PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Cuky 25.09.2021. 14:16

Ma nek idu u k s time. Zbog nekoliko idiota vecina ispasta.

Netko je dobru provoziju dogovorio.

Zasto ne stave radare/patrole i konacno sud krene provoditi kazne?

Udari po dzepu, ako nemas za platit nek ti uzmu auto. Da vidis kako bi se ubrzo svi pridrzavali propisa.

1v@n 25.09.2021. 14:23

Citiraj:

Road safety experts say traffic calming measures like speed bumps are one of the key reasons why deaths on UK roads are lower than almost every other country.
To i dalje ne sprječava genijalce da lete preko ležećih. Masa većih i viših je toliko oštećena od deranja po podvozju auta, da ne želim ni zamisliti kako ti auti izgledaju.
Činjenica je da su smrtni slučajevi, pa i same nesreće na minimumu s obzirom na količinu auta koji prođu cestama u jednom danu.

Cuky 25.09.2021. 15:10

Svakodnevno vidjam bisere kako se lansiraju preko tih novih lezecih.

Neki dan je octavia karavan ispred mene poskocila da sam mislio da ce lik izbit kompletno podvozje.

chief_wolfinjo 27.09.2021. 05:14

BMW Isetta

https://i.ibb.co/G0zCXB8/242898535-4...06848064-n.jpg

coconut 27.09.2021. 06:12

U subotu su u mom selu gostovali oldtimeri. Kako je prije par tjedana bio Mate sa svojim milijunskim mašinama, mogao sam povući nekakvu paralelu.
Iako ne vrijede ni mali dio raznih Bugattija, Lamba i sličnih, 'djedice' imaju daleko veći šarm i raznovrsnost oblika jer današnji auti, uključujući i one vrijedne milijune US$/€, su teška konfekcija i c/p.

Hamm 27.09.2021. 10:53

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3548465)
Hvala budem bacio oko. Zasad vidim da i kod nas Impex zna imat pristojne cijene.

Ja sve uzimam u impexu. :)

Krešo je prevara i lopovluk, a to dobro znam jer sam čekao akciju kad sam djorao pola clia pa sam vidio što je za njih akcija popusti po 20-30-40%, a zapravo ti je cijena ista ili čak i veća nego kad artikl nije na akciji.

Tokić je očajno skup i ima nikakav izbor proizvođača.

Impex ima super cijene i fino ti dođe doma za dan-dva. :)

I ne isplati se u SLO po gume. Razlika je fakat mala.

prileee 27.09.2021. 13:12

Hvala na ovome, taman san skuplja neku narudzbu i mislia narucivat na autodoc a vidim impex ima odlican webshop a nisu mi pali na pamet.

Sent from my iPhone using Tapatalk

chief_wolfinjo 27.09.2021. 18:23

ovako će izgledati nova verzija:

https://i.ibb.co/KbgZVRg/242744851-1...94628731-n.jpg

Exomaniac 27.09.2021. 18:37

Ružno do bola meni, ono gore je simpatičan gradski autić s karakterom, a ovo dolje mi je neka agresivna đukela s ova dva ogromna bubrega naprijed.

lowrider 28.09.2021. 06:07

"Nova" verzija Istette već u biti postoji

https://www.tportal.hr/autozona/clan...-foto-20210212

GoGzS 28.09.2021. 10:01

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3549443)
"Nova" verzija Istette već u biti postoji

https://www.tportal.hr/autozona/clan...-foto-20210212

Joj, imao sam priliku prvu verziju vidit u zivo (obitelj koja to gura su vlasinici brand-a romobila Micro za koje sam vozio jedno vrijeme). 2.0 verzija cak ima potencijala samo su mi neke stvari malo fishy.

Oni imaju dosta "vizionarske" ideje o prodaji/distribuciji/servisu tih auta. Ideja im je, posto je to prakticki elektricno trosilo, imat suradnju sa Bosh-ovim servisima i da ih Bosh servisira u vecini drzava, a ne da imaju svoje auto kuce/servise. I tako... fora autic, ali budemo vidjeli, 12k EUR nije bas ostvariv target price...

Inovator 28.09.2021. 12:44

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3549381)

Nisam siguran da će to biti konačna verzija, mislim da je to nečija vizija. Ili se barem nadam.

