PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Pitanja oko kompatibilnosti i problemi sa Intel matičnim pločama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=177181)

brodjo 03.11.2016. 11:55

Citiraj:

Autor brodjo (Post 2982058)
Odnio kod frenda koji ima servis i vec je radio dosta ovakvih popravaka, pa se nadam da ce uspjet rijesit. Meni bi bio prvi put i vjerojatno bi doslo do loopa na prvom koraku :D. Javim rezultate

Zaboravio javiti, ispravljeni pinovi i radi sve :D

Abon 03.11.2016. 12:25

Citiraj:

Autor brodjo (Post 2985007)
Zaboravio javiti, ispravljeni pinovi i radi sve :D

Sretno, sad i mene dovodiš u napast da rastavim sve i još jednom provijerim procesor

matoliki 05.11.2016. 08:26

Slažem komponente za radnu stanicu i uzeo bih matičnu ploču ASUS X99-E WS i procesor iz Broadwell-E linije proizvoda (chipset 2011-v3). Na internet stranicama ASUS-a sam vidio da matična ploča podržava chipset 22nm CPU, a Broadwell-E je 14nm CPU.

Da li su matična ploča i procesor kompatibilni?

segregator 05.11.2016. 09:27

Citiraj:

Autor matoliki (Post 2985660)
Slažem komponente za radnu stanicu i uzeo bih matičnu ploču ASUS X99-E WS i procesor iz Broadwell-E linije proizvoda (chipset 2011-v3). Na internet stranicama ASUS-a sam vidio da matična ploča podržava chipset 22nm CPU, a Broadwell-E je 14nm CPU.

Da li su matična ploča i procesor kompatibilni?

2 klika dalje :)

https://www.asus.com/Motherboards/X99E_WS/HelpDesk_CPU/

matoliki 05.11.2016. 09:47

Citiraj:

Autor segregator (Post 2985667)

nevjerojatno kako mi je promaklo :stoopid:

hvala na odg.

Abon 14.01.2017. 15:45

Citiraj:

Autor Abon (Post 2984997)
Ista stvar ,samo meni u dual chanel crna slika i na matičnoj se ispisuje kod,razlika do branda valjda.
MBO: MSI Z170A Gaming M5 ; CPU:6700K ;G.SKILL Ripjaws V Series 2x8GB
Držim u dimm1 i 2, i sve radi ko sat još stara wins7 od prijašnje mašine ostavio prime cili dan da radi zaboravio koristio komp za sve,ko Š sat, kako nešto oštečeno nema niti jedan drugi simptom,memorija još na listi kompatibilnih.
Koliko sam čitao o arhitekturi skylake,to je za mene sada tek novo,trebalo bi biti da ono svaka memorija štima bez beda. A google kaže da dosta ljudi sa skylake te baš 6700k ima probelm sa nekompatibilnom memorijom. Proc sam ono baš gleda dosta prije nego sam ga stavio jer sam se zbunio na koju stranu ide,nisam zapazio skirvljen pin,ali ga nisam ni tražio. To se dosta spominje na netu kao moguči uzrok.
Meni je osobno problem rastavljat-sastavljat komp da bi u ime debugiranja provijerio pinove ponovo,nema niko koga znam ddr4 da probam drugu memoriju. Opis najovijeg biosa je priprema več za novi proc tako da nemam puno nade da je bios i da če se riješiti iako ču pratit izlazak novog,mada je nekidan izašao posljednji. Tako da ču komp koristiti ovako kako je.

Post sam si sam postavio i odgovorio na pitanja izgleda,uglavnom htio sam reči da eto i meni baš "dual chanel" ne radi.

