PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Optima Telekom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47184)

colonelf 17.03.2020. 16:50

Postoji mogućnost i da ja kupim OT, daj malo elaboriraj :lol2:

Libertus 19.03.2020. 18:29

Kako Optima drugima danas?
Meni već jedno 7 dana na mahove padne brzina sa 60/10 na nekih 3/10, pa se onda nakon nekoliko sati vrati na normalu.
Danas većinu dana banana od 1,5/10 do 3/10, jedva se stranice otvaraju.

Nešto im se globalno događa ili?

tantrum 19.03.2020. 20:08

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3388669)
Kako Optima drugima danas?
Meni već jedno 7 dana na mahove padne brzina sa 60/10 na nekih 3/10, pa se onda nakon nekoliko sati vrati na normalu.
Danas većinu dana banana od 1,5/10 do 3/10, jedva se stranice otvaraju.

Nešto im se globalno događa ili?

osciliraju

https://i.imgur.com/2l1QphC.jpg

Libertus 19.03.2020. 20:35

Evo sada normalni:

https://www.speedtest.net/result/9153289957.png

Nikada mi je tako često osciliralo, niti tako puno. I kada je pala brzina, znala je biti 15 mbit DL i to kratko vrijeme pa se normalizirati. Sada sam već nekoliko puta u zadnjih 7 dana izmjerio oko 3 mbit, danas je bilo i 1,5 mbit. Kao da sam na moru u sezoni na bilo kojoj mobilnoj mreži. :)

johnsmith 20.03.2020. 00:10

Portali pišu da se dosta streama (youtube, netflix i ostala veselja). Ljudi su doma, zatvoreni, treba ubit vrijeme. Možda je long shot, a možda je i baš to razlog oscilacija, ko će ga znat.

trebampomoc 21.03.2020. 16:37

Optima kandidira za najveće smeće od internet usluge.
Bez puno nepotrebnog pojašnjavanja.

Nikky 21.03.2020. 16:51

Na žalost ništa nova :fiju:
I sad ajde razumi one koji prelaze na njih zbog 10 - ak Kn uštede.

Libertus 21.03.2020. 16:54

Za sada se ne mogu složiti s vama. Godinama sam na Optimi i sada sam prvi put kontaktirao službu za korisnike ako ne računamo produzivanje ugovora.

Istina, njihov mi je modem u bridge modu i iza je moj Asus. :)

Cuky 21.03.2020. 20:32

Taman htjedoh pitat kako ste zadovoljni uslugom. Uskoro mi istice ugovor kod drugog operatera pa sam razmisljao o optimi jer imaju net bez ugovora za 170 kn/mj (60/10 vdsl na trenutnoj lokaciji) sto mi je super jer ne zelim bit vezan ugovorom ako pozelim odustat.

Night 24.03.2020. 11:20

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3389204)
Za sada se ne mogu složiti s vama. Godinama sam na Optimi i sada sam prvi put kontaktirao službu za korisnike ako ne računamo produzivanje ugovora.

I ja sam preko 10 godina i nisam nikad imao problema, imam trenutno VDSL i vučem 40-50 MBita.
Također prebacio operaterov router u bridge i nakačio Mikrotika iza, to radi bez ikakvih problema. Kad se operaterov modem rastereti NATanja, WiFija i ostalih zahtjevnih poslova stvar radi puno bolje i stabilnije.

Nikky 24.03.2020. 12:12

Dobro si napisao "operaterov modem" > dodatni uređaj za router funkciju koja uključuje sve ostalo od "NATanja, WiFija i ostalih zahtjevnih poslova" :)
To je poznata stvar.

Još ako ima sreće pa je parica ok pa dobije brzinu koju i plaća :kafa:

Ziiky 28.03.2020. 09:13

Interesira me kod raskida ugovora prije isteka istoga, zbog preseljenja ... Dal jos uvijek naplaćuju penale kao nekada ili je hakom toj praksi stao na kraj?

adaksinjo 29.03.2020. 09:35

provjeri imaš li uopće ugovornu obavezu jer dobar dio Optima korisnika je nema. prije par dana sam poslao zahtjev za raskidom "pretplatničkog odnosa", isključit će me u utorak, moram vratiti ruter poštom i to je to.

highdook 13.04.2020. 00:25

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3389204)

Ja imam v45, rekli su mi da će ga prebaciti u Bridge mode, pa me zanima da li je normalno da u Bridge modeu modem ima uključen DHCP? Zatim, svi podaci za PPPoE su još uvijek prisutni, kao i većina postavki. Da li ja moram isključiti DHCP na mom Asus routeru iza ili da pustim sve kako je po defaultu?

