![]() |
@santos
Jeli postoji klasični hdd u toj konfiguraciji osim ssd - a ? Ako postoji postavi / preusmjeri TEMP i sl. na hdd. |
Citiraj:
|
Sav software sam maknuo ili ne koristim. Radim puno sa slikama i videom, pun je stalno i dobro ga lozim. Imal sam ssd i prije i ovaj je najbolji do sad jer ne posustaje.
|
A, opet sam krivo skužio. Ti zapravo imaš PRO, ne EVO. A to je totalno druga priča, odnosno drugi disk. Ti nemaš problema sa bugovima u Evo 840. Ma defintitivno odustajem od Samsunga i naručujem Crucial MX1000.
|
Citiraj:
Na kompu imam 128GB 840 PRO i nakon dvije godine wear level je na 92% sa zapisanih 6TB podataka. Do ovog buga na evu Samsung nije imao niti jedan drugi problem s finalnim firmwarom, a do sada nisam cuo da se nekome pokvario. Kad cu nadogradivati komp sigurno opet ide samsung 850 pro ali s 512GB. 850 PRO bi sad trebao imati 10 godina garancija, a ti znas koliko zapisujes podataka na SSD, a EVO ima 3 godine garancije i to mi je bilo idealno za laptop gdje sam u godinu dana zapisao 600GB podataka, jer ga ne koristim bas, tako da ce trajati bez problema 10 godina odnosno necu ga potrositi. |
Imam 840 EVO 120 GB, nisam instalirao fix, iako sa onim "refresh" alatom sam uspio vratiti brzinu, ali baš danas izvrtio HD Tach opet se vide padovi, samo manji nego prošli put.
Planirao sam staviti fix tj. novi firmware, da li se javljaju nuspojave i o kakvim bad blockovima pričate? :) |
Ja sam danas pročitao hrpu tema po netu o tim problemima i "fix-evima". Nije mi baš sasvim bilo jasno je li "fix" zapravo firmware-i ili software, odnosno driveri. Nije mi ni sad jasno, ali nije ni važno.
Uglavnom, čitajući o tome (ak se sjetim gdje je to bilo, dodat ću - iako se lako zgugla - EDIT: evo linka) čini se da je veći dio ljudi koji su imali problem sa padom performansi nakon "fixa" prijavio ujednačeni rad bez padova, iako dosta ispod deklariranih performansi. Ali određeni dio ljudi je prijavio i pojavu bad blockova nakon "fix-a". I dalje zapravo ne kužim sve to, ali meni se cijela priča nimalo ne sviđa i jako me podsjetila na Samsungovu SDS aferu na mobitelima. Zato, a i zbog dobre cijene, odlučio sam se za Crucial MX100, i već ga naručio. |
Samsung 850 Pro od 256GB je odličan disk..
Vrlo odazivan i živahan u multitaskingu..Brz, stabilan..10 godina garancije. Osim toga ima kvalitetniju i napredniju verziju memorije(3D NAND) od 840 Pro.Ima i poboljšani kontroler. 840 Pro ima dugoročno problema i "loš" mixed workload, nema self-encryption. Kraći mu je rok trajanja. mislim da sam negdje čitao na storagereview stranici. 5 godina garancije. Imao sam Corsair Force od 64 GB - spor u odnosu na današnje generacije ssd-a, znao ispadati iz polja. OCZ Agilitz 3 - 120GB - solidan, ali je znao isto ispadati iz polja. OCZ Vertex 4 - 120 GB stabilan i brz ko vrag, ali nakon 2 godine health mu je pao na 92 %. Kao da se dosta brže trošio. Subjektivno mi je bio vrlo blizu Samsunga 850Pro. Intel SSD 530 256 GB - mainstream disk, slabije vrijeme pristupa, spor read and write.Imao sam osjećaj laga i tromosti u radu. Za većinu korisnika ok, ali meni kad sam prešao sa vertex 4 nije nikako sjeo taj disk.Garancija 5 godina, software odličan i podrška. Uglavnom ja bih isključivu prednost dao Indilinx(Barefoot) i Samsung kontrolerima. SandForce i Fusion kontrolere sada izbjegavam. :) Crucial MX100 mi se čini zanimljiva opcija, pogotovo zbog omjera cijene i kapaciteta. Crucial ima kvalitetne memorije pa je sigurno s te strane pouzdan. Ali nemam iskustva s Marwell kontrolerima. Estugarda, molim javi nam dojmove i postaj ATTO benčmarke :) :chears: |
ne kužim jel mi treba taj fix..
uzeo sam 840 evo 250gb prije 10 dana i instalirao ga sa samsung magicianom 4.5 sa najnovijim firmverom i benchmark je u skladu sa specifikacijama 550/520.. jedino se mučim s tim magicianom.. koju opciju odabrati, performance, reliability, dal uključiti overprovisioning ili ne, ništa od toga intelov softver nije imao i ne primjećujem nikakve razlike u radu sa bilokojom tom opcijom uključenom ili isključenom.. disk je na stolnom kompu. |
Stavi fix i uključi performance mode..
