PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

domina 30.05.2021. 12:54

Citiraj:

Autor hash (Post 3521819)
Kaj cemo sad, ugrozavati zivot svakom tko napravi prekrsaj u prometu? Nisi stao na stop? Vozis preko ogranicenja? Ne drzis dovoljan razmak? Oduzeo si nekom prednost? Nisi pustio pjesaka na zebri?

Ona je već u toj poziciji ugrozila svoj život, ne zbog mog trzanja, nego zbog toga što se odlučila na zaobilaženje kolone.
Ostale stvari koji si naveo se mogu dogoditi nepažnjom, ali ovo je njena čista odluka na neodgovorno ponašanje i da sebe dovodi u životnu opasnost vožnjom po suprotnoj traci.
Ja sam mogo npr. trznut u lijevo da zaobiđem šaht da si sačuvam auto.

aski 30.05.2021. 12:56

Ni izazivati ni trubiti… Debilima nema pomoći.

Meni je prije par godina iz Smarta izašla neka s noktima od 10 cm i počela raditi scene i pokazivati srednji prst. I to sve zato jer sam joj trubnuo jer mi se na pola auta prebacila u traku. Problem je što ona ne shvaća da sam zatrubio da me ne bi razbila. A neda mi se aktivirati osiguranja ni raspravljati sa štracom.

Gas i vozi dalje 🤠

Zagreb je najgori grad za vožnju. Sreća pa nije pun uličica s puno uzbrdica/nizbrdica kao Rijeka 😬

Sent from my iPhone using Tapatalk

panasonic 30.05.2021. 13:02

Citiraj:

Autor domina (Post 3521837)
Ona je već u toj poziciji ugrozila svoj život

Ne petljaj se tuđu vožnju i ne glumi policajca.
Šta je iduće, da nećeš možda juriti za nekim tko vozi debelo preko ograničenja i ugrožava svoj i tuđi život?
Ti vozi svojom trakom i svojim tempom, a ostavi se drugih.

Exomaniac 30.05.2021. 13:38

Problem je što kod nas nema straha da će te policija uhvatiti kad nekaj zasereš ako nema policijskog auta. Da imamo policiju u civilnim autima koji se cijelu smjenu voze po cesti, uživo gledaju tko vozi brže od ograničenja, tko se opasno prestrojava i slično pa da nikad ne znaš jel auto pored tebe auto u kojem je policija. Onda bi se razmislilo dvaput hoćeš se zajebavat u prometu, jel ćeš imat telefon na uhu i hoćeš se prijetiti iz auta van. Barem onaj dio populacije sa dvije zdrave u glavi

xlr 30.05.2021. 13:41

Ekipi koja mi je u traci, pogotovo autima koji sijeku zavoje i sporo se vracaju nazad ili rejserima na ravnicama kojima su dva kotaca redovito s krive strane trake - blendam i bok. Znam da debila ne mozes nauciti pameti, al eto, meni lakse na dusi.

Jucer me jahala zenskica, kako netko kaze, s dugim noktima i bez puno smisla za promet... Od Brestove do Labina, dovoljno blizu da joj ne vidim ni farove u retrovizoru. Svi rokamo 20ak km preko ogranicenja, kolona s trajekta, uredan razmak, ali ne ona ne! Ona jase! Tip ispred mene vozi ko kreten i stalno koci (valjda automatik), a ova me konstantno guzi. Lagano joj "blendam" stop svjetlima u nadi da ce skuziti da mi je preblizu - ne trza. Kratka 4 zmigavca, par blendova - ne trza. Na prvoj ravnici desni zmigavac da me prodje i signal rukom kroz prozor - ne trza. Znaci moron. Onda je pocela nesto mahati rukama, ne znam samo kome, valjda je mislila na onog prvog u koloni koji je vec i ovako vozio 20km iznad ogranicenja. Ocito nedovoljno brzo :D

Na prvom kruznom toku u Labinu napravio puni krug i vratio se iza nje - priceless! Al je jahala sljedecu trojicu do Barbana, jebes mu sve izmedju njih je bila jedva duzina auta. Koji kurac je tim ljudima

Da me ne razapnete, vozio sam cijelo vrijeme konstantnom brzinom kolone, nisam usporavao ni kad sam joj blendao stop svjetlima. Kocim motorom, drzim tempo onoga ispred mene, mislim da sam kocnicu stisnuo tek u Rasi pred kamerama. Brake check mi nije bila ni namjera.

