PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Wolverine 08.05.2021. 19:59

Radim za sebe, da mi je to posao vjerojatno ne bi uzivao u tome. Ovako mi je to zadovoljstvo. Plus, svaki puta naucim nesto novo.

coconut 09.05.2021. 06:21

Blaago vama s tolikim parkirnim mjestima. Kod nas je sve tako usko, pogotovo u garažama, da nema šanse da ne izgrebeš auto kod otvaranja vrata. Ili ti ga drugi izgrebe.

lowrider 09.05.2021. 11:56

Ček, to si sve farbao samo i isključivo bojom u spreju?

Wolverine 09.05.2021. 20:12

Placem, pogotovo na dvotaktne star warse :roller: :lol2:

Jeez di ih nadu, i jos bolje kak mozes imat takav auto a ne vozit ga :lol2:

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3516715)
Ček, to si sve farbao samo i isključivo bojom u spreju?

Da, boju mi zamjesaju i strpaju u sprej tu u jednoj mjesaoni.
20210413-154832

Base coat nije nikakav problem, problem je lak.
Koristim 2K lak i iskreno, ako imas neki mali komad ispadne u pravilu OK. Za vece povrsine, tipa kompletan branik ili hauba, tu je narancina kora naizbjezna jer jebiga, to je sprej. Imas varijacije u mlazu i tlaku i to je to.

Tako da kad se time igras moraz racunat da ces morat kasnije smirglat i polirat. A to sam upravio i radio. Naneses lak ruku ekstra jer znas da ces morat dosta skinut, i onda kasnije ide mokro smirglanje sa 1000 / 2000 / 3000. Ovisno o laku cekas da se dosta stvrdne inace ces napravit sranje.
Ja sam cekao cca 48 sati prije smirglanja.

Nakon toga heavy cut compounding da se maknu risevi, poliranje i finish.
Za compounding i poliranje sam koristio ovo.

lowrider 09.05.2021. 21:00

Svaka čast. Da, lak nema šanse iz spreja.

xlr 10.05.2021. 22:57

Citiraj:

Autor the-rider (Post 3511475)
baci mu jednu bocicu plina za dezinfekciju, tipa ovako nesto

https://set-bjelovar.hr/shop/cijena/...ekciju-klime-t

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3511577)

Lišće obavezno. Ja sam našao par trulih komada koji su zaobišli filter i srećom zastali u kućištu. Provjeri opet, da ti nije zaštopalo odvode za vodu pa sad imaš bazen koji se prelijeva u kabinu.
Zamoli mehaničara kad voziš auto na servis da ti provjeri odvod klime.
Ili kad bude toplije, napravi đir s klimom na max, stani i čekaj malo na mjestu pa provjeri ispod auta - morala bi se pojaviti nekakva lokvica vode.

Oprao na kraju klimu i sad ce biti 2-3 tjedna od ciscenja. Puno bolje, ali nije dobro kao sto je bilo prije... Par dojmova:

Nema lisca u kanalima - sve cisto. Odvod pisa vodu, pogotovo kad je vani vlaga, potocic - ne moze bolje.

Roknuo prvo Zep foam coil pjenu cijevcicom kroz ulaz zraka iza filtera. Nadam se da je bar neki dio pjene uspio zavrsiti po isparivacu jer fizicki ne vidim unutra. To se sve pola sata tunkalo i krckalo.

Kad je to sve odradilo, roknuo sam i ovaj loctite sprej u kabinu na recirkulaciju. Par dana je blago mirisalo na eukaliptus i isparilo - vrhunski, ne podnosim te jake mirise.

Promjenio filter zraka (uvijek isti, mann s ugljikom).

