PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

LAcy 22.04.2024. 19:50

Tvoji zglobovi? :D

Mommistake 22.04.2024. 19:51

Koljena prije, sve je moguće. :D

2 die 4 23.04.2024. 01:38

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739483)
Ali krcka 100% unutra. Provjerio 5 puta, krcka na tom mjestu. Što drugo može biti?

Samo krcka kada se volan miče lijevo-desno, kada je 100% ravno ne krcka ništa.

Lulica, gripovi ako su lock-on, prihvat kočnice, prihvat shiftera, prihvat dropprera...
Biraj.:goood:

LAcy 23.04.2024. 03:24

Mozda litij u bateriji pomalo tinja, krcka... :D

SaleFFS 23.04.2024. 05:49

Moguće da ti se bužiri i crijeva koja idu kroz headset kod okretanja volana preklapaju i proizvode zvukove. Jako česta i relativno normalna pojava kod ovih novih full integrated headsetova. Inače deftovi su poznati po tome da im bushing/vijak na yoke-u čim skupi prljavštine počne proizvoditi zvukove baš kod bočnih sila pa probaj to odvidati, očistiti i lagano podmazati, usput provjeriš sve vijke stražnjeng trokuta da nije koji labav... kao što su ti rekli kolege može biti doslovno svašta, a headset sumnjam da je na tako mladom bajku, pogotovo ako su ga ponovno podmazali. Traži problem dalje.

Nik 23.04.2024. 08:06

Meni dosta cesto obujmica sica krcka, nekako se podvucu sitna zrnca pijeska ispod i pocne cvrkutati.
Sad zadnje sam izludio, malo krcka, malo ne krcka, sve zivo sam provjerio i nisam mogao skuziti gdje se glasa, pa jedno mjesec dana...dok jedne subote podno Tomislavca nisam fino uocio krek na okviru :D

LAcy 24.04.2024. 03:05

Citiraj:

Autor Nik (Post 3739525)
...dok jedne subote podno Tomislavca nisam fino uocio krek na okviru :D

To je baš vrlo ohrabrujuće :D

Sent from my motorola edge plus (2022) using Tapatalk

Nik 24.04.2024. 08:07

@LAcy
Pa cuj, nestrpljivo ocekujem od C`dalea koju ce mi ramu ovaj puta poslati :fiju:

Mommistake 24.04.2024. 08:57

Citiraj:

Autor SaleFFS (Post 3739519)
Moguće da ti se bužiri i crijeva koja idu kroz headset kod okretanja volana preklapaju i proizvode zvukove. Jako česta i relativno normalna pojava kod ovih novih full integrated headsetova. Inače deftovi su poznati po tome da im bushing/vijak na yoke-u čim skupi prljavštine počne proizvoditi zvukove baš kod bočnih sila pa probaj to odvidati, očistiti i lagano podmazati, usput provjeriš sve vijke stražnjeng trokuta da nije koji labav... kao što su ti rekli kolege može biti doslovno svašta, a headset sumnjam da je na tako mladom bajku, pogotovo ako su ga ponovno podmazali. Traži problem dalje.

A nije kod mene tako, bužiri su vani.

Stvarno sam uvjeren da je HS.

Tj. vozim s tim kvrckanjem već nekih 3-4 tjedna, probao sve moguće radnje i pokrete da skužim šta je. Vilica nije 100%, probao ju pumpati na silu, zaključati, nije vilica. A i dalje sam uvjeren da je iz HS-a. Ma ko ga jebe, naći ću kad tad.

nub 24.04.2024. 09:40

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739716)
A nije kod mene tako, bužiri su vani.

Stvarno sam uvjeren da je HS.

Tj. vozim s tim kvrckanjem već nekih 3-4 tjedna, probao sve moguće radnje i pokrete da skužim šta je. Vilica nije 100%, probao ju pumpati na silu, zaključati, nije vilica. A i dalje sam uvjeren da je iz HS-a. Ma ko ga jebe, naći ću kad tad.

Ako misliš da je headset prvo provjeri dal ima lufta tako da zakočiš prednjom i cimaš bajk napred nazad dok pipaš dal ima lufta kod headseta (iako sumnjam ako su ga na više servisa provjerili), a onda ga rastavi i provjeri sve dijelove. Provjeri u kojem stanju su lageri i tjt. Ko zna, možda nešto i nađeš, a možda otkloniš headset kao izvor problema. Ako bužiri nisu integrirani kroz headset to je dosta jednostavan posao.

