![]() |
Cijeli štos se svodi u ovoj žici, preciznije rečeno kabelu > tel. kabel ide iz hodnika oko cijele kuce do moje sobe u modem (pun k žice),
pogledaj koliko žica ima u tom kabelu, ako su 4 onda se da željeno napraviti. Ovo prvo šta si linkao je coupler, nije jasno zašto ga je stavio, jedino mi pada na pamet da si dobio router kojem je ulaz adsl linije RJ45, pa je stavio linija > coupler > origigi kabel RJ11 - RJ45. |
Jup, 4 žice (žuta, zelena, crvena i crna) su u kabelu, šta mi je onda najbolje napravit? Provlačit i tu drugu žicu oko kuće da bi došao telefon ponovno u hodnik ili ima lakša i jeftinija opcija?
Modem je ovaj speedtouch i baš sad gledam s jedne je strane ovaj kabel sa 4 žice iz hodnika, pa coupler, s druge strane kabel sa 2 žice koji ide u modem. |
nemas sta povlacit ako imas 4 zice, sa rutera se napravi povrat za telefonsku liniju, crvena i zelena su ti vjerojatno srednje dakle uzmes crnu i zutu za povrat telefonske linije iz rutera, ali bolje zovi nekog da ti to rijesi jer neces sam moci. Ovaj coupler ti je mozda stavio jer je kabel bio prekratak.
|
Ne mogu reć da sam te skroz shvatio. :D Ak napravim povrat linije onda u tel. uticnicu u hodniku bi išao spliter i tak bi mogao vratit telefon tamo?
Ima kabela još par metara viška tak da to nije sigurno razlog za coupler. |
Jel imaš krimpalicu RJ11 i konektora ili znaš nekoga tko zna / ima ?
Trebaš napraviti slijedeće: a) tel. utičnica u hodniku - odvidaj / odmakni utičnicu - ako kabel iz modema ima RJ11 konektor, ocvikaj ga (ako nemaš krimp klješta cvikaj cca 5 - 8 cm od konektora) - lagano skini vanjsku izolaciju, kao i na krajevima svake žice - cijeli kabel ćeš spajati unutar utičnice a ne od napred - srednje dvije žice spoji na dolaznu adsl liniju u zidu, zapamti koje su, nastoj napraviti pristojan spoj svake žice + izoliraj svaku za sebe - vanjske dvije žice spoji na utičnicu tako da se kasnije na nju može spojiti tel. - zavidaš utičnicu kako je i bila b) kod modema - ocvikaj konektor (vrijedi ista napomena kao gore) - lagano skini vanjsku uzolaciju (trebat će ti cca 5 cm), kao i ranije skini izolaciju i na krajevima žica - sad ide pametni dio, 1. - ako imaš krimpalicu - srednje dvije žice krimpaš u jedan RJ11 u srednja 2 kontakta - to je adsl linija - vanjske dvije žice krimpaš u jedan RJ11 u srednja 2 kontakta - to jel. 2. - ako nemaš krimpalicu ali si sačuvao pretkodno ocvikane krajeve - spajaš kao pod 1. samo sada zamotaš pojedinačne žice i izoliraš Na kraju ovo šta smo proglasili adsl linija ide u gore spominjani coupler, a tel ide u splitter, sad tel. imaš / možeš spojiti na modemu i u hodniku. Brže bi ovo napravio nego dok sam napisao. |
Citiraj:
Citiraj:
Ako to neću moć odradit onda mi ostaje prva opcija koju sam naveo. Prebacit modem pa probat nekak preko wirelesa povezat modem iz hodnika i komp u sobi... Pretpostavljam da stavljanje dodatnog modema u hodnik nebi riješilo problem.. Ili vuć još jedan kabel kroz kuću.. Jebenti takav napredak i tehnologiju. |
Pa odradi ovo opisano, najjednostavnije rješenje, piše ti kako odraditi i bez krimpalice.
|
Da li je moguće koristiti Halo uslugu bez interneta u paketu? Znači ako sada želim odjaviti internet uslugu i da ostane samo taj voip telefon. To pitam zato ako bi želio koristiti alternativu za internet ali da telefon ipak ostane kako je na HT telekomu.
|
Hoces na istoj zici imat T-Com IMS(VoIP) i internet od nekog drugog? Nece ici...
|
Internet ne bi bio na istoj žici :-)
|
Onda nema problema, samo otkazes postojeci T-Com internet i ostane ti router i IMS telefonija.
|
T-Com/HT IMS - IP telefon
Ima li netko slozen IP telefon na T-comu?