Nakon 10+ godina nesmrdenja iz klime, sad sam i sluzbeno clan kluba smrdljivih klima :D
Klima je naravno dobila onaj smek na vodu kod prvog paljenja prvih pola minute i onda prestane smrditi. Kad je vani suho/bura onda ne zasmrdi. Tjesi me samo sto ne smrdi u radu kao prije tretmana. I dalje stojim pri tome da sam sve sjebao tim lidl boricem. Nadam se da ce ovakvo stanje barem neko vrijeme trajati jer ako svakih x mj budem morao ponavljati tretman ima da ga zbilja gurnem u potok.

lowrider 11.05.2021. 07:05

Filter kabine bi trebalo mijenjati jednom godišnje. Postoji mogućnost da ako se to ne radi, ipak mali dio prašine prođe kroz filter i ulovi se na isparivaču.
Kod mene je dostupan pa uspijem usisati ( nastavak s aliexpressa) i našpricati sredstvo tak da ni nakon 12 godina nema nikakvih mirisa.
Za ove ugljene filtere nisam primjetio da nešto posebno rade, jedino da bi kao trebali pokupiti loše mirise, al ionak imam senzor na usisu koji uključuje recirkulaciju kad se vozim iza nekog smrdljiFca ccc..

xlr 11.05.2021. 09:16

Sve filtere mijenjam na 10t km/1 god (ukljucujuci i filter nafte).

Filter je bio star 6 mj i bio je cist i suh. Par grancica i neke mrvice, nisam primjetio neku vidljivu prasinu kad sam ga tresnuo. Nije smrdio ni najmanje. Usisni kanal, koliko sam uspio preci prstima, nije bio prljav na dodir. Presao s njim ravno 5t km od zadnje izmjene.

Eh, da imam neku endoskopsku kameru, to bi bilo to :) Ovako sam mrcinu od mobitela pokusao gurnuti i snimiti vidi li se sto unutra ma nema sanse...

1v@n 11.05.2021. 16:48

Današnji ulov s drugog kontinenta
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dc6216f8fe.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...76e3a6b76d.jpg

Ag008 11.05.2021. 19:52

Došlo mi ogledalo s rikverc kamerom iz Kine.
Tj u dva paketa je kinez poslao, ne znam zašto sam danas dobio samo rikverc ogledalo.
Spojio sam neku svoju staru kameru na vga ulaz rikverca, baš sam zadovoljan, slika je dobra.
Bilo je od 4.3" inča i od 5 inča pa sam ja uzeo od 5 inča, malo je šira slika.
Kada nema slike rikverca, obično je ogledalo na tom mjestu, mrvicu i zatamanjeno ali super.

Spojio sam na 12V od LED napajanja u kuhinji i radi.
Malo je veći od mojeg postojećeg ogledala.
S kamerom je bilo nekih 25$, još sam morao platiti 20kn carini, sva sreća pa nisu naplatili pdv.

Ja sam danas gledao i nigdje kao u videu nema mjesta za te kabele kao na ovom autu. Nemam pojma kako to instalirati. Čovjek u ulici koji se kuži u aute je došao i kaže da ne zna. Išao sam u Ford Pogarčić i tamo me traže 800kn, da je to 2h posla i da treba dosta toga skidati i provlačiti kao i montirati kameru.

https://i.imgur.com/Utc8njB.png

E sada, zna li tko gdje i tko bi u Rijeci to montirao?
I koliko bi trebao dati za to?
Po ovom videu, ja sam mislio da bi mi to za 50,100kn napravili.

Mislim po svemu sudeći da ako ne uspijem to realizirati da ću morati prodati, šteta.

Nikky 11.05.2021. 20:05

800 kn je svakako previše a i to je cjenik sl. servisa,
ali da je gnjavaža i da tu ima par sati posla to je,
pogotovo ako se želi napraviti kako treba + da se automatski pali sa rikvercom.

prileee 11.05.2021. 20:49

50, 100kn :))))

Pa triba poskidat pola plastika u autu za provuc te zice kako bog zapovida, a onda jos i znat struju kako spojit da to radi i da radi samo za rikverc. 800 kn kad to sve nabrojim cak i zvuci kao ok deal.

Sent from my iPhone using Tapatalk

buljaka 11.05.2021. 22:33

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3517198)

Tj u dva paketa je kinez poslao, ne znam zašto sam danas dobio samo rikverc ogledalo.

Spojio sam neku svoju staru kameru na vga ulaz rikverca, baš sam zadovoljan, slika je dobra.

Kada nema slike rikverca, obično je ogledalo na tom mjestu, mrvicu i zatamanjeno ali super.

S kamerom je bilo nekih 25$, još sam morao platiti 20kn carini, sva sreća pa nisu naplatili pdv.

