PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Inspekcija za provjeru legalnosti softwarea na poslu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212872)

fler 12.11.2016. 15:41

Vezano uz temu, što ako se koristi Linux?

Lewis 12.11.2016. 15:45

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2988431)
a OEM s računom (R1)?

Nebitan je racun, poanta je da se OEM nesmije (nebi trbao) prodati bez hardwarea i vezani su windowsi za taj hardware (maticna /hdd, slicno) i kad taj hardware krepa/ode u zastaru windowsi odose sa njim (Imam OEM winXP i Win7 koji stoje u svojoj kutiji bezvrijedno kako sam upgrejdao/mjenjao kompove tokom godina ;)).

Retail je prenosiv, OEM nije.

sandrinator 12.11.2016. 16:10

razumijem...rikne laptop, "rikne" i moja licenca :D.

mene zanima mogu li vezati tu OEM licencu za svoj laptop i nakeljiti naljepnicu, i imati račun R1 za to na firmu i da to bude ok što se tiče eventualne inspekcije? bilo da računalo unesem u firmu ili ne.

Lewis 12.11.2016. 16:16

Ako je taj OEM kupljen sa tim laptopom onda mozes naravno, ako je od prijatelja, bake, mame, tate, rodjaka ili kupljen naknadno onda nemozes.

Mislio sam da smo to do sada vec apsolvirali :D?

Nema naknadne kupovine windowsa u OEM izdanju, nijedna kombinacija (sa racunom R1, R2, R3, R5, R.... :) ili bez racuna nista ti ne vazi u slucaju OEMa koji nije kupljen/dosao sa tim kompom/laptopom.

Znaci samo su dvije kombinacije (bez d akupujes novi HW):

1. OEM kupljen sa laptopom zajedno i uneseno u firmu kao takvo (ako si kupila prije osnivanja firme onda unese su temeljni kapital tu opremu)
2. Naknadna kupovina Retail windowsa na firmu i unosenje laptopa u firmu kao takvog i onda na njemu ti windowsi.

sandrinator 12.11.2016. 17:08

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2988444)
Ako je taj OEM kupljen sa tim laptopom onda mozes naravno, ako je od prijatelja, bake, mame, tate, rodjaka ili kupljen naknadno onda nemozes.

Mislio sam da smo to do sada vec apsolvirali :D?

Nema naknadne kupovine windowsa u OEM izdanju, nijedna kombinacija (sa racunom R1, R2, R3, R5, R.... :) ili bez racuna nista ti ne vazi u slucaju OEMa koji nije kupljen/dosao sa tim kompom/laptopom.

Znaci samo su dvije kombinacije (bez d akupujes novi HW):

1. OEM kupljen sa laptopom zajedno i uneseno u firmu kao takvo (ako si kupila prije osnivanja firme onda unese su temeljni kapital tu opremu)
2. Naknadna kupovina Retail windowsa na firmu i unosenje laptopa u firmu kao takvog i onda na njemu ti windowsi.

da li za ovo pod brojem 1) vrijedi i ako nemam račun, nemam pojma gdje je... nisam čuvala nakon što je istekla garancija.

i da li mogu takvo računalo (bez računa) koristiti za poslove firme, bez da ga unosim u firmu? tek krećem, nemam love da sama od sebe kupim taj laptop :D

Lewis 12.11.2016. 18:11

Traze ti racun (za njih je to najbitnija stavka tj. bitnija i oda CD-a/naljepnice) :).

X-Plosiv 13.11.2016. 07:59

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2988479)
Traze ti racun (za njih je to najbitnija stavka tj. bitnija i oda CD-a/naljepnice) :).

Meni nisu tražili račun, priložio sam im original kutije od windowsa i officea sa keyevima i to je to. Barem je tako bilo prije cca 4-5g kada je bio inspektor. :D

SaleFFS 13.11.2016. 08:45

Meni bili početkom prošle godine i sve što sam im morao pokazati je račun i kutije od winsa i office-a za svih 5 kompova što imamo u firmi.

coconut 12.12.2016. 08:37

Znam odgovor, ali da provjerim. Mogu li Office Home & Business koristiti u firmi ako ga kupim na ime firme tj. platim putem računa firme? Malo me buni ono 'Home' u naslovu. Neću imati problema bez obzira kupio sa ili bez medija (Medialess)?
Konkretno mislim da ovaj proizvod.
https://www.protis.hr/products/detai...5d02826/102027

Old Iggy 12.12.2016. 09:00

Citiraj:

Autor coconut (Post 2998722)
Znam odgovor, ali da provjerim. Mogu li Office Home & Business koristiti u firmi ako ga kupim na ime firme tj. platim putem računa firme? Malo me buni ono 'Home' u naslovu. Neću imati problema bez obzira kupio sa ili bez medija (Medialess)?

