PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

coconut 21.01.2022. 16:20

Ići ću još baciti oko na 3008, ali za sada mi novi Kašo izgleda kao najozbiljniji kandidat za novi auto.
btw, rekao mi prodavač da novi Pug mogu očekivati tek iz 08/22. Na lageru ima jedan 3008, ali s brdom dodatne opreme pa dođe preko 300k kn. Hvala, ali ne hvala.

Tajl3r 21.01.2022. 16:54

Jel itko probao Peg2008 2015/2016 g.
jel išta prostraniji od novoga ili isti k. ili pak gori.

Sent from my M2012K11AC using Tapatalk

elvis again 21.01.2022. 18:16

@Coconut: prije 6 mjeseci sam uzimao novi auto. Poceo sam sa skodom oktavijom. testna voznja mi nije bila bas najdomljivija, auto mi je "zvucao" tanko, tjkao da ima slabu izolaciju i tanki lim. Onda seat ateca, nis posebno ni u voznji ni ukupni dojam. 3008 facelift je ok autic ali ako hoces nekaj malo opreme skace ohhohoho preko 200k kn koji mi je bio limit. Tiguana je super autic ali izvana jednostavno taj vw dizajn kao da vozis auto koji je vec 10god u prodaji, ima mjesta na svim pozicijama, solidni motori, iznutra oprema siromasnija ali ajede ok. Formentor jako lijep izvana i iznutra, dobra mehanika kao i u tiguanu, oprema strasno poskupljuje auto, manjak mjesta i nekako taj brend cupra nisu donesli prevagu.
Na karaju smo se odlucili za xc40 sa momentum opremom i sa osnovnim benzincem. dobili smo nakraju kao 40k opreme jer je auto koji smo kaparili jako kasnio te smo umjesto bijele dobili crnu boju :D.
Trenutno najveci problem novih auti je nedostatak istih zbog cipova te ogromni rokovi. Mozda je bolje cekat do se situacija ne smiri. No koliko to moze trajat, to niko nezna.

@Tajl3r: Vozim poslovni 2008 iz 2018. sa nekom srednjom razinom opreme.
1.6 dizl,100ks, 5 brzina. Po meni je to solidan autic. Mjesta ima za manju obitelj s jednim ili max dvoje male djece.
Od problema sa servisiranjem mogu navest samo je onu adblue pumpu koja javlja gresku za cijeli motor.
Manji je od od nove 2008-ice ali ne znacajno. Mislim da je najveci pomak u odnosu na strau napravljen u dizajnu izvana i materijalima iznutra.

Tajl3r 21.01.2022. 18:27

ok hvala sad sam pametniji da ne idem bzvz gledat auto a nije mi baš blizu.

buljo 21.01.2022. 18:35

Citiraj:

Autor medo (Post 3578421)
Hibridi a pogotovo strujići su teški i do dvije tone pa se kočnice (puno) više troše kad se nagaze.

Možda (davno) prije, pogledaj malo mase istih auta hibrida i non hibrida pa ćeš vidjet koliko su male razlike.

Citiraj:

Autor medo (Post 3578421)
Zbog veće mase vozila diskovi moraju biti mesnatiji, a samim time su skuplji. Zbog regenerativnog kočenja diskovi se manje koriste pa hoće više hrđati od neupotrebe.

Ne moraju diskovi bit mesnatiji, isto kao ni pločice nego bi se u tom slučaju išlo na veći promjer ako bi stvarno bio potreban.
Teško odnosno čak i teoriji praktički nemoguće da zbog male usporabe diskova isti hrđaju (ionako samo površina hrđa, što jedno kočenje skine).

S tim da trebaš vidjet u živo kako funkcionira regerativno kočenje, takvo kočenje sa motorom još nisam vidio, a kočnice za to vrijeme jedva da koče što dovodi do sasvim drugog zaključka, također se taj dio lako sazna na guglu, a to je trajanje samih pločica i diskova.

