PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Umjetna inteligencija (AI) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=316404)

mkey 20.10.2025. 21:19

Citiraj:

Autor Colop (Post 3826550)
Ne znam, nijesam školovao medicinu ali sam uvijek bio dojma da je svaka slika/subjekt jedinstvena i da tu nema patterna.
Veći pas, manji pas, položaj glave, marker, itd....

A kako prepoznaješ psa ako nema patterna?

Što se tiče dizanja infrastrukture, valja podsjetiti još jednom kako je nedavno Schmidt hladno izjavio kako trebaju 100 nuklearki za "AI" do 2030. I onda vidiš kako se mase Amerikanaca žale kako im je mjesečni račun za struju skočio na 800-1000$. Dva vjerojatno skroz nevezana faktoida.

Colop 20.10.2025. 23:20

Citiraj:

Autor mkey (Post 3826633)
A kako prepoznaješ psa ako nema patterna?

Ha, napisao sam mu da se radi o psu, pasminu, godine, kilažu i vrstu raka.
Nije mu za to trebala kristalna kugla.
Al kad mi je ispod RTG slike napisao na slici na kojoj se glava nalazi desno od markera (pas okrenut bočno), vidljivo je povećanje i tvorevina na donjoj desnoj strani vilice ostao sam malo wtf

Neo-ST 21.10.2025. 19:13

Citiraj:

Autor Exy (Post 3826529)
No kako sam shvatio, nije da je petero ljudi dobilo otkaz, nego Ivo obavlja više u jedinici vremena.

Hmm...

kopija 21.10.2025. 19:56

Dobil bu Bezos poziv iz Bijele kuće uskoro...

OuttaControl 21.10.2025. 21:09

Da podile razliku u profitu :D

OuttaControl 22.10.2025. 10:22

Citiraj:

Autor Colop (Post 3826550)
Ne znam, nijesam školovao medicinu ali sam uvijek bio dojma da je svaka slika/subjekt jedinstvena i da tu nema patterna.
Veći pas, manji pas, položaj glave, marker, itd....

ML ti to radi tako, vrlo ugrubo, da uzme tih svih sto milijuna slika sta ima i blura ih 90% i usporedi sa tvojom(ima vec hasheve bluranih slika u bazi, ne blura stalno nanovo), ostavlja matcheve kojih sad ima 30 milijuna, onda blura 80% pa odbacuje one koji nisu matchevi i tako dok ne dodje do neke definirane "sigurnosti"

Vrlo vjerojatno nakon toga radi i section split pa tu sliku razbije na 100 sličica pa radi blur match za svih njih, vjerojatno malo preciznije s obzirom na prvi rezultat, i tako dobije "očitanje" slike, tako da njemu nije bitno sve točno da bude identicno jer on blura.

mkey 22.10.2025. 16:41

Biti će da zbog tog mutnog vida ne može odraditi najosnovnije računske operacije.

mkey 22.10.2025. 16:55

Ajde stručnjaci moji dragi, odgonetnite je li ovo LLM ili photoshop. Dakle, gledam fotografije iz Paromlinske (navodno), ove dvije slijedne fotografije. Ajde recite kolika je vjerojatnost da sve u kadru miruje dok ovaj (vjerojatno strani) radnik ušeta u kadar? (moguće da linkovi neće štimati, možda ovisno o reklamama)

https://www.vecernji.hr/zagreb/foto-...-679020?page=7
https://www.vecernji.hr/zagreb/foto-...-679020?page=8

Evo tu sam stavio te dvije fotografije, da ne bi stručljaci obrisali kada skuže svoj nivo stručnosti.

https://imgur.com/a/0am598m

tomek@vz 22.10.2025. 17:02

Citiraj:

Autor mkey (Post 3826983)
Ajde stručnjaci moji dragi, odgonetnite je li ovo LLM ili photoshop. Dakle, gledam fotografije iz Paromlinske (navodno), ove dvije slijedne fotografije. Ajde recite kolika je vjerojatnost da sve u kadru miruje dok ovaj (vjerojatno strani) radnik ušeta u kadar? (moguće da linkovi neće štimati, možda ovisno o reklamama)

Evo tu sam stavio te dvije fotografije, da ne bi stručljaci obrisali kada skuže svoj nivo stručnosti.

Ova sa crnim radnikom je fake..mislim barem - lik se ne zrcali u tom staklu...

