![]() |
Citiraj:
Yep , čini mi se da ne potrga tolko MS Office datoteke kao Libre/Open-office. |
Nego tomek... Kako radi D13? To je još testna verzija.
|
Citiraj:
Trixie sam tjerao tjedan dana. Sad sam na Sid-u :D Osim sto me WLAN zezao/a nemam primjedbi. Malo po malo kao da dolazi do timeouta u otvaranju stranica. Plus imam 3 testna VM-a sa default VLAN-om (virt-manager/Cockpit/kvm/libvirt) i odjednom jedna od virtualki kao da izgubi rutu i nemože sa drugom pričat. To dvoje još moram istražit, dosad se nije tako često događalo da bi popizdio i išao istraživat. Nisam mogao steam-launcher instalirat pa sam puknuo flatpak verziju. Instalacija Nvidia drivera je - jednostavna (secure boot isključen), Optimus + Wayland kombinacija rade normalno. Sve radi kako bi se i očekivalo, nisam naletio na neke čudne bugove. Ovo s mrežom moram vidjet kaj sere kad ulovim vremena (AX211 čip). Uglavnom to je ono kad kažem da fakat nema smisla se zajebavat sa tamo nekim rubnim distrama sa slabim supportom, Debian je malo više posla možda u startu dok ne skužiš kao noob kaj instalirat da bi sve radilo kako želiš al jednom kad radi, čak je i "unstable" branch zapravo odličan desktop OS. Jedina stavka koja me živcira u odnosu na Fedoru jest što nemogu omogućiti Fractional Scaling za gnome. Lupio sam u Librewolf da skalira sve na 150% i sve 5. Za deskop aplikacije mi 2560x1440 reza čak odgovara, još nisam tolko ćorav :lol2:. Mislio sam već Fedoru opet puknut ali želim malo duže Debian koristiti i ispolirat si Ansible skripte za Debian tak da bumo vidli... |
Prebacio sam se s Archa na Void prije nekih tjedan dana. Odličan je. Sviđa mi se package manager. Runit je jednostavan. Podsjeća me na FreeBSD.
|
Citiraj:
> Phoronix Citiraj:
> scworld |
Citiraj:
|
Instalirao XFCE4 na laptop. Bio je Mate ali nešto se smrzne nekontrolirano (mogu u terminal s tipkama, restartati ga i to je to).
Znam da sam na jednom drugom laptopu imao problem s Mate da kada odem na neku stranicu ode u logout, stavio Trinity DE i toga nema. D12 je u pitanju. Nisam išao istraživati logove. |
|
Citiraj:
Znači, binary i source package manager, jednostavni init s rc.local/rc.conf, minimalizam, nije bleeding edge, čak je i installer sličan. Uglavnom jako sam zadovoljan |
Citiraj:
Ne. Igrao sam se jedno vrijeme sa Voidom. Kao i Alpine želi biti poseban korištenjem MUSL (hint neke aplikacije baš ne delaju kak spada ili ne delaju uopće ako nema porta) umjesto GLIBC (da postoji naravno i GLIBC verzija tamo nema tih problema) biblioteka ali moj osobni feeling je da je samo još jedna prolazna distra koja postoji samo da bude "malo" drukčija u moru sličnih alternativa. xbps mi također iz nekog razloga nije sjeo, možda je to samo u mojoj glavi ali često mi se činilo da je zdrljan na brzaka. Nema potrebe zmišljavat toplu vodu - opet. Ako tražiš zamjenu za dobar stari Slackware...radije bih se držao Alpine-a (brži i bolje se drži KISS filozofije nego Void) ili Archa (puno bolja i točnija dokumentacija). Uostalom Pat još uvijek drlja po Slackware-u iako puževim korakom :D. |
Stvar kod MUSL-a je da je sporiji od glibc, nije podržan na određenom softwareu (u mom slučaju VirtualBox i Nvidia ne rade), ali ima taj BSD-ovski feel, mali je, jednostavan, mali attack surface, i većina softwarea radi ok. Za neki mali server dušu dalo.
|
https://imgur.com/a/IvfIM7p
Sviđa mi kak odmah u startu imam problema ni kriv ni ružan Jedan dan stari install Fedore 42 EDIT: GNOME Software quit unexpectedly kad sam kliknul na Install :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Code:
flatpak --user remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo |
Ima i gorih stvari na Flathubu.
Citiraj:
https://www.dedoimedo.com/images/com...unverified.jpg |
Citiraj:
Sad sam se sjetil problema zbog kojeg sam rage quittal linux na desktopu - imam problem da mi se nakon cca sat i pol potrga mreža, tj izgleda ko da ethernet kartica prestane delati i OS ju ne kuži sve do restarta. E sad, ko Linux djevcu, logovi kao nekaj znače al ne znače puno. Konkretno, vidim ovo: E sad, to je NIC koji je u monitoru jer share-am jedan kabel na privatni i poslovni komp, koristim KVM jel. Na Winsima nikakvi problemi, ovaj setup dela pol godine, ali na Fedori 41 / 42 nula bodova. Rješenja kaj vidim po netu vele "menjaj hardver" a to iskreno nije rešenje nego workaround. Kak primjerice troubleshootati ovo ko noob? |
R8152 modul ...gledaj dal javlja kakve firmware greške kod boota (dmesg).
|
Citiraj:
Code:
[ 20.721895] usbcore: registered new device driver r8152-cfgselector |
Citiraj:
Nažalost kako stvari stoje, taj Realtek je na Linuxu shitshow. https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=198931 Osim druge mrežne koja radi na Linuxu (USB?) mi nažalost ne pada nijedna pametna trenutno...možda netko od ekipe ima nekaj pametnog za reći.... |
Citiraj:
> Hackaday |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ne znam zašto se još uvijek promovira ideja da je systemd (samo) zamjena za klasični init. To ne može biti dalje od istine.
Code:
systemd — The main init/service manager (PID 1) I to je ono što mene osobno smeta, monopol nad OS-om i kompleksnost (C) koda koji je teško za razumjeti za ljude koji nisu direktno uključeni u projekt. Filozofija je: Jel radi? Radi. Šuti i ne diraj. |
Citiraj:
Priprema za Microsoft Windows sa Linux kernelom :lol2: |
|
Citiraj:
A kaj se tiče NixOS-a...čuvam posebno mjesto u podrumu uz poveci crni dildo za onoga tko je vidio postojeća provjerena (i stabilna te razumljivija riješenja tipa Autoyast, Ansible, Terraform...) i odlučio - "ne to je sve sranje", rekao "hold my beer" i izmislio nix programski jezik koji samo sa nix pakertnim managerom dolazi do izražaja. Za youtubere što svršavaju na isti sam pripremio septičku jamu :D. |
Citiraj:
Pa onaj kreten Lennart Poettering je iz Red Hata otišao u M$ pred koju godinu :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Temeljem cega ti to tumacis? Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:28. |