@Hamm

Garant neki issue je sa time jer na toj kilometraži običan auto neće poderat pločice (ovo još i može) i diskove ako se normalno vozi a kamoli hibrid.

lowrider 21.01.2022. 19:26

Citiraj:

Autor devaa (Post 3578425)
čitao sam neki dan o čovjeku koji je s teslom prošao 1.5m km.
zamjena baterije nakon 500k km oko 20k eura.
Ako je to istina, onda definitivno preskačem strujiće dok me doslovno
ne prisile na njih.

Uzmeš ice auto iste snage ko i ta Tesla, usporediš njihove prodajne cijene, izračunaš kolko taj ICE te snage potroši goriva, servisa a vjerojatno i neko veći zahvat do 500 000km, onda možeš dobiti realno neke brojeve.

20000eu za bateriju nakon 500 000km ne znači ništa previše.

medo 21.01.2022. 20:07

Netko dođe po nove diskove nakon 40.000km, netko nakon 140.000km. Sve ovisi kakve su kočnice i kako se vozi.

Sad vidim zašto djelatnici autoservisa zaobilaze forume... lijepo su mi govorili.

Master_Hrc 21.01.2022. 20:19

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3578436)
Iskonfigiriraj npr. novu C-Klasu ili BMW3 pa javi koliko kosta kad dodas nesto opreme tipa grijana sva sjedala, panorama krov, matrix led, motorizaciju, automatik, veliki ekran sa svom digitalizacijom.

Ovdje u Njemackoj ima dosta povlastica za elektricare:
- 6000 Eura premija (kupis auto, drzava ti vrati 6k na racun)
- oslobadjanje poreza na vozila narednih 10 god (ekvivalentan ICE ca. 200 Eura/god)

Plus, za moj profil voznje je elektricar dusu dao. Ili kratka relacija (dnevno 2x2x4 km do vrtica i nazad) ili do posla 20ak km.

Infrastruktura oko Stuttgarta dobro razvijena (pogotovo Superchargeri), do kuce u HR sve pokriveno punjacima, a tamo mogu filati 1f ili 3f u dvoristu.

Osim toga, auto me nije odusevio na internetu nego na probnoj voznji, sto mogu preporuciti svakom skeptiku.

S obzirom da nisi napisao konkretne cifre vidim, kao što rekoh ne može 300 konja ev biti skuplji od istog takvog opremljenih Ice ekvivalenta. A ono usporedba ti je stvarno super. Mogao si usporediti i kupnju ev u etiopiji. I još ti firma plaća punjenje dok si na poslu. Ok. Razuvjerio si me. You win :D:D. To mi je nešto u rangu političara koji ima službeni A6 pa priča kako je jeftino održavanje...
Koliko god sam bio fan ev Mar je napravio realnu analizu. :lol2:

masterCG 21.01.2022. 20:43

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3578498)
S obzirom da nisi napisao konkretne cifre vidim

Cifre su nebitne i nebitno je jel on nešto platio 50, 100 ili 150k, platio je jer može.

Čovjek je samo naveo zbog čega njemu paše EV i koje benefite ima, jer se tu potegla teza da ti auti nemaju ni jedan benefit, a u njegovom slučaju očito imaju.
Svatko zna kakav mu auto paše pa ne znam šta ti uvjeravaš čovjeka koji ima EV da je mogao proći bolje i dobiti bolji auto, lol...

sokre10 21.01.2022. 20:49

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3578346)
Diskove. :) Vozi se prema postulatima i načinima hibridne vožnje. Jelte nema smisla imati hibrid ako se nećeš voziti kak spada.

Da se razumijemo i meni je to vrlo čudno i eventualno bi to mogao prepisati nekoj grešci na seriji. Na cliu sam djorao diskove na 130k.

Ja imam corollu hibrida i sjećam se da sam čitao u toyota grupi da je bilo problema sa tim diskovima.
Navodno propadnu od nekorištenja.
Jedan lik se zainatio i tjerao ih je do toyota adria te si mu odobrili zamjenu pod garanciju.

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Master_Hrc 21.01.2022. 21:35

Citiraj:

Autor masterCG (Post 3578503)
Cifre su nebitne i nebitno je jel on nešto platio 50, 100 ili 150k, platio je jer može.

