PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Cijena računalnog servisa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=214942)

Burko 06.01.2014. 02:02

raspisali se svi, a iskreno bezveze :). ma nema tog covjeka koji zna sve, ja cu uvijek za sebe reci da znam sta radim i stojim iza svog rada i priznajem nekakvu reklamaciju, ali nikada necu reci da znam sve i da sam najbolji. jer svako malo naucim nesto novo, a to IMHO i jest poanta zivota - unaprijedivanje, u bilo kojem obliku. nevermind........

nego, usporedujete automehanicare kao fusere. da, i? meni covjek servisira auto, fuser, koji poznaje korejance/opele u dusu. radio u SK hyundaijevom servisu, ima potrebne aparate za dijagnostiku, covjek zna svoj posao. kome bi prije dao, njemu ili servisu da mi napravi/popravi? - njemu, jer ce mi obaviti brze, kvalitenije i jeftinije.

i to je to, postoje kvalitetni fuseri i nekvalitetni. isto stoji, i meni je zavrsilo gro laptopa/PC-a koji su bili "ma kod onoga, ma znas ga, mali...:" i on je nesto pokusao i na kraju zavrsi kod mene. i ja napravim debelo vise nego potrebno, naplatim koliko naplatim, covjek ode (valjda) zadovoljan. free ne radim, fuck off, necije (a tako i moje) znanje nisam dobio besplatno nego dobrano utrosio vremena i volje, pa da sada glumim dobrotvora.

dok sa druge strane, ja razumijem sluzene servise. i neka oni naplate 500, 800 ili koliko vec kuna, apsolutno nevazno koliko naplate. ali ljudi, pa previse puta sam gledao kako firma za posao od 10 minuta odere 800 kuna, hej! 800 kuna!! ma zajebi jebote, pa toliko ne vrijedi taj kvar nikako jebemu, to nije kvar, to je zajebancija........ isto tako sam se nagledao kako sluzbeni servis laganini samo nakaci "zamjenjeno to:to:to:to, utroseni sati toliki, racun xyz novaca", a onda iz tih "mrtvih dijelova" ima neko sranje koje jest stvarno mrtvo, prakticki najjeftinije. pa jel to u redu, koji klinac ne pljucate po takvim servisima?

ili stvarno mislite da medu informatickim serviserima nema muljatora, neznalica, varalica, lopova?? :)

cisto jos jednom ponavljam, naplati ti svoj posao koliko treba. ali KOLIKO TREBA, te ga obavi 100% kako treba. nista vise, nista manje....

plus, isto tako imam frenda koji mjesecno tuce izmedu 2 i 3 i nesto tisuce jura placu. hoce pomoci u vezi kompova, ali ono, samo prijateljima i naravno free. kvragu, jos plati kavu ili pivu, nasmijes se covjeku jer ima prica iz cijelog svijeta i svasta je prosao, ali - ima takvu placu. opet se vracam, i ja da imam 4000-5000 ili vise tisuca kuna, ma O je lansiran da se jebem dan-dva za 100 ili nesto vise kuna.......

a ovo sto Old Iggy prica za limitiranje usera, uf, to je prekrasan nacin. no, stvar funkcionira u poslovnom okruzenju (i to jako dobro, dapace, morala bi ovako funkcionirati) i eventualno u slucajevima kada naletis na koliko-toliko normalnu osobu. hell, pa ja radim ljudima kompove koji ne znaju 2% engleskog, a kreteni ko' kreteni, KLIK-KLIK, VIĐE, DAĆE MI MILION NOVACA :(. pa kad krene OP!, nemate adminska prava..... pa kad djete sjedne, pa kako nece, sta si napravio, ja ne mogu nista instalirati/pokrenuti, fali mi, CMI-CMI, mobiteli i softver, fotici....... strah me to prolaziti.

i ja ne smatram da sam obavio los posao, pogotovo kod sredivanja sistema. i svakome kazem za koga sumnjam da bi ga mogao sjebati kroz tjedan-dva, ja odgovaram za hardver, za softver ne. to je sada slickano i funkcionalno 100%, to sto ces ti ili tvoj supruznik ili debil od sina tu sve gurati - nije moj problem. zasto bi ja njima govorio sta smiju, sta ne, tj limitirao ih?

netko je povukao paralelu sa vozackom - ne, to je ova shema: da gospodine Burko, izvolite kljuceve Vase nove mazde 6. i znate, to je dizel i inace se moze s njom svasta, ali za Vase dobro smo limitirali okretaje na 2300 max, auto sam usporava pred zavoj, ne dozvoljava brzinu vecu od 92 km/h i slicno.........

i da, mozda bi bilo ovako najbolje posto ljudi jesu generalno debili i lose/krivo rade bez razmisljanja u svom uvjerenju da znaju sto rade, ali ja to osobno ne podrzavam. najbolji primjer je frend kojemu sam slozio jos prije 4-5 godina nekakvu socket 754 kantu, vec zaboravio sta sam mu sve radio. i covjek prije par mjeseci nabavio novije/jace, daje ovo maloj kceri da ima za net i kad sam dosao (posto nema auto) kaze "e, ono kako si napravio jos dan danas radi, i sistem i sve, nista nisam dirao :)". i stvarno, unutra smeca i prasine, ali i dalje stoje XP-i i sve sljaka, uz gro programa i sranja sto je godina instalirao/deinstalirao.
covjek naucio koristiti komp, pogleda sto tocno pise i malo razmisli o napisanome, obavezna AV zastita i situacija rjesena. ali da, problem je taj common sense, znam :beer:.

