![]() |
|
Citiraj:
A za baterije si se zatipkao, 400Wh/litri, ne 4000. I to je dobar napredak, ali cak i da su svi brojevi istina, i da iskoristimo bateriju od 100% do 0%... i dalje je to 250l baterija (za usporedbu, Tesla je oko 360l za LR) I onda jos ostaje pitanje koliko se brzo moze napuniti tako gusto natrpana baterija, i koliko se moze gaziti (zvuci mi kao fire hazard, osim ako nisu napravili znacajan iskorak u samoj kemiji baterija). Budemo vidili kad dodje na trziste i netko to posteno testira, malo je rec da sam sumnjicav :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Nisam se time zajebavao
|
Nisam očekivao takav odgovor od tebe. :D Ajd probaj pa javi. :D Jedini mi je problem kaj ok auto mora biti savršeno čisti to je ok ali na auto ne smije ništa pasti par dana.: ) Prašina/voda itd...
Za to treba maltene imati komoru. |
Baš mi se zato ne da jebat time. :D
|
Citiraj:
Sad da imamo još pokoju opciju pored tesle s tim faktorima brzog punjenja, živjeli bi e-bajku. Citiraj:
Iz mog iskustva drži dosta dugo, s tim da stražnja trećina auta počne vidljivo gubiti hidrofobnost nakon 9-12 mjeseci, tu di najviše spreja od kotača i (manjka) aerodinamike utječe, i to na "sezonskom" autu koji je vidio 5000km. Keramika za stakla je najbolja stvar koju sam ikad na auto i za auto napravio. Ak se fino pripreme stakla, u što spadaju poliranje i "dezinfekcija" - čišćenje alkoholom, stvar drži jako dugo, a brisače nakon 60-70km/h ne moraš niti paliti. Nisam detailer, ali za to ti je potrebno jako puno posla, čak i bez poliranja, otprilike 3 dana posla. Normalno pranje, dekontaminacija (iron remover) i glina su obavezni, inače budeš imao jako puno sranja koje ostanu na laku. Koristio sam za normalan narod dostupne proizvode od servfaces, HSH suave se zvao tada. Bočica 50mL košta IMO previše (100€), ali se moralo probati. Imaju kao samo za firme navodno bolje proizvode. Koliko sam čitao, većina takvih firmi su re-label, Kinezi nude sve usluge uključujući dostavu, tak da je samo pitanje koju kvalitetu nađeš kod kojeg proizvođača. Ak bi sam išao raditi, moja preporuka bi bila Japaner Fusso Soft99 "vosak". On je nekakav hibrid voska i keramike jer ostavlja sloj na polimernoj bazi. Prije toga oprati, glina, opcionalno polirati, dezinfekcija oa mazanje. Njega sam koristio prije nego sam isprobao keramiku. Hidrofobnost je malo lošija nego na keramici ali mi je zato duže trajao - pretpostavljam da stvara deblji sloj pa se skine sporije. Nanio sam ga 2017. i dan danas vidim da nije skroz nestao, a u međuvremenu sam bio većinom u samoposlužnim autopraonama. Auto koristim svakodnevno, kod mene je u garaži pod zgradom, ali je svakodnevno i na parkingu na poslu direkt pod utjecajem atmosferilija. Krov je još uvijek hidrofoban. Sad nakon par godina eksperimentiranja bih dao auto detaileru da sve napravi osim voska/keramike i prepa za to, pa onda imaš jedan dan zajebancije da to središ, a mogao bi znatno ušparati, jer ovi detaileri nisu normalni i tu keramiku naplaćuju ko da potroše cijelu ili dvije bočice. Inače je 50mL meni bilo dosta za 3 auta. |
Budem se za sada držao voska s obzirom da nemrem tri dana baš auto ne taknuti i držati negdje. :) Za pranje, brisanje, čišćenje, sauganje, vosak tj. neki low level detailing meni treba 2-3 sata. :)
|
Mozda ti je korak u tom smjeru probat neke "sinteticke voskove" koji su kao nesto izmedu voska i keramike. Npr. sonaxov polymer net shield. Lako se nanosi a relativno je dobra zastita.
|
https://i.postimg.cc/Dw0hX95c/IMG-20220104-123710.jpg
Evo popravljeno, na benzin i samo ja u autu. 100-200 ću testirat kad skupim hrabrosti igrat se s vragom |
Citiraj:
|
Prije godinu dana kada sam kupovao novi auto sam valjda istražio i pogledao sve što youtube nudi po pitanju voskova, keramike, sealanta i detailinga opcenito.