Exy 22.10.2025. 17:09

Možda se tamnoputi gospodin jednostavno teleportirao na ogradu?
Moguće da je to neka napredna tehnologija iz Wakande.
Nego, čini se da se zbog tog temporalno-prostornog poremećaja ova rupa do njega na ogradi suzila a crne flekice odmah ispod noge su nestale.

kopija 22.10.2025. 18:20

Šokantno, čak su i na službenim stranicama grada Zagreba objavili taj deepfake.
Dokle će lagati ovaj napaćeni narod?

EDIT
Tješim se činjenicom da dolazi bibilijski potop, odoh na Sljeme, ćao drugari!

OuttaControl 22.10.2025. 18:25

Citiraj:

Autor mkey (Post 3826983)

LLM nije sigurno :D il je DM il GAN

1v@n 22.10.2025. 18:37

Slobodno dodajte još kojeg :D

https://i.postimg.cc/w113xcs2/Screen...t-16-36-37.png

kopija 22.10.2025. 18:43

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3826999)

Daj pliz Pamelu Anderson u bikiniju ubaci tak da sjedi na staklenom panelu i maše nogama.
Da si stavim ko wallpaper!

kopija 22.10.2025. 18:50

Ok sad za ozbiljno.
ZAŠTO?
Zašto bi ubacili strane radnike u tu sliku?
ZAŠTO?

1v@n 22.10.2025. 18:55

Citiraj:

Autor kopija (Post 3827000)
Daj pliz Pamelu Anderson u bikiniju ubaci tak da sjedi na staklenom panelu i maše nogama.
Da si stavim ko wallpaper!

Uf, čim kreneš s bikini, odmah kršiš T&C
Prave osobe su isto no no

Barem dok to ovako na legalan način radiš.

Evo, najbolje što sam uspio
https://i.postimg.cc/647jMmmb/Screen...t-16-56-19.png

tomek@vz 22.10.2025. 19:22

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3827004)
Uf, čim kreneš s bikini, odmah kršiš T&C
Prave osobe su isto no no

Barem dok to ovako na legalan način radiš.

Evo, najbolje što sam uspio
https://i.postimg.cc/647jMmmb/Screen...t-16-56-19.png

Jebeno :lol2:

mkey 22.10.2025. 19:30

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3826996)
LLM nije sigurno :D il je DM il GAN

Ja sam to znalački stavio sve pod istu kategoriju.

Pravo pitanje ovdje je: ako idu fejkat nešto ovako trivijalno, nebitno, ima li granice tome što su spremni lažirati?

EDIT: kada pogledaš pažljivije, vidi se određena odstupanja, odnosno izmišljanje.

https://i.imgur.com/SOoQ3OG.gif

A zanimljivo je to da je predmetni gospodin prisutan i na hrpi drugih fotografija. Npr:

https://www.vecernji.hr/media/img/07...f4dac881c.jpeg

tomek@vz 22.10.2025. 20:10

Ha gle...ocito se moramo kao ovce priviknuti na ...nesto...al sad dosta spamanja, ajmo natrag na temu.

Promo 22.10.2025. 20:51

Africkog radnika su iz nekih razloga dodali i ima nekoliko cudnih promjena kod edita, ali 99.0% nije AI zato sto za sad AI original sliku defoirmise. Nije mnogo, par procenata ali je u poslu neupotrebljiva kao "original". Par puta sam pokusao samo boju drvenog poda promjeniti i sva slika je off.. ovaj ciko je dodan, par gresaka pri editu ali je ostalo identicno.
https://i.postimg.cc/9VZYb7Jc/image.png

mkey 22.10.2025. 21:45

Ovo što sam ja prikazao sa gifom gore se dobro preklapa s mojim limitiranim iskustvom korištenja raznih modela (SDXL npr) za inpainting. Nacrtaš mask, opišeš što želiš unutra i on to integrira u fotografiju, uz određene izmjene u okolnom prostoru. Npr. ta smanjena rupa od čvora u daski. Zašto bi netko to ručnim editiranjem išao mijenjati i pritom pogriješio? Rupa sama po sebi je dovoljno udaljena od područja na kojem se izvodi promjena.

Smatram da je ovo ontopic zato jer pokazuje da se krećemo u unaprijed zacrtanom smjeru, tzv. post truth world. Razni "AI" alati su raznim gradskim protuhama i uhljebima dali mogućnost raditi stvari koje su prije zahtijevale ozbiljne vještine u editiranju, koje oni nisu imali i nisu mogli niti steći jer su lijene protuhe i uhljebi.

tomek@vz 22.10.2025. 22:16

Citiraj:

Autor mkey (Post 3827043)
Smatram da je ovo ontopic zato jer pokazuje da se krećemo u unaprijed zacrtanom smjeru, tzv. post truth world.