Ipak je na kraju ispalo da se radilo o iskrivljenim pinovima. To izgleda da je puno češća pojava nego prije, možda zbog promijene da su pinovi na mbo,koje su tanke ko palačinka.I kad je mungen 3 montiran je bio malo jače pretegnut.U ZD niti jedan servis se ne želi zezati sa time tako da ode nova ploča uzalud.
Siječam se svojg athlona 900MHz pravljenog u 120nm procesu :) mbo je bila tri do pet puta deblja nego moderne mbo.
Predviđena pitanja i komentari,zašto ne pošalješ u ZG negdi valjda neko to radi i zašto je hladnjak bio tako pretegnut. Priča je pojednostavljena da ne skrečem sa teme i poante.
Pozdrav.

popo1 17.01.2017. 17:27

Može mala pomoć,
uskoro kupujem ploču, proc i ram. Izbor je pao na I5-7400+8 giga rama+neka H110 ploča.Manje više sve H110 ploče podržavaju kaby lake uz update biosa.
E sad me zanima kako updetati bios na novoj ploči ako nemam stari skylake procesor ? Da li je prodavač (servis) to dužan napraviti ?
Zahvaljujem

tiki66 17.01.2017. 17:31

Obično će ti izaći u susret i napraviti to

Manuel Calavera 17.01.2017. 17:39

Ali im napomeni. Ne moraju jer ne kupujes cijelu konfiguraciju koju bi oni sastavljali. Ja bih jednostavno isao na i5 6400, isti kuratz je to sve

popo1 17.01.2017. 18:00

Znači ovi naši web shopovi koji nemaju servis po defaultu otpadaju.
Pošto nemaju servis ni ne mogu vidjeti koji bios je na matičnoj.
Prilično glupa situacija

Manuel Calavera 17.01.2017. 18:16

Praktično svi imaju fizičku poslovnicu

popo1 18.01.2017. 07:39

Mislim da je teško očekivati da u poslovnici stavljaju procesor i ram na ploču da bi vidjeli koji je bios gore.

tskarda 18.01.2017. 09:51

Kad već imaš takvu situaciju, kupi negdje gdje će ti učiniti uslugu i ostavi xx kn za uslugu. Vjerujem da ti neće protis to učiniti, ali Mali Pero d.o.o. vjerovatno hoće.

zanetti 18.01.2017. 10:16

Citiraj:

Autor popo1 (Post 3011679)
Može mala pomoć,
uskoro kupujem ploču, proc i ram. Izbor je pao na I5-7400+8 giga rama+neka H110 ploča.Manje više sve H110 ploče podržavaju kaby lake uz update biosa.
E sad me zanima kako updetati bios na novoj ploči ako nemam stari skylake procesor ? Da li je prodavač (servis) to dužan napraviti ?
Zahvaljujem

Nisu dužni ti to napraviti,ali imao sam sličnu situaciju kao ti.Kupio novo računalo ali ploči je trebao update biosa jer nije prepoznavala procesor.Odnesem računalo u trgovinu, nakratko popričam sa serviserom i čovjek mi to napravi bez ikakve naplate.Nakon par dana sasvim slučajno vidim servisera u kafiću i platim mu piće.Radi se o Links trgovini u Splitu.

popo1 18.01.2017. 11:08

Ma tako nekako će i biti.Samo malo mi je blesavo da na stranici proizvođača pod CPU support stoji moj procesor.Mene nebi trebalo zanimati koji bios je gore.
Sad kada bi išao tjerati mak na konac kupim ploču, ne radi, vratim ju pod neispravnu pa nek stavljaju novi bios pod garancijom.

Manuel Calavera 18.01.2017. 12:16

Ne vidim kako bi to išlo pod garanciju niti zašto bi to napravio. Ako si baš zapeo za taj cpu jednostavno ih pitaj hoće li ti updejtati bios, mada kažem najbolje uzeti i5 6400 i mir, to je potpuno ista generacija procesora (kao haswell - devils canjon)

popo1 18.01.2017. 12:54

Pa jednostavno, kupio sam matičnu koja out the box ne podržava moj procesor .Nitko me prilikom prodaje nije na to upozorio.

Wolverine 18.01.2017. 13:08

Ok, jesi li u trgovini dosao prodavacu i rekao hocu tu plocu i taj procesor ili si na nekom webshopu samo klikao i kupio navedeno?

