči.

Jelc 29.09.2009. 20:53

Citiraj:

Autor Ivan123 (Post 1443257)
Krivo. Drivere za grafu mozes instalirati nevezano za physx drivere i obratno... Ukoliko koristis 180.xx ili 185.xx (nisam sada tocno siguran s kojim driverima je onemoguceno) i nove phsyx, mozes koristiti ATI karticu za fiziku... To je sada trenutno moguce koliko vidim, da li ce kasnije biti onemoguceno da se nece moci koristiti ni sa starijim driverima, vidjeti cemo

Ajd pukni neki link, ja još nisam vidio da npr. Betmen nekom tako radi sa ATI-com:)

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1443267)
I kakva je razlika koji je "dio" blokiran ako si platio karticu sa svojim novcem, a nakon određenog vremena to više nije proizvod koji si kupio jer ga je proizvođač odlučio osakatiti. To je kao da ti Intel sada odluči zaključati 2 jezgre na quadu ako prepozna da imaš AMD (ATi) grafulju na njihovoj ploči.

Đuka a kaj se ti pjeniš?:stoopid:
PhysX je điđa Endivije, zakaj bi oni omogućili podršku za ATI koji nije ni pokazao želju za tim a kamoli platio za takvo nešto?

Mad_Duke 29.09.2009. 20:58

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1443347)
Đuka a kaj se ti pjeniš?:stoopid:
PhysX je điđa Endivije, zakaj bi oni omogućili podršku za ATI koji nije ni pokazao želju za tim a kamoli platio za takvo nešto?

Oj! Ma ne pjenim se. Tak i onak mislim da se ja sadašnjim načinom na koji rade GPU-ovi izlet u "fiziku" u vidu posebnog čipa ili neš slično nepotrebno kao i RAMBUS uz DDR. Samo kažem da je ista stvar kao i ova analogija sa procesorima. Ipak si ti vlasnik te nvidia grafičke.

Jelc 29.09.2009. 21:14

Pa, na Envidijama sve radi-to su napravili da zajebu one koji bi tjerali na Aticama:)

dmr 29.09.2009. 21:57

Citiraj:

Autor Ivan123 (Post 1443257)
Krivo. Drivere za grafu mozes instalirati nevezano za physx drivere i obratno... Ukoliko koristis 180.xx ili 185.xx (nisam sada tocno siguran s kojim driverima je onemoguceno) i nove phsyx, mozes koristiti ATI karticu za fiziku... To je sada trenutno moguce koliko vidim, da li ce kasnije biti onemoguceno da se nece moci koristiti ni sa starijim driverima, vidjeti cemo

Ako je tako onda je super. Jer cisto sumnjam da je bitno da li su noviji driveri za nvidiu ako se samo koristi za fiziku.

Astral 29.09.2009. 22:11

yep, na to sam mislio, moze netko isprobat teoriju?

greg SE 29.09.2009. 22:33

da, zlocesta nvidia a svi drugi dobri.
Svatko gleda samo svoju korist. Ako ce to odredjeni broj korisnika navesti da kao primarnu (dakle jacu i skuplju grafu) izaberu zeleno - njihov plan je upalio. To sto nesto manji broj ljudi nece kupiti neke lowend grafe (na kojima vise zarade imaju partneri nego nvidia) ili poharati trziste polovnjaka (za koje nvidiu zaboli jer su to vec prodane kartice i od toga nemaju ladne vode)....posve nebitno.

Tako bi ja mogao srat na AMD jer idioti onemogucuju integriranu grafu cim osjete nvidiu u kanti. Nije im palo na pamet da bi mi mogla zatrebati? Je. Ali ih boli k. Ali bitno da je jedino nvidia sebicna i pokvarena :D

Mad_Duke 29.09.2009. 22:41

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1443451)
da, zlocesta nvidia a svi drugi dobri.
Svatko gleda samo svoju korist. Ako ce to odredjeni broj korisnika navesti da kao primarnu (dakle jacu i skuplju grafu) izaberu zeleno - njihov plan je upalio. To sto nesto manji broj ljudi nece kupiti neke lowend grafe (na kojima vise zarade imaju partneri nego nvidia) ili poharati trziste polovnjaka (za koje nvidiu zaboli jer su to vec prodane kartice i od toga nemaju ladne vode)....posve nebitno.