Čovjek je samo naveo zbog čega njemu paše EV i koje benefite ima, jer se tu potegla teza da ti auti nemaju ni jedan benefit, a u njegovom slučaju očito imaju.
Svatko zna kakav mu auto paše pa ne znam šta ti uvjeravaš čovjeka koji ima EV da je mogao proći bolje i dobiti bolji auto, lol...

Ništa ja njega ne uvjeravam Gabre trolu.
Rekao je citiram: "Za forum s informatickim strucnjacima i geekovima, neka ovdje napisana misljenja su iznenadjujuce pretpotopna i usidrena u proslosti."

I zato ja, imho ne vidim prednost takvog auta. Pa prema tome koliko god bi mozda htio imati takav auto, jednostavno nemam nikakvu beneficiju ni poticaj da uzmem takav auto s obzirom na sve druge mane. Nisam zato pretpotopan i usidren u prošlosti. Kužiš Gabre? Naravno da kužiš, samo trolas.

medo 21.01.2022. 21:44

Citiraj:

Autor sokre10 (Post 3578504)
Ja imam corollu hibrida i sjećam se da sam čitao u toyota grupi da je bilo problema sa tim diskovima.
Navodno propadnu od nekorištenja.
Jedan lik se zainatio i tjerao ih je do toyota adria te si mu odobrili zamjenu pod garanciju.

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Japanci su prije bili poznati po tome da tvornički stavljaju premekane diskove za EU tržište. Jedno naglo kočenje na autoputu je bilo dovoljno da budu za zamjenu i brzo su odlazili. U ovlaštenim servisima su stavljali bolje zamjenske diskove da se to ne bi ponovilo.

Nisam upućen kako je u posljednje vrijeme.

Moj Clio je izdržao 135.000km sa Brembo MAX diskovima i još nije došao do minimum propisane debljine. S tvorničkim diskovima nije izdržao ni 50.000km.

Inovator 21.01.2022. 21:44

Mislim da nam trebaju odvojene teme; elektricna vozila i "tradicionalna" vozila. Besptrebno se prepucavano i uvjeravamo kako je jedno bolje od drugog. A i vozacima/vlasnicima jedne i/ili kategorije bi se bilo lakse snaci u odvojenim temama.

masterCG 21.01.2022. 21:50

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3578516)
Rekao je citiram: "Za forum s informatickim strucnjacima i geekovima, neka ovdje napisana misljenja su iznenadjujuce pretpotopna i usidrena u proslosti."

Pa dobro je i rekao, živiš u prošlosti.
To što tebi ne paše EV ne znači da ti auti nemaju benefita kako se konstantno inputira, tebi ne pašu, njemu pašu, pa ne znam šta ga ispituješ koliko je on to platio i ocjenjuješ isplativost njegove kupnje.

Čovjeku odgovara domet, pokriveno je punjačima gdje se on kreće, paše mu oprema i vozna svojstva ali eto bitno da "ti ne vidiš prednost takvog auta" :facepalm:
A ništa, morat će ga on onda prodati i uzeti C klasu, 3 godine staru, iz njemačke, nema druge, jer to svi kupuju i dobra je kupnja.

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3578519)
Mislim da nam trebaju odvojene teme; elektricna vozila i "tradicionalna" vozila. Besptrebno se prepucavano i uvjeravamo kako je jedno bolje od drugog. A i vozacima/vlasnicima jedne i/ili kategorije bi se bilo lakse snaci u odvojenim temama.

Ne treba ništa, samo pojedinci trebaju prestati uvjeravati druge što je isplativo na osnovu svog načina života i vožnje auta.
Najbolje da se ravnamo po nekom tipu koji živi u baranji u zmajevcima i kojemu je prvi punjač udaljen 70 km, jbg, ako njemu ne pašu EV auti onda nemaju benefita ni smisla.

De5tr0yer 21.01.2022. 22:40

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3578436)
Infrastruktura oko Stuttgarta dobro razvijena (pogotovo Superchargeri), do kuce u HR sve pokriveno punjacima, a tamo mogu filati 1f ili 3f u dvoristu.

