![]() |
Naletio danas i nisam izdržao da si ne kupim još jednu mokicu :)
Tommy, 3x200g neke noname kave + bialetti moka za 102 kn. https://i.postimg.cc/7fdCdHyh/tommy-moka.jpg |
Citiraj:
|
Može biti, piše nešto Coca Cola na paketu i kava je 3 paketa u 3 okusa. Nisam dosad pio ništa njihovoga, ajde probati ćemo i to. Ako ne bude dobra, lako je doniram dalje :)
|
Bok ekipa, u potrazi sam za oke aparatom za kavu. Samo crna kava, bez ikakvih dodataka.
E sad nam da su oni skupi kvalitetniji i sve, ali meni treba nesto jednostavno. Vidim u spar katalogu simpex aparat za kavu, koristio netko? https://www.spar.hr/akcija/2-pokloni...g-20201117?p=2 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
za pravi treba ipak vise love :D |
I drip je kava, ali to ovdje rijetki piju.
Radije si uzmi costa moku za 100kn, jednostavije od toga ne moze. Crnjak najcrnji da ce ti i dusa pocrniti: https://bazzar.hr/p/5Q2ENVG-costa-co...-mljevena-kava Nisi nista rekla sto si do sad pila i koristila. Samo nemoj reci kapucina :D |
Citiraj:
da se razumijemo, voljela i aparat kaj radi machiatto, al mi se bas neda velika lova. |
Ako si naviknula na tursku, ja bi se osobno okusao s mokom. Tim vise, ako nemas mlinac i planiras trositi kupovnu kavu, imas ih gro okusa od lavazze cesto na akcijama i vec mljeveno za moku. Da ne spominjem ostale (samo ne frank i barkafe i anamarija)... Minimalno odrzavanje, nema ciscenja aparata i sl, vrlo brzo skuzis kako skuhati dobru moku i kad naucis kasnije jako rijetko fulas proces.
Mlijeko mozes uvijek spremiti sa strane, iako nikad nece biti pjenusavo kao u kaficu gdje ga rade steamerom/frotherom. Zapravo postoji jedan nacin kako dobiti takvo mlijeko i doma, probao sam par puta. Guglaj "milk frother with french press", investicija je minimalna, a mozda vec imas doma sve sto ti treba. Ne ispadne savrseno s mlijekom od 2.8%mm, rezultat je bolji cim je "masnije" mlijeko ili ako imas gdje nabaviti ona barista mlijeka. Osobno nisam fan mlijeka u kavi (samo crnjak, jel), curi se recimo svidja kako ispadne, ali ni meni ni njoj se na kraju to ne da raditi pa na kraju ona zavrsi s mlijekom za kavu iz lidla. Osobno, nemam nikakvo misljenje o aparatima za kavu od parsto kn, nemoj imati prevelika ocekivanja (ne racunam ove jeftine drip/filter aparate, tu nema neke nauke i vjerojatno su oke, nego bas aparate koji rade espresso). |
Citiraj:
Ma da, što je toliko loša ta Costa kava? Evo mi taj paket doma, baš sam razmišljao da je probamo :) |
Ne ne, nisam komentirao costa kavu (nisam probao) nego da ce iz moke dobivati najcrniju kavu :)
|
Ma ajde, nije moka tako strašna. Meni recimo nakon što sam se naviknuo na moku veći bed popiti tursku. Dok se to skuha pa moraš čekati da se slegne, uvijek neki soc ostane u kavi.... Moka puno čišća za popiti i nije jača od turske po kofeinu rekao bih.
Javim dojmove kad otvorim Costu, pri kraju mi lavazza. Tri okusa su u paketu. Što se tiče te Bialetti moke iz paketa, nisam baš oduševljen. Ogromna je i po dimenzijama i oznakama je x3, ali doza jedva nešto malo veća nego moja stara GAT x2 tako da mi djeluje kao neki čudni x2.5. Stvar navike :) Masivno neko čudo, dno je baš debeli aluminij. Prije korištenja morali smo je dobro očistiti i ostrugati jer je bila sva masna i aluminijske špene unutra. Baš mi djeluje kao neki jeftinjak da su upakirali. Kuha mi se kava čudno. Ukusna, ništa joj ne fali, ali kad nacuri kava i krene para, ostane mi nešto sitno više vode na dnu. Tako je to kad se kuha godinama u istoj moki pa se osjeti svaka sitna razlika do drugog aparata :) |
Viš, a meni je baš čudno bilo bialetti original mokka sa 750g kave za 100kn, vjerojatno je onda lošije kvalitete.
