PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

murina 13.01.2025. 13:09

Mi imamo Bosch sa ugradnom napom i iako sam bio skeptičan, to jako dobro funkcionira.

xlr 13.01.2025. 13:11

Odlican info i prije nego sam uopce krenuo istrazivati, bookmarkiram! Tnx ekipa!

mkey 13.01.2025. 18:33

Sad ste me sjetili, gdje kupiti ringle za plinski šporet. Slao sam neke mailove po raznim končarevim servisima, ali me ne doživljavaju. Pretpostavljam da je to standardno pa ne mora biti njihovo, da/ne?

GreenLife 13.01.2025. 22:21

A nitko ne spominje zamjenu kompletnog pribora za kuhanje ako se uzima indukcija :D

Radio sam i na klasično strujno kolo, na staklo-keramici i na indukciji - ali plin ostaje plin. Možeš ga najbolje regulirati i raditi neka jela koja na ni jednom od strujnih ne možeš.

Lewis 13.01.2025. 22:36

Neznam, meni nepase kad nemogu raditi "basting" Steka sa maslacom ako nije na plin, ili ako trebam malo zapeci luk za miris kod juhe od rajcice i slicno, indukicja nula bodova u tom smislu...

Da je fancy za vidit i odrzavati jest, ali nije bas za sve vrste kuhanja plus kao sto je kolega vec spomnuo treba i sudje prilagodit/mjenjat :).

P.S. Imam jedan indukcijski prenosni "reso" od AMCa vec 20 godina i susreo sam sve prednosti i mane ali za mene u kuhinji i dalje plinski "breneri" su zakon ;).

Naravno svatkao bira sebi ja samo iznosim moj dio price, ne nagovaram nikoga, ni za, ni protiv.....

prileee 13.01.2025. 22:39

@Greenlife Moze neki primjer? Indukcija elektrolux koju imam ima range od 1-14 i P sta je najjace, i mogu regulirat sta god mi treba, od drzanja na toplo na 1-2 do pakla na P. I promjena je instant, kao i na plinu.

Kuhao sam i na plin i ne vidim neku prednost u odnosu na indukciju. Evo maloprije isao skuhat njoke za juneci but "na gulas" koji mi je od jucer ostao, nadia sam na P i trenutak nepaznje zajedno sa malom tecom i pokipila mi je voda. Pribacia na drugo polje i ovu vodu obrisao instant s trulexom i vozi dalje. Posude mi je staro 3 godine, nema crtice na sebi. Dok sam u podstanarima imao staru strujnu plocu, posude je izgledalo kao sida od dole od svakog sranja, makar i slane vode kad zagori.

A promjena posuda je cinjenica, makar danas svo posude podrzava sve vise manje. Imao sam i jednu tecu kupljenu na kile u spara, vulgaris zeljezo i isto jer radila.

edit: ok evo sta kaze @Lewis polijevanje steaka maslacem jer pretpostavljam nemozes nagnuti tavu je mozda jedan primjer. Ja nagovaram svakog da proba indukciju, previse prednosti ako mene pitas. :D

Lewis 13.01.2025. 22:48

Citiraj:

Autor prileee (Post 3783907)
edit: ok evo sta kaze @Lewis polijevanje steaka maslacem jer pretpostavljam nemozes nagnuti tavu je mozda jedan primjer. Ja nagovaram svakog da proba indukciju, previse prednosti ako mene pitas. :D

Da, treba nagnit i tavu dosta tako da je maslac i dalje na "vatri" a steak "u zraku" sto na idnukciji ne igra :(.
Plus razlike pripreme steaka na raznim vrstama tavi - teflon tavi, inox, ljevano zeljeznoj itd... itd..