A 50km dalje u Heilbronnu, koji je daleko od sela kojih ima stotine u okolici, infrastruktura kita :D
Ak na posao dođem u 9:00, nema mjesta za punjenje čak i u ovo vrijeme kurone, a bome mi je veći komfor imati svoj životni ritam neg igrat poker hoće li me dočekati potencijalno neispravni priključak punjenja.

Treba to još dosta sazrijeti, bar 5 godina.

T}{OR 21.01.2022. 23:03

Citiraj:

Autor medo (Post 3578518)
Japanci su prije bili poznati po tome da tvornički stavljaju premekane diskove za EU tržište. Jedno naglo kočenje na autoputu je bilo dovoljno da budu za zamjenu i brzo su odlazili. U ovlaštenim servisima su stavljali bolje zamjenske diskove da se to ne bi ponovilo.

Nisam upućen kako je u posljednje vrijeme.

Moj Clio je izdržao 135.000km sa Brembo MAX diskovima i još nije došao do minimum propisane debljine. S tvorničkim diskovima nije izdržao ni 50.000km.

Ja sam na svojoj Mazdi 3 mijenjao pakne na 44000 km. Nakon čega su gore išle ATE pločice.

Auto je sada na 95000 km, i diskovi su na još 6-7 mm "mesa". Tako da računam još jedno 20000 km prije kompletne zamjene. Barem 10000.

Dosta kočim motorom i vozim se obilaznicom, kod ekipe koja ne vozi tako brijem da bi već bili potrošeni. Na obilaznici sam imao nekoliko naglijih kočenja ali nije rezultiralo zamjenom diskova. *kucam o drvo*

Ali da su i dalje tvornički diskovi i pakne mekani - stoji.

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3578519)

Možda bolje zasebna tema za EV. +1 za prijedlog

Jelc 22.01.2022. 10:55

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3578535)
A 50km dalje u Heilbronnu, koji je daleko od sela kojih ima stotine u okolici, infrastruktura kita :D

Svuda je tako.
Manja mjesta već upozoravaju na povećanja broja el. automobila i manjak infrastrukture.
Javno-privatni projekt mreže punionica na autoputu je propao.
Carevi su htjeli da koncesionari garantiraju fixnu cijenu struje..ovi im rekli nek razgule i hop ode i taj projekt kvragu :p

Opskrba strujom.bude isto problematična.
Nuklearke su pogasili.
Sad kupuju struju iz FRA nuklearki.
Živi cirkus.

Hamm 22.01.2022. 11:38

Nemojte se bojati u DE. Precjebnik FRA je najavio nove nuklearke uz granicu. Stovise visio sam ih par u nastajanju iz aviona ovo ljeto.

dadoremix 22.01.2022. 14:08

ahoj .. ima li ovdje usera koji nabavljaju djelove za auto
gdje kupit u nas
pežo 2008
2015.g
prednji diskovi + počice

gdje povoljno kupit i koju marku tražit
pločice mi idu kraju, diskovi imaju rubove, auto ima 106k km
frend bi to tokario, ja bi ipak novo

prileee 22.01.2022. 14:16

ATE. Ja zadnje uzea u impexautodijelovi.hr

spawn 22.01.2022. 14:43

Ja sam nakon ATE pločica probao Textar. Manje prljaju felge ali cvile. ATE vise prljaju felge ali ne cvile. Razliku u kočenju ne primjećujem.
Ate diskovi su bili poceli tresti na 10000km i nakon 2-3000 prestali. Imam ih oko 50000km i jos imaju dobrano mesa :). Pločice trajale 50000km

mamutarka 22.01.2022. 14:45

moje ate galfer cvile od početka :D

jedva čekam da ih se riješim

Renesis 22.01.2022. 15:02

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3578535)
Ak na posao dođem u 9:00, nema mjesta za punjenje čak i u ovo vrijeme kurone, a bome mi je veći komfor imati svoj životni ritam neg igrat poker hoće li me dočekati potencijalno neispravni priključak punjenja.