Gle. Dok god raspravljamo o tehnologiji i baratamo cinjenicama a ne zadiremo u politicki aspekt i moguce teorije zavjere - sve 5. Kad to pocnemo kao sto je to bilo na temi sigurnosti - e onda smo offtopic.

Promo 22.10.2025. 22:46

Jrste, nacrtas masku recimo u photoshopu i kazes AI da dodan nesto. Ali se afrikanac nalazi na drugim slikama tak oda ga nije AI dodao. Mislim da je ipak manuelno ubacen. A sad ko zna iz kojeg razloga fale elementi sa originala.

Ili obrnuto. Original je s njim. Neko dok je njega brisao, obirao i druge stvari. Ako su to uradili, onda su ga obrisali direktno na mobitelu.

tomek@vz 26.10.2025. 23:58

Citiraj:

"Snippets of proprietary or copyleft reciprocal code can enter AI-generated outputs, contaminating codebases with material that developers can't realistically audit or license properly."

That's the warning from Sean O'Brien, who founded the Yale Privacy Lab at Yale Law School. ZDNet reports:
Citiraj:

Open software has always counted on its code being regularly replenished. As part of the process of using it, users modify it to improve it. They add features and help to guarantee usability across generations of technology. At the same time, users improve security and patch holes that might put everyone at risk. But O'Brien says, "When generative AI systems ingest thousands of FOSS projects and regurgitate fragments without any provenance, the cycle of reciprocity collapses. The generated snippet appears originless, stripped of its license, author, and context." This means the developer downstream can't meaningfully comply with reciprocal licensing terms because the output cuts the human link between coder and code. Even if an engineer suspects that a block of AI-generated code originated under an open source license, there's no feasible way to identify the source project. The training data has been abstracted into billions of statistical weights, the legal equivalent of a black hole.

The result is what O'Brien calls "license amnesia." He says, "Code floats free of its social contract and developers can't give back because they don't know where to send their contributions...."

"Once AI training sets subsume the collective work of decades of open collaboration, the global commons idea, substantiated into repos and code all over the world, risks becoming a nonrenewable resource, mined and never replenished," says O'Brien. "The damage isn't limited to legal uncertainty. If FOSS projects can't rely upon the energy and labor of contributors to help them fix and improve their code, let alone patch security issues, fundamentally important components of the software the world relies upon are at risk."

O'Brien says, "The commons was never just about free code. It was about freedom to build together." That freedom, and the critical infrastructure that underlies almost all of modern society, is at risk because attribution, ownership, and reciprocity are blurred when AIs siphon up everything on the Internet and launder it (the analogy of money laundering is apt), so that all that code's provenance is obscured.

Inovator 27.10.2025. 01:41

Citiraj:

Autor kopija (Post 3827003)
Ok sad za ozbiljno.
ZAŠTO?
Zašto bi ubacili strane radnike u tu sliku?
ZAŠTO?

Pogledaj malo TV. Svako malo neki prilog o druženju stranih radnika, tipa sportske igre, kulturna druženja i sl. Također, nema priloga o poljoprivredi, gospodarstvu općenito da u kadru nema stranih radnika (mislim, barem onih koje je lako prepoznati). Takva je agenda, jednostavno, politika vladajućih je takva da je populacijska politika temeljena na imigraciji. Točka.
Za demografsku situaciju u RH nisu krivi strani radnici, već zna se tko.
Ali, možda ju poprave ;)

A lokalni portali u mom kraju svi odreda koriste AI za generiranje fotografija svih vrsta i rijetko stave izvor.

tomek@vz 27.10.2025. 07:23

Nisam bio siguran dali da ovo postam tu ili u temu privatnosti...al eto:

Citiraj:

A Silicon Valley firm has contracted with Immigration and Customs Enforcement to build out a social media surveillance dragnet. Critics say that the AI-driven software will target immigrants for political speech.
> jacobin

I zato imamo AI. Zato se toliko ulaze i tolko gura svugdje kroz grlo svima. Pocet ce na imigrantima - al tu nece stati. A za one koji misle da je to samo Americki problem...razmislite ponovno. I zato je chatcontrol fama pi*** dim u odnosu na ovo. A AI alate vecina glasnih protivnika chatcontrola zagovara i aktivno koristi a nije ni svjesna sto time podrzavaju (i sto svom mozgu cine).

