PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Iskon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Iskon (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64358)

James Dean 19.01.2021. 14:40

Da piše da dole u opisu da je rabljeni

okarm 19.01.2021. 15:05

ne znam, sve dok je modem ispravan ne vidim problem u tome da je rabljen. ono, netko nakon dvije godine otkaze uslugu, vrati modem i nece ga operater valjda baciti.

mann 19.01.2021. 15:41

Fakat, gdje je problem? Sto pohabao se pa losiji internet daje? WTF? Mijenjam novo Zyxel govno za rabljeni Fritz bilo kada.

spawn 19.01.2021. 15:43

Ni ja ne vidim problem. Radije rabljeni odličan router nego novo Innbox smeće.
Ali vjerojatno se misli na reparirane koji i dalje štekaju pa se svejedno moraš žalit.

delavi 19.01.2021. 18:34

Citiraj:

Autor mann (Post 3484303)
Fakat, gdje je problem? Sto pohabao se pa losiji internet daje? WTF? Mijenjam novo Zyxel govno za rabljeni Fritz bilo kada.

Problem je u tome što je rabljeni innbox odn. rabljeno govno i to loše popravljen odn. loše repariran. Inače se generalno, slažem, i ja bi rađe polovni (ali ispravan!) Fritz.
Dakel propust je što se uopće slao uređaj koji očito nije provjeren.

mann 19.01.2021. 21:16

Citiraj:

Autor delavi (Post 3484350)
Problem je u tome što je rabljeni innbox odn. rabljeno govno i to loše popravljen odn. loše repariran. Inače se generalno, slažem, i ja bi rađe polovni (ali ispravan!) Fritz.
Dakel propust je što se uopće slao uređaj koji očito nije provjeren.

Aha, oni popravljaju ta govna kad krepaju? Pa više ih dodje sat rada elektroničara nego govna od innbox I zyxela, nevjerojatno...

Fritz je ipak komad modema i malo više košta no opet nebi ocekivao popravke spaljenih. Bo.

Sent using Tapatalk

Pomo 20.01.2021. 03:33

Meh, tako su mi na H1 mijenjali rabljne refurb modeme. Za popizdit.
Smetnja, neznaju što je, stave rabljeni. Još gore.
Pa dođe s drugim. Rabljenim. I tako u krug.
Dešavalo se da traži odgovarajući strujni adapter.
Većinom Fritz. Tako napol spaljeni/popravljeni većinom nisu ni u bridge radili kako treba.
Čim to operater krene isfuravat, mijenjat operatera. Pod momentalno.
Moja teorija, modem dobije od grmljavine popički preko parice, imaju nekoga da im jeftino modem čip prelemi.
Ubacuju modem opet u opticaj.
Teoretski sve 5.
U praksi, daj novo, ovo čim ga krivo pogledaš prestane radit.

c-shadow 20.01.2021. 08:50

Ne kužim kako se operaterima isplati reciklirati uređaje?
Doslovno kako je napisano, sat vremena servisa sigurno košta više nego to smeće od routera :)
Da li Iskon daje uređaje u najam kao HT ili po isteku ugovorne obaveze ti ostane uređaj?
A1 isto reciklira routere, barem na mobilnoj usluzi. Imao slučaj da mi je homebox proradio 4. po redu, prvi sam dobio original koji je krepao, onda mi slali dva servisirana u neoriginalnim kutijama s naljepnicom Agram servisa. Četvrti u nizu proradio kako treba jer je opet bio novi i ekstradjevičanski u neotvorenoj kutiji.

Blagus 20.01.2021. 09:24

Citiraj:

Autor mann (Post 3484388)
Aha, oni popravljaju ta govna kad krepaju? Pa više ih dodje sat rada elektroničara nego govna od innbox I zyxela, nevjerojatno...

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3484449)
Moja teorija, modem dobije od grmljavine popički preko parice, imaju nekoga da im jeftino modem čip prelemi.
Ubacuju modem opet u opticaj.