Treba to još dosta sazrijeti, bar 5 godina.

Računao sam da barem jedna od tvoje 4 garaže ima neku utičnicu :P

CatKiller 22.01.2022. 15:44

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3578627)

Ili ne ustajati za posao kao Teenager :P

Wolverine 22.01.2022. 15:55

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3578616)
ahoj .. ima li ovdje usera koji nabavljaju djelove za auto
gdje kupit u nas
pežo 2008
2015.g
prednji diskovi + počice

gdje povoljno kupit i koju marku tražit
pločice mi idu kraju, diskovi imaju rubove, auto ima 106k km
frend bi to tokario, ja bi ipak novo

AutoKrešo, Impex, Intercars...
Ako hoćeš nešto što ne cvili i ne prlja felgu pogledaj Bosch Blue seriju.
Preporodio sam se nakon što sam uzeo tu seriju pločica.

De5tr0yer 22.01.2022. 16:06

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3578581)
Živi cirkus.

Bome :)
Zaboravil sam zahvaliti za iskustvo s teslom, hvala!

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3578627)

Apsurd ali nema. Tam di šraufam i imam čak trofaznu struju (ono kad moraš naglasiti fakin trofaznu struju), na žalost ne živim :D
Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3578636)
Ili ne ustajati za posao kao Teenager :P

To ti je trajna trauma kad te roditelji tjeraju u devet u krevet, cijeli ostatak života rebel :D

Alister 22.01.2022. 16:10

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3578619)
Ja sam nakon ATE pločica probao Textar. Manje prljaju felge ali cvile. ATE vise prljaju felge ali ne cvile. Razliku u kočenju ne primjećujem.

Textar pločice i diskove imam na prednjem kraju i ništa ne cvili već 10k km.
Koji diskovi su kod tebe?

domy1 22.01.2022. 16:12

Citiraj:

Autor T}{OR (Post 3578540)

Auto je sada na 95000 km, i diskovi su na još 6-7 mm "mesa".

Ne kužim na šta si mislio s ovim, koji to diskovi imaju toliko "mesa"? Potrošni dio diska je najćešće samo 3mm.

strgani 22.01.2022. 17:06

Citiraj:

Autor T}{OR (Post 3578540)
. Na obilaznici sam imao nekoliko naglijih kočenja ali nije rezultiralo zamjenom diskova. *kucam o drvo*

Zašto bi nakon naglog kočenja bilo potrebe za mjenjanjem diskova?

Inovator 22.01.2022. 17:16

Citiraj:

Autor strgani (Post 3578655)

Ako su skroz novi, moguće je da se oštete uslijed naglog/jakog kočenja.

strgani 22.01.2022. 17:37

Ja sam (kad sam uzeo auto) odlučio zamjeniti sve diskove i pločice i pakne jer je nakon nekoliko desetaka km vožnje jako bučilo kad se kočilo,nismo skužili do kojih je kočnica bilo.

Sad, 20ak tkm nakon izmjene, opet buče kad se provoza par desetaka km, nikako skužit do čega je. Vibrira malo, al zvuči poprilično loše.

Wolverine 22.01.2022. 17:46

Citiraj:

Zato jer se tada obicno jeftini diskovi saviju i pocnu vibrirati. Recimo najgora moguca solucija je naglo kocenje sa velike brzine pa uletit u lokvu vode.

Inace zgodan video testiranja kocnica i kako izgleda kocenje sa 400km/h

buljo 22.01.2022. 17:58

Citiraj:

Tak medo veli :)

zkljaja 22.01.2022. 18:08

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3578673)
Zato jer se tada obicno jeftini diskovi saviju i pocnu vibrirati. Recimo najgora moguca solucija je naglo kocenje sa velike brzine pa uletit u lokvu vode.

Inace zgodan video testiranja kocnica i kako izgleda kocenje sa 400km/h

Također jedan zanimljiv video na temu :)

Pupo 22.01.2022. 19:38

Tko se hvalio da je nedavno uvezao vozilo, pa da napiše u natuknicama proceduru ako ima volje, do rege.
S tim da planiram dovesti auto, da nešto uštedim na šlepi.

tnx

MadBoY 22.01.2022. 20:07

Sredinom prošle godine sam uvozio auto iz DE.