Kako bi Mirkosoft rekao, "Najbolji odabir za kućne tvrtke i male urede."

sandrinator 31.12.2016. 15:44

da li smijem na osobnom laptopu koji koristim za poslove firme (firma nema još nikakvo računalo) imati Office 365 personal?

ili baš mora biti verzija za poslovne korisnike? govorimo o maloj firmi s jednom zaposlenom osobom - koja koristi svoj vlastiti laptop za posao.

Windowsi su firmini, retail. :)

dez 22.01.2017. 17:28

Moraš imati Office Home & Business ako je laptop u vlasništvu firme.

A za ovo tvoje, nisam 100% siguran.

sith_lord 27.01.2017. 21:10

Ne može biti za privatne osobe na službenom računalu, između ostaloga jer se Personal ne smiju korisiti za službene svrhe. Zato i jesu jeftiniji.

Ja sam se osobno isprsio za Retail i Windowse 10 i Office Home and Business 2016, i sad ne želim ništa više čuti, platio sve licence, pa i za AV, za svako računalo. Kako neki kažu, miran san nema cijene.
A košta koliko košta, to je cijena posla.

E sad, ne znam što bi bilo kad bi koristila npr. Personal i onda prije dolaska neke eventualne kontrole radila uninstall. Moralno upitno, ali ne vidim zašto bi bili problemi zbog nečega što je nekad bilo na računalu, bilo prije 5 godina ili 5 minuta. Nije li bitno kakvo je stanje zateknuto?

Iskreno, ako ti ne treba ured, onda bi radije napravio ugovor s tvrtkom o korištenju adrese radi potrebe registracije tvrtke, pa ti onda nitko ne može ući u kuću samo tako. Isto tako, čisto sumnjam da se ide u premetačinu cijele kuće u potrazi za ilegalnim software-om samo zato jer si ti iznajmio/la sobu u stanu svojoj tvrtki i još pipaju je li računalo toplo-hladno. Taman posla. Eventualan pregled prostora u kojoj radiš i uređaja koji su tamo, to još nekako, ali cijelu kuću - za to treba nalog od suda ako se ne varam.
Zato možda office na drugom nekom računalu? Opet moralno upitno i netko imalo pametan će pitati a kako radiš te dokumente ako nemaš office na tom računalu, a s druge strane, možda bi ti odgovarala i neka Open Source opcija?
Ja sam ozbiljno razmišljao o tim alternativama, pa čak i Linuxu, ali mi se nije dalo zafrkavati i gubiti vrijeme isprobavajući, a i Windowsi su mi svejedno trebali radi nekih programa koji ne rade na Linuxu.

E da, a vezano uz OEM - ako se ne varam, trebao bi ga staviti ovlašteni MS tehničar ako će se striktno po pravilima, a može se prebaciti na drugo računalo pod posebnim uvjetima (a la crkla ploča).

croi1 25.04.2017. 16:33

Mogu li bilo koji od ovih antivirusa kupiti i koristiti za firmu?

Mommistake 25.04.2017. 16:40

Da, ako imaš plaćeni.

sith_lord 25.04.2017. 16:44

Meni su iz BD Sales preko telefona rekli kako nema problema što se njih tiče oko korištenja Total Security-a u komercijalnom okruženju (pričamo o plaćenoj verziji, jel', vjerojatno je zato stavljen link gore).
Također su dodali kako je Enterprise verzija namjenjena za one koji imaju i žele zaštiti i servere, a pošto ja to nemam, nemam ni potrebe za glavnim odlikama njihovog Enterprise rješenja (GravityZone).

coconut 25.04.2017. 16:48

Zašto plaćati kad ti je Comodo besplatan i za poslovnu primjenu?

croi1 25.04.2017. 18:16

Odlično, to me baš zanimalo, da ne moram imati Business verziju.

