PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

fanATIk 25.07.2021. 23:52

Lijepo ti nama reci koji se auto njoj sviđa pa se onda možem o razgovarat- :D

calypso 25.07.2021. 23:55

Citiraj:

Autor Eyekool_CN (Post 3534325)
Iz nekog razloga me ovo čudo već duže vremena privlači: https://www.njuskalo.hr/auti/peugeot...oglas-28126681
Iskustva?
C-max 1.6 TDCi mi je toliko dosadio da ga više ne mogu ni gledati 😂

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Nemas tu sta puno razmisljat... Izbjegni starog Peugeota kako znas i umijes... 'Usrecio' bi se zesce sa ovim 607... Imao sam ja tako Citroen XM Mk2 i to u dobrom stanju jer me privlacio od srednje skole... 'Usrecio' sam se toliko da sam u par godina kolko sam ga vozio potrosio oko 50.000kn na popravke i jedva nasao majstora koji zna sto radi... Sretan ko beba bio kad sam ga zamijenio za Citroen Xantiu 1.6i bez ikakve dodatne opreme koji sam na kraju poklonio sestri... Na toj Xantiji se nije imalo sto pokvarit jer nije imala nista...

Da ne pricam o par poznanika i rodbine koji su imali 207, 307, 407 i 407 SW Executive koji su se zesce 'usrecili' sa njima... 407 SW Executive je bio kupljen nov, u roku od godine dana je dva puta bio na servisu po par tjedana jer je trebalo mijenjati nekakve kompjutere... 207 je imala frendica, kupila ga u Svicarskoj novog... Na svakom semaforu se ugasi kada vozi na nase gorivo, kad vozi na Svicarsko, radi ko sat... Jos jedan 407 od kolege ajmemajko, taj se kvario vise nego sto je vozio... :D

Ukratko - izbjegni Peugeot i Citroen kako znas i umijes...

Ako vec hoces takve stvari, gledaj neki stariji Audi A4/A6, Mercedes C/E klasu, BMW 3/5, za njih ima majstora kolko hoces, dijelova kolko hoces, proizvedeni su u milijunima primjeraka i bolja polovica ce bit sretna sto se vozi u ozbiljnom autu prema nekim uvrijezenim kriterijima u ovim krajevima... :D

BTW., mene osobno jako zanima Renault 25, Renault Vel Satis, Citroen CX, Citroen C6, Lancia Thesis i vrlo rado bi si ih kupio... A sad, gdje bih to servisirao i dal bi dosao na odrediste kad krenem, to je drugi par rukava... Taok da se drzim provjerene njemacke limuzine u karavan izvedbi...

Eyekool_CN 26.07.2021. 08:42

Citiraj:

Autor calypso (Post 3534493)
Nemas tu sta puno razmisljat... Izbjegni starog Peugeota kako znas i umijes... 'Usrecio' bi se zesce sa ovim 607... Imao sam ja tako Citroen XM Mk2 i to u dobrom stanju jer me privlacio od srednje skole... 'Usrecio' sam se toliko da sam u par godina kolko sam ga vozio potrosio oko 50.000kn na popravke i jedva nasao majstora koji zna sto radi... Sretan ko beba bio kad sam ga zamijenio za Citroen Xantiu 1.6i bez ikakve dodatne opreme koji sam na kraju poklonio sestri... Na toj Xantiji se nije imalo sto pokvarit jer nije imala nista...

Da ne pricam o par poznanika i rodbine koji su imali 207, 307, 407 i 407 SW Executive koji su se zesce 'usrecili' sa njima... 407 SW Executive je bio kupljen nov, u roku od godine dana je dva puta bio na servisu po par tjedana jer je trebalo mijenjati nekakve kompjutere... 207 je imala frendica, kupila ga u Svicarskoj novog... Na svakom semaforu se ugasi kada vozi na nase gorivo, kad vozi na Svicarsko, radi ko sat... Jos jedan 407 od kolege ajmemajko, taj se kvario vise nego sto je vozio... :D

Ako vec hoces takve stvari, gledaj neki stariji Audi A4/A6, Mercedes C/E klasu, BMW 3/5, za njih ima majstora kolko hoces, dijelova kolko hoces, proizvedeni su u milijunima primjeraka i bolja polovica ce bit sretna sto se vozi u ozbiljnom autu prema nekim uvrijezenim kriterijima u ovim krajevima... :D

BTW., mene osobno jako zanima Renault 25, Renault Vel Satis, Citroen CX, Citroen C6, Lancia Thesis i vrlo rado bi si ih kupio... A sad, gdje bih to servisirao i dal bi dosao na odrediste kad krenem, to je drugi par rukava... Taok da se drzim provjerene njemacke limuzine u karavan izvedbi...