Ako si bio u trgovini onda ce te i upozoriti da to mozda nece raditi sbig potrebe nadogradnje biosa. I mogu ponuditi da srede taj problem.

Ako si kupio na daljinu odakle da znam kupujes li tu plocu za taj procesor ili za nesto drugo. No ionako mozes reklamirati.

Za kraj, prakticki svatko ce ti izaci u susret i dignuti zadnji bios na plocu ako lijepo zamolis.

popo1 18.01.2017. 13:22

Nebitno, procesor sam kupio u jednoj trgovini gdje je jeftiniji, ploču namjeravam u drugoj.
Več sam kontaktirao jednu trgovinu i oni update biosa, ako ploču kupim kod njih naplačuju 100 kuna.
Mislim da je ovo slučaj za neko od društva za zaštitu potrošača.

syss 18.01.2017. 13:39

je, ako voliš izgled zatvorenih vrata :D

Cuky 18.01.2017. 13:53

How, yes, no. Njihova je dobra volja dal ce ti to napravit i (ne)naplatit.

Manuel Calavera 18.01.2017. 15:02

Ako ćemo ići po nekakvoj isplativosti, za i5 7400 dajes barem 150-200kn vise nego za i5 6400, plus ako tamo gdje je ploča "jeftinija" naplaćuju update 100kn dolazimo do skoro 300kn nepotrebnih kuna, za što si uz i5 6400 mogao uzeti B150 mortar plus sa 4 utora za ram, vrm hladnjacima i m.2 podrskom i još bi ti možda malo i ostalo. Ima i b250m pro-v od msi za jos manju lovu (550kn), a to je izgleda slabije opremlkena mbo (2 utora za ram itd.).

Wolverine 18.01.2017. 15:16

Citiraj:

Autor popo1 (Post 3011929)
Nebitno, procesor sam kupio u jednoj trgovini gdje je jeftiniji, ploču namjeravam u drugoj.

Oh i te kako je bitno. Oni garantiraju ispravnost proizvoda a ne čitaju misli što ćeš ti time raditi. Da uzmeš komplet stroj dužni su odraditi sve da taj stroj uredno radi. Ako kupiš CPU + MBO kao što rekoh vjerujem da će ti svaki iole ozbiljniji trgovac to odraditi.
A u gore si navedenom slučaju sam kriv ukoliko si kupio komad hardvera koji je nekompatibilan. FFS pa ti si došao u trgovinu i tražiš izričito tu ploču. Zar bi sad tebe netko trebao pitati što gore misliš stavljat? Pa valjda znaš što kupuješ. :stoopid:

A kao što rekoh, lijepa riječ otvara vrata i vjeruj mi sve ovisi samo o tvom stavu.

Citiraj:

Autor popo1 (Post 3011929)
Več sam kontaktirao jednu trgovinu i oni update biosa, ako ploču kupim kod njih naplačuju 100 kuna.
Mislim da je ovo slučaj za neko od društva za zaštitu potrošača.

Po kojoj osnovi? Pozvat ćeš se na koji stavak, kojeg članka kojeg zakona?

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3011963)
Ako ćemo ići po nekakvoj isplativosti, za i5 7400 dajes barem 150-200kn vise nego za i5 6400, plus ako tamo gdje je ploča "jeftinija" naplaćuju update 100kn dolazimo do skoro 300kn nepotrebnih kuna, za što si uz i5 6400 mogao uzeti B150 mortar plus sa 4 utora za ram, vrm hladnjacima i m.2 podrskom i još bi ti možda malo i ostalo. Ima i b250m pro-v od msi za jos manju lovu (550kn), a to je izgleda slabije opremlkena mbo (2 utora za ram itd.).