Juice 13.01.2025. 23:00

Ne znam, meni indukcija nije previše sjela. Korisito plin cijeli život, žena indukciju, sad kad smo uređivali stavili smo naravno indukciju. Sve je to okej, lijepo izgleda, brzo zagrije vodu al plin mi pruža osjećaj veće kontrole. I nije da imam neku žnj indukciju, Bosch Series 8.
Da je tolko zakon indukcija bila bi u profesionalnim kuhinjama :D

Mar 13.01.2025. 23:52

Indukcija nije za wok definitivno :lol2:
Istina je da plin pruža puno bolju kontrolu od indukcije, meni neka glupa Beko na 7 pali a na 6 je slaba, na vikendici mi je Electrolux koji je puno bolji ali opet ako ne kuhaš 5 jela dnevno indukcija je super i lagana za održavanje.

d0X 14.01.2025. 08:21

Ima li jednostavno kombiniranih ploča, 2 kola indukcija 2 plin?

prileee 14.01.2025. 14:26

Citiraj:

Autor Mar (Post 3783917)
Indukcija nije za wok definitivno :lol2:
Istina je da plin pruža puno bolju kontrolu od indukcije, meni neka glupa Beko na 7 pali a na 6 je slaba, na vikendici mi je Electrolux koji je puno bolji ali opet ako ne kuhaš 5 jela dnevno indukcija je super i lagana za održavanje.

Imam de buyer mineral b wok za indukciju i odlicno sluzi svrsi, barem jednom mjesecno. Ima ravno dno, doduse relativno malog promjera ali je wok odlican.

Sent from my iPhone using Tapatalk

dukee 14.01.2025. 15:31

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3783908)
Da, treba nagnit i tavu dosta tako da je maslac i dalje na "vatri" a steak "u zraku" sto na idnukciji ne igra :(.
Plus razlike pripreme steaka na raznim vrstama tavi - teflon tavi, inox, ljevano zeljeznoj itd... itd..

Pa jebemu zeca tavica je ta koja ima odredenu temparaturu kada zaljevas steak i ne prestane peci istog trena kada ju nagnes. Vec godina to radim na indukciji na dobrim tavama i ispadne isto kao i na plinskom.

Lewis 14.01.2025. 15:39

Citiraj:

Autor dukee (Post 3784030)
Pa jebemu zeca tavica je ta koja ima odredenu temparaturu kada zaljevas steak i ne prestane peci istog trena kada ju nagnes. Vec godina to radim na indukciji na dobrim tavama i ispadne isto kao i na plinskom.

Kod mene drukcije iskustvo tkoa d aneznam kako ali ja raidm "basting" zadnjih 2 minute i ako dignem/nagnem nekih 30-40 stupnjeva tavu 2 minute sa indukcije nema tu vise tog intenziteta kao sa plinom (na djelu koji zelim grijati)..

P.S. Napominjem imam indukciju od AMCa sa 9 zona/snage te plin, tako da ne bubam to sad napamet onako "cuo sam na internetu"...

Evo ovo meni na indukciji bas ne uspjeva (moze se ak se mora/nema durga opcija ali nije to to ;)) kad se ovo za kraj treba steak zalijevati maslac/ulje/zacine ali sa nagnutom tavom....

https://youtu.be/tjQWzOFFxKU?t=1925

franzD 14.01.2025. 19:16

Da ne ispadne da pametujem, ali indukcija je meni praktičnija za 95% stvari koje kuham. Za onih 5 posto na željeznoj tavi koju moja indukcija ne voli jer se "pregrijava", a i koje u pravilu znatno više prskaju, imam plinski rešo za 20 eura koji izbacim na dvorište/balkon.

OuttaControl 15.01.2025. 08:12

Citiraj:

Autor d0X (Post 3783936)
Ima li jednostavno kombiniranih ploča, 2 kola indukcija 2 plin?

Samo electrolux ima dobru, indukcija i plin, po meni najbolja kombinacija, a pametna je i franzD

Što se tiče kontrole ja imam vecu kontrolu nego na plinu sa indukcijom. U matere mi je plin i na velikoj ringli nikad ne mogu dovoljno smanjit da vrlo vrlo malo krcka, nego treba prebaciti na malu ako je slobodna, a cak ni tu nije dovoljno slabo ko na indukciji kad je jedan, jedino što na plinu puno lakše možeš vizualizirat.

Jos jedna, po meni gamechanger indukcije je - turn off after X minutes. Ali da plin ima svoje best of, ima, ima dosta...

dukee 16.01.2025. 08:46

Citiraj:

Autor franzD (Post 3784070)
Da ne ispadne da pametujem, ali indukcija je meni praktičnija za 95% stvari koje kuham. Za onih 5 posto na željeznoj tavi koju moja indukcija ne voli jer se "pregrijava", a i koje u pravilu znatno više prskaju, imam plinski rešo za 20 eura koji izbacim na dvorište/balkon.

