![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Za nove korisnike se mora povući ili nova infrastruktura ili bežično. Što se tiče plaćanja infrastrukture od strane korisnika - nitko to ne bi platio. Infrastrukura odavno nije parica i regleta. O DTK i ostalom da ne govorimo. |
Meni prošli tjedan spojili optiku 200/100.Sisak- zračnim kablovima.Za sada radi fantastično.
|
meni sad, nakon zadnje provjere i nakon šta se vidi kooperante svakih par dana na cesti da guraju kabele - javlja da mi optika nije dostupna. i to na niti jednoj adresi koju sam ukucao, neovisno dal je to inicijalno bila bijela ili siva zona.
tascam - kako to izgleda "zračno" od t-coma? daj koju fotku pliz. su ti dovukli preko njihovih drvenih bandera na kojima je zakačen i bakar, ili drugačije ? |
|
Da postavili su optiku po cijelom centru te citav zeleni brijeg i tamo u tomicevom putu isto. Nadam se da će za godinu dvije postavit optiku na zibelu, viktorovcu i željezari.
|
Koliko sam upoznat, kvartovi koje spominješ nisu u planu za uvođenje optike.
|
Misliš nikad neće biti u planu ili trenutno ne postoji objava za gradnju jer za to znam da.
|
Zibel znam da vjerojatno neće skoro biti, naime računaju da ne idu sa optiku u dijelovima grada koji su blizu centrale, pa ajmo reći za sada (po njihovom) imaju zadovoljavajuće brzine.Do uvođenja optike bio sam preko kilometar udaljen od centrale.
|
Citiraj:
Ne vidim kabele od struje? |
Slabo vidiš / slično izgleda,
u oba slučaja se koriste samonosivi kabeli (šta li već je + sajla). |
Di na toj slici vidis strujne kablove meni je velika nepoznanica. Vidim samo dolazni i odlazni opticki kabel nategnute "španerima"...
|
Izgleda mi kao novo postavljeni stup od HEP-a koji ceka postavljanje strujnih kablova no posto su HT-ovci bili brzi postavili su oni svoju optiku prije neg HEP strujne kablove. Strujni ce ic gore vise kojih pola metra do metar iznad optickih.
|
Upravo tako.:D
|
Ali kako je fušerski smotana rezerva kabela, to je new level shit :lol2:
|
Vidjeh da je tako smotano i u drugim mjestima gdje je zračna optika, bude čak i više kabela smotano.
Možda je to odmah pripremljeni komad do okolnih kuća? |
Govoreći napamet, da nije to možda "ne da nam se spliceat, motaj to i idemo na pivu" sistem? Bio u Rumunjskoj i na vlastite oči vidio optiku u par razina po banderama plus valjda po 50m kabla namotanog na pojedinim banderama :D
Evo iskopao slike, ovo je tipa iz predgrađa, u centru još gore izgleda :D http://i.imgur.com/kGZNNjTm.jpg http://i.imgur.com/LBctnwZm.jpg |
Citiraj:
Citiraj:
|
Al zato dobiš 100/100 za 10€.
Unintended consequences, reklo bi se. Evo jedne nenadmašne: https://previews.123rf.com/images/fa...a-romania-.jpg |
"Dijeljenja kablova" imho imaš - 10e mjesečno renta niti :D
U idealnom svijetu bi se gradilo zajednički, tipa imaš 5 zainteresiranih isp-eva i svako baci 20% za kabliranje. Ali s druge strane nitko ne garantira da će 20% korisnika skupit svaki pa je to pipe dream i neodrživo. Zato lijepo vuci ti vučem ja i eto ti Rumunjske, 4-5 razina :P |
Citiraj:
Kad netko i krene (npr, baš Fiberland), onda krenu i problemi pa i zabrane. Treba riješiti na državnoj razini, riješiti DTK, riješiti ne samo investiciju već i održavanja, definirati je li vlakno onda vlasništvo telekoma ili javna infrastruktura itd. Ovo će ispasti strogo kontrolirani kaos u budućnosti, svi će pobjeći od toga. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Što pak ne znači da mora biti optika. Prvo problem je investicija i povrat iste, osim ako netko drugi ne financira. |
Ovo su teorije zavjere i priče sa kvartovskog šanka:
HT se navodno tjera da "ulaže" u infrastrukturu koja je trenutno optika, budući sad i EU tjera veće brzine. Problem je da se očekuje od HT da to financira, te onda omogući korištenje svim ostalima ISP-evima. Kao točka na I država navodno ima namete poput prava puta i ostalih sitnica koje onda utjeruju od HT-a :D Dok navodno neki drugi, poput OiV (državna fabrika, oni su trebali vući optiku, nešto za "sebe" jesu povukli), ne trebaju platiti državi nikakve naknade :P Jel ovo razina priče o 5G antenama u maskama ili ima trunka istine, ne znam. Procjenite sami. Mene danas više ništa ne može iznenaditi :P |
Citiraj:
Naravno, treba čuvati tržišnu konkurenciju, ali bilo je i drugih načina kako se to moglo balansirati da se spriječi dumping, a malima očuva konkurentnost. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Makar u zadnje vrijeme po Zagrebu nema di se ne razvlači optika, a i vidio sam članak da dolaze neke pare iz EU i da HT sa parama od Žan Mišela razvlači optiku po Borovu, Bogdanovcima, Đurmancu ili Žminju. Meni je to tektonski pomak, zahvaljujući koroni i fleksibilizaciji radnog mjesta i vremena i dostupnoj optici, teoretski mogao bih živjeti i raditi negdje na selu, izvaditi djecu iz javnih škola i stockpileati 4B's (blood, bullets, bibles and bandages) :D |
Citiraj:
Možemo biti sretni ako sva ovdje nabrojana naselja dobiju optiku do 2050. Ako ovaj forum poživi do tad, moći ćemo feštu neku održati :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Apsolutno se ne slažem, od korištenja HT-a,VIP-a, najbolji se pokazao bio upravo mali Amis (dok nisu prodani), stabilnost veze, ponuđena brzina i otklon rijetkih poteškoća. Ovi tvoji "veliki" su kurac bili po tim pitanjima. S tim da HT dobio infrastrukturu đabe, tako da neznam koji vrag se oni bune s ulaganjima. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:26. |