Sinac 06.01.2014. 10:54

Citiraj:

Autor wooden (Post 2522266)
Shvaćam ja da tebi ovi fušeri izbijaju novce, ali činjenica je da ponekad ljudi imaju stvarno banalne softverske probleme, npr. potrebno je samo instalirati adobe flash.
Nema smisla da netko otpaja i nosi cijelo kućište na servis radi toga.

Inače, postoji i druga strana medalje, ko kaže da je servis uvijek profesionalan i pošten?
Ovdje se priča o nekakvim "klincima", "malom perici" i sl. koji su sinonimi za neznalice, a upravo takvih ima i među servisima.
Vjerujem da je svatko barem jednom popravljao iza tog profesionalnog servisa koji je traljavo obavio posao i još dobrano naplatio.
I jel bi ja sad zbog toga trebao reći da su svi serviseri neznalice kao što neki ovdje tvrde za ljude koji rade u fušu?

Pa baš kako nisu svi fušeri jednaki, tako nisu ni svi serviseri jednako kvalitetni i pošteni, barem oni imaju prostora za muljanje, pogotovo kad im se na vratima pojavi lik koji je s kućištem donijeo i monitor.

Fušeri imaju svoje mušterije. I ispada da su to uglavnom ljudi koji se ne razumiju u računala i svatko ih može uvjeriti u bilo što. Sve dok se i te mušterije malo ne obrazuju pa skuže da im netko prodaje maglu. Isto vrijedi i za servise. Mogu prevariti određen postotak svojih mušterija ali onda se pročuje da to rade. I padne im broj mušterija i onda se opet poboljšaju. I tako u krug.
Ovdje je rasprava o cijeni sata računalnog servisa, ne pomaganja kod klikanja "next>next>next" u instalaciji programa. I onaj tko želi dobru uslugu, zna koga će zvati. Možda se netko odluči za "majstore" koji naplaćuju po 100 kn/h pa im on drnda po kompaču 3 sata ili nekog tko im sve sredi za sat vremena pa ih to košta 200 kn.

wooden 06.01.2014. 12:49

Citiraj:

Autor Burko (Post 2522467)
ali ljudi, pa previse puta sam gledao kako firma za posao od 10 minuta odere 800 kuna, hej! 800 kuna!! ma zajebi jebote, pa toliko ne vrijedi taj kvar nikako jebemu, to nije kvar, to je zajebancija........ isto tako sam se nagledao kako sluzbeni servis laganini samo nakaci "zamjenjeno to:to:to:to, utroseni sati toliki, racun xyz novaca", a onda iz tih "mrtvih dijelova" ima neko sranje koje jest stvarno mrtvo, prakticki najjeftinije. pa jel to u redu, koji klinac ne pljucate po takvim servisima?

Upravo zato ljudi ni ne vole nosit kompove u servise, ovaj na račun može napisat šta želi i nabit cifru kakvu želi.

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2522518)
Ovdje je rasprava o cijeni sata računalnog servisa, ne pomaganja kod klikanja "next>next>next" u instalaciji programa. I onaj tko želi dobru uslugu, zna koga će zvati.

Računalni servis je i ono što netko radi u fušu, a rasprava je i o tome.
Netko će zvati fušera jer s njime ima dobra iskustva, netko će nositi na servis jer s njima ima dobra iskustva, sve je na korisniku.
Ako si se jednom opekao s nekim ko radi u fušu normalno da ga više nećeš zvati, isto vrijedi i za servis.

Sinac 06.01.2014. 12:59

Citiraj:

Autor wooden (Post 2522578)
/CUT/
Računalni servis je i ono što netko radi u fušu, a rasprava je i o tome.
Netko će zvati fušera jer s njime ima dobra iskustva, netko će nositi na servis jer s njima ima dobra iskustva, sve je na korisniku.
Ako si se jednom opekao s nekim ko radi u fušu normalno da ga više nećeš zvati, isto vrijedi i za servis.

Niti ne tvrdim drugo, samo miješaš kruške i jabuke, servis i klikanje "next>next>next". Ne možeš usporediti dva različita posla i odrapiti istu cijenu, to je poanta onog što ti pokušavam rastumačiti. Ne mora netko biti oboružan hrpom diploma niti raditi u nekoj poznatoj firmi da bude sposoban nešto dobro napraviti na računalu. Samo ono što takva osoba zna napraviti je i klikanje ali i prava intervencija kada treba napraviti backup podataka, reinstalaciju sistema i povrat podataka a da korisnik ne plaće dva dana da nema više Favorites u Exploreru koje je sakupljao dvije godine. To je razlika između malog Perice i pravog servisera. To je ujedno i razlika u cijeni.

wooden 06.01.2014. 13:09

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2522582)
Niti ne tvrdim drugo, samo miješaš kruške i jabuke, servis i klikanje "next>next>next". Ne možeš usporediti dva različita posla i odrapiti istu cijenu, to je poanta onog što ti pokušavam rastumačiti.

Taman posla da to uspoređujem, ne znam iz čega si to isčitao, zna se šta je servis, a klikanje na 'next' to nije niti to treba naplaćivati ljudima.
Onaj u fušu to sigurno neće naplatiti, za servis ne znam.

