![]() |
Vezano za ARM (Snapdragon konkretno), relativno nedavno je bilo neko fiksanje power managementa u kernelu.
Meni isto rastu zazubice. Ryzen 4800U me sasvim lijepo služi već skoro 4 godine i sve radi od prvog dana. Možda bi ARM bio dobra alternativa? |
znaš pravilo:
if it works, don't fix it. :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
> Phoronix |
Citiraj:
Tako se i ja tješim što sam još uvijek na Visheri :D |
Ja bi bio na i7 2600 da mi nije matična crkla.
|
To je trauma nas linuxaša iz 90-tih - radimo na outdated hardwareu jer na njemu sve radi :D
|
Pa sasvim logično kad za win treba 13-14-28 gen intela za prožvakat svu silu smetja i špijuna jer tvoj komp služi njima a ne tebi :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Morao sam Googlati koji q je MLIR kompajler. Ali to je sad manje vazno. Bilo kako bilo - ima oglasa za naoko bitne stvari za svinje hraniti, ne mogu reci. |
Uopće ne sumnjam, samo je žalosno da su se doveli u ovakvu situaciju, pa sad ni kriv ni dužan Clear Linux ode pod nož, jer u Intelu više ne znaju na koji način se izvući iz crne rupe.
|
Open Source...možda netko preuzme daljnji developement ili forka u novu distru. Iako bi smislenije bilo da ostale distre preuzmu bar dio tih optimizacija.
|
Citiraj:
Citiraj:
Za sto Clear Linux opet uglavnom nije iz xyz razloga, jer da je, ne bi bili tu gdje jesmo. |
Citiraj:
Pa majnaju naše podatke… ovaj, podatke o nama :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zato kažem - iste optimizacije se bi morale moći primjeniti na bilo koju drugu distru. Pitanje je - zašto ne? Dali se nekaj potrga kao posljedica? Nisam već 15 godina dirao kompajlere pa sam van svega toga. |
Pa šta je Intel imao svoj kompajler na toj distri? Nego gledam malo, tech sector generalno reže glave na veliko, a Intel još dodatno ... jel nam stigla konačno nova 2008.?
|
U svakom slučaju računica za Clear Linux im više nije štimala.:)
Citiraj:
|
Ja sam *nix admin po opisu posla i nazivu radnog mjesta pa nisam znao za Clear Linux :)
|
To je bila Intelova slatka tajna.:sweating:
Citiraj:
|
Citiraj:
Odnosno, kako bi se reklo, reci mi da imas nula iskustva s vodjenjem trgovackog drustva bez da mi kazes da imas nula iskustva s vodjenjem trgovackog drustva. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Intel se ionako u zadnjih 5-6 godina orijentirao se na FPGA/GPU specificnosti koje su nebitne za generalni C/C++ kod i zapravo bi bilo vrlo neobicno da ga netko bez specijalne potrebe koristi za takvo sto. Ista stvar je i s Fortran kompajlerom za tih par specificnih komada softvera sto ga i dan danas koriste. Citiraj:
Intel nije uspio uspjesno monetizirati svoje diseminacije (mreze, memorije, FPGA i slicno), dosli su neki novi (stari) klinci s novim (starim) proizvodima - i to sveje posljedicno dovelo do nedostatka fokusa i statusa quo. Ovo ostalo je ruzna posljedica laznog ufanja i hypea oko LLM-ova i ekosustava vezanog za tu temu, uz prezaposljavanje tijekom i neposredno nakon korone. Posla ima, ali nazalost ne vise za kursadzije i nezainteresirane individue zeljne mjehuricastog tech bro prihoda. Realno, *uvijek* je bilo tesko doci do posla u ovoj bransi, da se ne lazemo. Sada je jednako tesko, samo ima puno vise onih glasnih sto jamraju jer industrija vise ne moze trpiti kronicnu podkapacitiranost novopridoslih kolega. Super simple stuff. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Cijeli taj koncept je prakticki zadnjih par godina totalno deplasiran; ePBF/XDP/DPDK/io_uring i ekipa izvlace sve u userspace. Isto tako, clickbaitovski naslovi su posljedica malo bolje odabranih kernel parametara, popratnog softvera i nanovo iskompajliranih paketa, a vrlo rijetko u razlikama u samom nacinu kernel builda na razini kompajlera i optimizacija. Drugim rijecima, nista sto ako imas stvarno takve potrebe ne mozes napraviti sa manje vise svakom drugom distribucijom. Na kraju dana, Larabelova testiranja su samo simpatican nacin da si puni stranicu materijalom i svakako mu skidam kapu na tome. No tu otprilike prestaje veza sa stvarnim svijetom i pocinje tugy plaky pacenistvo nebitne sintetike. |
"cijela baza korisnika Clear LInuxa stane u auto, bez kršenja zakona o prometnim vozilima" :D :D :D :D :D :D :D
Biće i košara voća u gepeku :D |
Citiraj:
To je tako kad se firma ukiseli. Loši su bili kada im je bilo dobro, sada su još gori kada im je loše. Poluvodički Titanic :D ARM i RiscV dolaze sve više na desktope… |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Da ne pricam o usahlim umjetnim vaginama nakon svakog "hi guys" na pocetku besplodnih virtualnih sastanaka. Jos i danas vjerujem u vlastitu teoriju zavjere da u Hrvatskoj nije uspjela niti jedna ozbiljna podruznica tech firme zbog tradicionalnog hrvatskog pozdrava "di ste pederi, mamu vam jebem, guzi li se išta?". :'( |
Ne treba Bubba, fala na CD-u, ko da jesi - Intel je taj kojem treba itekakav crowdfunding, jer malo fali da počnu brojati krvna zrnca zaposlenika, pa da i na taj način odluče koji ostaje, a koji nestaje, dok direktor ne prestaje. Možemo se ovak podjebavati unedogled, ali bojim se da to ne bude promijenilo činjenično stanje u kojem se Intel trenutno nalazi ponajviše svojom krivicom. Trgovačko društvo i šrot firma u 2025. svaka sa svojom plejadom hitova, pokušaja i promašaja uključujući i Xilinx akviziciju.
https://i.postimg.cc/T3MSWSrL/Intel.png https://i.postimg.cc/qvsFcLLm/AMD.png |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:23. |