Kako vi dajete doznanja onima iza sebe da vam se skinu sa guzice?

aski 30.05.2021. 13:55

Pospricaj vjetrobransko staklo + pranje farova ako imaš, ili zadnje staklo.
Bezobrazno je, ali ako se ne skida, nema boljeg rješenja.

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

xlr 30.05.2021. 14:07

Hmmm interesantno. Posuda za pranje je fala bogu uvijek puna :)

Exomaniac 30.05.2021. 14:17

Citiraj:

Autor xlr (Post 3521855)
Kratka 4 zmigavca, par blendova - ne trza

To je ona mislila da joj zahvaljuješ što vozi tako blizu i čuva planet smanjujući emisije štetnih plinova :lol2:

Swarm dude 30.05.2021. 14:36

Citiraj:

Autor domina (Post 3521737)
Jutros baš čito ovu temu šta ste pričali o motoristima pa se instant nabrijo danas na cesti.
Išo sam za Zg do sestre, ali prije sam skočio u dućan po pumpu za suđericu. Sa slavonske skrenuo na zagrebačku cestu i suprotni smjer je bio krcat tj. kolona do semafora. Naravno tamo ispred onih kafića (jedan od njih yolo) skuter na mojoj traci prestiže cijelu kolonu, a ženska na skuteru. Potaknut jutrošnjim čitanjem, trzno sam volanom u lijevo da ju splašim :D. Usrala se i još me gleda sa čuđenjem, a ona u mojoj traci... debili.

Ajde razmisli ovako - nije bila u autu ispred tebe i zakrčivala promet. Skuteri/motocikli zauzimaju manje mjesta u prometu, dakle manja gužva.
Ti nisi taj koji treba praviti reda, a kamoli na način da potenciraš nečiji pad = u najmanju ruku fizička ozljeda i materijalna šteta. To je isto kao "brake check" ili slično na četiri kotača. Sorry, ali dno dna. Zamisli se nad svojim postupcima.

lowrider 30.05.2021. 15:36

Citiraj:

Autor aski (Post 3521860)
Pospricaj vjetrobransko staklo + pranje farova ako imaš, ili zadnje staklo.
Bezobrazno je, ali ako se ne skida, nema boljeg rješenja.

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

O da, itekako.
Nekad davno na Golfu 3 iza se strgala plastika s diznom.
Uključiš iza pranje, a baci direkt mlaz :D
Bila jedna ideja o nekakvoj smrdljivoj tekućini za takve iza sebe :roller:

domy_os 30.05.2021. 16:40

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3521880)
O da, itekako.
Nekad davno na Golfu 3 iza se strgala plastika s diznom.
Uključiš iza pranje, a baci direkt mlaz :D
Bila jedna ideja o nekakvoj smrdljivoj tekućini za takve iza sebe :roller:

Haha, to se moglo napraviti dok su bili odvojeni tankovi za prednju i zadnju šajbu, dok danas rijetko koji auto ima tako.

King of 4 30.05.2021. 17:19

Citiraj:

Autor domina (Post 3521837)
Ona je već u toj poziciji ugrozila svoj život, ne zbog mog trzanja, nego zbog toga što se odlučila na zaobilaženje kolone.

Ostale stvari koji si naveo se mogu dogoditi nepažnjom, ali ovo je njena čista odluka na neodgovorno ponašanje i da sebe dovodi u životnu opasnost vožnjom po suprotnoj traci.

Ja sam mogo npr. trznut u lijevo da zaobiđem šaht da si sačuvam auto.

Nisi napravio ništa loše. Zato jer im se sve dopušta se tako i ponašaju.
Pravila i propisi su isti za sve pa se automobilisti baš ne voze kontra smjerom svaki dan kao motoristi. A mogli bi. U čemu je razlika. I motoristi i automobilisti se netko mora micati da bi se ubacio.