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2522582)
prava intervencija kada treba napraviti backup podataka, reinstalaciju sistema i povrat podataka a da korisnik ne plaće dva dana da nema više Favorites u Exploreru koje je sakupljao dvije godine.

Sve ja to napravim u fušu bez pol muke, a vjerujem i drugi koji se malo ozbiljnije bave računalima, a nisu profesionalci niti rade u servisu.

Sinac 06.01.2014. 14:51

Citiraj:

Autor wooden (Post 2522584)
/CUT/
Sve ja to napravim u fušu bez pol muke, a vjerujem i drugi koji se malo ozbiljnije bave računalima, a nisu profesionalci niti rade u servisu.

Da ponovim iz svog prošlog posta: "Ne mora netko biti oboružan hrpom diploma niti raditi u nekoj poznatoj firmi da bude sposoban nešto dobro napraviti na računalu."
U čemu je onda problem? Čemu tolika rasprava? Ako hoćeš svoj posao obescijeniti i napraviti nešto za 80 kn/h, dobro, nema problema, to je tvoj izbor. Ali nemoj onda jadikovati i držati prodike onima koji to naprave za 200 kn/h.

wooden 06.01.2014. 15:16

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2522622)
Ali nemoj onda jadikovati i držati prodike onima koji to naprave za 200 kn/h.

Di vidiš da to radim?
Baš kako si rekao, ja radim za onoliko za koliko želim, ako ću ljudima instalirat windowse, vraćat podatke i slagat konfiguracije za 50 kn ili čak besplatno, to je isključivo moja stvar, a ako ćeš ti to sve raditi za 500 kn, to je opet tvoja stvar i tvoj posao.
Problem je što se stvara neko mišljenje da automatski čim netko radi za manje novce je neznalica iza kojeg obavezno treba popravljat netko stručan u servisu.
E pa vidiš nije tako, poslije mene ne treba nitko popravljat i posao ću obavit savršeno, a ako nemam volje i vremena sigurno neću ni uzimat posao u ruke pa radit preko one stvari.

Naravno, nisam budala da okolo radim ljudima za siću, popravljam isključivo poznanicima koji i meni odrade neke protuusluge.

Sinac 06.01.2014. 18:05

Citiraj:

Autor wooden (Post 2521636)
Pa normalno da vrijedi više kad je takvo zanimanje puno rijeđe, naći dobrog mehaničara ili auto električara nije lako, a popravit PC danas zna skoro svaki klinjo, u svakoj ulici ili zgradi ćeš naći barem dvojicu koji se kuže.
Pogotovo kad se uzme u obzir da se svi problemi s PC-em riješe reinstalacijom OS-a ili zamjenom neke komponente.
Tako da, tražit neke velike cifre za te stvari stvarno nema smisla, a još manje ima smisla taj 'posao' uspoređivat s mehaničarom, a da ne pričam s stomatologom kako je netko ranije spomenuo, nigdje veze.

wooden 06.01.2014. 18:15

Kad kažem da nema smisla tražit velike cifre onda mislim na ove koje rade u fušu.
Ne pada mi na pamet naplaćivat po satu kao servisi niti bi netko ko radi u fušu trebao uzimat 300 kn za instalaciju OS-a, jer svrha fuša je baš u tome, da je jeftiniji od servisa.
Daleko od toga da netko i u fušu ne može nabit cijene, ako ima mušterije koje su to voljne plaćat...

A ti kao radnik servisa normalno imaš prostor koji plaćaš, radnika, poreze, legalan softver i sve ostalo, u tvoje cijene ne ulazim.

JuiceBox 06.01.2014. 19:39

A sta bi trebao, izgubit 3-4 sata posla za ciscenje, OS, i sve popratne programe po zelji za velike cevape i pivo ? Ne majstore, 300 kn ti je sve a ti ako hoces hoces , ako ne, trazi di je jeftinije, a smatram da je 300 kn relativno ok cijena jer windowse ne dizes na dnevnoj bazi(govorim za prosjecnog korisnika, znam ljude koji dan danas imaju prvu instalaciju XP-a), tako da je investicija od 300 kn ok, jer ako imas za racunalo, imas i za odrzavanje, kao i u svemu. A ovo e pa bolje 100 kn nego nista uopce necu komentirati.Onda kad svi spuste na 100, za koliko ces ti radit, za 20 ?

syss 06.01.2014. 19:48

svako malo iskoči ova tema čiji bumpovi se isključivo svode na sljedeće:

- volja naplate
- portfolio pojedinca
- godine iskustva
- rezultati

po meni, nemojte uzeti za zlo nikako, ali ako se netko bavi i kruh zarađuje održavanjem kompova/sistema/mreže sa dosta utakmica u nogama nema se šta libiti nabiti cijenu maltene koliko hoće, pogotovo u zg jerbo je tu down-time kritična stvar i doslovno se gube kune u sekundama... prošao sam cijelu hrvatsku i sve naše urede i vjerujte mi čim lizneš naplatne kućice TO VEZE NEMA sa kaosom koji se dešava u centrali/zagrebu, a to je primjenjivo na apsolutno sve oblasti djelovanja... bio to dućan mješovite robe ili jedna-od-franšiza tenisica debelih amera ili švaba.

ne želim sa visoka pričati stvarno, ali tko nije iskusio divlji-biznis-zapad zagreba neće mu nikada biti jasno kako ja mogu piknut novo napajanje u komp, uzet 500kn i mirno spavati ;)

kad to rasčlanimo i pojasnimo, mislim da onda tek možemo konstruktivno nastaviti raspravu.