Dakle ne VoIP sto ide preko IADa na POTS, nego bas IP telefon sa SIP parametrima. Naime imam halo3/dodatna linija 1&2 i svoj IP telefon. Ne namjeravam od njih uzimati telefon vec zelim svoju baznu stanicu (najvjerovatnije neka gigaset). Od tehnicara sam nakon dosta telefonskih razgovora uspio iskamciti samo SIP user i pass, medjutim sve sam to prije sam iscitao iz konfiguracije CPE-a (upao preko standardnog T-com administratora na ZTE 931). Ono sto meni nije jasno na tom CPEu je kako oni bindaju neki ethernet port na pojedinu konekciju? Nazalost telnet/ssh ne radi :( Da nije neka DHCP opcija koju njihovi STB (IPTV) ili IP telefoni dostavljaju pa ovaj to negdje u software-u ima hardkodirano? U webcfg pod network>wan>port binding niti za jednu konekciju ne vidim da je bindan neki port. Najdalje sto sam dosao je da sam rucno bindao jedan port na VOIP_ADSL konekciju i na njega stavio PC sa MicroSIP klijentom. Uspjevam ostvariti dolazni poziv ali ne i odlazni... Uglavnom ako netko ima IP telefon od njih i da mu sve stima, moze li iscitati config sa CPEa/routera i tog telefona? :care: :fala: |
Ukratko, namučit ćeš se, već smo govorili ovdje i u drugim temama,
jednostavnije ti je složit nekog alternativnog operatera koji rade preko std. internet konekcije, a pri tome i jeftinije. |
Ma nije problem ako je davez, al definitivno se moze sloziti. Bavim se takvim stvarima :)
U ovoj temi ima samo par relevantnih postova, i to odgovori na pitanja koje sam ja jos pred par godina postavio.. Ako sam previdio onda je to do 20ak stranica ove teme :/ Znam za alternativne operatere ali stalo mi je da se ovo rijesi kako je i zamisljeno. Ipak je na carrier grade opremi slagan CBR, dok ja cak ni sa mikrotikom nisam uspio idealno posloziti QoS (niti se sa jedne strane ne moze download, pogotovo UDP, kontrolirati). Uglavnom vrlo sam blizu rjesenja jer evo npr dolazni poziv radi. Da li mozda znas da sx763 sa novijim fw-om radi tj da mogu telnetom uci i vidjeti cijeli config? Glavna nepoznanica na ZTEu mi je sto nemogu vidjeti dal bas mora ici routed/NAT interface prema VOIP_ADSL konekciji ili ipak ide bridging pa mi moj IP telefon dobiva DHCP direkt od HTa. IAD u samom ZTEu dobiva adrese iz mreze 10.195.254.0/23 il /24 (zaboravih) i wiresharkom vidim u svim SIP porukama samo IP od IADa u 10.195 mrezi, dakle ili neki STUN ili ipak nema NATa. |
Najlakše bi bilo kada biš napravio bridged interface sa voip vpi/vci na jedan od fizičkih lan portova, i onda šta god ukopčaš na njega dobije ip za voip interface, pa onda dalje samo namještavaš uređaje.
Pogledaj ovaj post, http://forum.pcekspert.com/showpost.php?p=1885922&postcount=497 ima u njemu postavke za voip iz sx763, samo šta je kasnije mjenjan proxy server ip, ali neznam ako je ovo točan podatak: primarni proxy - 10.24.23.167 sekundarni proxy - 172.29.165.136 Mislim da nema nikakvog STUN servera jer na istom principu radi iskonov voip i uspio sam ga bez problema namjestiti na asterisku. Provjeri kod odlaznog poziva da li si ispravno namjestio codec, mozda server prihvaca razlicito kod dolaznog i odlaznog. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Da, sve sam to uspio iscitati iz ZTE-a, jedino sto je sekundarni proxy nedefiniran. Primarni je ovaj koji si napisao. Mislim da SIP postavke nisu problem nego to sto ZTE nema direktno opciju za bridge konekcije na neki ethernet port. Odnosno moze se napraviti "port binding" ali to samo na L3 - dakle routing. Jedina opcija mu je sa ili bez NATa. Morat cu ubost od nekog SX763 da prokopam... Ima netko viska? :) |
Mali update...