Gledao sam besplatne ali se na kraju ispostavilo da mnogi više nisu besplatni za business pa sam odustao od daljnje pretrage. Uzet ću u obzir i Comodo.

Hvala.

Mommistake 25.04.2017. 19:34

Gledaj, njih ne zanima što ti imaš, važno je da nemaš ilegalno.

Ako ti smatraš da se možeš zaštiti free, tvoja stvar, samo da nije s torrenta.

mann 04.05.2017. 08:51

Samo da nije s torrenta i da ne pise da je free for personal use jer to znaci da nije besplatan. Pazi na detalje, na kraju ce te najmanji detalj kostati kazne. Masu masu toga je samo free for personal use.

Overclock_freak 18.08.2017. 18:55

u firmi imamo par računala koji su došli sa win 8.1 I imaju naljepnicu. Win update je povukao 10tku gore.

U slučaju inspekcije to je ok I to prolazi ? kako oni tumače te " upgradeove " ?

+ ukoliko tipa naljepnica je win 8.1 a ja downgrade na 7 je mogu imat problema za to ?

newyxX 18.08.2017. 19:19

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092818)
u firmi imamo par računala koji su došli sa win 8.1 I imaju naljepnicu. Win update je povukao 10tku gore.

U slučaju inspekcije to je ok I to prolazi ? kako oni tumače te " upgradeove " ?

+ ukoliko tipa naljepnica je win 8.1 a ja downgrade na 7 je mogu imat problema za to ?

Za upgradeanu Win10 licencu mislim da se kreira novi kljuc koji je u Microsoft DBu povezan sa tvojim OEM kljucem tijekom upgradea.Tako da ne vidim problem koji bi inspekcija mogla imati s tim upgrade licencama iako su bezveze zakomplicirane od strane MSa.

Overclock_freak 18.08.2017. 19:59

ključ od 8.1 se koristi i za win 10

nathan.fake 18.08.2017. 21:22

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092818)

Inspekcija te traži račun (tj. dokaz o kupnji), njih ne zanimaju naljepnice ni ključevi.

Ukoliko dođe do inspekcijskog nadzora, kroz par dana stiže dopis gdje trebaš dokazat posjedovanje licence za određen SW. Obično su to Win, Office, AutoCAD, ... - sve točno, što i koliko, stoji u dopisu.

Što se tiče nadogradnje na Win10 ne bi smjelo bit problema - dostaviš račun za Win7/8. Opće je poznato da je upgrade na Win10 išao besplatno i često automatski.

Što se downgrade 8 na 7 tiče. Legalno možeš samo downgrade Win8 Pro na Win7 Professional. "Obicna" Win8 nema downgrade right - samim time bi moglo bit problema.

syss 19.08.2017. 11:26

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092829)
ključ od 8.1 se koristi i za win 10

ne bi vjerovo, ali ja sam sa oem 7icom aktivirao 10ku ;)

mislim nekorišten key na čistu 10 instalaciju.

ZeljaOs 03.09.2017. 14:14

zna li netko mozda da li je photoshop elements dopusten za komercijalnu upotrebu? (naravno kupljen na ime firme?) , nigdje nemogu naci taj podatak

geronimo_2 18.09.2018. 13:19

poz.
frend zeli kupit AutoCAD preko ebay-a. vidim da ih ima za relativno male nofce i najcesce vidim da pise da je digital download i da je legal 3g.
kako to ide kod dokazivanja takvog sw ako se pojavi kakva inspekcija? samo se pokaze print out paypal racuna ili? jel smije bit taj racun na nekog drugog usera ili mora bit njegovo?

sith_lord 18.09.2018. 13:34

Ja sam prilično siguran kako bi to u teoriji trebalo biti i da bi trebalo proći u redu, ali ne znam kako bi to stvarno išlo u praksi, a pogotovo ne s tako nabavljenom licencom, pa ću radije šutjeti s argumentima da ne bi nehotice naveo ljude na krivi put.

Pratim ovu temu i baš me zanima hoće li tko javiti s iskustvima iz prve ruke...

geronimo_2 18.09.2018. 13:36

da meni isto to bas nije jasno. svi spominju to kupovanje sw preko baje i kuzim za win, ali za recimo CAD mi je malo cudno to i zato zelim znat da ne navedem covjeka na krivi put.
nije mu za firmu.

Libertus 18.09.2018. 13:52

Ako mu nije za firmu što ga onda muči to?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:09.