Sorry, ali ako ja kupim nvidia graficku koju hocu imam ju pravo koristiti u svom sustavu kako god želim, jer sam njezin vlasnik. A ne da mi nakon XY dana odjednom to onemoguće. A za njihove me razloge zaboli! :P

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1443451)
Tako bi ja mogao srat na AMD jer idioti onemogucuju integriranu grafu cim osjete nvidiu u kanti. Nije im palo na pamet da bi mi mogla zatrebati? Je. Ali ih boli k. Ali bitno da je jedino nvidia sebicna i pokvarena :D

Nitko nije rekao da je samo nvidija sebicna i pokvarena. Ali tema je PhysX na GPU. Argument ti je jednak onome "Svi kradu, zašto i ja ne bi".

dmr 29.09.2009. 23:38

Pa de neka neko proba ko ima ATI za grafiku a nvidiu za fiziku radi li ovo u novom batmanu, jos bi interesantnije bilo vidjeti ima li poboljsanja u nfs shift jer se svi zale koji imaju ATI pa da vidimo je li do physx-a. Ja sam prodo 8800gts pa ne mogu probati :D

Ivan123 30.09.2009. 16:05

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1443347)
Ajd pukni neki link, ja još nisam vidio da npr. Betmen nekom tako radi sa ATI-com:)

Nisam trazio linkove s rezultatima, ali evo o tome na stranim forumima:)

Citiraj:

Citiraj:

Originally Posted by enzolt http://www.ngohq.com/images/en/buttons/viewpost.gif
you can probably just use old drivers. new driver revisions doesnt affect physx performance does it?
You are correct. As long as you use 185 and below you will be okay. You can still update the PhysX API drivers as long as your Nvidia drivers are 180.00 above. However from what I understand they are going to eventually require 186/190 and above for future PhysX API driver updates. Which means future game releases will not work with that type of setup.
Izvor

Rjesenje

I isto tako, ukoliko koristite ATI karticu za physx, onda igra ne koristi cijele mogucnosti procesora i dolazi do velikog zagusenja po pitanju performansi...

Izvor (pri dnu pise)

Jelc 30.09.2009. 16:15

AIW mi je u kompu, baš budem probal kad vratim 4870.
tnx za ljink:chears:

Gile 05.10.2009. 08:47

Turn your PhysX on ATI cards - again

Navodno se PhysX može uključiti i sa novim driverima, treba samo instalirati patch.

http://translate.google.com/translat...istory_state0=

Momir 13.10.2009. 16:38

Citiraj:

Autor Gile (Post 1447866)
Navodno se PhysX može uključiti i sa novim driverima, treba samo instalirati patch.

http://translate.google.com/translat...istory_state0=

Probao i radi. HD4850 za grafiku, a 8800GTS 640MB za physx i ostala cuda :D

Samo, AVG javlja da je neki trojanac, doduse to sam ignorirao i nastavio s instalacijom, za sad sve 5 :goood:

dmr 13.10.2009. 18:25

Ima li kakvih poboljsanja u NFS Shift sa nvidiom?

Viperus 20.10.2009. 23:06

Mislim da shift ne koristi hardversku već softversku fiziku tako da dođe na isto.

Imam ja jedno pitanje: Ako se koriste 2 GPU, jedan za grafiku, drugi za fiziku (tvrtka nebitna) dali je GPU za fiziku 100% iskorišten za taj posao il to samo neki sitni čip na njemu obrađuje dok 3d rendering "spava", valjda ne?

antrax 20.10.2009. 23:22

ne, ne spava chip, koristi SPove slobodne, cim vise tim bolje

Viperus 27.10.2009. 16:03

Zašto na atiju ne radi ta realna fizika? Pa zar nebi bilo moguće da to CPU odradi i gotovo? Mislim physx omogućava da se fizika računa na GPU, ali zašto se nebi postigo taj isti efekt na CPU? Jel CPU prespor ili? Pa sigurno neki i7 može odraditi tu fiziku bez problema?

Npr. oblivion je imao realnu fiziku bez physxa, i ništa se procesori nisu bunili.

edit : izgleda da ipak i7 nemogu realnu fiziku, eto tu lijepi review pa vidite:
http://www.firingsquad.com/hardware/...x_performance/

Jel iko vidio za kupit u hr ovu PCI physx karticu koja se spominjeu tekstu?

Wolverine 27.10.2009. 16:13

u kratko CPU je prespor

Mad_Duke 27.10.2009. 16:34

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 1468474)
u kratko CPU je prespor

A i irelevantno je jer physx je u vlasništvu nvidije. Naravno da bi ga ATi mogao procesuirati, ali ne smije!

Jelc 27.10.2009. 21:29

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1468496)
A i irelevantno je jer physx je u vlasništvu nvidije. Naravno da bi ga ATi mogao procesuirati, ali ne smije!