Inače je razlika bialetti i ostale po meni dosta velika. Ne toliko u okusu kave nego trajnosti. Imam bialetti već par godina, a ove ostale će se raspast prije. Trenutno pijem Amani Kahawa iz Kavanture (bila je na 40%) za BF i mogu reći da je odlična. Dosta svijetlo je pržena, nije gorka i lagano paprena kao da je. Uzeo sam u zrnu i mljeveno za mokku da vidim razliku u mom i njihovom mljevenju (njihovo je ujednačeno izmljeveno jednake granulacije dok ja sameljem ok, ali nije toliko ujednačeno). Prije toga sam Lavazza gold uzeo, ali neću više, bolja mi je crema e gusto od lavazze, gold je baš jako pržena i ne odgovara mi. Najbolja do sad koju sam pio mi je bila Flying roasters Perl Kite iz Kaaribua u Ozaljskoj, ali pre skupa je za stalno, oko 90kn 250g. Oni inače imaju kao neku pretplatu na kavu koju mjesečno platiš pa ti poštom šalju novitete, razmišljao sam da to uzmem čak. |
Bialetti nema tako debelu/tesku posudu za vodu, sve je tanko i lagano (imam x3 doma) :/ Mozda je Bialetti samo brendirao neke random moke, al svejedno, za 100kn i bez kave se isplati (valjda). Al spena, to mi je malo cudno za Bialetti
Nikad ne cekam da provri voda do kraja, u dnu mi uvijek ostane vode. Racunaj da jedan dio vode ostane u "cepu" od kave pa iskaplje nazad u posudu. To smo mislim vec pricali pa da se ne ponavljam(o) |
Ma ima bialetti žigove gore utisnute u metal. Proizvodnja je njihova, ali možda neka malo jeftinija varijanta, s manje završne obrade ili tako nešto. Znaš kako se od strane prooizvođača brandira roba za trgovce - u pravilu je nešto sitno lošije kvalitete iako možda neosjetno u praksi. Malo špene ne zabrinjava, ostalo im nešto od proizvodnje dok su tokarili, nisu isprali do kraja ili tako nekako i skratili proizvodni proces da bude konkuretna cijenom.
Za 100kn mislim da se isplati - ta kava je 60+ kn u maloprodaji, a moka vrijedi sigurno više od 40 kn. Ajde stavi na vagu ako imaš Bialetti Express x3? Ova moja ima točno 400g. Za usporedbu, GAT x2 je 260g, razlika u ruci osjetna :) |
Citiraj:
Masnije mlijeko ne znaci da ces cvrscu kremu napraviti.to nema veze s tim..grijanjem topis masti.,rastvaras secere i na kraju zapravo proteini su ti koji ti naprave kremu..tocnine kazein...ne znam tocnu kemiju oko toga ali ima veze s timd a se molekule nedaju razbiti pa se radi vruceg zraka vezu jedna za drugu i tako se stvara gusca tekucina.cinjenica da je masnije mlijeko dugotrajnije i manje dirano.. Razlika je u temperatri...2.8 bi sasvim crvrstu kremu trebo dat sa french pressom.. |
Citiraj:
Edit: sad gledam, ono lidl mlijeko je 12%mm i zapravo je vrhnje za kavu. Valjda sam si usadio misljenje - masnije je bolje. Nemam drugi razlog za to. Citiraj:
Kod mene: 493g cijela moka 233g samo donja posuda Sad sam malo sokiran, jer dno mi uopce ne djeluje masivno (mozda sam se samo naviknuo :D) U donju posudu stane ravno 200g vode do ventila U pravilu mi izbaci oko 150g gotove kave (to bi trebale biti 3 case) U nju ide oko 20ak g kave Usporedbe radi moka od x1 mi prima 7g kave, izbacuje oko 50g gotove kave (65g vode u posudi). Moka 1:7 omjer kave i gotove kave :) (dosta o brojevima) |
Zanimljivo.