Libertus 13.04.2020. 09:20

Citiraj:

Autor highdook (Post 3396113)
Ja imam v45, rekli su mi da će ga prebaciti u Bridge mode, pa me zanima da li je normalno da u Bridge modeu modem ima uključen DHCP? Zatim, svi podaci za PPPoE su još uvijek prisutni, kao i većina postavki. Da li ja moram isključiti DHCP na mom Asus routeru iza ili da pustim sve kako je po defaultu?

Nema pojma. Već godinama se prebacujem između HT i Optima, nisam se uopće spojio na sučelje njihovog routera da bilo što pogledam.

U trenutku kada tehničar dođe pustiti liniju i donese router, ja ga zamolim da nazove HT/Optima da mi prebace router u bridge mode i isključe wifi, te daju login podatke. Unesem u Asus login i to je to.

Uglavnom, mislim da v45 dhcp nema veze s ničime, pošto će ti biti iza tvog routera na wan portu, neće mu tvoj router niti propustiti dhcp upit nego će odgovoriti na njega. Svi uređaji će ionako imati za gateway automatski tvoj router, osim ako ne narediš drugačije.

highdook 13.04.2020. 12:19

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3396142)
Nema pojma. Već godinama se prebacujem između HT i Optima, nisam se uopće spojio na sučelje njihovog routera da bilo što pogledam.

U trenutku kada tehničar dođe pustiti liniju i donese router, ja ga zamolim da nazove HT/Optima da mi prebace router u bridge mode i isključe wifi, te daju login podatke. Unesem u Asus login i to je to.

Uglavnom, mislim da v45 dhcp nema veze s ničime, pošto će ti biti iza tvog routera na wan portu, neće mu tvoj router niti propustiti dhcp upit nego će odgovoriti na njega. Svi uređaji će ionako imati za gateway automatski tvoj router, osim ako ne narediš drugačije.

Aha. Kao što možeš vidjeti iz komentara, ne razumijem se baš u te stvari, pa zato i pitam. Znači, onako kako oni postave u bridge je OK? I Asus samo ostavim na predefiniranim postavkama bez ikakvih podešenja? Mislim, unesem username i password i to je to?

Libertus 13.04.2020. 16:38

Uglavnom da, pod WAN odabereš PPPoE, ukucaš username/password i to je to.

highdook 15.04.2020. 13:44

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3396293)
Uglavnom da, pod WAN odabereš PPPoE, ukucaš username/password i to je to.

Puno ti hvala!

elance 15.04.2020. 16:50

Kako vam danas radi Optima internet?
Meni se evo cijeli dan vuče download brzinom manjom od 1 Mbps, a inače bude 20-30 Mbps, ne znam jel do mene ili je do njih problem.
Mrsko mi zvati pa slušat onaj automat...

eraserx 15.04.2020. 19:06

Isto imao problem sa downloadom od podne pa do cca 17h, ispod 1Mbps bio. Kontaktirao ih pa rekli da imaju poteškoća. Zadnja 2 sata mi se čini da radi net ok.

elance 15.04.2020. 19:24

Hvala za info, onda ih neću zvati kad je do njih.
Kod mene se nešto sitno poboljšalo ali i dalje se sve vuče, no dobro, oprostit ću im jedan dan, do sutra će valjda popravit.

Pero666 15.04.2020. 20:47

Takodjer i meni danas od negdje 13h pocelo da se vuce jedva, negdje oko 17 proradilo ok.

zlatko 15.04.2020. 21:29

Od jutros i još neradi kako treba. N. Gradiška

Libertus 15.04.2020. 21:44

Ne radi kako treba, 1-2mbit veza.

adaksinjo 15.04.2020. 21:48

nikad u životu nisam mislio da ću se veseliti tcomu, ali prelazak s optiminih 30/5 za 159kn na 60/20 (gigabox) za 199kn se zasad pokazao kao pun pogodak.

