PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

problem_child 16.11.2023. 13:04

Citiraj:

Autor zupy (Post 3707193)
Moja Hitaći u cencu - imam po diagonali prostorije termometar, namistin 22 drži 22.

hmm, mozes podijeliti koji tocno termometar? gledam koje dobre klime ugradiiti i jedna od opcija je hitachi no (kao i tebe) me brine da ocito senzor temp mora biti dislociran od jedinice na zidu da to radi dobro (jer jel, zatvaras krug upravljanja s temperaturom).

Ne znam koji bi mi moduli to izveli po mojoj zelji u slucaju hitachia (or any other brand for that matter) :)

Ziiky 16.11.2023. 13:49

Kod Daikina dislocirani termometri u daljincu idu od Perfere pa navise ili naknadna ugradnja Daikin ONE 2way wifi komunikacije.

Al i bez njih ti sve funkcionira, jedini je problem taj offet o kojem smo pričali, a koji moras uzeti u obzir

Amdejac 16.11.2023. 14:29

Citiraj:

Autor tskarda (Post 3709640)
Pozdrav Amdejac,
evo gledam da ti kombiniraš i neke Midea klime, pa samo da tu ostavim moje iskustvo. Imam jednu vanjsku i 2 unutarnje Midea multisplit i imam par zamjerki Midei:

1. pucketanje plastike kada grije, unutarnja jedinica radi razlika u temperaturi pucketa non stop, cijelu noć. Nije to glasno ali kada noću sve miruje i tiho je ona pucketa.

2. LED display na unutarnjoj je toliko jak da mi kroz dvoja otvorena vrata osvjetljava sobu noću - radi djece spavamo s otvorenim vratima. Taj display se da isključiti no ako isključiš pa uključiš klimu onda se upali.

3. Vezano za taj isti display, može se isključiti samo na daljinskom a ne može preko aplikacije pa ako išta diraš preko aplikacije opet se uključi daljinski.

4. Follow me mode (to je da svake 3 minute mjeri temperaturu na daljinskom i po tome grije/hladi) radi također samo na daljinskom i ako diraš nešto na aplikaciji moraš opet do daljinskog da ga uključiš.

5. Vezano za taj follow me mode, senzor temperature je totalno loš u samoj jedinici. Iako je klima propisno montirana, ima mjesta okolo i sve po PS-u, nakon 5 minuta rada ona mi na aplikaciji uredno napiše da je podešena temperatura i "stvarna" jednaka pa prestane grijati. Neovisno o stvarno stvarnoj temperaturi u prostorijama.

6. Vanjska je bučna.

(da se razumijemo, oprema je nova, montirana u 6 mjesecu i ljeti je hladila možda 10ak dana, sada je uključena non stop da grije na 24C)

M2OE-18HFN8-Q
MSMABU-09HRDN8-QRD0GW

Sve mi se čini da ću ubost ovaj 5,0/4,2 kW HISENSE EASY CA50XS1AG/CA50XS1AW 558,99 €.
Trebalo bi biti dosta za 50 kvadrata.
5 godina garancije.
Te pare valjda vrijedi.

problem_child 16.11.2023. 16:51

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3710037)
Kod Daikina dislocirani termometri u daljincu idu od Perfere pa navise ili naknadna ugradnja Daikin ONE 2way wifi komunikacije.

Al i bez njih ti sve funkcionira, jedini je problem taj offet o kojem smo pričali, a koji moras uzeti u obzir

Jeli offset konfigurabilam ili? Oprosti ako je već napisano i hvala na hintu!

Ziiky 16.11.2023. 19:20

I je i nije, opet sve ovisi od proizvođaca do proizvođača. Uglavnom tek highEnd klasa ima ručnu kalibraciju kroz izbornike.

problem_child 16.11.2023. 20:45

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3710111)
I je i nije, opet sve ovisi od proizvođaca do proizvođača. Uglavnom tek highEnd klasa ima ručnu kalibraciju kroz izbornike.

daikin ima pretpostavljam?

domy_os 16.11.2023. 21:38

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3709923)
Sracunaj kubikazu 70m cijevi i koliko grama stane u tih 70m...nema sanse da ne treba punit, nema mi logike da komoresor isto radi sa 3.5m i 80m cijevi, laicki preogromna je razlika

Zašto misliš da u service manualu tako nešto ne bi pisalo? Piše samo da treba spojiti minimalno dvije unutarnje jedinice ako se ide ispod 2,5 kW. Pa nije plin samo u cijevima koje spajaju jedinice, ima i u vanjskoj barem 20 m cijevi.