U ovu moju ide cca 135g vode do donjeg ruba ventila. To je manje nego kod tebe. Ispada da je ova moja bliža x2 :) Nažalost na stranicama proizvođača nisam našao podatke o veličini, dozama niti oznakama na samoj moki. Ma nebitno, kava će se popiti :) |
Bacio si me u dilemu imam li x3 ili x4 :D Gledajuci amazon.it (pise kapacitet i visina moke) i malo po netu, to je to, sve su x3 vrijednosti. Visina moke do vrha drske je ~18cm.
Nasao sam na vise strana podatak o 200ml. Ili 6.5 us fl.oz sto se cesto nadje na onim cudnim americkim sajtovima lol. Nadam se da nismo zagusili forum :D Tocno znam razlog zasto sam isao bas na x3 moku za sebe i curu - pio sam kod frenda x2 na nas dvoje i to mi je izgledalo kao premalo kave. Cura voli staviti vise kave jer miksa s mlijekom. |
Moja bialetti express x3 ima ukupno 407g, a donja posuda je 185g. Stane oko 150ml do ventila i oko 18g srednje pržene kave :D
Ko će znat. Možda mi je vaga u banani :D Uglavnom sam zrokam tu jednu x3 :D |
Fuck! Moja je onda x4 :/
|
Zašto bi zagušili forum i temu o kava apratima?
Javiti će se mod ako nešto ne štima :) A gle sad ovo, ova moja nova: Voda do crte točno ispod ventila: 150ml Ukupna visina do vrha plastične drške poklopca: 160mm Visina donjeg dijela: 70mm Promjer unutarnji donjeg dijela: 57mm Na poklopcu iznutra ugravirano Bialetti i oznaka PM/A 3. To ne znam što znači, možda je veličina. Kad nacuri kava gore dođe mi 1cm ispod rupe na centralnom dijelu, nisam mjerio koliko je to od početnih 150ml. Dakle, manja je. Ali svejedno je veća od GAT koja je provjereno kupljena na x2 i u koju stane 125ml vode, izađe skoro sva i točno je do ispod rupe gore kad nacuri. Ova Bialetti mi djeluje ko neka x2.5 :) Ili to ili su neku specijalnu radili za Costu. EDIT: sad vidio post od @nub po tome ispada moja ista kao i njegova. Dakle @xlr ili ti možda piješ iz x4 ili nas dvojica imamo nekakvu x2.5 :) |
Evo na ofišl sajtu. https://www.bialetti.com/it_it/caffe...html?variant=1
x3 155mm, 130ml gotove kave x4 180mm, 190ml gotove kave Tipični talijanski šlamperaj. Al siguran sam za svoju, pisalo je tak na kutiji i po visini odgovara u milimetar :D. Kupio ju zasebno, ne kao dio ove ponude kaj se sad vrti zadnjih par stanica. |
Citiraj:
Meni je to smiješno, prvenstveno što pritisak ovisi o površini pritiska, granulaciji kave itd. Ja jednostavno pritisnem jednom muški i to je to. Ako fino mljevenu kavu stisneš punom snagom, a voda samo proleti kroz to, onda nekaj ne štima s filterom. Kak izgledaju rupice u usporedbi s mojim? |
Jel ima netko preporuku arabice light/medium roast, mljevene za moku?
Može i zrno, al onda odma preporučite i mlinac :roller: |
Lavazza oro mljevena i zrno, od ovih kupovnih. Pogotovo kad se nadje na akciji.