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3484473)
Ne kužim kako se operaterima isplati reciklirati uređaje?
Doslovno kako je napisano, sat vremena servisa sigurno košta više nego to smeće od routera :)

Kakve su sad ovo teorije zavjere s lemljenjem i profesionalnim servisiranjem? Pa sami ste zaključili da to previše košta.
"Popravljanje" se radi tako da se nakupi vraćenih uređaja i sastoji se od factory reseta, eventualno ručnog flashanja i testiranja uređaja na testnoj liniji - ako se digne DSL, PPPoE i svi portovi su ispravni, ide natrag u opticaj. Sve drugo košta više novca i vremena od novog Zyxela, Innboxa, Speedšrota ili ZTE-a (govorim za sve operatere, nije samo Iskon).

Nikky 20.01.2021. 11:00

Kolega Blagus je vjerojatno dobro opisao postupak (šta i kako rade).

Problem je šta se test vjerojatno ne radi na duži period (recimo par dana) i sa nekakvom automatiziranom analizom data transfera na Lan i WiFi ... tek bi to potvrdilo ispravnost uređaja.
Po samom opisu se vidi da je tako nešto gnjavaža i traži ljudstva i vremena.

Lakše je opisana "light varijanta" a ako opet ... mijenjati će se ...

jp_rv 21.01.2021. 19:35

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3483363)
zna li netko u kojem vremenskom roku ISKON POVJERENSTVO šalje uplatu odštete nakon što donesu rješenje na žalbu?

odgovor je - 14 dana.
kao i šta odgovaraju na žalbu na zadnji dan po zakonskom roku - dakle ravno 30. dan od prijave.

Aksiom77 21.01.2021. 22:59

Citiraj:

Autor Shuky (Post 3482963)
stigao novi router, Innbox V80 !

i uspio sam "uhvatiti" gpon password:-)

Pretpostavljam da si to radio da izbacis onu box.

Mozes mi dati neki info kako da dodem do gpon passa i koji si gpon sfp uzeo ?

Slozio sam doma mikrotika(iptv,net) jos mi je ostalo samo da onu izbacim.

okarm 22.01.2021. 07:27

Komp stavi na 192.168.1.xx
Ont je na 192.168.1.1

Username
telecomadmin

Password
q!w@e#

Opticka nit mora biti izvadjena iz onta

James Dean 25.01.2021. 15:05

Jel ima netko problem sa Innboxom V45? Meni često zna zablokirat telefonske linije tak da se ne može dobit. Internet radi normalno ali kad me netko zove onda uopće ne daje nikakav signal. Nakon reseta sve proradi.

Aksiom77 26.01.2021. 12:21

Citiraj:

Autor okarm (Post 3485202)
Ont je na 192.168.1.1

Username
telecomadmin

Password
q!w@e#

Hvala ti puno na pomoći, došao sam do GPON postavki !
Imaš li iskustva i kakav savjet vezano za SFP, na što bi trebao pripaziti kada ga tražim ili možda konkretan prijedlog šta da uzmem.

Znam da mi treba SFP GPON SC/APC Class B+
Dali trebam na još nešto obratiti pažnju ?

Gravitos 06.02.2021. 10:45

Pozdrav svima, na Iskonu sam, router je VMG5313-B30A, VDSL duo paket (telefon i internet).

Imam čudan problem - ponekad uspostava dolaznog tel. poziva izazove reset routera. Koliko sam skužio, postoji 50% šanse da se to dogodi tako da ponekad prođu tri-četiri poziva bez problema, a ponekad puca već prilikom prvog. Nema problema s uspostavom odlaznih poziva, a i internet uredno radi. Također, kad poziv prođe, normalno se završi do kraja (ne puca za vrijeme razgovora, samo prilikom javljanja).

Prijavio sam prvi put kvar, došao je tehničar iz HT, prošao malo po žicama i priključio onaj svoj uređaj za dijagnostiku. I zaista, nakon par minuta prčkanja je problem bio riješen, nazvao sam 10ak puta, svaki put se čovjek javio i pozivi su prolazili. Zahvalio sam i tehničar je otišao, no nisam primijetio da je ugasio wi-fi (zbog korone sam mu ostavio par metara prostora) i čim sam to vratio, problemi su bili isti. Tako da mi nije puno pomogao, osim što smo otkrili da smetnji nikad nema kad je wi-fi ugašen i nema priključenih uređaja preko LAN porta. Čim se upali wi-fi ili nešto spoji kabelom na router, opet nastaju problemi.