Ja sam danas gledao i nigdje kao u videu nema mjesta za te kabele kao na ovom autu. Nemam pojma kako to instalirati. Čovjek u ulici koji se kuži u aute je došao i kaže da ne zna. Išao sam u Ford Pogarčić i tamo me traže 800kn, da je to 2h posla i da treba dosta toga skidati i provlačiti kao i montirati kameru.

Mislim po svemu sudeći da ako ne uspijem to realizirati da ću morati prodati, šteta.

Kad je tako lagano napravi sam sve, provuci sve i skrati majstoru posao

Ovo je nekih 300 kn kod majstora. Ima tu posla ako želiš da izgleda i radi ok

strgani 11.05.2021. 22:42

Citiraj:

Ma ja ti za 200kn napravim to, kod svojih sam na 4 auta to radio tako već.

fanATIk 12.05.2021. 06:43

50 - 100 kn. Plačem... :D
Možda je mislio toliko jer cijeli video traje desetak minuta. :D

the-rider 12.05.2021. 07:15

za 100kn ti zalijepim kameru na staklo :roller:

coconut 12.05.2021. 07:15

Obzirom o kome se radi, ne čudi me da je ispalio takvu cifru. Garant je pikirao da će mu to netko napraviti džabe, ali je u zadnji moment procijenio da bi ipak moglo nešto koštati. :D

Renesis 12.05.2021. 07:32

kad smo vec kod kamera. ima li netko aktualni prijedlog za front+back dashcam?

Franf 12.05.2021. 07:51

Citiraj:

...Čovjek u ulici koji se kuži u aute je došao i kaže da ne zna...

Zna on sigurno kako to napraviti i koliko je to posla...
Samo isto tako zna da ljudi koji su spremni platiti instalciju ne zovu "ljude iz ulice koji se kuže"

Meni je trebalo par sati da to složim na svojim autima.
Na tuđem autu, nebi to radio za ispod 500kn.
Morao bi biti jaako dobar frend pa da to zajedno šarafimo uz pive...

Jasno mi je da je nekome teško probaviti činjenicu da ugradnju uređaja od 25$ mora platiti preko 100$ ali to si mogao pitati prije nego si kupio.
Možda ti nađeš nekog da ti to napravi i za đabe ali ima tu dosta posla u svakom slučaju.

lowrider 12.05.2021. 09:33

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3517264)
kad smo vec kod kamera. ima li netko aktualni prijedlog za front+back dashcam?

Ne znam jel ovo još uvijek dobra kupnja

https://www.smartus.hr/xiaomi-70mai-...-cam-1842.html

Ima vani jeftinije

strgani 12.05.2021. 09:59

Ma sam to ugradiš, ajde, 12V spojiš negdje kod svjetala od kabine da ti je ekran stalno spojen, zavučeš žice lijepo ispod mekanog dijela uz vrata i iza spojiš napajanje od kamere samo na rikverc svjetlo da se pali samo kad u rikverc ubaciš.

Master_Hrc 12.05.2021. 11:39

Citiraj:

50, 100 kuna bi definitvno preplatio za to. Mislim da bi to išlo i za 25-40 kuna. Nema tu puno posla, pišljivih 3-4-5 lajsni, malo plastike, provlačenje žica, ugradnja kamere. Max 2-3 sata posla. S obzirom da je više od sat vremena posla mogao bi iskamčiti i neki popust na količinu. Tako da realno 15-25 kuna bi mogla biti cijena. S tim da ako neko ima neki code, na kraju onaj koji ti ugrađuje bi jos i tebi morao platiti. Drzim fige :goood:

edit: Bas kad pomislim da mi fali onaj klaun Burmuz, nebo me nagradi :D :D :D

lowrider 12.05.2021. 11:57

Sam to provučeš, uz rub krovnog tapecirunga, ak ima rub zavinut prema šajbi, držalo se bude sigurno. Onda kroz spoj dosjeda gume vrata oko štoka i plastike A nosača krova, dalje ispod pretinca suvozača- pokoja vezica, do upaljača gdje spojiš na struju. Za stražnju kameru isto ispod ruba plastike kod pragova do ptljažnika. Dalje je problem ako ide u stražnja vrata,/poklopac prtljažnika. Ak ide u branik, možda se on ni ne treba skidati, provuče se kroz stražnju stranicu "kade" rezervne gume( postoje otvori u limu za svjetla tablice, senzore parkiranja itd).
Nema sredine- ili se primiš posla ili platiš

Franf 12.05.2021. 12:37

Svaka osoba koja je dovoljno "tehnički pismena" da želi biti član pcExperta i posjeduje vozačku dozvolu, može uz uputstva za uporabu ovo ugraditi.
Tko ne želi sam, nek plati...