Nemam tolerancije 1% za prgavo ponašanje u prometu.

buljaka 30.05.2021. 18:30

Našla se dva pametna. Jedno je ne maknuti se motoru a drugo cimati ga.

Uostalom koliki kreten moraš biti u glavi da se namjerno ideš nekome inatiti tako da mu dovedes život u opasnost.

Mrzim motore i njihovu bahatost i ne mislim poginuti da ga spasim ako ulazi u škare ali isto tako ga ne mislim ni namjerno gaziti ili tjerati da izleti.

Wolverine 30.05.2021. 18:34

Citiraj:

Autor aski (Post 3521838)
Ni izazivati ni trubiti… Debilima nema pomoći.

Meni je prije par godina iz Smarta izašla neka s noktima od 10 cm i počela raditi scene i pokazivati srednji prst. I to sve zato jer sam joj trubnuo jer mi se na pola auta prebacila u traku.

Da si u americi propucali bi te. :no2drug:

Ne znam jeste li vidjeli ovo ali evo, cisto iz ovog razloga cesto pregrizem jezik i pokusam se maksimalno smirit kad vidim idiote na cesti.

6-year-old boy killed in road rage shooting on California highway

Vezano za motocikliste, otkad se lik sasuo sa motora drito ispred mene pustim ih cim ih vidim. Da sam mu taj dan bio blize presao bi preko njega. Padala je kisa i zanijelo ga dok se vracao u traku i samo se rasuo.

Za ekipu u autima, da, nekad mi dode da ih jebem u mozak a onda opet, iz gore linkanog razloga, cesto pregrizem jezik.

A najdraza mi je ekipa koja se vozi s dugim svjetlima. Pa kad mu pokusas rec da su mu duga svjetla upaljena lik samo bleji u tebe ko tele. :stoopid:

domina 30.05.2021. 19:12

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3521916)
Našla se dva pametna. Jedno je ne maknuti se motoru a drugo cimati ga.

Uostalom koliki kreten moraš biti u glavi da se namjerno ideš nekome inatiti tako da mu dovedes život u opasnost.

Mrzim motore i njihovu bahatost i ne mislim poginuti da ga spasim ako ulazi u škare ali isto tako ga ne mislim ni namjerno gaziti ili tjerati da izleti.

Po tome sam trebo bit još veći kreten i zaustavit promet da se iza na slavonskoj napravi krkljanac?
Da se razmemo, ja nisam trzno u nju, nego dok je bila još ispred mene, da joj dam do znanja da se makne da odj s moje trake.

A znaš ko je zaista kreten? Svi mi koji to toleriramo, kad se već vrijeđamo...
Svi ovi ljudi koji pošteno čekaju u autu u koloni su kreteni i mi koji to dopuštamo...

King of 4 30.05.2021. 19:16

Tako je Domina. Jednako razmišljamo
Da se razumijemo, tolerantan sam maksimalno u prometu, ali neke stvari ne dopuštam.

darkydark 30.05.2021. 19:53

Citiraj:

Autor domina (Post 3521737)
Jutros baš čito ovu temu šta ste pričali o motoristima pa se instant nabrijo danas na cesti.

Išo sam za Zg do sestre, ali prije sam skočio u dućan po pumpu za suđericu. Sa slavonske skrenuo na zagrebačku cestu i suprotni smjer je bio krcat tj. kolona do semafora. Naravno tamo ispred onih kafića (jedan od njih yolo) skuter na mojoj traci prestiže cijelu kolonu, a ženska na skuteru. Potaknut jutrošnjim čitanjem, trzno sam volanom u lijevo da ju splašim :D. Usrala se i još me gleda sa čuđenjem, a ona u mojoj traci... debili.

Uredno vidio policiju, sportake, choppere, nakede, endurce i skutere da to po Zagrebu rade i uvijek, ali gotovo uvijek bi se "vratili" u svoju traku, a ak i ne bi nisam nikad ne imal mjesta, baš me zanima kolko to skuter mjesta može uzet na zagrebačkoj da za auto nema mesta i moraš se penjat na rizol. Vise put sam moral kočiti zbog auta koji odu u suprotnu traku neg motora.