Uglavnom uspio sam u ZTE-u preko webif-a dobiti ono sto mi je trebalo: bridge ADSL_VOIP profila konekcije (VPI/VCI 0/50 ...) sa odredjenim ethernet portom. Dobiva se sa DHCPa njihova adresa iz 10.195.192.0/18, dakle bez NATa. Na cisco 7960 ip telefonu slozio sam sva svoja tri SIP accounta i to radi. Ono sto je nerjesivo je cinjenica da privatni korisnici sa halo3 profilom imaju limit na jedan binding po SIP accountu. Drugim rijecima ne mogu vise IP telefona spajati, niti mogu imati POTS portove paralelno sa VoIP/SIP telefonom na onaj nacin kako je to bilo moguce na ISDNu. Pokusao sam i samo jedan SIP acc ostaviti na POTSu, a preostala dva SIPa preko VoIP telefona. Medjutim cim se registriraju ova dva SIPa na VoIP telefonu, onda odbije ovog treceg na POTSu. Meni treba "Siphone" opcija koja je dostupna samo poslovnima... e ybg druze. Da imam alternativa odj...o bi ih u sto k... :fuming::fuming::fuming: |
Jedino ti preostaje neki asterisk ili sl. server složiti pa preko njega registrirati sva 3 broja...
|
Prije malo više od 2mj. prešao sam na VOIP. Od prvoga dana zna se nekada dogoditi da se jedva može razgovarati na telefon koliko prekida a nekada je sve OK. Druga stvar je da sada kada stisnem slušalicu da se javim tek nakon 2-3 sekunde me čuje ovaj što zove a prije je to bilo instant. Dali ove dvije stvari idu pod normalno za VOIP ili se to može negdje nešto poštelati?
|
Nesto ti ne stima. Kad VoIP uredno radi, nema razlike u usporedbi sa klasicnom analognom telefonijom.
|
Citiraj:
Nikad nisam imao problema, samo kad se prvi put spajao VOIP, nije mi prikazivao broj pozivatelja, no to se lako rijesilo restartom baze telefona. |
Pozdrav, bliži mi se uskoro prelazak na IMS jer mi lampica VOIP na ruteru već dugo svijetli. Zanima me da li adsl splitter ostaje i iz njega iskopčavam telefon te ga spajam u modem ili se adsl splitter više uopće ne koristi?
|
Telefon spajaš u ruter direktno. Splitter ti više ne treba.
|
Pitanje. Ako dijelim paricu, kabel sa susjedom koji jos nema router vec samo analogni tel, je li bolje za mene da susjed ostane na analognoj ili da dobije router-voip?
|
Nemozes ti paricu djelit s nikim? Osim oni pcm uredjaji itd, al mislio sam da to vise ne postoji. Jos pogotovo analogna linija? WTH.
I definitivno je bolje da se ne mijesa analog/digital i da je sve fino digitalno. |
Ima PCMa, i to jos poprilicno (nazalost), najcesce kada nema slobodnih segmenata parice prema korisniku (spojevi od "šahte do šahte"). U svakom slučaju susjed MORA ostati na analogiji jer PCM uređaj ne podržava (onemogućuje) bilo kakav oblik digitale, bar u ovom obliku kakav je sad.