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3710017)
A zasto mu klima uopce ide u defrost?
Dal se to i prije dešavalo, prijasnjih godina?
Taj puta kad je prvi puta opisao problem, gledao sam prognozu za Slavoniju jer mi je bilo zkroz čudno da se to događa. Bilo je relativno ok vrijeme, oko 10°c najniža noćna, a kasnije pa po danu samo toplije ... ako se dobro sjećam?!
Skroz optimalno za vrlo visoki COP, čak je i vlaga u mom podrucju bila u razumnim granicama.
Dal si vidio led na vanjskom isparivaču?! ... Ili je klima krenula u defrost iako nema leda?

Kako klima zna da se uhvatio led na isparivač? Ima 2-3 termostata. Jedan je u najnižoj zoni isparivaca, drugi je negdje na sredini i treci je gore u najvisoj zoni, često izbačen vanka.
Možda je problem u termostatima?
Možda je bila vrlo visoka vlaga, al opet, teško da bi se ispativač zaledio, klima nebi radila defrost, samo bi joj opao COP, porasla bi potrošnja čime bi kompenzirala loše vanjske uvjete.

Prošle godine je montirano, jednako se ponašalo, morao sam paliti kamin čim temperature na dulji period budu 5°C ili niže.

Leda nema kad krene defrost, vanjska mi je ispod prozora od ureda i odmah pogledam ima ili nema, nisam ga još vidio.

Ziiky 16.11.2023. 22:02

Ma tu onda nešto nije uredu!
Ako se dobro sjećam to su neke kvalitetnije klime, to treba gurati do -15c

webstartm 16.11.2023. 23:39

Ae, i ja mislim da nesto tu nije u redu. Pa meni jeftini kinez od 25kg ne radi defroste precesto kad je vanka 5C i vlaga. Zasto bi mitsu cija vanjska ima 60-70kg
Btw leda bi trebalo biti kad je defrost, zasto bi inace radila defrost. Moja bude doslovno okovana odzada u sloj mraza/leda

Zovi postenog servisera

deny 20.11.2023. 19:13

Namjeravam klimu stavit u radnu sobu za grijanje cca 15m2. Imam azuri supra 5kv za dnevni boravak i kuhinju i grije odlično. Čak nikad nije u 5 godina bila u defrostu ali me živciraju kompresor na niskim okretajima, kad održanje temperaturu. Možda sam bolestan ali me živcira jer je bučan 😃 Planiram potrošiti 600-700eur. Zapelo mi je za oko https://www.klimakoncept.hr/hr/klima...2hfn8/3182/198
Ima te li preporuku za šta pametnije?

Ziiky 20.11.2023. 22:21

https://klimauredajihrvatska.hr/
Ja sam od njih kupovao u par navrata.
Pun klinac su mi bili jeftiniji jego klimakoncept ili klimatizacije.hr
Zovi i traži ponudu. U svim gradovima imaju kooperante ako želiš njih za ugradnju

xlr 20.11.2023. 22:24

Ne znam tocan model koji je kod mojih staraca, oni su zadovoljni, meni ne izgleda dobra za te pare. Isto Midea, isti daljinski i unutarnja jedinica. Ovdje sam spominjao probleme kod hladjenja. Jos je nisam poslusao kod grijanja.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3689278

deny 20.11.2023. 23:02

Link sam samo stavio za koji model sam gledao ništa drugo 😃
Ovaj hitachi mi je isto upao u oko. Šta više gledam to sam više u problemu...
https://www.advena.hr/hr/hitachi_kli...25phae/2414/76
Od midee odustajem 😂

Colop 21.11.2023. 10:22

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3710037)

I jesmo uspjeli kako riješiti ovu situaciju?
Meni su sada počeli grijati, stave na 22 temperaturu, u uredima 25 C.
Ovaj Daikin ONE košta tričavih 800 eura.

zupy 21.11.2023. 13:20

Citiraj:

Autor problem_child (Post 3710026)
hmm, mozes podijeliti koji tocno termometar? gledam koje dobre klime ugradiiti i jedna od opcija je hitachi no (kao i tebe) me brine da ocito senzor temp mora biti dislociran od jedinice na zidu da to radi dobro (jer jel, zatvaras krug upravljanja s temperaturom).

Ne znam koji bi mi moduli to izveli po mojoj zelji u slucaju hitachia (or any other brand for that matter) :)

Obični neki sa displayom - nije vezan sa klimom (samo s njim kontroliram temperaturu) - mislim da ni ova moja nema opciju odvojenog termometra.
Samo sam htio reći da me iznenadilo da takoprecizno drži temperaturu.

Ovaj hitaći mi je vrlo dobar u grijanju, neka mana mu relativno bučan ventilator na višim brzinama (unutarnja jedinica) .

problem_child 21.11.2023. 14:26

Citiraj:

Autor zupy (Post 3711006)
Obični neki sa displayom - nije vezan sa klimom (samo s njim kontroliram temperaturu) - mislim da ni ova moja nema opciju odvojenog termometra.
Samo sam htio reći da me iznenadilo da takoprecizno drži temperaturu.