Hvala na dobornamjernom savjetu, sve to znam, bratić mi je imao 407 s kojim je muku mučio, a 406 koji je vozio prije njega još u uvijek vozi bez ikakvih većih problema kod mog starog s 470tkm na brojčaniku.
Buraz kupio 4 godine star 5008, nije uvoz, nakon 2 tjedna počeli problemi, od tad je samo po servisima išao, baš kako si napisao, dok nije našao majstora koji zna što treba narapviti, na kraju ga je zamijenio za Toyotu Avensis uz nadoplatu.
Ne vjerujem da ću kupovati 607,ali me privlači i sviđa mi se

Eyekool_CN 26.07.2021. 08:46

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3534492)
Lijepo ti nama reci koji se auto njoj sviđa pa se onda možem o razgovarat- :D

Jedino što nam se za sad zajednički sviđa je Seat Ateca i Peugeot 508 karavan 🙄

lowrider 26.07.2021. 08:49

Potpisujem svaku riječ Calypso
Samo teško je naći starijeg švabu, a da je vrijedan ulaganja, da nema milijun km, 100kila kita, a ulje na motoru mijenjano nikad.
R25 i Thesis su prave krstarice.
Recimo Thesisa bi si mogao sam potpuno održavati, imam znanje i alat, al nebih ga nikad uzeo. Taj auto je toliko krcat opremom u seriji, jako je malo bilo doplata. Svako sjedalo, vrata itd ima svoje računalo.

Vidim tu Bmw 7 od susjeda, stoji već jedno vrijeme. Znam da ima barem 6 cilindara i plin:lol2:
Ne izgleda uništeno. To bi bilo vrijedno slaganja

strgani 26.07.2021. 09:08

Probaj pronaći hyundai sonatu, odlični, ugodni auti s hrpom opreme, a jeftini, ipak je hyundai :)

Ja sam vozio jednu sonatu koju sad vozi moj brat, ide k'o urica, ne čuješ ga da radi/ide, 2.0 motor s plinom, koža, grijana sjedala, klima, ima mjesta unutra da 5 malo kršnijih ljudi sjedi i ne tiskaju se, 2006. godina, 250+tkm, samo redovni servisi.

Takva se nađe za ispod 20 tisuća kuna, čak sam vidio i 2.0 i 2.4 s automatskim mjenjačima po 20ak tisuća kuna s ispod 200 tkm, ali moraš računat da je velik auto i zato ne paše baš svakom.

lowrider 26.07.2021. 09:25

Citiraj:

Autor medo (Post 3534351)
Nema dizne da ih očisti benzinom. Kratke relacije i vrlo lagana noga na gasu začađe usisne ventile. Onda se ili mijenjaju ili se čiste orahovim ljuskicama.

Malo tko to radi jer je rijetka pojava da se toliko začađe da to treba raditi. Probleme imaju oni s kratkim relacijama i vrlo laganom nogom na gasu.

Istina, treba ga tu i tamo razvrtiti i propuhati
Spomenutih 8-9000 km godišnje bi spadalo pod neke česte kratke relacije :D

Elven 26.07.2021. 09:46

Citiraj:

Autor Eyekool_CN (Post 3534325)
Iz nekog razloga me ovo čudo već duže vremena privlači: https://www.njuskalo.hr/auti/peugeot...oglas-28126681
Iskustva?
C-max 1.6 TDCi mi je toliko dosadio da ga više ne mogu ni gledati 😂

2.7 V6 dizel izbjegavati. Ima gomile problema, zaobravio sam točno kojih, ali mogu pitat, jer ga je frend imao u 407 Coupe. 3.0 je "redizajn" tog motora i puno bolji.

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3534248)
Zar nemaju ove Mazde 6 s početka desetljeća dosta problema s hrđom? Barem mi tako nešto zvoni u glavi, ne samo površinski, već neki malo jači problem što je kasnije kao trebalo bit riješeno.