Ili te zanimaju neke specialty kave, single origin i sl? |
Citiraj:
Imao sam Bialetti kavu 100% arabica i ona je najbolje što sam si dosad uspio naći, sad mi je dobra ova zelena Costa bright blend 100% arabica što je došla u paketu s kafetijerom, Tommy akcija. Za specialty kave ne vjerujem da imam nepce. Samo da je ovaj blaži okus arabice iz light ili medium roast-a. Pijem iz moke, za jedan espresso, s malo više hladnog mlijeka. |
Nakon dugo godina na raznim lavazzama, taj oro nam se na kraju primio kao jedini okusom prihvatljiv. Prije godinu-dvije poceli smo piti espresso blend od jedne pecenjare i sad nam je oro meh. Oro je sad opcija za goste :D Blend je malo pricey, ali kad se zbroji potrosnja i narudzba za 4+ mj to nam je oke
https://www.gringonordic.se/product-page/prime-espresso |
Preporuka ako vam je do blaže prženih arabica da probate hrvacke pržione. Ima ih dosta, dostavljaju, dobijete friško prženu kavu, a cijenom su ipak prihvatljivije nego izvana. Naravno, možete i birat hoćete u zrnu ili mljevenu za određenu pripremu.
Samo neke od njih su quahwa, hugandpunch, eliscafe, livelyroasters, cogitocoffee itd. Probao sam iz pržiona u zagrebu (elis, quahwa) i meni su sasvim dost i jeftinije kave iz quahwe, a vjerujem da su ipak bolje od onog što se da naći u supermarketu. Dovoljno je samo pomirišat zrna i skužit da to nema veze s ciglicama ili konzervama iz dućana :D. Naravno, ukusi se razlikuju, tko je navikao npr na tipične talijanske jače pečene mješavine s robustom, možda se neugodno iznenadi. Meni npr prevoćne kave u moki nikak ne odgovaraju (rađe gorčina nego kiseloča :D) pa ciljam na one čokoladnijeg, manje voćnog okusa ili espresso mješavine. Nemam to nepce :D |
Ajd ova quahwa još nekako. Kavu nisam baš voljan plaćat više od 200kn/kg.
Znači ručni mlinac za moku još... |
Možeš kupit i mljevenu za moku. Naravno, gušt je friško samljeti prije pripreme :)
Što se tiče mlinca imam timemore c2. Da se nabaviti na aliexpressu nešto jeftinije ili s Amazona nešto skuplje (i brže). To je ajmo reći najjeftiniji hajend ručni mlinac s čeličnim oštricama. Imam ga tek koji mjesec i za sad sve ok. Jeftinije ima npr hario skerton. Ispod toga sve što sam vidio je kao igračka. Na hariu i tim jeftinijim mlincima su keramičke oštrice i mljevenje navodno traje puno duže. Na svim mlincima je podesiva finoća mljevenja. Za moku nije pretjerano zahtjevno za samljet. |
ej pomo, zašto ne odeš u coffee shopove i odabereš neku njihovu kavu i oni ti smelju odmah za moccu. možeš u početku uzimati manja pakiranja dok ti se ne svidi. po 250 grama.
sorry ako nisi u zg - pretpostavio sam napamet da jesi. ako jesi imaš sigurno desetak šopova. |
Cura i ja smo se na barcaffe classic navikli stavljat u nasu moku i samo njega uzimam kad je na akciji. Tu i tamo popijemo lavazu kod njene majke (oni samo lavazu uzimaju), ali mi vise barcaffe pase. Navika valjda...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Al jednom mjesečno se ode do Zg. Ova Quahwa mi se čini pristupačna cijenom. |
Quahwa ima i dostavu po OK cijeni i kave su im dobre
|
Nasao sam si trenutno favorite kavu - Guggenheimer Supreme Zrna
Okus mi je odlican, nije gorka, dovoljno je jaka, krema je top, i ima mi bas neki, jebiga kako se to kaze, orasasti (nussig) okus. Uglavnom ako se netko odluci probati svaka preporuka od mene. |
Ekipa sa čime cistite aparate od kamenca ? Imam delonghi ec685 i doslovno 4 put čistim sa limunskom kiselinom i dalje je zacepljen i izbacuje upozorenje, a koristim skoro pa samo flasiranu vodu.
Njihove ofisl miksture za čišćenje su cca 100-tinjak kuna što mi je previše malo,ima netko provjeren proizvod ili kombinaciju ? Poslano sa mog Redmi Note 9 Pro koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Pratiš proceduru i ne bi smjelo biti problema. Jedino što traje. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:37. |