Eto..takva loša serija Samsunga. |
Znaci ipak ide fix pod must have.. Kak losa serija.. onda bi morali biti na -40%.. Prokleti trgovci.
|
sve dela ko i prije..
brijem da taj tool služi da se refreshaju performanse nakon nekog vremena kad se disk uspori.. mislim da se svaki ssd usporava kak se puni.. |
Svaki se usporava, pogotovo ako je napunjen više od 70%..
Neka te to ne brine. Imaš garanciju i fix i sve radi. Svakom proizvođaču se može dogoditi loša serija. To je zato jer žure proizvode što prije izbaciti na tržište. |
sad mi je žao kaj sam ženi dao svoj intel 530 :D
ali samsung je nešto brži dok intel zna imati koji lag pri otvaranju nekih programa.. bumo vidli ali pretpostavljam da iduće godine ovaj sams ide u ženin laptop a ja uzimam nekaj novo, tak to već ide, ne :D |
pozz ljudi, imam samsung 840 pro 256 gb. neki dan išo napravit benchmark sa samsung magicianom i iznendaio sam se. brzina čitanja nije bila ni 400 a zapisivanja oko 410, iops su oko 60000. ssd ima 80 gb slobodno a prije su mi brzine bile oko 510 čitanje i 500 zapisivanje. ssd je star 14 mjeseci i ima 13 tb zapisanih.jel u redu da brzina tako padne? ovo je najviše što je išlo, evo slike
http://www.pohrani.com/t/1X/v9/4Xu9mUPP/samsung.jpg |
Evo ti moj Evo 250gb u magicianu:
sequential read: 394 MB/s sequential write: 368 MB/s random read iops: 61225 random write iops: 52715 107GB free do sada je na njega zapisano 3.55TB Nemoj se uopće obazirati na brojke, samo se živciraš bezveze. Al da nam ga je samsung malo metnuo, to je. :D |
Samsung 850 Pro 256 GB + 1TB Seagate Baracuda ili Samsung 840 Evo Basic 500 GB?
500 SSD bi mi trealo biti sasvim dovoljno, mozda i previse tako da ce mi u prvoj opciji 1 TB biti skoro prazan (max 300 GB popunjen). Zanima radi sigurnosti i mozda backupa, jel uzimaju ljudi kombinacije ssd+hdd zbog toga? Ili jednostavno da uzmem ovaj 500 GB? Jer je cijena ista... |
IMHO Uzmi si HDD za backup. Pogotovo ako ti je 250 GB dovoljno za OS + instalacije svega sto ti treba od programa (i igara).
Filmovi, glazba, torrent i slicne stvari ne moraju bit na SSD-u a usput imas backup. Ne mislim da je SSD nesto posebno nesigurniji od HDD-a, dva diska su sigurnija od jednog ;) |
Ekipa tolko strahuje za taj SSD, a ne kuže da im se i dalje HDDovi kvare više.
|
Poz ekipa, imam pitanje. Desava mi se problem sa Samsung SSD 840 Series (S19HNEAD557165X) da mi svako malo kad radim na kompu nebitno dali sam u windowsima ili igram neku igru komp jednostavno zamrzne i pocne se cut zujanje na zvucnicima, pa ga nakon toga moram restartat, ali komp nakon restarta nekad dodje samo do ucitavanja win, a nekad se normalno upali... Nisam neki znalac oko kompa ali mi je nekako logicno da je problem u ssd-u jer sam sve ostalo pregledao i nista ne daje znakove da je problem u necemu drugom a ne u ssd-u... A i citao sam dosta na forumima da ljudi imaju slicne probleme, pa me zanima dal se moze sta ucinit u vezi toga ili?
Konfa je sljedece: CPU: i5 750 2.6GHz MBO: Asus Maximus Forumula III GPU: ATI Radeon 5800 Mem: G. Skill F3-10666CL67-2GBRH, 2x2GB DDR3 1333Mhz CPU nije trenutno clockan, tako da nije do toga! |
Jel znas da imamo podforum "problemi"? Otvori temu tamo, sa opisom problema i onim sto si sam pregledao/utvrdio.
|
Samsung SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,...
Pozz ekipa!
Ovako, kupujem si ssd pa me zanima kolko je dobar samsung 840 evo basic 120 gb, na njega bi iso os i mozda jedna igrica, cijena mu je oko 600 kn. Dal ima ista bolje ili je on best buy? I s obzirom da nisam bas previse upucen jos u ssdove imate kakve savjete, sta nikako ne raditi i dal se normalno stavljaju win ko i na hdd? |
http://www.thessdreview.com/daily-ne...affected-ssds/
Svaka im čast na članku s obzirom da im je Samsung glavni oglašivač na sajtu. |
Skuzio sam i ja, nakon firmwara makar je benchmark bio ok i dalje se vukao OS, sad sam ionako enkriptirao drive i tek sad je poceo raditi SSD kako treba.