|
Citiraj:
Npr. kod mene u kući imaš 3 telefona na 3 udaljene lokacije u kući, svuda su telefonske utičnice. Znači, ja sam zvao i pitao još davne 2013. godine, rekoh imam 3 telefona i neda mi se provlačiti sve od početka. Oni odgovorili "gospodine, za sada ne morate preći, ali u bližoj budućnosti morate", nakon toga ja pitao opet, a oni kažu "ne morate preći, analogni će još biti aktivan" tako sam ja to odgađao sve do neki dan. Zove mene čovjek, kao za pola sata stiže, ja rekoh, ali ako mi to napravite ja onda nemam telefona na katu, kaže on ja to moram napraviti. Došao on i kaže jelda vam telefon sada ne radi, ja rekoh radi, a on kako, migracija je pokrenuta... Rekoh uđite pa se uvjerite da radi. Ugl. kaže on splitter mora dolje, ja rekoh dobro, ali onda nemam telefona gore, onda je nešto mumljao na telefon jer sam ja rekao da ću prekinuti ugovor na štetu T-coma bla, bla....da bi se on sjetio da stavi kabl iz routera "Phone1" nazad u utičnicu i onda svi telefoni u kući rade na VOIP. A da na nisam 100000000 puta pitao sve žive jel može tako jer sam već to probao i radilo je, a svi kažu splitter mora dolje, ali sam sam si kriv kad ne mislim. Napomena!!! To funkcionira samo ako imate povučenu direktnu liniju "odozgo", znači kod mene je "line" na splitteru direktno spojen i onda dsl ide u dsl na routeru, a "Phone1" iz routera ide nazad u utičnicu. Baš sam mulac. :bonker: |
Citiraj:
Zanimljivo susjedima sam baš išao rješavati to prije mjesec-dva, isto se prebaci kabel telefona u ruter, međutim onda sam i neki broj trebao zvati da se to kao "aktivira" (tj. dobili su neke upute s računom) i onda kao nakon 20 min. radi. Međutim i dalje im net nije radio pa sam zvao službu za korisnike, onda mi je čiča tamo rekao da to neki browseri kao nešto ne prebace pa je on nešto morao "naštimati" tamo pa im je net radio. Šta sad ja moram raditi na kraju? Net radi, telefon ne. Skinem neke upute na t-comu, kao napravite slijedeća 2 koraka, a u pdf-u ima samo jedan korak (prebacivanje kabela) :roller: |
Kako je tebi spojeno sada na kraju?
Trebalo bi biti, utičnica u zidu-ulaz u router a telefon spojen u TEL1 na routeru. Recimo Iskon i drugi operateri samo tako rade. Splitter i bilo što drugo više ne koristiš. Iako u praksi još brojni korisnici ne koriste IMS, imaju splittere a u ormarićima ima i PCM-a. |
T-com. U splitteru je line kabel (zid-splitter), DSL kabel (splitter - router) i sad po novom telefon više kao ne treba u splitter nego u phone1 u routeru. (tako je i automat rekao samo da to zamjenim). Međutim ne radi (telefon samo bip-bip-bip). Probao sam i telefon u zid (kao što je nešto netcc gore spominjao - međutim ništa, baš nikakav zvuk).
Mislim da mi fali taj jedan "korak". Kod susjeda sam bio zvao neki broj za aktivaciju. |
Resetiraj router na tvorničke postavke da povuče podatke sa servera. Možda na routeru nije konfiguriran voip račun.
|
Citiraj:
|
Resetirao sam router i ništa, samo sam ponovo mrežu morao uspostavljat
Ne vrijedi ni ovo DSL u zid i router. Ma pitat ću t-com |
Ma komplikacije neke, zvao ih tamo, barem pola sata je trajao razgovor, neke šeme je isprobavao pa nije radilo, i net je prestao raditi, pa je neki novi profil pravio, uglavnom sad radi i telefon.
Rekao je da se net mora vratiti u roku 15min, a telefon dok me "u centrali" ne prebace (nešto je do petka spominjao), ali proradilo je brzo. U početku je radilo "li-la" nekog mogu zvat (sebe mob), staru ne mogu i sl. AL to je bilo prvih par minuta |
Klasični biseri, pošalju opremu, za nagradu platiš šta si sam spojio,
ako već nisu unapred postavili (kao u tvom slučaju) onda moraš proći seansu na szk da daljinski postave šta su trebali ... |
Svi koji su na voip moraju skopčat slijedeće. Sa parice koja dolazi na ruter -modem morate skinuti sve paralelne instalacije. Za kućnu tel. mrežu glavna utičnica je phone 1 na ruteru-modemu. Tu se kopčaju svi telefoni...paralelno, kao i na starom sistemu.
I spliter nije potreban. I sve će proraditi bez problema... |
Je vraga
Zato je meni i susjedu proradilo tek nakon što su u szk nešto pročačkali, a sve sam probao |
Citiraj:
|
Imaju čačkat preko remote (ako već nisu - najčešće nisu), preko remote spustit odg. konfig na port Dslam - a i routera,
tek kada to odrade ima šanse da stvar proradi. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:17. |