Servis je rekao cijenu od 800kn, ja kažem 500kn, netko je gore napisao 200kn...
Svatko svoje vrijeme cijeni drugačije. ;)

Wolverine 12.05.2021. 18:05

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3517316)
50, 100 kuna bi definitvno preplatio za to. Mislim da bi to išlo i za 25-40 kuna. Nema tu puno posla, pišljivih 3-4-5 lajsni, malo plastike, provlačenje žica, ugradnja kamere. Max 2-3 sata posla. S obzirom da je više od sat vremena posla mogao bi iskamčiti i neki popust na količinu. Tako da realno 15-25 kuna bi mogla biti cijena. S tim da ako neko ima neki code, na kraju onaj koji ti ugrađuje bi jos i tebi morao platiti. Drzim fige :goood:

edit: Bas kad pomislim da mi fali onaj klaun Burmuz, nebo me nagradi :D :D :D

Placem :roller:

A gle, to je ekvivalent onog "daj mi instaliraj windowse to je tebi tri klika misem"

Ffs pa ne bi se zajebavao spustanjem headlinera za 100kn a kud jos provlacio zice i spajao sve kak treba. :D

Ag008 12.05.2021. 21:02

Prolazi li se na tehničkom pregledu ako umjesto jedne lampice za tablice mi bude kamera za rikverc?

Tj ona valjda radi samo kada upališ rikverc

https://www.aliexpress.com/item/33029263405.html

Čini mi se to lakše montirati nego malu kamericu.
Mislim da ću za 100$ kupiti 2 din Android Radio i montirati ovakvu kameru.
Mislim da se to lakše montira nego ovo ogledalo.

prileee 12.05.2021. 21:05

Ti si legenda.

Prolazi, dobijes napomenu na onom plavom listu da ne radi ali nije da zbog toga neces proc.

King of 4 12.05.2021. 21:09

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3517483)
Prolazi li se na tehničkom pregledu ako umjesto jedne lampice za tablice mi bude kamera za rikverc?

Tj ona valjda radi samo kada upališ rikverc

https://www.aliexpress.com/item/33029263405.html

Čini mi se to lakše montirati nego malu kamericu.
Mislim da ću za 100$ kupiti 2 din Android Radio i montirati ovakvu kameru.
Mislim da se to lakše montira nego ovo ogledalo.

pa vidis da ima i svjetlo za tablicu pored nje, samo je upitno kolicina svjetla, boja, naspram druge poored nje, pa bi moglo grdo izgledati

i naravno da moraju biti oba svjetla funkcionalna.

uz to, radije stavi ovakav stil, jer je em lakse ugraditi, ne diras postojeca svjetla za tablicu, te je podesiva gore dolje kako tebi pase, a ne kako je neki kinez odlucio, pa zavrsis da ti puca previsoko ili prenisko.

https://www.aliexpress.com/item/1005...archweb201603_

xlr 12.05.2021. 21:10

Dok cekas kameru s alije taman savladas tu voznju u rikverc :)

Franf 12.05.2021. 21:12

O čemu vi pišete? Pa i dalje imaš lampicu za tablicu koja radi kao i ona prije...
Žice od nove lampice spojiš umjesto stare lampice.

Edit.. Ako vas muči boja, zamjeni i drugu stranu s istim tipom lampice.

Ag008 12.05.2021. 21:14

Sada sam skužio da ovaj koji sam linkao ima posebno napajanje za ledicu a posebno za napajanje kamere. Ja sam mislio da bi lampica svijetila samo u rikvercu.
Nego da li je problem na tehničkom i općenito ako mi onda jedno svjetlo tablice svijetli žuto (klasična žaruljica) a drugo bijelo (ledica)?