Dali ti je rjesena ventilacija ispod ploce? Jer dosta stolara ne probusi rupe ispod indukcije nego samo ostavi 1cm prostora i to dosta ploca ubije na tezim "okretajima"

Colop 16.01.2025. 13:29

Imam problem sa gljivicama. Stan je u suterenu.

Znači iznad ovog mjesta nalazi se obična ploča, koja je prije par mjeseci tretirana sa Draco smjesom za impregnaciju, da bi se spriječilo vlaženje.
To je najvrući dio stana, jer konkretno ljeti kako je gore bila ploča nisi mogao staviti ruku na ploču i gljivice su se samo tu pojavile..

U međuvremenu stan iznajmljen studentima iz jedne nordijske zemlje koji su navikli hodati po stanu u kratkim majicama, ali ne i povremeno otvoriti vrata da se prozrači. :D

Moje plan je sljedeći, kada studenti odu prvo ću raspaliti odvlaživače 2-3 dana da rade bez prestanka, + upaliti klime na odvlaživanje.

Nakon toga sve dobro poprskati odstranjivače pljesni, sastrugati, i staviti impregnaciju protiv pljesni, i opet upaliti odvlaživače.

Nakon što se to osuši, ja bih tu stavio kombinaciju knaufa i nekog stiropora čisto radi toplinske izolacije tog dijela ulaza.

jel ima to smisla?

https://i.ibb.co/VqLMxCx/Whats-App-I...13-20-14-2.jpg

lowrider 16.01.2025. 13:41

Ček, iznad tog stropa je što, drugi stan?
Ovo s pločom i vručinom nisam skužio.

U biti da, da nalijepiš stiropor, zamaskirat ćeš problem na duže vrijeme bar

Colop 16.01.2025. 13:48

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3784311)
Ček, iznad tog stropa je što, drugi stan?
Ovo s pločom i vručinom nisam skužio.

U biti da, da nalijepiš stiropor, zamaskirat ćeš problem na duže vrijeme bar

Iznad stropa je ništa :D

Iznad tog stropa je betonska ploča koja služi kao terasa, dakle nema nikakve izolacije od elemenata tipa žbuka,estrih ili nešto slično tome.

Ne bi htio zamaskirati nego pokušati riješiti problem.

Matijac 16.01.2025. 14:37

Pa to ti je to, sam si si odgovorio na pitanje.

Ako je gore gola deka, treba staviti hidroizolaciju (bitumen ljepenka V4, hidroizolacijske membrane ili čak sad imaš hidroizolacijske premaze), toplinsku izolaciju, najbolje XPS bar 3cm, pa folija, estrih u padu, hidroizolacija i pločice (ako se radi o prohodnoj terasi). To je po PS-u. Ako ti iznutra napraviš sve ovo kaj si napisao, svejedno imaš problem od gore, ako su ti financije problem za početak gore napravi hidroizolaciju da se spriječi prodor vlage, ali tada nemoj hodati po tome jer će se sa vremenom potrošiti.

Darko150 16.01.2025. 17:09

Kakvu bih hidroizolaciju stavio na betonsku deku koja je pod os garaže. Ispod nje, u podrumu, je spremište.
Sada, kad dođem u garažu sa snijegom na autu, on se otopi i sve curi dolje u podrum, toliko je deka porozna...
Trebam nešto tipa premaz koji bih premazao na tu betonsku deku. Smola i ljepenka ne dolaze u obzir, jer se vozi i hoda preko te deke.
I, naravno, nešto što nije jako skupo i da mogu sam premazati.
Ima 4x5 m, cca 20 m2...

Lewis 16.01.2025. 17:15

Ako nezelis raditi sve bas kako treba (bitumenski premaz pa ljepenka/katran pa stiropor/glazura/plocice) onda mozes probati sa nekim od hidro izolacijskih premaza. Draco ima dosta tih premaza pa prouci kod njih malo (vjerojatno i SIKA ima slicnih stvari).

https://dracopro.com/proizvodi/hidro...anski-premazi/

Colop 16.01.2025. 18:15

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3784324)
Pa to ti je to, sam si si odgovorio na pitanje.