šaljite mejlove hakomu i optimi, žalite se, raskidajte ugovore jer ovo nema smisla, meni su za svaki takav pisani progovor smanjivali mjesečni račun.

tantrum 15.04.2020. 21:55

uHljebAKOM ne može sebi pomoć u toj situaciji, a kamoli drugima.

zlatko 15.04.2020. 23:06

proradilo..N.Gradiška

scap 27.04.2020. 01:41

Jel loze router u brige mode ako postoji i optitv usluga na lokaciji??

Nikky 27.04.2020. 09:59

"Jel loze" > misliš jeli može ?

Može, njihov router ostaje direktno na xDSL liniji,
na njemu radi OptiTv i VoIp ako ga imaš,
samo se prekonfigurira Internet konekcija u Bridge mode i ugasi WiFi,
iza ide custom WAN WiFi Router u kojem postaviš PPPoE konekciju sa user / pass koje treba dobiti / otkriti.

The End

highdook 27.04.2020. 13:55

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3400715)
"Jel loze" > misliš jeli može ?

Može, njihov router ostaje direktno na xDSL liniji,
na njemu radi OptiTv i VoIp ako ga imaš,
samo se prekonfigurira Internet konekcija u Bridge mode i ugasi WiFi,
iza ide custom WAN WiFi Router u kojem postaviš PPPoE konekciju sa user / pass koje treba dobiti / otkriti.

The End

Username i password ti daju bez problema ako si vlasnik linije. To su ti isti podaci kao i za logiranje na Moja Optima website. Ako si ga memorirao u Chromeu gdje ga možeš pogledati, to ti je taj.

panda505 11.06.2020. 00:46

Oj ekips.
Pročitah Nikkyevu temu (opet), a i prošvrljao sam HAKOMovim stranicama, ali reko'h bolje pitat ovdje za slučaj da je netko radio i ima iskustva.

Htio bih preć sa Optime na HT (optika). Imam još godinu dana ugovora s Optimom, tak da ću imat penalizaciju (znam koliko).

Šta i kome se prvo javiti?
Optimi i tražiti od njih raskid pa poslije toga HTu za novi ugovor
ili odmah HTu pa oni riješavaju sve ostalo okog prijenosa broja kod njih?

Nikky 11.06.2020. 01:48

Sa prijenosom broja bi mogao imati problema tj. čekanja i kašnjenja sve dok ne "raskrstiš" sa Optimom,
čitaj dok te ne puste / platiš šta izmisle da treba platiti.

Neki operateri daju privremeni broj dok se to sve odvije / odradi, nisam siguro za HT.

Night 11.06.2020. 12:57

Odi u HT i traži prijenos broja i aktivaciju usluge. Nemoj nikako raskidati prvo sa Optimom jer možeš izgubiti broj, raskid odrađuje operater na kojeg prelaziš. Naglasi HTu da pristaješ na plaćanje penala kod raskida.

animATrIx 11.06.2020. 19:46

@panda505 - A da provjeris sa Optimom da ti oni ponude optiku? Nude brzinu do 200mbit, i vjerujem da su jeftiniji od HT-a, a isti ti vrag. Neces makar penale morati platiti

spawn 11.06.2020. 20:40

Posto nemam mogucnosti za optiku ,imam liniju 24/4 max ali u igrama lagga ludo na pingu 50 na gore. Ping ispod 50 nisam nikad iskusio u igrama ali kum ima ht sa slicnim pingom i nema lagga. Restartam router, ne lagga 10 min i onda opet ,zicno/bezicno svejedno je. Da li ima netko iskustva u vezi toga,tj. da li prebacivanje innboxa 45 u bridge i stavljanje nekog routera popravlja taj problem ili je to jednostavno problem optime

Poslano sa mog MI 8 koristeći Tapatalk

jp_rv 11.06.2020. 21:20

prebaci innbox u bridge i stavi nešto svojeg iza, popravlja situaciju drastično. osobito po pitanju stabilnosti veze.

moj innbox čak ni ovih dana nakon ove silne grmljavine nije ni štucnuo, dsl rock solid. isto je u bridgu sa openwrt-om iza sebe koji mi drži poveću mrežu.

i strpi se za optiku, pokrivaju polako grad, centar navodno nastavljaju na jesen. jedino su careru pokrili za sad. doći će kad tad...