Citiraj:

Autor King of 4 (Post 3521931)
Tako je Domina. Jednako razmišljamo
Da se razumijemo, tolerantan sam maksimalno u prometu, ali neke stvari ne dopuštam.

Jedno je ne "popuštati" drugo je ici se igrati tuđim životima, jer ti se može pa makar i budale koja se preračunala.

To kaj mi u ZG pušimo kurac u gužvama nije zbog motociklista i biciklista, vec stvar prometne politike i infrastrukture. Ak ikaj drugo zbog njih je manje gužve...

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

domina 30.05.2021. 20:34

Uopće se na radi o igranju tuđim životima, već čisto šerifovanje sa skuterima i kršenje zakona.
Maksimalno sam usporio kojih 10ak km/h i 20cm do desnog rubnika i kad sam vidio da se ne planira maknut sam joj trzno da odj...
Bilo je mjesta da prođe skuter, al ona se nije planirala stisnut crti i to me razjebalo...

Ako se itko igro sa tuđim životima, to je ta ženska na skuteru. Kad kolona stoji, pješaci često vole prijeći cestu između automobila, pa je mogla nekog i pokupit.. svašta je moguće.

A problem u Zg-u osim prometne infrastrukture i prenaseljenosti je nulta obzirnost u prometu. Slalom je najnormalnija stvar... ono wtf. Najviše volim kad netko kaže da treba znat vozit u Zg-u :D. Što to uopće znači? Pa svaki treći vozač ne koristi žmigavac kod prestrojavanja.

gil 30.05.2021. 21:05

Prije sam koristio skuter za grad ali već dvije godine isključivo bicikliram. Na biciklu sam sigurniji, brži i ekonomičniji, na skuteru sam laka meta za isfrustrirane gužvom vozače auta. Skuteri ne stvaraju gužvu.

IcyTexx 30.05.2021. 23:38

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3521636)
Hrvatska GATSO-CORDON speedcams (2021)

https://snecer-poi.blogspot.com/2015...-poi-2015.html

Hm, u Zagrebu nema kamere na Prilazu baruna Filipovića (Črnomerec), a ni u Ulici Izodora Kršnjavog (Mimara).

Al bolje da je tako nego da nije označena neka koja postoji.

bertone 31.05.2021. 00:08

Bila je nekad kutija sa kamerom na stupu kod autobusne stanice prije križanja sa Selskom pa je možda neažurirani podatak.

IcyTexx 31.05.2021. 00:33

Yup, bila je i kod Mimare (i dalje je).

Nisam siguran jesu li uopće ove kamere za prolazak na crveno iz Wazea aktivne.

https://i.ibb.co/SNrNz3c/IMG-0413.jpg https://i.ibb.co/gyzJ2w0/IMG-0412.jpg

1v@n 31.05.2021. 00:53

Obje su još tamo, samo su okrenute da snimaju prolaske kroz crveno, ali ih GPS tretira kao obične kamere za mjerenje brzine.

Navodno snimaju, ali do dana današnjeg ne znam nikoga osobno da je dobio kaznu s tih kamera.

IcyTexx 31.05.2021. 01:10

Citiraj:

Autor gil (Post 3521960)
Prije sam koristio skuter za grad ali već dvije godine isključivo bicikliram. Na biciklu sam sigurniji, brži i ekonomičniji, na skuteru sam laka meta za isfrustrirane gužvom vozače auta. Skuteri ne stvaraju gužvu.

Opet nije okej generalizirat. Skuteri koji voze ispod 50km/h u zonama 60+km/h, zaobiđeš ih do sljedećeg semafora, oni se opet proguraju prvi i tako u krug na svakom semaforu - definitivno stvaraju gužvu. Al svakom bržem i ozbiljnijem se maknem unutar svoje trake da prođe, i ponekad se zahvale.