Ako je gore gola deka, treba staviti hidroizolaciju (bitumen ljepenka V4, hidroizolacijske membrane ili čak sad imaš hidroizolacijske premaze), toplinsku izolaciju, najbolje XPS bar 3cm, pa folija, estrih u padu, hidroizolacija i pločice (ako se radi o prohodnoj terasi). To je po PS-u. Ako ti iznutra napraviš sve ovo kaj si napisao, svejedno imaš problem od gore, ako su ti financije problem za početak gore napravi hidroizolaciju da se spriječi prodor vlage, ali tada nemoj hodati po tome jer će se sa vremenom potrošiti.

Stavljao sam od Draca hidro izolacijski premaz na gornji dio te betonske ploče, sjećam se da je bio dosta skup.
Nisu do kraja riješeni imovinski odnosi, pa se nitko ne koristi tom terasom.
Što se tiče hidro izolacije, meni su komentirali majstori po kvaliteti Mapei, Draco, pa Sika.
S time da je dosta mapei kompliciran za upotrebu i najskuplji.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Darko150 16.01.2025. 18:52

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3784352)
Ako nezelis raditi sve bas kako treba (bitumenski premaz pa ljepenka/katran pa stiropor/glazura/plocice) onda mozes probati sa nekim od hidro izolacijskih premaza. Draco ima dosta tih premaza pa prouci kod njih malo (vjerojatno i SIKA ima slicnih stvari).

https://dracopro.com/proizvodi/hidro...anski-premazi/

Ako je to za mene... Da, znam da ima puuno tih raznih premaza i baš zato bih rado savjet koji od njih (a da je najjeftiniji 😂) uzeti, obzirom da je deka, izgleda, jako porozna kad 3 litre otopljenog snijega scuri u podrum i ima do koljena vode... 🤣🤣🤣

Lewis 16.01.2025. 19:03

Kryton je najbolji za to ( s time mažu brane u hidro elektanama i sl. Te daju 30+ godina garancije) ali neznam jel vise imaju zastupnika kod nas ( ja sam to htio za podrumsku deku kad sam zidao kucu prije xy godina ali bilo mi skuplje tada od klasicno resitol+v4 ljepenka pa nisam kupio.

S obzirom da ti imas malo kvadrata mozda je to ok solucija kod tebe.

https://www.kryton.com/

fanATIk 16.01.2025. 19:12

Citiraj:

Autor Colop (Post 3784305)
Imam problem sa gljivicama...

Ako ti je hidroizolacija dobra, ti nemaš problem s prodorom vode nego s hladnim mostom.
Dakle, treba ti izolacija.
Najskuplja varijanta, gore na ploču izolacija, glazura, pločice ili kamen.
Skuplja varijanta, spušteni plafon, izolacija od vune, knauf.
Jeftina varijanta, zaljepi Pufatherm ploče, pogletaj, pofarbaj.
Najjeftinija varijanta, pogletat s Jubolin Thermo i pofarbat s Jupol Thermo.

franzD 16.01.2025. 19:13

Citiraj:

Autor dukee (Post 3784271)
Dali ti je rjesena ventilacija ispod ploce? Jer dosta stolara ne probusi rupe ispod indukcije nego samo ostavi 1cm prostora i to dosta ploca ubije na tezim "okretajima"

Imam ploču pola širine s dvije zone, ispod je pećnica, ali element ima dosta velike otvore na leđima i dosta prostora.

Colop 17.01.2025. 10:47

Citiraj:

Autor Darko150 (Post 3784370)
Ako je to za mene... Da, znam da ima puuno tih raznih premaza i baš zato bih rado savjet koji od njih (a da je najjeftiniji 😂) uzeti, obzirom da je deka, izgleda, jako porozna kad 3 litre otopljenog snijega scuri u podrum i ima do koljena vode... 🤣🤣🤣

Ni jedan nije jeftin, to ti mogu reći iz osobnog iskustva.