King of 4 12.05.2021. 21:20

frende, trebao si na te stvari misliti prije kupnje.

Hamm 13.05.2021. 08:25

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3517316)

Ne kužim čemu cinizam. Trebali bi čoeku fino crveni tepih, spremiti nešto za pojesti, hladno pivo, montirati tu kinesku drljetinu i još nakon toga fino oprati auto. Stvarno ne vidim gdje je problem. :D

Inovator 13.05.2021. 09:16

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3517492)
Nego da li je problem na tehničkom i općenito ako mi onda jedno svjetlo tablice svijetli žuto (klasična žaruljica) a drugo bijelo (ledica)?

Ne.
Ali ako te to brine, stavi LED umjesto te "klasicne" zaruljice.

1v@n 13.05.2021. 17:16

Sreten je jučer objavio novi video. Tema je što je pod Nissan ceradom :D

Moram priznati da nisam očekivao da će to nabaviti. Jedan od najmanje zanimljivih modela u ponudi, ali ajde...isplati se pogledati.

https://www.youtube.com/watch?v=29wVH_TLWmQ

U međuvremenu, odrađeno prvih 200km s Minijem.

1.5 TwinPower Turbo s 3 cilindra (100 kW) automatik bome pije ko Vlado :D
Prema kompu, preračunato iz mpg...7.85 l na 100 km. Isključivo gradska vožnja, stani-kreni-stani. Mislim da još nisam uspio preći 80km/h. Sva ograničenja su 20 mph (32 km/h), eventualno se 40 nađe (65 km/h), i vidio sam u daljini jedan znak s ograničenjem 50 (80 km/h) :D

Prema spritmonitoru, prosjek je nekih 6.7 s ručnim mjenjačem, a 7.7 s automatskim. Službena brojka je 5.6 (kombinirano). Vidjet ćemo nakon par točenja, ali teško će to ispod 7 litara.

Nisam pretjerano impresioniran s automatikom, ali ostatak auta je stvarno vrhunski složen.

prileee 13.05.2021. 17:25

Nadam se da ce sad kad je dao otkaz na poslu cesce izbacivat videa jer cekanje nastavaka ovakvih projekata me ubija. E i da ce nabavit vecu garazu.

King of 4 13.05.2021. 17:42

lik je bas faca. Ozbiljno se primi posla, ne cigani se na nicemu ako bas ne mora, znanja ima more a jos vise VOLJE. Jos uz to sve te video materijale editirati, uploadati, sve solo. respect

Wolverine 14.05.2021. 03:44

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3517666)
Sreten je jučer objavio novi video. Tema je što je pod Nissan ceradom :D

Moram priznati da nisam očekivao da će to nabaviti. Jedan od najmanje zanimljivih modela u ponudi, ali ajde...isplati se pogledati.

Haha pogledao jucer i reko sebi wtf zasto to :D
Meni je takoder E21 jedan od najmanje zanimljivih starih modela ali ok.
Mada iskreno auto je u dosta losem stanju i iako na prvu izgleda ok ima tu dosta posla i puno para za utrpat.

Iskreno, korozija u cilindrima je jako los znak ali ok. Budemo vidjeli koliko je zaista gadno.

sti 14.05.2021. 10:22

Meh, rođak je imao E21 početkom 2000-ih, već tada je bio 20 godina star, ne sjećam se previše oko tog auta osim da je imao neke Alpina dodatke (felge i volan, možda još nešto), i da se vozio kao zadnja krama.

Nakon njega je kupio E46 320ci, sve stock, taj auto je izgledao i vozio se kao svemirski brod u odnosu na E21.

strgani 14.05.2021. 10:26

Ulje

Filter

Oće bit dobri ovo ulje i filter za moj hyundai grandeur 2008, 3.3L 173kW?
Ne znam dal trebam na još neš posebno pripaziti, ide 5w30 ulje unutra, full sintetika, ali znam da ima još nekih oznaka za koje ne znam trebam li šta pripaziti.
410 tisuća ima auto, ne znam igra li i to kakvu ulogu.

Sad moram za 1000km zamjenit ulje, a onda dolaze na red kočnice i amortizeri, trese i buči dok kočim, a amortizeri mi se čine umorni polako.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:45.