panda505 12.06.2020. 12:00

Citiraj:

Autor animATrIx (Post 3414395)
@panda505 - A da provjeris sa Optimom da ti oni ponude optiku? Nude brzinu do 200mbit, i vjerujem da su jeftiniji od HT-a, a isti ti vrag. Neces makar penale morati platiti

Ili sam ja glup ili na njihovom webu nema ni traga ni glasa o optici ili bilo kakvom netu iznad 60Mbit.
Prošao sam im kroz cijenik i sve i nigdje nema ničega da je nude...
Uostalom, imamo i 2 mobilne tarife u HTu pa mi je najlakše/bolje/jeftinije to sve objediniti u Magenti
Citiraj:

Autor Night (Post 3414317)
Odi u HT i traži prijenos broja i aktivaciju usluge. Nemoj nikako raskidati prvo sa Optimom jer možeš izgubiti broj, raskid odrađuje operater na kojeg prelaziš. Naglasi HTu da pristaješ na plaćanje penala kod raskida.

Zvao na kraju HT da njih pitam, rekla mi cura na telefonu da samo njima trebam predati zahtjev za prijenos/aktivaciju usluge i da onda oni sve riješavaju sa optimom. Ja moram samo platiti penalizaciju i vratiti opremu...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

spawn 12.06.2020. 21:03

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3414413)
prebaci innbox u bridge i stavi nešto svojeg iza, popravlja situaciju drastično. osobito po pitanju stabilnosti veze.

moj innbox čak ni ovih dana nakon ove silne grmljavine nije ni štucnuo, dsl rock solid. isto je u bridgu sa openwrt-om iza sebe koji mi drži poveću mrežu.

i strpi se za optiku, pokrivaju polako grad, centar navodno nastavljaju na jesen. jedino su careru pokrili za sad. doći će kad tad...

Moj kvart im nije ni u planovima. Hoteli i okolica. Tek za 5 do 10 godina. Do 2024 imaju vec na webu sve projekte. Carera mi ne treba nazalost osim ako je daju za 100kn :D.
Ali hvala na preporuci za bridge ,nisam znao da li da ulazem

Poslano sa mog MI 8 koristeći Tapatalk

jp_rv 13.06.2020. 09:52

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3414741)
Moj kvart im nije ni u planovima. Hoteli i okolica. Tek za 5 do 10 godina. Do 2024 imaju vec na webu sve projekte. Carera mi ne treba nazalost osim ako je daju za 100kn :D.
Ali hvala na preporuci za bridge ,nisam znao da li da ulazem

borik?

šta se ulaganja tiče, nije to sad neki iznos osobito ako ne ciljaš na najnoviju tehniku. ako ti nije potreban 5ghz ac wireless, izbor ti je poprilično velik za malo para.
možeš u startu uzet neki vdsl fritzbox pa si u jednom tiru riješio sve, spojiš ga na dsl liniju direkt. softver mu je moćan. možeš i neki običan (adsl) fritz uzet, jer ga možeš podesit da radi sa vanjskim modemom. imam 7330 kao AP i već kao AP ima dosta opcija. da je u routing modu toga bi bilo još više...

i varijanta 2 ti je praktički bilo koji tp-link, možeš pustit originalan softver gore (dosta su ispeglani pa više nema problema) ili se poigrat i instalirat openwrt na njega ...
za basic potrebe, za 200kn imaš archer c20 koji je dual band, a 841n je još jeftiniji. nisu za neznam kakve brzine, ali za dsl će bit dovoljni. dajem frendu 20/5mbita preko 841n, cijela kuća mu je na tom routeru i nije se dosad žalio.

spawn 17.06.2020. 01:23

Ne ciljam na najnoviju tehnologiju. Ne treba mi 5ghz uopce. Treba mi stabilna konekcija bez lagga u igrama,uletim sa starim frendom u CS i teleportiram se po mapi na 50pinga. Uzas. Meni je svejedno koja kombinacija,samo da radi do 200-300 kn. Koji fritzbox? Ima li polovnih za taj novac,sistem ubodi i zaboravi na njega osim nekakav reboot ponekad rijetko? Ili je bolje za tako mali novac uzet taj archer i bridge mode?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:18.