![]() |
Citiraj:
Aventador je nasljednik Murcielaga i u serijskoj je proizvodnji. Košta $380k. |
Citiraj:
No, potrošnja je širok pojam. Ljudi se hvale kako njihov Passat TDI troši 5,5 litara (naravno, kad ga guše na 1700 RPM), a kad im za 20 K Km rikne turbina onda se čudom čude. Taj motor je napravljen da se vozi, ne da se guši. I onda troši dobru 9-ku, ali neće podnositi davljenje. Mada je sama tema potrošnje " in the eye of the beholder". Najdraži auto koji sam imao je E30 325i, i najmanje me zanimalo koliko troši. A troši. Jednostavno sam se zaljubio u njegove vozne osobine, u osjećaj koji daje vozaču. Tehnologija je rekla svoje, potrošnja se smanjila na račun skupljih dijelova, kompliciranijeg popravka i skupljeg vozila. Nedavno sam radio VW T5 2.5 TDI, 5 cilindara rednjak, mrvicu manje od 180 KS, troši oko 10/100, što je za kombi od preko 2 T poprilično malo. Nigdje remena na motoru, razvod zupčanicima, alternator i servo pumpa sa zupčanika preko periflex spojke, ma milina. Osim onome tko plaća dijelove. Dovoljno je reći da su 3 rabljene brizgaljke koštale oko 450 €. Na biodiesel ne smiješ ni pomisliti jer se odmah sve dizne posvađaju. |
Kajaznam, da bi moj tdi trošio 9 po gradu (to mi je jedina bitna potrošnja, tu se vozim 95 % vremena), morao bi ga žešče silovat. Što sumnjam da bi bilo dobro za motor. 5,5 su bapske priče, osim ak nije neki polo s osakaćenim tdi motorom.
|
Ma, ne ga sad klat, ali vjeruj mi da mu manje škodi nego gušenje. Kod tih motora je bitan interval izmjene ulja, obavezno paziti na onu ".500." tvorničku gradaciju, i ne gasiti auto dok se turbina nije stigla ohladiti.
|
Jel nije ova ista stvar prozvakana pred 4-5 stranica?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
kad ga se vozi 90-100 kmh trosi do 5 litara autocesta,nas cetvero,120-130 kmh,klima na 3 crtice i puno auto prtljage,preko 6 litara toliko pokazuje board computer,a sada koliko je od istine... |
Pitanje za frenda. Supruga mu je strana državljanka (EU zemlja). Smije li on u HR voziti auto koji je registriran na nju i ima strane tablice? Znam da državljani HR ne mogu voziti aute strane registracije ako nemaju prijavljen boravak vani, ali ovdje je riječ o njegovoj ženi. I nisu friški mladenci već su oženjeni već 5-6 godina.
|
Kod nas u tom slučaju samo treba punomoć, mislim da je i u HR isto, osim ako nije šta promjenjeno zbog ulaska u EU.
|
Najbolje miliciju nazvati pa pitat.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.carina.hr/Novosti/Novosti...1SDeGiG2o5s%3D Žive li u RH ili žive vani? Jer čak i ako imaju državljanstvo a žive ovdje su u prekršaju. Imaš i ovaj PDF. http://www.carina.hr/Dokumenti/Downl...EfZ9jYXhWOk%3d Citiraj:
Citiraj:
|
Bio u miliciji prijepodne...
Dakle auto možeš imati prijavljen u onoj državi gdje plaćaš porez. Ako imaš slučajno dvojno državljanstvo, plaćaš poreze u samo jednoj državi, e u toj možeš imati i vozilo. Sve ostalo kako je i rekao wolwerine je carinski prekršaj. Kolegi kokonatu je dosadno pa je prije mene posatavio pitanje. |
Nitko ne prica o valjda najvecem drift eventu u Hrvatskoj? U osijeku se vozi King of Europe drift zajedno sa CDC, te KOE drag zajedno sa hrvatskim drag-om!!
3 dana i noci spaljenih guma.. Dolazi valjda 10-15 najboljih driftera ovog dijela Europe... Kako mi je zao sto nemam s kim i s cim do Osijeka.. |
Citiraj:
|
Citiraj:
-kisa je majka a? |
Majko koji luđak, trnci su me prošli :fuming: Reko bi da vozi 120-140 po satu:nono:
http://www.youtube.com/watch?v=ddRLU...eature=related |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Evo samo da podjelin iskustvo i priupitam fizičare forumske. Passat 2.0TDi (xxx Nm) neki dan me izbio Clio Sport stari. ~180ks, ali manje Nm.Objasnite mi te pojmove, svi spominju neko turbo Nm ubrzanje i šeme (f1 ~400Nm ako se ne varan), Scania ~3500Nm... Uglavnom zanimaju me ti odnosi i sl.
|
Koliko će automobil s nekim motorom "čupati afalt" :D eto, to je to :D
Tu ima štošta za objasniti i jako puno parametara, no jedno "rule of thumb" je čim je dulji hod klipa, tim motor ima veći okretni moment (kamioni, lokomotive). Snaga je umnožak okretnog momenta i okretaja (IIRC) i čim više motor može isporučiti okretni moment blizu vršnog u čim širem rasponu, tim može, jasno, učiniti veći rad u tom području (snaga je bolje raspoređena u tom nekom rasponu okretaja). A sad, što se tiče ubrzanja i to, uz karakteristike motora ulazi u obzir prijenos (omjeri), masa vozila, pogon, gume... |
Evo i Golfa VII. Nist revolucionarno ali smanjenje mase je za svaku pohvalu i svida mi se taj trend jer su kompakti poceli dosezat tenkovske tezine tak da i 140 turbo ks na Astri ne cupaju cestu. Osnovni model ce bit tezak samo 1050kg.
http://www.automobili.hr/clanak/vw-g...rujna-2012/108 |
Citiraj:
Sent from my HTC One X using Tapatalk 2 |
Kad ima getribu prvenstveno za takve stvari i motor za takvo što, s velikim okretnim momentom dostupnim već pri malim okretajima. Traktor, barem moj :D, ima 6 brzina za vući prema naprijed a ni u najbržoj ne ide više od možda 30 km/h. Klipovi u motoru traktora imaju dugi hod, što mu daje velik okretni moment, ali ne može se vrtiti na visoke okretaje pa nema toliku snagu, tj. ne može postići dobra ubrzanja ali zato se iznimno trudi vući prikolicu sa tonom krumpira :D
Ima i dizelskih sportskih automobila (Octavia RS dizel npr.) i trkaćih (npr. Audi R18 TDI), samo što dizel nije toliko atraktivan kao benzin jer nema prateću zvučnu kulisu i druge efekte benzinaca. Također su, u principu, zbog veće kompresije teži u odnosu na benzinske motore...Ovo nikada nećeš doživjeti kod dizelaša :) |
Ako netko ima benzinca E39 nek se javi na PM, zanima me par stvari. thx
|
Citiraj:
ja u stubakima vozim nulu, a nadamo se jos uvijek da nebu kise :fiju::D |
Citiraj:
nulu? Daj malo opsirnije :D |
da.. na rallyu/brdu imas nulu/e.. predvozaci koji voze prije natjecatelja :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:24. |