Hamm 07.01.2014. 06:06

Citiraj:

Autor domis (Post 2522225)
da se mene pita, svakom prosječnom korisniku bi stavio linux mint i nebih mu dao root password
može sve raditi, nemože ništa sjebati

ako treba nešto naprednije, onda bude se sam potrudil izguglati i srediti

Stoji ali kaj sve ide pod ovo naprednije? :) Bez roota? :p

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2522229)
Da. To nije nikakav "manji otpor", to je jedino i isključivo rješenje. Svi govore "vidi kako linux radi bez takvih problema", a to je u samoj osnovi rada na unixu.

Tako je. :) Ja sam si na taj način olakšao život u makar deset situacija. :)

domis 07.01.2014. 10:11

Citiraj:

Autor Hamm (Post 2522996)
Stoji ali kaj sve ide pod ovo naprednije? :) Bez roota? :p

a čuj, nebih mu stavio password na bios pa bi si mogel izguglati upute za instalaciju windowsa :D

m4dm4n 09.01.2014. 15:19

Citiraj:

Autor wooden
Stvarno ne znam ko je po tebi taj koji se kuži, a koji onaj koji se "kuži".
Valjda mi treba diploma na zidu da čovjeku osposobim PC, ajde molim te.

Kaj ti misliš da je potrebno imati fakultet da zamijeniš gumu na vešmašini, ili naručiš osigurač i zamijeniš ga na autu, ili stupanj doktorata, očistiti jednom godišnje klima uređaj?

Slobodno pogledaj koliko ovakve stvari koštaju, i sve su vremenski 10-15 minuta max. Ne vidim da se ITKO buni kad treba to platiti, a bome, svaka budala može to napraviti, pa kako ne bi i onaj mali Ivek iz susjedstva.
Nevjerojatno da neki ljudi sami svoju struku ne poštuju, ja bi takve zakonom zabranio.

wooden 09.01.2014. 15:40

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 2524789)
Kaj ti misliš da je potrebno imati fakultet da zamijeniš gumu na vešmašini, ili naručiš osigurač i zamijeniš ga na autu, ili stupanj doktorata, očistiti jednom godišnje klima uređaj?

Nije, ali je potrebno imati obrt, a ako ga nemaš, onda ne možeš ni imati velike cijene.

Citiraj:

Slobodno pogledaj koliko ovakve stvari koštaju, i sve su vremenski 10-15 minuta max.
Koliko koštaju?
Jel ti pričaš o ljudima koji imaju firme/obrte i njihovim cijenama ili o nekom susjedu ili poznaniku koji se kuži i koji će ti popraviti veš mašinu?

Velika je razlika između obrta i fušera, ako hoćeš ljudima uzimati 200-300 kn po satu onda fino otvoriš firmu, a svrha fuša je da radiš jeftinije, hoćeš li u fušu raditi jednako kvalitetno kao i pravi majstor, to je sad na svakom ponaosob.

Nema nikakve logike da ti kao fušer naplaćuješ kao i servis, barem meni.

syss 09.01.2014. 15:44

pa po kvaliteti naših servisa i znanju tehničara koji rade po raznim servisima (bili mali u kvartu ili veliki koji održavaju po cijeloj državi), ekipa može biti sretna da naplaćujem max koliko i oni koštaju ako ćemo onako otvoreno pričati.

tako da se slažem da nema logike pošto bi trebao naplaćivati min koliko i oni.

MMI 09.01.2014. 15:45

Velika je razlika između obrta i fušera, ako hoćeš ljudima uzimati 200-300 kn po satu onda fino otvoriš firmu, a svrha fuša je da radiš jeftinije, hoćeš li u fušu raditi jednako kvalitetno kao i pravi majstor, to je sad na svakom ponaosob.

Nema nikakve logike da ti kao fušer naplaćuješ kao i servis, barem meni.[/QUOTE]

ima logike ;)
odeš na čišćenje laptopa u ovlašteni, oderu te ko vola i onda još čekaš daaaaaanima da ti urade posao od cca sat vremena a kod "pravog fušera" bude gotovo isti/drugi dan
Pravi fušer drži do dobro obavljenog posla jer će mu zadovoljna mušterija dovest još 2-3 mušterije i onda te 3 još po 3 i tako dalje :)
Ovima u ovlaštenima se uglavnom hebe, urade osnovo, nije njihova firma i boli ih ona stvar, jedino obrtnici ili firme sa 1-2 zaposlenika rade kako treba, hehe

syss 09.01.2014. 15:52

upravo tako... meni konkretno reklama ne treba pošto ljudi solo dolaze, pogotovo škvadra koja se par puta opekla sa klinčadijom.

s tim da imam tendenciju reć ljudima sa nekim jadnim strojevima da ću im uzet za servis duplo više nego što ta krama košta em da njima ušparam, em da ne moram vadit kompresor :D

wooden 09.01.2014. 15:55

To stoji da ima traljavih servisa, ali to smo ustanovili i ranije, ima loših servisa ali i loših fušera, iako neki kao npr. kolega Sinac (gore) tvrdi da su fušeri neznalice s posebnom klijentelom koja ništa ne kuži, a oni u servisu jedino rade pravi posao, što je nonsens.