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3784379)
Ako ti je hidroizolacija dobra, ti nemaš problem s prodorom vode nego s hladnim mostom.
Dakle, treba ti izolacija.
Najskuplja varijanta, gore na ploču izolacija, glazura, pločice ili kamen.
Skuplja varijanta, spušteni plafon, izolacija od vune, knauf.
Jeftina varijanta, zaljepi Pufatherm ploče, pogletaj, pofarbaj.
Najjeftinija varijanta, pogletat s Jubolin Thermo i pofarbat s Jupol Thermo.

Hvala puno na savjetima!

Najskuplja varijanta mi je nemoguća, jer nisu riješeni neki imovinsko pravni odnosi u zgradi, i pitanje je vlasništva terase.

Razmišljam možda u prvoj fazi napraviti jeftinu varijantu, sa Pufatherm pločama, vidjeti kako to drži, i dal se pojavljuju gljivice, tj vlaga, i onda ako je sve ok u idućoj godini spustiti plafon i staviti vunu+knauf.,

Vidim da piše da je debljina jedne Pufatherm ploče 7 mm, jel se smije staviti ploču na ploču, tj debljina da bude 1,4 cm?

fanATIk 17.01.2025. 12:23

Vjerojatno da ako koristiš pufatherm ljepilo al najbolje ti je kontaktirat Bačelić.

mkey 17.01.2025. 19:21

Da li je za očekivati, ako bi se spustio strop od hladne plohe i ubacila unutra kakva već izolacija, da se na samoj hladnoj plohi više ne bi hvatalo to crno govno?

Paxton 17.01.2025. 19:26

Ne. Samo ces sakrit problem. Izolacija nikad ne ide unutra, vec van.

mkey 17.01.2025. 19:53

To je i meni jedino što je logično.

fanATIk 18.01.2025. 07:46

Po toj logici, potkrovni stanovi bi trebali po crijepu imat naslaganu izolaciju. :D
Naravno da se može i iznutra stavljat izolacija...

Disco 18.01.2025. 09:07

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3784612)
Po toj logici, potkrovni stanovi bi trebali po crijepu imat naslaganu izolaciju. :D
Naravno da se može i iznutra stavljat izolacija...

Meni je krovar pričao da ako se radi kako treba, izolacija ide ispod samog crijepa, na daske, dakle prvo daske, pa izolacija, pa daske pa crijep. Ne radi se iznutra, nego izvana kada radiš/mijenjaš krov.

Naravno da ako nemaš mogućnosti, bolje išta nego ništa pa staviš iznutra između greda izolaciju.

lowrider 18.01.2025. 09:12

Može staviti odmah ispod crijepa, ali pošto crijep sam po sebi ima neka izolacijska svojstva, plus krovište je ventilirano ispod crijepa (letve uzduž pa poprijeko) ne treba

Disco 18.01.2025. 09:22

E da, i ako se potkrovlje ne koristi za stanovanje, možeš i na pod u potkrovlju samo naslagat stiropor/striodur, pa će i to pomoći.

fanATIk 18.01.2025. 13:03

Citiraj:

Autor Disco (Post 3784617)
Meni je krovar pričao da ako se radi kako treba, izolacija ide ispod samog crijepa, na daske, dakle prvo daske, pa izolacija, pa daske pa crijep. Ne radi se iznutra, nego izvana kada radiš/mijenjaš krov.

Naravno da ako nemaš mogućnosti, bolje išta nego ništa pa staviš iznutra između greda izolaciju.

Ok, u čemu je razlika između toga što si napisao i normalne ugradnje vune između rogova?
I na kaj zakucava te daske povrh vune ak radi po tom "kak treba" principu?

Juice 18.01.2025. 13:12

Vjerujem da su veći gubici nego da se stavi i vuna izvana. Isto kao i fasada, izvana se rješava i izolira.
Prošle godine sam obnavljao krovište i s vanjske strane sam stavio kamenu vunu, a iznutra između greda mekanu vunu. Potkrovlje mi je sad tip top izolirano.

fanATIk 18.01.2025. 16:57

Pa ako možeš isti broj centimetara vune zbrojeno izvana i iznutra stavit samo iznutra, dođeš na isto, ako je krovište dobro ventilirano.

lowrider 18.01.2025. 17:38

Ja osobno nebi nikakvu vunu stavljao direkt ispod crijepa.
Bit priče je da ide neka folija prije svega koja je vodonepropusna, a poslije nje sve ostalo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:30.