A za servise ne znam kaj da ti kažem, prošao sam ih dosta kroz godine i često nešto zajebu, šlampavi su, moment ključ koriste ponekad i tak...Svelo se na to da ako želim da se posao napravi kak spada najbolje da sve rješavam sam.

Mommistake 24.04.2024. 09:48

Ma ovo radi najjači čovjek u VŽ, osobno ga znam, doslovno mi sve radi, i nikad problema, tako da nije klasični servis, tako da vjerujem da je napravio posao kao do sada svaki puta.

nub 24.04.2024. 11:39

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739726)
Ma ovo radi najjači čovjek u VŽ, osobno ga znam, doslovno mi sve radi, i nikad problema, tako da nije klasični servis, tako da vjerujem da je napravio posao kao do sada svaki puta.

Kažeš napravio dobar posao, a nešto krcka i ne zna šta. Provjerit headset sam nećeš, a spreman si naručiti novi :stoopid:

Mommistake 24.04.2024. 12:00

Citiraj:

Autor nub (Post 3739753)
Kažeš napravio dobar posao, a nešto krcka i ne zna šta. Provjerit headset sam nećeš, a spreman si naručiti novi :stoopid:

Pa zato sam i pitao da vidim što bi moglo biti još u samom HS-u.

Ležajevi nisu, jer sam dobio slike prije/poslije, faljelo je maziva, doslovno je bilo suho. Sad više nije.

xlr 24.04.2024. 12:48

Krcka samo pod opterecenjem dok vozis ili uvijek? Da nisu zbice? Meni su znale pucketati kod skretanja dok sam ja na bajku jasno i samo kod skretanja. Pucketalo je tamo di se zbice krizaju, a lako ih probas rukom pritisnuti pa vidi je li isti zvuk i kod tebe.

Ako sam nesto na bajku naucio, to je da zvuk ne izvire svaki put tamo odakle mi se cini da dolazi :D

Mommistake 24.04.2024. 13:03

A gle, moguće je sve.

Teško mi je jako reći odakle je, znam da je iz HS-a ili ispod njega, koliko me orijentacija i sluh služi.

Krcka samo kod vožnje i to većinom kod uspona većeg.

devaa 24.04.2024. 13:04

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739764)
A gle, moguće je sve.

Teško mi je jako reći odakle je, znam da je iz HS-a ili ispod njega, koliko me orijentacija i sluh služi.

Krcka samo kod vožnje i to većinom kod uspona većeg.

Imas nekoga da drzi volan, a da ti malo povlacis vilicu prema sebi. Tak sam si ja potvrdio da mi zaista krcka headset, a ne bb, jer sam bio uvjeren da bb krcka tada.

xlr 24.04.2024. 13:14

Gle, moze biti i blatobran :D
Javi ako ikad saznas

skitnica 24.04.2024. 13:38

Ako si baš siguran da je headset, pritegni malo pedale i stavi malo masti na sic štangu pa i to zategni. Tako sam ja riješio krckanje za koje sam bio siguran da je iz HS-a.

btw, ima li netko iskustva s chaintoolovima s Aliekspresa ili Temua? Negdje sam izgubio svoj a ne da mi se opet davati 30€ za nešto što koristim jednom ili dva puta godišnje. Za 12 brzina lanac.

SaleFFS 24.04.2024. 14:06

Mommi, ako ti je frend podmazao dosjede od ležajeva u hs-u i sve dobro posložio onda nije sigurno headset. Nisam ti još rekao a to je često kod cube/radon bicikala (ista tvornica) da im dosta često nakon svega par vožnji počne krckati kod ležajeva glavnog pivota na suspenziji. Onaj donji prema motoru. Probaj sve te vijke otpustiti i dotegnuti da makneš preoistalu napetost u spoju. Bilo je dosta takvih slučajeva kod mene. Orbea i Trek FS bjakovi su isto poznati po tome.