BTW kako promijeniti stražnji kotač? Fleksericom?

chief_wolfinjo 28.09.2021. 13:23

hmmm što se tiče izmjene kotača, doista ne znam.

možda se cijela karoserija podigne, i onda se promjeni kotač :D

a navodno max brzina će biti 220kn/h :respekt:

partwish 28.09.2021. 13:43

220 km/h? Lijes na kotačima.

lowrider 28.09.2021. 21:08

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 3549486)
Joj, imao sam priliku prvu verziju vidit u zivo (obitelj koja to gura su vlasinici brand-a romobila Micro za koje sam vozio jedno vrijeme). 2.0 verzija cak ima potencijala samo su mi neke stvari malo fishy.

Oni imaju dosta "vizionarske" ideje o prodaji/distribuciji/servisu tih auta. Ideja im je, posto je to prakticki elektricno trosilo, imat suradnju sa Bosh-ovim servisima i da ih Bosh servisira u vecini drzava, a ne da imaju svoje auto kuce/servise. I tako... fora autic, ali budemo vidjeli, 12k EUR nije bas ostvariv target price...

Problem je ako je u L kategoriji vozila poticaji su samo 20 000kn kod nas.
Zato je Dača Spring sa 85000kn nakon poticaja ipak bolji izbor, ako gledamo samo strujiće.

Mene više zanima Citroen Ami:

https://www.index.hr/auto/clanak/voz...n/2303073.aspx

Bilo ih je par na autoscoutu u francuskoj po 8000 eu, al su očito prodani.
Zvao sam Citroen kod nas, nemaju nikakvih informacija.

Ima jedan regan na DU u table vidjeh negdje sliku na netu, mislim da je to taj iz texta, prije nego su zamutili tablice.
Znači homologaciju prolazi za uvesti.

coconut 29.09.2021. 06:24

A jesu mu našli mjesto za mjenjač... Max. brzina 45km/h. Hebate, skuter je brži od toga.

fanATIk 29.09.2021. 07:00

I'm in love...

https://www.topgear.com/car-news/ret...led-single-car

lowrider 29.09.2021. 07:37

Citiraj:

Autor coconut (Post 3549693)
A jesu mu našli mjesto za mjenjač... Max. brzina 45km/h. Hebate, skuter je brži od toga.

Pa to i je klasa skutera 50ccm.
Samo puno upotrebljivije od skutera što se tiče sinoptičkih uvjeta :roller:

xlr 29.09.2021. 10:36

Sto je bio na kraju zakljucak, jednom je netko vec pitao pa nije dobio odgovor - koja je to spika sa skidanjem prednjih tablica i jel to uopce legalno? Isprva su to mahom bili bemvejasi, al u zadnje vrijeme vidjam svasta.

lowrider 29.09.2021. 10:44

Kazna je 300kn.
To je samo za frajere, nije za bilo koga.
Vjerojatno da ga ne okine kamera.
Ili nagrđuje branik cccc...

prileee 29.09.2021. 11:13

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3549270)
Ja sve uzimam u impexu. :)

Krešo je prevara i lopovluk, a to dobro znam jer sam čekao akciju kad sam djorao pola clia pa sam vidio što je za njih akcija popusti po 20-30-40%, a zapravo ti je cijena ista ili čak i veća nego kad artikl nije na akciji.

Tokić je očajno skup i ima nikakav izbor proizvođača.

Impex ima super cijene i fino ti dođe doma za dan-dva. :)

I ne isplati se u SLO po gume. Razlika je fakat mala.

Citiraj:

Autor prileee (Post 3549297)
Hvala na ovome, taman san skuplja neku narudzbu i mislia narucivat na autodoc a vidim impex ima odlican webshop a nisu mi pali na pamet.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Stigla posiljka sa impexa za 2 dana na adresu. GG :chears:

Hamm 29.09.2021. 11:32

Ovo je jedna vrlo zanimljiva tema.

Citiraj:

Open access peer-reviewed chapter

Passenger Exposure to Magnetic Fields in Electric Vehicles
By Pablo Moreno‐Torres, Marcos Lafoz, Marcos Blanco and Jaime R. Arribas

Submitted: November 24th 2015Reviewed: May 31st 2016Published: October 5th 2016

DOI: 10.5772/64434

--->>> https://www.intechopen.com/chapters/52321
Citiraj:

Autor prileee (Post 3549757)
Stigla posiljka sa impexa za 2 dana na adresu. GG :chears:

Ajde drago mi je. :) Kud i kamo povoljniji od svih. Bez fake lažnih popusta i muljanja.

zkljaja 29.09.2021. 15:02

Citiraj:

Autor xlr (Post 3549745)
Sto je bio na kraju zakljucak, jednom je netko vec pitao pa nije dobio odgovor - koja je to spika sa skidanjem prednjih tablica i jel to uopce legalno? Isprva su to mahom bili bemvejasi, al u zadnje vrijeme vidjam svasta.