Ovaj hitaći mi je vrlo dobar u grijanju, neka mana mu relativno bučan ventilator na višim brzinama (unutarnja jedinica) .

Aha, znaci tebi je senzor onda u unutarnjoj jedinici (default setup) ili?

zupy 22.11.2023. 14:30

Da..

domy_os 25.11.2023. 23:04

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3710138)
Ma tu onda nešto nije uredu!
Ako se dobro sjećam to su neke kvalitetnije klime, to treba gurati do -15c

Jučer ujutro je bilo nešto magle uz temp od 3-4°C i znaš kad sam vidio led na isparivaču? Kad je kompresor jedno vrijeme radio punom snagom nakon defrosta i to ga je bilo samo malo po cijevima i oko cijevi. Led je brzo nestao kad je kompresor smanjio snagu. Onda sam čekao sljedeći defrost koji je bio nakon nekih 30-45 min i u tom trenutku kad je defrost počeo, leda više nije bilo, a vlage jako malo. (!!!)

To dovodi do sljedećeg zaključka da software ima neku uvrnutu logiku i napamet računa kad bi mogao trebati defrost, ne oslanja se na pravo stanje stvari "s terena". Onda sam opet guglao i došao do linka koji to potvrđuje, postoji ogromna tema od 30 i nešto stranica na finskom.

https://github.com/VeliML/MitsuRunner

Znači cijela ta serija je izgleda traljavo programirana. Spominje se nešto luksuzniji LN model, ali to ne mijenja situaciju jer koristi istu vanjsku jedinicu kao i početni AP model. Proučit ću detaljno cijeli taj njihov topic i pričekati rješenje od našeg uvoznika pa ću biti pametniji.

problem_child 27.11.2023. 14:52

Citiraj:

Autor zupy (Post 3711272)
Da..

a cek, ovo je onda samo zidna upravljacka jedinica? Imas li link na koja je tocno i jeli se na nju moze vise jedinica spojiti?

Takoder, imas li hitachiev wifi modul i ako da: kakva su iskustva s njihovim mobilnim aplikacijama?

borisko 28.11.2023. 23:28

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3712250)
Jučer ujutro je bilo nešto magle uz temp od 3-4°C i znaš kad sam vidio led na isparivaču? Kad je kompresor jedno vrijeme radio punom snagom nakon defrosta i to ga je bilo samo malo po cijevima i oko cijevi. Led je brzo nestao kad je kompresor smanjio snagu. Onda sam čekao sljedeći defrost koji je bio nakon nekih 30-45 min i u tom trenutku kad je defrost počeo, leda više nije bilo, a vlage jako malo. (!!!)

To dovodi do sljedećeg zaključka da software ima neku uvrnutu logiku i napamet računa kad bi mogao trebati defrost, ne oslanja se na pravo stanje stvari "s terena". Onda sam opet guglao i došao do linka koji to potvrđuje, postoji ogromna tema od 30 i nešto stranica na finskom.

Znači cijela ta serija je izgleda traljavo programirana. Spominje se nešto luksuzniji LN model, ali to ne mijenja situaciju jer koristi istu vanjsku jedinicu kao i početni AP model. Proučit ću detaljno cijeli taj njihov topic i pričekati rješenje od našeg uvoznika pa ću biti pametniji.

Mogu povrditi isti slučaj na AP25. Nikad jos na njoj nisam vidio led, a zna ići u defrost ko mutava...

zupy 29.11.2023. 08:29

Citiraj:

Autor problem_child (Post 3712585)
a cek, ovo je onda samo zidna upravljacka jedinica? Imas li link na koja je tocno i jeli se na nju moze vise jedinica spojiti?

Takoder, imas li hitachiev wifi modul i ako da: kakva su iskustva s njihovim mobilnim aplikacijama?

Imam najobičniji IR daljinac - nista drugo.

Od Wifi modula sam odustao jer kosta 100 eura pa sam složio tuya kombinaciju za manje od 10 eura
Ovo + ovo

I dobio sam ono šta sam htio, mogu ga upaliti, ugasiti daljinski, imam kontrolu stanja te potrošnju energije.
IMG-20231129-083510

Screenshot-2023-11-29-08-32-39-268-com-tuya-smart

marko_st 29.11.2023. 09:29

Interesantna stvarčica.

Pretpostavljam da nema povratnu informaciju preko IR-a? Znači ako netko van aplikacije (klasični daljinski) promjeni temperaturu ili brzinu ili nešto...to nije vidljivo u aplikaciji?