S početka tisućljeća imaju velikih problema, nakon 2006. su to popravili, iako im se i dalje pokrade, tako da nisu rješili do kraja... ali iza 2006. nije više kritično kako je bilo.

spawn 26.07.2021. 10:38

Citiraj:

Autor Elven (Post 3534526)
2.7 V6 dizel izbjegavati. Ima gomile problema, zaobravio sam točno kojih, ali mogu pitat, jer ga je frend imao u 407 Coupe. 3.0 je "redizajn" tog motora i puno bolji.

Ako se dobro sjećam, 2.7hdi je motor koji ide u jaguara (nesto u magli se sjecam da je fordov koncern), a 3.0hdi je psa motor. Ili je to bio 2.2 125kw? ? 90% sam siguran da je 2.7 ali nisam 100% :D kasnije je izasao 2.2 150kw biturbo (isto kw kao itaj 2.7) kojeg je Jaguar uzimao od psa i stavljao u svoje aute i 3.0 hdi v6 240ks koji je isao u PSA aute.. nije se puno ljudi usrecilo s 2.7 za razliku od 2.2 bt i 3.0

coconut 27.07.2021. 11:45

Da li je još uvijek aktualno pravilo da se ne mogu uvesti/unijeti auti koji ne zadovoljavaju E4 eko normu?

Wolverine 28.07.2021. 11:24

Citiraj:

Autor coconut (Post 3534787)
Da li je još uvijek aktualno pravilo da se ne mogu uvesti/unijeti auti koji ne zadovoljavaju E4 eko normu?

Mogu jedino kao oldtimer

coconut 28.07.2021. 11:31

'98 godište teško da može proći kao oldtimer.

Kako utvrditi da li auto zadovoljava Euro4 normu? Pomoću VIN-a? Kvaka je u tome da postoje motori iste kubikaže od kojih jedan zadovoljava Euro4, a drugi ne. Radi se o Audijevom 2.4l V6 benzincu.

Inovator 28.07.2021. 12:46

Citiraj:

Autor calypso (Post 3534493)

Ovo nikako nije istina. Postoje neki modeli/motori s problemima, ali ne postoji proizvodjac koji ih nema. VAG grupa ima opakih i skupih gresaka, ali su vlasnici preponosni to priznati.

calypso 28.07.2021. 13:09

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3535034)
Ovo nikako nije istina. Postoje neki modeli/motori s problemima, ali ne postoji proizvodjac koji ih nema. VAG grupa ima opakih i skupih gresaka, ali su vlasnici preponosni to priznati.

Vozio sam 3 Citroena tokom 10-12 godina (Xsara 1997, Xantia 2000, XM Mk2 1995), starci imaju C4 Mk1 2005... Znaci to su sve auti za koje mogu reci da imam iskustvo kako se ponasaju, kako voze i koliko se popravljaju... Ukratko - moja preproruka je izbjeci Citroen/PSA grupaciju ili kako se to vec danas zove u potpunosti...

Exomaniac 28.07.2021. 13:15

Dobro, nije sad to baš toliko recentno. Najnoviji model s kojim imaš iskustvo je ipak 16 godina star model.

Mi sad gledamo za novi auto i trenutno su u nekom izboru novi Peugeot 208, Citroen C3/Aircross i Opel Mokka. Ispod 100 konja ništa, neću da se auto vuće kao krepana mačka kad dam malo gasa. Kad se gleda tako sva tri modela dođu na otprilike istu cijenu, nekakvih 125-130 tisuća. Ne znam ima li kakva preporuka za pogledati još nešto što sam propustio, a da bi bilo u sličnom cjenovnom razredu.

masterCG 28.07.2021. 13:17

Citiraj:

Autor calypso (Post 3535040)
Znaci to su sve auti za koje mogu reci da imam iskustvo kako se ponasaju, kako voze i koliko se popravljaju..