Al onda nema Kaby.
I ja bi radije uzeo Sky i još se probao rastegnut na neku Z170 ploču ali to sam samo ja :D

Chuxonja 18.01.2017. 16:05

Citiraj:

Autor popo1 (Post 3011696)
Znači ovi naši web shopovi koji nemaju servis po defaultu otpadaju.
Pošto nemaju servis ni ne mogu vidjeti koji bios je na matičnoj.
Prilično glupa situacija

U pravilu piše na stickeru na BIPS chipu koji je revision na njemu po defaultu (bar je nakad bilo tako).

popo1 18.01.2017. 16:24

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3011973)
FFS pa ti si došao u trgovinu i tražiš izričito tu ploču. Zar bi sad tebe netko trebao pitati što gore misliš stavljat?

Pa naravno da bi pošto je ovako spcifična situacija da kupiš kompaktibilnu ploču koja ako nema najnoviju verziju biosa ne podržava tvoj procesor.
Ali kod nas izgleda ide ovako, kupio si procesor drugdje pa me boli k...

syss 18.01.2017. 16:31

ma u krajnjoj liniji mogo si uzet cpu za brata, a matičnu za sestru... kak može prodavač zaključiti da ćeš ti taj kombo baš korisiti ako to izričito ne kažeš, očekivati od prodavača i da nakon tog saznanja zna da ta mbo ne ide sa tim cpu-om sa stock bios-om može ostati samo na tome - očekivati.

popo1 18.01.2017. 16:44

Pa gledaj, za koji mjesec kad dođu nove pošiljke tih istih ploča ovaj problem neće postojati.
Zar je previše očekivati od naših trgovaca da u tom periodu olakšaju i sebi i kupcima ovaj problem.
Izgleda da je

Wolverine 18.01.2017. 17:30

Citiraj:

Autor popo1 (Post 3012005)
Pa naravno da bi pošto je ovako spcifična situacija da kupiš kompaktibilnu ploču koja ako nema najnoviju verziju biosa ne podržava tvoj procesor.
Ali kod nas izgleda ide ovako, kupio si procesor drugdje pa me boli k...

Ti si dosao tamo kupit maticnu plocu. Osoba koja je prodaje ne cita tvoje misli niti zna koji cpu imas. Jos bolja situacija ukoliko si uzeo online preko webshopa.
Ukoliko nisi siguran u kompatibilnost uvijek mozes pitati. Osoba koja prodaje nije duzna ispitivati tvoje namjere kupljenom robom.

Dakle ako nisi siguran, pitas uljudno. Pa ukoliko treba nadogradnja opet pitas lijepo.

I nije to samo kod nas. I vani sam kupovao hardver i ista stvar. Ako cemo bas tako kod nas se barem ne treba dokupit jamstvo kao sto je to slucaj vani. ;)

Firecracker 09.03.2017. 10:58

Smece od Intela oznake m7-6Y75

Znači kupljeni novi laptopi klijentu na kojima su stavljeni Win 7. Procesor je klasificiran da ima TDP 5w.

Problem: Otvoriš 4 taba od browsera, zauzeće CPU-a na 100% i radi na max 1.2GHz. Obično se tokom rada downclocka na 400Mhz (nabijen speedstep) a onda je nemoguce radit na laptopu. Slideshow i cekanje na svaku akciju preko 10sek.

Ok, odem u bios diseblam C1 states i Speedtest, power options u win na max perf i sad radi cilo vrime na max 1.2GHz.

WTF? Gdje je taj turbo do 3.1 nesta? Razumijem je da vrijeme rada laptopa s ovim procesorom po 8+ sati, ali ono... Koja je poanta imat procesor koji ne moze hendlat par tabova internet browsera?!

Jel se tko susreo s ovim tipom procesora a da je radio kako se ocekuje od njega?

VedranO 09.03.2017. 12:29

Ako sam dobro shvatio, prema jednoj recenziji ti bi morao rucno nariktati cTDP (pretpotstavljam u BIOS-u) da bi on radio na maksimalnoj frekvenciji.

http://www.notebookcheck.net/Intel-C....149445.0.html

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:50.