Ali opet, taj servis kakav god bio plaća poreze i razne druge namete, oni imaju svako pravo nabit cijenu jer žive od toga, netko ko radi u fušu ima svoj stalni posao, a fuš je dodatni prihod.
Ako netko može nabit cijenu i u fušu, pa super, svako zna svoje.

syss 09.01.2014. 16:08

propustio sam taj post, ali da to je nonsens totalni iz više razloga... prvi je plaća, plain-and-simple, serviser ima prilično malu plaću i naravno da ti na to mjesto neće doć neka živina sa 10-15godina iskustva kojem realno nije problem naći job ako se muva po tim krugovima.

drugi je isto tako vezan uz plaću, a to je klinčadija sa kakvim god papirima mahali pristat će na tu plaću jerbo nemaju izbora jerbo nemaju iskustva što vodi ka traljavom poslu.

treći je vezan uz klinčadiju, a to su godine i to je obično loše... jako loše... škvadra koja je odrasla sa guglom kao svojim manualom za popravke jednostavno padaju na "gremlin" kvarovima jer im ne padaju na pamet najveće gluposti koje čovjek može zamisliti, a takve gluposti obično otklanjaju kvarove epski glupih simptoma.

mislim pogledaj samo tu na forumu koliko ima upita za neke stvari kaj su proper serviseru ko-vodu-pit, misliš da takvi ljudi ne fušaju po susjedstvu neke elementarnije zahvate po picekima? di bu on jadan ako zapadne u probleme... tipa spali neki dio kompa, a nit posla, nit furde nit ničega, kak bu on vratio taj komp u ispravnom stanju?

m4dm4n 09.01.2014. 16:10

Citiraj:

Autor wooden
Ali opet, taj servis kakav god bio plaća poreze i razne druge namete, oni imaju svako pravo nabit cijenu jer žive od toga, netko ko radi u fušu ima svoj stalni posao, a fuš je dodatni prihod.
Ako netko može nabit cijenu i u fušu, pa super, svako zna svoje.

Ovo si jako dobro rekao, i u potpunosti se slažem. Na tržištu neka si servisi spuštaju cijene, moja satnica je uredno minimalno dupla nego u nekom servisu, i molim boga da netko ne pristane na tu cijenu, jer se moram zabavljati sa razno raznim smećem od računala. Trebao bih ih svaki puta tužiti za razne duševne boli koje dobijem kad pogledam unutar nekog kućišta. Još sam i jeftin.

MMI 09.01.2014. 20:53

da se razumijemo, ja sam po struci automehaničar i trgovac autodijelovima :D
sve što znam o hardveru naučio sam preko interneta i praksom doma u ovih 10ak godina. ima jedna bitna caka, obožavam šarafat i riješit nemoguće ako mogu sam, ako ne ide onda za to imam jednog drugog kolegu sa foruma. stvar je u ljubavi prema poslu koji radiš, dok sam prodavao laminate i podne obloge na posao sam išao kao na strijeljanje :) :)
kod održavanja kompova/laptopa uvijek napravim i više nego smo dogovorili :D
kad očistim lap/komp pokrenem win i ako primjetim da nešto ne štima odradim i to da win lete a da se stroj ne grije više. Ljudi to cijene i dolaze ponovo a uz njh i drugi :)

Davor1289 14.01.2014. 09:56

Čitam i ne vjerujem što se ovdje piše. Informatika je u fušu ionako debelo podcjenjena branša ali hvala Bogu na redovnim korisnicima koji se uvijek vraćaju dobroj usluzi.

Kad mi neko kaže šta si radio tih par klikova, okej majstore pa odklikaj ti tih par klikova i mene ni ne trebaš, ili ove nove instalacije windowsa sa dva nexta i finish dugmetom.

Pa pito bi te ja roki moj da ti je sustav na 9 disketa ko što je to nekad bilo pa poslje 4 sata moljenja Isusu da se loader pomjeri centimetar u sat vremena na 9. disketi izbaci unknow error a tebi momentalno odpadne kosa sa glave i potjera nova, koliko košta posao informatičara.

Mi nismo rovokopači, rudari, zidari ili bilo kakvi bauštelci mi naplaćujemo znanje i iskustvo a to je uvijek bilo vrijednije od ruku i ledja.

Tako da te opcije bolje išta nego ništa, baš zbot takvih kvazi stručnjaka i je podcjenjeno do zla Boga.

mrva_zg 14.01.2014. 13:23

Citiraj:

Autor syss (Post 2524838)
propustio sam taj post, ali da to je nonsens totalni iz više razloga... prvi je plaća, plain-and-simple, serviser ima prilično malu plaću i naravno da ti na to mjesto neće doć neka živina sa 10-15godina iskustva kojem realno nije problem naći job ako se muva po tim krugovima.

drugi je isto tako vezan uz plaću, a to je klinčadija sa kakvim god papirima mahali pristat će na tu plaću jerbo nemaju izbora jerbo nemaju iskustva što vodi ka traljavom poslu.

treći je vezan uz klinčadiju, a to su godine i to je obično loše... jako loše... škvadra koja je odrasla sa guglom kao svojim manualom za popravke jednostavno padaju na "gremlin" kvarovima jer im ne padaju na pamet najveće gluposti koje čovjek može zamisliti, a takve gluposti obično otklanjaju kvarove epski glupih simptoma.

mislim pogledaj samo tu na forumu koliko ima upita za neke stvari kaj su proper serviseru ko-vodu-pit, misliš da takvi ljudi ne fušaju po susjedstvu neke elementarnije zahvate po picekima? di bu on jadan ako zapadne u probleme... tipa spali neki dio kompa, a nit posla, nit furde nit ničega, kak bu on vratio taj komp u ispravnom stanju?