Na temelju ovog bih mogao generalizirat o biciklistima. :D

Ali najdraži motoristi su mi oni koji znaju da se ispred Tesle na semaforu ne gura. :D

tOta 31.05.2021. 08:34

@IcyTexx

Sa čim snimaš, izgleda impresivno? :D

dadoremix 31.05.2021. 08:57

sa teslom

Inovator 31.05.2021. 09:19

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3522028)

Ali najdraži motoristi su mi oni koji znaju da se ispred Tesle na semaforu ne gura. :D

Koja je to Tesla?

IcyTexx 31.05.2021. 09:45

2020 Model 3 LR AWD.

Citiraj:

Autor tOta (Post 3522051)
@IcyTexx

Sa čim snimaš, izgleda impresivno? :D

Svaka Tesla snima prednjom, straznjom, i dvije bocne kamere u pravilu 0-24, to je isto zgodno za znati. :D
Boje su off i čudne jer senzor nije klasičan RGB; mora dobro funkcionirati i po noći.

D1viry 31.05.2021. 10:16

Vidim ovdje svašta napisanog. Standard hrvatistan, a i ostatak svijeta.
U cijeloj priči sa skuterom u suprotnom smjeru je bitno samo to šta je ona napravila. Bilo kakva reakcija drugih vozača je REAKCIJA na njeno bahaćenje. Nećeš da te pregazi auto iz suprotnog smjera, ne prelazi crtu. Točka.

Meni se takav biser složio na cestu ispred auta u trenutku dok mi je oduzimao prednost skretanjem ulijevo, a ja sam išao ravno. Naravno da sam ga pustio da padne i parkirao pokraj te provjerio kako mu je. Odbio je zvanje hitne, a razbio se fest, jer je naletio na dio gdje je odrezan asfalt. Vjerojatno je bio pijan, jer sam osjetio kao da je netko razbio bocu rakije po njegovoj glavi. Možda i je. ne znam. :D

Aute ne puštam kad idu u suprotnom smjeru. Ako mogu stati, stanem, ako ne, raspaliti ču ga. Zašto? Zato što si po hrvatskom zakonu ti kriv za svu štetu i moguće ozlijede nastale izbjegavanjem udesa manevrom nagle promjene trake.

Primjer: Netko ti izleti sa sporedne i ti ga naglo ideš izbjegavati i udariš auto iz suprotnog smjera. Ovaj prvi je kriv za izazivanje nesreće, ali ti si 100% kriv za udaranje ovog iz suprotnog smjera. Nebitno je što si izbjegavao debila. Pisat će u zapisniku da nisi vožnju prilagodio uvjetima na cesti.

pci_e3x 31.05.2021. 10:33

Citiraj:

Autor D1viry (Post 3522075)
Primjer: Netko ti izleti sa sporedne i ti ga naglo ideš izbjegavati i udariš auto iz suprotnog smjera. Ovaj prvi je kriv za izazivanje nesreće, ali ti si 100% kriv za udaranje ovog iz suprotnog smjera. Nebitno je što si izbjegavao debila. Pisat će u zapisniku da nisi vožnju prilagodio uvjetima na cesti.

A prilagodena voznja bi bila kocit i nadat se najboljem?

D1viry 31.05.2021. 10:40

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3522082)

Ako nemaš gdje izbjeći, da.
Moraš provjeriti jel imaš gdje skrenuti da bi izbjegao sudar, bez izazivanja novog sudara.
Zar po logici nije bolje udariti auto ispred sebe, nego onaj iz suprotnog smjera? Najbolje je ne udariti nikog, ali ako već moram nekog, onda ću onog koji je izletio.

pci_e3x 31.05.2021. 14:06

hm, a sto ako imas gdje skrenut, al od panike ne stignes. Krivica 0%?

(pitam ozbiljno, uzevsi u obzir prosle rasprave :D )

D1viry 31.05.2021. 14:13

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3522144)
hm, a sto ako imas gdje skrenut, al od panike ne stignes. Krivica 0%?