Da se ne pokriva originalni dizajn branika / prednjeg dijela auta. Stave tablicu pod prednju sajbu...

xlr 29.09.2021. 15:45

Ajde da alfisti to rade, jos bi i razumio. Heck, njima bi zakonski i dozvolio da ne nose prednju tablicu, sve samo da me ocd ne opali kad se mimoidjemo u prometu :)

Renesis 29.09.2021. 16:56

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3549764)

Citiraj:

Open access peer-reviewed chapter

Passenger Exposure to Magnetic Fields in Electric Vehicles
By Pablo Moreno‐Torres, Marcos Lafoz, Marcos Blanco and Jaime R. Arribas

Submitted: November 24th 2015Reviewed: May 31st 2016Published: October 5th 2016

DOI: 10.5772/64434

--->>> https://www.intechopen.com/chapters/52321

TL;DR - nema brige :)

Zanimljiv članak, doduše pisali su da je trend smanjivanja napona, a zapravo se ide prema visim naponima. ali dobro, prošlo je već 6 godina u međuvremenu.

Većina (svi?) OEMovi imaju te mjerenja / limite za svoja vozila, a i homologacija (pogotovo u Kini) zahtjeva da se mjeri vozila.

CatKiller 29.09.2021. 17:58

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3549858)
TL;DR - nema brige :)

Zanimljiv članak, doduše pisali su da je trend smanjivanja napona, a zapravo se ide prema visim naponima. ali dobro, prošlo je već 6 godina u međuvremenu.

Većina (svi?) OEMovi imaju te mjerenja / limite za svoja vozila, a i homologacija (pogotovo u Kini) zahtjeva da se mjeri vozila.

Veci napon => manja struja za istu snagu => slabije polje?

Renesis 29.09.2021. 19:22

jep. manja struja, manje inducirano magnetno polje. može se povećati E-polje, ali to se prilično efektivno shielda bilo kakvim metalom (za razliku od magnetnog polja).

doduše s obzirom na topologije u autima (sve praktički paralelno), EM radijacija i nije neki problem.

Kako pise u članku, sve ovisi o stilu vožnje. Za autocestu po ravnome to je otprilike 20kW, uz 400V sistem, otprilike 50ak A. Zanemarivo :)

fanATIk 29.09.2021. 20:14

Citiraj:

Autor xlr (Post 3549745)

To mi je u rangu ekipe koja dok priča na mobitel, isti drži 30 cm od glave, uključen speakerphone.
Zašto, ne znam...

IcyTexx 29.09.2021. 22:38

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3549764)

Ufff … ako si išta ikad probao certificirati za korištenje u EU, ježio bi se od EM suglasnosti, certifikata, i ispitivanja.

n30n 30.09.2021. 15:40

Ima li itko onaj uređaj što se uključi u upaljač da se spojiš bluetoothom na njega, samo bi mi trebao da može onda zvuk pustit dalje preko AUX-a, a ne preko FM-a.

Znači mobitel bluetoothom na uređaj, uređaj aux 3.5mm na aux od auta.

Naručivao sam neke ranije sa aliexpressa koji su tvrdili da to mogu, ali na kraju naravno ne mogu nego normalno na FM šalju.

Nikky 30.09.2021. 20:24

A da promjeniš HU koji ima bluetooth ili za postojeći HU nabaviš pravi / profi dodatak ?

fanATIk 30.09.2021. 21:41

Citiraj:

Autor n30n (Post 3550087)
Ima li itko onaj uređaj što se uključi u upaljač da se spojiš bluetoothom na njega, samo bi mi trebao da može onda zvuk pustit dalje preko AUX-a, a ne preko FM-a.

Znači mobitel bluetoothom na uređaj, uređaj aux 3.5mm na aux od auta.

Naručivao sam neke ranije sa aliexpressa koji su tvrdili da to mogu, ali na kraju naravno ne mogu nego normalno na FM šalju.