Zaključak, tl;dr je sljedeći: 1. Ako je auto nov i nema mana na laku, nanesite si sami keramički premaz (CarPro CQuartz keramika se pokazuje kao best buy). Ako keramiku zajebete, nece se samo maknut nego morate na poliranje, pa citajte upute. 2. Ako je auto korišten dulje od 3-4 tjedana, odite u detailing shop da vam to naprave kak treba s iron removerom, glinom i poliranjem. Skupo je (cca 3k kn u partesu iirc) ali dolazi sa full uslugom i reloadom jednom (?) godišnje + stavljaju kvalitetniju i dugotrajniju keramiku. 3. Ako želite 90% rezultata za 5% cijene - uzmite sealant. Overall najbolji koji sam probao je od Turtle waxa: https://www.mall.hr/sredstva-za-cisc...s=turtle%20wax . Ovaj sealant drži jebačka hydro svojstva cca 5-6 tjedana po ljeti. Ostali su 2, max 3 tjedna. Uz to se jako lagano nanosi i ne ostavlja tragove. 4. Ako želite da se auto sjaji ko ogledalo, uzmite vosak (Maguires ima dobru wax liniju). Najzajebanije je za nanijeti ali kad se nanese kako treba auto stvarno blješti. Efekt traje max tjedan dana. To je više za guštanje nego redovitu upotrebu/zaštitu. Keramika je odlična stvar ali ju isto treba održavati i povremeno nanositi sealant. IMHO not worth it osim ako auto nije garažiran/weekend car. Sa (Turtle wax) sealantom postignete isti efekt kao s keramikom, samo ne traje godinama nego par tjedana, što je ionako vrijeme za ponovno pranje auta. Lako se nanosi i ne možete ništa "sjebat". |
Koristim ovaj vosak i fakat je ok. Prednost ovog voska je kaj ne moraš paziti jerbo uredno ide na karoseriju, stakla, plastike... :)
Samo prije toga zaista detaljno operem auto s aktivnom pjenom i pobrišem da bude savršeno suh. :) Koristim i "ispuhivanje" zrakom kako bi "istjerao" vodu koja se zavukla recimo oko spoja s krovnim nosačima itd... |
Kad je već spomenut Mercedesov revolucionarni EQXX
https://www.carscoops.com/2022/01/me...s-evs-in-2024/ Jesam li jedini kojem to izgleda kao limuzinska verzija Kie EV6? https://www.autocar.co.uk/car-review/kia/ev6 Usput...ova tvrdnja da će solarni paneli na krovu dodati 25km autonomije je teži bulšit. Već su to neki isprobavali i u idealnim uvjetima je navodno realno moguće napajati poneko trošilo u autu, ali ništa više od tog. |
Možda nije skroz prava tema, ali mislim da ima ekipe koja zna.
Farovi su mi u banani. Znate gdje, odraditi kromiranje ili vakumsku metalizaciju na reflektoru ispred leće? Znači, dva omanja komada metala na koji treba na novo "navuči" reflektirajući sloj. Sve koje sam kontaktirao rade samo serijsku proizvodnju. Lokacija je: sjeverozapad Hrvatske, ZG. Budući da imam ta dva komada viška (+po jedan u svakom faru), mogu poslati i nekome ako to radi DIY ovdje. Ili mi je jedina opcija neke AliExpress leće i prepasavanje na far? |
Citiraj:
Ali baterije su u zadnjih 10 godina došle sa 150Wh/L na 250-ak, a oni sad najavljuju skok na 400Wh/L što je meni vrloo sumnjičavo. A i tih 10kWh/100km je prilično malo, možda je to nizbrdo :D |
Citiraj:
Za ekipu koja ne želi petljat previše i nema savršen lak ovo je zakon. Koristio sam na svojim autima i stvar je zakon plus treba ti valjda 20-30 minuta za nanijeti kako treba. Citiraj:
Inače danas svi sve zovu detailing, a ako još pri tome koristiš četkice i izraz ''agitate'' onda si i pr0 level detailer :D Citiraj:
|
Citiraj:
Ukratko, zaboravi. Zašto ne novi far? |
Citiraj:
Vosak ne spada u klasično pranje. :) Nemoj biti jalan. :D |
Svaka čast :) Ja perem auto dvaput godišnje, pred regu i poslje mora :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
A budući da imam četiri reflektora (dva na autu, i dva vani), kad bi mi neko mogao napraviti reflektirajući sloj za, štajaznam, 200kn 2 komada (bitni dio reflektora je malo veći od jajeta). Tad bih za jedan dan mogao posložiti nove reflektore u farove koje imam u autu. Dakle, ne moram ništa čekati i biti bez auta i siguran sam da će pasati na vijak sve. Izgleda da ću nabaviti neke leće s AliExpressa pa pokušati pripasati. Nemam šta drugo. |
https://www.reuters.com/business/aut...ix-2022-01-04/
800.000 Mercedesa mora na popravak. Rizik od samozapaljenja. Nema dovoljno dijelova za popravak pa ce vlasnici morati pjesaciti neko vrijeme... Bas me zanima koliko ce ova tema biti popularna na trash portalima. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Nova uredba EU: Automatsko ograničenje brzine u novim modelima obavezno već od srpnja 2022.
U Hrvatistanu bi to trebalo uvesti za sva vozila jer neki očito ne znaju da ograničenja nisu tu da bi njih usporila već zaštitila druge od njih, kao i obaveznu ugradnju puhača za svakoga tko je uhvaćen s nedozvoljenom količinom alkohola u krvi |
Ti sustavi i ako se ugrade samo dižu cijenu vozila,
Poslano sa mog SM-A528B koristeći Tapatalk |
|
Citiraj:
Ukratko, beskorisno i neucinkovito, kao i vecina EU retard propisa. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Merc ce to srediti. ;) |
Da je meni, nac pežoja 406 coupea da je u dobrom stanju da ga nisu balavci saderali odmah bi ga uzeo. Žao mi je jer sam ga prodao prije 5 godina i dodem u kontakt sa likom koji normalno da ga je zakucao. Fuckas ove tesle i te gluparije prema 406 coupe
|
Neki očigledno nemaju probleme sa coronom i manjkom čipova - BMW prodao preko 2.2mil vozila u 2021.
|
Citiraj:
|
Teško da nemaju, zato u firmi čekaju već šest mjeseci aute (od BMW) i ne znaju kad će doć. Trebali su do božića, nisu, sad već lagano rok isporuke ide na Uskrs. A naručeni su u ljeti, lipanj-srpanj
|
Citiraj:
Oni prodaju aute, ali ih ne isporučuju. Nešto ko Rimac :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Prodaja ne treba znaciti i isporuku. Recimo Toyota je nama prodala 250 novih Priusa koje smo trebali dobit tamo oko Listopada, a u biti do danas mislim da smo dobili jedva pola narucenih vozila. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:47. |
|