Isto kao i svi drugi auti...
Vozio sam i ja mercedese, bmw, golfove, opele... Svi se kvare.
Mozemo nas dvojica imat 2 potpuno ista modela i da ti imas konstantno probleme, a ja ni jedan.
Tako da mi nikad nece bit jasno to generaliziranje sta se kvari a sta ne.

lowrider 28.07.2021. 13:41

Pežo, Citroen, Opl, Fijat, to je sve sad jedna ista firma koja dijeli istu tehniku

Inovator 28.07.2021. 13:45

Hrpa modela razlicitih proizvodjaca dijele istu tehniku, jer je jeftinije. Trenutno vozim VW, prije toga dva Opela, pa VW itd itd, a zena pak vozi Citroene ili Renaulte. Svi imaju neke musice, samo su na VWu nesto skuplje nego na npr. Renaultu. Tako da te price "izbjegavati" bas i ne stoje. Postoje konkretni modeli s konkretnim motorima ili godinama koji imaju oznaku "izbjeci", ali ne generalno. Uostalom i Mercedes je imao grdih problema s nekim modelima.

spawn 28.07.2021. 14:06

Nemoj tako, reci normalno kao svi da su francuzi smece a nijemci vrh, i izbjeci ces hejt i rasprava moze dalje.

prileee 28.07.2021. 14:14

A tek kad na talijane dođemo...

coconut 28.07.2021. 15:23

@exo
U tom cjenovnom rangu i tog tipa imaš samo Korejce - Stonic, Bayon, Kona,...

WraGG 28.07.2021. 16:20

Jebiga, ja ne kontam tko jos Francuze i Opele kupuje pored VW-a. Sudeci po forumu, Francuska i Italijanska autoindustrija su trebale davno propasti.

lowrider 28.07.2021. 17:03

Citiraj:

Autor prileee (Post 3535068)
A tek kad na talijane dođemo...

Koje talijane, pa njih više nema :roller:

strgani 28.07.2021. 17:23

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3535042)
Dobro, nije sad to baš toliko recentno. Najnoviji model s kojim imaš iskustvo je ipak 16 godina star model.

Mi sad gledamo za novi auto i trenutno su u nekom izboru novi Peugeot 208, Citroen C3/Aircross i Opel Mokka. Ispod 100 konja ništa, neću da se auto vuće kao krepana mačka kad dam malo gasa. Kad se gleda tako sva tri modela dođu na otprilike istu cijenu, nekakvih 125-130 tisuća. Ne znam ima li kakva preporuka za pogledati još nešto što sam propustio, a da bi bilo u sličnom cjenovnom razredu.

Nije do 130 tisuca, ali je novo i s automatskim mjenjačem.

A brdo, brdo opreme.

Garro 28.07.2021. 21:47

Može preporuka za nekog dobrog majstora u ZG i okolici koji reparira kompresore? Zamijenio sam 10 godina stari original koji navodno ne radi s Mahle-om, ali bi volio znati koliko me meho oderao za novi kompresor i imati reparirani original za svaki slučaj ako ovaj OEM odapneš.

Xiaomi 28.07.2021. 21:54

Frigo-om, stara karlovačka malo prije Karlovca. 5.0 ocjena google na 517 reviewa.

zgmmax 28.07.2021. 22:21

Fino to Poljaci koriste dron...

Nick7 29.07.2021. 09:18

Ima tko iskustva sa uredjenjem vanjske plastike na autu?
Nakon 15g je poprilicno izbljedila.... a ono sto vidim da se kod nas prodaje, traje mozda koji tjedan, pa ispocetka (barem po revieweima na netu).
Grijanje plastike ne bi radio, jer opet ne dodje bas kao kako je originalno bilo, a i imam dijelova gdje je obojana plastika zaljepljena na ovu apsisanu crnu... pa da boja tamo ne ode.

Ono sto sam gledao je nesto kao: https://www.thatblackstuff.com/ ... ali naravno, to treba naruciti izvana.

Ima tko bolji savjet, nesto sto stvarno traje, a ima kod nas?

prileee 29.07.2021. 09:57

Na ford forumu sam od nekog starosjedioca koji je upucen u detailing dobia preporuku za GYEON Q˛ TRIM. I sam ga planiram uzet za rijesit crni trim na pandi ali nikako uvatit vrimena za to.

adaksinjo 29.07.2021. 10:21

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3535042)

da sad kupujem, uzeo bih bez razmišljanja Bayona, iako mu prednji kraj i nije vizualno najbolje riješen.
prije 4 mjeseca smo bili u istim dilemama pa na kraju uzeli novu Vitaru za kojih 2000e više od ove cifre koju spominješ.