Sjećam se da je takvih smetnji bilo prije za vrijeme prvih ADSL priključaka kad su se postavljali oni filteri koji su razdvajali DSL i LINE frekvencije. No sad preko VOIP-a ne vjerujem da je to problem, da li griješim? Ima li smisla da postavim nekakav filter? Dodat ću slike iz routera o stanju linije, jedina greška koja se javi nakon pucanja veze je UAS (unavailable seconds) 26.

Opet sam prijavio kvar preko aplikacije i sad rade neko mjerenje linije. Razmišljao sam da tražim smanjenje brzine s 50/10 na 25/5.

Ima li netko sličnih problema ili kakav savjet?

Slike:
link 1
link 2

jp_rv 06.02.2021. 12:37

zakucaj zyxel u zid i traži novi router.
to je smeće samotakvo, osobito ova nova revizija.
moj nije nikad propisno ni proradio, čim mu ugasim dhcp neće se više upaliti osim da napravim hard reset.

traži innbox , on ima drugih mušica ali telefonija radi.
ili kupi svoj router, božemoj, zašto ovisiti o providerovom smeću. imaš ovdje hrpu postova na tu temu.

OuttaControl 06.02.2021. 13:46

Iskon nedaje VoIP postavke pa nemozes svoj kupit.... Iman i ja tog zyxela... kuoio sad mikrotika, zyxel mi je samo pppoe, puno su se popravile stvari ali veza i dalje puca, doduse oporavak je puno brži preko mikrotika nego sto. je bio samo sa zyxelom

Gravitos 06.02.2021. 13:54

Hvala na odgovoru. Pročitao sam skoro cijelu temu, znam da je zyxel smeće i da se isplati staviti kvalitetniji router.

Već sam zvao SZK, ali kažu da ne smiju dati voip podatke tako da Zyxel mora ostati za telefoniju. Oni ga sami neće mijenjati sve dok radi, no izgleda da ću ipak morati inzistirati da stave novi model.

Inače, i prije par godina HT-ovi tehničari nisu bili od pomoći, tek kad sam ovdje pročitao o micanju s CGN-a je problem bio riješen tako da više nade polažem u forume nego u njih da će riješiti problem :D

Nikky 06.02.2021. 14:07

@Gravitos
Probaj provjeriti napajanje, pokušaj saznati kakvo originalno treba biti,
ako dobro vidim sa slika, na uređaju piše 12V 1.5A,
dakle ispravljač treba dati tih 1.5 A ili više (npr. 2A).

Ovo šta opisuješ je klasični primjer kada je napajanje loše ili ne može dati dovoljno struje.
Bolje radi sa ugašenim WiFi a baš iz navedenog razloga.
Stvar legne prilikom poziva jer treba generirati zvonjenje (napon poziva).

Ovaj štos sam u praksi vidio na onom "debelom" Innbox - u,
gdje je neka tupina stavila 12V 1A napajanje a originalno ide 12V 2A ili 2.5A.
Kad se stavilo dobro napajanje više nije bilo problema.

Za žuntu: Ne znam koje je dimenzije origigi konektor na routeru pa treba provjeriti, opcije za napajanje:
https://e-radionica.com/hr/napajanje-12v-2a.html
https://www.njuskalo.hr/rasvjeta/220...oglas-10987965
...

Gravitos 06.02.2021. 14:36

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3490172)
@Gravitos
Probaj provjeriti napajanje, pokušaj saznati kakvo originalno treba biti,
ako dobro vidim sa slika, na uređaju piše 12V 1.5A,
dakle ispravljač treba dati tih 1.5 A ili više (npr. 2A).

Ovo šta opisuješ je klasični primjer kada je napajanje loše ili ne može dati dovoljno struje.
Bolje radi sa ugašenim WiFi a baš iz navedenog razloga.
Stvar legne prilikom poziva jer treba generirati zvonjenje (napon poziva).