Mommistake 24.04.2024. 14:18

Morat ću se tome posvetiti očito više, jer nema simple odgovora očito.

raliSHA 24.04.2024. 22:24

Ništa, vrijeme je za uložiti u čepiće za uši :D

salvarez 25.04.2024. 07:32

susjedu isto krcka karbonac e-bike, nije išao zbrajati da je iznad system weight limita koji je 135kg :D

Mommistake 25.04.2024. 09:02

Citiraj:

Autor salvarez (Post 3739890)
susjedu isto krcka karbonac e-bike, nije išao zbrajati da je iznad system weight limita koji je 135kg :D

I to bi imalo smisla, ali opet, nešto kvrcka, bez obzira na kilažu. :D

Treba naći što. :D

Tean 25.04.2024. 10:03

grease everything :)

Sam Fischer 25.04.2024. 10:12

Citiraj:

Autor skitnica (Post 3739774)
Ako si baš siguran da je headset, pritegni malo pedale i stavi malo masti na sic štangu pa i to zategni. Tako sam ja riješio krckanje za koje sam bio siguran da je iz HS-a.

btw, ima li netko iskustva s chaintoolovima s Aliekspresa ili Temua? Negdje sam izgubio svoj a ne da mi se opet davati 30€ za nešto što koristim jednom ili dva puta godišnje. Za 12 brzina lanac.

Mislim da ti je ovo najsigurnija opcija :)

https://www.decathlon.hr/p/202-4533_...3c83ed9ef87fe5

Ja nisam imao iskustva sa Alijevim, iako imam dosta tih jednostavnih alata od tamo, ali frend mi je popizdio sa nekim, toliko je raskliman da ne može ubost pin na lancu :D

skitnica 25.04.2024. 11:46

Uh je gadan :)

Nije mi drago što je ovaj dio koji izgurava pin ravno odrezan. Koristim XTR lanac sa šupljim pinovima i puno lakše mi ga je namjestiti ako je vrh lagano konusan, ko ovaj na slici:
https://i.postimg.cc/76hTMqLG/Capture-chain.jpg

ti.le 26.04.2024. 14:36

Pitanjce, savjet;

Na Cube Hyde race-u imam BR-M315 kočnice mislim, bili su 160 diskovi. Nije mi se sviđao osjećaj kočenja u odnosu na SLX M675 koji imam na MTB Wheeler Vicida sa 185 diskovima, pa sam probao staviti isto 185 disk. Bolje je, ali mi se još uvijek ne sviđa (subjektivan dojam, jel).

Daleko od toga da mi nije dovoljno za solo gradski comute do posla, ili laganini sa malim u sjedalici grad / Bundek / malo nasip, ali kao što rekoh, ne sviđa mi se u odnosu na drugi SLX koji imam.

Koji bi bio budget friendly upgade da se približim SLX, trenutno je na akcijama po cca 40-43EUR Magura MT Sport, da li bi to bio upgrade, i ovako na prvu, jel bi čeljust uopće išla na 185 shimano disk i shimano adapter?

Tražiti rabljeni Deore / SLX po oglasnicima? Nešto drugo ima pametno cca 50EUR rabljeno? Samo prednju bi mijenjao...

devaa 26.04.2024. 14:41

Citiraj:

Autor ti.le (Post 3740120)
Pitanjce, savjet;

Na Cube Hyde race-u imam BR-M315 kočnice mislim, bili su 160 diskovi. Nije mi se sviđao osjećaj kočenja u odnosu na SLX M675 koji imam na MTB Wheeler Vicida sa 185 diskovima, pa sam probao staviti isto 185 disk. Bolje je, ali mi se još uvijek ne sviđa (subjektivan dojam, jel).

Daleko od toga da mi nije dovoljno za solo gradski comute do posla, ili laganini sa malim u sjedalici grad / Bundek / malo nasip, ali kao što rekoh, ne sviđa mi se u odnosu na drugi SLX koji imam.

Koji bi bio budget friendly upgade da se približim SLX, trenutno je na akcijama po cca 40-43EUR Magura MT Sport, da li bi to bio upgrade, i ovako na prvu, jel bi čeljust uopće išla na 185 shimano disk i shimano adapter?

Tražiti rabljeni Deore / SLX po oglasnicima? Nešto drugo ima pametno cca 50EUR rabljeno? Samo prednju bi mijenjao...

uzmeš cijeli set za tu lovu.

https://www.bike-discount.de/en/shim...disc-brake-set

ti.le 27.04.2024. 10:29

Zar taj MT200 \ 201 nije približno ista stvar kao moj M315?

Poslano sa mog DCO-LX9 koristeći Tapatalk

SaleFFS 27.04.2024. 11:25

Najbliže bi bi bilo Deore M6100 sa servo wave-om koji i SLX ima.

Magura MT sport je isto ok i daleko bolje od bilo koje sub Deore kočnice ali će ti trebati malo navikavanja. Ugrubo, ako želiš isti fil a najmanje love potrošpiti onda M6100 ili malo jeftinije MT Sport koje su isto skroz ok samo treba malo navikavanja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:10.