Visage 30.07.2021. 14:26

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3535179)
Ima tko iskustva sa uredjenjem vanjske plastike na autu? Nakon 15g je poprilicno izbljedila.... a ono sto vidim da se kod nas prodaje, traje mozda koji tjedan, pa ispocetka (barem po revieweima na netu).
Grijanje plastike ne bi radio, jer opet ne dodje bas kao kako je originalno bilo, a i imam dijelova gdje je obojana plastika zaljepljena na ovu apsisanu crnu... pa da boja tamo ne ode. no sto sam gledao je nesto kao: https://www.thatblackstuff.com/ ... ali naravno, to treba naruciti izvana. Ima tko bolji savjet, nesto sto stvarno traje, a ima kod nas?

1) Grijanje plastike u dobrim rukama, moze dati odusevljavajuce rezultate, ali samo na kratki period. Jer grijanje ce jos vise uzeti onoga sto plastika vec nema - izvlaci aditiv koji plastiku cini elasticnom. Kad si vremenom, temperaturom oduzeo elasticnost, tamnjenje sredstvima je uvijek kratkog roka

2) Puno sredstava amazon/specijalizirani premazi imaju ruznu manu efekta kojeg ostavljaju nakon kise. Nisam sve probao, ali veliki broj ostavlja ruzan efekt. Recimo, Forever Black proizvodi, Mothers back
to black koji su prije bili razvikani, ali i razni Sonax i EU blizi imenjaci. Nekog smeta, nekome je samo vazno da mu "saturira" crnu boju.

3) Stari vlasnici oldtimera su jos 60-tih kad nije bilo toliko kozmetike za auto, jednostavno polirali pastom za poliranje, te onda na spuzu, kao sto se koristi za sjaj cipele, upravo nanosili najcrnju kremu/mast za cipele. To je ostajalo i preko pola godine. Samo taj premaz ne apliciras kao jednokratnu radnju, vec nasaftas i ostavis 24h, da se dobro primi.

4) Ako sam radis, najvaznija stvar prije boje, uciniti je plastiku sto je moguce podatnijom i na povrsini meksom, tako da je maksimalno hidratiziras necim sto je jako masno. Sezamovo ulje kralj masaze, toliko je jako, da kod neiskusnih masera koji ga prebace u plasticne bocice tipa za medicinski alkohol, sokiraju se kad vide da im je bocica probila, te da je sezamovo ulje naslo put da izadje, toliko je jako. A to je upravo sto ce plastika voliti. Hidratiziraj uljem sezama, nekoliko dana, uopce ne susi, ne povalci, samo saftaj. Pa vidi koliko ce ti vec od toga poravnati se pigment plastike. Ponekad vise uopce boja nije potrebna. Ako i bude, bit ce ti puno laksi posao.

5) ako peres auto cesto, jako si osjetljiv na dehidraciju odokativno, jednostavno odi lakireru da ti pofarba. Jasno, koji radi obradu, primer i sve sto ide, jer ima mestrova koje sam vidio da drito na plastiku spricaju i jos imaju srama naplatiti.

...

coconut 30.07.2021. 15:09

Na netu mnogi preporučuju maslac od kikirikija

prileee 30.07.2021. 15:13

Ne znam jeste obojica ozbiljni, ali u 2021. u doba tehnologije i raznih nanokeramika preporucavat kojekakva ulja i mast za cipele?

coconut 30.07.2021. 15:22

Pocrniti branike nije isto kao uglancati auto pomoću sredstava koje ti navodiš. Ova priča je malo kompliciranija za izvesti.

Visage 30.07.2021. 15:25

Citiraj:

Autor coconut (Post 3535562)
Na netu mnogi preporučuju maslac od kikirikija

Ono sto ne vele, da se mora barem izmiksati stapnim mikserom, jer ostaju i dalje dijelovi kikirikija koju su visoko abrazivni. Odvratno prljavo, masno, nesto sto mozes samo u vlastitoj garazi ili dvoristu raditi, jer ostane ti hrpa truni od kikirikija nakon mazanja. Ima potencijal zbog masnoce veliki, ali jako, jako prljav posao, jer nisu ni svi maslaci od kikirikija isti gustocom i sadrzajem.

Citiraj:

Autor prileee (Post 3535563)
Ne znam jeste obojica ozbiljni, ali u 2021. u doba tehnologije i raznih nanokeramika preporucavat kojekakva ulja i mast za cipele?

Ako je nesto dokazano i radi, te jos isto ima u domacinstvu, ne vidim problema.

U 2021. stosta se naplacuje, te uvodi posrednikom, a katkad se i ne pokaze boljim. Ovo sto sam naveo je provjereno, probao i testirao.