Živa istina.

Sad svi koji i malo znaju neki k... hodaju sa 2 bug-ova cda i slažu piceke po kvartu.

Sva sreća da postoje još uvijek ljudi koji su stalni korisnici fušeraja. :D

Ali nevjerojatno mi je kako bi svi sve đabe i ne poštuju ni malo tvoje znanje.

Bio sam prisutan kod kumpića koji se naljutio jer sam htio uzet pare za instalirat laptop i dolazi mali od susjeda sa 2 bug dvd-a i ide instalirat.
Čiste windowse, pa ga jebe dual grafika, pa kako koji k... nema wirelessa (naravno ni na kraj pameti mu nije palo da mora i software za kontrolne tipke stavit)

I idiot od frenda mu sa podsmješkomprema meni da 100kn a dobije laptop bez ičega gore i sa 6 shareware programa koje mi je ovaj nakalemio :D

Naravno nakon pola sata vidi da ništa ne radi pa kao buš mi to podesio.

:lol2:

izraz lica klinca kad mu napomeneš da ima nekaj na hirens cdu ili ne daj bože da mora u registri nekaj gasit/palit.

strašno

syss 14.01.2014. 14:22

pa drito o tome pričam... imam čovjeka koji mi je doma vodu radio i inače se frajer bavi lajt fuševima i kuži tu i tamo kaj, ali kada dođe do zida zove mene, ja mu odma frknem cifru, on nek svom čovjeku veli koju god cifru hoće i veli otvoreno - gle ja to nemrem/neznam napraviti i dat ću čovjeku koji će sigurno napraviti, ali to bu koštalo.

donese divajs, popravim, dođe po njega i donese pare.

svi sretni i zadovoljni.

Burko 14.01.2014. 15:02

ajd jedno pitanjce, jer se premisljam uzeti posao ili ne :).

dakle, rijec je o ubitacno teskom covjeku od ~60 godina koji ima smece od socket A, 1.47GHz athlon, 1GB ddr1, ati 9250, 80GB hitachi.... sve mi je ovo ostalo u sjecanju, jer sam radio taj komp prije cca dvije-tri godine.

e sad, njemu je netko prije rekao da ako uzme 1GB rama, da moze sedmicu instalirati. i ok, netko mu jest instalirao sedmicu koja je radila dok nije pukla, tu sam ja usao u cijelu pricu na preporuku frenda koji me preporucio.

uglavnom, ON HOCE i hoce i hoce samo sedmicu. ne isplati se raspravljati da mu ne treba, da XP radi brze i bolje i da manje trosi resurse, da je softver samo za XP........ najebao sam se ko' zuti jer sedmica (pretpostavljam) ne podrzava chipset jer nije radilo "press any key....", nego sam to morao raditi preko neke emulacije CDROM-a.

drugo, bilo koji flash mu nije radio, jer sedmica pukne svoje genericke drivere za 9250 i to je to. nema suporta za 9250, flash ubija, komp mrtav da ne moze biti mrtviji, jer ovaj koristi skype (koji koristi flash) da se cuje sa nekim zenskama iz slovacke/ceske......... ono, :kafa:.

i naravno, to je uzelo tonu vremena jer je rijec o sporom, sporom kompu......... ali se natjeralo, sve sljakalo, printer sljakao, svi driveri odradivali, svi programi......... i sjecam se da sam za rad, uz moj hard disk (jer je njegov imao bad sectora da se ubijes) od 80GB takoder uzeo citavih - 200 kuna.

jucer me zvao, nesto je on klikao, smrdao NOD, sve se usporilo, on je zvao nekoga sa strane. taj netko je instalirao opet sedmicu, ali mu sada sve ostalo fali, ne radi skype, ne radi kamera, bla bla..........

tj, da li da se upustim opet u avanturu? znam da mu ja to mogu srediti, ali najvise sto me smeta je sto stari je htio da mu netko to sredi (vjerovatno) djabe, pa je dobio na kraju kiflu. pa tek mene onda zove........
a covjek ima para, nije da je sirotinja. uzeti koliko, 150 kuna?

ili, koliko bi vi cijenili rad? uracunavsi sve?

mrva_zg 14.01.2014. 15:11

Krpanje za nekim uvijek skuplje, bez pol pardona uzmem više .

Iako radije kažem krpanje 400, moja čista instalacija 200 pa nek se jebe.
Dok nađeš kaj je ko spojebo izgubit češ više vremena nego da upogoniš opet instalaciju.