|
Citiraj:
E sad ako je ovo prvo, vjerojatno su skočile opet perfomanse zato što si zapisao opet podatke - ja sam to radio sa DiskFresh. Razlika se vidjela, baš ću ovih dana vidjeti kako se ponaša poslije fixa, a bojim se da ću svakih par mjeseci morati "refreshati podatke", Samsung je gori od nVidije sa 970. :D |
E, a vidi mene sa 250gb EVO i gtx 970. :D
|
Citiraj:
Mozda firmware popravlja ako se napravi full format, a samo djelomicno ako se vec koristi na postojecem sistemu. |
Citiraj:
Citiraj:
OT: Jesi koristio TrueCrypt ili nešto drugo? Mislim se i ja da nabacim, pa gledam gdje početi? :) Kako moj izgleda poslije fixa koji je stavljen 28.1: http://www.pohrani.com/f/18/J1/2vXH19on/evo.jpg |
Da na to sam mislio sto su podaci nanovo zapisani, sad je disk sporiji nego prije cca 250MB/s i ima par dropova do 120MB/s, prije je bio oko max 350MB/s jer je to AMD APU.
Ali bez obzira sto peakovi nisu vise u razini 350MB/s, bas iz razloga sto su podaci ponovno zapisani sistem se cini brzim znaci brzi je odaziv. Da s TrueCryptom sam ga zakriptirao, ali jos jednom ponavljam enkripcija nije bitna Samsung je ponudio program koji ce isto zapisati podatke ponovno naravno bez low level formata, ja sam samo instalirao firmware bez toga, mozda i zato nisam osjetio neko veliko ubrzanje. Znaci pricam o ovome: Performance restoration: http://www.extremetech.com/computing...hen-you-update |
Citiraj:
Verzija 1.1 |
Meni moj 840EVO skros OK djeluje nakon upgrade-a firmware i tih djidji.
Prije je bio ocito spor. Sad, sto u pozadini stvarno radi... ko ce ga znati (prepisivanje nakon x vremena?, itd..). |
Jamstvo na Samsung SSD 850 EVO je 5 godina
Već sam dva puta naišao da se na Forumu postavlja pitanje oko duljine trajanja jamstva na Samsung SSD 850 EVO. Konkretno, radilo se o modelu od 250GB. Na Samsungovim web stranicama je navedeno da je jamstvo 5 godina ili 75TBW, na pakiranju proizvoda piše 5 year limited warranty, a većina hrvatskih trgovina daje 3 godine. Čini mi se da samo Telebit i Extreme Digital daju 5 godina.
Pošto sam i sam vlasnik jednog, zanimalo me koje je od toga na kraju točno, pa sam nazvao M San (moj SSD je kupljen u Futura IT, a M San je uvoznik). Rečeno mi je da oni daju toliko koliko piše na jamstvenom listu (3 godine), no ukupno jamstvo od 5 godina dobiva se automatski kupnjom samog SSD-a. Dakle, ako se disk pokvari unutar 3 godine, tada se za sve probleme obraćam M San-u odnosno MR Servisu, a ako sa SSD-om bude problema nakon što bude stariji od 3 godine, za njihovo otklanjanje potrebno je obratiti se direktno Samsungu. Nadam se da će informacija koristiti i ostalim vlasnicima navedenog SSD-a te onima koji ga razmatraju kao potencijalni odabir pri kupnji. |
nevjerojatno kakva mutna posla..
proizvođač daje jamstvo 5 godina a trgovac 3 godine.. tko je taj trgovac koji te smije uskratiti za 2 godine jamstva? |
Ne bih rekao da je itko uskraćen u ovoj priči jer jamstvo je 5 godina. To što se eventualne probleme u prve tri godine treba riješiti s trgovcem ili uvoznikom, a u naredne dvije godine s proizvođačem, je druga stvar.
Ako sam dobro shvatio ovu priču (a ne mora biti da jesam), jamstvo na kupljenu robu uvijek iznosi 2 godine, a ako uvoznik i/ili trgovac žele dati dulje jamstvo, što je u ovom slučaju dodatna 1 godina, to je njihova dobra volja, isto tako kao što je to i dobra volja proizvođača, koji u ovom slučaju daje 3 godine više od onog što mora dati ako svoju robu želi prodavati na tržištu EU. |
za intelov ssd 530 dobio sam 5 godina garancije bez ikakvih kombinacija, kak piše na webu, tak piše i na njihovom garantnom listu.. kod nas europatrade muti kašu sa garancijama..
|
Citiraj:
|
svejedno tko je zastupnik..nedavno sam kupio samsung ssdi mob i još uvijek gore piše ovo
http://www.pohrani.com/f/Q/xy/362cC5...0209202258.jpg |
Eo da se malo nadovežem na moj post #510 od 18.10.2014. Tada sam napravio refresh ssd-a (250GB 840) sa mydefrag. Nakon 4 mjeseca već se osjeća sporiji rad, pa sam opet napravio refresh, eo priložio sam i screenshotove prije i poslije defraga:
http://s21.postimg.org/iqxuxhkkj/13_...2015_21_23.png http://s21.postimg.org/490npht9f/13_...2015_21_52.png |
Zato sam ga jednostavno prodao
|
kolko sam upućen mydefrag je za hdd-ove..
za ssd postoje trim optimizeri.. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:56. |