1. Kupio auto i prodavač mi je sredio izvozne tablice i osiguranje. Morao sam pričekati jedan dan da sve bude gotovo, nije moglo isti dan. Mislim da sam to platio 150 ili 300 eura, ne sjećam se više.
2. Dovezao se u HR, na granici ništa ne moraš prijavljivati
3. Kad sam došao u HR platio sam homologaciju (625 kn). A možeš i prvo platiti porez, pa onda homologaciju, da ne moraš ići dva puta tamo.
4. Na egrađani sam predao zahtjev za plaćanjem PPMV-a i naknade za gospodarenjem otpadnim vozilima. Možeš i osobno otići u poreznu ako ti je tako lakše. Tebaju ti COC dokument, strana prometna dozvola, račun (ili kupoprodajni ugovor) i popunjen OV1 obrazac za Fond. Ovo mi je sve bilo gotovo u jednom danu i sva komunikacija je bila on-line. Čak su mi i priznali da auto vrijedi onoliko koliko sam ga platio, tj. koliko je pisalo na računu.
5. Kupio osiguranje za auto i isprintao sve što su mi iz Porezne poslali i sve potvrde da sam platio PPMV i naknadu za taj Fond.
6. Skupio sve dokumente, COC, rješenje iz Porezne, potvrdu da sam platio PPMV, potvrdu da sam platio naknadu, papire od homologacije, osiguranje i otišao na tehnički i regao auto. U stanici će ostati original račun i strana prometna dozvola, pa to kopiraš ako hoćeš imati za uspomenu :).

dadoremix 22.01.2022. 20:09

šta li ga naši kompliciraju, ko da si uvezao auto sa marsa

Tajl3r 22.01.2022. 20:22

Prekomplicirano mi se cini a ušteda je za polovno tamo vs tu?

Newmie 22.01.2022. 20:24

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3578716)
Sredinom prošle godine sam uvozio auto iz DE.

1. Kupio auto i prodavač mi je sredio izvozne tablice i osiguranje. Morao sam pričekati jedan dan da sve bude gotovo, nije moglo isti dan. Mislim da sam to platio 150 ili 300 eura, ne sjećam se više.
2. Dovezao se u HR, na granici ništa ne moraš prijavljivati
3. Kad sam došao u HR platio sam homologaciju (625 kn). A možeš i prvo platiti porez, pa onda homologaciju, da ne moraš ići dva puta tamo.
4. Na egrađani sam predao zahtjev za plaćanjem PPMV-a i naknade za gospodarenjem otpadnim vozilima. Možeš i osobno otići u poreznu ako ti je tako lakše. Tebaju ti COC dokument, strana prometna dozvola, račun (ili kupoprodajni ugovor) i popunjen OV1 obrazac za Fond. Ovo mi je sve bilo gotovo u jednom danu i sva komunikacija je bila on-line. Čak su mi i priznali da auto vrijedi onoliko koliko sam ga platio, tj. koliko je pisalo na računu.
5. Kupio osiguranje za auto i isprintao sve što su mi iz Porezne poslali i sve potvrde da sam platio PPMV i naknadu za taj Fond.
6. Skupio sve dokumente, COC, rješenje iz Porezne, potvrdu da sam platio PPMV, potvrdu da sam platio naknadu, papire od homologacije, osiguranje i otišao na tehnički i regao auto. U stanici će ostati original račun i strana prometna dozvola, pa to kopiraš ako hoćeš imati za uspomenu :).

Potvrđujem sve što je kolega napisao, uvezao sam auto prije 6 mjeseci i prošao istu proceduru.
Čini se komplicirano ali zapravo nije, sve je to gotovo u dva dana. :)

pci_e3x 22.01.2022. 20:50

Sto se mene tice... moze i duplo kompliciranije, ako ce bit u pola jeftinije :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:15.