Pardn my frenč u postu, ali od takvih mi odma izleti prišt na lijevom guzu koji oče proč đabe

Lud76 14.01.2014. 15:13

Uzmi mu opet 200kn, nemoj ic ispod onoga sto si prije naplatio, i suptilno mu nabij na nos da taj netko nije znao sta radi i napravio samo jos veci problem

wooden 14.01.2014. 15:16

Ne znam šta se zamarate s time što je netko prije vas pokušavao popravljat, meni je tak svejedno, smrdao korisnik ili smrdao taj 'znalac', ako ne radi onda ne radi.
To ako je netko htjeo proći jeftinije pa zvao nekoga ko se ne kuži, to je isključivo njegova stvar, ja ionako znam koliko ću naplatiti, bez obzira koliko ih je prije mene drndalo po tome.

Ali slažem se s ovime da je najbolje čistu instalaciju i onda znaš šta si radio, nikakvo krpanje za nekim.

mamutarka 14.01.2014. 15:16

Predlozi mu da kupi komp ako nije sirotinja :D

Roberto 14.01.2014. 15:19

Citiraj:

Autor mrva_zg (Post 2527554)
Ali nevjerojatno mi je kako bi svi sve đabe i ne poštuju ni malo tvoje znanje.

Ovo me dugo vremena živciralo, pa sam s vremenom prestao takvima išta radit. Ak je taj posao poklikat i poprčkati nekaj onda si klikaj i prčkaj sam :D

Nema tih novaca koji mogu kupit duševni mir. Bar ne u ovom poslu :D

domis 14.01.2014. 15:30

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2527636)

tak je, za nekih 1500kn se vec moze naci neka pristojna itx konfica :)

Old Iggy 14.01.2014. 15:31

Citiraj:

Autor wooden (Post 2527635)
To ako je netko htjeo proći jeftinije pa zvao nekoga ko se ne kuži, to je isključivo njegova stvar, ja ionako znam koliko ću naplatiti, bez obzira koliko ih je prije mene drndalo po tome.

Teško da ćeš uvijek znati - ja sam nedavno potrošio par dana da iščupam iz OE dbx-ova sve mailove korisnika jer je prije toga notebook završio kod stručnjaka koji je bad sectore diska išao rješavati iskrcavanjem imagea iz imagea (ne pitaj odakle ideja, ni meni nije jasno).
Koliko to naplatiti?

D1viry 14.01.2014. 15:31

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2527637)
Ovo me dugo vremena živciralo, pa sam s vremenom prestao takvima išta radit. Ak je taj posao poklikat i poprčkati nekaj onda si klikaj i prčkaj sam :D

Nebrojenim ljudima sam rekao: "Ako ti je to samo pet minuta posla, odoh ja."
Nakon toga lijepo odem sa svojom ženom na pivo, bez imalo grižnje savjesti. Kad ja s nekime raskrstim na ovaj način, nema više poslovne suradnje.
Ionako u firmi uvijek imam posla i zaradim više nego zaje**ncijom sa računalima od nekih kre**na :D.
Mislim ono, nije to puno novaca, ali bolje ću sjediti pred kompom i rješavati probleme u firmi nego se natezati sa nekom budalom i njegovim stogodišnjim šrotom.

edit:
@Burko
Počni si praviti "imiđe" od računala koja središ. Puno olakša posao kasnije, a nije skupo. Niti prostorno niti novčano.
Naravno, samo od ovih zeznutih računala, gdje tjeraju sedmicu na stara računala i gdje gubiš puno vremena u potrazi za driverima :D.

nino 14.01.2014. 15:36

Ja jednostavno sa takvim kantama NE radim. Kada me pita zasto? Vise vrijedi moj posao nego taj pc. Amen.

Roberto 14.01.2014. 15:37

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2527643)
Nebrojenim ljudima sam rekao: "Ako ti je to samo pet minuta posla, odoh ja."
Nakon toga sam lijepo otišao sa svojom ženom na pivo, bez imalo grižnje savjesti. Kad ja s nekime raskrstim na ovaj način, nema više poslovne suradnje.

Svaka čast :)
jedini su mi problem u toj cijeloj priči neki poznanici i rodbina, no tako dugo dok ruka ruku mije sve je u redu :D

Citiraj:

Mislim ono, nije to puno novaca, ali bolje ću sjediti pred kompom i rješavati probleme u firmi nego se natezati sa nekom budalom i njegovim stogodišnjim šrotom.
Meni je još najdraža starija ekipa (50+ godina). Evo danas idem promijenit toner ženi od 60 i kusur godina. I ona će to uredno platit i bit vječno zahvalna. To su ljudi koji znaju da ne znaju, ali cijene posao i s njima u 99% slučajeva imam super iskustva.

Ovi od 30 do 50 su najgori. Još ka imaju klince koj ibi se svašta nešta igrali... I kao nešto se kuže (qurca kuže :D) pa obezvređuju tuđi poso i sve im je to kao malo klikanja, (ja se zapravo ''igram'' ne :D) pa kaj bi uopće to i platili :D

buljo 14.01.2014. 15:42

Citiraj:

Autor Burko (Post 2527625)

Prvo je pitanje dal ti imaš živaca i volje jebat se sa tom starom kantom, ako imaš svaka čast.
Pitaj tipa za novi komp, neki najjeftiniji kaj ima jerbo će taj fino vrtit sedmicu, ovaj Socket A neće.
A kaj se cijene tiče 300 kn instalacija svega potrebnog za prosječnog korisnika i to kao minimum minimuma.

syss 14.01.2014. 16:09

Citiraj:

Autor nino (Post 2527646)
Ja jednostavno sa takvim kantama NE radim. Kada me pita zasto? Vise vrijedi moj posao nego taj pc. Amen.

potpis... a i onda nejedno se desi da takav stari kramp u transportu nayebe u nekom pogledu pa onda ti nađi ddr1 ili agp grafu.

mislim oke mogu uzet takav komp i to će ti bit soma kn jer ću toliko vremena potrošiti minimalno.