Ovaj štos sam u praksi vidio na onom "debelom" Innbox - u,
gdje je neka tupina stavila 12V 1A napajanje a originalno ide 12V 2A ili 2.5A.
Kad se stavilo dobro napajanje više nije bilo problema.

Za žuntu: Ne znam koje je dimenzije origigi konektor na routeru pa treba provjeriti, opcije za napajanje:
https://e-radionica.com/hr/napajanje-12v-2a.html
https://www.njuskalo.hr/rasvjeta/220...oglas-10987965
...

Ajme, ne mogu vjerovati da je to rješenje. Bilo je 9V/0,6A, a treba 12V/1,5A.

Kako je to moguće i otkud se našao takav ispravljač tu, nemam pojma. Vidim da na kabelu ima mrlja od farbe kad sam hodnik radio, znači da je vjerojatno od početka kod mene. No moguće da sam ga i ja zamijenio.

Hvala ti. Imaš li paypal da ti prebacim koju kunu jer olakšao si mi život? Može u pp.

Nikky 06.02.2021. 16:11

Da, napajanje je (bilo) problem.
Odmah sam na njega posumnjao kada si rekao da se ruši prilikom poziva a nekako funkcionira kada se ugasi WiFi jer "fali" struje.
Za žuntu, ** beep ** takvog tehničara koji dođe na lokaciju / reklamaciju i ne provjeri napajanje.

Gravitos 06.02.2021. 17:15

Najbolje od svega što Iskonu danas šteka mobilna aplikacija pa ponekad ne mogu ući, a kad nakon dugo čekanja uspije učitati, ne pamti kad odjavim kvar.

Nigdje ne vidim tu opciju na moj iskon portalu, bit će zabavno ako sad oni nešto prilikom svojeg "popravka" zabrljaju.

Nikky 06.02.2021. 18:01

Vikendom je inače šou za dobiti nekog pametnog na SZK na telefon, ali probaj ih ipak dobiti.

Samo da zabilježe u sistem kako je kvar vjerojatno otklonjen,
ne spominji adapter :D

Gravitos 06.02.2021. 18:50

A da, svi agenti zauzeti i na čekanju oko pola sata. Onda sam birao druge opcije kod zvanja, pomoć kod računa je odmah prošla i rekao agentici da makne prijavu kvara. Kaže da može samo staviti napomenu, valjda im HT to vodi.
Kao razlog popravka rekoh da sam stavio novi telefon što nije potpuna laž jer stvarno je sad drugi telefon u upotrebi jer dugo smo sumnjali da je problem bio u starom :)

simpleplan 08.02.2021. 13:22

Jel ima koji prodajni agent Iskona tu?

Imam paket za 160 kuna 100 mbit fttb, selim i ne daju mi da ga prebacim jer sam bez ugovorne obveze. A bas sam bio zadovoljan netom. Alternativa mi je A1 preko koaksijalnog 140-200/20mbit, a tu me upload muči i računam da će mi Iskon radit stabilnije.

the chosen one 08.02.2021. 15:45

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3490774)
Jel ima koji prodajni agent Iskona tu?

Imam paket za 160 kuna 100 mbit fttb, selim i ne daju mi da ga prebacim jer sam bez ugovorne obveze. A bas sam bio zadovoljan netom. Alternativa mi je A1 preko koaksijalnog 140-200/20mbit, a tu me upload muči i računam da će mi Iskon radit stabilnije.

Kak misliš ne daju ti da ga prebaciš?
Evenutalno na novoj lokaciji ako ne mogu pružiti istu uslugu tj. nema optike, tada naravno da ti ne mogu prebaciti jer neće ju sigurno samo radi tebe vući. ;)

Nikky 08.02.2021. 16:19

Ne vezano jeli na novoj lokaciji ima / nema optika ili parica,
vjerojatnije je da mu ne žele odraditi promjenu lokacije priključka baš zato jer je bez ugovora (ugovorne obaveze).