/politicki offtopic out

mkey 27.10.2025. 20:14

Nema se tu šta dodati niti oduzeti. Počneš s imigrantima, pa se prebaciš ne emigrante i onda sve ostale između.

tomek@vz 28.10.2025. 07:59

Citiraj:

Citiraj:

As you're hunting through real estate listings for a new home in Franklin, Tennessee, you come across a vertical video showing off expansive rooms featuring a four-poster bed, a fully stocked wine cellar, and a soaking tub. In the corner of the video, a smiling real estate agent narrates the walk-through of your dream home in a soothing tone. It looks perfect -- maybe a little too perfect. The catch? Everything in the video isAI-generated. The real property is completely empty, and the luxury furniture is a product of virtual staging. The realtor's voice-over and expressions were born from text prompts. Even the camera's slow pan over each room is orchestrated by AI, because there was no actual video camera involved.

Any real estate agent can create "exactly that, at home, in minutes," says Alok Gupta, a former product manager at Facebook and software engineer at Snapchat who cofounded AutoReel, an app that allows realtors to turn images from their property listings into videos. He said that between 500 and 1,000 new listing videos are being created with AutoReel every day, with realtors across the US and even in New Zealand and India using the technology to market thousands of properties. This is one of many AI tools, including more familiar ones like OpenAI's ChatGPT and Google's Gemini, that are quickly reshaping the real estate industry into something that isn't necessarily, well, real.

"People that want to buy a house, they're going to make the largest investment of their lifetime," said Nathan Cool, a real estate photographer who runs an educational YouTube channel. "They don't want to be fooled before they ever arrive."

Citiraj:

Even as billions are poured into AI and its use becomes increasingly widespread, we're still seeing very worrying instances of the technology getting things wrong. A prime example happened at a high school when a student was swarmed by police after an AI thought the Doritos bag he was holding was a gun.
Taki Allen, a 16-year-old high school student at Kenwood High School in Baltimore County, Maryland, got an unwelcome surprise as he sat outside with friends after football practice while waiting to be picked up last week.

> Techspot

Ovo ne spada direktno u AI kategoriju ali...

Citiraj:

A computing device modeled after the human brain – and small enough to fit under a desk – was unveiled in Hengqin, marking a potential breakthrough in supercomputer design. The machine, called BI Explorer (BIE-1), is described by its developers as the world's first "brain-like intelligent computing body."
Developed by the Guangdong Institute of Intelligent Science and Technology in collaboration with two of its incubated firms, the system combines the scale of advanced data centers with the compactness of household hardware. Officials unveiled the device on October 24 at the Hengqin Guangdong – Macao Deep Cooperation Zone.
BIE-1's designers describe it as "supercomputing in a small refrigerator." Roughly the size of a single-door mini fridge, the unit houses 1,152 CPU cores, 4.8 terabytes of DDR5 memory, and 204 terabytes of storage.
> Techspot

Ak ovo fakat u praksi radi kako je opisano onda bi moglo biti kao naznaka za novu generaciju inteligentnijeg (ne pametnijeg) AI sustava koji nebi tolko greski radio kao postojeci sustavi. Bar sam ja tako shvatio :stoopid:.

quazar912 28.10.2025. 09:15

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3827647)
Pogledaj malo TV. Svako malo neki prilog o druženju stranih radnika, tipa sportske igre, kulturna druženja i sl. Također, nema priloga o poljoprivredi, gospodarstvu općenito da u kadru nema stranih radnika (mislim, barem onih koje je lako prepoznati). Takva je agenda, jednostavno, politika vladajućih je takva da je populacijska politika temeljena na imigraciji. Točka.
Za demografsku situaciju u RH nisu krivi strani radnici, već zna se tko.
Ali, možda ju poprave ;)

A lokalni portali u mom kraju svi odreda koriste AI za generiranje fotografija svih vrsta i rijetko stave izvor.

sve je to po nalogu EU - oni diktiraju sve. koga ćemo uvest iz koje zemlje i kome ćemo i koliko prozivoda izvest...kraj priče

tomek@vz 28.10.2025. 21:23

Citiraj:

Microsoft and OpenAI have finalized a new agreement that removes uncertainty for investors and clears the path for OpenAI to restructure as a for-profit business. Microsoft receives a 27% ownership stake in OpenAI worth approximately $135 billion and retains access to the AI startup's technology until 2032, including models that achieve AGI. OpenAI completed its recapitalization, simplifying its corporate structure while keeping the nonprofit in control of the for-profit entity. The OpenAI Foundation receives an equity stake worth roughly $130 billion and plans to initially focus on funding work to accelerate health breakthroughs.

Microsoft backed OpenAI with $13.75 billion and was the biggest holdout among investors during negotiations. Once OpenAI achieves AGI, verified by an independent expert panel, Microsoft will no longer receive a cut of OpenAI's revenue. Microsoft also loses its right of first refusal on new cloud infrastructure business from OpenAI, though OpenAI commits an additional $250 billion to Azure.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:51.