...

domy_os 30.07.2021. 16:37

Citiraj:

Autor prileee (Post 3535563)

Više vjerujem starim narodnim receptima nego novopečenoj i nedokazanoj tehnologiji. Na svoje plastike sam mazao te proizvode iz autoapoteke i na kraju sam sve plastike skinuo i kupio nove jer je nakon svakog mazanja izgledalo sve gore. Gore kod šajbe imam još jedan komad koji je u malo boljem stanju, njega ću probati preći sezamovim uljem.

Elven 30.07.2021. 16:53

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3535582)
Više vjerujem starim narodnim receptima nego novopečenoj i nedokazanoj tehnologiji. Na svoje plastike sam mazao te proizvode iz autoapoteke i na kraju sam sve plastike skinuo i kupio nove jer je nakon svakog mazanja izgledalo sve gore. Gore kod šajbe imam još jedan komad koji je u malo boljem stanju, njega ću probati preći sezamovim uljem.

Upravo to.
2021. je i još uvijek koristimo okrugli kotač. ne znam dal je to zato jer smo nazadni ili zato jer još nitko nije izmislio neki alternativni kotač s kojim će nam prodavat muda pod bubrege...

ako nešto valja i jednostavno je, ne znači da će nešto novije bit nužno bolje.

medo 30.07.2021. 18:31

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3535582)

Heh, moj auto imam već 13 godina i plastike interijera sam prao isključivo običnom krpom od mikrovlakana namočenu u vodu iz pipe. Danas to izgleda puno bolje od onih koji su koristili raznorazna sredstva za "održavanje plastike".

Za vanjsku plastiku autošampon, dobro isprati, te garaža i hlad.

Sva sredstva za održavanje plastike sadrže otapala koja više ili manje grizu istu tu plastiku :) Nakon nekog vremena to ne izgleda dobro.

Visage 30.07.2021. 19:14

@Domy_os,

gledaj samo da uzmes kvalitetno iz privatne apoteke, da je kvalitetno u smislu cistoce, da ti vracanjem tamnoce, ne napravi pigment masnoce. Apoteke tipa Lavanda (ZG) imaju ispod 30-tak kn, ali imas ga u svim boljim ducanima. Ako imas starije osobe, neces ga ni nakon plastike baciti, jer cak i medicinska masaza zna, da je sezamovo ulje je prirodni lubrikator za kosti. Doslovno lubricira, ali rucnik koji si koristio za brisanje, niti jedna ga masina vise nece oprati da nema mirisa po sezamu. Zimogrozni ljudi kad namazu stopala, odmah im je toplije. Jako prgavo ulje po pitanju ciscenja, ali masti, bez premca.

Citiraj:

Autor medo (Post 3535598)
Za vanjsku plastiku autošampon, dobro isprati, te garaža i hlad.

E, da, ladovina dok stoji je recept za vitalnu plastiku. Moj susjed u Dubravi, ima Wranglera koji ima bas masivne plastike, kad ga ne vozi, stalno je u garazi, on svoje plastike sprica obicnim WD-om. Pet minuta naspreja, i samo premaze, izgledaju kao nove. Samo, WD ne smije duze odstajati spricanjem, jer dobijs "iglice" efekt pigmenta, on se doduse ispere spuzvom, ali, dobro za znati.

Inace postoji ekvivalent WD40 za koji mnogi nisu culi, ali je ekoloski, toliko ekoloski da da se istim cak macama/psima/konjima, mogu mazati sape/kopita. Baziran je na iglici bora, a svi znaju koliko on moze biti smolast i ljepljiv. Zove se Balistol a kod nas ga prodaje Lovac

On je isto super za plastiku, savrsen za lubriciranje sarki protuprovalnih vrata, lubricira, ali ne ostavlja masnocu koja se pretvara u prljavstinu. Jedino sto je skuplji od WD-a, ali za mnogi namjene, puno bolji u autu od WD-a. Reklamiraju ga za oruzje, ali univerzalan je kao i WD, jedino, steta sto nisu potpisali s velikim HR centrima prodaje, ovako malo tko ima sansu znati da postoje.

* * *

...

domy_os 30.07.2021. 19:51

Na ovu apoteku misliš?

https://lavandamia.hr/

Baš sam danas bio u blizini ove u Ilici, ali nema veze, ići ću opet...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:11.