To mu dođe kao jedna vrsta ucjene, produži ugovor na 12 / 24 mj. pa možda odradimo promjenu lokacije.

simpleplan 09.02.2021. 08:05

Da, čista ucjena. Kao, tu vašu uslugu više ne možete dobit, ali zato možete identičn uslugu za 30 kn više :D

A šteta, baš sam bio zadovoljan. Imam još bar mjesec dana do selidbe pa ću vidjet hoće li se šta uspjeti dogovoriti, a u međuvremenu sam dao zahtjev za A1.

inaki 12.02.2021. 11:23

pozzz...
korisnik sam Iskona i htio bih pitat
da li je normalno da je na kucnoj WIFI mrezi download manji od uploada?
https://i.postimg.cc/T3xvZ1Fr/20210212-111941.jpg

Nikky 12.02.2021. 11:38

Nije normalno ali takav ti je trenutni rezultat.
WiFi je zafrkan jer na njega utječe xy detalja,
pisali smo više puta šta sve treba pogledati / provjeriti.

inaki 12.02.2021. 15:33

ock...budem malo prosurfat da vidim kako to rijesit,
ako se moze rijesit :)

lp

Papandopulo 16.02.2021. 10:42

Pozdrav,

jedno pitanje - istekla nam je Iskon FTTH ugovorna obveza 24 mjeseca 200/100 Mbps, jako smo zadovoljni te bi stoga htjeli ostati. Postoji li kakva promotivna ponuda za postojeće korisnike? Trenutno plaćamo 225 kn za net+tv+tel. Telefon nam nije potreban!

Hvala unaprijed za sve informacije.

Lijep pozdrav

Gravitos 16.02.2021. 10:55

Nazovi službu za korisnike i reci da ti je istekla ugovorna obveza. Meni su ponudili produljenje ugovora po nižoj cijeni od one s njihovih stranica.

Agenti svih providera imaju prostora za korekciju cijena radi zadržavanja korisnika kojima je istekao ugovor. Rekli su mi upravo to - akcija za postojeće korisnike makar nije bilo ništa na webu o tome.

Papandopulo 16.02.2021. 12:22

Citiraj:

Autor Gravitos (Post 3493480)
Nazovi službu za korisnike i reci da ti je istekla ugovorna obveza. Meni su ponudili produljenje ugovora po nižoj cijeni od one s njihovih stranica.

Agenti svih providera imaju prostora za korekciju cijena radi zadržavanja korisnika kojima je istekao ugovor. Rekli su mi upravo to - akcija za postojeće korisnike makar nije bilo ništa na webu o tome.

Hvala puno, pokušat ću!

medo 16.02.2021. 14:24

Ja nikad nisam imao ugovornu obvezu pa mi nikad nisu ni nudili nižu cijenu čak ni kad sam zvao jer mi je A1 ponudio gigu :D

simpleplan 22.02.2021. 17:44

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3491047)
Da, čista ucjena. Kao, tu vašu uslugu više ne možete dobit, ali zato možete identičn uslugu za 30 kn više :D

A šteta, baš sam bio zadovoljan. Imam još bar mjesec dana do selidbe pa ću vidjet hoće li se šta uspjeti dogovoriti, a u međuvremenu sam dao zahtjev za A1.

Update priče, sad daju svima preko interneta za 159 kn bez ugovorne obveze :D

Ivan357 27.02.2021. 12:04

Citiraj:

Autor okarm (Post 3485202)
Ont je na 192.168.1.1

Username
telecomadmin

Password
q!w@e#

hvala, i ja sam uspio, međutim, što sad s tim podacima? kako upisati u neki sfp gpon?

imam neki huawei gbic koji bi koristio u mikrotiku da izbacim i posljednji njihov uređaj

Roso 05.03.2021. 10:48

U Iskona mi nude optiku i Zyxel VMG 5313-530A router. Je li to cemu? Mogu li traziti ista bolje ili moram na svoju ruku kupit nestoeki bolji router ili AP? Nakupilo se dosta uređaja na wlanu...

Nikky 05.03.2021. 11:01

Zavisi šta ti treba,
ako se ne varam ima tema o tom Zyxel - u pa ćeš vidjeti iskustva / veselja,
u principu router nije loš ali su ga max. ubili idiot customizacijom.

Bitno je i šta još od usluga uzimaš jer o tome ovise alternative.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:51.