MMI 14.01.2014. 16:15

Citiraj:

Autor Burko (Post 2527625)
ajd jedno pitanjce, jer se premisljam uzeti posao ili ne :).

dakle, rijec je o ubitacno teskom covjeku od ~60 godina koji ima smece od socket A, 1.47GHz athlon, 1GB ddr1, ati 9250, 80GB hitachi.... sve mi je ovo ostalo u sjecanju, jer sam radio taj komp prije cca dvije-tri godine.

e sad, njemu je netko prije rekao da ako uzme 1GB rama, da moze sedmicu instalirati. i ok, netko mu jest instalirao sedmicu koja je radila dok nije pukla, tu sam ja usao u cijelu pricu na preporuku frenda koji me preporucio.

uglavnom, ON HOCE i hoce i hoce samo sedmicu. ne isplati se raspravljati da mu ne treba, da XP radi brze i bolje i da manje trosi resurse, da je softver samo za XP........ najebao sam se ko' zuti jer sedmica (pretpostavljam) ne podrzava chipset jer nije radilo "press any key....", nego sam to morao raditi preko neke emulacije CDROM-a.

drugo, bilo koji flash mu nije radio, jer sedmica pukne svoje genericke drivere za 9250 i to je to. nema suporta za 9250, flash ubija, komp mrtav da ne moze biti mrtviji, jer ovaj koristi skype (koji koristi flash) da se cuje sa nekim zenskama iz slovacke/ceske......... ono, :kafa:.

i naravno, to je uzelo tonu vremena jer je rijec o sporom, sporom kompu......... ali se natjeralo, sve sljakalo, printer sljakao, svi driveri odradivali, svi programi......... i sjecam se da sam za rad, uz moj hard disk (jer je njegov imao bad sectora da se ubijes) od 80GB takoder uzeo citavih - 200 kuna.

jucer me zvao, nesto je on klikao, smrdao NOD, sve se usporilo, on je zvao nekoga sa strane. taj netko je instalirao opet sedmicu, ali mu sada sve ostalo fali, ne radi skype, ne radi kamera, bla bla..........

tj, da li da se upustim opet u avanturu? znam da mu ja to mogu srediti, ali najvise sto me smeta je sto stari je htio da mu netko to sredi (vjerovatno) djabe, pa je dobio na kraju kiflu. pa tek mene onda zove........
a covjek ima para, nije da je sirotinja. uzeti koliko, 150 kuna?

kolko je love bubnuo na krpanje mogao je komotno sklopit neku 775/am2 konfu koja bi radila tip-top :D

Burko 14.01.2014. 17:14

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2527636)

pa jesam. onda jos prvi put, ili uzeti nesto polovno za 800-1000 kuna koje ce mu tjerati i sluziti par godina, ili na ovu socket A stavit XP. ne mozes, ali kada n.e. m.o.z.e.s. dokazati covjeku. ali zasto, meni je XYZ rekao da uzmem gigu rama, taj vrag, i da ce biti dovoljno!!! jel radilo, eto, vidis!!!
covjek nece drugu kantu niti hoce XP na ovoj kanti koju ima. rekao sam na pocetku, ubitacno teska osoba.........

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2527643)
Počni si praviti "imiđe" od računala koja središ. Puno olakša posao kasnije, a nije skupo. Niti prostorno niti novčano.
Naravno, samo od ovih zeznutih računala, gdje tjeraju sedmicu na stara računala i gdje gubiš puno vremena u potrazi za driverima :D.

hm, da. razmisljao sam o tome, ali nikad nisam imao volje. iako bas u ovakvom slucaju bi dobro doslo, pogotovo jer ostavim uvijek na C: sve drivere od sistema kojeg sam dignuo, ako meni zatreba ili nekome drugome - neka se posluzi. naravno, tko god sada da je dirao sistem je 99% napravio format, sto znaci kopanje funkcionalnih drivera za zvuk i grafu :).

Citiraj:

Autor buljo (Post 2527654)
Prvo je pitanje dal ti imaš živaca i volje jebat se sa tom starom kantom, ako imaš svaka čast.
Pitaj tipa za novi komp, neki najjeftiniji kaj ima jerbo će taj fino vrtit sedmicu, ovaj Socket A neće.
A kaj se cijene tiče 300 kn instalacija svega potrebnog za prosječnog korisnika i to kao minimum minimuma.

zivaca, ali i volje, ajd recimo da imam. da li mi je neophodno? pa bas i ne, imam neka redovna primanja, nije mi prijeko potrebno se jebat za 100-150 kuna.
no kad sam glup, pa si gruntam da ce me opet zvati, jer eto - zvao me sada opet :). i s druge strane, to je 100-150 kuna koje nisam imao u dzepu.....

Citiraj:

Autor MMI (Post 2527681)
kolko je love bubnuo na krpanje mogao je komotno sklopit neku 775/am2 konfu koja bi radila tip-top :D

prvi reply gore pogledaj, ne mozes ti protiv usera. ako on hoce i on bas to hoce i nece nista drugo i ne zeli cuti, nema pomoci..........

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:56.