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

zupy 29.11.2023. 10:28

Nema, neznam ima li i original wifi app takvu mogućnost.
Znam da neki original moduli npr standard Gree, Fujitsu... nemaju isčitavanje potrošene energije.

marko_st 29.11.2023. 21:59

Vjerujem da ima. Thx

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

Ziiky 06.12.2023. 13:39

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3712250)

Našao sam par članaka (doduše vezano za Daikin custom firmware) pa možda možeš izvuci neke poveznice zašto se to dešava ...

https://harizanov.com/2012/02/defrost/

Neke zanimljive stavke ...

Citiraj:

Next, I look into the relation of temperature to frost formation. Again, obviously critical area is obvious, -4 to +4 degrees C. Good news is that above 5 C we don’t need defrosting. Also, there is a notable drop in ice formation below -7 simply because colder air carries less humidity.
Pregledaj si ove vanjske senzore pa sukladno quotanom možda ih malo dislocirati po opisanoj logici i popratiti ponašanje vanjske jedinice
Citiraj:

temp sensors, one inside and one outside the outdoor coil. During runtime, as long as there is a differential in temperature then there is good air flow and no need to defrost regardless of ambient temperature or accumulated runtime. Place the sensors near the bottom of the coil where the ice will accumulate first. The basic logic is if in heat mode, after a few minutes runtime begin periodic testing, if the differential is near zero then start the defrost cycle. When the sensors see a sharp rise in temperature that indicates the ice is gone so stop the defrost cycle. This on-demand defrost control eliminates unnecessary defrost cycles.

domy_os 06.12.2023. 22:19

Glavni za Mitsubishi u HR mi je javio da za kućne jedinice nema mogućnosti firmware upgradea. Položaj termistora je definitivno loš, a dok je to sve u jamstvu, nije mi baš za čačkanje. Još uvijek sam u kontaktu s njima, cijeli roman sam napisao, pa ako ništa ne riješimo, nema druge nego napraviti onu varalicu čim istekne jamstvo.

Nego, čitajući manual i gledajući par YT videa, izgleda da sam otkrio misterij s kaminom - high pressure protection. Kad ga jače naložim, pretpostavljam da pregrije unutarnju jedinicu blizu kamina i aktivira se ta zaštita kako bi zaštitila kompresor. Grijanje onda stane po svim sobama, krilca idu gore i cirkulira zrak kako bi se sustav rashladio. Rješenje je isključiti tu jedinicu dok kamin gori, ali pratim ponašanje još uvijek... Trebao bih u vanjskoj jedinici vidjeti status LED-ica koje to pokazuju, ali snijeg pada i nije za čačkanje.

Je li tko probao radi li sve normalno ako se odspoje motorići krilaca? Hoće li baciti kakvu grešku? To su obični step motori s po pet pinova i ne vidim da šalju neku povratnu informaciju u slučaju da nešto ne valja.

mrgud11 26.12.2023. 11:33

Pozdrav,
radi se o klimi vivax ACP-09CH25AEQIS u vikendici u kojoj nema interneta, a želio bi klimom upravljati na daljinu preko wi fi.
Razmišljao sam da uzmem neki mobitel (mobilna pristupna točka) sa najjeftinijim internet paketom na bonove kao npr. simpa internet S od 2 GB za 2,99 €/mjesec.
Internet mi je za druge stvari nepotreban. Godišnji trošak bi bio 36 €.
Da li bi to funkcioniralo?

maXonja 26.12.2023. 11:44

Bolje uzeti neki router huawei B315 ili slično za 30-ak eura

xlr 26.12.2023. 13:23

Najjeftiniji 4G modem koji ima opciju slanja sms-a (Huawei imaju koliko znam) + bilo koja simica na bonove koju ces s vremena na vrijeme nadoplatiti novcem i po potrebi aktivirati data paket. Ili simica na preplatu tipa bonbon, nesto mizerno malo ako ti ne treba puno prometa i zaboravis da postoji

Mobitel kao hotspot bi funkcionirao ako si s vremena na vrijeme i ti u blizini njega da ga provjeris. To hoce pucati, rekonektati se, tlaka isusova za vrtiti na duze staze.

mrgud11 27.12.2023. 09:18

Citiraj:

Autor xlr (Post 3718320)
Najjeftiniji 4G modem koji ima opciju slanja sms-a (Huawei imaju koliko znam) + bilo koja simica na bonove koju ces s vremena na vrijeme nadoplatiti novcem i po potrebi aktivirati data paket. Ili simica na preplatu tipa bonbon, nesto mizerno malo ako ti ne treba puno prometa i zaboravis da postoji

Mobitel kao hotspot bi funkcionirao ako si s vremena na vrijeme i ti u blizini njega da ga provjeris. To hoce pucati, rekonektati se, tlaka isusova za vrtiti na duze staze.

Može neki prijedlog? Svejedno novo ili rabljeno.
Hvala

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:54.