(pitam ozbiljno, uzevsi u obzir prosle rasprave :D )

Prije 3 godine sam imao gdje skrenuti i nisam udario debila jednog koji je došao do glavne, stao i onda krenuo taman kad sam bio na metar od njega. Ja prešao u suprotni smjer i završio dijelom na travnjaku, a on samo otišao. Deda neki. Da je bilo auta u suprotnom smjeru, zakucao bih se u dedin auto. Nema druge. Da je krenuo malo kasnije, zakucao bih se u njegov auto i ne bih bio kriv nimalo.
Slično je bilo kad me žena izgurala u suprotan smjer u Strossmayerovoj u Osijeku. Nije bilo nikog u suprotnom smjeru pa sam prešao. Da je bilo, Sudario bih se s njom, jer je bez gledanja samo krenula u moju traku, dok smo vozili usporedno.

Ima svega. Jebga. Moraš procjeniti situaciju.

Exomaniac 31.05.2021. 15:39

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3522082)

Znači ti bi sudar gdje ti nisi kriv jer je drugi oštetio tebe zamijenio gotovo sigurno frontalnim sudarom koji ti namjerno izazivaš prelaženjem u suprotni trak?

domina 31.05.2021. 16:10

tak je moja zena u podne isla na posao, vozi normalno do brzine ogranicenja po glavnoj cesti. sa sporedne joj doletava zenska i direktno zeni u auto sa lijeve bocne strane. zena je automatski trznula desno preko rubnika(brzina 70km/h) po travi, sve grbavo i jos je skoro na biciklistickoj zavrsila. ova koja je uletila ju je uspjela ipak malo bocno ogulit te po gasu i pobjegla s mjesta dogadaja. zena u soku nije raspoznala auto osim boje. nije znala izic iz auta od stresa, lupila glavom u prozor, morala mirovat par dana.dogadaj su vidjeli djelatnici benzinske preko puta pa su pomogli policiji i nasli su babu u roku sat vremena koja je puhala u svom stanu i napuhala cca 1,5 promila, ne sjecam se tocno.
sumarum, pijandura je pod gasom uletavala na glavnu cestu i pokupi se s mjesta udesa, reakcijom te prisili da se sjebes il da pokupis pjesaka/biciklista. ili je moja zena mogla dobit direktan udarac u vrata da ju pritisne, sjebe kuk, noge...tko zna...

ja imam nultu toleranciju za debile, to dode s km i sranjima u zivotu.

King of 4 31.05.2021. 17:37

Apsolutno. Ove razne moralne vertikale neka trpe i dalje.
Pravila i propisi su jednaki za sve, motore i aute.

Ja ovdje u 8 godina nisam vidio motor da se gura izmedju auta na semafor.
Zamisli, čak stoje na semaforu u koloni kao svaki drugi auto. Eventualno onda malo nadoknade par mjesta na gridu kroz prestrojavanje.

panasonic 31.05.2021. 19:16

Citiraj:

Autor King of 4 (Post 3522184)
Pravila i propisi su jednaki za sve, motore i aute.

A ta pravila i propise provodiš ti Gabre ili policija?

Nego jesi konačno naučio kakav mjenjač imaš u autu? :D

fanATIk 31.05.2021. 19:59

Ne provodi ih nitko nego je tamo očito normalno vozit po propisima. Dok je kod nas normalno opravdavat kršenje prometnih pravila. Ono, pa vozi skuter, nije ga kupio da vozi u koloni nego da što prije dođe do cilja. Nema veze što se pretiču kolone, vozi u kontra smjeru, slalom vožnja, bez žmigavca itd, to je normalno...

panasonic 31.05.2021. 20:10

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3522199)
Dok je kod nas normalno opravdavat kršenje prometnih pravila.

A to netko opravdava i smatra normalnim?

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3522028)

Samo nemoj da bude ovako:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2279991.aspx
:D

IcyTexx 31.05.2021. 20:20

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3522205)

Eh, to je poseban specijalac... Sva sreća da nije bilo nešto gore.

Kad prvi krećem na zeleno, svaki put još jednom pogledam lijevo i desno da mi netko ne prođe na crveno. I desi se svaki xx. put da netko preleti kao ova neslavna Tesla.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:40.