Imam ga valjda još negdje u nekoj ladici. Naručen s ebaya. Radio normalno prek auxa.

WraGG 30.09.2021. 21:54

https://www.rnd.de/panorama/stuttgar...2UBOSK2BQ.html
U Stuttgartu trenutno gori jedna garaza za autobuse i 10 autobusa u njoj. Uzrok: elektro bus.

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

panasonic 01.10.2021. 07:32

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3550189)
Uzrok: elektro bus.

https://www.24sata.hr/news/izgorio-j...-je-dim-754858

Izgorio bmw.
Uzrok: dizel auto.

coconut 01.10.2021. 08:02

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3550189)
https://www.rnd.de/panorama/stuttgar...2UBOSK2BQ.html
U Stuttgartu trenutno gori jedna garaza za autobuse i 10 autobusa u njoj. Uzrok: elektro bus.

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

Koliko ja razumijem njemački, a razumijem, glasnogovornik vatrogasaca je izjavio da uzrok požara još nije utvrđen. Dakle, tvoj zaključak ne stoji.

Hamm 01.10.2021. 09:10

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3550241)

Postoji jedna ogromna razlika, a ta je da ćeš auto bilo benz bilo dizel lako ugasiti s metodama koje imamo razvijene i koje rade. Bateriju nećeš ugastii i štoviše pun je YT službenih izjava vatrogasaca koji kažu da ne znaju kako ugasiti takav požar. Probali su s vodom, prahom, pijeskom ali na žalost ništa od toga ne radi. Čak i kada se prividno ugasi požar on zna opet buknuti.

Biti će full zanimljivo kada će takvi automobili gorjeti u gažrama i kućama. :)

Citiraj:

Autor coconut (Post 3550244)
Koliko ja razumijem njemački, a razumijem, glasnogovornik vatrogasaca je izjavio da uzrok požara još nije utvrđen. Dakle, tvoj zaključak ne stoji.

I da je uzrok električni autobus zbog pritiska zelenih i greta lovera neće se smjeti to istaknuti te napomenuti da se takvi požari ne mogu ugasiti nego se jednostavno pusti da izgori. Eventualno minimiziranje štete na okolnim objektima je moguće.

Još samo da te zelene panjeve netko educira pa da im se objasni kako nastaje elektirčna energika i od kuda oni napajaju svoje "zelene" aute...eh...

WraGG 01.10.2021. 09:15

Necu ni pokusavati ulaziti u diskusije oko ovoga. Kao sto Hamm kaze, moraju u javnost izlaziti sa informacijama da ne znaju uzrok pozara. Samo znam da gori od jucer i da je iznad grada jos uvijek oblak gustog crnog dima i da ne mogu ugasiti. Kako kazu ovi internet ratnici "pametnom dosta" :D

Hamm 01.10.2021. 09:25

Ne mogu sada naći na YT video prilog iz USA gdje vatrogasac opisuje da su zalili auto s ne znam 500 galona vode, pijeskom, prahom i kada su napokon ugasili automobil odfurali su ga auto otpad gdje se OPET zapalio.

Bilo je slučajeva gdje se tesla ili slični automobil zapalio nakon blažeg sudara ali ne odmah jaso nego nakon par sati.

Zaista mislite da će netko reći da ako se taj dildo na baterije zapali da nema pomoći da jednostavno gori? :D Propala bi im cijela propagandica oko električnih automobila i "odgovornog ponašanja". :)

Dva i pol autobusa izgorjeli u minutu i pol. Ništa tako brzo ne gori kao te gadarije na baterije.

Mario92 01.10.2021. 09:31

Ček ja sam zbunjen, jel sam na PCE ili u comment sectionu indexa / net.hr-a

panasonic 01.10.2021. 09:37

Je, EV je teže ugasiti, ali tak svejedno, izgorit će do kraja bio to dizel ili na struju, a vatrogasci se trebaju obučavat za sve scenarije.

Ali je debilizam pisati da je uzrok požara: elektro bus.
Kako to može biti uzrok?
To je kao da se nekome zapali kuća i kažu - uzrok je: kuća zidana ciglom. :facepalm:

Uzrok požara može biti opušak, greška u instalaciji, neki defektan dio koji nema nikakve veze s baterijama...

Čemu isticati pogonsko gorivo vozila? To nema veze s vezom niti se EV vozila češće zapaljuju od standardnih.
Ali postalo je moderno pisati sranja i senzacije po portalima :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:31.