Nitko ne brani ATI-ju da koristi :)
Od kud ti to?:stoopid:

Pa nije ni Havok besplatan, zakaj bi bio PhysX:)

Mad_Duke 27.10.2009. 21:37

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1468756)
Nitko ne brani ATI-ju da koristi :)
Od kud ti to?:stoopid:

http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

Ili sam ja nekaj peto zabrijo?

Jelc 27.10.2009. 21:42

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1468768)
http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

Ili sam ja nekaj peto zabrijo?

Zabrijal si.
ATI nije nikad ni tražio od Endivije takvo što-te bi morali platit, te se boje da bi ovi namjerno sredili soft da radi lošije na ATI-ju:)

Mad_Duke 27.10.2009. 21:50

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1468774)
Zabrijal si.
ATI nije nikad ni tražio od Endivije takvo što-te bi morali platit, te se boje da bi ovi namjerno sredili soft da radi lošije na ATI-ju:)

Oke, sad sam stvarno zbunjen. Napisao sam:
Citiraj:

Gdje piše da je physX u vlasništvu nvidije i da ga ATi i da hoće, želi ne smije koristit (bez da plati), te sam dodao da kad bi imao mogućnost da bi stream procesori mogli taj posao bez problema odradit.

:P

Jelc 27.10.2009. 21:57

Citiraj:

Naravno da bi ga ATi mogao procesuirati, ali ne smije!

Ajmo opet:D
Ko im brani?

Nitko:)

Nek plate licencu pa bu mogli, tu je kraj cijele priče.
Nije ne smiju nego neće:)

Mad_Duke 27.10.2009. 22:01

Aha, tu smo se našli (ili ne našli).

Pa ja sam rekel da ne smije (ako ne plati). Valjda sam mislil da se podrazumijeva, a onda ti dodjes i zbuniš me totalno. (a danas mi je takav dan) :D

Jelc 27.10.2009. 22:04

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1468790)
Pa ja sam rekel da ne smije (ako ne plati).

Uf, pa nije Endivija uložila grdu lovu u to da se tim služi kom se sprdne:D
A da ne plati:)

Viperus 27.10.2009. 23:06

Sve je to diskutabilno. Npr ono šta je tvrtka aegia napravila dok je NV nije otkupila je bilo besplatno. Ati bi tehnički smio uzet taj stari physx i napravit hardware kompatibilan s njim.

A šta nije neko postao link gdje se spominje kako NV pomaže nadobudnim koderima što žele physx portat na ati?

Mad_Duke 27.10.2009. 23:09

Citiraj:

Autor Viperus (Post 1468879)
Sve je to diskutabilno. Npr ono šta je tvrtka aegia napravila dok je NV nije otkupila je bilo besplatno. Ati bi tehnički smio uzet taj stari physx i napravit hardware kompatibilan s njim.

A šta nije neko postao link gdje se spominje kako NV pomaže nadobudnim koderima što žele physx portat na ati?

Nemre biti besplatno ako je ageia prodavala posebne kartice sa tim. Nvidia ih je kupila čime je dobila prava na sve na kaj su oni imali prava.

A što se tiče ATi-a i fizike. Neznam zašto bi htio tako nešto pošto je to nazadna i irelevantna tehnologija pošto sa GPGPU chipovima bilo iz nvidije, atija ili nekog treceg (intel je zajahao nedavno) svatko moze izvrsavati "kaj god hoce" na na grafuljama i nema potrebe za takvim necim.

Viperus 27.10.2009. 23:31

Kartice su dolazile bez softvera ikakvog, plačao si samo hardver, a softver bi besplatno skinuo.

Pošto je sigurno teško napraviti realnu fiziku, sve tvrtke bez physxa bi trebale svoj engine pisat. Havoc nije ni do koljena physxu što se tiće realnosti, tako da bi bilo zbilja dobro da svi koriste tu istu fiziku i gotovo.

Mad_Duke 27.10.2009. 23:48

Citiraj:

Autor Viperus (Post 1468909)
Kartice su dolazile bez softvera ikakvog, plačao si samo hardver, a softver bi besplatno skinuo.

Pošto je sigurno teško napraviti realnu fiziku, sve tvrtke bez physxa bi trebale svoj engine pisat. Havoc nije ni do koljena physxu što se tiće realnosti, tako da bi bilo zbilja dobro da svi koriste tu istu fiziku i gotovo.

Besplatno skineš i Windows Update, pa jel windows besplatan?
BTW
PhysX is a proprietary realtime physics engine middleware SDK acquired by Ageia (which itself was acquired by Nvidia in February 2008). A ako ti još nije jasno, evo
http://en.wikipedia.org/wiki/Proprietary_software

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:30.